Sencor SBR 930SS Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
BREAD
MAKER
RO
1
Copyright © 2011, Fast
ý
R,
a.s.
Revizuire
08/2011
RO
MANUAL DE UTILIZARE
SBR 930 SS
Vă rugăm să citiţi cu atenţie acest Manual de utilizare pentru a asigura utilizarea acestui produs şi să păstraţi manualul
pentru consultare ulterioară.
RO
2
Copyright © 2011, Fast
ý
R,
a.s.
Revizuire
08/2011
BREAD
SBR
930
SS
APARAT DE FĂCUT PÂINE
SBR
300WH
RO
CUPRINS
INSTRUCŢIUNI IMPORTANTE REFERITOARE LA SIGURANŢĂ
...............................................................................
2
DESCRIEREA APARATULUI DE FĂCUT PÂINE ……......................................................................................................
3
UTILIZAREA APARATULUI DE FĂCUT PÂINE
............................................................................................................
6
ÎNTREŢINERE ŞI CURĂŢARE
.......................................................................................................................................
7
GHID DE DEPANARE A PROBLEMELOR
......................................................................................................................
8
COACEREA PÂINII
..........................................................................................................................................................
10
REŢETE ...............................................................................................................................................................................
12
SPECIFICAŢII TEHNICE
.................................................................................................................................................
20
ELIMINAREA APARATELOR ELECTRICE ŞI ELECTRONICE UZATE
.....................................................................
20
INSTRUCŢIUNI ŞI INFORMAŢII REFERITOARE LA ELIMINAREA AMBALAJELOR UZATE
.................................
20
INSTRUCŢIUNI IMPORTANTE REFERITOARE LA SIGURANŢĂ
1.
Înainte de prima utilizare, vă rugăm să citiţi cu atenţie întregul manual.
2. Asiguraţi-vă că tensiunea prizei dumneavoastră de perete corespunde specificaţiei de tensiune a
aparatului dumneavoastră.
3. Nu folosiţi niciodată acest aparat în cazul în care cablul de alimentare sau ştecherul său este deteriorat.
Nu expuneţi cablul la suprafeţe fierbinţi, flacără deschisă şi protejaţi-l de obiectele ascuțite. Se pot
produce deteriorări. Nu încercaţi să utilizaţi aparatul în cazul în care acesta a căzut, dacă nu
funcţionează corect şi dacă aţi descoperit orice daune. Nu încercaţi niciodată să reparaţi singuri
aparatul. Apelaţi la centrul de service autorizat pentru reparaţii.
4. Vă rugăm să reţineţi că suprafaţa aparatului este fierbinte şi că din aparat ies aburi fierbinţi în timpul
procesului de coacere.
5. Nu scufundaţi niciodată aparatul în apă.
6. Dacă nu mai utilizaţi aparatul, deconectaţi cablul de alimentare din priza de perete. De asemenea,
asiguraţi-vă că aţi deconectat cablul de alimentare în timpul curăţării.
7. Nu lăsaţi cablul de alimentare să atârne peste margini ascuţite, margini de mese şi nu îl lăsaţi pe o
suprafaţă fierbinte (ex. sobă de bucătărie). De asemenea, nu lăsaţi aparatul pe o suprafaţă fierbinte.
8. Acest aparat nu poate fi utilizat de persoanele cu o putere fizică scăzută sau cu handicap mental
(inclusiv copii) sau de către persoanele lipsite de experienţă, care nu au abilităţile şi cunoştinţele
necesare privind utilizarea în siguranţă a acestui aparat, cu excepţia cazului în care sunt supravegheate
de către o persoană cu experienţă, care va fi responsabilă pentru o utilizare în condiţii de siguranţă.
9. Copiii trebuie să fie supravegheaţi în mod corespunzător pentru a vă asigura că nu se joacă cu aparatul.
10. Nu atingeţi nicio piesă în mişcare sau rotativă a aparatului de făcut pâine în timpul coacerii.
11. Nu încercaţi niciodată să porniţi aparatul dacă containerul de copt cu ingredientele aplicabile nu este
instalat corect.
12. Nu încercaţi să scoateţi containerul de copt cu forţa sau lovind marginea superioară a recipientului.
Puteţi deteriora containerul sau aparatul.
13. Este interzis să introduceţi obiecte sau folii metalice în interiorul aparatului. Pericol de incendiu sau
scurtcircuit electric!
14. Asiguraţi-vă că direcţia principală a căldurii emise este suficient de departe de suprafeţele sau
materialele inflamabile. Distanţa de siguranţă este de cel puţin 50 cm pentru direcţia principală şi de
cel puţin 10 cm pentru alte direcţii.
15. Nu acoperiţi niciodată aparatul de făcut pâine cu un prosop sau o cârpă. Acoperirea aparatului de făcut
pâine încetineşte disiparea căldurii sau a aburului. De asemenea, atunci când acoperiţi aparatul de făcut
pâine, căldura va creşte şi poate provoca incendii dacă intră în contact cu materiale inflamabile.
16. Nu folosiţi acest aparat în alte scopuri decât intenţionate.
17. Acest aparat este proiectat numai pentru uz casnic.
18. Nu utilizaţi acest aparat pentru încălzirea încăperilor.
RO
3
Copyright © 2011, Fast
ý
R,
a.s.
Revizuire
08/2011
BREAD
SBR
930
SS
RO
19.
Nu utilizaţi în aer liber.
20. Producătorul nu este responsabil pentru daunele cauzate de utilizarea incorectă a acestui aparat sau a
accesoriilor sale. Daunele includ alterarea sau degradarea alimentelor, leziuni, arsuri, arsuri provocate
de abur, incendii etc.
DESCRIEREA APARATULUI DE FĂCUT PÂINE
2
1
3
4
5
6
7
Desfaceţi
containerul
8
de copt în
direcţia
săgeţii
9
1
Cârlig
2
Vizor transparent
3
Capac
4
Pahar de măsurat
5
Container pentru coacerea pâinii
6
Panou de control
7
Lingură de măsurat
8
Carcasă
9
Paletă de frământat (nu este prezentată, dar este
localizată în partea de jos a containerului de copt)
RO
4
Copyright © 2011, Fast
ý
R,
a.s.
Revizuire
08/2011
BREAD
SBR
930
SS
RO
Funcţii
Indică programul
selectat
Durata de timp a fiecărui
program
După alimentarea electrică
De îndată ce aparatul de făcut pâine este conectat la sursa de alimentare se aude un sunet, iar simbolul
3:00” apare pe ecran la scurt timp. Cele două puncte dintre “3” şi “00” nu vor mai lumina intermitent după
o scurtă perioadă. Săgeţile indică spre 750 g şi
MEDIUM
(mediu închis).
Aceasta este setarea din
fabrică.
Start/stop
Pentru a porni şi opri programul de copt selectat.
Pentru a porni programul, apăsaţi o dată butonul
“START/STOP”
. Un sunet scurt se va auzi, iar cele două
puncte de pe ecranul pentru timp încep să lumineze intermitent şi programul începe. Când programul
începe, toate butoanele sunt inactive, cu excepţia butonului
“START/STOP”
.
Pentru a opri programul, apăsaţi butonul
“START/STOP”
pentru aproximativ 3 secunde, până când
semnalul sonor confirmă că programul a fost oprit. Această opţiune ajută la prevenirea oricăror întreruperi
neintenţionate ale programului.
Menu (meniu)
Este utilizat pentru a seta diferite programe. De fiecare dată când este apăsat, se aude un sunet, iar
programul va trece la următorul. Dacă continuaţi să apăsaţi acest buton, toate cele 12 programe vor fi
afişate pe ecranul LCD. Selectaţi programul dorit. Funcţiile fiecăruia dintre cele 12 programe vor fi
explicate mai jos.
