05/2017
- 7 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
Observație:
La prima pornire s-ar putea să apară un fum slab. Este vorba
de un fenomen absolut normal.
4. Acum mașina este pregătită pentru utilizare.
UTILIZAREA MAȘINII DE PREPARAT PÂINE
■ Așezați mașina de preparat pâine pe osuprafață plană, uscată și
stabilă, de exemplu, masa de lucru amobilierului de bucătărie.
■ Deschideți capacul A2 și scoateți din mașină forma de copt A4.
Amplasați spiralele de frământare A3 pe arborii amplasați pe
fundul formei de copt A4, și presați corect în jos.
Observație:
Pentru o scoatere mai ușoară a spiralelor A3 din pâinea
coaptă, recomandăm ungerea spiralelor A3 și aarborelui cu
untură comestibilă adecvată pentru tratare termică.
■ Măsurați ingredientele potrivit rețetei și puneți în forma de copt A4
în următoarea ordine:
– Mai întâi introduceți toate materiile prime lichide, cum este apa,
laptele, berea, laptele bătut, iaurtul, ouăle etc.
– Apoi adăugați toate materiile prime sub formă de pulbere, cum
este făina, sarea, zahărul, plante, condimente pentru pâine,
colții, fulgi, semințele etc. Într-un colț vărsați sarea, în celălalt
zahărul și în următorul colț puneți condimentele..
– În nal, în mijlocul făinii, faceți ogropiță și puneți în ea drojdie.
În cazul în care folosiți drojdie proaspătă, puneți zahărul chiar
lângă aceasta. Drojdia sau praful de copt nu au voie să intre
în contact cu lichidul înainte de pornirea mașinii de preparat
pâine.
– În cazul unor aluaturi consistente cu un conținut mare de
făină de secară, pentru obținerea unui rezultat mai bun din
frământare, recomandă, inversarea ordinii în cursul introducerii
ingredientelor, adică, mai întâi introduceți drojdia, apoi făina și
abia la urmă lichidul. Și în acest caz este valabil că drojdia sau
praful de copt nu au voie să intre în contact cu lichidul înainte
de pornirea mașinii de preparat pâine.
– La toate rețetele trebuie să respectați această ordine generală
de introducere aingredientelor.
■ Mărimea nală apâinii coapte poate inuențată de temperatura
camerei în care utilizați mașina de preparat pâine. Temperatura
recomandată acamerei este de la 15 °C până la 34 °C.
■ Introduceți cu atenție forma de copt A4 împreună cu ingredientele
în mașină și presați bine în jos, în așa fel încât să e așezată ferm
în spațiul interior al mașinii de preparat pâine. Închideți capacul
A2 și conectați cablul de rețea la priză. După conectarea la priza
de rețea, se aude opiuitură lungă iar pe așaj B1 se vizualizează,
în cadrul setării inițiale aprogramului 1, durata programului 3:10,
greutatea pâinii 3 lb (1 360 g) și culoarea cojii „MEDIUM“ (culoare
semi închisă).
Observație:
În cazul în care nu se apasă nici un buton în timp de 20 de
secunde, lumina de fond led B1 se stinge.
■ Cu ajutorul butonului „MENU“ B2 setați programul cerut. Cu
ajutorul butonului „COLOR“ B3 selectați culoarea cojii iar cu
butonul „LOAF“ B6 setați mărimea pâinii. Unele programe nu
permit setarea culorii cojii sau mărimea pâinii.
■ Dacă doriți ca pâinea să e coaptă mai târziu, setați temporizatorul
de pornire amânată cu ajutorul butoanelor B4 șiB7.
■ Pentru pornirea mașinii de preparat pâine apăsați butonul
„START/STOP“ B5. Semnul două puncte în informația referitoare
la timp vizualizată pe așaj B1 începe să pulseze iar pe așaj va
începe numărătoarea inversă atimpului rămas până la terminarea
programului. Mașina de preparat pâine va trece automat prin
fazele concrete ale programului. În cursul procesului de coacere,
din oriciile de ventilare iese abur.
■ În programele 1 – BASIC, 2 – WHOLE WHEAT, 3 – FRENCH,
4 – QUICK, 5 – SWEET, 6 – CAKE, 10 – SANDWICH și11 – GLUTEN
FREE, în cursul derulării programului, se aude semnalul acustic
care vă atenționează asupra posibilității de adăugare ingrediente.
