Sencor SBR 760WH Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
05/2017
- 1 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
RO Mașina de preparat pâine
SBR 760WH
05/2017
- 2 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
RO
Mașina de preparat pâine
Instrucțiuni importante privind securitatea
CITIȚI CU ATENȚIE ȘI PĂSTRAȚI PENTRU UTILIZARE VIITOARE
Acest aparat poate  utilizat de către copii având vârsta de până la 8 ani și peste,
precum și de către persoanele având capacitatea zică, senzorială sau mentală
redusă sau având experiență sau cunoștințe insuciente, doar dacă aceștia sunt
sub supraveghere sau au fost instruite reglementar în legătură cu utilizarea
aparatului și înțeleg eventualele pericole. Curățarea și mentenanța efectuată de
către utilizator nu poate  efectuată de către copii, dacă nu au depășit vârsta de
8 ani și nu se aă sub supraveghere. Aparatul și cablul de rețea al acestuia trebuie
păstrate departe de accesul copiilor care nu au îndeplinit vârsta de 8 ani. Copiilor li
se interzice să se joace cu aparatul.
Acest aparat este destinat utilizării în gospodărie. Aparatul nu este destinat utilizării
în spațiile cum sunt:
bucătăriile mici pentru personal în magazine, birouri și celelalte locuri de muncă;
fermele agricole;
camerele de hotel sau motel și alte spații rezidențiale;
întreprinderile care asigură cazarea cu micul dejun.
Nu utilizați aparatul într-un mediu industrial sau afară ori pentru alte scopuri decât
cele stabilite.
Nu așezați aparatul pe parapetele ferestrelor, partea de drenaj a chiuvetei sau
pe suprafețe nestabile, nu-l așezați pe un erbător electric sau pe gaz sau în
apropierea focului deschis ori aunei instalații sursă de căldură. Așezați aparatul
doar pe osuprafață uscată, curată și stabilă, unde nu se poate răsturna.
Utilizați aparatul doar cu accesorii originale de la producător.
Înainte de conectarea aparatului la priza de rețea trebuie să vă asigurați că
tensiunea nominală specicată pe tăblița de tip a acestuia este conformă cu
tensiunea electrică aprizei. Conectați aparatul doar la opriză legată reglementar
la pământ.
Aveți grijă ca, cablul de rețea să nu e atârnat peste marginea mesei sau să nu
atingă de suprafața erbinte.
Atenție:
Acest aparat nu este destinat să e comandat prin intermediul programatorului,
al dispozitivului de temporizare sau al comenzii la distanță.
Nu utilizați aparatul în apropierea materialelor inamabile, cum sunt perdelele,
draperiile, ștergătoarele etc. În sensul de radiație principal al căldurii trebuie să
mențineți, față de suprafața materiilor inamabile, odistanță de cel puțin 50 cm,
iar în celelalte direcții, cel puțin 10 cm.
05/2017
- 3 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
Nu acoperiți aparatul. În caz contrar există pericolul de producere aunui incendiu,
dacă aparatul este acoperit și pornește automat prin intermediul comutatorului
temporizat încorporat.
Înainte de apune aparatul în funcțiune, asigurați-vă că în interiorul acestuia este
introdusă forma de copt cu toate ingredientele necesare. Nu introduceți în aparat
folie de aluminiu, le de alimente etc., nici nu porniți aparatul în gol.
Atenție: Suprafața erbinte
În cazul în care aparatul se aă în funcțiune, temperatura suprafețelor accesibile
poate  mai înaltă. Evitați contactul cu osuprafață încălzită și cu aburul erbinte
care iese afară din oriciile de ventilare.
În cursul exploatării, nu atingeți spiralele de frământare care se rotesc.
Într-om doză se poate folosi maximum 900 g de făină și 6 g de praf de copt. Nu
introduceți în forma de copt ocantitate mai mare de făină sau praf de copt.
Aveți grijă ca, în cursul exploatării, să e evitate împroșcările cu apă sau alt lichid
asuprafețele externe încălzite avizorului de sticlă.
În cursul exploatării, recomandăm vericarea stării produselor alimentare din
forma de copt. În cazul în care s-ar aprinde, opriți aparatul imediat, deconectați-l
de la priza de rețea și lăsați capacul închis.
Nu scoateți niciodată pâinea coaptă prin lovirea marginii formei de copt de un alt
obiect. În caz contrar, s-ar deteriora.
După încetarea utilizării și înainte de mutare dintr-un loc în altul, opriți de ecare
dată aparatul, deconectați-l de la priza de rețea și lăsați-l să se răcească.
Decuplați cablul de rețea de la priză prin tragerea de ștecăr, nu de cablu. În caz
contrar, cablul de rețea sau priza de rețea s-ar putea deteriora.
În cazul în care cablul de rețea al consumatorului este deteriorat, trebuie înlocuit
de către un centru de service autorizat, pentru ase preveni osituație periculoasă.
Se interzice utilizarea aparatului având cablul de rețea sau ștecărul cablului de
rețea deteriorate.
Nu spălați aparatul sub jet de apă și nici nu-l scufundați în apă sau alt lichid.
Pentru a evita pericolul de electrocutare, nu reparați aparatul singuri și nu îl
adaptați în nici un fel. Încredințați toate reparațiile unui centru de service autorizat.
Prin intervenția în consumator vă expuneți la riscul pierderii dreptului legal din
derulare defectuoasă, eventual agaranției pentru calitate.
05/2017
- 4 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
1
7
8
9
2
3
4
5
6
1.BASIC
2.WHOLE WHEAT
3.FRENCH
4.QUICK
5.SWEET
6.CAKE
7.JAM
8.DOUGH
9.ULTRA-FAST
10.SANDWICH
11.GLUTENFREE
12.BAKE
MENU
COLOR
TIME+
TIME-
LOAF
START/STOP
LIGHT MEDIUM DARK
2.0LB 2.5LB 3.0LB
7
6
5
4
3
2
1
A
B
05/2017
- 5 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
RO
Mașina de preparat pâine
Instrucțiuni de utilizare
■ Înainte de utilizarea acestui consumator, vă rugăm să vă
familiarizați cu instrucțiunile de deservire, și anume, și în cazul în
care ați fost deja familiarizat cu utilizarea consumatoarelor de tip
similar. Utilizați consumatorul așa cum este descris în prezentele
instrucțiuni de utilizare. Păstrați instrucțiunile pentru eventualele
necesități viitoare.
