9
Apă
• Folosiţi apă obişnuită, de la robinet.
• Folosiţi apă călduţă dacă alegeţi meniul 2, 6, 8, 14
sau 24 într-o cameră cu temperatură joasă.
• Folosiţi apă rece dacă alegeţi meniul 8, 9, 13, 15, 16,
24, 25, 29, 30 sau 31 într-o cameră cu temperatură
ridicată.
• Măsuraţi întotdeauna lichidele cu ajutorul cupei pentru
aluat furnizate.
Sare
Intensifică gustul şi întăreşte glutenul pentru a ajuta la
creşterea pâinii.
• Pâinea îşi poate pierde din dimensiune/gust dacă
dozarea este incorectă.
Grăsime
Adaugă aromă şi afânează pâinea.
• Este recomandat să folosiţi unt (nesărat)
sau margarină.
Zahăr
(zahăr granulat, zahăr brun, miere, melasă etc.)
Sursă de dezvoltare a drojdiei, îndulceşte şi oferă gust
pâinii şi schimbă culoarea crustei.
• Folosiţi mai puţin zahăr dacă folosiţi stafide sau alte
fructe care conţin fructoză.
Drojdie uscată
Permite creşterea pâinii.
• Folosiţi drojdie uscată care nu necesită pre-fermentare (nu folosiţi drojdie proaspătă
sau drojdie uscată care necesită fermentare înainte de folosire)
• Este recomandat să folosiţi drojdie din pachete care poartă inscripţia „drojdie instant”.
• Când folosiţi drojdie la pliculeţ, sigilaţi pliculeţul imediat după folosire şi păstraţi-l în frigider.
(Folosiţi în perioada de valabilitate recomandată de producător)
Dacă folosiţi un amestec pentru pâine...
Amestecurile pentru pâine includ drojdie
1
Puneţi amestecul în tava de pâine, apoi adăugaţi apa.
(Respectaţi instrucţiunile de pe pachet pentru
cantitatea de apă)
2 Selectaţi meniul 2, alegeţi o dimensiune conform
volumului amestecului şi începeţi coacerea.
• 600 g - XL • 500 g - L
• Pentru anumite amestecuri, nu este clară cantitatea
necesară de drojdie, aşadar este nevoie de câteva
încercări şi erori pentru a obţine rezultate optime.
Amestec pentru pâine cu pliculeţ pentru drojdie separat
1
Mai întâi puneţi drojdia în tava de pâine, apoi adăugaţi
şi apa.
2 Setaţi maşina conform tipului de făină utilizat în
amestec şi începeţi coacerea.
• Făină albă, făină neagră meniul 1
• Făină din grâu integral, făină multicereale meniul 5
• Făină de secară meniul 8
Prepararea brioşelor cu amestec pentru brioşe
• Selectaţi meniul 13 sau 2 cu dimensiunea „Medium”
(Medie) şi culoare a crustei „Light” (Deschisă).
(pag. 43)
Pâinea dumneavoastră poate avea un gust mai bun
dacă adăugaţi şi alte ingrediente:
Ouă Îmbunătăţesc valoarea nutriţională
şi culoarea pâinii. (Cantitatea de apă
trebuie redusă proporţional)
Bateţi ouăle când le adăugaţi.
Tărâţe Cresc conţinutul de fibre al pâinii.
• Utilizaţi maximum 75 ml (5 linguri).
Germeni
de grâu
Oferă pâinii aromă de nucă.
• Utilizaţi maximum 60 ml (4 linguri).
Condimente Îmbunătăţesc gustul pâinii.
• Folosiţi doar o cantitate mică
(1-2 linguri).