1. Basic (de bază):
frăntare, creşterea aluatului şi coacere normală a pâinii. De asemenea, puteţi
adăuga ingrediente pentru a îmbunătăţi aroma.
2.
French bread (pâine franceză):
frământare, durată mai mare pentru creşterea aluatului şi coacere
pâine. Pâinea coaptă în acest fel are, de obicei, o coajă mai crocantă şi textură mai uşoară.
3. Whole wheat (grâu integral):
frământare, creştere aluat şi coacere normală pâine din grâu integral.
Acest program utilizează un timp mai lung de preîncălzire pentru a permite boabelor să absoarbă apa
şi să expandeze. Nu este recomandat să utilizaţi funcţia de întârziere a pornirii, pentru că se pot
produce rezultate nesatisfăcătoare.
4. Quick baking (coacere rapidă):
frământare, creştere aluat şi coacere ine folosind bicarbonat de
sodiu sau praf de copt. Pâinea coaptă folosind acest program este, de obicei, mai mică, cu o textură
mai densă.
5. Sweet bread (
pâine dulce):
frământare, creştere aluat şi coacere pâine dulce. Pentru coacerea pâinii
dulci crocante.
6. Ultra fast
-I
(ultra rapid
I
):
acest program include frământarea, creşterea aluatului şi oferă cel mai
rapid mod de a coace 750 g de pâine. Pâinea obţinută este, de obicei, mai mică şi mai brută decât pâinea
coaptă în programul rapid.
RO
5
Copyright © 2011, Fast
ý
R,
a.s.
Revizuire
08/2011
BREAD
SBR
930
SS
RO
7.
Ultra fast
-II
(ultra rapid
II
):
la fel ca mai sus, dar pentru 900 g de pâine.
8. Dough (aluat):
frăntare şi creştere aluat fără coacere. Scoateţi aluatul şi modelaţi-l pentru a face
chifle, pizza, pâine la aburi etc.
9.
Jam (gem):
coacere marmeladă (conservă) şi gem.
10. Cake (tort):
frământare, creştere aluat şi coacere; pentru creşterea aluatului se utilizează praf de copt
sau bicarbonat.
11. Sandwich:
frământare, creştere aluat şi coacere sandwich. Utilizaţi acest program pentru a coace
pâine cu textură fină şi coajă mai subţire.
12. Bake (coacere):
numai pentru coacere; fără frăntare sau creştere a aluatului. Folosită şi pentru a
creşte durata de coacere a programelor selectate.
Crust colour (culoarea cojii)
Această funcţie vă permite să selectaţi culoarea cojii, deschisă, medie sau închisă. Apăsaţi acest buton
pentru a selecta culoarea dorită pentru coajă.
Loaf size (dimensiunea pâinii)
Apăsaţi acest buton pentru a selecta dimensiunea pâinii (750 g sau 900 g). Vă rugăm să reţineţi că timpul
total de coacere poate varia pentru diferite dimensiuni de pâine.
Întârziere (TIME + sau TIME -)
Dacă nu doriţi ca aparatul să înceapă să funcţioneze imediat, puteţi utiliza acest buton pentru a seta timpul
de întârziere. Aparatul va porni automat după scurgerea timpului setat.
Prin apăsarea butonului
“TIME +”
sau
“TIME -”
trebuie să selectaţi ora la care doriţi ca pâinea să fie
gata. Vă rugăm să reţineţi că durata de întârziere include şi durata de coacere a programului selectat. Acest
lucru înseamnă că atunci când timpul total s-a scurs, puteţi avea pâine caldă gata de servire. În primul rând
trebuie să selectaţi nivelul pentru culoarea cojii şi apoi, apăsând
“TIME +”
sau
TIME -”
puteţi prelungi
sau scurta timpul de întârziere (în trepe de 10 minute). Timpul maxim de întârziere este de 13 ore.
Exemplu: Acum este de 8:30 pm, iar dacă doriţi să aveţi pâinea gata la ora 7:00 a.m. în dimineaţa care este
după 10 ore şi 30 minute, atunci .... selectaţi programul dorit, culoarea cojii şi dimensiunea pâinii şi apăsaţi
butonul
“TIME +”
sau
“TIME -”
până când
ecranul LCD
arată 10:30. Apoi apăsaţi butonul
“START/STOP”
pentru a activa începutul întârzierii. Punctul începe să lumineze intermitent, iar
ecranul
LCD
începe numărătoarea inversă pentru timpul rămas până la sfârşit. La 7:00 dimineaţa veţi avea o
bucată caldă şi proaspătă de pâine gata. Dacă nu scoateţi pâinea imediat după ce aceasta este coaptă,
aparatul activează automat funcţia care va păstra pâinea caldă timp de 1 oră.
Menţinere caldă
Pâinea poate fi păstrată caldă automat timp de 60 de minute după ce coacerea s-a încheiat. Dacă doriţi să
scoateţi pâinea din aparat, apăsaţi butonul
“START/STOP”
pentru a dezactiva această funcţie.
Memorie
În cazul în care alimentarea cu energie a fost întreruptă în timpul procesului de coacere pentru mai puţin de
15 minute, coacerea se va relua automat, chiar şi fără a apăsa butonul
Start/Stop
. În cazul în care pana de
curent durează mai mult de 15 minute, memoria va fi ştearsă şi va trebui să resetaţi aparatul de făcut pâine.
Cu toate acestea, dacă pana de curent se produce în timpul procesului de frământare (nu mai târziu) puteţi
apăsa butonul
“START/STOP”
, iar programul va reporni de la început.
Mediu
Acest aparat va funcţiona bine într-o gamă largă de temperaturi, dar ar putea exista o diferenţă în
dimensiunile pâinii atunci când coaceţi într-o încăpere foarte caldă sau foarte rece. Vă sugerăm să coaceţi la
tmperaturi ale camerei cuprinse între 15°C şi 34°C.
RO
6
Copyright © 2011, Fast
ý
R,
a.s.
Revizuire
08/2011
BREAD
SBR
930
SS
RO
Avertismente afişate
:
1
Dacă ecranul afişează
“H:HH”
după ce programul selectat începe (a se vedea imaginea 1), temperatura
din interiorul aparatului de făcut pâine este prea mare, iar programul se va opri. Deschideţi capacul şi
lăsaţi aparatul să se răcească pentru aproximativ 10-20 de minute.
2 Dacă ecranul afişează
“E:EE”
după ce aţi apăsat butonul
“START/STOP”
(a se vedea imaginea 2),
senzorul de temperatură este deconectat. Apelaţi la un tehnician de service autorizat pentru a verifica
senzorul
.
Imaginea
1
Imaginea
2
PRIMA UTILIZARE
1.
Verificaţi dacă toate piesele aparatului dumneavoastră de făcut pâine şi accesoriile sale sunt prezente
şi neavariate.
2. Curăţaţi toate piesele în conformitate cu procedura descrisă în capitolul
“Curăţare şi întreținere”.
3. Setaţi aparatul de făcut pâine în modul de coacere şi coaceţi fără aluat (aparat gol) pentru aproximativ
10 minute. Lăsaţi aparatul să se răcească şi repetaţi procesul de curăţare din nou.
4. Uscaţi bine toate piesele şi apoi asamblaţi aparatul de făcut pâine, astfel încât să fie pregătit de
utilizare
.
Cum să coaceţi pâine
1.
Puneţi recipientul de copt în poziţia sa şi rotiţi-l în sensul acelor de ceasornic până nd se aude un
clic. Acum acesta este fixat în poziţia corectă. Ataşaţi cârligul de frământat pe axurile de transmisiei.
