Coacere
Instrucţiuni generale
• Noul dumneavoastră cuptor poate să aibă un alt comportament la coacere/frigere faţă de
aparatul de până acum. Adaptaţi setările dumneavoastră uzuale (temperatură, durată de
gătire) şi poziţiile rafturilor la valorile din tabele.
• Pentru duratele de coacere mai mari, cuptorul poate fi oprit cu aproximativ 10 minute
înainte de sfârşitul duratei de coacere, pentru a utiliza căldura reziduală.
Când utilizaţi alimente congelate, este posibil ca tăvile din interiorul cuptorului să se defor‐
meze în timpul coacerii. Când tăvile se răcesc distorsiunea dispare.
Cum se utilizează tabelele de coacere
• Este recomandat ca prima dată să utilizaţi temperatura cea mai scăzută.
• Dacă nu găsiţi setările pentru o anumită reţetă, căutaţi una similară.
• Durata de coacere poate fi extinsă cu 10-15 minute, în cazul în care coaceţi prăjituri pe
mai multe rafturi.
• Prăjiturile şi produsele de patiserie aflate la înălţimi diferite nu se rumenesc în mod egal
la început. În acest caz, nu schimbaţi setarea de temperatură. Diferenţele dispar în timpul
procesului de coacere.
Sfaturi pentru coacere
Rezultatul coacerii Cauză posibilă Soluţie
Prăjitura este coaptă insuficient
în partea de jos.
Poziţie incorectă a raftului. Aşezaţi prăjitura mai jos.
Prăjitura se fărâmiţează (devine
cleioasă, lipicioasă, urme de
apă).
Temperatura cuptorului este
prea mare.
Data viitoare să utilizaţi o tem‐
peratură puţin mai scăzută.
Prăjitura se fărâmiţează (devine
cleioasă, lipicioasă, urme de
apă).
Durata de coacere este prea
mică.
Prelungiţi durata de coacere.
Timpii de coacere nu pot fi re‐
duşi prin creşterea temperatu‐
rii.
Prăjitura se fărâmiţează (devine
cleioasă, lipicioasă, urme de
apă).
Există prea mult lichid în ames‐
tec.
Utilizaţi mai puţin lichid. Ţineţi
cont de timpii de amestecare,
mai ales dacă utilizaţi un robot
de bucătărie.
Prăjitura este prea uscată.
Temperatura cuptorului este
prea mică.
Data viitoare să utilizaţi o tem‐
peratură mai ridicată pentru
cuptor.
Prăjitura este prea uscată.
Durata de coacere este prea
lungă.
Data viitoare să utilizaţi o du‐
rată de coacere mai scurtă.
Prăjitura se rumeneşte neuni‐
form.
Temperatura cuptorului este
prea mare şi durata de coacere
este prea scurtă.
Setaţi o temperatură mai re‐
dusă şi măriţi durata de coace‐
re.
Prăjitura se rumeneşte neuni‐
form.
Aluatul nu este distribuit în mod
uniform.
Întindeţi aluatul în mod uniform
în tavă.
Sfaturi utile 5