Aeg-Electrolux B9971-5-M Recipe book

Tip
Recipe book
Informaţii pentru
utilizator
Tabele, recomandări
şi reţete
Vă mulţumim că aţi ales unul din produsele noastre de calitate.
Pentru a asigura performanţe optime şi de durată ale aparatului dvs.,
rugăm citiţi cu atenţie acest manual cu instrucţiuni. Vă va permite
parcurgeţi toate procesele în mod perfect şi eficient. Pentru a putea
consulta acest manual ori de câte ori aveţi nevoie, vă recomandăm să
îl păstraţi într-un loc sigur. Şi rugăm îl înmânaţi unui eventual viitor
proprietar al aparatului.
Vă dorim să vă bucuraţi pe deplin de noul dvs. aparat.
Cuprins
Utilizări, tabele şi recomandări 2
Partea internă a uşii 2
Coacerea 2
Coacerea fripturilor 7
GAT.TEMP JOASA 10
Grătar 11
RACIRE(30 GRADE C) 12
Programe pentru carne 12
MENIU REŢETE 13
RETETE DE COPT 13
RETETE FRIPTURI 18
RETETE SPECIALE 22
Ne rezervãm dreptul asupra efectuãrii de modificãri
Utilizări, tabele şi recomandări
AVERTIZARE
Consultaţi capitolul "Informaţii privind siguranţa".
Informaţii privind acrilamidele
Conform ultimelor cercetări ştiinţifice, prăjirea excesivă a alimentelor (mai ales
a celor care conţin amidon), poate constitui un risc pentru sănătate din cauza
acrilamidelor. De aceea, recomandăm să gătiţi la temperatura cea mai mică
posibilă şi să nu rumeniţi prea tare alimentele.
Partea internă a uşii
Pe partea internă a uşii cuptorului veţi găsi numerele nivelurilor grătarelor.
Temperatura şi duratele de coacere din tabele au rol consultativ. Acestea de‐
pind de reţete, calitatea şi cantitatea ingredientelor utilizate.
Coacerea
Instrucţiuni generale
Noul dumneavoastră cuptor poate să coacă sau să frigă alimentele în mod
diferit faţă de aparatul anterior. Adaptaţi setările obişnuite (temperatură, du‐
rate de gătire) şi nivelurile grătarelor conform valorilor din tabele.
Când duratele de coacere sunt mai lungi, puteţi opri cuptorul cu 10 minute
înainte de terminarea duratei, pentru a utiliza căldura reziduală.
2
Cuprins
Când utilizaţi alimente congelate, este posibil ca tăvile din interiorul cuptorului
se deformeze în timpul coacerii. Când tăvile se răcesc distorsiunea dispare.
Cum se folosesc Tabelele de coacere
Vă recomandăm ca prima dată să folosiţi o temperatură mai joasă.
Dacă nu puteţi găsi setările pentru o anumită reţetă, căutaţi reţete similare.
Durata de coacere se poate prelungi cu 10-15 minutes, atunci când coaceţi
prăjituri pe mai multe niveluri.
Prăjiturile şi produsele de patiserie aflate la înălţimi diferite nu se rumenesc
uniform la început. Dacă se întâmplă acest lucru, nu modificaţi setările de
temperatură. Diferenţele se atenuează în timpul coacerii.
Coacerea pe un nivel al cuptorului - Coacerea în forme
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Cozonac rotund cu
gaură la mijloc sau
brioşă
AER CALD 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Chec Madeira/Chec
cu fructe
AER CALD 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Pandişpan AER CALD 1 140 0:25 - 0:40
Pandişpan SUS ŞI JOS 1 160 0:25 - 0:40
Cocă fragedă pentru
blat de tort
1)
AER CALD 3 170-180 0:10 - 0:25
Cocă pentru chec AER CALD 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Plăcintă cu mere SUS ŞI JOS 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Plăcintă cu mere (2
tăvi, Ø 20 cm, puse
în diagonală)
AER CALD 1 160 1:10 - 1:30
Plăcintă cu mere (2
tăvi, Ø 20 cm, puse
în diagonală)
SUS ŞI JOS 1 180 1:10 - 1:30
Tartă picantă (de ex.