Cel puțin pe durata existenței dreptului legal dintr-o derulare
defectuoasă, eventual a garanției pentru calitate, recomandăm
să păstrați cutia de carton originală de transport, materialul
de ambalare, bonul de casă și conrmarea de răspundere
avânzătorului sau certicatul de garanție. În cazul transportului,
recomandăm ambalarea consumatorului înapoi în cutia originală
aproducătorului.
DESCRIEREA APARATULUI ȘI A ACCESORIILOR
ACESTUIA
A1 Suport capac
A2 Capac cu vizor
A3 Spirale de frământare
A4 Forma de copt cu mâner
rabatabil
A5 Panoul de comandă cu așaj
A6 Picioare anti-derapare
A7 Ceașcă măsurare
A8 Lingură măsurare
A9 Cârlig pentru scoaterea
spiralelor de frământare
DESCRIEREA PANOULUI DE COMANDĂ CU AFIȘAJ
LED
B1 Așajul
vizualizează programul
selectat și durata acestuia,
culoarea setat acojii și
mărimea pâinii.
B2 Butonul „MENU“
servește pentru setarea
programului de la 1 la 12.
B3 Butonul „COLOR“
servește pentru setarea
culorii cojii de pâine.
B4 Butonul „TIME+“
servește pentru setarea
temporizatorului pornirii
amânate.
B5 Butonul „START/STOP”
servește pentru pornirea,
oprirea sau anularea setării
programului.
B6 Butonul „LOAF“
servește pentru setarea
mărimii pâinii 2 lb (900 g),
2,5 lb (1 130 g), 3 lb (1360 g)
B7 Butonul „TIME–“
servește pentru setarea
temporizatorului pornirii
amânate.
Observație:
Unitatea metrică de masă este rotunjită la zeci întregi în jos.
COMANDA APARATULUI DE PREPARAT PÂINE ȘI
FUNCȚIILE ACESTUIA
Butonul „MENU“
■ Servește pentru selectarea programului de la 1 la 12. Fiecare
apăsare de buton B2 este însoțită de opiuitură scurtă. Programul
setat și durata acestuia se vizualizează pe așajul LCD B1.
Butonul „COLOR“
■ Permite setarea culorii cojii „LIGHT“ (deschisă), „MEDIUM“ (moderat
deschisă) sau„DARK“ (închisă). Culoarea setată acojii de pâine se
vizualizează pe așajul LCD B1.
■ Înprogramul 6 – CAKE, 7 – JAM a8 – DOUGH nu se poate selecta
culoarea cojii.
Butonul „LOAF“
■ Servește pentru setarea mărimii pâinii 2 lb (900 g), 2,5 lb
(1 130 g), 3 lb (1 360 g). Prim mărimea pâinii se înțelege suma
greutăților tuturor ingredientelor introduse în forma de copt A4.
Mărimea setată apâinii se vizualizează pe așajul LCD B1. Durata
programului diferă în funcție de mărimea setată apâinii, așa cum
este specicat în capitolul Lista programelor și durata acestora.
■ Înprogramul 6 – CAKE, 7 – JAM, 8 – DOUGH a12 – BAKE nu se
poate selecta mărimea pâinii.
Butoanele „TIME+“ șiTIME–“
■ Butoanele B4 și B7 servesc pentru setarea temporizatorului
pornirii amânate.
■ Nu folosiți această funcție în cazul rețetelor care conțin ingrediente
supuse alterării, cum sunt, de exemplu, ouăle proaspete, laptele,
smântâna acră, brânza etc..
■ Aveți grijă la introducerea corectă a ingredientelor în forma de
copt A4, așa cum este specicat în capitolul Utilizarea aparatului
de preparat pâine. Drojdia nu are voie să intre în contact cu lichidul
înainte de pornirea programului.
Exemplu de setare temporizator:
Este ora 21:00 și adoua zi dimineața, la ora8:00 (adică diferența de
timp de 11 ore) doriți să aveți pâine coaptă proaspăt. Mai întâi selectați
programul, cojile și mărimea pâinii. Apoi, cu ajutorul butoanelor B4
șiB7 setați timpul vizualizat pe așaj B1 pe 11:00. Aceasta este durata
după care pâinea va  gata de scoatere din aparat. La ecare apăsare
de buton B4 sau B7, timpul setat de prelungește cu 10 minute. Pentru
pornirea programului setat în regimul pornirii amânate, apăsați
butonul „START/STOP“ B5. Pe așaj începe numărătoarea inversă
a timpului. Îndată ce are loc pornirea programului setat, controlați
regulat aparatul.
Observație:
Cu ajutorul temporizatorului puteți seta maximum 13 ore.
Butonul „START/STOP“
■ Servește pentru pornirea, întreruperea sau terminarea programului
setat.
■ Pentru pornirea programului apăsați odată butonul B5. Se aude
opiuitură scurtă, începe să pulseze semnul două puncte al valorii
timp pe așajul LCD B1 și pornește programul setat. După pornirea
programului, are loc dezactivarea celorlalte butoane, pentru ase
evita eventuala afectare afazei curente aprogramului.
■ Programul în derulare se poate întrerupe oricând prin apăsarea
scurtă a butonului B5. Numărătoarea inversă a timpului rămas
până la terminarea programului se întrerupe iar valoarea timp pe
așaj B1 va pulsa. Setarea va  salvată în memoria aparatului de
preparat pâine . Pentru repornirea programului întrerupt trebuie să
re-apăsați butonul B5. În cazul în care nu faceți acest lucru în timp
de 10 minute de la începutul întreruperii, pornirea se face automat.
■ Pentru terminarea programului apăsați butonul B5 și țineți-l apăsat
timp de circa 2 secunde. Terminarea programului este semnalizată
printr-opiuitură lungă.