Rotiţi amestecătoarele în sensul acelor de ceasornic până când fac un clic la locul lor. Se recomandă să
umpleţi orificiile cu margarină rezistentă la căldură înainte de a pune amestecătoarele pe axuri. Acest
lucru va împiedica aluatul să se lipească sub amestecătoare, iar amestecătoarele pot fi scoase din
pâine/aluat cu uşurinţă.
2. Puneţi ingredientele în recipientul de copt. Vă rugăm să respectaţi instrucţiunile menţionate la sfârşitul
acestui manual (secţiunea
“COACEREA PÂINII”
).
3. Utilizaţi degetul dumneavoastră pentru a crea un canal mic în făină. Puneţi drojdia în interiorul acestui
canal. Asiguraţi-vă că drojdia nu va intra în contact cu ingredientele lichide sau cu sarea.
4. Închideţi cu atenţie capacul şi conectaţi cablul de alimentare la priza de perete.
5. Apăsaţi butonul
“MENU” (Meniu)
pentru a selecta programul dorit.
6. Apăsaţi butonul
“COLOUR” (Culoare)
pentru a selecta culoarea cojii.
7. Apăsaţi butonul
“LOAF SIZE” (Dimensiunea pâinii)
pentru a selecta dimensiunea aplicabilă a
pâinii (750 g sau 900 g).
Avertisment:
Dimensiunea pâinii nu trebuie să fie mai mare de 9
00
g.
8.
Apăsaţi butonul
“TIME +
sau
“TIME -”
pentru a selecta timpul de întârziere, dacă este necesar.
Dacă doriţi să începeţi coacerea imediat, săriţi peste acest pas.
9. Apăsaţi butonul
“START/STOP”
pentru a porni programul de copt.
10. În timpul programelor
BASIC, FRENCH, WHOLE WHITE BREAD, SWEET, SANDWICH,
se
va auzi un sunet lung în timpul funcţionării. Acesta vă notifică să adăugaţi ingrediente. Deschideţi
capacul şi puneţi ingredientele suplimentare. Este posibil să vedeţi abur ieşind din orificiile de
ventilaţie ale capacului în timpul procesului de coacere. Acest lucru este normal.
11.
Atunci când programul de coacere este finalizat, veţi auzi 10 bipuri. Acum puteţi apăsa butonul
“START/STOP” timp de aproximativ 3-5 secunde, pentru a încheia programul de copt. Deschideţi
capacul folosind mănuşi pentru cuptor şi prindeţi cu fermitate mânerul containerului de copt. Rotiţi
containerul în sens invers acelor de ceasornic şi trageţi-l uşor drept în sus şi afară din aparat.
RO
7
Copyright © 2011, Fast
ý
R,
a.s.
Revizuire
08/2011
BREAD
SBR
930
SS
RO
12.
Utilizaţi o spatulă neaderentă şi scoateţi uşor pâinea din containerul de copt.
Avertisment
:
Containerul de copt şi pâinea pot fi foarte fierbinţi! Aveţi grijă atunci când manipulaţi pâinea caldă
sau containerul de copt. Utilizaţi întotdeauna mănuşi de bucătărie
.
13.
Răsturnaţi containerul de copt pâine cu susul în jos, peste o placă de gătit curată şi agitaţi ușor până
când cade pâinea.
14. Scoateţi pâinea cu atenţie din containerul de copt. Lăsaţi-o să se răcească pentru aproximativ 20 de
minute înainte de tăiere.
15. Dacă nu sunteţi în cameră sau nu aţi apăsat butonul
“START/STOP”
la sfârşitul coacerii, pâinea va fi
păstrată caldă automat timp de 1 oră, iar apoi aparatul va opri această funcţie.
16. Când aţi terminat de folosit aparatul, deconectaţi cablul de alimentare de la priza de perete.
Avertisment
:
Înainte de tăiere, scoateţi cârligul de frământat ascuns în partea de jos a bucăţii de pâine. Utilizaţi
cârligul pentru a face acest lucru. Pâinea este foarte caldă. Nu încercaţi niciodată să scoateţi cârligul cu
mâinile goale.
Note speciale
1.
Sfaturi pentru programul de coacere rapidă
Coacerea rapidă utilizează praf de copt şi bicarbonat de sodiu, care sunt activate de umiditate şi de căldură.
În timpul procesului iniţial de frământare şi amestecare (în timpul procesului de coacere rapidă),
ingredientele lichide şi uscate se pot colecta în colţurile containerului de copt. În această situaţie, vă rugăm
să ajutaţi aparatul la amestecare pentru a evita crearea unro bulgări tari în aluat. Utilizaţi o spatulă de
amestecare din cauciuc în timpul amestecării
.
2.
Sfaturi şi informaţii pentru Ultra fast-I
Aparatul de făcut pâine poate coace o bucată de pâine într-o oră cu programul ultra rapid. Aceste 2
programe pot coace ine în 58 de minute, însă pâinea are o textură puţin mai tare. Utilizaţi Ultra fast I
pentru a coace pâini de 750 g şi Ultra fast II pentruini de 900 g. Nu uitaţi că apa adăugată la amestec ar
trebui să aibă o temperatură cuprinsă între 48-50°C; pentru a măsura temperatura apei, utilizaţi un
termometru de bucătărie. Temperatura apei este crucială pentru procesul de coacere. Dacă temperatura
este prea mică, aluatul nu va creşte la nivelul aşteptat; dacă temperatura este prea mare, poate distruge
drojdia şi poate afecta negativ rezultatele de coacere
.
ÎNTREŢINERE ŞI CURĂŢARE
Asiguraţi-vă că aţi deconectat cablul de alimentare de la priza de perete înainte de curăţare.
1. Containerul de coacere: Curăţaţi exteriorul şi interiorul cu o rpă uşor înmuiată în apă. Nu utilizaţi
niciun obiect abraziv sau ascuţit pentru curăţare. Puteţi deteriora stratul neaderent al recipientului.
Containerul de copt trebuie să fie complet uscat înainte de instalare.
2. Cârligul de frământare: În ceea ce priveşte tija de frământare, aceasta poate fi greu de scos. Umpleţi
containerul de copt cu apă şi lăsaţi-l să stea timp de aproximativ 30 de minute. După 30 de minute, ar
trebui să puteţi scoate uşor amestecătorul. Curăţaţi cârligul cu grijă cu o cârpă moale din bumbac
înmuiată în apă. Vă rugăm să reţineţi că containerul de copt şi cârligul de frământare pot fi spălate în
maşina de spălat vase.
3. Capacul şi vizorul: Curăţaţi capacul pe interior utilizând o cârpă moale înmuiată în apă.
4. Carcasa: Curăţaţi cu atenţie exteriorul carcasei cu o cârpă uşor umedă. Nu utilizaţi materiale sau soluţii
abrazive, deoarece acestea pot deteriora finisajul lucios al carcasei. Nu scufundaţi niciodată capacul în
apă în timpul curăţării.
6. Înainte de depozitarea aparatului dumneavoastră de făcut pâine, asiguraţi-vă că este curat, răcit, uscat şi
asiguraţi-vă că capacul este închis
.
RO
8
Copyright © 2011, Fast
ý
R,
a.s.
Revizuire
08/2011
BREAD
SBR
930
SS
RO
GHID DE DEPANARE A PROBLEMELOR LA COACERE
Nr.
Problemă
Cauză
Soluţie
1.
Iese fum din
orificiile de
ventilaţie în timpul
coacerii.
Anumite ingrediente s-au blocat pe
elementul de încălzire sau au ajuns
aproape de el. Dacă acest lucru se
întâmplă în timpul primei utilizări, este
posibil să fi fost cauzat de uleiul ars
care a rămas pe suprafaţa elementului
de încălzire.