quiche lorraine)
AER CALD 1 160 - 180 0:30 - 1:10
Prăjitură cu brânză
de vacă
SUS ŞI JOS 1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Cuptor preîncălzit
Coacerea pe un nivel - Cozonaci/prăjituri cu aluat/pâine în tavă de copt
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Pâine împletită/co‐
lac împletit
SUS ŞI JOS 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Cozonac cu stafide
1)
SUS ŞI JOS 3 160 - 180 0:40 - 1:00
Utilizări, tabele şi recomandări
3
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Pâine (pâine de se‐
cară)
SUS ŞI JOS 1
- mai întâi
1)
230 0:25
- apoi 160 - 180 0:30 - 1:00
Choux a la creme/
ecler
1)
SUS ŞI JOS 3 160 - 170 0:15 - 0:30
Ruladă
1)
SUS ŞI JOS 3 180 - 200 0:10 - 0:20
Prăjitură cu nucă,
uscată
AER CALD 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Prăjitură cu migdale
şi unt/prăjituri cu
glazură de zahăr
1)
SUS ŞI JOS 3 190 - 210 0:15 - 0:30
Tarte cu fructe (din
aluat cu drojdie/de
chec)
2)
AER CALD 3 150 0:35 - 0:50
Tarte cu fructe (din
aluat cu drojdie/de
chec)
2)
SUS ŞI JOS 3 170 0:35 - 0:50
Tarte cu fructe pe
cocă fragedă
AER CALD 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Prăjituri cu drojdie,
cu umplutură deli‐
cată (de ex. brânză
dulce, smântână,
cremă de ou şi lap‐
te)
1)
SUS ŞI JOS 3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (cu multă gar‐
nitură)
1)2)
AER CALD 1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (crocantă)
1)
AER CALD 1 200 - 220 0:10 - 0:25
Pâine nedospită AER CALD 1 200 - 200 0:08 - 0:15
Tarte (CH) AER CALD 1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Cuptor preîncălzit
2) Folosiţi tava de prăjire adâncă
Coacere pe un singur nivel - Biscuiţi
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Fursecuri AER CALD 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Biscuiţi şpriţaţi AER CALD 3 140 0:20 - 0:30
4
Utilizări, tabele şi recomandări
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Biscuiţi şpriţaţi
1)
SUS ŞI JOS 3 160 0:20 - 0:30
Turte AER CALD 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Dulciuri cu albuş de
ou, bezele
AER CALD 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Pricomigdale AER CALD 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Biscuiţi cu drojdie AER CALD 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Foietaj din aluat
franţuzesc
1)
AER CALD 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Chifle
1)
AER CALD 3 160 0:20 - 0:35
Chifle
1)
SUS ŞI JOS 3 180 0:20 - 0:35
Prăjituri mici (20 de
bucăţi/tavă)
1)
AER CALD 3 140 0:20 - 0:30
Prăjituri mici (20 de
bucăţi/tavă)
1)
SUS ŞI JOS 3 170 0:20 - 0:30
1) Cuptor preîncălzit
Coacerea pe mai multe niveluri - Cozonaci/prăjituri cu aluat/pâine în tavă de
copt
Tip de coacere
AER CALD
2 niveluri
AER CALD
3 niveluri
Temperatură
(°C)
Durată
(h:min)
Choux a la creme/
Ecler
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Prăjitură Streusel
uscată
1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Cuptor preîncălzit
Coacerea pe mai multe niveluri - Biscuiţi/prăjituri mici/produse de patiserie/
chifle
Tip de coacere
AER CALD
2 niveluri
AER CALD
3 niveluri
Temperatură
(°C)
Durată
(h:min)
Fursecuri 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Biscuiţi şpriţaţi 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Turte 1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Biscuiţi cu albuş de
ou, bezele
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Pricomigdale 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Biscuiţi cu drojdie 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Utilizări, tabele şi recomandări
5
Tip de coacere
AER CALD
2 niveluri
AER CALD
3 niveluri
Temperatură
(°C)
Durată
(h:min)
Foietaj din aluat
franţuzesc
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Chifle 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Prăjituri mici (20 de
bucăţi/tavă)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Cuptor preîncălzit
Sfaturi pentru coacere
Rezultatul coacerii Cauză posibilă Soluţie
Prăjitura este insu‐
ficient coaptă în
partea de jos
Nivel incorect al cupto‐
rului
Puneţi prăjitura la un nivel mai infe
rior al cuptorului
Prăjitura se lasă
(devine cleioasă, li‐
picioasă, urme de
apă)
Temperatura cuptorului
este prea mare
Folosiţi un nivel mai mic
Prăjitura se lasă
(devine cleioasă, li‐
picioasă, urme de
apă)
Durata de coacere este
prea mică
Prelungiţi durata de coacere
Nu setaţi temperaturi mai mari pen‐
tru a reduce durata de coacere
Prăjitura se lasă
(devine cleioasă, li‐
picioasă, urme de
apă)
Prea mult lichid în aluat Utilizaţi mai puţin lichid. Verificaţi
timpul de amestecare, mai ales dacă
folosiţi mixere
Prăjitura este prea
uscată
Temperatura cuptorului
este prea redusă
Selectaţi o temperatură mai mare
Prăjitura este prea
uscată
Durata de coacere este
prea mare
Selectaţi o durată de coacere mai
redusă
Prăjitura nu se ru‐
meneşte uniform
Temperatura cuptorului
este prea mare, iar du‐
rata de coacere este
prea mică
Setaţi o temperatură mai redusă şi
măriţi durata de coacere
Prăjitura nu se ru‐
meneşte uniform
Aluatul nu este distribuit
în mod uniform
Întindeţi aluatul în mod uniform în
tavă
Prăjiturile nu sunt
gata în timpul setat
Temperatura este prea
mică
Folosiţi o setare puţin mai ridicată
pentru temperatura cuptorului
Tabel PIZZA
Pentru a vedea funcţia de cuptor pe care trebuie să o utilizaţi, consultaţi lista
cu funcţii de cuptor din capitolul Utilizarea zilnică.