FUNCȚIA „KEEP WARM“
■ După terminarea programului, aparatul se comută automat,
timp de 60 de minute, în regimul de încălzire lentă (menținere
temperatură). Dacă doriți să scoateți pâinea din aparat fără
încălzire ulterioară, anulați această funcție printr-oapăsare lungă
abutonului „START/STOP“ B5.
■ Această funcție nu este accesibilă pentru programele 6 – CAKE,
7 – JAM și8 – DOUGH.
FUNCȚIA MEMORIE
■ În cazul unei pene scurte de curent electric (până la 10 minute),
după revenirea energiei, aparatul pornește automat în programul
setat, fără necesitatea de apăsare abutonului „START/STOP“ B5.
■ În cazul unei pene de curent mai lungi (peste 10 minute),
programul setat nu reîncepe automat. Dacă însă nu aînceput faza
de dospire, puteți porni programul de la început. Dacă însă faza de
dospire aînceput deja, trebuie să începeți din nou cu ingrediente
noi.
MESAJE DE AVERTIZARE PE AFIȘAJ
1. Dacă, după pornirea programului, pe așaj B1 se așează valoarea
„H:HH“ însoțită de un semnal sonor, înseamnă că temperatura în
interiorul aparatului este prea înaltă. Aceasta se întâmplă atunci
când doriți să utilizați aparatul în mod repetat. Deschideți capacul
A2 și lăsați aparatul să se răcească timp de la 10 la 20 de minute.
După răcire puteți folosi aparatul din nou.
05/2017
- 6 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
2. Dacă, după pornirea programului, pe așaj B1 se așează valoarea
„L:LL“ însoțită de un semnal sonor, înseamnă că temperatura în
interiorul aparatului este prea joasă. Deschideți capacul A2 și
așezați aparatul în locul cu temperatura de cameră. Temperatura
recomandată acamerei este de la 15 °C până la 34 °C.
3. În cazul în care pe așaj B1 se vizualizează valoarea „EE0“ sau „EE1“,
luați legătura cu centrul de service autorizat.
LISTA PROGRAMELOR ȘI DURATA ACESTORA
1 – BASIC (tipuri de bază de pâine)
Acest program cuprinde faza de frământare, dospire și coacere. Se
folosește pentru coacerea tipurilor obișnuite de pâine din făina albă
de grâu, care pot  condimentate cu diferite ingrediente, cum sunt
plantele medicinale etc.
2 – WHOLE WHEAT (pâine integrală)
Acest program cuprinde faza de frământare, dospire și coacere. Se
folosește pentru coacerea pâinii din făină integrală.
Observație:
La acest program nu se recomandă folosirea funcției startului
amânat. În caz contrar poate  inuențată negativ calitatea
pâinii.
3 – FRENCH (pâine franceză)
Acest program include faza de frământare, dospire și coacere,
cu mențiunea că faza de dospire este mai lungă decât în cazul
programului de bază. Se folosește pentru coacerea pâinii franceze
albe tradiționale având miezul pufos și coajă fragedă. Recomandăm
să consumați pâinea de timp francez în ziua când ocoaceți.
4 – QUICK (coacere rapidă)
Acest program cuprinde faza de frământare, dospire și coacere. Este
alternativa mai rapidă a programului nr. 1 – BASIC. Pâinea coaptă
în acest mod are miezul mai puțin pufos decât pâinea coaptă în
programul de bază nr. 1.
5 – SWEET (pâine dulce)
Acest program cuprinde faza de frământare, dospire și coacere. Se
folosește pentru coacerea pâinii dulci având un conținut mai mare de
untură și zahăr, cu adaos de fructe uscate, alune, fulgi de ciocolată,
coajă dulce de portocale etc.
6 – CAKE (prăjitură)
Acest program cuprinde faza de frământare, dospire și coacere. Se
folosește pentru coacerea prăjiturilor și a produselor de patiserie
dulci, pregătite din aluatul conținând praful de copt sau bicarbonat
de sodiu.
7 – JAM (gem)
Acest program se folosește pentru pregătirea marmeladelor și
gemurilor de fructe. Fierbeți marmeladele și gemurile în doze mai
mici, pentru că, în cursul erberii, își măresc volumul. Gemul este
lipicios și, dacă se scurge în afara vasului de copt, se îndepărtează
foarte dicil.
8 – DOUGH (aluat)
Acest program se folosește pentru amestecarea și frământarea
ingredientelor și dospirea ulterioară aaluatului, de exemplu, pentru
pizza, cornuri etc. Nu include faza de coacere.
9 – ULTRA-FAST (coacere foarte rapidă)
Frământarea, dospirea și coacerea pâinii într-un timp cât mai scurt.
De obicei, această pâine este mai puțin pufos decât cea coaptă în
programul nr. 4 – QUICK.
În acest program este foarte importantă temperatura apei. Pentru ca
pâinea să dospească la mărimea cerută, temperatura apei sau aunui
alt lichid ar trebuie să e între 48 și 50 °C.
10 – SANDWICH (pâine toast)
Acest program cuprinde faza de frământare, dospire și coacere. Se
folosește pentru coacerea pâinii toast pufoase cu coajă subțire.
11 – GLUTEN-FREE (pâine fără gluten)
Acest program cuprinde faza de frământare, dospire și coacere.
Dospirea are loc doar într-osingură fază și, datorită conținutului mare
de umiditate, timpul de coacere este mai lung.
12 – BAKE (coacere)
Acest program include doar faza de coacere și astfel transformă
aparatul dumneavoastră într-un mic cuptor de copt pâine. Timpul
de coacere se poate seta între 10 până la 60 de minute. Se folosește
pentru coacerea aluatului gata pregătit cumpărat din magazin sau
pentru nalizarea coacerii pâinii coapte proaspăt, dacă vi se pare că,
coaja acestuia are oculoare prea deschisă.