Deconectaţi aparatul de făcut pâine
de la sursa de alimentare şi curăţaţi
elementul de încălzire. Utilizaţi
precauţie pentru a preveni arsurile. În
timpul primei utilizări, uscaţi apar
atul
pornindu-l şi începând programul de
coacere. Ţineţi capacul deschis.
2.
Coaja de jos este
prea groasă.
Utilizaţi funcţia de încălzire a pâinii şi
lăsaţi pâinea în aparat pentru prea mult
timp. Acest lucru provoacă pierderea
apei şi uscare, în principal în partea de
jos.
Scoateţi pâinea mai devreme şi nu
utilizaţi funcţia de încălzire.
3.
Pâinea a putut fi
scoasă din container
numai cu dificultate.
Frământătorul este blocat pe axul din
interiorul containerului de copt.
După ce scoateţi pâinea, umpleţi
containerul de copt cu apă caldă şi
scufundaţi frământătorul în el pentru
aproximativ 10 minute. Apoi
scoateţi-l şi curăţaţi-l bine.
4.
Ingredientele nu
sunt amestecate
bine, iar coacerea nu
este satisfăcătoare.
1.
Program selectat incorect.
Selectaţi un alt program, mai
adecvat.
2.
După ce aţi început programul, aţi
deschis capacul de mai multe ori; pâinea
este uscată şi crusta este prea moale - nu
crocantă
.
Nu deschideţi capacul în timpul
ultimei perioade de creştere.
3.
Rezistenţa în timpul amestecării
este prea mare, frământătorul de-abia
se mişcă şi nu amestecă bine toate
ingredientele.
Inspectaţi orificiul din frământător.
Scoateţi containerul de copt şi porniţi
procesul de frăntare fără aluat.
Dacă aparatul nu pare să funcţioneze
corect, contactaţi centrul de service
autorizat.
5.
După ce aţi apăsat
butonul “Start /
Stop” ecranul
afişează “H:HH”
Temperatura interioară din aparatul de
făcut pâine este prea mare.
Apăsaţi butonul “Start/Stop” şi
deconectaţi aparatul de la priza de
perete. Apoi scoateţi containerul de
copt, deschideţi capacul şi lăsaţi
aparatul de făcut pâine se răcească.
6.
Puteţi auzi că
motorul
funcţionează, dar
aluatul nu este
frământat.
Containerul de copt este ataşat
incorect sau volumul aluatului este
prea mare pentru amestecare.
Verificaţi dacă containerul de copt
este ataşat corect, dacă aluatul a fost
pregătit conform reţetei corecte şi
dacă toate ingredientele au fost
cântărite corect.
7.
Pâinea este atât de
mare încât a început
să apese pe capac.
Prea multă drojdie, făină sau apă sau
temperatură prea mare a mediului
înconjurător.
Verificaţi elementele menţionate mai
sus şi reduceţi cantitatea de
ingrediente aplicabile sau temperatura
în consecinţă.
RO
9
Copyright © 2011, Fast
ý
R,
a.s.
Revizuire
08/2011
BREAD
SBR
930
SS
RO
8.
Pâinea este prea
mică sau aluatul nu
a crescut
corespunzător.
Drojdie insuficientă sau inexistentă
sau drojdia nu a fost suficient de activă
din cauza temperaturii mari a apei, sau
drojdia a fost amestecată cu sare sau
temperatura înconjurătoare a fost prea
scăzută.
Verificaţi cantitatea şi calitatea
drojdiei, creşteţi temperatura
înconjurătoare în consecinţă.
9.
Aluatul are volum
prea mare şi curge
peste marginea
recipientului de
copt.
Prea multe ingrediente lichide fac
aluatul prea apos şi fin. Sau a fost
folosită prea multă drojdie.
Reduceţi cantitatea de ingrediente
lichide şi alegeţi o consistenţă mai
groasă a drojdiei.
10.
Pâinea se rupe în
jumătate în timpul
coacerii.
1.
Făina utilizată are proprietatea
sau compoziţia incorectă şi nu
corespunde bine procesului de creştere.
Utilizaţi făină pentru pâine sau praf
puternic.
2.
Procesul de creştere este prea
rapid sau temperatura drojdiei este
prea mare.
Drojdia ar trebui să fie utilizată la
temperaturi mai mici decât
temperatura înconjurătoare.
3.
Prea multă apă face aluatul prea
apos şi prea fin.
Modificaţi şi schimbaţi cantitatea
de apă utilizată în funcţie de
proprietăţile de absorbţie ale făinii
sau în funcţie de reţetă.
11.
Pâinea este prea
grea, iar textura sa
este prea densă.
1.
Prea multă făină sau apă
insuficientă.
Reduceţi cantitatea de făină sau
creşteţi cantitatea de apă.
2.
Prea multe fructe sau prea multă
făină integrală.
Reduceţi cantitatea de ingrediente
aplicabile şi adăugaţi mai multă
drojdie.
12.
După ce tăiaţi
pâinea, vedeţi că
partea din centrul
pâinii este goală.
1.
Prea multă apă, prea multă
drojdie sau sare insuficientă.
Reduceţi cantitatea de apă sau
drojdie şi verificaţi dacă aţi utilizat
suficientă sare.
2.
Temperatura apei este prea mare.
Verificaţi temperatura apei.
13.
Pulbere uscată este
prinsă de suprafaţa
pâinii.
1.
Pâinea conţine ingrediente
puternic gelatinoase, cum ar fi unt,
banane etc.
Nu utilizaţi ingrediente puternic
gelatinoase.
2.
Amestecarea nu este adecvată
din cauza conţinutului insuficient de
apă.
Verificaţi cantitatea de apă şi starea
mecanică a aparatului de făcut
pâine.
14.
Coacerea prăjiturilor
sau a produselor de
patiserie cu conţinut
mare de zahăr face
coaja prea groasă şi
culoarea prea
închisă.
Diferitele reţete şi ingrediente
afectează semnificativ procesul de
coacere. Culoarea închisă a cojii este
cauzată de conţinutul mare de zahăr.
Dacă culoarea cojii este prea
închisă (reţete cu conţinut mare de
zahăr) apăsaţi butonul Start / Stop
pentru a opri procesul de coacere cu
5-10 minute înainte ca programul să
se termine. Înainte de a scoate
pâinea, ar trebui să o lăsaţi în
containerul de copt cu capacul
închis pentru aproximativ 20 de
minute.
RO
10
Copyright © 2011, Fast
ý
R,
a.s.
Revizuire
08/2011
BREAD
SBR
930
SS
RO
COACEREA PÂINII
O scurtă prezentare a celor mai uzuale ingrediente folosite pentru a coace pâine
.
1.
Făina pentru pâine
Făina pentru pâine are un conţinut ridicat de gluten (poate fi numită şi făină cu conţinut ridicat de
gluten şi proteine), are elasticitatea bună şi păstrează dimensiunea pâinii neschimbată şi o împiedică să
se lase. Deoarece conţinutul de gluten este mai mare decât în cazul făinii uzuale, aceasta poate fi
utilizată pentru a coace pâine mai mare cu textură / fibră interioară mai bună. Făina pentru ine este
ingredientul cel mai important în procesul de coacere a pâinii.
2. Făina simplă
Făina simplă este făcută din grâu tare şi moale atent selectat şi este potrivită pentru coacerea rapidă a
pâinii sau pentru coacerea prăjiturilor sau a produselor de patiserie.
3. Făina integrală de grâu
Făina integrală de grâu se obţine prin măcinarea grâului şi conţine coajă de grâu şi gluten. Făina
integrală de grâu este mai grea şi mai hrănitoare decât făina regulată. Pâinea coaptă din făină integrală
de grâu este de obicei mai mică. De aceea, cele mai multe reţete combină făina integrală de grâu cu
făina pentru pâine pentru a obţine rezultate mai bune.
4. Făina neagră de grâu
Făina neagră de grâu, numită, de asemenea, “făina brută”, are un conţinut mare de fibre, similar cu
făina integrală de grâu. Pentru a obţine pâine mai mare după creştere, trebuie să fie folosită în
combinaţie cu porţii mari de făină pentru pâine.
5. Praful de copt
Praful de copt este obţinut prin măcinarea grâului moale sau a grâului cu conţinut scăzut de proteine şi
este utilizat în principal pentru a coace prăjituri. Multe tipuri de făină arată aproape la fel; performanţa
drojdiei, calitatea şi proprietăţile de absorbţie ale făinii diferă în mare parte şi depind de zonele de
creştere, condiţiile de creştere, procesul de măcinare şi metoda de depozitare. Încercaţi făină de la
diverşi producători pentru a testa şi compara gustul şi selectaţi una care produce cele mai bune
rezultate, în conformitate cu aşteptările şi cerinţele dumneavoastră legate de gust.
6. Făina de porumb şi făina de ovăz
Făina de porumb şi de ovăz sunt obţinute prin măcinarea porumbului şi a ovăzului. Ambele tipuri de
făină sunt utilizate ca ingrediente suplimentare în timpul coacerii pâinii brute, precum şi pentru a spori
gustul şi pentru a îmbunătăţi textura pâinii.
7. Zahărul
Zahărul este un ingredient important şi este utilizat pentru a obţine culoarea cojii şi gustul dulce al
pâinii sau al produselor de patiserie. Zahărul alb ajută în timpul procesului de fermentare / creştere şi,
de asemenea, este utilizat ca un nutrient important. În cazuri speciale puteţi utiliza zahăr brun, zahăr
pudră sau zahăr special din bumbac.
8. Drojdia
Drojdia susţine procesul de fermentare / creştere şi produce dioxid de carbon care ajută pâinea să
crească şi face o textură mai fină. Cu toate acestea, creşterea rapidă necesită carbohidraţi din zahăr şi
făină.
1 linguriţă de drojdie uscată activă = 3/4 linguriţe de drojdie instant
5 linguriţe de drojdie uscată activă = 1 lingură de drojdie instant
2 linguriţe de drojdie uscată activă = 1,5 linguriţe de drojdie instant
Drojdia trebuie să fie depozitată în frigider pentru că temperatura ridicată o poate altera; înainte de a
utiliza drojdie, verificaţi data expirării şi capacitatea de depozitare. Depozitaţi-o înapoi în frigider
imediat după utilizare. Incapacitatea aluatului de a creşte este cauzată, de obicei, de drojdia “moartă”.
Sfat:
Folosind procedura de mai jos puteţi afla dacă drojdia dumneavoastră este proaspătă şi activă sau
nu.
1. Turnaţi 1/2 ceaşcă de apă caldă (45-50°C) în paharul de măsurare.
2. Adăugaţi 1 linguriţă de zahăr alb şi amestecaţi-l. Apoi presaraţi 2 linguriţe de drojdie.
3. Puneţi paharul de măsurare pe un loc cald pentru aproximativ 10 minute. Nu agitaţi amestecul.
4. Spuma ar trebui să ajungă la marginea paharului de măsurare. În caz contrar, drojdia nu este
activă sau este
“moartă
.
RO
11
Copyright © 2011, Fast
ý
R,
a.s.
Revizuire
08/2011
BREAD
SBR
930
SS
RO
9.
Sarea
Sarea este necesară pentru a îmbunătăţi aroma pâinii şi pentru a obţine culoarea adecvată a cojii. Dar,
în acelaşi timp, sarea împiedică drojdia să lucreze şi, prin urmare, aluatul să crească. Nu folosiţi
niciodată prea multă sare în reţete. Dacă nu doriţi să utilizaţi sare, o puteţi elimina complet. Pâinea ar
trebui să fie mai mare în dimensiune dacă nu utilizaţi sare.
10.
Ouăle
Ouăle pot îmbunătăţi textura pâinii şi pot face pâinea mai mare şi mai hrănitoare. De asemenea, oferă
pâinii o aromă specifică. Dacă doriţi să utilizaţi ouă, asiguraţi-vă că aţi scăpat complet de coji şi, de
asemenea, asiguraţi-vă că amestecaţi bine.
11.
Grăsimea, untul şi uleiul vegetal
Grăsimile fac textura pâinii mai netedă şi mai fină şi, de asemenea, grăsimile pot face pâinea să reziste
mai mult. Când utilizaţi unt sau alte tipuri de grăsimi, asiguraţi-vă că acestea s-au topit înainte de
utilizare sau tăiaţi-le în bucăţi mici, pentru a asigura amestecarea şi absorbţia uniformă în aluat
.
12.
Praful de copt
Praful de copt este folosit mai ales pentru creşterea aluatului şi pentru programul ultra rapid de
coacere a prăjiturilor. Datorită reacţiei chimice a prafului de copt, nu trebuie să aşteptaţi ca aluatul să
crească. Reacţia produce gaze care fac textura pâinii mai fină
.
13.
Bicarbonatul de sodiu
Acelaşi lucru este valabil şi pentru praful de copt. Bicarbonatul de sodiu poate fi utilizat, de asemenea,
împreună cu praful de copt.
14.
Apa şi alte lichide
Apa este foarte importantă în timpul coacerii pâinii. În general, apa cu temperatura între 20-25°C este
cea mai potrivită pentru copt. Pentru creşterea rapidă a aluatului (programul Ultra Fast), apa ar trebui
să aibă o temperatură cuprinsă între 45-50°C. Apa poate fi înlocuită cu lapte proaspăt sau amestec de
apă şi lapte praf (2%). Acesta poate îmbunătăţi aroma pâinii şi culoarea cojii. Unele reţete utilizează
chiar şi sucuri (mere, portocale, lăi) pentru a îmbunătăţi aroma pâinii.
Secvenţa de adăugare a ingredientelor în procesul de coacere
Ar trebui să urmaţi ordinea sau secvenţa următoare de adăugare a ingredientelor în timpul procesului de
coacere:
Mai întâi puneţi lichide, apă, lapte, bere, lapte bătut, lapte acru, iaurt etc. în recipientul de copt.
Apoi puteţi adăuga substanţe sub formă de pulbere, cum ar fi făină, plante aromatice, tăţe, germeni,
ovăz, seminţe etc.
Turnaţi sare într-unul din colţuri.
Turnaţi zahăr în alt colţ.
Turnaţi ierburi (ulei, oţet etc.) în alt colţ.
Faceţi o gaură sau un canal în mijlocul făinii şi puneţi drojdia sau praful de copt. Apoi acoperiţi uşor
cu făină. Dacă utilizaţi drojdie proaspătă, este recomandat să puneţi zahăr chiar în drojdie. Drojdia sau
praful de copt trebuie să fie întotdeauna puse pe făină uscată!
Sfat:
Pentru aluatul greu, cu un conţinut ridicat de grâu, sau cu conţinut mare de grâu integral, se
recomandă să adăugaţi ingredientele în ordine inversă pentru a obţine o bună amestecare / frământare.
Adică, puneţi mai întâi drojdia uscată în aparat, apoi făina şi, în cele din urmă, turnaţi lichidele
deasupra
.
Vă rugăm să reţineţi alte reguli importante pentru procesele de coacere la domiciliu
:
Sarea şi drojdia nu trebuie să intre niciodată în contact direct.
Adăugaţi fructe, nuci şi cereale şi alte ingrediente pe care nu doriţi să le zdrobiţi în timpul frământării
după semnalul sonor.
Lăsaţi cerealele să se înmoaie în apă peste noapte înainte de coacere.
Dacă doriţi să utilizaţi întârzierea pornirii, utilizaţi întotdeauna ingrediente reci.
Dacă utilizaţi întârzierea pornirii, nu utilizaţi ingrediente uşor perisabile cum ar fi ouă, lactate
proaspete, fructe, ceapă etc.
După ce scoateţi pâinea din aparatul de făcut pâine, lăsaţi-o să se răcească pentru aproximativ 15
minute înainte de tăiere. Utilizaţi o placă de tăiere adecvată din lemn sau material plastic.
RO
12
Copyright © 2011, Fast
ý
R,
a.s.
Revizuire
08/2011
BREAD
SBR
930
SS
RO
REŢETE
Avertisment:
Volumele proporţionale şi greutăţile fiecărui ingredient menţionat mai jos trebuie considerate ca fiind
orientative sau de referinţă. Rezultatele finale de coacere depind de mai mulţi factori.
• Duritatea apei (apa moale face aluatul să crească mai repede)
• Umiditatea aerului din bucătărie (dacă umiditatea este mare, reduceţi volumul de apă cu 1-2 linguri)
• Nivelul deasupra mării (la peste 750 metri peste nivelul mării, aluatul se ridică mai repede)
• Consistenţa ingredientelor.
Din motivele de mai sus, vă recomandăm să modificaţi reţeta în funcţie de condiţiile reale
.
Sfat
:
Dacă nu doriţi să urmaţi reţeta, puteţi achiziţiona amestecuri gata de copt din magazinele alimentare.
Atunci când se utilizează amestecuri gata de copt, urmaţi cu atenţie manualul de pe pungă. Dar reţineţi
că chiar şi aceste amestecuri gata de copt necesită uneori drojdie ca ingredient suplimentar.
Reţete de copt pâine
Pâine fină graham
Ingrediente:
350 ml de apă
3 linguri de ulei
2 linguriţe de sare
1 linguriţă de chimen
1 lingură de lapte praf
300 g de făină fină pentru pâine
100 g de făină de grâu
100 g de făină de grâu (graham)
1 linguriţă de drojdie uscată sau 1/4 cub de drojdie proaspătă
Setarea aparatului de făcut pâine:
programul de bază, dimensiune 900 g / coajă DESCHISĂ
Pâine albă cu chimen
Ingrediente:
300 ml de apă
2 linguriţe de zahăr
2 linguriţe de sare
1 linguriţă de chimen
500 g de făină fină pentru pâine
1 linguriţă de drojdie uscată sau 1/4 cub de drojdie proaspătă
Setarea aparatului de făcut pâine:
programul de bază, dimensiune 900 g / coajă MEDIE
Pâine cu iaurt
Ingrediente:
150 ml de iaurt alb
1 lingură de ulei
200 ml de apă
2 linguriţe de zahăr
2.5 lingură de sare
300 g de făină de grâu semi-brută
100 g de făină de grâu pentru pâine
100 g de făină de secară pentru pâine
1 linguriţă de drojdie uscată sau 1/4 cub de drojdie proaspătă
Adăugaţi o linguriţă din fiecare tip de seminţe după semnalul sonor: susan, seminţe de in, chimen, dovleac,
dovlecel etc.
Setarea aparatului de făcut pâine:
programul de bază, dimensiune 900 g / coajă MEDIE
RO
13
Copyright © 2011, Fast
ý
R,
a.s.
Revizuire
08/2011
BREAD
SBR
930
SS
RO
Pâine cu bere
Ingrediente:
250 ml de bere
100 ml de apă
2.5 linguriţe de seminţe zdrobite de chimen
2 linguriţe de sare
350 g de făină fină
150 g de făină de grâu pentru pâine
1 linguriţă de drojdie uscată sau 1/4 cub de drojdie proaspătă
Adăugaţi seminţe în funcţie de preferinţele dumneavoastră de gust (ex. floarea soarelui)
Setarea aparatului de făcut pâine:
programul de bază, dimensiune 900 g / coajă MEDIE
Pâine cu secară albă
Ingrediente
350 ml de lapte bătut
50 ml de apă
1 lingură de oţet
2 linguri de ulei
1 linguriţă de sare
1 linguriţă de zahăr
250 g de făină fină
250 g de făină integrală de secară
1 linguriţă de drojdie uscată sau 1/4 cub de drojdie proaspătă
floarea-soarelui
Setarea aparatului de făcut pâine:
programul de bază, dimensiune 900 g / coajă ÎNCHISĂ
Pâine albă pentru toast
Ingrediente:
320 ml de lapte
40 g de ulei vegetal sau unt vegetal
500 g de făină de grâu semi-brută
30 g Solamyl (amidon de cartofi)
1 linguriţă de sare
1 linguriţă de drojdie uscată sau 1/4 cub de drojdie proaspătă
Setarea aparatului de făcut pâine: Programul SANDWICH, dimensiune 900 g / coajă DESCHISĂ
Pâine Šumava
Ingrediente:
320 ml de apă
1 lingură de oţet
2 linguri de ulei
2 linguriţe de seminţe de chimen
2.5 linguriţă de sare
220 g de făină fină
230 g de făină integrală din secară pentru pâine
100 g de făină integrală de grâu
1 linguriţă de drojdie uscată sau 1/4 cub de drojdie proaspătă
2 linguri de semințe de floarea-soarelui
Setarea aparatului de făcut pâine:
programul de bază, dimensiune 900 g / coajă MEDIE
RO
14
Copyright © 2011, Fast
ý
R,
a.s.
Revizuire
08/2011
BREAD
SBR
930
SS
RO
Pâine cu bucăţi de bacon
Ingrediente:
200 ml de lapte bătut (sau smântână)
150 ml de apă (în funcţie de consistenţă, puteţi adăuga lapte bătut)
1 lingură de oţet
1 lingură plină de bucăţi de bacon
1.5 linguriţă de sare
1 linguriţă de zahăr
1 linguriţă de chimen
150 g de făină integrală de grâu
350 g de făină fină
1 şi 1/4 linguriţă de drojdie uscată sau 1/4 cub de drojdie proaspătă
Setarea aparatului de făcut pâine:
programul de bază, dimensiune 900 g / coajă MEDIE
Pâine cu floarea-soarelui
Ingrediente:
330 g de apă
2 linguri de ulei
1 lingură de oţet
280 g de făină fină
120 g de făină fină integrală de grâu
60 g de făină de secară
80 g de făină de grâu pentru pâine
2 linguriţe de sare
1 linguriţă de drojdie uscată sau 1/4 cub de drojdie proaspătă
5 linguri de seminţe de floarea-soarelui
Setarea aparatului de făcut pâine:
programul de bază, dimensiune 900 g / coajă MEDIE
Pâine cu bacon-usturoi
Ingrediente:
320 ml de apă
2 linguri de ulei
1 lingură de oţet
1.5 linguriţă de sare
1 linguriţă de zahăr
2 linguriţe de piure uscat de cartofi
1 linguriţă de usturoi uscat (sau 1-2 căţei de usturoi)
1 linguriţă de chimen
3 lingură de bucăţi de bacon fin zdrobite sau măcinate
350 g de făină fină
150 g de făină de grâu
1 linguriţă de drojdie uscată sau 1/4 cub de drojdie proaspătă
Setarea aparatului de făcut pâine:
programul de bază, dimensiune 900 g / coajă MEDIE
Pâine cu miere şi seminţe de floarea-soarelui
Ingrediente:
280 ml de apă
15g de unt
1 lingură de lapte praf
1 linguriţă de sare
1.5 lingură de miere
200g de făină slabă
200g de făină Granary (amestec de grâu integral, grâu şi făină de grâu zdrobită)
1/2 linguriţă de drojdie uscată sau 1/8 cub de drojdie proaspătă
2 linguri de seminţe de floarea-soarelui
Setarea aparatului de făcut pâine:
Programul de bază, dimensiune 750 g / coajă MEDIE
RO
15
Copyright © 2011, Fast
ý
R,
a.s.
Revizuire
08/2011
BREAD
SBR
930
SS
RO
Pâine cu banane
Ingrediente:
6 linguri de lapte
200 g de banane – amestecate sau zdrobite cu furculiţa
1 ou
70g de unt topit
70 g de zahăr
450 g de făină fină
1 linguriţă de drojdie uscată sau 1/4 cub de drojdie proaspătă
Setarea aparatului de facut pâine:
programul de bază, dimensiune 900 g / coaja DESCHISĂ
Pâine cu praz şi brânză
Ingrediente:
200 ml de apă
2 linguri de ulei
1 ou bătut
150 g de brânză de vaci
200 g de făină semi-fină
100 g de făină de secară
100 g de făină integrală de grâu
100 g de făină integrală de grâu pentru pâine
2 linguriţe de sare
1 linguriţă de zahăr
2 linguriţe de drojdie uscată sau 1/2 de drojdie proaspătă
Adăugaţi un praz mic după semnalul sonor
Setarea aparatului de făcut pâine:
programul de bază, dimensiune 900 g / coajă MEDIE
Pâine cu brânză şi ketchup
Ingrediente:
200 ml de apă călduţă
1 ou bătut
1 lingură de ulei de măsline
4 linguri de ketchup
1 linguriţă de sare
1/4 linguriţă de piper negru zdrobit
300 g de făină de grâu pentru pâine
100 g de făină de grâu pentru pâine
100 g de făină de secară albă
1 linguriţă de drojdie uscată sau 1/4 cub de drojdie proaspătă
Adăugaţi 250g de brânză rasă Edam
Setarea aparatului de făcut pâine:
programul de bază, dimensiune 900 g / coajă MEDIE
Pâine boemă
Ingrediente:
230 ml de apă
1 lingură de oţet
2 linguriţe de sare
75 g de cartofi fierţi
450 g de făină fină pentru pâine
1 linguriţă de seminţe zdrobite de chimen
1/4 linguriţă de chimen dulce zdrobit
1/4 linguriţă de anason zdrobit
1/4 linguriţă de coriandru zdrobit
1 linguriţă de zahăr
1 linguriţă de drojdie uscată sau 1/4 cub de drojdie proaspătă
Setarea aparatului de făcut pâine:
Programul de bază, dimensiune 900 g / coajă MEDIE
RO
16
Copyright © 2011, Fast
ý
R,
a.s.
Revizuire
08/2011
BREAD
SBR
930
SS
RO
Pâine cu oregano şi măsline
Ingrediente:
300 ml de apă călduţă
puţin zahăr
1 linguriţă de sare
1 lingură de ulei de măsline
1 ceapă cuburi
540 g de făină fină
1 linguriţă de drojdie uscată sau 1/4 cub de drojdie proaspătă
1/4 linguriţă de piper negru zdrobit
50 g de măsline grosier tăiate şi fără seminţe
1 lingură de oregana proaspăt tăiat (sau 1 lingură de oregano uscat)
1 lingură de pătrunjel proaspăt tăiat
Procedură:
Utilizaţi tigaia cu ulei şi prăjiţi repede ceapa până are o nuanţă maro auriu. Puneţi apă, ceapa
prăjită cu ulei, făină, condimente, zahăr, sare şi drojdie în recipientul de copt. Adăugaţi măslinele după
semnalul sonor.
Setarea aparatului de făcut pâine:
Programul de bază, dimensiune 900 g / coajă MEDIE
Pâine cu ierburi şi lapte bătut
Ingrediente:
110 ml de apă călduţă
150 ml de lapte bătut
1 linguriţă de zahăr
2 linguriţe de sare
piper
3 linguri de ulei
250 g de făină fină
250 g de făină semi-fină
1 linguriţă de drojdie uscată sau 1/4 cub de drojdie proaspătă
2 linguri de pătrunjel
2 linguri de arpagic
2 linguri de mărar
Setarea aparatului de făcut pâine:
programul de bază, dimensiune 900 g / coajă MEDIE
Pâine cu brânză Olomoucké tvarůžky
Ingrediente:
300 ml de apă
1 lingură de ulei de măsline
2 albuşuri de ou sau 1 ou întreg
4 linguri de ketchup
1 linguriţă de sare
300 g de făină de grâu pentru pâine
100 g de făină de secară
70 g de făină fină
1 linguriţă de drojdie uscată sau 1/4 cub de drojdie proaspătă
50 g de tăţe
170 g de brânză olomoucké tvarůžky rasă grosier
Setarea aparatului de făcut pâine:
programul de bază, dimensiune 900 g / coajă MEDIE
RO
17
Copyright © 2011, Fast
ý
R,
a.s.
Revizuire
08/2011
BREAD
SBR
930
SS
RO
Pâine cu usturoi şi legume
Ingrediente:
375 ml de apă
2 linguri de ulei
2 linguri de oţet balsamic
2 linguriţe de sare
1 linguriţă de zahăr
3 linguriţe de usturoi uscat
2 linguriţe de condimente provensale
2 linguri pline de seminţe de in
200 de făină fină de grâu
100 g de făină integrală de grâu
100 g de făină de secară
200 g de făină de grâu pentru pâine
1.5 linguriţe de drojdie uscată sau aproape 1/2 drojdie proaspătă
Umplutură:
mazăre sterilizată
praz proaspăt tăiate rondele
piper roşu, ceapă tânără, roşii uscate etc.
Procedură:
Puneţi ingredientele de bază în aparatul de făcut pâine ca de obicei. Puneţi ierburile şi
usturoiul direct în apă şi amestecaţi seminţele de in în făină. Când frământarea este finalizată, scoateţi
aluatul din aparatul de făcut pâine, scoateţi cârligele de frământat şi introduceţi umplutura în interiorul
aluatului. Apoi puneţi amestecul imediat înapoi în interiorul aparatului de făcut pâine pentru a creşte.
Setarea aparatului de făcut pâine:
programul de bază, dimensiune 900 g / coajă MEDIE
Pâine cu fasole
Ingrediente:
300 ml de apă
2 linguri de tăţe de grâu
2 linguri de seminţe de floarea-soarelui
1 lingură de sare
1 linguriţă de seminţe zdrobite de chimen
400 g de făină fină
100 g de făină de grâu pentru pâine
1/4 cub de drojdie proaspătă (+ 1 linguriţă de zahăr) sau 1 linguriţă de drojdie uscată.
150 g de fasole roşie din conservă
Procedură:
Adăugaţi boabele de fasole după ce procesul de frăntare este finalizat. De îndată ce începe
să crească, scoateţi aluatul din aparatul de făcut pâine (lăsaţi aparatul de făcut pâine pornit cu capacul
închis) şi întindeţi aluatul şi adăugaţi boabele scurse de fasole. Apoi rulaţi înapoi aluatul. Scoateţi cârligele
de frământat din aparatul de făcut pâine şi puneţi aluatul rulat înapoi în interior.
Setarea aparatului de făcut pâine:
programul de bază, dimensiune 900 g / coajă MEDIE
Pâine cu făină de ovăz
Ingrediente:
150 ml de iaurt
200 ml de apă
1 linguriţă de îndulcitor sau de miere
2 linguri de ulei
2 linguri de drojdie
1 lingură de sare
2 linguri de seminţe de chimen
320 de făină fină de grâu
100 g de făină de secară
50 g de făină de ovăz
60 g de făină integrală de grâu
1/2 de cub de drojdie proaspătă sau 2 linguriţe de drojdie uscată
Setarea aparatului de făcut pâine:
Programul RAPID, dimensiune 900 g / coajă MEDIE
RO
18
Copyright © 2011, Fast
ý
R,
a.s.