Dacă doriți, deschideți capacul A2 și adăugați ingredientele ind
deosebit de atenți să nu vă opăriți cu abur erbinte care iese din
oriciile de ventilare și din spațiul de coacere.
■ După terminarea programului se aude semnalul acustic. După
mașina se comută automat, timp de 60 de minute, în regimul de
încălzire lentă (menținere temperatură). Dacă doriți să terminați
regimul de încălzire lentă, apăsați lung butonul „START/STOP“ B5.
■ După terminarea programului deschideți capacul. A2. Ridicați
mânerul formei de copt A4 și scoateți forma A4 din mașina de
preparat pâine. Aceste operații trebuie efectuate purtând mânuși
de bucătărie. Depuneți forma A4 pe un suport rezistent la căldură
și lăsați pâinea în formă timp de circa 10 minte pentru răcire.
Apoi întoarceți forma A4 cu fundul în sus, pentru ca pâinea să se
degajeze. În cazul în care pâinea nu se degajează singură, mișcați
de câteva ori arborele. Pentru scoaterea spiralelor A3 din pâine
faceți uz de cârlig A6.
■ După ce ați terminat utilizarea mașinii de preparat pâine,
deconectați-ode la priza de rețea și curățați toate piesele folosite
în conformitate cu instrucțiunile menționate în capitolul Curățare
și mentenanță..
Tăierea/felierea și depozitarea pâinii
■ Înainte de tăiere, lăsați pâinea să se răcească timp de 20–40 de
minute.
■ Pentru tăierea unor felii având o grosime uniformă faceți uz de
cuțitul electric sau un cuțit ascuțit cu lamă zimțată.
■ Puneți pâinea neconsumată într-opungă de plastic. Aceasta poate
păstrată la temperatura camerei pe operioadă de până la 3 zile.
■ Dacă doriți să păstrați pâinea operioadă mai lungă (până la 1 lună),
puneți-oîntr-opungă sau un vas și păstrați la frigider.
■ Pâinea de casă nu conține nici un conservant și, de aceea nu se
poate păstra atât de mult ca și unele tipuri de pâine cumpărată la
magazin.
CURĂȚARE ȘI MENTENANȚA
■ Înainte de curățare trebuie să deconectați aparatul de la priza de
rețea și să-l lăsați să se răcească.
■ În cazul în care spiralele de frământare A3 se demontează greu de
pe arbori, umpleți forma A4 cu apă caldă și lăsați să acționeze timp
de 30 de minute. Apoi scoateți spiralele A3, curățați cu atenție cu
ocârpă umedă și ștergeți foarte bine până la uscare.
■ Curățați forma de copt A4 pe dinăuntru și pe dinafară cu ajutorul
unei cârpe umezite. Pentru aevita deteriorarea stratului anti-lipire,
nu folosiți obiecte ascuțite sau detergenți cu efecte abrazive.
Înainte de introducerea în mașină, forma de copt A4 trebuie să e
perfect de uscată.
Indicație:
După curățare, ungeți spiralele de frământare A3 inclusiv
oriciile cu untură comestibilă adecvată pentru tratare
termică.
■ Curățați capacul A2 pe dinăuntru și pe dinafară cu ajutorul unei
cârpe umezite. După care ștergeți totul în așa fel, încât să e uscat.
Atenție:
Pe suprafața interioară a capacului A2 și pe oriciile de
ventilare pot apărea pete maro. Este vorba de resturi de vapori
din ingrediente care au ajuns în cursul coacerii în aburul
evacuat. Nu au nici o inuență nocivă asupra materialului
mașinii de preparat pâine sau calitatea pâinii coapte. Aceste
pete se îndepărtează simplu, cu ajutorul unei cârpe umezite.
După operioadă mai lungă de utilizare, nisarea de suprafață
aformei de copt A4 își poate schimba culoarea. Însă aceasta
nu are nici o inuență asupra funcției mașinii sau calitatea
pâinii.
■ Nu scufundați mașina de preparat pâine în apă sau alte lichide.
■ Înainte de depozitarea mașinii de preparat pâine trebuie să
asigurați ca aparatul să e rece, curat și uscat și să e închis capacul
acestuia A2.