Programul Selec-
tarea
culorii
cojii
Mărimea
pâinii
Durata
progra-
mului
Funcția
încăl-
zire
lentă
Timpul
pentru
adău-
garea
ingredi-
entelor
Setarea
maximă
atem-
poriza-
torului
1 – BASIC light /
medium /
dark
3 lb (1 360 g) 3:10 60 min 02:30 13 ore
2,5 lb (1 130 g) 03:05 60 min 02:25 13 ore
2 lb (900 g) 3:00 60 min 2:20 13 ore
2 – WHOLE
WHEAT
light /
medium /
dark
3 lb (1 360 g) 03:50 60 min 3:05 13 ore
2,5 lb (1 130 g) 03:42 60 min 3:00 13 ore
2 lb (900 g) 3:34 60 min 2:52 13 ore
3 – FRENCH light /
medium /
dark
3 lb (1 360 g) 03:55 60 min 2:45 13 ore
2,5 lb (1 130 g) 03:45 60 min 2:40 13 ore
2 lb (900 g) 3:40 60 min 2:39 13 ore
4 – QUICK light /
medium /
dark
3 lb (1 360 g) 02:10 60 min 1:45 13 ore
2,5 lb (1 130 g) 02:05 60 min 1:40 13 ore
2 lb (900 g) 2:00 60 min 1:35 13 ore
5 – SWEET light /
medium /
dark
3 lb (1 360 g) 03:00 60 min 2:35 13 ore
2,5 lb (1 130 g) 02:55 60 min 2:30 13 ore
2 lb (900 g) 2:50 60 min 2:27 13 ore
6 – CAKE --- --- 1:48 --- 1:28 13 ore
7 – JAM --- --- 1:20 --- --- ---
8 – DOUGH --- --- 1:30 --- --- 13 ore
9 – ULTRA-
FAST
light /
medium /
dark
3 lb (1 360 g) 01:48 60 min --- ---
2,5 lb (1 130 g) 01:38 60 min --- ---
2 lb (900 g) 1:35 60 min --- ---
10 –
SANDWICH
light /
medium /
dark
3 lb (1 360 g) 03:05 60 min 2:12 13 ore
2,5 lb (1 130 g) 03:00 60 min 2:07 13 ore
2 lb (900 g) 2:55 60 min 2:02 13 ore
11 – GLUTEN
FREE
light /
medium /
dark
3 lb (1 360 g) 03:55 60 min 3:18 13 ore
2,5 lb (1 130 g) 03:50 60 min 3:13 13 ore
2 lb (900 g) 3:45 60 min 3:08 13 ore
12 – BAKE light /
medium /
dark
--- de la
0:10
până la
1:00
60 min --- ---
ÎNAINTE DE PRIMA UTILIZARE
1. Scoateți mașina de făcut pâine din cutie și îndepărtați de pe
aceasta toate materialele de ambalare inclusiv tăblițele și etichetele
de propagare produs. Înainte de toate, nu uitați să îndepărtați
eticheta amplasată pe fundul formei de copt A4.
2. Accesoriile și părțile amovibile destinate contactului cu produsele
alimentare trebuie spălate sub jet de apă și detergent de bucătărie
neutru. După care clătiți cu jet de apă curată și ștergeți foarte bine
cu ocârpă.
3. Forma de copt A4 cu spiralele de frământare A3 trebuie introduse
înapoi în mașină la locul potrivit. Conectați mașina de preparat
pâine la priza de rețea, setați programul 12 – BAKE (coacere) și
porniți mașina în gol pentru un timp de 10 minute în acest regim.
După terminarea programului anulați funcția de încălzire lentă și
deconectați aparatul de la priza de rețea și lăsați să se răcească.
Spălați din nou forma A4 și spiralele A3 și uscați bine.
05/2017
- 7 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
Observație:
La prima pornire s-ar putea să apară un fum slab. Este vorba
de un fenomen absolut normal.
4. Acum mașina este pregătită pentru utilizare.
UTILIZAREA MAȘINII DE PREPARAT PÂINE
■ Așezați mașina de preparat pâine pe osuprafață plană, uscată și
stabilă, de exemplu, masa de lucru amobilierului de bucătărie.
■ Deschideți capacul A2 și scoateți din mașină forma de copt A4.
Amplasați spiralele de frământare A3 pe arborii amplasați pe
fundul formei de copt A4, și presați corect în jos.
Observație:
Pentru o scoatere mai ușoară a spiralelor A3 din pâinea
coaptă, recomandăm ungerea spiralelor A3 și aarborelui cu
untură comestibilă adecvată pentru tratare termică.
■ Măsurați ingredientele potrivit rețetei și puneți în forma de copt A4
în următoarea ordine:
Mai întâi introduceți toate materiile prime lichide, cum este apa,
laptele, berea, laptele bătut, iaurtul, ouăle etc.
Apoi adăugați toate materiile prime sub formă de pulbere, cum
este făina, sarea, zahărul, plante, condimente pentru pâine,
colții, fulgi, semințele etc. Într-un colț vărsați sarea, în celălalt
zahărul și în următorul colț puneți condimentele..
În nal, în mijlocul făinii, faceți ogropiță și puneți în ea drojdie.
În cazul în care folosiți drojdie proaspătă, puneți zahărul chiar
lângă aceasta. Drojdia sau praful de copt nu au voie să intre
în contact cu lichidul înainte de pornirea mașinii de preparat
pâine.
În cazul unor aluaturi consistente cu un conținut mare de
făină de secară, pentru obținerea unui rezultat mai bun din
frământare, recomandă, inversarea ordinii în cursul introducerii
ingredientelor, adică, mai întâi introduceți drojdia, apoi făina și
abia la urmă lichidul. Și în acest caz este valabil că drojdia sau
praful de copt nu au voie să intre în contact cu lichidul înainte
de pornirea mașinii de preparat pâine.
La toate rețetele trebuie să respectați această ordine generală
de introducere aingredientelor.
■ Mărimea nală apâinii coapte poate  inuențată de temperatura
camerei în care utilizați mașina de preparat pâine. Temperatura
recomandată acamerei este de la 15 °C până la 34 °C.
■ Introduceți cu atenție forma de copt A4 împreună cu ingredientele
în mașină și presați bine în jos, în așa fel încât să e așezată ferm
în spațiul interior al mașinii de preparat pâine. Închideți capacul
A2 și conectați cablul de rețea la priză. După conectarea la priza
de rețea, se aude opiuitură lungă iar pe așaj B1 se vizualizează,
în cadrul setării inițiale aprogramului 1, durata programului 3:10,
greutatea pâinii 3 lb (1 360 g) și culoarea cojii „MEDIUM“ (culoare
semi închisă).
Observație:
În cazul în care nu se apasă nici un buton în timp de 20 de
secunde, lumina de fond led B1 se stinge.
■ Cu ajutorul butonului „MENU“ B2 setați programul cerut. Cu
ajutorul butonului „COLOR“ B3 selectați culoarea cojii iar cu
butonul „LOAF“ B6 setați mărimea pâinii. Unele programe nu
permit setarea culorii cojii sau mărimea pâinii.
■ Dacă doriți ca pâinea să e coaptă mai târziu, setați temporizatorul
de pornire amânată cu ajutorul butoanelor B4 șiB7.
■ Pentru pornirea mașinii de preparat pâine apăsați butonul
„START/STOP“ B5. Semnul două puncte în informația referitoare
la timp vizualizată pe așaj B1 începe să pulseze iar pe așaj va
începe numărătoarea inversă atimpului rămas până la terminarea
programului. Mașina de preparat pâine va trece automat prin
fazele concrete ale programului. În cursul procesului de coacere,
din oriciile de ventilare iese abur.
■ În programele 1 – BASIC, 2 – WHOLE WHEAT, 3 – FRENCH,
4 – QUICK, 5 – SWEET, 6 – CAKE, 10 – SANDWICH și11 – GLUTEN
FREE, în cursul derulării programului, se aude semnalul acustic
care vă atenționează asupra posibilității de adăugare ingrediente.
Dacă doriți, deschideți capacul A2 și adăugați ingredientele ind
deosebit de atenți să nu vă opăriți cu abur erbinte care iese din
oriciile de ventilare și din spațiul de coacere.
■ După terminarea programului se aude semnalul acustic. După
mașina se comută automat, timp de 60 de minute, în regimul de
încălzire lentă (menținere temperatură). Dacă doriți să terminați
regimul de încălzire lentă, apăsați lung butonul „START/STOP“ B5.
■ După terminarea programului deschideți capacul. A2. Ridicați
mânerul formei de copt A4 și scoateți forma A4 din mașina de
preparat pâine. Aceste operații trebuie efectuate purtând mânuși
de bucătărie. Depuneți forma A4 pe un suport rezistent la căldură
și lăsați pâinea în formă timp de circa 10 minte pentru răcire.
Apoi întoarceți forma A4 cu fundul în sus, pentru ca pâinea să se
degajeze. În cazul în care pâinea nu se degajează singură, mișcați
de câteva ori arborele. Pentru scoaterea spiralelor A3 din pâine
faceți uz de cârlig A6.
■ După ce ați terminat utilizarea mașinii de preparat pâine,
deconectați-ode la priza de rețea și curățați toate piesele folosite
în conformitate cu instrucțiunile menționate în capitolul Curățare
și mentenanță..
Tăierea/felierea și depozitarea pâinii
■ Înainte de tăiere, lăsați pâinea să se răcească timp de 20–40 de
minute.
■ Pentru tăierea unor felii având o grosime uniformă faceți uz de
cuțitul electric sau un cuțit ascuțit cu lamă zimțată.
■ Puneți pâinea neconsumată într-opungă de plastic. Aceasta poate
 păstrată la temperatura camerei pe operioadă de până la 3 zile.
■ Dacă doriți să păstrați pâinea operioadă mai lungă (până la 1 lună),
puneți-oîntr-opungă sau un vas și păstrați la frigider.
■ Pâinea de casă nu conține nici un conservant și, de aceea nu se
poate păstra atât de mult ca și unele tipuri de pâine cumpărată la
magazin.
CURĂȚARE ȘI MENTENANȚA
■ Înainte de curățare trebuie să deconectați aparatul de la priza de
rețea și să-l lăsați să se răcească.
■ În cazul în care spiralele de frământare A3 se demontează greu de
pe arbori, umpleți forma A4 cu apă caldă și lăsați să acționeze timp
de 30 de minute. Apoi scoateți spiralele A3, curățați cu atenție cu
ocârpă umedă și ștergeți foarte bine până la uscare.
■ Curățați forma de copt A4 pe dinăuntru și pe dinafară cu ajutorul
unei cârpe umezite. Pentru aevita deteriorarea stratului anti-lipire,
nu folosiți obiecte ascuțite sau detergenți cu efecte abrazive.
Înainte de introducerea în mașină, forma de copt A4 trebuie să e
perfect de uscată.
Indicație:
După curățare, ungeți spiralele de frământare A3 inclusiv
oriciile cu untură comestibilă adecvată pentru tratare
termică.
■ Curățați capacul A2 pe dinăuntru și pe dinafară cu ajutorul unei
cârpe umezite. După care ștergeți totul în așa fel, încât să e uscat.
Atenție:
Pe suprafața interioară a capacului A2 și pe oriciile de
ventilare pot apărea pete maro. Este vorba de resturi de vapori
din ingrediente care au ajuns în cursul coacerii în aburul
evacuat. Nu au nici o inuență nocivă asupra materialului
mașinii de preparat pâine sau calitatea pâinii coapte. Aceste
pete se îndepărtează simplu, cu ajutorul unei cârpe umezite.
După operioadă mai lungă de utilizare, nisarea de suprafață
aformei de copt A4 își poate schimba culoarea. Însă aceasta
nu are nici o inuență asupra funcției mașinii sau calitatea
pâinii.
■ Nu scufundați mașina de preparat pâine în apă sau alte lichide.
■ Înainte de depozitarea mașinii de preparat pâine trebuie să
asigurați ca aparatul să e rece, curat și uscat și să e închis capacul
acestuia A2.
05/2017
- 8 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
COACEM PÂINE
Descrierea succintă acelor mai obișnuite ingrediente utilizate pentru
coacerea pâinii
1) Făina pentru pâine
Făina pentru pâine are un conținut înalt de gluten (de aceea,
putem s-onumim și făină cu conținut înalt de gluten care conține
multă cantitate de albumine), proprietăți elastice bune și, după
dospire, este în stare să mențină mărimea pâinii în așa fel, încât să
nu se prăbușească. Pentru că, conținutul de gluten este mai mare
decât la făina normală, se poate utiliza pentru coacerea pâinii
având odimensiune mai mare. Făina pentru pâine este cel mai
important ingredient în cursul coacerii pâinii.
2) Făina obișnuită
Făina obișnuită se fabrică prin amestecarea grâului moale și tare
ales cu atenție și este adecvată pentru coacerea rapidă apâinii sau
coacerea prăjiturilor.
3) Făina integrală
Făina integrală se fabrică prin măcinarea grâului și conține coaja
de grâu și gluten. Făina integrală este mai grea și are calități
nutritive mai bune decât făina obișnuită. Pâinea fabricată din
făina integrală are, de obicei, omărime mai mică. De aceea, într-
un număr mare de rețete, pentru atingerea unor rezultate cât mai
bune, de obicei, se combină făina integrală cu făina pentru pâine.
4) Făina de secară
Făina de secară este destinată, în primul rând, coacerii pâinii de
culoare închisă. Conține ocantitate mare de substanțe minerale.
Are mai puțin gluten decât făina de grâu, de aceea se utilizează de
obicei în combinație cu făina de grâu.
5) Făina de porumb și făina de ovăs
Făina de porumb și făina de ovăs se fabrică prin măcinarea
boabelor de porumb și ovăs. Ambele sunt ingrediente
suplimentare pentru coacerea pâinii.
6) Zahărul
Zahărul este un ingredient important pentru gustul dulce și
culoarea pâinii. Zahărul alb ajută cu procesul de fermentare.
7) Drojdia
Drojdia activează procesul de fermentare al aluatului și produc
bioxid de carbon care ajută pâinea să-și mărească volumul și să-și
frăgezească brele interne.
1 linguriță de drojdie activă uscată = 3/4 linguriță de drojdie
instant
1,5 linguriță de drojdie activă uscată = 1 linguriță de drojdie
instant
2 lingurițe de drojdie activă uscată = 1,5 linguriță de drojdie
instant
Drojdia trebuie să e păstrată în frigider, deoarece, la temperatura
înaltă, s-ar putea deprecia; înainte de utilizare controlați data de
valabilitate și păstrare. După ecare utilizare drojdia trebuie pusă
imediat înapoi în frigider.
Indicație:
Cu ajutorul procedeului descris mai jos puteți aa dacă
drojdia dumneavoastră este proaspătă și activă sau nu:
1. Turnați în ceașca de măsurare 1/2 de cană de apă caldă
(45–50 °C).
2. Adăugați olinguriță de zahăr alb și agitați, apoi presărați
totul cu 2 lingurițe de drojdie.
3. Puneți ceașca de măsurare pentru circa 10 minute într-un
loc cald. Nu mai agitați amestecul.
4. Spuma trebuie să atingă marginea ceștii de măsurare. În
caz contrar, drojdia nu este activă.
8) Sarea
Sarea este indispensabilă pentru îmbunătățirea mirosului plăcut
al pâinii și culoarea cojii. Însă sarea încetinește dospirea.
9) Ouăle
Ouăle pot îmbunătăți structura pâinii, pot face pâinea mai
hrănitoare și mai mare și îi pot adăuga un miros specic de ouă.
Dacă doriți să folosiți ouăle, trebuie să îndepărtați cojile și să le
amestecați uniform.
10) Untură, untul și ulei vegetal
Untura este în stare să frăgezească pâinea și să-i prelungească
termenul de utilizare. După scoatere din frigider, înainte de
utilizare, untul ar trebui topit sau tăiat în bucăți mia mici, pentru
ase putea amesteca uniform.
11) Praful de copt
Praful de copt se folosește, îndeosebi, pentru dospire în procesul
coacerii pâinii sau aprăjiturilor în programul Ultra Fast (Coacere
foarte rapidă). Nu are nevoie de timp pentru fermentare și
produce gazul care creează bule și frăgezește structura pâinii.
12) Soda
Este valabil același lucru ca și în cazul prafului de copt. Se poate
folosi și în combinație cu praful de copt.
13) Apa și alte lichide
Pentru prepararea pâinii, apa este un ingredient indispensabil.
În general, cea mai avantajoasă este apa având o temperatură
în intervalul de 20–25 °C. Însă pentru procesul de dospire
în programele accelerate, temperatura apei ar trebuie să e
în intervalul de 48–50 °C. Apa se poate înlocui cu lapte apă
amestecată cu lapte praf în proporție de 2 %, care poate
îmbunătăți mirosul plăcut al pâinii și poate asigura ocoajă mai
frumoasă apâinii.
■ Diferitele tipuri de făină arată similar; ecacitatea drojdiei
sau gradul de absorbție al diferitelor tipuri de făină pot varia
semnicativ în funcție de zona de cultivare, condițiile de creștere,
procesul de măcinare și condițiile de depozitare. Pentru încercare,
selectați făina de diferite branduri accesibile pe piață, gustați-oși
comparați rezultatele - apoi alegeți făina care, oferă cele mai bune
rezultate în funcție de experiența dumneavoastră și din punctul
de vedere al gustului.
INDICAȚII PENTRU REȚETE
■ Proporțiile greutăților, a volumelor și conținutul ingredientelor
concrete în cadrul rețetelor de mai jos trebuie luate ca și orientative.
Rezultatul coacerii depinde de mai mulți factori:
– duritatea apei (în cazul folosirii apei prea moi, aluatul dospește
mai rapid)
– umiditatea aerului (în cazul umidității crescute, cantitatea de
apă trebuie redusă cu 1–2 linguri)
– altitudine (la peste 750 m, aluatul dospește mai rapid)
– consistența ingredientelor
■ Din motivele menționate mai sus, recomandăm, dacă necesar, să
adaptați rețeta aleasă de dumneavoastră în funcție de condițiile
curente.