Revizuire
08/2011
BREAD
SBR
930
SS
RO
Pâine cu varză murată
Ingrediente:
250 ml de apă
250 g de amestec de varză murată, brânză şi cârnaţi
100 g de făină de grâu pentru pâine
350 de făină fină de grâu
90 g de făină integrală de secară
2 linguriţe de sare
1 linguriţă de Sladovit (extract de malț care poate fi achiziţionat din magazinele cu produse pentru sănătate)
1/2 cub de drojdie proaspătă sau 2 linguriţe de drojdie uscată
seminţe de chimen după gust
Setarea aparatului de făcut pâine:
Programul RAPID, dimensiune 900 g / coajă MEDIE
Pâine neagră cu cârnaţi Czabai
Ingrediente:
400 ml de apă
1 lingură de oţet
2 linguri de drojdie
250 g de făină integrală de grâu “specială
150 g de făină neagră de grâu pentru pâine
180 g de făină de grâu pentru pâine
1 lingură de seminţe de chimen
2 linguri de seminţe de floarea-soarelui
1 linguriţă de usturoi uscat
1 linguriţă de zahăr
2 linguriţe de sare
1 linguriţă de drojdie uscată sau 1/4 cub de drojdie proaspătă
Procedură:
cu 5 minute înainte de sfârşitul procesului de frământare, adăugaţi 1/2 bucată de cârnaţi Czabai
raşi grosier şi un pumn de arpagic proaspăt tăiat cuburi. Apoi radeţi 50 g de brânză tare Koliba şi adăugaţi-
o în aluat.
Setarea aparatului de făcut pâine:
Programul de bază, dimensiune 900 g / coajă MEDIE
Pâine cu hrişcă
Ingrediente:
150 ml de iaurt alb
200 ml de apă
2 linguri de ulei de măsline extra virgin, dacă este disponibil
1 lingură de oţet de vin, dacă este disponibil
300 g de făină fină pentru pâine
50 g de făină fină
150 g de făină de hrişcă
100 g de orz
2 linguri de granule de hrişcă
2 linguri de germeni de hrişcă
2 linguri de piure pudră de cartofi cu lapte
1-2 linguriţe de cafea instant de grâu
1-2 linguriţe de seminţe măcinate de chimen
2 linguriţe de sare
1 linguriţă de zahăr
3 linguri de drojdie
puţină vitamina C cristale (pudră)
1/4 cub de drojdie proaspătă sau 1 linguriţă de drojdie uscată
Procedură:
Spălaţi orzul sub jet de apă. Apoi turnaţi apă caldă peste el şi lăsaţi-l să se înmoaie timp de
aproximativ 2 - 3 ore. Înainte de a face aluatul, scurgeţi apa de pe hrişcă (puteţi utiliza apa pentru
pregătirea aluatului). Păstraţi suficient orz pentru a presăra pâinea. Acest lucru se va face înainte de ultima
creştere a aluatului. Puneţi orzul înmuiat împreună cu făina în containerul de copt.
Setarea aparatului de făcut pâine:
programul de bază, dimensiune 900 g / coajă MEDIE
RO
19
Copyright © 2011, Fast
ý
R,
a.s.
Revizuire
08/2011
BREAD
SBR
930
SS
RO
Pâine cu varză murată
Ingrediente:
250 ml de apă
250 g de amestec de varză murată, brânză şi cârnaţi
100 g de făină de grâu pentru pâine
350 de făină fină de grâu
90 g de făină integrală de secară
2 linguriţe de sare
1 linguriţă de Sladovit (extract de malţ care poate fi achiziţionat din magazinele cu produse pentru sănătate)
1/2 cub de drojdie proaspătă sau 2 linguriţe de drojdie uscată
seminţe de chimen după gust
Setarea aparatului de făcut pâine:
Programul RAPID, dimensiune 900 g / coajă MEDIE
Pâine cu usturoi cu brânză albastră
Ingrediente:
350 ml de apă
1 linguriţă de sare
1 linguriţă de zahăr
1.5 lingură de ulei
1/2 de ceaşcă de brânză albastră zdrobită
4 - 5 căţei de usturoi zdrobiţi
140 g de făină fină
200 g de făină integrală de grâu
200 g de făină integrală de secară
1 linguriţă de drojdie uscată sau 1/4 cub de drojdie proaspătă
Setarea aparatului de făcut pâine
: Programul WHOLE WHEAT, dimensiune 900 g / coajă MEDIE
Pâine cu ciocolată amăruie
Ingrediente:
400 ml de apă
4 linguri de zahăr pudră
1.5 linguriţă de sare
400 de făină fină de grâu
100 g de pudră de cacao
2 linguriţe de drojdie uscată sau 1/2 drojdie proaspătă
Setarea aparatului de făcut pâine:
programul de bază, dimensiune 900 g / coajă MEDIE
Reţetă de făcut marmeladă
Ingr
ediente:
500 g de fructe
165 g de glicocol
1 linguriţă de suc de lămâie
Procedură:
Spălaţi cu atenţie toate fructele, curăţaţi-le de coajă dacă este necesar (de exemplu, piersici), scoateţi
seminţele (de exemplu, cireşe) şi amestecaţi-le bine. Apoi turnaţi amestecul în recipientul de copt şi
adăugaţi celelalte ingrediente şi începeţi programul de coacere. Atunci nd programul de coacere este
finalizat, turnaţi marmelada în borcane de sticlă sau sticle pe care le-aţi sterilizat în cuptor la 50°C pentru
aproximativ 20 de minute. Apoi puneţi capace pe borcanele de sticlă şi răsturnaţi-le cu susul în jos pentru a
asigura buna etanşare.
Setarea aparatului de făcut pâine:
Program JAM
RO
20
Copyright © 2011, Fast
ý
R,
a.s.
Revizuire
08/2011
BREAD
SBR
930
SS
RO
SPECIFICAŢII TEHNICE
Tensiune nominală
........................................................................................................................................
230 V AC
Frecvenţă nominală
:
...........................................................................................................................................50
Hz
Putere consumată
: ............................................................................................................................................
600
W
Greutate
:
.............................................................................................................................................................
10,2
kg
Modificările textului şi ale parametrilor tehnici sunt rezervate
.
ELIMINAREA APARATELOR ELECTRICE ŞI ELECTRONICE UZATE
Însemnătatea simbolului pe produs, accesoriile sau ambalajul său indică faptul că acest produs
nu trebuie tratat ca deşeuri menajere. Vă rugăm să eliminaţi acest echipament la punctul de
colectare aplicabil pentru reciclarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice. În ţările
Uniunii Europene şi în alte ţări europene există sisteme de colectare separată pentru produsele
electrice şi electronice uzate. Prin asigurarea eliminării corecte a acestui produs, veţi ajuta la
prevenirea pericolelor potenţiale pentru mediu şi sănătatea umană, care ar putea fi cauzate prin
manipularea necorespunzătoare a deşeurilor acestui produs. Reciclarea materialelor va ajuta la
conservarea resurselor naturale. Prin urmare, vă rugăm să nu eliminaţi echipamentele
dumneavoastră electrice şi electronice vechi împreună cu deşeurile menajere. Pentru mai multe
informaţii detaliate despre reciclarea acestui produs, vă rugăm să contactaţi biroul
dumneavoastră local, serviciul de eliminare a deşeurilor menajere sau magazinul de unde aţi
achiziţionat produsul.
INSTRUCŢIUNI DE MANIPULARE PENTRU ELIMINAREA AMBALAJELOR
UZATE
Eliminaţi ambalajele în locul desemnat pentru eliminarea deşeurilor.
Acest produs este în conformitate cu cerinţele normelor UE privind compatibilitatea
electromagnetică şi siguranţa electrică.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Sencor SBR 930SS Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare