Panasonic SDZP2000 Instrucțiuni de utilizare

Tip
Instrucțiuni de utilizare
RO1
Mașină automată
de făcut pâine
INSTRUCȚIUNI DE OPERARE (uz casnic)
Model nr.
SD - ZP2000
Pentru rețete, vizitați: www.experience-fresh.eu
Română
RO2
Vă mulțumim că ați cumpărat acest produs Panasonic.
Vă rugăm să citiți instrucțiunile cu atenție pentru a utiliza produsul în mod sigur
și corect.
Înainte de a utiliza acest produs, vă rugăm să acordați o atenție deosebită
secțiunii Măsuri de siguranță (pag. RO3 – RO5) și Informații importante
(pag. RO5) din aceste instrucțiuni.
Vă rugăm să păstrați instrucțiunile pentru consultări ulterioare.
Panasonic nu își asumă nicio răspundere în cazul în care produsul este supus
unei utilizări neadecvate sau în caz de nerespectare a acestor instrucțiuni.
Cuprins
Măsuri de siguranță .............................................................................................................. RO3
Informații importante ............................................................................................................ RO5
Denumirea componentelor și Instrucțiuni .......................................................................... RO6
Unitate principală și accesorii ............................................................................................... RO6
Panou de control și afișaj ..................................................................................................... RO7
Ingrediente pentru prepararea pâinii ................................................................................... RO8
Ingrediente pentru pâine. ...................................................................................................... RO8
Ingrediente suplimentare ...................................................................................................... RO9
Informații referitoare la fără gluten ........................................................................................ RO9
Tabele meniu și opțiuni de coacere................................................................................... RO10
Instrucțiuni de manipulare și rețete................................................................................... RO11
Înainte de utilizare .............................................................................................................. RO11
Pregătiri .............................................................................................................................. RO11
Coacerea pâinii .................................................................................................................. RO12
Rețete de pâine .................................................................................................................. RO13
Coacerea brioșelor ............................................................................................................. RO14
Coacerea prăjiturilor ........................................................................................................... RO14
Coacerea pâinii fără gluten ................................................................................................. RO15
Coacerea prăjiturii fără gluten ............................................................................................ RO15
Prepararea aluatului de brioșe ........................................................................................... RO16
Prepararea aluatului de pizza ............................................................................................. RO16
Prepararea gemului ............................................................................................................ RO16
Curățare și întreținere ......................................................................................................... RO17
Identificarea și remedierea problemelor ........................................................................... RO18
Specificații ........................................................................................................................... RO21
RO3
Română
Măsuri de siguranță
Vă rugăm să respectați
aceste instrucțiuni.
Pentru a reduce riscul de accidentare, electrocutare sau incendiu, vă rugăm să respectați
următoarele:
Următoarele semnale indică gradul accidentelor și daunelor atunci când aparatul este
manipulat incorect.
AVERTISMENT:
Indică un potențial pericol care ar putea cauza accidente grave
sau moartea.
ATENȚIE:
Indică un potențial pericol care ar putea cauza accidente minore
sau daune ale proprietății.
Simbolurile sunt clasificate și explicate mai jos.
Acest simbol indică interdicția.
Acest simbol indică o cerință
ce trebuie respectată.
Pentru a evita riscul de electrocutare, incendiu provocat de un scurt-circuit, fum,
arsuri sau accidentare.
Nu permiteți bebelușilor și copiilor să se joace cu materialul de ambalare.
(Acesta ar putea cauza sufocarea.)
Nu dezasamblați, reparați sau modificați aparatul.
Consultați distribuitorul sau centrul de service Panasonic.
Evitați deteriorarea cablului de alimentare sau a fișei de alimentare.
Următoarele acțiuni sunt strict interzise:
Modificarea, atingerea sau amplasarea lângă elemente de încălzire sau suprafețe
fierbinți, îndoirea, răsucirea, smulgerea, atârnarea sau tragerea peste margini
ascuțite, așezarea de obiecte grele deasupra, legarea cablului de alimentare sau
transportarea aparatului prin tragerea cablului de alimentare.
Nu utilizați aparatul în cazul în care cablul de alimentare sau fișa de alimentare
este deteriorat/ă sau fișa de alimentare nu este conectată ferm la priză.
În cazul în care cablul de alimentare este deteriorat, acesta trebuie înlocuit de
către producător, de către agentul de service sau de altă persoană cu calificare
similară, pentru a evita orice pericol.
Nu conectați sau deconectați fișa de alimentare cu mâinile ude.
Nu introduceți aparatul în apă și nu-l stropiți cu apă și/sau orice alt lichid.
Nu atingeți, blocați sau acoperiți orificiile de ventilație pentru evacuarea
aburului în timpul utilizării.
Acordați atenție specială copiilor.
Acest aparat poate fi utilizat de copii cu vârsta de minim 8 ani și de persoanele
cu capacități fizice, senzoriale sau mentale reduse sau fără experiență și
cunoștințe, dacă au fost supravegheați sau instruiți în prealabil privind
folosirea aparatului într-un mod sigur și dacă înțeleg pericolele implicate.
Copii nu trebuie să se joace cu aparatul.
Lucrările de curățare și întreținere nu vor fi efectuate de copii, cu excepția
cazului în care aceștia au vârsta mai mare de 8 ani și sunt supravegheați.
RO4
Măsuri de siguranță
Vă rugăm să respectați
aceste instrucțiuni.
Pentru a evita riscul de electrocutare, incendiu provocat de un scurt-circuit, fum,
arsuri sau accidentare.
Nu lăsați aparatul și cablul de alimentare al acestuia la îndemâna copiilor cu
rsta mai mică de 8 ani.
Asigurați-vă că tensiunea indicată pe eticheta aparatului corespunde cu cea a
sursei locale de alimentare.
De asemenea, evitați conectarea altor dispozitive la aceeași priză pentru a preveni
supraîncălzirea electrică. Cu toate acestea, în cazul în care conectați mai multe fișe
de alimentare, asigurați-vă că puterea electrică totală nu depășește puterea electrică
nominală a prizei.
Conectați ferm fișa de alimentare.
Ștergeți de praf fișa de alimentare în mod regulat.
Deconectați fișa de alimentare și ștergeți-o cu o lavetă uscată.
Întrerupeți imediat utilizarea aparatului și deconectați-l de la priză în cazul puțin
probabil în care acesta nu mai funcționează corespunzător.
Exemplu pentru manifestări de funcționare anormală sau defectare:
Fișa și cablul de alimentare se încălzesc anormal de mult.
Cablul de alimentare este deteriorat sau are loc o cădere de tensiune.
Corpul principal este deformat, prezintă deteriorări vizibile sau se încălzește anormal
de mult.
Zgomotul de rotație este neobișnuit în timpul utilizării.
Aparatul emană un miros neplăcut.
Aparatul prezintă o altă anomalie sau defecțiune.
Consultați distribuitorul sau centrul de service Panasonic pentru inspecție
sau reparații.
Pentru a evita riscul de electrocutare, incendiu, arsuri sau daune ale proprietății.
Nu folosiți aparatul în următoarele locuri.
Pe suprafețe neuniforme, peste aparate electrice, precum un
frigider, pe materiale precum fețe de masă sau covoare etc.
Locuri în care ar putea fi stropit cu apă sau în apropierea
unei surse de căldură.
Poziționați aparatul pe o suprafață de lucru stabilă, uscată,
curată, plată și rezistentă la căldură, la cel puțin 10 cm față
de marginea suprafeței de lucru și la cel puțin 5 cm față de
pereții adiacenți și alte obiecte.
Nu scoateți tava de pâine și nu deconectați aparatul în timpul utilizării.
RO5
Română
Pentru a evita riscul de electrocutare, incendiu, arsuri sau daune ale proprietății.
Nu atingeți zonele fierbinți, precum tava de pâine, interiorul aparatului,
elementul de încălzire sau interiorul capacului cât timp folosiți aparatul
sau imediat după aceasta.
Componentele accesibile se pot încălzi în timpul utilizării. Aveți grijă la sursele de
căldură reziduală, în special după utilizare.
Pentru a evita arsurile, folosiți întotdeauna mănuși de bucătărie pentru a scoate
tava de pâine sau pâinea coaptă. (Nu folosiți mănuși de bucătărie ude.)
Nu utilizați temporizatoare externe etc.
Acest aparat nu este proiectat spre a fi operat prin intermediul unui temporizator
extern sau al unui sistem cu telecomandă separat.