■ Parte componentă aechipării de bază amașinii de preparat pâine
este lingura de măsurat A8 și ceașca de măsurat A7. Lingura de
măsurat A8 este prevăzută la ecare capăt cu un dozator (mare și
mic). Capacitatea dozatorului mic este 5 ml. Capacitatea dozatorului
mare este 15 ml. Ceașca de măsurare A7 are capacitatea de 250 ml.
■ Oceașcă de măsurare plină A7 este echivalentă cu 150 g de făină
sau 250 ml de apă.
■ Un dozator mic plin este echivalent cu 6 g de sare, 3,5 g de drojdie
uscată, 4,5 g de ameliorator de făină, 3,5 g de tartru sau 6 g de
bicarbonat.
■ Un dozator mare plin este echivalentă cu 14 g de zahăr, 7 g
de ane, 6 g de alune, 6,5 g de lapte, 16 g de ulei. Un ou întreg
cântărește aproximativ de la 50 la 60 g.
În cursul măsurării ingredientelor, dozatorul trebuie să e așezat
pe o suprafață plană. Cantitatea exactă a lichidelor se poate
verica atunci când dozatorul este amplasat la nivelul ochilor
dumneavoastră.
Indicație:
În cazul în care, din orice motiv, nu doriți să preparați pâine
potrivit rețetelor, la magazinele alimentare vă puteți cumpăra
amestecuri de pâine gata preparate. În cazul amestecurilor
de pâine gata preparate se procedează întotdeauna potrivit
instrucțiunilor specicate pe ambalajul produsului.
rugăm să luați în considerare și faptul că, și în amestecurile
astfel cumpărate, câteodată trebuie adăugată drojdia ca și
ingredient separat.
05/2017
- 9 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
Rețetă de bază pentru pâine
340 ml de apă
1 dozator mic de sare
3 dozatoare mari de zahăr alb
2 dozatoare mari de ulei vegetal
3 ¾ de ceașcă de măsurare de făină pentru pâine
2 ½ dozator mare de lapte praf cu semi degresat
2 dozatoare mici de preparat pentru ameliorarea făinii
1 ¼ dozator mic de drojdie uscată
Setarea mașinii de preparat pâine Programul 1 – BASIC (coacere de
bază), mărimea pâinii: 900 g, coaja: selectați în funcție de gust.
Pâinea integrală
340 ml de apă
1 dozator mic de sare
2 ½ dozator mare de zahăr alb
1 ½ dozator mare de ulei vegetal
1 ¾ ceașcă de măsurare făină integrală
2 cești de măsurare de făină pentru pâine
2 dozatoare mari de lapte praf semi degresat
2 dozatoare mici de preparat pentru ameliorarea făinii
1 ¼ dozator mic de drojdie uscată
Setarea mașinii de preparat pâine Programul 2 – WHOLE WHEAT
(pâine integrală), mărimea pâinii: 900 g, coaja: selectați în funcție de
gust.
Pâinea franceză
340 ml de apă
1 ½ dozator mic de sare
2 ½ dozator mare de zahăr alb
1 ¼ dozator mare de ulei vegetal
3 ¾ de ceașcă de măsurare de făină pentru pâine
2 ½ dozator mare de lapte praf cu semi degresat
2 dozatoare mici de preparat pentru ameliorarea făinii
1 ¼ dozator mic de drojdie uscată
Setarea mașinii de preparat pâine Programul 3 – FRENCH (pâine
franceză), mărimea pâinii: 900 g, coaja: selectați în funcție de gust.
Pâinea dulce
240 ml de apă
2 ouă
½ ceașcă de măsurare de zahăr alb
½ dozator mic de sare
1 ½ dozator mare de ulei vegetal
3 cești de măsurare de făină pentru pâine
2 ½ dozator mare de lapte praf cu semi degresat
2 dozatoare mici de preparat pentru ameliorarea făinii
1 dozator mic de drojdie uscată
Setarea mașinii de preparat pâine: Programul 5 – SWEET (pâine
dulce), mărimea pâinii: 900 g, coaja: selectați în funcție de gust.
Prăjitură
4 ouă
80 ml de lapte
1 dozator mare de unt topit
½ dozator mic de sare
2 ½ dozator mare de zahăr brun
3 ¾ ceașcă de măsurare făină
1 ½ dozator mic tartru (tartrat de potasiu)
½ dozator mic de bicarbonat
2 dozatoare mari de drojdie uscată
Observație:
Mai întâi bateți ouăle separat și abia apoi adăugați-le la
celelalte ingrediente în recipientul de copt.
Setarea mașinii de preparat pâine: Programul 6 – CAKE (prăjitură)
GHID PENTRU ELIMINAREA DIFICULTĂȚILOR ÎN
CURSUL PROCESULUI DE COACERE
Nr. Problemă Cauză Soluție
1. Fum ieșind
din oriciul
de ventilare în
cursul coacerii
Unele ingrediente s-au
lipit de corpul de încălzire
sau au ajuns în apropierea
acestuia. La prima utilizare
poate  vorba de uleiul
care arămas la suprafața
corpului de încălzire.
Deconectați mașina de
preparat pâine de la rețea,
lăsați să se răcească și curățați
corpul de încălzire.
2. Miezul pâinii de
se prăbușește.
Pâinea arămas în mașină, în
regimul de încălzire lentă,
prea mult timp.
Nu lăsați pâinea în mașină
până la sfârșitul complet al
regimului de încălzire lentă.
3. Pâinea poate 
scoasă doar cu
dicultate.
Spiralele de frământare
A3 s-au înțepenit în pâine.
Mișcați arborele, pentru
adegaja pâinea de pe formă
A4. Apoi curățați forma
A4 și spiralele A3 potrivit
instrucțiunilor menționate
în capitolul Curățare și
mentenanță.
4. Ingredientele nu
sunt amestecate
uniform și sunt
coapte incorect.
1. Selectare eronată
program.
Setați programul corect.
2. După pornirea
programului ați deschis
capacul de câteva ori A2.
Nu deschideți capacul în
cursul ultimei dospiri A2.
3. Rezistența în cursul
amestecării este prea
mare și, prin urmare
spirala de frământare
A3 abia se rotește și nu
frământă sucient de
bine.
Vericați dacă spiralele de
frământare A3 se rotesc liber,
apoi scoateți afară forma de
copt A4 și porniți exploatarea
fără sarcină. În cazul în care
aparatul nu funcționează
în modalitatea standard,
contactați un centru de
service autorizat.
5. Se aude
zgomotul
motorului,
dar nu are loc
frământarea
ingredientelor.
Forma de copt A4 nu este
xată corect sau aluatul
este prea voluminos.
Vericați dacă foram de copt
A4 este xată bine și dacă
aluatul afost pregătit potrivit
rețetei și dacă ingredientele
au ogreutate corectă.
6. Pâinea este atât
de mare, încât
apasă pe capac
A2.
Cantitate excesivă de
drojdie, făină sau apă, ori
temperatura ambiantă
prea mare.
Vericați factorii menționați
mia sus, reduceți adecvat
cantitatea de ingrediente.
7. Pâinea este prea
mică sau nu
adospit.
Lipsă de drojdie sau
cantitate prea mică de
drojdie, sau drojdia nu este
activă datorită temperaturii
prea înalte, sau drojdia
s-aamestecat cu sare, ori
temperatura ambiantă este
prea mică.
Vericați cantitatea și
activitatea drojdiei, mutați
mașina de preparat pâine
într-un loc cu temperatura
ambiantă adecvată.
8. Aluatul este
prea voluminos
și se revarsă
peste forma de
copt A4.
Cantitate excesivă de
lichide cauzând ostructură
prea nă aaluatului sau
cantitate excesivă de
drojdie.
Reduceți cantitatea de lichide
și drojdie.
9. Pâinea se
prăbușește în
mijloc.
1. Făină neadecvată sau
făină cu durata de
valabilitate expirată.
Folosiți tipul corect de făină și
vericați data valabilității.
2. Cantitatea excesivă de
apă face ca aluatul să e
prea umezit sau n.
Modicați cantitatea de apă
în cadrul rețetei.
10. Structura
pâinii este prea
consistentă.
1. Prea multă cantitate de
făină sau insuciență
de apă.
Reduceți cantitatea de făină
sau măriți cantitatea de apă.
2. Prea multe ingrediente
de fructe sau prea multă
făină integrală.
Reduceți cantitatea de
ingrediente aferente și măriți
cantitatea de drojdie.
05/2017
- 10 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
11. Miez prea poros. 1. Cantitate excesivă de
apă sau drojdie sau lipsă
de sare.
Reduceți în mod adecvat
cantitatea de apă sau drojdie
și vericați dacă s-aadăugat
sare.
2. Temperatura apei este
prea mare.
Vericați temperatura apei.
12. În cursul coacerii
prăjiturilor sau
aproduselor
de patiserie cu
multă cantitate
de zahăr, coaja
este prea groasă
și culoarea este
prea închisă.
Diferitele rețete sau
ingrediente inuențează
foarte mult coacerea
produselor de patiserie;
culoarea cojii este închisă
datorită cantității mai de
zahăr.
În cazul în care, la rețetele
cu multă cantitate de zahăr,
culoarea cojii este prea
închisă, terminați programul
cu 5 până la 10 minute înainte
de terminarea automată.
Înainte de oprirea mașinii,
ar trebui să lăsați pâinea sau
prăjitura în forma de copt A4
aproximativ 20 de minate cu
capacul închis A2.
DATE TEHNICE
Tensiune nominală ....................................................................................220–240 V
Frecvență nominală ........................................................................................... 50 Hz
Putere consumată nominală ........................................................................ 850 W
Gradul de zgomot ........................................................................................ 65 dB(A)
Valoarea declarată a emisiilor de zgomot a acestui consumator este de
65 dB(A), ceea ce reprezintă nivelul A al puterii acustice, având în vedere
puterea acustică de referință 1 pW.
Modicarea textului și aspecicațiilor tehnici sunt rezervate.
INSTRUCȚIUNI ȘI INFORMAȚII REFERITOARE LA
MANIPULAREA AMBALAJULUI FOLOSIT
Materialul de ambalare folosit trebuie depus la locul stabilit de către
comună pentru depozitarea deșeurilor.
LICHIDAREA INSTALAȚIILOR ELECTRICE ȘI ELECTRONICE UZATE
Acest simbol aat pe produse sau pe documentele
însoțitoare înseamnă că produsele electrice și
electronice uzate nu pot  aruncate în deșeurile
comunale obișnuite. Pentru o lichidare corectă,
reabilitare și reciclare, predați aceste produse la locurile
de colectare stabilite. Alternativ, în unele țări ale Uniunii
Europene sau alte țări europene, puteți restitui
produsele dumneavoastră către comerciantul local în momentul
achiziției unui produs nou echivalent.
Prin lichidarea corectă aacestui produs ajutați cu păstrarea resurselor
naturale prețioase și cu prevenirea impactelor potențiale negative
asupra mediului și sănătății umane, ceea ce ar putea  urmările
lichidării incorecte a deșeurilor. Cereți alte detalii de la autoritățile
locale sau de la cel mai apropiat centru de colectare.
În cazul lichidării incorecte aacestui tip de deșeu, puteți  amendați
potrivit unor reglementări naționale.
Pentru operatorii economici din țările Uniunii Europene
Dacă doriți să lichidați instalațiile electrice și electronice, cereți
informațiile necesare de la comerciantul sau furnizorul dumneavoastră.
Lichidarea în celelalte țări în afara Uniunii Europene
Acest simbol este valabil în Uniunea Europeană În cazul în care
doriți să lichidați acest produs, cereți informațiile necesare de la
autoritățile locale sau de la comerciantul dumneavoastră în legătură
cu modalitatea de lichidare .
Acest produs îndeplinește toate cerințele de bază ale
directivelor UE care se referă la acesta.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10

Sencor SBR 760WH Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare