Panasonic SD2511 Instrucțiuni de utilizare

Tip
Instrucțiuni de utilizare
1
Maşină automată de făcut pâine
INSTRUCŢIUNI DE OPERARE ŞI REŢETE (uz casnic)
Model Nr.
SD-2511
2
Cuprins
Înainte de utilizare
Instrucţiuni de siguranţă ............................................................................................................................................. 3
Accesorii/Identificarea pieselor .................................................................................................................................. 6
Ingrediente pentru prepararea pâinii ......................................................................................................................... 8
Mod de utilizare
Listă cu tipuri de pâine şi opţiuni de coacere ........................................................................................................... 10
Coacerea pâinii ........................................................................................................................................................ 12
Coacere cu ingrediente suplimentare ...................................................................................................................... 14
Coacerea brioşelor .................................................................................................................................................. 15
Coacerea pâinii de casă ţărăneşti ........................................................................................................................... 16
Pâine ţărănească/Aluat de pâine ţărănească
ETAPA 1 Pregătirea bazei pentru pâine .................................................................................................................. 18
ETAPA 2 Coacerea pâinii ţărăneşti ......................................................................................................................... 19
ETAPA 2 Pregătirea aluatului de pâine ţărănească ................................................................................................ 20
Pregătirea aluatului .................................................................................................................................................. 21
Pregătirea aluatului de brioşe .................................................................................................................................. 22
Pregătirea aluatului de pâine de casă ţărănească .................................................................................................. 23
Coacerea turtelor ţărăneşti ...................................................................................................................................... 24
Coacerea prăjiturilor ................................................................................................................................................ 26
Prepararea gemului ................................................................................................................................................. 27
Prepararea compotului ............................................................................................................................................ 28
Reţete
Reţete de pâine ....................................................................................................................................................... 29
Reţete de aluat ........................................................................................................................................................ 32
Reţetă de bază pentru pâine ................................................................................................................................... 33
Reţetă de prăjituri .................................................................................................................................................... 33
Reţete fără gluten .................................................................................................................................................... 34
Reţete AVEVE ......................................................................................................................................................... 35
Reţete de gem ......................................................................................................................................................... 37
Reţete de compot .................................................................................................................................................... 38
Mod de curăţare
Întreţinere şi curăţare ............................................................................................................................................... 39
Pentru a proteja stratul anti-aderent
Pentru a proteja stratul anti-aderent ........................................................................................................................ 40
Identificarea şi remedierea problemelor
Identificarea şi remedierea problemelor .................................................................................................................. 41
Specificaţii ................................................................................................................................................................ 45
Vă mulţumim că aţi cumpărat acest produs Panasonic.
Vă rugăm să citiţi aceste instrucţiuni cu atenţie înainte de a folosi aparatul şi păstraţi acest manual pentru
consultări ulterioare.
Explicațiile incluse se referă în principal la modelul SD-2511 de culoare albă.
Acest produs este destinat numai pentru uz casnic.
3
Instrucţiuni de siguranţă
Vă rugăm să respectaţi aceste instrucţiuni.
Pentru a preveni accidentele sau rănirea utilizatorului sau a altor persoane şi deteriorarea
bunurilor, vă rugăm să respectaţi instrucţiunile de mai jos.
Următoarele grafice indică gradul de deteriorare sau accidentare cauzat de operarea
incorectă.
Avertisment:
Indică pericolul de accidentare gravă sau moarte.
Atenţie:
Indică riscul de accidentare sau defectare a unităţii.
Simbolurile sunt clasificate şi explicate mai jos.
Acest simbol indică interdicţia.
Acest simbol indică o cerinţă ce trebuie
respectată.
Avertisment:
Nu utilizaţi aparatul în cazul în care cablul sau fişa de alimentare este
deteriorat/ă sau fişa de alimentare nu este conectată ferm la priză.
(Acest lucru poate cauza electrocutarea sau un incendiu provocat de un scurt-circuit.)
În cazul în care cablul de alimentare este deteriorat, acesta trebuie să fie înlocuit de către
producător, de către agentul care asigură întreţinerea sau de altă persoană calificată,
pentru a evita orice pericol.
Nu deterioraţi cablul sau fişa de alimentare.
(Acest lucru poate cauza electrocutarea sau un incendiu provocat de un scurt-circuit.)
Următoarele acţiuni sunt strict interzise. (Modificarea, amplasarea lângă elemente de încălzire,
îndoirea, răsucirea, smulgerea, aşezarea de obiecte grele deasupra şi legarea cablului.)
Nu conectaţi sau deconectaţi cablul de alimentare cu mâinile ude.
(Ar putea cauza electrocutarea.)
Nu depăşiţi tensiunea prizei şi nu utilizaţi curent alternativ diferit de
specificaţiile de pe aparat.
(At putea cauza electrocutarea sau provoca un incendiu.)
Asiguraţi-vă că tensiunea transmisă către aparat este aceeaşi cu cea a sursei locale de
alimentare.
Conectarea altor dispozitive la aceeaşi priză poate cauza o supraîncălzire electrică.
Conectaţi ferm fişa de alimentare.
(În caz contrar, ar putea cauza electrocutarea şi provoca un incendiu, cauzat de căldura ce se
poate acumula în jurul fişei.)
4
Instrucţiuni de siguranţă
Vă rugăm să respectaţi aceste instrucţiuni.
Avertisment:
Curăţaţi fişa de alimentare în mod regulat.
(O fişă de alimentare murdară poate determina o izolare insuficientă, cauzată de acumularea
de umezeală şi scame, provocând un incendiu.)
Deconectaţi fişa de alimentare şi ştergeţi-o cu o lavetă uscată.
Întrerupeţi imediat utilizarea aparatului şi deconectaţi-l de la priză în cazul
în care acesta nu mai funcţionează corespunzător.
(Ar putea cauza fum, incendii, electrocutare sau arsuri.) de exemplu, în cazul funcţionării
anormale sau al defectării
Fişa şi cablul de alimentare se încălzesc anormal de mult.
Cablul de alimentare este deteriorat sau are loc o cădere de tensiune.
Corpul principal este deformat sau se încălzeşte anormal de mult.
Aparatul emite un zgomot de rotaţie neobişnuit în timpul utilizării.
Deconectaţi imediat aparatul şi consultaţi distribuitorul sau centrul de service Panasonic
pentru verificare sau reparaţii.
Nu atingeţi, blocaţi sau acoperiţi orificiile de ventilaţie pentru evacuarea aburului
în timpul utilizării.
(Ar putea cauza arsuri.)
Acordaţi atenţie specială în ceea ce priveşte copiii.
NU dezasamblaţi, reparaţi sau modificaţi aparatul.
(Ar putea provoca un incendiu, electrocutarea sau accidentarea.)
Consultaţi distribuitorul sau un centru de service Panasonic.
Nu introduceţi aparatul în apă şi nu-l stropiţi.
(Ar putea cauza electrocutarea sau un incendiu provocat de un scurt-circuit.)
Acest aparat poate fi utilizat de copii cu vârsta de minim 8 ani şi de persoanele cu
capacităţi fizice, senzoriale sau mentale reduse sau fără experienţă şi cunoştinţe, dacă
au fost supravegheaţi sau instruiţi în prealabil privind folosirea aparatului într-un mod
sigur şi dacă înţeleg pericolele implicate. Copii nu trebuie să se joace cu aparatul.
Lucrările de curăţare şi întreţinere nu vor fi efectuate de copii, cu excepţia cazului în
care aceştia au vârsta mai mare de 8 ani şi sunt supravegheaţi. Nu lăsaţi aparatul şi
cablul acestuia la îndemâna copiilor cu vârsta mai mică de 8 ani.
(Ar putea cauza arsuri, accidentarea sau electrocutarea.)
Atenţie
Ţineţi de fişa de alimentare atunci când o deconectaţi de la priză.
(În caz contrar, acest lucru poate cauza electrocutarea sau un incendiu provocat de un
scurt-circuit.)
5
Atenţie
Deconectaţi fişa de alimentare când nu folosiţi aparatul.
(În caz contrar, acest lucru poate cauza electrocutarea sau un incendiu provocat de pierderi
ale sistemului electric.)
Deconectaţi şi lăsaţi aparatul să se răcească înainte de a-l curăţa.
(Ar putea cauza arsuri.)
Nu lăsaţi cablul de alimentare să atârne pe marginea mesei sau să intre în
contact cu o suprafaţă fierbinte.
(Ar putea cauza arsuri sau accidentarea.)
Nu scoateţi tava de pâine şi nu deconectaţi maşina automată de făcut pâine în
timpul utilizării.
(Ar putea cauza arsuri sau accidentarea.)
Nu folosiţi aparatul în următoarele locuri.
Poziţionaţi maşina automată de făcut pâine pe o suprafaţă de
lucru stabilă, uscată, curată, plată şi rezistentă la căldură, la cel
puţin 10 cm (4 inch) de marginea suprafeţei de lucru.
(Ar putea cauza alunecarea şi căderea aparatului de pe
suprafaţa de lucru.)
Nu aşezaţi pe suprafeţe instabile, peste aparate electrice,
precum un frigider, pe materiale precum feţe de masă sau
covoare etc.
(Ar putea cauza căderea sau un incendiu.)
În timpul coacerii aparatul se încălzeşte. Maşina automată de
făcut pâine trebuie aşezată la cel puţin 5 cm (2 inch) faţă de pereţii adiacenţi şi alte obiecte.
(Ar putea cauza decolorarea sau deformarea.)
Nu atingeţi zonele fierbinţi, precum tava de pâine, interiorul aparatului,
elementul de încălzire sau interiorul capacului cât timp folosiţi aparatul
sau după coacere.
Temperatura suprafeţelor accesibile poate fi ridicată în timpul funcţionării
aparatului.
(Suprafeţele se pot încălzi în timpul utilizării, provocând arsuri.)
Pentru a evita arsurile, folosiţi întotdeauna mănuşi de bucătărie când scoateţi tava
de pâine sau pâinea coaptă.
(Nu folosiţi mănuşi de bucătărie ude.)
De asemenea, scoateţi cu atenţie pâinea coaptă sau paleta de frământat.
Informaţii importante
Nu folosiţi aparatul în aer liber, în imediata apropiere a surselor
de căldură sau în camere cu umiditate ridicată.
(Ar putea cauza o defecţiune sau deformarea.)
Nu aplicaţi forţă excesivă asupra componentelor, conform
ilustraţiei din partea dreaptă.
(Ar putea cauza o defecţiune sau deformarea.)
Acest aparat nu este conceput spre a fi operat prin intermediul
unui temporizator extern sau al unui sistem cu telecomandă separat.
Element de încălzire
Senzor de
temperatură
Interiorul capacului]
6
Accesorii/Identificarea pieselor
Unitatea principală
Dispozitiv de dozare pentru stafide şi nuci
Ingredientele din dispozitivul de dozare pentru stafide şi nuci vor cădea automat în tava de
pâine când selectaţi meniul cu stafide (3, 4, 7, 16, 20, 21, 23 şi 31).
Consultaţi pagina 14 pentru ingredientele ce pot fi introduse în dispozitivul de dozare pentru
stafide şi nuci.
Capac dispozitiv de dozare
Capac
Clapetă dispozitiv de dozare
pentru stafide şi nuci
Paletă de frământat
(pâine de secară)
Paletă de frământat
(pâine de grâu)
Mâner
Tavă de pâine
Panou de control
Accesorii
Cupă pentru aluat × 2
Pentru dozarea lichidelor,
pregătirea bazei pentru pâine
Capac
(max. 550 ml)
Lingură de măsurat
Pentru a doza zahărul, sarea,
drojdia etc.
• gradată din 10 în 10 ml
Lingură
• marcaj ½
Linguriţă
• marcaje ¼,
½, ¾
Lingură de măsurat aluatul
Pentru a masura cantitatea de drojdie pentru aluat
aprox. 0,1 g
Fişă de
alimentare
7
Panou de control
Starea de operare
afişat pentru stadiul curent al programului. Ingredientele sunt potrivite în etapa „Rest”
(Dospire) înainte de frământare.
afişat când există o problemă cu sursa de alimentare.
afişat când adăugaţi ingredientele manual pentru meniurile 4, 13, 21 şi 29.
Timp rămas până la finalul procesului
de preparare
De asemenea, când adăugaţi ingredientele manual,
pe afişaj va apărea timpul rămas până la adăugarea
ingredientelor suplimentare.
Dimensiune
Apăsaţi acest buton pentru
a alege dimensiunea. Consultaţi
pagina 10 pentru meniul disponibil.
Crustă
Apăsaţi acest buton pentru
a alege culoarea crustei.
Consultaţi pagina 10
pentru meniul disponibil.
(Închisă)
(Mediu)
(Uşor)
Start
Apăsaţi acest buton
pentru a începe
programul.
Meniu
Apăsaţi acest buton pentru a alege meniul.
Va fi afişat numărul meniului şi, de fiecare dată când
apăsaţi acest buton, numărul meniului se va modifica
în opţiunea următoare.
(Ţineţi apăsat butonul pentru a înainta mai rapid)
Consultaţi paginile 10 şi 11 pentru numărul
meniului.
Temporizator
Setaţi temporizatorul (timpul până
când va fi gata pâinea) sau timpul
de coacere/fierbere pentru meniurile
18, 32 şi 33,
'' Apăsaţi acest buton pentru
a mări timpul.
'' Apăsaţi acest buton pentru
a reduce timpul.
Stop
Apăsaţi acest buton pentru
a anula/opri programul.
(Pentru a anula/opri, ţineţi apăsat
mai mult de 1 secundă.)
Această imagine prezintă toate cuvintele şi simbolurile, dar în timpul operării vor fi afişate doar cele relevante.
8
Ingrediente pentru prepararea pâinii
Făină
Ingredientul principal al pâinii, produce gluten. (ajută pâinea să crească, îi oferă o textură fermă)
Utilizaţi făină dură. Nu utilizaţi făină slabă sau obişnuită.
Făina trebuie cântărită cu ajutorul unui cântar.
Făina dură este obţinută din grâu dur şi are
un conţinut mare de proteine, necesare
pentru dezvoltarea glutenului. Dioxidul de
carbon produs în timpul fermentării este
prins în interiorul reţelei elastice a
glutenului, determinând creşterea aluatului.
Făină albă
Obţinută prin măcinarea boabelor de grâu,
în afară de tăţe şi germeni. Cel mai bun
tip de făină pentru coacerea pâinii este
făina marcată „pentru pâine”.
Nu utilizaţi făină obişnuită sau făină cu agent
de creştere în loc de făină pentru pâine.
Făină din grâu
integral
Obţinută prin măcinarea boabelor de grâu
integrale, inclusiv tăţe şi germeni.
Din această făină se obţine o pâine foarte
sănătoasă.
Această pâine este mai joasă, dar are o greutate
mai mare decât pâinea preparată din făină albă.
Făină de secară
Obţinută prin măcinarea boabelor de secară.
Conţine mai mult fier, magneziu şi potasiu, necesare
pentru sănătate, decât făina albă. Dar nu conţine
suficient gluten.
Din această făină se obţine o pâine densă, cu greutate
mare. Nu utilizaţi o cantitate mai mare decât cea
specificată (ar putea suprasolicita motorul).
Produse lactate
Oferă gust şi valoare nutriţională.
Dacă utilizaţi lapte în loc de apă, valoarea nutriţională
a pâinii va fi mai mare, dar nu utilizaţi lapte în cazul
setării cu temporizator deoarece este posibil să nu se
menţină proaspăt până în ziua următoare.
Reduceţi cantitatea de apă proporţional
cu cantitatea de lapte.
Făină de alac
Face parte din familia grâului, dar este o specie complet diferită genetic.
Deşi conţine gluten, poate fi digerată de anumite persoane intolerante la gluten. (Consultaţi medicul.)
Din această făină se obţine pâine cu o crustă plată/uşor lăsată.
Pâinea din făină integrală de alac are o înălţime mică şi este densă în comparaţie cu pâinea din făină albă de alac.
Vă recomandăm să utilizaţi o cantitate de făină albă de alac mai mare decât jumătate din întreaga cantitate de făină.
Alacul (Triticum spelta), potrivit pentru prepararea pâinii, şi grâul Einkorn (Triticum monococcum: denumit şi alac mic),
care nu este potrivit pentru prepararea pâinii, sunt vândute ca alac. Folosiţi alac. (folosiţi în meniul 15, 16, 30 sau 31)
9
Apă
Folosiţi apă obişnuită, de la robinet.
Folosiţi apă călduţă dacă alegeţi meniul 2, 6, 8, 14
sau 24 într-o cameră cu temperatură joasă.
Folosiţi apă rece dacă alegeţi meniul 8, 9, 13, 15, 16,
24, 25, 29, 30 sau 31 într-o cameră cu temperatură
ridicată.
Măsuraţi întotdeauna lichidele cu ajutorul cupei pentru
aluat furnizate.
Sare
Intensifică gustul şi întăreşte glutenul pentru a ajuta la
creşterea pâinii.
Pâinea îşi poate pierde din dimensiune/gust dacă
dozarea este incorectă.
Grăsime
Adaugă aromă şi afânează pâinea.
Este recomandat să folosiţi unt (nesărat)
sau margarină.
Zahăr
(zahăr granulat, zahăr brun, miere, melasă etc.)
Sursă de dezvoltare a drojdiei, îndulceşte şi oferă gust
pâinii şi schimbă culoarea crustei.
Folosiţi mai puţin zahăr dacă folosiţi stafide sau alte
fructe care conţin fructoză.
Drojdie uscată
Permite creşterea pâinii.
Folosiţi drojdie uscată care nu necesită pre-fermentare (nu folosiţi drojdie proaspătă
sau drojdie uscată care necesită fermentare înainte de folosire)
Este recomandat să folosiţi drojdie din pachete care poartă inscripţia „drojdie instant”.
Când folosiţi drojdie la pliculeţ, sigilaţi pliculeţul imediat după folosire şi păstraţi-l în frigider.
(Folosiţi în perioada de valabilitate recomandată de producător)
Dacă folosiţi un amestec pentru pâine...
Amestecurile pentru pâine includ drojdie
1
Puneţi amestecul în tava de pâine, apoi adăugaţi apa.
(Respectaţi instrucţiunile de pe pachet pentru
cantitatea de apă)
2 Selectaţi meniul 2, alegeţi o dimensiune conform
volumului amestecului şi începeţi coacerea.
600 g - XL • 500 g - L
Pentru anumite amestecuri, nu este clară cantitatea
necesară de drojdie, aşadar este nevoie de câteva
încercări şi erori pentru a obţine rezultate optime.
Amestec pentru pâine cu pliculeţ pentru drojdie separat
1
Mai întâi puneţi drojdia în tava de pâine, apoi adăugaţi
şi apa.
2 Setaţi maşina conform tipului de făină utilizat în
amestec şi începeţi coacerea.
Făină albă, făină neagră meniul 1
Făină din grâu integral, făină multicereale meniul 5
Făină de secară meniul 8
Prepararea brioşelor cu amestec pentru brioşe
Selectaţi meniul 13 sau 2 cu dimensiunea „Medium”
(Medie) şi culoare a crustei „Light” (Deschisă).
(pag. 43)
Pâinea dumneavoastră poate avea un gust mai bun
dacă adăugaţi şi alte ingrediente:
Ouă Îmbunătăţesc valoarea nutriţională
şi culoarea pâinii. (Cantitatea de apă
trebuie redusă proporţional)
Bateţi ouăle când le adăugaţi.
Tăţe Cresc conţinutul de fibre al pâinii.
Utilizaţi maximum 75 ml (5 linguri).
Germeni
de grâu
Oferă pâinii aromă de nucă.
Utilizaţi maximum 60 ml (4 linguri).
Condimente Îmbunătăţesc gustul pâinii.
Folosiţi doar o cantitate mică
(1-2 linguri).
10
Lista tipurilor de pâine şi opţiuni de coacere
Disponibilitatea funcţiilor şi timp necesar
• Timpul necesar pentru fiecare proces diferă în funcţie de temperatura camerei.
Opţiuni Procese
Număr
meniu
Meniu
Dimensi-
une
Crust
(Crustă)
Tempori-
zator
Rest
(Dospire)
Knead
(Frământare)
Rise
(Creştere)
Bake
(Coacere)
Total
Bake (Coacere)
1 Operaţii de bază
z z z
30 min–
60 min
15–30 min
*4
1 h 50 min–
2 h 20 min
50-55 min
4 h-
4 h 5 min
2
Basic Rapid
(De bază rapid)
z z
15–20 min
aproximativ
1 oră
35-40 min
1 h 55 min–
2 h
3
Basic Raisin
(De bază cu stafide)
z z
*1
z
30 min–
60 min
15–30 min
*4
1 h 50 min–
2 h 20 min
50 min 4 ore
4 Pâine de casă ţărănească
z z z
30 min–
60 min
25–30 min
*4
1 h 45 min–
2 h 10 min
50-55 min
4 h-
4 h 5 min
5
Whole wheat (Grâu
integral)
z
z
1 h-
1 h 40 min
15-25 min
*4
2 h 10 min–
2 h 50 min
50 min 5 ore
6
Whole wheat Rapid
(Grâu integral rapid)
z
15 min–
25 min
15-25 min
*4
1 h 30 min–
1 h 40 min
45 min 3 ore
7
Whole wheat Raisin
(Grâu integral cu stafide)
z
z
1 h-
1 h 40 min
15-25 min
*4
2 h 10 min–
2 h 50 min
50 min 5 ore
8 Rye (Secară)
z
45 min–
60 min
aprox.
10 min
1 h 20 min–
1 h 35 min
1 oră 3 h 30 min
9 Franceză
z
40 min–
2 h 5 min
10-20min
2 h 45 min–
4 h 10 min
55 min 6 ore
10 Pâine ţărănească
z
*3
0 min–
55 min
45–55 min
*5
2 h 25 min–
3 h 10 min
55 min 5 ore
11 Italiană
z
30 min–
1 h
10-15 min
2 h 25 min–
3 h
50 min 4 h 30 min
12 Sandwich (Senviş)
z
1 h-
1 h 40 min
15-25 min
*4
2 h 10 min–
2 h 50 min
50 min 5 ore
13
Brioche
(Brioşe)
z
*1
30 min 25-45 min
*4
1 h 25 min 50 min 3 h 30 min
14 Gluten Free (Fără gluten)
z
*2
15-20 min 40-45 min 50-55 min
1 h 50 min–
1 h 55 min
15 Speciality (Specialitate)
z
z
30 min–
1 h 15 min
15–30 min
*4
1 h 50 min–
2 h 45 min
55 min 4 h 30 min
16
Speciality Raisin
(Specialitate cu stafide)
z
z
30 min–
1 h 15 min
15–30 min
*4
1 h 50 min–
2 h 45 min
55 min 4 h 30 min
17
Rustic Scone
(Turte ţărăneşti)
10 min
65 min 1 h 15 min
18 Bake only (Doar coacere)
30 min–
1 h 30 min
30 min–
1 h 30 min
*1 Doar „Light” (Deschisă) sau „Medium” (Medie) sunt disponibile.
*2 Doar „Medium” (Medie) sau „Dark” (Închisă) sunt disponibile.
*3 Poate fi setat până la 9 ore, toate celelalte până la 13 ore.
*4 Există o perioadă de creştere pe parcursul perioadei de frământare.
*5 Există o perioadă de dospire pe parcursul perioadei de frământare.
Maşina automată de făcut pâine va opera pentru o scurtă perioadă de tip pe parcursul perioadei de creştere
(pentru a asigura dezvoltarea optimă a glutenului).
11
Opţiuni Procese
Număr
meniu
Meniu
Dimensi-
une
Crust
(Crustă)
Tempori-
zator
Rest
(Dospire)
Knead
(Frământare)
Rise
(Creştere)
Bake
(Coacere)
Total
Dough (Aluat)
19 Operaţii de bază
30 min–
50 min
15–30 min
*4
1 h 10 min–
1 h 30 min
2 h 20 min
20
Basic Raisin
(De bază cu stafide)
– – –
30 min–
50 min
15–30 min
*4
1 h 10 min–
1 h 30 min
2 h 20 min
21 Pâine de casă ţărănească
30 min–
50 min
25–30 min
*4
1 h 5 min–
1 h 20 min
2 h 20 min
22
Whole wheat
(Grâu integral)
– – –
55 min–
1 h 25 min
15-25 min
*4
1 h 30 min–
2 h
3 h 15 min
23
Whole wheat Raisin
(Grâu integral cu stafide)
55 min–
1 h 25 min
15-25 min
*4
1 h 30 min–
2 h
3 h 15 min
24 Rye (Secară) – – –
45 min–
60 min
aprox.
10 min
2 ore
25 Franceză
40 min–
1 h 45 min
10-20 min
1 h 35 min–
2 h 40 min
3 h 35 min
26 Pâine ţărănească
– – –
0-40 min 45-55 min
1 h 5 min–
1 h 35 min
2 h 30 min
27
Sourdough starter
(Bază pentru pâine)
24 ore
24 ore
28 Pizza
– –
z
(Framântare)
10-18 min
(Creştere)
7-15 min
(Framântare)
aproximativ
10 min
(Creştere)
aproximativ
10 min
45 min
29 Brioche (Brioşe)
30 min 25-45 min
*4
35 min
1 h 50 min
30 Speciality (Specialitate)
– – –
30 min–
1 h 5 min
15–30 min
*4
1 h 10 min–
1 h 55 min
2 h 45 min
31
Speciality Raisin
(Specialitate cu stafide)
30 min–
1 h 5 min
15–30 min
*4
1 h 10 min–
1 h 55 min
2 h 45 min
32 Jam (Gem) – – –
1 h 30 min–
2 h 30 min
33
Compote
(Compot)
1 h-
1 h 40 min
12
Coacerea pâinii
Consultaţi paginile 29, 31
pentru reţete de pâine
Puneţi ingredientele în tava de pâine
Paletă de frământat
Scoateţi tava de pâine şi
setaţi paleta de frământat
Răsuciţi tava de pâine.
Scoateţi tava de pâine.
Fixaţi cu fermitate paleta
de frământat pe ax.
Verificaţi axul şi interiorul
paletei de frământat şi
asiguraţi-vă că sunt curate.
(pag. 39)
Când preparaţi pâine de secară,
folosiţi paleta de frământat
specificată.
Paleta de frământat se fixează
lejer în locaş, dar trebuie să atingă
fundul tăvii de pâine.
Prepararea pâinii cu ingrediente
suplimentare (pag. 14)
Curăţaţi şi uscaţi în prealabil
Deschideţi capacul dispozitivului
de dozare.
Puneţi ingredientele.
Închideţi capacul.
Puneţi ingredientele măsurate
în tava de pâine
Puneți drojdia uscată pe fundul
tăvii (în așa fel încât să nu atingă
lichidul turnat ulterior).
Acoperiți drojdia cu toate
ingredientele uscate (făină,
zahăr, sare etc.).
Făina trebuie să fie
cântărită pe cântar.
Turnaţi apa şi orice alte lichide.
Ştergeţi urmele de lichid
şi făină de pe exteriorul
tăvii de pâine.
Aşezaţi tava de pâine în
interiorul maşinii
răsucind-o uşor de la
stânga la dreapta. Lăsaţi
mânerul în jos.
Închideţi capacul.
Nu deschideţi capacul
până când pâinea nu este
gata (afectează calitatea
pâinii).
Conectaţi maşina
automată
la o priză de 230 V
13
Setaţi programul şi porniţi
Selectaţi un meniu de coacere
(Afişajul arată când este selectat meniul „1”.)
Pentru a modifica dimensiunea Pentru a schimba culoarea crustei
z Consultaţi pag. 10 pentru meniu, disponibilitatea dimensiunii şi crustei.
Pentru a seta temporizatorul
de ex. Acum este la 9:00 PM şi vreţi ca pâinea să fie gata la 6:30
dimineaţa următoare.
Setaţi temporizatorul la „9:30” (peste 9 ore şi 30 de minute).
(Temporizator)
Ora curentă
peste 9h
30 min
Ora când pâinea este gata
Apăsând butonul o dată veţi avansa temporizatorul cu 10 minute
(ţineţi apăsat pentru a înainta mai rapid).
Poate fi setată până la 9 ore la utilizarea meniului 10.
Apăsaţi „Start”
Timp estimat până la încheierea programului selectat
Când apăsaţi „Start” prima dată, porneşte meniul 1.
Opriţi alimentarea
când pâinea este gata
(maşina emite 8 semnale sonore, iar bara „End”
(Final) luminează intermitent.)
Scoateţi tava de pâine
imediat,
lăsaţi-o să se răcească pe un grătar, de exemplu
Deconectaţi (ţinând
de fişă) după utilizare
Dacă nu apăsaţi butonul „stop” şi nu
scoateţi pâinea din aparat pentru a se
răci, maşina automată de făcut pâine se
va menţine în continuare caldă pentru a
reduce acumularea de condens în
interiorul pâinii.
Însă, acest proces va accelera închiderea
la culoare a crustei, aşadar, după
încheierea procesului de coacere, opriţi
aparatul şi scoateţi pâinea imediat şi
lăsaţi-o să se răcească.
Dacă lăsaţi pâinea să se răcească în tava
de pâine, se va produce condens.
Aşadar, răciţi pâinea pe un grătar pentru
a asigura o calitate optimă.
Seta
ţ
i
p
ro
g
ramul
ş
i
p
orni
ţ
i Scoate
ţ
i
p
âinea
Mănuşi de bucătărie
Tavă de pâine
14
Coacere cu ingrediente suplimentare
Adăugarea de ingrediente suplimentare la pâine sau aluat
Selectând un meniu cu stafide (3, 4, 7, 16, 20, 21, 23 sau 31), puteţi amesteca ingredientele preferate în aluat pentru a prepara
diferite feluri de pâine aromată.
Puneţi pur şi simplu
ingredientele suplimentare în
dispozitivul de dozare sau tava
de pâine înainte de a începe
Ingrediente uscate, ingrediente insolubile
Puneţi ingredientele suplimentare în dispozitivul de
dozare pentru stafide şi nuci şi setaţi maşina.
Corect Incorect
Nu umpleţi excesiv dispozitivul de dozare
pentru stafide şi nuci.
Ingrediente umede/vâscoase, ingrediente
solubile*
Puneţi aceste ingrediente împreună cu
altele în tava de pâine.
Fructe uscate
Tăiaţi în cubuleţe de aproximativ 5 mm.
Este posibil ca ingredientele zaharisite să se lipească
de dispozitivul de dozare pentru stafide şi nuci şi să
nu cadă în tava de pâine.
Fructe proaspete, fructe în alcool
Folosiţi doar cantităţile precizate în
reţetă deoarece conţinutul de apă al
ingredientelor va afecta pâinea.
Nuci
Tăiaţi fin.
Nucile anulează efectul glutenului, aşadar evitaţi
folosirea în exces.
Brânză, ciocolată
* Aceste ingrediente nu pot fi introduse în dispozitivul
de dozare pentru stafide şi nuci deoarece s-ar lipi de
acesta şi nu ar mai cădea în tava de pâine.
Tăiaţi fin ciocolata.
Tăiaţi brânza în cubuleţe de 1 cm.
Recomandat pentru cursul pâinii de casă ţărăneşti.
Seminţe
Dacă folosiţi seminţe dure de mari dimensiuni puteţi
zgâria învelişul dispozitivului de dozare şi al tăvii de pâine.
Ierburi
Folosiţi până la 1-2 linguri de ierburi uscate. Pentru
ierburi proaspete, respectaţi instrucţiunile din reţetă.
Şuncă,
salam,
măsline, roşii
uscate
Uneori este posibil ca ingredientele uleioase să se
lipească de dispozitivul de dozare pentru stafide şi
nuci şi să nu cadă în tava de pâine.
Tăiaţi şunca şi salamul în cubuleţe de 1 cm.
Tăiaţi măslinele în 1/4.
Recomandat pentru cursul pâinii de casă ţărăneşti.
Respectaţi cantităţile precizate în reţetă pentru fiecare ingredient.
15
Coacerea brioşelor
Pregătiri
(pag. 12)
1 Tăiaţi untul pe care îl veţi adăuga mai târziu în cubuleţe de 1-2 cm
şi păstraţi-l în frigider.
2 Montaţi paleta de frământat în tava de pâine.
e Puneţi ingredientele în tava de pâine în ordinea menţionată în reţetă.
f Aşezaţi tava de pâine în unitatea principală şi conectaţi maşina la priză.
Selectaţi meniul „13”
Porniţi maşina
Timp rămas până la adăugarea untului sau a ingredientelor suplimentare
Lumina de pornire se va aprinde.
Adăugaţi untul suplimentar în momentul
emiterii semnalului sonor, apoi apăsaţi
din nou butonul Start
Adăugaţi cubuleţele de unt suplimentare cât timp luminează intermitent.
După apăsarea
butonului Start
Afişajul indică timpul rămas până la finalul programului
Apăsaţi „Stop” şi scoateţi pâinea
când aparatul emite 8 semnale sonore, iar bara „End” (Final) luminează intermitent
Lumina de pornire intermitentă se va stinge.
linguriţe de drojdie uscată 1 ¼
făină albă dură, tip 550 400 g
linguriţe de sare 1 ½
linguri de zahăr 4
linguri de lapte cu un conţinut
redus de grăsime (praf)
2
unt (tăiaţi în cubuleţe de 2 cm
şi păstraţi în frigider)
50 g
ouă 2
apă 280 g (amestec
de ouă şi apă)
unt pentru adăugare ulterioară
(tăiat în cubuleţe de 1-2 cm şi
păstrat în frigider)
70 g
[O modalitate simplă de a face brioşe]
Adăugaţi untul împreună cu alte
ingrediente la început.
Tăiaţi untul în cubuleţe de 2 cm şi puneţi-l în
tava de pâine odată cu celelalte ingrediente.
Urmaţi paşii menţionaţi în partea stângă.
Însă, când aparatul emite un semnal sonor în
etapa a 3-a pentru a adăuga untul suplimentar,
nu schimbaţi nimic.
Timpul necesar pentru finalizare este de 3 ore
şi 30 de minute.
* Când untul este adăugat la început, textura şi
nivelul de creştere a pâinii sunt puţin diferite
faţă de situaţia în care pâinea este coaptă cu
adăugarea ulterioară de unt suplimentar.
Când adăugaţi ingrediente suplimentare,
precum stafide, adăugaţi-le odată cu untul.
(Folosiţi maximum 150 g de ingrediente)
Chiar şi fără apăsarea butonului Start,
frământarea va continua după 5 min.
Nu va continua imediat, chiar dacă este
apăsat butonul Start după adăugarea untului
şi a ingredientelor.
Nu adăugaţi unt după ce afişajul indică timpul
rămas. (pag. 43)
16
Pentru a anula/opri după
începerea procesului
(ţineţi apăsat mai mult
de 1 secundă)
Coacerea pâinii de casă ţărăneşti
Pregătiri
(pag. 12)
1 Montaţi paleta de frământat în tava de pâine.
2 Puneţi ingredientele în tava de pâine în ordinea menţionată în reţetă.
e Aşezaţi tava de pâine în unitatea principală şi conectaţi maşina la priză.
Selectaţi meniul „4”
Porniţi maşina
Lumina de pornire se va aprinde.
Timpul rămas până la adăugarea ingredientelor suplimentare este afişat,
după setarea timpului pentru adăugare.
Timp rămas până la adăugarea
ingredientelor suplimentare
* Cazul de mai sus este pentru temperatură ridicată.
Se afişează „28” în cazul temperaturii joase.
17
Pentru ingrediente, utilizaţi maximum 100 g
corespunzător mărimii M, 125 g corespunzător mărimii
L sau 150 g corespunzător mărimii XL.
Chiar şi fără apăsarea butonului Start, frăntarea va
continua după 5 min. Nu va continua imediat, chiar
dacă este apăsat butonul Start după adăugarea
ingredientelor.
Nu adăugaţi ingrediente după ce afişajul indică timpul
rămas. (Pag. 43)
Adăugaţi automat şi manual lista cu ingrediente
suplimentare
Adăugaţi automat: şuncă, măsline, fasole verde
Adăugaţi manual: brânză, ciocolată (îngheţată),
ceapă (tăiată fin)
Adăugaţi ingredientele
suplimentare în momentul
emiterii semnalului sonor, apoi
apăsaţi din nou butonul „Start”
Adăugaţi ingredientele suplimentare cât timp luminează intermitent.
Chiar şi fără adăugarea ingredientelor suplimentare şi apăsarea butonului Start,
„Knead” (Frământare) şi „Bake” (Coacere) pornesc automat după 5 minute.
După apăsarea
butonului Start
Afişajul indică timpul rămas până la finalul programului
* Cazul de mai sus este pentru temperatură ridicată.
Timpul rămas este modificat în funcţie de temperatura camerei.
Temperatură joasă: 3:00–3:03
Temperatură ridicată: 2:40–2:43
Apăsaţi butonul „Stop”
şi scoateţi pâinea
când aparatul emite 8 semnale sonore, iar bara „End” (Final)
luminează intermitent
Lumina de pornire intermitentă se va stinge.
Consultaţi pag. 29
pentru reţete de pâine
18
Pentru a anula/opri după
începerea procesului
(ţineţi apăsat mai mult
de 1 secundă)
Capac
Scoateţi paleta
de frământat.
Lingură pentru
baza pentru pâine
Cupă pentru aluat
(Păstraţi-o curată şi
utilizaţi-o numai cu baza
pentru pâine)
Temporizatorul nu este disponibil pentru
meniul 27.
Dacă selectaţi un meniu greşit, cupa pentru
aluat se poate topi.
Nu scoateţi cupa pentru aluat până când
programul nu se încheie.
Nu amestecaţi noua bază pentru pâine cu
vechea bază pentru pâine.
Dacă baza pentru pâine este pregătită bine,
are un miros acru şi de alcool.
(Atunci când temperatura camerei depăşeşte
30°C, baza pentru pâine se strică.)
Pâine ţărănească/Aluat de pâine ţărănească
ETAPA 1 Pregătirea bazei pentru pâine
Consultaţi pag. 33
pentru reţeta bazei
pentru pâine
Pregătiri
(pag. 12)
1 Amestecaţi bine toate ingredientele în cupa pentru aluat.
(Scoateţi paleta de frământat)
2 Aşezaţi capacul pe cupa pentru aluat.
3 Montaţi cupa pentru aluat în tava de pâine.
4 Aşezaţi tava de pâine în unitatea principală şi conectaţi maşina
la priză.
Selectaţi meniul „27”
Porniţi maşina
Timp estimat până la încheierea programului selectat
Lumina de pornire se va aprinde.
Apăsaţi „Stop” şi înlăturaţi imediat
cupa pentru aluat
când aparatul emite 8 semnale sonore, iar bara „End” (Final)
luminează intermitent
Lumina de pornire intermitentă se va stinge.
Depozitaţi baza pentru pâine în frigider
Dacă lăsaţi baza pentru pâine în maşina automată de făcut pâine,
puterea de fermentare scade şi pâinea nu creşte.
Asiguraţi-vă că depozitaţi baza pentru pâine în frigider şi o utilizaţi
în termen de 1 săptămână.
(Dacă baza pentru pâine este depozitată în congelator sau la
temperatura camerei, puterea de fermentare se pierde.)
Tavă de pâine
Pot fi setate două cupe pentru aluat în acelaşi timp.
19
Pentru a anula/opri după
începerea procesului
(ţineţi apăsat mai mult
de 1 secundă)
Atunci când temperatura camerei depăşeşte
30°C, pâinea nu iese bună.
ETAPA 2 Coacerea pâinii ţărăneşti
Consultaţi pag. 29
pentru reţete de pâine
Pregătiri
(pag. 12)
1 Montaţi paleta de frământat în tava de pâine.
2 Aşezaţi baza pentru pâine în tava de pâine.
3 Puneţi ingredientele în tava de pâine în ordinea următoare: făină albă dură pentru pâine sare drojdie uscată (țineți departe de sare)
apă (țineți departe de drojdia uscată, turnați apa în jurul făinii albe dure pentru pâine)..
sare
făină albă dură pentru pâine
drojdie uscată
apă
baza pentru pâine
4 Introduceți tava pentru pâine în unitatea principal și conectați aparatul la priză.
Selectaţi meniul „10”
Porniţi maşina
Timp estimat până la încheierea programului selectat
Lumina de pornire se va aprinde.
Apăsaţi butonul „Stop”
şi scoateţi pâinea
când aparatul emite 8 semnale sonore, iar bara „End” (Final)
luminează intermitent
Lumina de pornire intermitentă se va stinge.
20
Pentru a anula/opri după
începerea procesului
(ţineţi apăsat mai mult
de 1 secundă)
Temporizatorul nu este disponibil pentru
meniurile Dough (Aluat)
(cu excepţia meniului 28).
Formaţi aluatul final şi lăsaţi-l crească a doua
oară conform reţetei, apoi coaceţi-l în cuptor.
Pâine ţărănească/Aluat de pâine ţărănească
ETAPA 2 Pregătirea aluatului de pâine ţărănească
Consultaţi pag. 32
pentru reţete de aluat
Pregătiri
(pag. 12)
1 Montaţi paleta de frământat în tava de pâine.
2 Aşezaţi baza pentru pâine în tava de pâine.
3 Puneţi ingredientele în tava de pâine în ordinea următoare: făină albă dură pentru pâine sare drojdie uscată (țineți departe de sare)
apă (țineți departe de drojdia uscată, turnați apa în jurul făinii albe dure pentru pâine).
sare
făină albă dură pentru pâine
drojdie uscată
apă
bază pentru pâine
4 Introduceți tava pentru pâine în unitatea principal și conectați aparatul la priză.
Selectaţi meniul „26”
Porniţi maşina
Timp estimat până la încheierea programului selectat
Lumina de pornire se va aprinde.
Apăsaţi butonul „Stop”
şi scoateţi aluatul
când aparatul emite 8 semnale sonore, iar bara „End” (Final)
luminează intermitent
Lumina de pornire intermitentă se va stinge.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45

Panasonic SD2511 Instrucțiuni de utilizare

Tip
Instrucțiuni de utilizare