Nu introduceți obiecte în orificii.
Nu depășiți cantitățile maxime de făină (500 g) și ingredientele de creștere cum
ar fi drojdia uscată (7 g) sau praful de copt (13 g). (Consultați pag. RO21)
Deconectați fișa de alimentare când nu folosiți aparatul.
Țineți de fișa de alimentare atunci când o deconectați de la priză.
Nu trageți niciodată de cablul de alimentare.
Înainte de manipulare, mutare sau curățare, deconectați aparatul și lăsați-l
să se răcească.
Acest aparat este destinat numai pentru uz casnic.
Asigurați-vă că ați curățat aparatul după utilizare, în special suprafețele care
intră în contact cu alimentele. (Consultați pag. RO17)
Informații importante
Pentru a evita defecțiunile sau deformarea, nu utilizi
aparatul în exterior, în camere cu umiditate ridicată și nu
aplicați forță excesivă asupra componentelor, conform
ilustrației din partea dreaptă.
Nu utilizați cuțite sau orice alte instrumente ascuțite
pentru a îndepărta reziduurile.
Nu scăpați din mână aparatul pentru a evita deteriorarea
acestuia.
Nu depozitați niciun ingredient sau pâine în tava de pâine.
Componentă conectată
Element de încălzire
Interiorul capacului
Senzor de temperatură
Prezența acestui simbol pe aparat înseamnă „Suprafață fierbinte și nu trebuie
atinsă fără precauție”.
RO6
Denumirea componentelor și Instrucțiuni
Unitate principală și accesorii
Paletă de frământat
Mâner
Capac
Orificii de ventilație
pentru evacuarea
aburului
Tavă de pâine
Ax de montare
a paletei de
frământat
Panou de control
Cablu de
alimentare
Fișă de alimentare *
Cupă de măsurat
Lingură de măsurat
(15 ml)
(5 ml)
(Max. 310 ml)
● gradată din
10 în 10 ml
Lingură
● marcaj ½
Linguriță
● marcajele
¼, ½, ¾
* Forma fișei de alimentare poate fi diferită de cea din ilustrație.
Tava de pâine și paleta de frământat sunt acoperite cu ceramică pentru a evita apariția
petelor și pentru a facilita scoaterea pâinii.
Pentru a evita deteriorarea învelișului ceramic, urmați instrucțiunile de mai jos:
Nu utilizați ustensile dure sau ascuțite, precum un cuțit sau o furculiță când scoateți pâinea
din tava de pâine sau/și când scoateți paleta de frământat din pâine sau din tava de pâine.
Dacă pâinea se lipește de tavă și este dificil de îndepărtat, lăsați tava de pâine să se
răcească pentru 5 - 10 minute. Întoarceți tava de pâine cu susul în jos utilizând mănuși de
bucătărie (consultați pag. RO12). Bateți în tavă ținând ambele mâini pe o suprafață
curată de coacere acoperită cu șervet de bucătărie până când pâinea iese afară.
Paleta de frământat poate rămâne prinsă în pâine. Dacă aceasta încă rămâne acolo,
așteptați să se răcească pâinea și scoateți paleta înainte de a felia pâinea.
Dacă paleta de frământat nu poate fi scoasă din tava de pâine, turnați apă caldă în tava
de pâine și așteptați 5 - 10 minute.
Dacă este încă dificil de scos, răsuciți paleta de frământat în lateral și scoateți-o.
Folosiți un burete moale când curățați tava de pâine și paleta de frământat.
Nu folosiți elemente de curățat abrazive, precum soluții de curățat sau bureți.
Ingredientele dure, aspre sau de mari dimensiuni, precum făina cu boabe întregi sau măcinate, zahărul sau
adăugarea de nuci sau semințe i-ar putea deteriora stratul ceramic. Dacă folosiți ingrediente în bucăți mari,
rupeți-le sau tăiați-le în bucăți mici. rugăm să respectați informațiile din secțiunea Ingrediente adiționale
(consultați pag. RO9) și cantitățile meionate în rețete.
Pentru acest aparat, utilizați numai paleta de frământat furnizată.
După coacere, tava de pâine, paleta de frământare și pâinea ar putea fi foarte fierbinți.
Manipulați întotdeauna cu grijă.
Accesorii
Unitate principală
RO7
Română
Panou de control și afișaj
● Imaginea indică toate cuvintele și simbolurile, dar doar acelea relevante vor fi afișate în timpul operării.
Starea de operare
Indicarea timpului
Afișat pentru stadiul curent al programului, cu excepția
și
.
Timp rămas până la finalul procesului de preparare.
Când adăugați ingredientele manual, pe afișaj
va apărea timpul rămas până la adăugarea
ingredientelor suplimentare.
Meniul necesită anumiți pași manuali, afișajul va
indica timpul rămas până la pornirea procesului
său după apăsarea butonului Start.
:
Furnizează o indicație privind o cădere de tensiune.
:
Furnizează o indicație privind adăugarea manuală de ingrediente.
(Meniu 2, 3, 5, 7, 10, 11 și 12.)
Furnizează o indicație privind realizarea manuală a operației.
(Meniu 12 și 15.)
Dimensiune
Crustă
Apăsați acest buton pentru
a alege culoarea crustei.
Consultați pag. RO10
pentru meniul disponibil.
Pornire
Apăsați acest buton pentru
a porni programul.
Apăsați acest buton pentru
a alege dimensiunea.
Consultați pag. RO10
pentru meniul disponibil.
R
M
Oprire
Pentru a anula/opri programul.
(Țineți apăsat pentru aproximativ 1 secundă.)
Indicator de stare
Semnalul luminos indică faptul că aparatul este în stare
setată sau necesită operare manuală.
Butonul de Pornirepoate fi apăsat.
Întotdeauna aprins indică faptul că aparatul este în stare
de executare a programului.
Butonul de Pornirenu poate fi apăsat.
Nu se aprinde nici când este băgat în priză.
Mediu
Redus
Meniu
Apăsați acest buton o dată pentru a fi un mod de setare.
Apăsați din nou acest buton pentru a schimba numărul
meniului.
(Pentru a avansa mai rapid, țineți apăsat acest buton.)
Consultați pag. RO10 pentru numărul meniului.
Temporizator
Setați timpul de amânare (timpul până când pâinea este gata). Pentru meniul disponibil, poate fi setat până la 13 ore.
(Consultați pag. RO10)
ex.: Acum este la 9:00 PM și vreți ca pâinea să fie gata la 6:30 dimineața următoare.
Setați temporizatorul la 9:30 (9 ore și 30 de minute de acum).
▲ Apăsați acest buton pentru a mări timpul.
▼ Apăsați acest buton pentru a reduce timpul.
(Pentru a avansa mai rapid, apăsați acest buton o dată
și apoi țineți-l apăsat.)
9 h 30 min
de acum
Ora curentă
Ora când pâinea
este gata
Setarea timpului pentru meniul 13 și 18:
Meniu 13
Apăsați butonul o singură dată pentru a mări timpul de coacere, inclusiv timpul suplimentar de coacere, cu 1 minut.
Meniu 18
Apăsați butonul o singură dată pentru a avansa timpul de preparare cu 10 minute, timpul de preparare suplimentar
va crește doar cu 1 minut.
RO8
Ingrediente pentru prepararea pâinii
Este extrem de important să folosiți cantitățile corecte de ingrediente pentru a obține cele mai
bune rezultate.
Ingrediente lichide
Folosiți cupa de măsurat sau lingura de măsurat furnizată.
Dacă rețetele indică un amestec (lichid plus ou), acesta trebuie cântărit cu ajutorul unui cântar.
Este recomandată utilizarea unui cântar digital.
Ingrediente uscate
Trebuie cântărite cu ajutorul unui cântar sau măsurat cu ajutorul lingurii de măsurat furnizate, în cazul cantităților mici. Este
recomandată utilizarea unui cântar digital.
Ingrediente pentru pâine
Făină
Ingredientul principal al pâinii. Proteinele din făină formează gluten în
timpul frământării. Glutenul oferă structură și textură contribuie la
creșterea pâinii.
Utilizați făină dură. Făina dură este obținută din grâu dur și are un
conținut mare de proteine, necesare pentru dezvoltarea glutenului.
Dioxidul de carbon produs în timpul fermentării este prins în interiorul
rețelei elastice a glutenului, determinând creșterea aluatului.
Drojdie uscată
Permite creșterea pâinii.
Folosiți drojdie uscată care nu necesită pre-fermentare (Nu folosiți
drojdie uscată care necesită fermentare înainte de folosire).
Este recomandat folosiți drojdie uscată din pachetele care poartă
inscripția drojdie instant, amestecare ușoară, acțiune rapidă sau
coacere ușoară. Când folosiți drojdie la pliculeț, sigilați pliculețul
imediat după folosire și păstrați-l în frigider.
(Folosiți în perioada de valabilitate recomandată de producător)
Produse lactate
Oferă gust și valoare nutrițională.
Dacă utilizați lapte în loc de apă, valoarea nutrițională a pâinii va fi
mai mare, dar nu utilizați lapte în cazul setării cu temporizator
deoarece este posibil să nu se mențină proaspăt până în ziua
următoare.
Reduceți conținutul de apă în mod corespunzător.
Zahăr (zahăr granulat, zahăr brun miere, melasă, etc.)
Sursa de dezvoltare a drojdiei îndulcește și oferă gust pâinii și
schimbă culoarea crustei.
Folosiți mai puțin zahăr da folosiți stafide sau alte fructe care
conțin fructoză.
Pâinea dumneavoastră poate avea un gust mai bun
dacă adăugați și alte ingrediente.
Ouă
Îmbunătățesc valoarea nutrițională și culoarea pâinii.
Reduceți conținutul de lichide (apă) proporțional.
Bateți ouăle când le adăugați. Nu folosiți temporizatorul pentru
rețeta cu ouă. Ouăle se alterează rapid și fac ca pâinea să nu se
mențină proaspătă.
Tărâțe
Cresc conținutul de fibre al pâinii.
Utilizați maximum 30 g (2 linguri).
Germeni de grâu
Oferă pâinii o aromă de nucă.
Utilizați maximum 30 g (2 linguri).
Condimente, ierburi
Îmbunătățesc gustul pâinii.
Folosiți doar o cantitate mică (maximum 1 lingură) de condimente.
Folosiți 1 - 2 linguri de ierburi uscate.
Pentru ierburi proaspete, respectați instrucțiunile din rețetă.
Apă
Folosiți apă obișnuită, de la robinet.
Când temperatura camerei este scăzută, folosiți apă călduță pentru
meniul 1, 2, 3, 9, 11, sau 14.
Când temperatura camerei este scăzută, folosiți apă rece pentru
meniul 12.
Indiferent de temperatura camerei, folosiți apă rece pentru
meniurile 6 și 7.
Măsurați întotdeauna lichidele cu ajutorul cupei de măsurat furnizate.
Grăsime
Adaugă aromă și afânează pâinea.
Folosiți unt (nesărat), margarină sau ulei.
Sare
Intensifică gustul și întărește glutenul pentru a ajuta la creșterea pâinii.
Pâinea își poate pierde din dimensiune/gust dacă dozarea este incorectă.
Ingrediente fără gluten
Tipurile de făină fără gluten, care includ făina obținută din
orez alb, orez brun, migdale, semințe, amidon de cartof, etc.,
nu conțin proteine pentru întărirea glutenului și pe cont
propriu nu oferă elasticitate pâinii.
Guma xantan este unul dintre agenții de îngroșare care
înlocuiește proteina din gluten în timpul fermentării în coacere
a pâinii fără gluten.
Dacă folosiți un amestec pentru pâine
Amestecurile pentru pâine care includ drojdie
Puneți amestecul în tava de pâine, apoi adăugați apa.
(Respectați instrucțiunile de pe pachet pentru cantitatea de apă)
Selectați meniul 9, alegeți o dimensiune conform volumului
amestecului și începeți coacerea.
500 g L • 400 g – M
Pentru anumite amestecuri, nu este clară cantitatea necesară de
drojdie, așadar este nevoie de câteva încercări și erori pentru a
obține rezultate optime.
Amestec pentru pâine cu pliculeț de drojdie separat
Mai întâi puneți drojdia în tava de pâine, apoi amestecul pentru
pâine și apa.
Setați mașina conform tipului de făină utilizat în amestec și
începeți coacerea.
RO9
Română
Ingrediente suplimentare
(Fructe uscate, nuci, șuncă, brânză etc.)
Preparați diferite tipuri de pâine aromată fără să încorporați ingrediente suplimentare.
După apăsarea butonului Start veți auzi semnale sonore.
Adăugați manual ingredientele suplimentare în tava de pâine în timp ce luminează intermitent.
Timpul (aproximativ) al emiterii semnalelor sonore din momentul pornirii
Meniul 2 / Pâine albă cu stafide: 20 - 25 de minute
Meniul 3 / Pâine albă împănată: 20 - 25 de minute
Meniul 5 / Pâine din făină integrală cu stafide: 1 oră și 25 de minute - 1 oră și 55 de minute
Meniul 7 / Pâine aerată cu stafide: 1 oră - 2 ore și 35 de minute
Meniul 10 / Pâine moale cu stafide: 50 de minute - 1 oră și 15 minute
Meniul 11 / Pâine moale cu stafide cu coacere rapidă: 20 - 25 de minute
Meniul 12 / Brioșă: 55 de minute
Respectați cantitățile precizate în rețetă/instrucțiunile meniului pentru fiecare ingredient.
În caz contrar,
Ingredientele se pot împrăștia în tava de pâine și pot produce mirosuri neplăcute și fum.
Este posibil ca pâinea să nu crească suficient.
Ingrediente uscate / insolubile
Ingrediente pentru pâinea moale și ușoară
Aplicați pentru meniul de pâine cu stafide: Meniu 2, 5, 7, 10 și 11. Aplicați pentru pâinea împănată: Meniul 3.
Fructe uscate
Tăiați-le în cubulețe de aproximativ 1 cm.
Nuci, semințe
Tăiați-le în cubulețe de aproximativ 1 cm.
Nucile anulează efectul glutenului, așadar evitați folosirea în exces.
Dacă folosiți semințe dure de mari dimensiuni puteți zgâria
învelișul tăvii de pâine.
Șuncă, salam, măsline, roșii uscate
Tăiați șunca și salamul în cubulețe de 1 cm.
Tăiați măslinele în ¼.
Brânză, ciocolată
Tăiați brânza în cubulețe de 1 cm.
Tăiați fin ciocolata.
Informații referitoare la pâinea fără gluten
Prepararea pâinii fără gluten diferă foarte mult de modul normal de preparare a pâinii.
Este foarte important, dacă preparați pâine fără gluten din motive de sănătate, să consultați medicul și să urmați instrucțiunile
de mai jos.
Acest program a fost dezvoltat special pentru anumite ingrediente fără gluten, așadar folosirea propriului amestec ar putea să
nu aibă rezultate foarte bune.
Când selectați fără gluten , detaliile pentru fiecare rețetă trebuie respectate întocmai. (În caz contrar, este posibil ca pâinea
să nu se prepare corespunzător.)
Există două tipuri de amestecuri de coacere fără gluten; amestecuri cu un conținut redus de gluten și amestecuri care nu conțin grâu
și gluten. Dacă trebuie să alegeți un tip pentru utilizarea acestui program de coacere, consultați medicul în prealabil.
Rezultatul procesului de coacere și aspectul pâinii pot să difere în funcție de tipul de amestec. Uneori, este posibil să rămână
făină pe lateralele pâinii.
Amestecurile fără gluten pot avea cele mai variate rezultate.
Pentru un rezultat mai bun, așteptați ca pâinea să se răcească înainte de a o felia.
Pâinea trebuie depozitată într-un loc uscat și răcoros și mâncată în maximum 2 zile. Dacă nu veți putea consuma toată
pâinea în acest timp, ea poate fi introdusă în pungi pentru congelator, în bucăți de dimensiuni potrivite, și congelată.
Avertisment pentru utilizatorii care folosesc acest program din motive de sănătate:
Când folosiți programul fără gluten, consultați medicul sau Asociația Română pentru Boala Celiacă și folosiți doar ingrediente
recomandate pentru starea dumneavoastră de sănătate.
Panasonic nu este responsabil pentru consecințele rezultate din folosirea de ingrediente fără consultarea unui profesionist.
Este foarte important să evitați contaminarea încrucișată cu tipuri de făină ce conțin gluten dacă preparați pâine dietetică.
Trebuie să acordați o atenție specială operației de curățare a tăvii de pâine și a paletelor de frământat, precum și a oricăror
ustensile folosite.
RO10
Tabele meniu și opțiuni de coacere
Disponibilitatea funcțiilor și timpul necesar
Mașina se oprește sau se mișcă în timpul procesului în funcție de programul de operare.
Timpul necesar pentru fiecare proces diferă în funcție de temperatura camerei.
Meniu
Număr
Meniu Opțiuni Procese
Observație
*1
Consultați.
Pagina
Rezoluție Crustă Temporizator
Dospire Frământare Creștere *
2
Coacere Total
Programul de coacere cu crustă tare
1 Pâine albă
5 10 minute
2 h 15 min
2 h 20 min
50 min 3 h 15 min
Pag. RO11
RO13
2 Pâine albă cu stafide
25
35 minute *
4
1 h 50 min
2 ore
55 min 3 h 20 min
Pag. RO11
RO13
3 Pâine albă împănată
25 min
35 min *
4
1 h 50 min
2 ore
55 min 3 h 20 min
Pag. RO11
RO13
4 Pâine din făină integrală
1 oră
1 h 30min
10 min
20 min
2 h 15 min
2 h 55 min
55 min 5 ore
Pag. RO11
RO13
5
Pâine din făină integrală
Pâine cu stafide
1 oră
1 h 30min
30 min
35 min *
4
2 ore
2 h 35 min
1 oră 5 h 5 min
Pag. RO11
RO13
6 Pâine aera
45 min
2 h 20 min *
3
10 min
15 min
2 h 35 min
4 h 15 min
50 min 6 ore
Pag. RO11
RO13
7 Pâine aerată cu stafide
45 min
2 h 20 min *
3
15 min
25 min *
4
2 h 30 min
4 h 5 min
55 min 6 h 5 min
Pag. RO11
RO13
Coacere
8 Pâine moale
30 min
1 oră
25 min
30 min *
4
1 h 45 min
2 h 10 min
50 min 4 ore
Pag. RO11
RO13
9
Pâine moale cu coacere
rapidă
15 min
25 min
55 min
1 h 5 min
40 min 2 ore
Pag. RO11
RO13
10 Pâine moale cu stafide
30 min
1 oră
20 min
35 min *
4
1 h 45 min
2 h 15 min
50 min 4 ore
Pag. RO11
RO13
11
Pâine moale cu stafide cu
coacere rapidă
25 min
35 min *
4
45 min
55 min
40 min 2 ore
Pag. RO11
RO13
12 Brioșe
30 min
35 min
45 min *
4
*
6
1 h 35 min
1 h 45 min *
7
50 min 3 h 40 min
Pag. RO11,
RO14
13 Doar coacere
30 min
1 h 30 min
30 min
1 h 30 min
Pag. RO11,
RO14
Fără gluten
14 Pâine fără gluten
15 min
20 min
40 min
45 min
50 min 1 h 50 min
Pag. RO11,
RO15
15 Prăjituri fără gluten 20 min *
5
1 h 30 min 1 h 50 min
Pag. RO11,
RO15
Altele
16 Aluat de pâine
30 min
50 min
20 min
30 min *
4
1 h 10 min
1 h 20 min
2 h 20 min
Pag. RO11,
RO16
17 Aluat de pizza
30 min
35 min *
4
10 min
15 min
45 min
Pag. RO11,
RO16
18 Gem
1 h 30 min
2 h 30 min
Pag. RO11,
RO16
Prescurtări folosite în aceste instrucțiuni, denumirea completă după cum urmează: min = minut(e); h = oră (e).
*1 Observație ( ): Meniul este disponibil pentru adăugarea ingredientelor suplimentare sau pentru operarea manuală atunci când se aud semnalele sonore.
*2 Mașina va opera pentru o scurtă perioadă de timp pe parcursul perioadei de creștere (pentru a asigura dezvoltarea optimă a glutenului).
*3 Există un proces de frământare de trei minute la început, în funcție de temperatura camerei.
*4 Există o perioadă de creștere pe parcursul perioadei de frământare.
*5 Există o perioadă de dospire pe parcursul perioadei de frământare.
*6 Există o perioadă de preparare manuală pe parcursul perioadei de frământare.
*7 Există o perioadă de preparare manuală pe parcursul perioadei de creștere.
RO11
Română
Instrucțiuni de manipulare și rețete
Înainte de utilizare
La prima utilizare, îndepărtați ambalajul și curățați aparatul. (Pag. RO17)
Curățați aparatul atunci când o utilizați pentru o perioadă mai lungă de timp. (Pag. RO17)
Pregătiri
1 Deschideți capacul, scoateți tava de pâine (1) și montați paleta de frământare în axul
de montare a paletei. (2)
Fixați cu fermitate paleta
de frământat pe ax.
Ax de montare a paletei
de frământat
Verificați axul și interiorul paletei de frământat
și asigurați-vă că sunt curate. (Pag. RO17)
2 Pregătiți ingredientele, măsurându-le cu exactitate conform rețetei.
3 Puneți ingredientele în tava de pâine în ordinea următoare. (3)
Puneți drojdia uscată departe de paleta de frământare și de ax.
Dacă o parte din drojdie ajunge pe paleta de frământare, este posibil ca pâinea să nu mai crească suficient.
Puneți ingredientele uscate peste drojdia uscată. Ele trebuie să fie ținute separat de orice lichid până când
începe procesul de amestecare.
După aceea, turnați lichidul pe marginea peretelui tăvii de pâine pentru a evita stropirea. (4)
(3) Puneți ingredientele (4)
Exemplu
Pâine albă
Drojdie uscată
1 linguriță
Făină albă dură pentru pâine
400 g
Unt
10 g
Zahăr
¾ lingurițe
Sare
1¾ lingurițe
Apă
260 mL
4 Ștergeți orice urmă de umezeală sau de făină din jurul tăvii de pâine și introduceți-o în
unitatea principală. (5)
Închideți capacul. (5)
5 Conectați aparatul la opriză de 230V.
Asigurați-vă că finalizați pașii de preparare înainte de a seta meniul.
RO12
Instrucțiuni de manipulare și rețete
Coacerea pâinii (Meniu 1 11)
6 Apăsați butonul
din meniu pentru a selecta meniul.
Alegați opțiunile pentru meniul selectat. Consultați pag. RO10
Dimensiunea pâinii
Culoarea crustei
Timpul de amânare: setați-l pentru a amâna procesul de coacere a pâinii cu până la 13 ore.
* Opțiunile pentru fiecare meniu sunt indicate de asemenea de pictograma de mai sus în rețetă.
7 Apăsați butonul de pornire
pentru a porni aparatul.
Afișajul indică timpul estimat până la încheierea programului selectat.
Timpul rămas
* Timpul rămas este modificat în funcție de temperatura camerei.
Meniurile 2, 3, 5, 7, 10 și 11 (Meniu disponibil pentru ingrediente suplimentare)
Afișajul indică timpul estimat până la declanșarea semnalelor sonore pentru ingredientele suplimentare.
Când auziți semnalele sonore, adăugați-le manual, apoi apăsați butonul
pentru repornire.
Frământarea va continua indiferent dacă butonul este apăsat sau nu. (Semnalele sonore se vor auzi
după 3 minute)
* Adăugați ingredientele suplimentare în timp ce
luminează intermitent pe afișaj. Atunci când
încetează să mai lumineze intermitent, afișajul va indica timpul rămas.
* Nu augați ingrediente după ce afișajul indică timpul rămas.
Pentru rezultate optime, nu deschideți capacul, cu excepția cazului în care este indicat în meniu. deoarece
afectează calitatea pâinii.
8 Când pâinea este gata (aparatul va emite 8 semnale sonore și butonul End va lumina intermitent),
apăsați butonul de oprire Stop și deconectați aparatul.
9 Scoateți imediat pâinea folosind mănuși uscate de bucătărie și așezați-o pe un grătar. (6) / (7)
(6)
Țineți mânerul cu mănuși
de bucătărie și scuturați
tava pentru a scoate pâinea.
(7)
Dacă întâmpinați probleme
după (6), întoarceți tava de
pâine cu gura în jos și loviți-o
deasupra unui prosop de
bucătărie ținând ambele
laturi ale tăvii de pâine până
când va ieși pâinea.
(Consultați pag. RO6)
Axul extern de la
fundul tăvii de pâine
Deplasarea axului extern poate deteriora
forma pâinii.
Scoateți întotdeauna paleta de frământare
înainte de felierea pâinii.
RO13
Română
Rețete de pâine
Pentru rețete, vizitați: www.experience - fresh.eu
Opțiunile disponibile pentru fiecare rețetă și operațiunea necesară au fost indicate prin
următoarele pictograme:
Dimensiunea pâinii
Culoarea crustei
Timp de amânare
Puneți ingredientele măsurate în tava de pâine
în ordinea următoare.
Adăugarea ingredientelor suplimentare
sau operarea manuală.
Meniul 1 Pâine albă
Timp de preparare: 3 h 15 min
modul presetat: 3 h 15 min 13 h
Pâine albă
Drojdie uscată
1 linguriță
Făină albă dură pentru pâine
400 g
Unt
10 g
Zahăr
¾ lingurițe
Sare
1¾ lingurițe
Apă
260 mL
Meniul 2 Pâine albă cu stafide
Timp de preparare: 3 h 20 min
la aproximativ 20 - 25 de minute după
pasul 7
(se vor auzi semnale sonore)
Pâine albă cu stafide
Drojdie uscată
1 linguriță
Făină albă dură pentru pâine
400 g
Unt
10 g
Zahăr
¾ lingurițe
Sare
1¾ lingurițe
Apă
280 mL
Stafide *
1
150 g
Meniul 3 Pâine albă împănată
Timp de preparare: 3 h 20 min
la aproximativ 20 - 25 de minute după
pasul 7
(se vor auzi semnale sonore)
Pâine albă cu împănată
Drojdie uscată
1 linguriță
Făină albă dură pentru pâine
400 g
Unt
10 g
Zahăr
¾ lingurițe
Sare
1¾ lingurițe
Apă
280 mL
Șuncă *
2
150 g
Meniul 4 Pâine din făină integrală
Timp de preparare: 5 ore
modul presetat: 5 h 13 h
Pâine din făină integrală
Drojdie uscată
1 linguriță
Făină dură din grâu integral,
pentru pâine
400 g
Unt
10 g
Zahăr
¾ lingurițe
Sare
1¾ lingurițe
Apă
280 mL
Meniul 5 Pâine din făină integrală cu stafide
Timp de preparare: 5 h 5 min
la aproximativ 1 h 25 min - 1 h 55 min
după pasul 7
(se vor auzi semnale sonore)
Pâine din făină integrală cu stafide
Drojdie uscată
1 linguriță
Făină dură din grâu integral,
pentru pâine
400 g
Unt
20 g
Zahăr
1½ lingurițe
Sare
1¾ lingurițe
Apă
300 mL
Stafide *
1
100 g
Meniul 6 Pâine aerată
Timp de preparare: 6 ore
modul presetat: 6 h 13 h
Pâine aerată
Drojdie uscată
¾ lingurițe
Făină albă dură pentru pâine
300 g
Sare
1 linguriță
Apă (5 °C)
220 mL
Meniul 7 Pâine aerată cu stafide
Timp de preparare: 6 h 5 min
la aproximativ 1h - 2 h 35 min după
pasul 7
(se vor auzi semnale sonore)
Pâine aerată cu stafide
Drojdie uscată
¾ lingurițe
Făină albă dură pentru pâine
300 g
Sare
1 linguriță
Apă (5 °C)
220 mL
Stafide *
1
100 g
Meniul 8 Pâine moale
Timp de preparare: 4 ore
Ușor, Mediu
M, L
modul
presetat:
4 h 13 h
Pâine moale
M
L
Drojdie uscată
¾ lingurițe
1 linguriță
Făină albă dură
pentru pâine
400 g 500 g
Unt
15 g
25 g
Zahăr
1 linguriță
lingurițe
Sare
1 linguriță
lingurițe
Apă
280 mL
350 mL
Meniul 9 Pâine moale cu coacere rapidă
Timp de preparare: 2 ore
Ușor, Mediu
M, L
Pâine moale cu coacere rapidă
M
L
Drojdie uscată
1 linguriță
1¼ lingurițe
Făină albă dură
pentru pâine
400 g 500 g
Unt
15 g
25 g
Zahăr
1 linguriță
1½ lingurițe
Sare
1 linguriță
1¼ lingurițe
Apă
280 mL
350 mL
Meniul 10 Pâine moale cu stafide
Timp de preparare: 4 ore
Ușor, Mediu
M, L
la aproximativ 50 min - 1h 15 min după
pasul 7 (se vor emite semnale sonore)
Pâine moale cu stafide
M
L
Drojdie uscată
¾ lingurițe
1 linguriță
Făină albă dură
pentru pâine
400 g 500 g
Unt
15 g
25 g
Zahăr
1 linguriță
1½ lingurițe
Sare
1 linguriță
1¼ lingurițe
Apă
280 mL
350 mL
Stafide *
1
120 g
150 g
Meniul 11 Pâine moale cu stafide cu
coacere rapi
Timp de preparare: 2 ore
Ușor, Mediu
M, L
la aproximativ 20 - 25 de minute după pasul 7
(se vor auzi semnale sonore)
Pâine moale cu stafide cu coacere rapidă
M
L
Drojdie uscată
1 linguriță
1¼ lingurițe
Făină albă dură
pentru pâine
400 g 500 g
Unt
15 g
25 g
Zahăr
1 linguriță
1½ lingurițe
Sare
1 linguriță
1¼ lingurițe
Apă
280 mL
350 mL
Stafide *
1
120 g
150 g
*1 Tăiați-le în cubulețe de aproximativ 1 cm.
*2 Tăiați în cubulețe de aproximativ 1 cm.
Prescurtări folosite în aceste instrucțiuni,
denumirea completă după cum urmează:
tsp = lingurița; tbsp = lingură; approx. =
aproximativ.
RO14
Instrucțiuni de manipulare și rețete
Coacerea brioșelor
Meniul 12 / Brioșe
Timp de preparare: 3 h 40 min
Ușor, Mediu
Brioșe simple
Drojdie uscată
1 linguriță
Făină albă dură pentru pâine
320 g
Unt *
1
50 g
Zahăr
3½ linguri
Lapte praf degresat
1½ linguri
Sare
1¼ lingurițe
2 gălbenușuri de ouă (medii)
200 g
1 ou (mediu)
Amestec
Apă
Unt *
2
70 g
*1 Tăiați-l în cubulețe de 2 - 3 cm și păstrați-le în frigider.
*2 Tăiați-l în cubulețe de 1 - 2 cm și păstrați-le în frigider.
Sfaturi
Nu adăugați unt sau ingrediente suplimentare după ce afișajul
indică timpul rămas.
În cazul ingredientelor suplimentare, cum ar fi stafidele, adăugați-
le împreună cu untul, la pasul 8.
Pentru o coacere simplă a brioșelor
Tăiați untul în cubulețe de 1 - 2 cm și păstrați-le în frigider.
Adăugați-le împreună cu celelalte ingrediente la început și urmăriți
pasul 5.
În acest mod săriți peste pasul 8 al procesului. Această brioșă este
puțin mai diferită de cealaltă.
1 - 5 Consultați pagina. RO11 of pentru Pregătiri
6
Selectați meniul 12, alege culoarea crustei
7
Apăsați butonul
pentru pornire.
Afișajul indică timpul estimat până la emiterea semnalelor
sonore.
8
După aproximativ 55 de minute. Deschideți capaculcând auziți
semnalul sonor. Adăugați mai mult unt în timp ce
luminează intermitent (va dura aproximativ 5 minute).
Închideți capacul și reporniți aparatul.
9
La aproximativ 45 - 50 de minute de la repornire.
Deschideți capacul și scoateți tava de pâine când
auziți semnalele sonore. Scoateți aluatul și paleta de
frământaredin tava de pâine.
Ungeți tava cu un strat de unt (suplimentar față de cel
din rețetă) și scoateți aluatul modelat.
Introduceți-o din nou în unitatea principală.
Închideți capacul și reporniți aparatul.
Completați pașii
în 10 minute în timp ce luminează
intermitent. Aparatul va porni automat la 10 minute după
semnalul sonor.
10
Apăsați butonul
și scoateți pâinea atunci când
aparatul emite 8 semnale sonore și butonul End luminează
intermitent
Coacerea prăjiturilor
Meniul 13 Doar coacere
Timp de preparare: 30 min - 1 oră 30 min
Prăjitură cu fructe
Unt
200 g
Zahăr
180 g
4 ouă (medii)
200 g
Lapte
30 mL
Făină obișnuită
A
300 g
Praf de copt
13 g
Amestec de fructe uscate
200 g
Sfaturi
Temporizatorul setează doar durata timpului de coacere.
1
Scoateți paleta de frământare și ungeți tava de pâine
cu un strat de unt (suplimentar față de cel din rețetă).
2
Într-un bol mare, frecați untul și zahărul până când
devine ușor și pufos. Adăugați ouăle pe rând și bateți-
le bine.
3
Adăugați laptele, făina de tip A cernută și amestecul
de fructe uscate și bateți-le bine.
4
Turnați compoziția în tava deine și introduceți-o în
unitatea principală. Închideți capacul și conectați
aparatul.
5
Selectați meniul 13
6
Setați timpul de coacere
(Prăjitură cu fructe: 1 oră și 20 de minute)
7
Apăsați butonul pentru pornire.
Afișajul indică timpul estimat până la încheierea programului.
8
Apăsați butonul și scoateți prăjitura atunci când
aparatul emite 8 semnale sonore și butonul End luminează
intermitent.
Coacere suplimentară
Dacă nu este coaptă, repetați pașii 5 - 8. (Timpul suplimentar de
coacere poate fi setat de maximum două ori într-un interval de
50 de minute în timp ce aparatul este încă fierbinte.
Temporizatorul va porni din nou de la 1 minut apăsând butonul
de temporizator după cum este necesar.)
RO15
Română
Coacerea pâinii fără gluten
Meniul 14 Pâine fără gluten
Timp de preparare: 1 h 50 min
Pâine fără gluten
Apă
430 mL
Ulei
1 linguri
Amestec de pâine fără gluten
500 g
Drojdie uscată
2 lingurițe
Pâine fără gluten și fără grâu
Lapte
310 mL
2 ouă (medii), bătute
100 g
Oțet de cidru
1 linguri
Ulei
2 linguri
Miere
60 g
Sare
1¼ lingurițe
Făină de orez brun
150 g
Amidon de cartof
300 g
Gumă xantan
2 lingurițe
Drojdie uscată
2½ lingurițe
Sfaturi pentru pâinea fără gluten:
Apa trebuie adăugată prima, urmată de celelalte ingrediente, în
tava de pâine, conform ordinii din rețetă.
Rezultatul diferă în funcție de rețetă sau de tipul de amestec
pentru pâine folosit.
Urmați rețetele de pe ambalajul amestecului fără gluten pentru pâine.
1 - 5 Consultați pagina. RO11 of pentru Pregătiri
6
Selectați meniul 14
7
Apăsați butonul
pentru pornire.
Afișajul indică timpul estimat până la încheierea programului.
8
Apăsați butonul
și scoateți pâinea atunci când
aparatul emite 8 semnale sonore și butonul End luminează
intermitent
Coacerea prăjiturii fără gluten
Meniul 15 Prăjitură fără gluten
Timp de preparare: 1 h 50 min
Prăjitură cu ciocolată fără gluten
Unt *
1
150 g
Zahăr
150 g
3 ouă (mari), bătute
180 g
Ciocolată neagră, topită
120 g
Făină de orez alb
120 g
Cacao
30 g
Praf de copt
10 g
*1 Tăiați în cubulețe de 1 cm.
Sfaturi
Utilizați spatula din cauciuc pentru a evita deteriorarea tăvii
pentru pâine. Nu utilizați spatula din metal.
Dacă scuturați tare tava pentru a scoate prăjitura, aceasta își va
pierde forma.
1 - 5 Consultați pagina. RO11 of pentru Pregătiri
6
Selectați meniul 15
7
Apăsați butonul
pentru pornire.
Afișajul indică timpul estimat până la emiterea semnalelor
sonore.
8
După aproximativ 2 de minute. Deschideți capaculcând
auziți semnalul sonor. Îndepărtați făina în 3 minute în timp
ce luminează intermitent. Închideți capacul și
reporniți aparatul.
Frământarea va continua după 3 minute fără să apăsați
butonul .
9
După aproximativ 12 minute. Deschideți capaculcând auziți
semnalul sonor. Îndepărtați aluatul de la peretele tăvii în
timp ce luminează intermitent. Închideți capacul și
reporniți aparatul.
Frământarea va continua după 3 minute fără să apăsați
butonul.
10
Apăsați butonul
și scoateți prăjitura atunci când
aparatul emite 8 semnale sonore și butonul End luminează
intermitent.
RO16
Instrucțiuni de manipulare și rețete
Prepararea aluatului de pâine
Meniul 16 Aluatul de pâine
Timp de preparare: 2 h 20 min
Aluatul de bază
Drojdie uscată
1 linguriță
Făină albă dură pentru pâine
500 g
Unt
30 g
Zahăr
1½ linguri
Sare
1½ lingurițe
Apă
310 mL
1 - 5 Consultați pagina. RO11 of pentru Pregătiri
6
Selectați meniul 16
7
Apăsați butonul
pentru pornire.
Afișajul indică timpul estimat până la încheierea programului.
8
Apăsați butonul
și scoateți aluatul atunci când aparatul
emite 8 semnale sonore și butonul End luminează intermitent.
9
Modelați aluatul obținut și lăsați-l să crească până
când își dublează volumul, apoi coaceți-l în cuptor
Prepararea aluatului de pizza
Meniul 17 Aluatul de pizza
Timp de preparare: 45 min
modul presetat: 45 min - 13 ore
Aluat de pizza
Drojdie uscată
1 linguriță
Făină albă dură pentru pâine
450 g
Ulei
4 linguri
Sare
2 lingurițe
Apă
240 mL
1 - 5 Consultați pagina. RO11 of pentru Pregătiri
6
Selectați meniul 17
7
Apăsați butonul
pentru pornire.
Afișajul indică timpul estimat până la încheierea programului.
8
Apăsați butonul
și scoateți aluatul atunci când aparatul
emite 8 semnale sonore și butonul End luminează intermitent.
9
Împărțiți aluatul cu o racletă și modelați cele doua
aluaturi sub formă de mingi.
10
Acoperiți-le cu un prosop umed de bucătărie și lăsați-l
timp de 10 minute.
11
Modelați-l sub formă ovală și faceți găuri cu ajutorul unei
furculițe.
12
Ungeți aluatul cu sosul vostru preferat, adăugați topping-
ul favorit și apoi coaceți-l în cuptor.
Prepararea gemului
Meniul 18 Gem
Timp de preparare: 1 h 30 min - 2 h 30 min
Gem de căpșuni
Căpșuni, tăiate mărunt *
1
600 g
Zahăr *
1
400 g
Pectină pudră *
2
13 g
*1 Adăugați ingredientele în tava de pâine în ordinea următoare:
jumătate din cantitatea de fructe jumătate din cantitatea de
zahăr fructele rămase zahărul rămas.
*2 Presărați pectină peste ingredientele din tava de pâine înainte de
a introduce tava în unitatea principală.
Cum se încheagă gemul
Rețetele din aceste instrucțiuni sunt pentru gemuri moi din cauza
cantității reduse de zahăr.
Fructele cu un nivel ridicat de pectină se încheagă ușor, dacă
conțin însă mai puțină pectină, nu se vor închega bine.
Este necesar să aveți o cantitate suficientă de zahăr, acid și
pectină.
Folosiți fructe coapte. Gemul din fructe prea coapte sau prea
crude nu se încheagă suficient.
Respectați cu strictețe cantitățile precizate în rețetă pentru fiecare
ingredient. În caz contrar, gemul ne se va închega, va da în fiert
sau se va lipi.
Setați timpul adecvat de preparare.
1 - 5 Consultați pagina. RO11 of pentru Pregătiri
6
Selectați meniul 18
7
Setați timpul de preparare.
(Gem de căpșuni: 1 oră și 40 de minute)
8
Apăsați butonul
pentru pornire.
Afișajul indică timpul estimat până la încheierea programului.
9
Apăsați butonul
și scoateți gemul cu atenție atunci
când aparatul emite 8 semnale sonore și butonul End
luminează intermitent.
Preparare suplimentară
Dacă gemul nu s-a închegat suficient, repetați pașii 6 - 9.
(Timpul suplimentar de preparare poate fi setat de maximum două ori într-un
interval de 10 - 40 de minute în timp ce aparatul este încă fierbinte.
Temporizatorul va porni din nou de la 1 minut apăsând butonul Timer după
cum este necesar.)
Sfaturi
Temporizatorul setează doar durata timpului de preparare. (Durata
predefinită: 2 ore)
Gemul va continua să se închege pe măsură ce se răcește. Aveți grijă să
nu-l fierbeți prea mult.
Gemul se poate arde dacă este lăsat în tava de pâine.
Turnați gemul într-un recipient cât mai curând după fierbere. Aveți grijă să
nu vă ardeți atunci când scoateți gemul.
Depozitați gemul într-un loc răcoros și întunecos. Din cauza nivelurilor mai
reduse de zahăr, perioada de valabilitate pe raft nu este la fel de lungă ca
cea a produselor cumpărate din magazin. După deschiderea borcanului cu
gem, păstrați la rece și consumați la scurt timp.
RO17
Română
Curățare & întreținere
Înainte de curățare, deconectați aparatul și lăsați-l să se răcească.
După fiecare utilizare, curățați foarte bine aparatul și componentele acestuia.
Nu spălați nicio componentă a aparatului în mașina de spălat vase.
Nu folosiți elemente de curățat abrazive (precum soluții de curățat sau bureți).
Nu folosiți benzină, diluanți, alcool sau înălbitor.
După clătirea componentelor ce pot fi spălate, ștergeți-le cu o lavetă. Păstrați în permanență componentele
aparatului curate și uscate.
Tava de pâine și paleta de frământat
Orificiul din paleta
de frământare
Ax de montare
a paletei de
frământat
Exterior & evacuarea aburului
Ștergeți cu o lavetă umedă.
Cupă de măsurat & lingură de măsurat
Spălați cu acaldă cu detergent și uscați-l bine.
Nu pot fi spălate în mașina de spălat vase
Înlăturați resturile de aluat în special din jurul axului de
montare a paletei și din orificiul paletei de frământare.
Spălați cu un burete moale sau cu o pensulă de patiserie
și lăsați-l să se usuce bine.
Orice rest de aluat pe axul de montare a paletei și în
orificiul paletei de frământare poate duce facilita
detașarea paletei sau încorporarea acesteia în aluat.
Nu scufundați tava de pâine în apă.
Dacă paleta de frământat nu poate fi scoasă cu
ușurință, turnați apă caldă în tava de pâine, așteptați
5 - 10 minute.
Nu folosiți instrumente ascuțite sau o pensulă aspră
pentru a evita zgârierea suprafeței.
Interior
Înlăturați resturile de mâncare.
Folosiți o cârpă umedă pentru
a șterge interiorul, mai puțin
elementul de încălzire și zona
cu senzor de temperatură.
Culoarea interiorului
aparatului se poate modifica
pe parcursul utilizării.
Element de încălzire
Senzor de temperatură
RO18
Identificarea și remedierea problemelor
Înainte de a apela la service, vă rugăm să verificați aparatul cu ajutorul acestei secțiuni.
Problemă
Cauză și soluție
Pâinea nu crește suficient.
Partea de sus a pâinii este neuniformă.
Făina dumneavoastră fără gluten este de slabă calitate sau nu ați folosit făină dură pentru
pâine. (Calitatea glutenului poate varia în funcție de temperatură, umiditate, modul în care
este depozitată făina și sezonul de recoltare.)
Încercați un alt tip, o altă marcă sau un alt pachet de făină.
Aluatul s-a întărit prea mult pentru că nu ați folosit suficient lichid.
Făina dură, cu un conținut mai mare de proteine, absoarbe mai multă apă decât alte tipuri
de făină, așadar adăugați încă 10-20 ml de apă.
Nu folosiți tipul corespunzător de drojdie uscată.
Folosiți drojdie uscată, la pliculeț, care poartă inscripția „drojdie instant”.
Acest tip nu necesită pre-fermentare.
Nu folosiți suficientă drojdie sau drojdia folosită este veche.
Folosiți lingura de măsurat prevăzută. Verificați termenul de valabilitate al drojdiei.
(Țineți drojdia uscată la frigider)
Drojdia uscată a fost adăugată peste lichid înainte de frământare.
Verificați dacă ați pus ingredientele în ordinea corectă, conform rețetei. (Pag. RO11)
Ați folosit prea multă sare sau prea puțin zahăr.
Verificați rețeta și măsurați cantitățile corecte cu ajutorul lingurii de măsurat prevăzute.
Verificați dacă sarea și zahărul sunt incluse în alte ingrediente.
Pâinea nu crește deloc.
Pâinea este albă și lipicioasă.
Nu ați folosit drojdie uscată.
Adăugați cantitatea corectă de drojdie uscată în tava de pâine.
Nu folosiți suficientă drojdie sau drojdia folosită este veche.
Folosiți lingura de măsurat prevăzută. Verificați termenul de valabilitate al drojdiei.
(Țineți drojdia uscată la frigider)
A avut loc o cădere de tensiune sau aparatul s-a oprit în timpul coacerii pâinii.
* Aparatul se deconectează dacă operarea este întreruptă mai mult de 10 minute.
Scoateți pâinea din tava de pâine și reluați procesul cu ingrediente noi.
Pâinea este lipicioasă și se feliază
neuniform.
Era prea fierbinte când ați feliat-o.
Lăsați pâinea să se răcească pe un grătar înainte de a o felia pentru a fi eliminat aburul.
Pâinea a crescut prea mult.
Ați folosit prea multă drojdie/apă.
Verificați rețeta și măsurați cantitatea corectă cu ajutorul lingurii de măsurat
(drojdie uscată)/cupei de măsurat (apă) prevăzute.
Verificați dacă surplusul de apă nu este inclus în alte ingrediente.
Ați folosit prea multă făină.
Cântăriți cu atenție făina cu ajutorul unui cântar.
Pâinea este plină de goluri de aer.
Ați folosit prea multă drojdie.
Verificați rețeta și măsurați cantitățile corecte cu ajutorul lingurii de măsurat prevăzute.
[Pâine moale]
Ați folosit prea mult lichid.
Unele tipuri de făină absorb mai multă apă decât altele, așadar încercați să folosiți
cu 10-20 ml mai puțină apă.
Pâinea s-a lăsat după creștere.
Calitatea făinii nu este foarte bună.
Încercați să folosiți o marcă diferită de făină.
[Pâine moale]
Ați folosit prea mult lichid.
Încercați să folosiți cu 10-20 mL mai puțină apă.
Crusta se încrețește și se înmoaie
după răcire.
[Pâine moale]
Aburul rămas în pâine după coacere poate pătrunde în crustă, înmuind-o ușor.
Pentru a reduce cantitatea de abur încercați să folosiți cu 10 - 20 mL mai puțină apă.
Părțile laterale ale pâinii au căzut, iar
partea inferioară este umedă.
Ați lăsat prea mult timp pâinea în tava de pâine după coacere.
Scoateți pâinea imediat după coacere.
A avut loc o cădere de tensiune sau aparatul s-a oprit în timpul coacerii pâinii.
* Aparatul se deconectează dacă operarea este întreruptă mai mult de 10 minute.
Cum pot menține crusta crocantă?
Pentru a obține o pâine mai crocantă, trebuie să o coaceți în cuptor la o temperatură de
200°C / 392 F sau treapta 6 pentru cuptorul pe gaz pentru încă 5 - 10 minute.
Pe partea inferioară a brioșei este ulei
în exces.
Crusta este uleioasă.
Pâinea are găuri de mari dimensiuni.
Ați adăugat unt în termen de 5 minute de la emiterea semnalului sonor?
Nu adăugați untul când afișajul indică timpul rămas până când pâinea va fi gata.
(Pasul 8 de la Pag. RO14)
Chiar dacă aroma de unt este slabă, acesta poate ajuta la coacere.
RO19
Română
Problemă
Cauză și soluție
În timpul și după preparare
Brioșele nu au ieșit cum trebuie când
am folosit amestec pentru pâine.
Încercați următoarele lucruri:
S-ar putea coace mai bine dacă reduceți puțin cantitatea de drojdie când folosiți meniul 12.
(Dacă adăugați drojdia separat.)
Respectați rețeta în ceea ce privește amestecul pentru pâine, dar acesta trebuie să fie între
350 și 500 g.
Adăugați mai întâi drojdia, apoi ingredientele uscate, untul și în cele din urmă apa în tava
de pâine. Ingredientele suplimentare vor fi adăugate ulterior. (Pag. RO14)
Rezultatul este diferit, în funcție de rețeta de pe amestecul pentru pâine.
De ce nu s-a amestecat pâinea
corespunzător?
Nu ați introdus paleta de frământat în tava de pâine.
Asigurați-vă că paleta de frământat este în tava de pâine înainte de a adăuga ingredientele.
A avut loc o cădere de tensiune sau aparatul s-a oprit în timpul coacerii pâinii.
Aparatul se deconectează dacă operarea este întreruptă mai mult de 10 minute. Ați putea
începe din nou procesul de preparare a pâinii, deși rezultatele ar putea fi slabe în cazul în
care procesul de frământare începuse deja.
Ingredientele suplimentare nu sunt
amestecate corespunzător.
Ați adăugat manual ingredientele suplimentare în tava de pâine în timp ce luminează
intermitent?
Ingredientele suplimentare trebuie adăugate în tava de pâine atunci când luminează
intermitent pe afișaj.
Ingredientele suplimentare nu sunt
amestecate corespunzător în aluatul
de brioșe.
Ați adăugat ingredientele suplimentare în termen de 5 minute de la emiterea semnalului sonor?
Ingredientele suplimentare trebuie să fie adăugate în timp ce luminează intermitent
pe afișaj.
Unele amestecuri de aluat pentru brioșe sunt mai tari și nu pot fi adăugate ingrediente suplimentare.
Reduceți la jumătate cantitatea ingredientelor suplimentare.
Pâinea nu s-a copt.
A fost selectat meniul pentru aluat.
Meniul pentru aluat nu include un proces de coacere.
A avut loc o cădere de tensiune sau aparatul s-a oprit în timpul coacerii pâinii.
Aparatul se deconectează dacă operarea este întreruptă mai mult de 10 minute.
Puteți încerca să coaceți aluatul în cuptorul dumneavoastră, dacă acesta a crescut.
Nu este suficientă apă, iar dispozitivul de protecție al motorului s-a declanșat. Acest lucru se
întâmplă doar când aparatul este suprasolicitat și asupra motorului este aplicată o forță excesivă.
Mergeți în magazinul de unde ați achiziționat aparatul pentru o consultație de service. Data
viitoare, verificați rețeta și măsurați cantitatea corectă cu ajutorul cupei de măsurat prevăzute.
Ați uitat să atașați paleta de frământat.
Atașați mai întâi paleta de frământat. (Pag. RO11)
Axul de montare a paletei de frământat din tava de pâine este înțepenit și nu se rotește.
Dacă axul de montare a paletei de frământat nu se rotește atunci când este atașată paleta,
trebuie să înlocuiți ansamblul axului de montare a paletei.
(Consultați distribuitorul sau centrul de service Panasonic.)
Există făină în exces pe partea
inferioară și pe părțile laterale ale pâinii.
Ați folosit prea multă făină sau nu ați folosit suficient lichid.
Verificați rețeta și măsurați cantitatea corectă, cu ajutorul unui cântar pentru făină sau cu
ajutorul cupei de măsurat prevăzută pentru lichide.
Pâinea nu iese din tavă.
Dacă pâinea se lipește de tavă și este dificil de îndepărtat, lăsați tava de pâine să se răcească
pentru 5 - 10 minute. Întoarceți tava de pâine cu susul în jos utilizând mănuși de bucătărie
(consultați pag. RO12). Bateți în tavă ținând ambele mâini pe o suprafață curată de coacere
acoperită cu șervet de bucătărie până când pâinea iese afară.
Paleta de frământat rămâne în pâine
atunci când scot pâinea din tavă.
Aluatul este mai dens.
Lăsați pâinea să se răcească complet înainte de a scoate cu atenție paleta de frământat.
Unele tipuri de făină absorb mai multă apă decât altele, așadar încercați să adăugați încă
10-20 mL de apă dată viitoare.
S-a format crustă sub paleta de frământat.
Spălați paleta de frământat și axul acesteia după fiecare utilizare.
Gemul a dat în fiert.
Ați folosit prea multe fructe sau prea mult zahăr.
Folosiți doar cantitățile de fructe și zahăr menționate în rețete de la pag. RO16.
Gemul este prea moale și nu s-a
închegat suficient.
Fructele erau prea crude sau prea coapte.
Ați redus prea mult cantitatea de zahăr.
Nu a fiert suficient.
Ați folosit fructe cu un conținut redus de pectină.
Lăsați gemul să se răcească complet. Gemul va continua să se închege pe măsură
ce se răcește.
Folosiți gemul moale ca sos pentru deserturi.
RO20
Identificarea și remedierea problemelor
Problemă
Cauză și soluție
În timpul și după preparare
Când prepar gem, se arde sau
paleta de frământat se înțepenește
și nu se desprinde.
Cantitatea de fructe a fost prea mică sau cantitatea de zahăr a fost prea mare.
Așezați tava de pâine în chiuvetă și umpleți-o pe jumătate cu apă călduță.
Lăsați tava de pâine la înmuiat până când amestecul preparat sau paleta de frământat
se desprinde. După ce este înlăturată arsura, spălați tava cu un burete moale etc.
Pot fi folosite fructe congelate?
Pot fi folosite doar pentru gem.
Ce tipuri de zahăr putem folosi
pentru gem?
Puteți folosi zahăr tos sau granulat.
Nu folosiți zahăr brun, zahăr dietetic, zahăr cu un număr redus de calorii sau îndulcitor artificial.
Când preparăm gem, putem folosi
fructe din alcool?
Nu le utilizați. Calitatea nu este satisfăcătoare.
Puzzle
Paleta de frământat face zgomot.
Acest zgomot este cauzat de faptul că paleta de frământat se fixează liber pe axul de montare.
(Acest lucru este normal.)
Miroase a ars în timpul coacerii pâinii.
Este eliminat fum prin orificiul pentru aburi.
Mirosurile neplăcute pot fi emise în timpul primei utilizări, ulterior nu vor mai fi emise pentru o
funcționare normală.
Este posibil să fi vărsat ingrediente pe elementul de încălzire.
Uneori, în timpul amestecării aluatului, este posibil să fie aruncate făină, stafide sau alte
ingrediente în afara tăvii de pâine.Pur și simplu ștergeți cu grijă elementul de încălzire după
coacere și după răcirea aparatului.
Scoateți tava de pâine din aparat pentru a adăuga ingredientele.
Aluatul se scurge de pe fundul tăvii
de pâine.
O cantitate mică de aluat va curge prin orificiile de ventilație (astfel încât să nu împiedice
rotirea părților rotative). Acest lucru este normal, dar verificați ocazional dacă axul de montare
a paletei se rotește corespunzător.
Dacă axul de montare a paletei de frământat nu se rotește atunci când este atașată paleta,
trebuie să înlocuiți ansamblul axului de montare a paletei. (Consultați distribuitorul sau
centrul de service Panasonic.)
(Fundul tăvii de pâine)
Ax de montare a
paletei de frământat
Ansamblu al axului de
montare a paletei de
frământat
Orificii de ventilație (4 în total)
Ax de montare
a paletei de frământat
Nr. piesă ADA29E1651
Excepții de afișaj
apare pe afișaj.
A avut loc o cădere de tensiune de aproximativ 10 minute (fișa de alimentare a fost
deconectată accidental sau disjunctorul a fost declanșat) sau există o altă problemă la sursa
de alimentare.
Operarea nu va fi afectată dacă această problemă cu sursa de alimentare este doar temporară.
Aparatul va funcționa imediat dacă este restabilită alimentarea în maximum 10 minute, dar
ar putea fi afectat rezultatul final.
1 apare pe afișaj și operarea este
a fost oprită.
Atunci când sursa de alimentare a aparatului este întreruptă pentru un anumit timp, afișajul
indică 1 după recuperare. (Este în mod standby și aparatul nu poate continua programul.)
Scoateți pâinea, aluatul sau ingredientele și reîncepeți, cu ingrediente noi.
H01, H02 apare pe afișaj.
Afișajul indică o problemă a aparatului.
Consultați distribuitorul sau centrul de service Panasonic.
U50 apare pe afișaj.
Aparatul este fierbinte (peste 40 °C/105 °F). Acest lucru se poate întâmpla în cazul utilizării repetate.
Lăsați aparatul să ajungă la o temperatură sub 40 °C/105 °F înainte de a-l folosi din nou
(U50 va dispărea).
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22

Panasonic SDZP2000 Instrucțiuni de utilizare

Tip
Instrucțiuni de utilizare