• 150 g brânză rasă
• 200 g şuncă fiartă sau şuncă slabă
•2 ouă
• 250 g smântână
• Sare, piper şi nucşoară
Mod de preparare:
Făina, untul, ouăle şi mirodeniile se aşează într-un vas şi se amestecă până
se omogenizează. Lăsaţi aluatul într-un loc răcoros pentru câteva ore. Întindeţi
aluatul într-o tavă unsă din tablă neagră (28 cm). Înţepaţi aluatul cu o furculiţă.
Presăraţi şunca pe aluat. Pentru sos trebuie amestecate ouăle cu smântâna
şi cu condimentele. Apoi adăugaţi brânza. Turnaţi umplutura peste şuncă.
LASAGNE
Sos de carne:
• 100 g şuncă de porc tocată mare
• 1 ceapă şi 1 morcov
• 100 g ţelină
• 2 linguri ulei de măsline
• 400 g carne tocată
• 100 ml supă de carne
• 1 conservă mică de roşii, bucăţi (circa 400 g)
• Oregano, cimbru, sare şi piper
• 3 linguri de unt
• 250 g foi verzi de lasagna
• 50 g Parmezan, ras
• 150 g brânză Emmentaler, rasă
Sos Béchamel:
• 75g unt
• 50g făină
• 500 ml lapte
• Sare, piper şi nucşoară
Mod de preparare:
Cu un cuţit ascuţit daţi jos de pe şuncă şoriciul şi eventualele zgârciuri, şi tăiaţi-
o cubuleţe. Curăţaţi ceapa, morcovul şi ţelina, tăiaţi cubuleţe toate legumele.
Încălziţi uleiul într-o caserolă, rumeniţi şunca de porc şi legumele tăiate cubu‐
leţe, în timp ce amestecaţi. Adăugaţi treptat carnea tocată, rumeniţi-o şi mes‐
tecaţi până se sfărâmă şi adăugaţi supă de carne. Amestecul de carne se
condimentează cu pastă de roşii, verdeţuri, sare şi piper şi se găteşte acoperit
încă circa 30 minute. Între timp se pregăteşte sosul Béchamel. Pentru acesta,
topiţi untul într-o tigaie, adăugaţi făina şi amestecaţi până devine auriu. Din
când în când, în timp ce se amestecă se adaugă laptele. Sosul se condimen‐
tează cu sare, piper şi nucşoară şi se fierbe descoperit circa 10 minute. Ungeţi
o formă mare, dreptunghiulară, care poate fi folosită la cuptor, cu 1 lingură de
unt. Aşezaţi pe rând în formă câte un strat de foi de lasagna, amestec de carne,
sos Bechamel şi brânza rasă. Deasupra, la sfârşit, un strat Béchamel presărat
cu brânză va forma ultimul strat. Restul untului aşezaţi-l peste lasagna.
20
Utilizări, tabele şi recomandări