În general, puteţi obţine aproximativ 10 şarje de iaurt folosind o cutie de iaurt din fiecare şarjă anterioară
pentru a o prepara pe următoarea.
Iaurturi aromate
IAURT CU FRUCTE (şi alte) SIROPURI
1 litru de lapte rece, 1 iaurt simplu sau 1 plic de cultură,
- 5 linguri sirop de fructe (rodii, portocale, coacăze negre, lămâie, mandarine, căpşuni, agrişe, migdale, zmeură,
fragi, banane, afine, cireşe...)
- 4 linguri sirop de flori (trandafiri, violete, iasomie, lemn de santal)
- 4 linguri sirop de mentă
Turnaţi iaurtul sau cultura pudră într-un vas, adăugaţi siropul şi laptele, câte puţin, bătând compoziţia continuu.
Turnaţi amestecul în recipientele de iaurt şi aşezaţi-le în aparatul de iaurt.
IAURT DE CIOCOLATĂ, CAFEA, CARAMEL
1 litru de lapte rece, 1 iaurt simplu sau 1 plic de cultură, 3 linguriţe pudră de ciocolată sau fulgi de cafea,
cicoare sau caramel.
Puneţi ciocolata într-un vas, adăugaţi ½ cană de lapte puţin călduţ bătând continuu, apoi adăugaţi iaurtul sau
cultura. Amestecaţi bine. Adăugaţi restul de lapte rece bătând continuu. Se toarnă compoziţia în recipientele de
iaurt.
NB. Dacă se utilizează arome pudră, vă recomandăm să amestecaţi iaurtul cu o lingură înainte de a-l consuma.
Iaurt cu fructe proaspete
NOTĂ: În funcţie de cultură şi/sau tipul de fructe, fructele proaspete pot fi foarte acide, ceea ce ar afecta
cultura şi ar împiedica legarea iaurtului. În acest caz, fie adăugaţi fructele proaspete imediat ce iaurtul e gata,
fie preparaţi fructele.
IAURT DE ANANAS
1 litru de lapte rece, 1 iaurt simplu sau 1 plic de cultură, 2 felii de ananas, 4 linguri de sirop de
ananas.
Tăiaţi ananasul în cubuleţe. Se pune iaurtul într-un vas şi se bate cu telul, se adaugă laptele şi siropul puţin
câte puţin, apoi se toarnă compoziţia în recipientele de iaurt. Se adaugă cubuleţele de ananas în fiecare
recipient. De asemenea, în compoziţie se poate adăuga şi coaja rasă de la ½ lămâie sau portocală.
Variante: (acelaşi mod de preparare) iaurt de mandarine (4 mandarine), iaurt de clementine (6 clementine),
iaurt de portocale (1 portocală mare).
Căpşunile, zmeura etc. se pot tăia în bucăţi mici şi se adaugă în iaurtul simplu chiar înainte de a se consuma.
IAURT CU AROMĂ DE COAJĂ RASĂ DE CITRICE
1 litru de lapte rece, 1 iaurt simplu sau 1 plic de cultură, coaja rasă de la 2 lămâi sau portocale
care nu au fost tratate cu difenil.
Cu cel puţin o oră înainte de prepararea iaurturilor (sau chiar cu o zi înainte), se rade coaja cu o răzătoare
foarte fină şi se amestecă cu lapte. Când doriţi să preparaţi iaurturile, se pune iaurtul simplu într-un vas, se
bate cu telul, apoi se toarnă laptele aromat prin strecurătoare, puţin câte puţin. Se îndulceşte după gust. Se
toarnă în recipientele de iaurt.
Iaurt cu fructe preparate
IAURT CU JELEU DE CĂPŞUNI
1 litru de lapte rece, 1 iaurt simplu sau 1 plic de cultură, 4 linguriţe de jeleu de căpşuni.
Se topeşte jeleul uşor. Se toarnă într-un vas.
Se adaugă laptele, puţin câte puţin, apoi se adaugă iaurtul bătut sau cultura. Se amestecă bine. Se toarnă în
recipientele de iaurt.
Variante: jeleu de zmeură, jeleu de gutui, jeleu de portocale, jeleu de caise, jeleu de lime.
IAURT CU GEM
1 litru de lapte rece, 1 iaurt simplu sau 1 plic de cultură, 4 linguriţe de gem nu foarte gros şi care
să conţină bucăţele de fructe: afine, rubarbă, ginger, căpşuni sau marmeladă de portocale.
Se bate gemul cu puţin lapte. Se adaugă iaurtul sau cultura. Se amestecă bine, apoi se adaugă restul de lapte
şi se toarnă în recipientele de iaurt.
IAURT CU CAISE
1 litru de lapte rece, 1 iaurt simplu sau 1 plic de cultură, 2 linguriţe de zahăr, 12 caise.
Se taie fructele în bucăţele mici şi se pun pe foc cu 2 linguriţe de zahăr, până se îngroaşă compoziţia. Se lasă la
răcit, apoi se bate împreună cu iaurtul. Se adaugă laptele turnând uşor şi bătând continuu.
Variantă: în loc de caise, aceeaşi reţetă se poate folosi cu două banane sau 16 prune.