Aeg-Electrolux B98203-5-M Recipe book

Tip
Recipe book
Informaţii pentru
utilizator
Tabele, sfaturi şi
reţete
Vă mulţumim că aţi ales unul din produsele noastre de calitate.
Pentru a asigura performanţe optime şi de durată ale aparatului dvs.,
rugăm citiţi cu atenţie acest manual cu instrucţiuni. Vă va permite
parcurgeţi toate procesele în mod perfect şi eficient. Pentru a putea
consulta acest manual ori de câte ori aveţi nevoie, vă recomandăm să
îl păstraţi într-un loc sigur. Şi rugăm îl înmânaţi unui eventual viitor
proprietar al aparatului.
Vă dorim să vă bucuraţi pe deplin de noul dvs. aparat.
Cuprins
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
2
Partea internă a uşii 2
Gătirea cu abur 2
GĂTIRE CU ABUR 3
AER CALD şi GĂTIRE CU ABUR în
mod succesiv 5
ABUR INTENSIV 5
ABUR CALD 6
Coacerea 7
Coacerea fripturilor 12
GAT.TEMP JOASA 15
Grătar 16
DECONGELARE 16
Programe pentru carne 17
MENIU REŢETE 18
REŢETE CU ABUR 18
PĂSTREAZA CALD 20
REŢETE DE COPT 21
REŢETE FRIPTURI 25
REŢETE SPECIALE 29
Ne rezervãm dreptul asupra efectuãrii de modificãri
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
AVERTIZARE
Consultaţi capitolul "Informaţii privind siguranţa".
Informaţii privind acrilamidele
Conform ultimelor cercetări ştiinţifice, prăjirea excesivă a alimentelor (mai ales
a celor care conţin amidon), poate constitui un risc pentru sănătate din cauza
acrilamidelor. De aceea, recomandăm să gătiţi la temperatura cea mai mică
posibilă şi să nu rumeniţi prea tare alimentele.
Partea internă a uşii
Pe partea internă a uşii cuptorului veţi găsi numerele nivelurilor grătarelor.
Temperatura şi duratele de coacere din tabele au rol consultativ. Acestea de‐
pind de reţete, calitatea şi cantitatea ingredientelor utilizate.
Gătirea cu abur
Utilizaţi numai apă ca lichid!
2
Cuprins
Vesela pentru gătirea cu abur
Utilizaţi numai veselă rezistentă la căldură şi la coroziune.
Vasele de gătit din oţel cromat sunt de asemenea acceptabile (vezi accesorii
speciale).
Nivelurile cuptorului
În tabelele de mai jos puteţi găsi nivelurile corecte pentru cuptor. Număraţi
nivelurile cuptorului de jos în sus.
Note generale
Când gătiţi pentru mai mult de 30 de minute sau când gătiţi cantităţi mari de
mâncare, adăugaţi apă dacă este cazul.
În cazul în care nu utilizaţi cuptorul pentru mai mult timp, clătiţi temeinic re‐
cipientul pentru apă, racordurile furtunurilor de apă şi instalaţia de producere
a aburului (vezi capitolul "Curăţarea şi îngrijirea").
Notă despre tabele
Tabelele conţin date pentru felurile de mâncare tipice.
Temperatura şi durata au rol consultativ şi depind de compoziţia, dimensiu‐
nea, cantitatea alimentelor şi veselei.
Utilizaţi o reţetă similar[ dacă nu găsiţi setările pentru reţeta dvs.
Începeţi gătitul cu cuptorul rece dacă datele din tabele nu conţin alte indicaţii.
GĂTIRE CU ABUR
AVERTIZARE
În timpul programului GĂTIRE CU ABUR, nu deschideţi în niciun caz uşa cup
torului.
Metoda de preparare GĂTIRE CU ABUR este potrivită pentru toate tipurile de
alimente, proaspete sau congelate. Legume, carne, peşte, paste făinoase,
orez, porumb, griş şi ouă pot fi preparate, încălzite, decongelate, opărite sau
bătute.
Gătirea de meniuri: Puteţi pregăti un meniu complet în acelaşi timp. Pentru a
evita mâncărurile prea făcute sau nefăcute, alegeţi unele care necesite du‐
rate de coacere similare. Utilizaţi cea mai mare cantitate de apă specificată
pentru componentele individuale din meniu (consultaţi tabelele pentru gătit).
Puneţi mâncărurile pe rafturile cuptorului în vesela potrivită. Ajustaţi distanţa
dintre vase astfel încât aburul să poată ajunge la fiecare vas.
Sterilizare
Puteţi steriliza containerele (de ex., biberoane) cu funcţia GĂTIRE CU
ABUR.
Aşezaţi containerele curate pe mijlocul raftului la primul nivel. Asiguraţi-vă
că deschizătura este îndreptată în jos la un mic unghi.
Umpleţi sertarul cu cantitatea maximă de apă (650 ml) şi selectaţi o durată
de 40 de min la 96°C.
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
3
Tabel GĂTIRE CU ABUR
Aliment Tempe‐
ratură °C
Apa din sertarul
pentru apă în ml
Durată
1)
în
minute
Nivel raft
Risotto 96 400 25 - 30 2
Orez (cu lichid 1:1) 96 550 35 - 40 2
Porumb (mămăligă, cu li‐
chid 1:3)
96 650 40 - 50 2
Cartofi în coajă, de mări‐
me medie
96 650 40 - 50 2
Cartofi natur 96 550 30 - 40 2
Ratatouille 96 400 25 - 30 2
Varză de Bruxelles 96 550 30 - 35 2
Conopidă, întreagă 96 700 40 - 45 2
Varză murată 96 700 50 - 60 2
Roşii, întregi 96 250 15 - 20 2
Sfeclă roşie, întreagă 96 550 60 - 70 2
Gulie/Ţelină/Fenicul,
tăiate
96 550 35 - 40 2
Dovlecei, tăiaţi 96 400 20 - 25 2
Morcovi, tăiaţi 96 550 30 - 35 2
Decongelare legume 96 550 30 - 35 2
Decongelare şi gătire le‐
gume
96 550 30 - 35 2
Opărire legume 96 250 12 - 15 2
Opărire fasole păstăi 96 250 20 - 22 2
Şuncă de viţel 1000 g 96 700 50 - 75 2
Pulpă de porc 600-1000
g
96 700 45 - 55 2
Cârnăciori vienezi /
Cârnăciori „Weißwürste"
96 250 15 - 20 2
Încălzire drob de carne în
felii de 1 cm
96 400 20 - 25 2
Păstrăv 170-300 g 96 400 15 - 25 2
Ouă, moi 96 200 8 - 12 2
Ouă, potrivite 96 200 10 - 15 2
Ouă, tari 96 200 15-20 2
1) Duratele au rol consultativ.
4
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
AER CALD şi GĂTIRE CU ABUR în mod succesiv
Puteţi găti carne, legume şi garnituri una după alta combinând funcţiile AER
CALD şi GĂTIRE CU ABUR şi împreună în cazul funcţiei GĂTIRE CU ABUR .
Toate componentele vor fi gata pentru a fi servite în acelaşi timp.
utilizaţi funcţia AER CALD pentru rumenirea iniţială a mâncării;
introduceţi legumele şi garniturile dinainte pregătite în cuptor în vase rezis‐
tente la temperaturi ridicate împreună su friptura.
porniţi funcţia GĂTIRE CU ABUR şi gătiţi-le împreună până sunt gata.
Răciţi cuptorul la o temperatură de aproximativ 80°C înainte de a porni funcţia
GĂTIRE CU ABUR. Pentru a răci mai repede cuptorul, deschideţi uşa acestuia
la prima poziţie pentru aproximativ 15 minute.
AER CALD şi GĂTIRE CU ABUR în ordinea din tabel
Aliment AER CALD GĂTIRE CU ABUR Canti
tate maximă de apă 650 ml
Tempera‐
tură °C
Durată de
gătit pentru
carne în mi‐
nute
Durată de
gătit pentru
carne şi gar‐
nituri în mi‐
nute
Nivel raft
Friptură de vită 1 kg,
varză de Bruxelles,
mămăligă
180 60-70 40-50 1 şi 3
Friptură de vită 1 kg,
varză de Bruxelles,
mămăligă
180 60-70 30-40 1 şi 3
Friptură de viţel 1 kg,
orez, legume
180 50-60 30-40 1 şi 3
Duratele din tabel au rol consultativ. Acestea depind de dimensiunea şi canti‐
tatea de mâncare. Temperatura zonei de mijloc a cărnii înainte de a porni
funcţia GĂTIRE CU ABUR trebuie să fie de 60-63 °C.
ABUR INTENSIV
Metoda de preparare prin gătirea cu ABUR INTENSIV este potrivită în special
pentru mâncărurile cu un conţinut ridicat de umezeală şi pentru decongelarea
şi reîncălzirea alimentelor.
Tabel ABUR INTENSIV
Aliment ABUR INTENSIV (cantitate maximă de apă 250 ml)
Temperatură
°C
Durată în minute Nivel
Budincă / Tartă în vase porţio‐
nate
1)
90 35-40 2
Ouă la cuptor
1)
90 30-40 2
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
5
Aliment ABUR INTENSIV (cantitate maximă de apă 250 ml)
Temperatură
°C
Durată în minute Nivel
Terrine
1)
90 40-50 2
Fileu de peşte subţire 85 15-25 2
Fileu de peşte gros/Peşte mic
până la 350 g
90 25-35 2
Peşte întreg până la 1000 g 90 35-45 2
1) continuaţi pentru încă jumătate de oră cu uşa închisă
ABUR CALD
Acest tip de preparare cu ABUR CALD este potrivită în principal pentru rume‐
nirea bucăţilor mari de carne, decongelarea şi încălzirea alimentelor deja gătite
şi porţionate, cât şi pentru coptul pâinii, chiflelor, gratenelor şi caserolelor.
Tabel ABUR CALD
Aliment ABUR CALD Cantitatea de apă de adăugat va de‐
pinde de durata de gătire.
Temperatură
°C
Durată în minute Nivel
Reîncălzire masă completă, 6
farfurii, diametru 24 cm
110 15-20 1, 3 şi 5
Friptură de porc 1000 g 160-180 90-100 2
Friptură de vită 1000 g 160-180 120-150 2
Friptură de viţel 1000 g 180 80-90 2
Drob de carne, crud 500g 180 30-40 2
Cârnăciori vienezi / Cârnăciori
„Weißwürste"
85 20-30 2
Pulpă de porc afumată
600-1000 g (înmuiaţi timp de 2
ore)
160-180 60-70 2
Pui 1000 g 180-200 50-60 2
Raţă 1500-2000 g 180 70-90 2
Gâscă 3000 g 170 130-170 1
File de peşte 85-90 20-30 2
Cartofi gratinaţi, praz/cartofi
gratinaţi
160-170 50-60 2
Tarte cu paste 190 40-50 2
Lasagna 180 45-55 2
6
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
Aliment ABUR CALD Cantitatea de apă de adăugat va de‐
pinde de durata de gătire.
Temperatură
°C
Durată în minute Nivel
Tipuri diverse de pâini
500-1000 g
180-190 50-60 2
Chifle 40-60 g 180-210 25-35 3
Chifle proaspete 30-40 g 200 10-20 3
Chifle proaspete 30-40 g con‐
gelate
200 15-25 3
Baghete proaspete 40-50 g 200 10-20 3
Baghete proaspete 40-50 g
congelate
200 15-25 3
Tăiaţi friptura înainte de a o încălzi.
Duratele din tabel au rol consultativ. Acestea depind de dimensiunea şi canti‐
tatea de mâncare.
Coacerea
Instrucţiuni generale
Noul dumneavoastră cuptor poate să coacă sau să frigă alimentele în mod
diferit faţă de aparatul anterior. Adaptaţi setările obişnuite (temperatură, du‐
rate de gătire) şi nivelurile grătarelor conform valorilor din tabele.
Când duratele de coacere sunt mai lungi, puteţi opri cuptorul cu 10 minute
înainte de terminarea duratei, pentru a utiliza căldura reziduală.
Când utilizaţi alimente congelate, este posibil ca tăvile din interiorul cuptorului
se deformeze în timpul coacerii. Când tăvile se răcesc distorsiunea dispare.
Cum se folosesc Tabelele de coacere
Vă recomandăm ca prima dată să folosiţi o temperatură mai joasă.
Dacă nu puteţi găsi setările pentru o anumită reţetă, căutaţi reţete similare.
Durata de coacere se poate prelungi cu 10-15 minutes, atunci când coaceţi
prăjituri pe mai multe niveluri.
Prăjiturile şi produsele de patiserie aflate la înălţimi diferite nu se rumenesc
uniform la început. Dacă se întâmplă acest lucru, nu modificaţi setările de
temperatură. Diferenţele se atenuează în timpul coacerii.
Coacerea pe un nivel al cuptorului - Coacerea în forme
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Cozonac rotund cu
gaură la mijloc sau
brioşă
AER CALD 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Chec Madeira/Chec
cu fructe
AER CALD 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Pandişpan AER CALD 1 140 0:25 - 0:40
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
7
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Pandişpan SUS ŞI JOS 1 160 0:25 - 0:40
Cocă fragedă pentru
blat de tort
1)
AER CALD 3 170-180 0:10 - 0:25
Cocă pentru chec AER CALD 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Plăcintă cu mere SUS ŞI JOS 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Plăcintă cu mere (2
tăvi, Ø 20 cm, puse
în diagonală)
AER CALD 1 160 1:10 - 1:30
Plăcintă cu mere (2
tăvi, Ø 20 cm, puse
în diagonală)
SUS ŞI JOS 1 180 1:10 - 1:30
Tartă picantă (de ex.
quiche lorraine)
AER CALD 1 160 - 180 0:30 - 1:10
Prăjitură cu brânză
de vacă
SUS ŞI JOS 1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Cuptor preîncălzit
Coacerea pe un nivel - Cozonaci/prăjituri cu aluat/pâine în tavă de copt
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Pâine împletită/co‐
lac împletit
SUS ŞI JOS 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Cozonac cu stafide
1)
SUS ŞI JOS 3 160 - 180 0:40 - 1:00
Pâine (pâine de se‐
cară)
SUS ŞI JOS 1
- mai întâi
1)
230 0:25
- apoi 160 - 180 0:30 - 1:00
Choux a la creme/
ecler
1)
SUS ŞI JOS 3 160 - 170 0:15 - 0:30
Ruladă
1)
SUS ŞI JOS 3 180 - 200 0:10 - 0:20
Prăjitură cu nucă,
uscată
AER CALD 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Prăjitură cu migdale
şi unt/prăjituri cu
glazură de zahăr
1)
SUS ŞI JOS 3 190 - 210 0:15 - 0:30
Tarte cu fructe (din
aluat cu drojdie/de
chec)
2)
AER CALD 3 150 0:35 - 0:50
8
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Tarte cu fructe (din
aluat cu drojdie/de
chec)
2)
SUS ŞI JOS 3 170 0:35 - 0:50
Tarte cu fructe pe
cocă fragedă
AER CALD 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Prăjituri cu drojdie,
cu umplutură deli‐
cată (de ex. brânză
dulce, smântână,
cremă de ou şi lap‐
te)
1)
SUS ŞI JOS 3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (cu multă gar‐
nitură)
1)2)
AER CALD 1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (crocantă)
1)
AER CALD 1 200 - 220 0:10 - 0:25
Pâine nedospită AER CALD 1 200 - 200 0:08 - 0:15
Tarte (CH) AER CALD 1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Cuptor preîncălzit
2) Folosiţi tava de prăjire adâncă
Coacere pe un singur nivel - Biscuiţi
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Fursecuri AER CALD 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Biscuiţi şpriţaţi AER CALD 3 140 0:20 - 0:30
Biscuiţi şpriţaţi
1)
SUS ŞI JOS 3 160 0:20 - 0:30
Turte AER CALD 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Dulciuri cu albuş de
ou, bezele
AER CALD 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Pricomigdale AER CALD 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Biscuiţi cu drojdie AER CALD 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Foietaj din aluat
franţuzesc
1)
AER CALD 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Chifle
1)
AER CALD 3 160 0:20 - 0:35
Chifle
1)
SUS ŞI JOS 3 180 0:20 - 0:35
Prăjituri mici (20 de
bucăţi/tavă)
1)
AER CALD 3 140 0:20 - 0:30
Prăjituri mici (20 de
bucăţi/tavă)
1)
SUS ŞI JOS 3 170 0:20 - 0:30
1) Cuptor preîncălzit
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
9
Coacerea pe mai multe niveluri - Cozonaci/prăjituri cu aluat/pâine în tavă de
copt
Tip de coacere
AER CALD
2 niveluri
AER CALD
3 niveluri
Temperatură
(°C)
Durată
(h:min)
Choux a la creme/
Ecler
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Prăjitură Streusel
uscată
1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Cuptor preîncălzit
Coacerea pe mai multe niveluri - Biscuiţi/prăjituri mici/produse de patiserie/
chifle
Tip de coacere
AER CALD
2 niveluri
AER CALD
3 niveluri
Temperatură
(°C)
Durată
(h:min)
Fursecuri 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Biscuiţi şpriţaţi 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Turte 1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Biscuiţi cu albuş de
ou, bezele
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Pricomigdale 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Biscuiţi cu drojdie 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Foietaj din aluat
franţuzesc
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Chifle 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Prăjituri mici (20 de
bucăţi/tavă)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Cuptor preîncălzit
Sfaturi pentru coacere
Rezultatul coacerii Cauză posibilă Soluţie
Prăjitura este insu‐
ficient coaptă în
partea de jos
Nivel incorect al cupto‐
rului
Puneţi prăjitura la un nivel mai infe
rior al cuptorului
Prăjitura se lasă
(devine cleioasă, li‐
picioasă, urme de
apă)
Temperatura cuptorului
este prea mare
Folosiţi un nivel mai mic
Prăjitura se lasă
(devine cleioasă, li‐
picioasă, urme de
apă)
Durata de coacere este
prea mică
Prelungiţi durata de coacere
Nu setaţi temperaturi mai mari pen‐
tru a reduce durata de coacere
10
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
Rezultatul coacerii Cauză posibilă Soluţie
Prăjitura se lasă
(devine cleioasă, li‐
picioasă, urme de
apă)
Prea mult lichid în aluat Utilizaţi mai puţin lichid. Verificaţi
timpul de amestecare, mai ales dacă
folosiţi mixere
Prăjitura este prea
uscată
Temperatura cuptorului
este prea redusă
Selectaţi o temperatură mai mare
Prăjitura este prea
uscată
Durata de coacere este
prea mare
Selectaţi o durată de coacere mai
redusă
Prăjitura nu se ru‐
meneşte uniform
Temperatura cuptorului
este prea mare, iar du‐
rata de coacere este
prea mică
Setaţi o temperatură mai redusă şi
măriţi durata de coacere
Prăjitura nu se ru‐
meneşte uniform
Aluatul nu este distribuit
în mod uniform
Întindeţi aluatul în mod uniform în
tavă
Prăjiturile nu sunt
gata în timpul setat
Temperatura este prea
mică
Folosiţi o setare puţin mai ridicată
pentru temperatura cuptorului
Tabel PIZZA
Pentru a vedea funcţia de cuptor pe care trebuie să o utilizaţi, consultaţi lista
cu funcţii de cuptor din capitolul Utilizarea zilnică.
Tip de coacere Nivel raft Temperatură °C Durată (în minute)
Pizza (crocantă)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (cu multă gar‐
nitură)
1 180 - 200 20 - 30
Plăcintă 1 180 - 200 45 - 60
Tartă cu spanac 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Prăjitură cu brânză
de vacă, rotundă
1 140 - 160 60 - 90
Prăjitură cu brânză
de vacă, la tavă
1 140 - 160 50 - 60
Plăcintă cu mere,
acoperită
1 150 - 170 50 - 70
Plăcintă cu legume 1 160 - 180 50 - 60
Pâine nedospi
1)
1 250 - 270 10 - 20
Tastă cu foietaj din
aluat franţuzesc
1)
1 160 - 180 40 - 50
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
11
Tip de coacere Nivel raft Temperatură °C Durată (în minute)
Flammekuchen
(mâncare din Alsa‐
cia, asemănătoare
cu pizza)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Piroşti (versiunea
rusească de calzo‐
ne)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Preîncălziţi cuptorul
Coacerea fripturilor
Instrucţiuni generale:
Utilizaţi veselă termorezistentă pentru coacerea fripturilor (citiţi instrucţiunile
producătorului).
Fripturile de pulpă mari pot fi coapte direct în tava de prăjire adâncă sau pe
raftul cuptorului aflat deasupra acesteia. (Dacă există)
Coaceţi fripturile din carne slabă într-o oală de friptură cu capac. Aceasta va
menţine carnea suculentă.
Toate tipurile de carne care trebuie să facă o crustă, pot fi preparate în oala
de friptură fără capac.
Vă recomandăm să preparaţi carnea şi peştele de peste 1 kg în cuptor.
Pentru a evita arderea sucului din carne sau a grăsimii ce se scurge,
recomandăm să adăugaţi puţin lichid în tava de prăjire adâncă.
Dacă este nevoie, întoarceţi friptura (după ce a trecut 1/2 - 2/3 din durata de
coacere).
Stropiţi de câteva ori fripturile mari şi puiul cu sosul propriu în timpul coacerii.
În acest mod, rezultatul va fi mai bun.
Opriţi cuptorul cu aproximativ 10 minute mai repede, pentru a utiliza căldura
reziduală.
Vită
Tip de carne Cantitate Funcţie cup‐
tor
Nivel
raft
Tempera‐
tură °C
Durată
(h:min)
Friptură cu vin de Porto 1 - 1,5 kg SUS ŞI JOS 1 200 - 250 2:00 - 2:30
Friptură de vită sau file pentru fie‐
care cm
grosime
- în sânge
1)
pentru fie‐
care cm
grosime
GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- medie pentru fie‐
care cm
grosime
GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 180 - 190 0:06 - 0:08
12
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
Tip de carne Cantitate Funcţie cup‐
tor
Nivel
raft
Tempera‐
tură °C
Durată
(h:min)
- bine pătrunsă pentru fie‐
care cm
grosime
GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) preîncălziţi cuptorul
Carne de porc
Tip de carne Cantitate Funcţie cup‐
tor
Ni‐
vel
raft
Tempera‐
tură °C
Durată
(h:min)
Spată, ceafă, pulpă 1 - 1,5 kg GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Cotlet, antricot 1 - 1,5 kg GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 170 - 180 1:00 - 1:30
Carne tocată 750 g - 1 kg GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 160 - 170 0:45 - 1:00
But de porc (semipre‐
parat)
750 g - 1 kg GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 150 - 170 1:30 - 2:00
Viţel
Tip de carne Cantitate Funcţie cup‐
tor
Ni‐
vel
raft
Tempera‐
tură °C
Durată
(h:min)
Friptură de viţel 1 kg GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Rasol de viţel 1,5-2 kg GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 160 - 180 2:00 - 2:30
Miel
Tip de carne Cantitate Funcţie cup‐
tor
Ni‐
vel
raft
Tempera‐
tură °C
Durată
(h:min)
Pulpă de miel, friptură
de miel
1 - 1,5 kg GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 150 - 170 1:15 - 2:00
Spinare de miel 1 - 1,5 kg GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 160 - 180 1:00 - 1:30
Vânat
Tip de carne Cantitate Funcţie cup‐
tor
Ni‐
vel
raft
Tempera‐
tură °C
Durată
(h:min)
Spate de iepure, pulpă
de iepure
1)
până la 1 kg SUS ŞI JOS 3 220 - 250 0:25 - 0:40
Spate de căprioară 1,5 - 2 kg SUS ŞI JOS 1 210 - 220 1:15 - 1:45
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
13
Tip de carne Cantitate Funcţie cup‐
tor
Ni‐
vel
raft
Tempera‐
tură °C
Durată
(h:min)
But de căprioară 1,5 - 2 kg SUS ŞI JOS 1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) preîncălziţi cuptorul
Carne de pasăre
Tip de carne Cantitate Funcţie cup‐
tor
Ni‐
vel
raft
Tempera‐
tură °C
Durată
(h:min)
Porţii de pui 200 - 250 g
fiecare
GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 200 - 220 0:35 - 0:50
Jumătate de pui 400 - 500 g
fiecare
GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 190 - 210 0:35 - 0:50
pui, pasăre îndopată 1 - 1,5 kg TIRE IN‐
TENSIVĂ
1 190 - 210 0:45 - 1:15
Raţă 1,5 - 2 kg GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gâscă 3,5 - 5 kg GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 160 - 180 2:30 - 3:30
Curcan 2,5 - 3,5 kg GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 160 - 180 1:45 - 2:30
Curcan 4 - 6 kg GĂTIRE IN‐
TENSIVĂ
1 140 - 160 2:30 - 4:00
Peşte (înăbuşit)
Tip de carne Cantitate Funcţie cup‐
tor
Ni‐
vel
raft
Tempera‐
tură °C
Durată
(h:min)
Peşte întreg 1 - 1,5 kg SUS ŞI JOS 1 210 - 220 0:45 - 1:15
Tabel PROBĂ DE CARNE
Vită
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în °C
Antricot sau file în sânge 45 - 50
Antricot sau file mediu 60 - 65
Antricot sau file bine făcut 75 - 80
Carne de porc
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în °C
Spată de porc, pulpă, ceafă 80 - 82
Cotlet (spate), pulpă afumată 75 - 80
Carne tocată 75 - 80
14
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
Viţel
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în °C
Friptură de viţel 75 - 80
Rasol de viţel 85 - 90
Berbec / miel
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în °C
Pulpă de berbec 80 - 85
Spate de berbec 80 - 85
Friptură de miel, pulpă de miel 75 - 80
Vânat
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în °C
Spate de iepure 70 - 75
Pulpă de iepure 70 - 75
Iepure întreg 70 - 75
Spate de căprioară 70 - 75
Pulpă de căprioară 70 - 75
GAT.TEMP JOASA
GAT.TEMP JOASA este optimă pentru bucăţi de carne moale, slabă şi de
peşte pentru a le face suculente.
GAT.TEMP JOASA nu este corectă pentru fripturile la tavă sau fripturile grase
de porc.
Cuptorul este încălzit la temperatura presetată şi este activat un semnal. După
aceea cuptorul este setat automat la o temperatură mai joasă de continuare a
preparării.
Gătiţi întotdeauna fără capac la GAT.TEMP JOASA .
1. Produsul de pregătit trebuie rumenit în tigaie la temperatură înaltă.
2. Aşezaţi carnea într-o tavă de friptură sau direct pe raftul cuptorului. Aşezaţi
tava sub raft pentru a aduna grăsimea.
3. Introduceţi raftul în cuptor. Selectaţi GAT.TEMP JOASA GAT.TEMP JOA‐
SA . Dacă este cazul, setaţi 150 şi coaceţi până este gata. Vedeţi tabelul.
Tabel GAT.TEMP JOASA
Aliment
1)
Greutate în
grame
Setare Nivel raft Durată în
minute
Friptură de vită 1000-1500 'GAT.TEMP
JOASA 150
1 90-110
File de vi 1000-1500 'GAT.TEMP
JOASA 150
3 90-110
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
15
Aliment
1)
Greutate în
grame
Setare Nivel raft Durată în
minute
Friptură de viţel 1000-1500 'GAT.TEMP
JOASA 150
1 100-120
Biftec 200 - 300 GAT.TEMP
JOASA120
3 20-30
1) Înainte de preparare se rumeneşte în tigaie
Grătar
Folosiţi întotdeauna funcţiile de grătar la temperatura maximă
Frigeţi la grătar întotdeauna cu uşa cuptorului închisă
Pre-încălziţi întotdeauna cuptorul gol timp de 5 minute utilizând funcţiile de
grătar.
Setaţi raftul la nivelul pentru raft recomandat în tabelul pentru grătar.
Setaţi întotdeauna tava pentru grăsime la primul nivel de raft.
Gătiţi pe grătar numai bucăţi de carne sau de peşte plate.
Tabel GRIL SIMPLU
Aliment preparat pe
grătar
Nivel raft Durată
Prima parte A doua parte
Burgeri 4 8 - 10 min 6 - 8 min
Filé de porc 4 10 - 10 min 6 - 10 min
Cârnaţi 4 8 - 10 min 6 - 8 min
Muşchi filé, friptură
de viţel
4 6 - 8 min 5 - 6 min
Filé, friptură de vită
(aproximativ 1 kg)
3 10 - 10 min 10 - 10 min
Pâine prăjită
1)
3 4 - 6 min 3 - 5 min
Pâine prăjită cu
garnitură
3 6 - 8 min -------
1) Nu preîncălziţi
DECONGELARE
Scoateţi alimentele din ambalaj şi aşezaţi-le pe o farfurie pe raftul cuptorului.
Nu le acoperiţi cu o farfurie sau un castron. Aceasta ar putea lungi cu mult
durata de decongelare.
Introduceţi raftul cuptorului la primul nivel de jos.
16
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
Tabel DECONGELARE
Mâncare Timp total decon‐
gelare (minute)
Timp suplimentar
de decongelare
(minute)
Comentarii
Pui 1000 g 100-140 20-30 Puneţi puiul pe o
farfurie răsturnată,
pusă pe o farfurie
mare. La jumătatea
duratei de gătit în‐
toarceţi puiul
Carne, 1000 g 100-140 20-30 Întoarceţi la
jumătatea duratei
de gătit
Carne, 500 g 90-120 20-30 Întoarceţi la
jumătatea duratei
de gătit
Păstrăv, 150 g 25-35 10-15 -------
Căpşuni, 300 g 30-40 10-20 -------
Unt, 250 g 30-40 10-15 -------
Frişcă, 2x200 g 80-100 10-15 Frişca se poate ba‐
te chiar dacă au
mai rămas unele
părţi uşor îngheţate
Tort, 1400 g 60 60 -------
Programe pentru carne
Utilizaţi o tavă de friptură sau un rotisor.
Programe pentru carne cu introducerea greutăţii
Aliment Veselă Adăugare lichid
GĂINĂ descoperit -
PORC descoperit 2-4 cm
VITĂ acoperit 1-2 cm
VIŢEL acoperit 1-2 cm
VÂNAT acoperit 1-2 cm
Programe pentru carne cu probă de carne
Aliment Veselă Adăugare lichid
VITĂ descoperit -
VITĂ SCAN descoperit -
PORC-SONDĂ descoperit -
VIŢEL-SONDĂ descoperit -
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
17
Aliment Veselă Adăugare lichid
MIEL-SONDĂ descoperit -
CĂPRIOARĂ-SONDĂ descoperit -
CURCAN-SONDĂ descoperit -
Afişajul aranivelurile cuptorului şi greutatea pentru fiecare program de carne.
MENIU REŢETE
Afişajul arată nivelurile cuptorului şi duratele de coacere presetate pentru fie‐
care reţetă automată.
REŢETE CU ABUR
REÎNCĂLZIREA ALIMENTELOR (4-6 persoane)
Veselă:
Poate fi utilizată orice tip de veselă rezistentă la temperaturi de cel puţin 130°C.
Mod de preparare:
Aşezaţi alimentele separat sau împreună în veselă. Introduceţi-le în cuptor. Nu
acoperiţi Utilizaţi maxim 6 farfurii (diametru de 26 cm).
LEGUME PROASPETE
Veselă:
Poate fi utilizată orice tip de veselă rezistentă la temperaturi de cel puţin 100°C.
Ingrediente:
400 g conopidă
200 g morcovi
200 g gulie
200 g ardei galbeni şi roşii
Mod de preparare:
Curăţaţi conopida şi separaţi-o în bucheţele. Decojiţi morcovii şi gulia şi tăiaţi-
le în bucăţi numai bune de mâncat. Spălaţi ardeii şi tăiaţi-i fâşii. Aşezaţi legu‐
mele într-un vas neacoperit şi gătiţi fără să adăugaţi apă. Prin acest mod de
preparare puteţi renunţa la sare şi alte mirodenii.
PEŞTE (PĂSTRĂV)
Ingrediente:
4 păstrăvi de 250-300 g fiecare
suc de lămâie, piper, sare
Mod de preparare:
Spălaţi păstrăvii pe interior şi pe exterior, stropiţi-i cu zeamă de lămâie, con‐
dimentaţi-i şi aşezaţi-i câte 2 într-o formă de inox cu fund detaşabil găurit. Ser‐
viţi cu frunze de migdale rumenite.
Variantă păstrăv albastru:
Înainte de a aşeza păstrăvii în formele de inox cu fund detaşabil găurit, turnaţi
apă fierbinte şi oţet peste aceştia.