6
Utilizări, tabele şi recomandări
Tip de coacere Nivel raft Temperatură °C Durată (în minute)
Pizza (crocantă)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (cu multă gar‐
nitură)
1 180 - 200 20 - 30
Plăcintă 1 180 - 200 45 - 60
Tartă cu spanac 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Prăjitură cu brânză
de vacă, rotundă
1 140 - 160 60 - 90
Prăjitură cu brânză
de vacă, la tavă
1 140 - 160 50 - 60
Plăcintă cu mere,
acoperită
1 150 - 170 50 - 70
Plăcintă cu legume 1 160 - 180 50 - 60
Pâine nedospi
1)
1 250 - 270 10 - 20
Tastă cu foietaj din
aluat franţuzesc
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen
(mâncare din Alsa‐
cia, asemănătoare
cu pizza)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Piroşti (versiunea
rusească de calzo‐
ne)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Preîncălziţi cuptorul
Coacerea fripturilor
Instrucţiuni generale:
Utilizaţi veselă termorezistentă pentru coacerea fripturilor (citiţi instrucţiunile
producătorului).
Fripturile de pulpă mari pot fi coapte direct în tava de prăjire adâncă sau pe
raftul cuptorului aflat deasupra acesteia. (Dacă există)
Coaceţi fripturile din carne slabă într-o oală de friptură cu capac. Aceasta va
menţine carnea suculentă.
Toate tipurile de carne care trebuie să facă o crustă, pot fi preparate în oala
de friptură fără capac.
Vă recomandăm să preparaţi carnea şi peştele de peste 1 kg în cuptor.
Pentru a evita arderea sucului din carne sau a grăsimii ce se scurge,
recomandăm să adăugaţi puţin lichid în tava de prăjire adâncă.
Dacă este nevoie, întoarceţi friptura (după ce a trecut 1/2 - 2/3 din durata de
coacere).
Stropiţi de câteva ori fripturile mari şi puiul cu sosul propriu în timpul coacerii.
În acest mod, rezultatul va fi mai bun.
Utilizări, tabele şi recomandări
7
Opriţi cuptorul cu aproximativ 10 minute mai repede, pentru a utiliza căldura
reziduală.
Vită
Tip de carne Cantitate Funcţie cup‐
tor
Nivel
raft
Tempera‐
tură °C
Durată
(h:min)
Friptură cu vin de Porto 1 - 1,5 kg SUS ŞI JOS 1 200 - 250 2:00 - 2:30
Friptură de vită sau file pentru fie‐
care cm
grosime
- în sânge
1)
pentru fie‐
care cm
grosime
GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- medie pentru fie‐
care cm
grosime
GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 180 - 190 0:06 - 0:08
- bine pătrunsă pentru fie‐
care cm
grosime
GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) preîncălziţi cuptorul
Carne de porc
Tip de carne Cantitate Funcţie cup‐
tor
Ni‐
vel
raft
Tempera‐
tură °C
Durată
(h:min)
Spată, ceafă, pulpă 1 - 1,5 kg GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Cotlet, antricot 1 - 1,5 kg GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 170 - 180 1:00 - 1:30
Carne tocată 750 g - 1 kg GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 160 - 170 0:45 - 1:00
But de porc (semipre‐
parat)
750 g - 1 kg GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 150 - 170 1:30 - 2:00
Viţel
Tip de carne Cantitate Funcţie cup‐
tor
Ni‐
vel
raft
Tempera‐
tură °C
Durată
(h:min)
Friptură de viţel 1 kg GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Rasol de viţel 1,5-2 kg GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 160 - 180 2:00 - 2:30
8
Utilizări, tabele şi recomandări
Miel
Tip de carne Cantitate Funcţie cup‐
tor
Ni‐
vel
raft
Tempera‐
tură °C
Durată
(h:min)
Pulpă de miel, friptură
de miel
1 - 1,5 kg GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 150 - 170 1:15 - 2:00
Spinare de miel 1 - 1,5 kg GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 160 - 180 1:00 - 1:30
Vânat
Tip de carne Cantitate Funcţie cup‐
tor
Ni‐
vel
raft
Tempera‐
tură °C
Durată
(h:min)
Spate de iepure, pulpă
de iepure
1)
până la 1 kg SUS ŞI JOS 3 220 - 250 0:25 - 0:40
Spate de căprioară 1,5 - 2 kg SUS ŞI JOS 1 210 - 220 1:15 - 1:45
But de căprioară 1,5 - 2 kg SUS ŞI JOS 1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) preîncălziţi cuptorul
Carne de pasăre
Tip de carne Cantitate Funcţie cup‐
tor
Ni‐
vel
raft
Tempera‐
tură °C
Durată
(h:min)
Porţii de pui 200 - 250 g
fiecare
GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 200 - 220 0:35 - 0:50
Jumătate de pui 400 - 500 g
fiecare
GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 190 - 210 0:35 - 0:50
pui, pasăre îndopată 1 - 1,5 kg TIRE IN‐
TENSIVĂ
1 190 - 210 0:45 - 1:15
Raţă 1,5 - 2 kg GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gâscă 3,5 - 5 kg GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 160 - 180 2:30 - 3:30
Curcan 2,5 - 3,5 kg GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 160 - 180 1:45 - 2:30
Curcan 4 - 6 kg GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 140 - 160 2:30 - 4:00
Peşte (înăbuşit)
Tip de carne Cantitate Funcţie cup‐
tor
Ni‐
vel
raft
Tempera‐
tură °C
Durată
(h:min)
Peşte întreg 1 - 1,5 kg SUS ŞI JOS 1 210 - 220 0:45 - 1:15
Utilizări, tabele şi recomandări
9
Tabel PROBĂ DE CARNE
Vită
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în °C
Antricot sau file în sânge 45 - 50
Antricot sau file mediu 60 - 65
Antricot sau file bine făcut 75 - 80
Carne de porc
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în °C
Spată de porc, pulpă, ceafă 80 - 82
Cotlet (spate), pulpă afumată 75 - 80
Carne tocată 75 - 80
Viţel
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în °C
Friptură de viţel 75 - 80
Rasol de viţel 85 - 90
Berbec / miel
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în °C
Pulpă de berbec 80 - 85
Spate de berbec 80 - 85
Friptură de miel, pulpă de miel 75 - 80
Vânat
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în °C
Spate de iepure 70 - 75
Pulpă de iepure 70 - 75
Iepure întreg 70 - 75
Spate de căprioară 70 - 75
Pulpă de căprioară 70 - 75
GAT.TEMP JOASA
GAT.TEMP JOASA este optimă pentru bucăţi de carne moale, slabă şi de
peşte pentru a le face suculente.
GAT.TEMP JOASA nu este corectă pentru fripturile la tavă sau fripturile grase
de porc.
Cuptorul este încălzit la temperatura presetată şi este activat un semnal. După
aceea cuptorul este setat automat la o temperatură mai joasă de continuare a
preparării.
10
Utilizări, tabele şi recomandări
Gătiţi întotdeauna fără capac la GAT.TEMP JOASA .
1. Produsul de pregătit trebuie rumenit în tigaie la temperatură înaltă.
2. Aşezaţi carnea într-o tavă de friptură sau direct pe raftul cuptorului. Aşezaţi
tava sub raft pentru a aduna grăsimea.
3. Introduceţi raftul în cuptor. Selectaţi GAT.TEMP JOASA . Dacă este cazul,
setaţi 150 şi coaceţi până este gata. Vedeţi tabelul.
Tabel GAT.TEMP JOASA
Aliment
1)
Greutate în
grame
Setare Nivel raft Durată în
minute
Friptură de vită 1000-1500 GAT.TEMP
JOASA 150
1 90-110
File de vi 1000-1500 GAT.TEMP
JOASA 150
3 90-110
Friptură de viţel 1000-1500 GAT.TEMP
JOASA 150
1 100-120
Biftec 200 - 300 GAT.TEMP
JOASA 120
3 20-30
1) Înainte de preparare se rumeneşte în tigaie
Grătar
Folosiţi întotdeauna funcţiile de grătar la temperatura maximă
Frigeţi la grătar întotdeauna cu uşa cuptorului închisă
Pre-încălziţi întotdeauna cuptorul gol timp de 5 minute utilizând funcţiile de
grătar.
Setaţi raftul la nivelul pentru raft recomandat în tabelul pentru grătar.
Setaţi întotdeauna tava pentru grăsime la primul nivel de raft.
Gătiţi pe grătar numai bucăţi de carne sau de peşte plate.
Tabel GRIL SIMPLU
Aliment preparat pe
grătar
Nivel raft Durată
Prima parte A doua parte
Burgeri 4 8 - 10 min 6 - 8 min
Filé de porc 4 10 - 12 min 6 - 10 min
Cârnaţi 4 8 - 10 min 6 - 8 min
Muşchi filé, friptură
de viţel
4 6 - 7 min 5 - 6 min
Filé, friptură de vită
(aproximativ 1 kg)
3 10 - 12 min 10 - 12 min
Pâine prăjită
1)
3 4 - 6 min 3 - 5 min
Utilizări, tabele şi recomandări
11
Aliment preparat pe
grătar
Nivel raft Durată
Prima parte A doua parte
Pâine prăjită cu
garnitură
3 6 - 8 min -------
1) Nu preîncălziţi
RACIRE(30 GRADE C)
Scoateţi alimentele din ambalaj şi aşezaţi-le pe o farfurie pe raftul cuptorului.
Nu le acoperiţi cu o farfurie sau un castron. Aceasta ar putea lungi cu mult
durata de decongelare.
Introduceţi raftul cuptorului la primul nivel de jos.
Tabel RACIRE(30 GRADE C)
Mâncare Timp total decon‐
gelare (minute)
Timp suplimentar
de decongelare
(minute)
Comentarii
Pui 1000 g 100-140 20-30 Puneţi puiul pe o
farfurie răsturnată,
pusă pe o farfurie
mare. La jumătatea
duratei de gătit în‐
toarceţi puiul
Carne, 1000 g 100-140 20-30 Întoarceţi la
jumătatea duratei
de gătit
Carne, 500 g 90-120 20-30 Întoarceţi la
jumătatea duratei
de gătit
Păstrăv, 150 g 25-35 10-15 -------
Căpşuni, 300 g 30-40 10-20 -------
Unt, 250 g 30-40 10-15 -------
Frişcă, 2x200 g 80-100 10-15 Frişca se poate ba
te chiar dacă au
mai rămas unele
părţi uşor îngheţate
Tort, 1400 g 60 60 -------
Programe pentru carne
Utilizaţi o tavă de friptură sau un rotisor.
Programe pentru carne cu introducerea greutăţii
Aliment Veselă Adăugare lichid
GĂINĂ descoperit -
PORC descoperit 2-4 cm
12
Utilizări, tabele şi recomandări
Aliment Veselă Adăugare lichid
VITĂ acoperit 1-2 cm
VIŢEL acoperit 1-2 cm
VÂNAT acoperit 1-2 cm
Programe pentru carne cu probă de carne
Aliment Veselă Adăugare lichid
VITĂ descoperit -
VITĂ SCAN descoperit -
PORC-SONDĂ descoperit -
VIŢEL-SONDĂ descoperit -
MIEL-SONDĂ descoperit -
CĂPRIOARĂ-SONDĂ descoperit -
CURCAN-SONDĂ descoperit -
Afişajul arată nivelurile cuptorului şi greutatea pentru fiecare program de carne.
MENIU REŢETE
Afişajul arată nivelurile cuptorului şi duratele de coacere presetate pentru fie‐
care reţetă automată.
RETETE DE COPT
PANDISPAN LAMAIE
Veselă:
Tavă pătrată, neagră din tablă, de 30 cm lungime. Margarină pentru ungere.
Firmituri de pâine pentru garnisirea tăvii.
Pentru amestec:
250 g unt
200 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8 g)
1 priză de sare
•4 ouă
150 g făină
150 g făină de porumb
1 linguriţă rasă de praf de copt
coaja rasă a 2 lămâi
Glazură:
1/8 l suc de lămâie
100 g zahăr pudră
Mod de preparare:
Untul, zahărul, coaja de lămâie, zahărul vanilat şi sarea se amestecă într-un
recipient şi se bat. După aceea se adaugă ouăle unul câte unul şi se mai bate
Utilizări, tabele şi recomandări
13
totul în continuare. Se adaugă făina şi făina de porumb cu praful de copt la
amestecul spumos şi se omogenizează. Se pune amestecul în tava unsă şi
garnisită cu firmituri, se nivelează şi se pune la cuptor. După coacere trebuie
amestecat sucul de lămâie cu zahărul pudră. Prăjitura coaptă trebuie pusă pe
o folie de aluminiu. Folia de aluminiu trebuie ridicată la marginile prăjiturii astfel
încât glazura să nu curgă în afară. Prăjitura trebuie împunsă cu un beţigaş iar
glazura trebuie întinsă cu o pensulă. Prăjitura se lasă la răcit o vreme.
PREJITURA SUEDEZA
Veselă:
Tavă rotundă demontabilă de 28 cm, cu fundul negru care se acoperă cu hârtie
ceruită.
Pentru amestec:
•5 ouă
340 g zahăr
100 g unt topit
360 g făină
1 plic de praf de copt (aproximativ 15 g)
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8 g)
1 priză de sare
200 ml apă rece
Mod de preparare:
Zahărul, ouăle, zahărul vanilat şi sarea se amestecă timp de 5 minute într-un
recipient şi se bat până amestecul devine spumos. Apoi se adaugă untul topit
şi se omogenizează. Se adaugă făina cu praful de copt şi se amestecă. La
final se adaugă apa rece şi se amestecă totul bine. Aluatul trebuie pus în tavă,
nivelat şi pus în cuptor.
PANDISPAN
Veselă:
Formă neagră pentru cozonac, rotundă, cu gaură la mijloc. Margarină pentru
ungere. Firmituri de pâine pentru garnisirea tăvii.