18
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
CARTOFI GRATINAŢI
Ingrediente:
1000 g cartofi
1 linguriţă fiecare de sare, piper şi nucşoară
2 căţei de usturoi
200 g brânză rasă
•3 ouă
100 ml lapte
250 ml smântână
4 linguri unt
Mod de preparare:
Curăţaţi cartofii, tăiaţi în felii subţiri, uscaţi şi amestecaţi cu mirodenii. O ta
rezistentă la foc se freacă cu un căţel de usturoi şi după aceea se unge cu unt.
Aşezaţi în tavă jumătate din feliile de cartofi amestecate cu mirodenii şi
împrăştiaţi o parte din brânza rasă peste aceştia. Restul de felii de cartofi tre‐
buie puse deasupra şi restul de brânză rasă adăugată peste ultimul strat de
cartofi. Zdrobiţi al doilea căţel de usturoi şi amestecaţi-l împreună cu ouăle,
laptele şi smântâna. Amestecul se toarnă peste cartofi iar restul de unt se pune
în felii subţiri deasupra.
PÂINE SECARĂ
Ingrediente:
400 g făină semial
150 g făină de secară
10 g sare
20 g drojdie
200 g lapte
20 g apă
Puteţi utiliza făină de grâu pentru o pâine de secară neagră în loc de făina
semi-albă.
Mod de preparare:
Dizolvaţi drojdia în lichid, adăugaţi restul ingredientelor şi amestecaţi-le până
obţineţi un aluat elastic. Lăsaţi aluatul acoperit să crească timp de 30-40 de
minute, loviţi-l de 2-3 ori în această perioadă.
Pregătirea
Împărţiţi aluatul în 2, daţi-i o formă rotundă şi lăsaţi-l acoperit crească pentru
aproximativ 20 de minute. Înainte de a le coace, acoperiţi pâinile cu un strat
subţire de făină şi tăiaţi pe acestea o cruce adâncă de 3 mm cu un cuţit ascuţit.
PÂINE ALBĂ
Ingrediente:
1000 g făină
1 cub drojdie proaspătă sau 2 pacheţele drojdie uscată
600 ml lapte
15 g sare
Mod de preparare:
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
19
Făina şi sarea trebuie puse într-un recipient mare. Drojdia trebuie topită în lapte
călduţ şi trebuie adăugată la făină. Se omogenizează totul într-un aluat ma‐
leabil. În funcţie de calitatea făinii, s-ar putea să fie nevoie de ceva mai mult
lapte pentru a obţine un aluat maleabil. Aluatul trebuie lăsat să crească de
două ori mai mare. Tăiaţi aluatul în două, prelucraţi-l în două franzele alungite
şi aşezaţi-le pe tava de copt, care a fost unsă sau acoperită cu hârtie cerată.
Pâinile trebuie să mai crească la încă jumătate din volum. Înainte de coacere
trebuie presărată puţină făină şi cu un cuţit ascuţit trebuie tăiat în diagonală de
3-4 ori, aproximativ la 1 cm adâncime.
PLAT. DROJDIE BERE
Pentru aluat:
500 g făină
20 g drojdie
200 ml lapte călduţ
40 g zahăr
•sare
5 gălbenuşuri de ou
200 g unt moale
Pentru umplutură:
180 g alune mărunţite
20 g pesmet
1 linguriţă de ghimbir măcinat
50 ml lapte
60 g miere
30 g unt topit
20 ml rom
Pentru glazură:
1 gălbenuş de ou
Un pic de lapte
50 g frunze de migdale
Mod de preparare:
Se strecoară făina într-un recipient, apoi se face o gaură în centru. Drojdia
trebuie mărunţită, pusă în gaura din făină împreună cu laptele şi un pic din
zahăr şi amestecată cu făina de la margine, se presară cu făină şi se lasă la
cald până când făina presărată pe aluat prezintă crăpături. Se adaugă restul
de zahăr la marginea făinii. Se omogenizează totul într-un aluat maleabil. Se
lasă aluatul să crească într-un spaţiu cald până când îşi dublează volumul.
Pentru umplutură, se amestecă toate ingredientele la un loc. Se împarte aluatul
în trei părţi egale, care se întind în dreptunghiuri alungite. Se întinde o treime
din umplutură pe fiecare dreptunghi şi apoi bucăţile de aluat se întind îm‐
preună. Se face o împletitură din cele trei bucăţi de aluat. Se unge suprafaţa
împletiturii cu un amestec de gălbenuş de ou şi lapte şi apoi se presară frunzele
de migdale.
PĂSTREAZA CALD
Utilizaţi numai borcane de aceeaşi dimensiune.
Nu utilizaţi borcane cu capac cu filet sau tip baionetă şi cutii metalice.
20
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Aeg-Electrolux B98203-5-M Recipe book

Tip
Recipe book