Pentru amestec:
200 g unt
100 g zahăr
100 g zahăr pudră
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8 g)
1 priză de sare
•4 ouă
400 g făină
1 plic de praf de copt (aproximativ 15 g)
1/8 l lapte
50 g cacao
Sucul unei jumătăţi de lămâie
Mod de preparare:
Untul, zahărul, sucul de lămâie, zahărul vanilat şi sarea se amestecă într-un
recipient şi se bat. După aceea, se adaugă ouăle unul câte unul şi se mai bate
14
Utilizări, tabele şi recomandări
totul în continuare. Se adaugă făina ce conţine deja praful de copt şi laptele şi
se omogenizează. Jumătate din amestec se pune în tava unsă şi garnisită cu
firmituri. Cealaltă jumătate se amestecă cu cacao şi se va aşeza pe aluatul
deschis la culoare. Amestecaţi circular aluatul închis la culoare cu o furculiţă
astfel încât să ajungă sub cel deschis la culoare şi apoi neteziţi. Puneţi apoi la
cuptor.
PRAJITURA BRANZA
Veselă:
Tavă neagră demontabilă, cu diametru de 26 cm, unsă:
Pentru blat:
150 g făină
70 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8 g)
•1 ou
70 g unt moale
Pentru crema de brânză:
3 albuşuri de ou
50 g stafide
2 linguri rom
750 g brânză de vaci degresată
3 gălbenuşuri de ou
200 g zahăr
Sucul de la o lămâie
200 g crème fraîche
1 plic de praf de budincă, aromă de vanilie (aproximativ 40 g)
Mod de preparare:
Strecuraţi făina într-un castron. Adăugaţi restul ingredientelor şi amestecaţi cu
un mixer manual. Aluatul trebuie pus timp de 2 ore în frigider. Circa 2/3 din
aluat trebuie pus în tavă, la care în prealabil i-aţi uns fundul, şi înţepaţi aluatul
de mai multe ori cu o furculiţă. Formaţi o margine înaltă de 3 cm din restul
aluatului. Albuşurile se bat cu mixerul până se întăresc. Spălaţi stafidele, us‐
caţi-le bine, apoi stropiţi-le cu rom şi lăsaţi-le să îmbibe. Brânza de vaci de‐
gresată, gălbenuşul, zahărul, sucul de lămâie, Crème Fraîche şi praful de bu
dincă trebuie puse într-un recipient şi amestecate bine. La final, puneţi cu grijă
albuşurile bătute şi stafidele în amestecul de brânză de vaci. Turnaţi compo‐
ziţia în formă şi puneţi-o la cuptor.
PRAJITURA ENGL.
Veselă:
Tavă demontabilă, neagră din tablă, cu diametrul de 24 cm. Margarină pentru
ungere. Firmituri de pâine pentru garnisirea tăvii.
Pentru amestec:
200 g unt
200 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8 g)
1 priză de sare
Utilizări, tabele şi recomandări
15
•3 ouă
300 g făină
1/2 plic de praf de copt (aproximativ 8 g)
125 g afine
125 g stafide
60 g migdale tăiate
60 g coajă de lămâie/portocală confiată
60 g cireşe confiate tăiate
70 g migdale opărite
Mod de preparare:
Untul, zahărul, zahărul vanilat şi sarea se amestecă într-un recipient şi se bat.
După aceea se adaugă ouăle unul câte unul şi se mai bate totul în continuare.
Se adaugă făina amestecată cu praful de copt şi se omogenizează. Apoi se
înglobează fructele în amestec. Amestecul se aşează în tava pregătită şi se
ridică de margini pentru a fi mai sus decât centrul. Decoraţi marginea şi centrul
prăjiturii cu migdalele opărite. Introduceţi prăjitura în cuptor.
PRAJITURA STREUSEL
Veselă:
Tavă demontabilă, neagră din tablă, cu diametrul de 24 cm. Margarină pentru
ungere. Firmituri de pâine pentru garnisirea tăvii.
Pentru aluat:
375 g făină
20 g drojdie
150 ml lapte călduţ
60 g zahăr
1 priză de sare
2 gălbenuşuri de ou
75 g unt moale
Amestec fărâmiţat:
200 g zahăr
200 g unt
1 linguriţă scorţişoară
350 g făină
50 g nuci mărunţite
30 g unt topit
Mod de preparare:
Strecuraţi făina într-un recipient, faceţi un spaţiu gol în centru. Drojdia trebuie
mărunţită, pusă în gaura făcută în făină, apoi se amestecă cu laptele şi o parte
din făină de la margine, se presară cu făină şi se lasă la cald până când făina
presărată pe aluat creşte şi prezintă crăpături. Zahărul, gălbenuşurile de ou,
untul şi sarea se aşează la margine făinii. Se omogenizează totul într-un aluat
maleabil. Se laaluatul crească într-un spaţiu cald până când îşi dublează
volumul. Apoi se întinde aluatul şi se aşează pe o tavă unşi se lasă din nou
să crească. Zahărul, untul şi scorţişoara se amestecă într-un recipient. Se
adaugă făina şi nucile şi se omogenizează pentru a obţine un amestec fărâ‐
16
Utilizări, tabele şi recomandări
miţat. Se întinde untul pe aluatul crescut şi apoi se întinde amestecul fărâmiţat
peste acesta în mod egal.
PLAT. DROJDIE BERE
Pentru aluat:
500 g făină
20 g drojdie
200 ml lapte călduţ
40 g zahăr
1 priză de sare
5 gălbenuşuri de ou
200 g unt moale
Pentru umplutură:
180 g alune mărunţite
20 g pesmet
1 linguriţă de ghimbir măcinat
50 ml lapte
60 g miere
30 g unt topit
20 ml rom
1 gălbenuş de ou
puţin lapte
50 g frunze de migdale
Mod de preparare:
Strecuraţi făina într-un recipient, faceţi un spaţiu gol în centru. Drojdia trebuie
mărunţită, pusă în gaura din făină împreună cu laptele şi un pic din zahăr şi
amestecată cu făina de la margine, se presară cu făină şi se lala cald până
când făina presărată pe aluat prezintă crăpături. Se adaugă restul de zahăr la
marginea făinii. Se omogenizează totul într-un aluat maleabil. Se lasă aluatul
să crească într-un spaţiu cald până când îşi dublează volumul. Pentru umplu‐
tură, se amestecă toate ingredientele la un loc. Se împarte aluatul în trei părţi
egale, care se întind în dreptunghiuri alungite. Se întinde o treime din umplu‐
tură pe fiecare dreptunghi şi apoi bucăţile de aluat se întind împreună. Se face
o împletitură din cele trei bucăţi de aluat. Se unge suprafaţa împletiturii cu un
amestec de gălbenuş de ou şi lapte şi apoi se presară frunzele de migdale.
PAINE ALBA
Tavă pătrată, neagră din tablă, de 30 cm lungime. Margarină pentru ungere.
Firmituri de pâine pentru garnisirea tăvii.
Pentru aluat:
1,000 g făină
1 cub drojdie proaspătă sau 2 pacheţele drojdie uscată
650 ml lapte
15 g sare
Mod de preparare:
Făina şi sarea trebuie puse într-un recipient mare. Drojdia trebuie topită în lapte
călduţ şi trebuie adăugată la făină. Se omogenizează totul într-un aluat ma‐
Utilizări, tabele şi recomandări
17
leabil. În funcţie de calitatea făinii, s-ar putea să fie nevoie de ceva mai mult
lapte pentru a obţine un aluat maleabil. Aluatul trebuie lăsat să crească de
două ori mai mare. Tăiaţi aluatul în două, prelucraţi-l în două franzele alungite
şi aşezaţi-le pe tava de copt, care a fost unsă sau acoperită cu hârtie cerată.
Pâinile trebuie să mai crească la încă jumătate din volum. Înainte de coacere
trebuie presărată puţină făină şi cu un cuţit ascuţit trebuie tăiat în diagonală de
3-4 ori, aproximativ la 1 cm adâncime.
RETETE FRIPTURI
PIZZA
Veselă:
Pentru o tavă de copt sau 2 tăvi rotunde.
Pentru aluat:
14 g drojdie
200 ml apă
300 g făină
3 g sare
1 lingură ulei
Garnitură:
1 conservă mică de tomate mărunţite
200 g brânză Emmentaler, rasă
100 g salam
100 g şuncă fiartă
150 g ciuperci (la conservă)
150 g brânză Feta
Oregano
Mod de preparare:
Zdrobiţi drojdia într-un vas şi dizolvaţi-o în apă călduţă. Augaţi făina ames‐
tecată cu sarea şi uleiul. Ingredientele trebuie amestecate până când se for‐
mează un aluat fin care curge din recipient. Aluatul trebuie acoperit şi lăsat
crească într-un loc cald până îşi dublează volumul. Întindeţi aluatul într-o tavă
unsă. Apoi înţepaţi aluatul cu o furculiţă. Ingredientele pentru conţinut trebuie
puse pe aluat în ordinea indicată.
CARTOFI GRATINATI
Pentru amestec:
1000 g cartofi
1 linguriţă fiecare de sare, piper şi nucşoară
2 căţei de usturoi
200 g brânză rasă
•3 ouă
100 ml lapte
250 ml smântână
4 linguri unt
Mod de preparare:
Curăţaţi cartofii, tăiaţi în felii subţiri, uscaţi şi amestecaţi cu mirodenii. O ta
rezistentă la foc se freacă cu un căţel de usturoi şi după aceea se unge cu unt.
18
Utilizări, tabele şi recomandări
Aşezaţi în tavă jumătate din feliile de cartofi amestecate cu mirodenii şi
împrăştiaţi o parte din brânza rasă peste aceştia. Restul de felii de cartofi tre‐
buie puse deasupra şi restul de brânză rasă adăugată peste ultimul strat de
cartofi. Zdrobiţi al doilea căţel de usturoi şi amestecaţi-l împreună cu ouăle,
laptele şi smântâna. Amestecul se toarnă peste cartofi iar restul de unt se pune
în felii subţiri deasupra.
TARTA CEAPA
Pentru aluat:
300 g făină
20 g drojdie
125 ml lapte călduţ
•1 ou
50 g unt
Garnitură:
750 g ceapă
250 g şuncă
•3 ouă
250 g crème fraîche
125 ml lapte
1 linguriţă sare
½ linguriţă piper măcinat
Mod de preparare:
Strecuraţi făina într-un recipient, faceţi un spaţiu gol în centru. Drojdia trebuie
mărunţită, pusă în gaura făcută în făină, apoi se amestecă cu laptele şi o parte
din făină de la margine, se presară cu făină şi se lasă la cald până când făina
presărată pe aluat începe să crape. Oul trebuie adăugat la marginea făinii. Se
omogenizează totul într-un aluat maleabil. Se lasă aluatul să crească într-un
spaţiu cald până când îşi dublează volumul. Între timp, curăţaţi şi tăiaţi ceapa
în sferturi şi apoi tăiaţi-o în felii subţiri. Tăiaţi şunca în cubuleţe şi preparaţi-o
încet pe un ochi de aragaz împreună cu ceapa până când aceasta din urmă
devine transparentă, apoi lăsaţi să se cească. Întindeţi aluatul şi aşezaţi-l pe
o tavă unsă, înţepaţi fundul acestuia cu o furculiţă şi împingeţi marginile în sus.
Trebuie lăsat încă o dată mai crească. Ouăle, Crème Fraîche, laptele, sarea
şi piperul trebuie amestecate. Adăugaţi la amestec ceapa şi şunca gata răcite.
Amestecaţi totul şi turnaţi-le pe aluat. Neteziţi suprafaţa. Puneţi plăcinta cu
ceapă la cuptor.
QUICHE LORRAINE
Pentru aluatul de foi:
300 g făină
•2 ouă
150 g unt
½ linguriţă de sare
Puţin piper
1 priză de nucşoară
Garnitură:
Utilizări, tabele şi recomandări
19
150 g brânză rasă
200 g şuncă fiartă sau şuncă slabă
•2 ouă
250 g smântână
Sare, piper şi nucşoară
Mod de preparare:
Făina, untul, ouăle şi mirodeniile se aşează într-un vas şi se amestecă până
se omogenizează. Lăsaţi aluatul într-un loc răcoros pentru câteva ore. Întindeţi
aluatul într-o tavă unsă din tablă neagră (28 cm). Înţepaţi aluatul cu o furculiţă.
Presăraţi şunca pe aluat. Pentru sos trebuie amestecate ouăle cu smântâna
şi cu condimentele. Apoi adăugi brânza. Turnaţi umplutura peste şuncă.
LASAGNE
Sos de carne:
100 g şuncă de porc tocată mare
1 ceapă şi 1 morcov
100 g ţelină
2 linguri ulei de măsline
400 g carne tocată
100 ml supă de carne
1 conservă mică de roşii, bucăţi (circa 400 g)
Oregano, cimbru, sare şi piper
3 linguri de unt
250 g foi verzi de lasagna
50 g Parmezan, ras
150 g brânză Emmentaler, rasă
Sos Béchamel:
75g unt
50g făină
500 ml lapte
Sare, piper şi nucşoară
Mod de preparare:
Cu un cuţit ascuţit daţi jos de pe şuncă şoriciul şi eventualele zgârciuri, şi tăiaţi-
o cubuleţe. Curăţaţi ceapa, morcovul şi ţelina, tăiaţi cubuleţe toate legumele.
Încălziţi uleiul într-o caserolă, rumeniţi şunca de porc şi legumele tăiate cubu‐
leţe, în timp ce amestecaţi. Adăugaţi treptat carnea tocată, rumeniţi-o şi mes‐
tecaţi până se sfărâmă şi adăugaţi supă de carne. Amestecul de carne se
condimentează cu pastă de roşii, verdeţuri, sare şi piper şi se găteşte acoperit
încă circa 30 minute. Între timp se pregăteşte sosul Béchamel. Pentru acesta,
topiţi untul într-o tigaie, adăugaţi făina şi amestecaţi până devine auriu. Din
când în când, în timp ce se amestecă se adaugă laptele. Sosul se condimen‐
tează cu sare, piper şi nucşoară şi se fierbe descoperit circa 10 minute. Ungeţi
o formă mare, dreptunghiulară, care poate fi folosită la cuptor, cu 1 lingură de
unt. Aşezaţi pe rând în formă câte un strat de foi de lasagna, amestec de carne,
sos Bechamel şi brânza rasă. Deasupra, la sfârşit, un strat Béchamel presărat
cu brânză va forma ultimul strat. Restul untului aşezaţi-l peste lasagna.
20
Utilizări, tabele şi recomandări
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Aeg-Electrolux B9971-5-M Recipe book

Tip
Recipe book