Aeg-Electrolux BP9314001M Recipe book

Tip
Recipe book
RO
CARTEA DE REŢETE INFORMAŢII PENTRU
UTILIZATOR
PENTRU REZULTATE PERFECTE
Îţi mulţumim că ai ales acest produs AEG. Am creat acest
produs pentru a vă oferi performanţe impecabile, pentru
mulţi ani de acum inainte, cu tehnologii inovatoare care
fac viaţa mai simplă - funcţii pe care s-ar putea să nu le
găsiţi la aparatele obişnuite. Vă rugăm să alocaţi câteva
minute cititului pentru a obţine tot ce este mai bun din
acest aparat.
ACCESORII ŞI CONSUMABILE
În magazinul virtual AEG veţi găsi tot ceea ce aveţi nevoie
pentru a menţine toate aparatele dumneavoastră AEG cu
un aspect fără cusur şi în condiţii perfecte de funcţionare.
Împreună cu o gamă largă de accesorii concepute şi
create la standarde înalte de calitate, conform aşteptărilor
dumneavoastră, de la accesorii de gătit foarte specializate
la suporturi de veselă, de la suporturi pentru sticle la
plase pentru lenjeria delicată…
Vizitati magazinul virtual la
www.aeg-electrolux.com/shop
2
CUPRINS
4 Utilizări, tabele de gătit şi
recomandări
15 Reţete pentru Gătire asistata
Următoarele simboluri sunt utilizate în
acest manual de utilizare:
Informaţii importante cu privire la
siguranţa dvs. personală şi informaţii cu
privire la modul de evitare a deteriorării
aparatului.
Informaţii şi recomandări generale
Informaţii cu privire la mediul înconjurător
Ne rezervãm dreptul asupra efectuãrii
de modificãri
Cuprins
3
UTILIZĂRI, TABELE DE GĂTIT ŞI RECOMANDĂRI
AVERTIZARE
Consultaţi capitolul "Informaţii privind siguranţa".
Partea interioară a uşii
La anumite modele, pe partea interioară a uşii cuptorului se află:
numărul nivelurilor pentru rafturi (modele selectate)
informaţii referitoare la funcţiile cuptorului, nivelurile recomandate pentru rafturi şi tempe‐
raturile pentru preparatele standard (modele selectate).
Temperatura şi duratele de coacere din tabele au rol consultativ. Acestea depind de reţete,
de calitatea şi de cantitatea ingredientelor utilizate.
Coacerea
Instrucţiuni generale
Noul dumneavoastră cuptor poate să coacă sau să frigă alimentele în mod diferit faţă de
aparatul anterior. Adaptaţi setările obişnuite (temperatură, durate de gătire) şi nivelurile
grătarelor conform valorilor din tabele.
Când duratele de coacere sunt mai lungi, puteţi opri cuptorul cu 10 minute înainte de ter‐
minarea duratei, pentru a utiliza căldura reziduală.
Când utilizaţi alimente congelate, este posibil ca tăvile din interiorul cuptorului se deforme‐
ze în timpul coacerii. Când tăvile se răcesc distorsiunea dispare.
Cum se folosesc Tabelele de coacere
Vă recomandăm ca prima dată să folosiţi o temperatură mai joasă.
Dacă nu puteţi găsi setările pentru o anumită reţetă, căutaţi reţete similare.
Durata de coacere se poate prelungi cu 10-15 minutes, atunci când coaceţi prăjituri pe
mai multe niveluri.
Prăjiturile şi produsele de patiserie aflate la înălţimi diferite nu se rumenesc uniform la
început. Dacă se întâmplă acest lucru, nu modificaţi setările de temperatură. Diferenţele
se atenuează în timpul coacerii.
Coacere în forme
Tip de coacere Funcţia cuptorului Nivel de utilizare Temperatură °C
Durata de gătit
Ore:Minute
Cozonac rotund
cu gaură la mijloc
sau brioşă
Căldura de sus +
jos
1 160-180 0:50-1:10
Chec Madeira/
Prăjituri de fructe
Căldura de sus +
jos
1 150-170 1:10-1:30
Pandişpan
Căldura de sus +
jos
2 160-180 0:30-0:45
Aluat pentru tartă
- patiserie
Căldura de sus +
jos
2
190-210
1)
0:10-0:25
4
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
Tip de coacere Funcţia cuptorului Nivel de utilizare Temperatură °C
Durata de gătit
Ore:Minute
Aluat pentru tartă
- amestec pandiş‐
pan
Căldura de sus +
jos
2 170-190 0:20-0:25
Apple pie (2 tăvi
Ø20cm, aşezate
pe diagonală)
Căldura de sus +
jos
1 180 1:10-1:30
Torturi sărate (de
ex. quiche lorrai‐
ne)
Căldura de sus +
jos
1 180-200 0:40-1:00
Tartă cu brânză
Căldura de sus +
jos
1 160-180 1:00-1:30
1) Preîncălziţi cuptorul
Produs de copt în tăvi de coacere
Tip de coacere Funcţia cuptorului Nivel de utilizare Temperatură °C
Durata de gătit
Ore:Minute.
Pâine împletită/
colac împletit
Căldura de sus +
jos
2 170-190 0:40-0:50
Cozonac cu stafi‐
de
Căldura de sus +
jos
2
160-180
1)
0:50-1:10
Pâine (pâine de
secară):
1. Prima parte a
procesului de
coacere.
2. A doua parte
a procesului
de coacere.
Căldura de sus +
jos
1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 00:25
2. 0:30-1:00
Choux a la creme/
ecler
Căldura de sus +
jos
3
190-210
1)
0:20-0:35
Ruladă
Căldura de sus +
jos
3
180-200
1)
0:10-0:20
Prăjitură cu nucă
(uscată)
Căldura de sus +
jos
3 150-160 0:20-0:40
Prăjitură cu mig‐
dale şi unt/prăjitu‐
ri cu glazură de
zahăr
Căldura de sus +
jos
3
190-210
1)
0:15-0:30
Tarte cu fructe
(din aluat cu droj‐
die/de chec)
2)
Căldura de sus +
jos
3 170 0:35-0:50
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
5
Tip de coacere Funcţia cuptorului Nivel de utilizare Temperatură °C
Durata de gătit
Ore:Minute.
Tarte cu fructe pe
cocă fragedă
Căldura de sus +
jos
3 170-190 0:40-1:00
Prăjituri cu droj‐
die, cu umplutură
fină (de ex.
brânză dulce,
smântână, cremă
de ou şi lapte)
Căldura de sus +
jos
3
160-180
1)
0:40-1:20
Pizza (cu multă
garnitură)
2)
Căldura de sus +
jos
1
180-200
1)
0:30-0:50
Pizza (crocantă)
Căldura de sus +
jos
1
220-250
1)
0:15-0:25
Pâine nedospită
Căldura de sus +
jos
1 230-250 0:10-0:15
Tarte (CH)
Căldura de sus +
jos
1 210-230 0:35-0:50
1) Preîncălziţi cuptorul
2) Folosiţi tava pentru coacere
Biscuiţi
Tip de coacere Funcţia cuptorului Nivel de utilizare Temperatură °C
Durata de gătit
Ore:Minute.
Fursecuri
Căldura de sus +
jos
3 170-190 0:10-0:20
Biscuit pufos/ Pa‐
tiserie
Căldura de sus +
jos
3
160
1)
0:20-0:30
Biscuiţi din aluat
de pandişpan
Căldura de sus +
jos
3 170-190 0:20-0:30
Dulciuri cu albuş
de ou, bezele
Căldura de sus +
jos
3 80-100 2:00-2:30
Pricomigdale
Căldura de sus +
jos
3 120-130 0:30-0:60
Biscuiţi pufoşi
Căldura de sus +
jos
3 170-190 0:20-0:40
Foietaj din aluat
franţuzesc
Căldura de sus +
jos
3
190-210
1)
0:20-0:30
Rulouri
Căldura de sus +
jos
3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (20
pe tavă)
Căldura de sus +
jos
3
170
1)
0:20-0:30
1) Preîncălziţi cuptorul
6
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
Coacere pe un singur nivel:
Coacere în forme
Tip de coacere Funcţia cuptorului Nivel de utilizare Temperatură °C Durata de gătit
Ore:Minute.
Cozonac rotund
cu gaură la mijloc
sau brioşă
Aer cald 1 150-160 0:50-1:10
Chec Madeira/
Prăjituri de fructe
Aer cald 1 140-160 1:10-1:30
Pandişpan Aer cald 2 140 0:35-0:50
Pandişpan Căldura de sus +
jos
2 160 0:35-0:50
Aluat pentru tartă
- patiserie
Aer cald 2
170-180
1)
0:10-0:25
Aluat pentru tartă
- amestec pandiş‐
pan
Aer cald 2 150-170 0:20-0:25
Apple pie (2 tăvi
Ø20cm, aşezate
pe diagonală)
Aer cald 2 160 1:10-1:30
Apple pie (2 tăvi
Ø20cm, aşezate
pe diagonală)
Căldura de sus +
jos
2 180 1:10-1:30
Tartă cu brânză Căldura de sus +
jos
1 170-190 1:00-1:30
1) Preîncălziţi cuptorul
Produs de copt în tăvi de coacere
Tip de coacere Funcţia cuptorului Nivel de utilizare Temperatură °C
Durata de gătit
Ore:Minute.
Pâine împletită/
colac împletit
Căldura de sus +
jos
3 170-190 0:30-0:40
Cozonac cu stafi‐
de
Căldura de sus +
jos
2
160-180
1)
0:50-1:10
Pâine (pâine de
secară)
1. Prima parte a
procesului de
coacere.
2. A doua parte
a procesului
de coacere.
Căldura de sus +
jos
1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
Choux a la creme/
ecler
Căldura de sus +
jos
3
190-210
1)
0:20-0:35
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
7
Tip de coacere Funcţia cuptorului Nivel de utilizare Temperatură °C
Durata de gătit
Ore:Minute.
Ruladă Căldura de sus +
jos
3
180-200
1)
0:10-0:20
Prăjitură cu nucă
(uscată)
Aer cald 3 150-160 0:20-0:40
Prăjitură cu mig‐
dale şi unt/prăjitu‐
ri cu glazură de
zahăr
Căldura de sus +
jos
3
190-210
1)
0:20-0:30
Tarte cu fructe
(din aluat cu droj‐
die/de chec)
2)
Aer cald 3 150 0:35-0:50
Tarte cu fructe
(din aluat cu droj‐
die/de chec)
2)
Căldura de sus +
jos
3 170 0:35-0:50
Tarte cu fructe pe
cocă fragedă
Aer cald 3 160-170 0:40-1:20
Prăjitură cu droj‐
die, cu umplutură
fină (de ex.
brânză dulce,
smântână, cremă
de ou şi lapte)
Căldura de sus +
jos
3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Preîncălziţi cuptorul
2) Utilizaţi tava de colectare sau tava de friptură
Biscuiţi
Tip de coacere Funcţia cuptorului Nivel de utilizare Temperatură °C
Durata de gătit
Ore:Minute.
Fursecuri Aer cald 3 150-160 0:10-0:20
Biscuit pufos/ Pa‐
tiserie
Aer cald 3 140 0:20-0:30
Biscuit pufos/ Pa‐
tiserie
Căldura de sus +
jos
3
160
1)
0:20-0:30
Turte dulci Aer cald 3 150-160 0:15-0:20
Dulciuri din foitaj
cu albuş de ou,
bezele
Aer cald 3 80-100 2:00-2:30
Pricomigdale Aer cald 3 100-120 0:30-0:50
Biscuiţi pufoşi Aer cald 3 150-160 0:20-0:40
Foietaj din aluat
franţuzesc
0:20-0:30
8
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
Tip de coacere Funcţia cuptorului Nivel de utilizare Temperatură °C
Durata de gătit
Ore:Minute.
Rulouri Aer cald 3
160
1)
0:10-0:25
Rulouri
Căldura de sus +
jos
3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (20
pe tavă)
Aer cald 3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (20
pe tavă)
Căldura de sus +
jos
3
170
1)
0:20-0:30
1) Preîncălziţi cuptorul
Sfaturi pentru coacere
Rezultatul coacerii Cauză posibilă Soluţie
Prăjitura este insufi‐
cient coaptă în partea
de jos
Nivel incorect al cuptorului Puneţi prăjitura la un nivel mai inferior al
cuptorului
Prăjitura se lasă (devi‐
ne cleioasă, lipicioasă,
urme de apă)
Temperatura cuptorului este
prea mare
Folosiţi un nivel mai mic
Prăjitura se lasă (devi‐
ne cleioasă, lipicioasă,
urme de apă)
Durata de coacere este prea
mică
Prelungiţi durata de coacere
Nu setaţi temperaturi mai mari pentru a re‐
duce durata de coacere
Prăjitura se lasă (devi‐
ne cleioasă, lipicioasă,
urme de apă)
Prea mult lichid în aluat Utilizaţi mai puţin lichid. Verificaţi timpul de
amestecare, mai ales dacă folosiţi mixere
Prăjitura este prea us‐
cată
Temperatura cuptorului este
prea redusă
Selectaţi o temperatură mai mare
Prăjitura este prea us‐
cată
Durata de coacere este prea
mare
Selectaţi o durată de coacere mai redusă
Prăjitura nu se rume‐
neşte uniform
Temperatura cuptorului este
prea mare, iar durata de coa‐
cere este prea mică
Setaţi o temperatură mai redusă şi măriţi
durata de coacere
Prăjitura nu se rume‐
neşte uniform
Aluatul nu este distribuit în
mod uniform
Întindeţi aluatul în mod uniform în tavă
Prăjiturile nu sunt gata
în timpul setat
Temperatura este prea mică Folosiţi o setare puţin mai ridicată pentru
temperatura cuptorului
Gătire la temp. scăzută
Alimentele ce ur‐
mează a fi gătite
Greutate (g) Temperatura Nivel raft Timp total minute
Friptură de vită 1000-1500 150° C 1 120-150
File de vită 1000-1500 150° C 3 90-110
Friptură de viţel 1000-1500 150° C 1 120-150
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
9
Alimentele ce ur‐
mează a fi gătite
Greutate (g) Temperatura Nivel raft Timp total minute
Fripturi 200-300 120 °C 3 20-40
Tabel pentru dezgheţare
Mâncare
Timp decongela‐
re (minute)
Timp de dezgheţare ul‐
terioară (minute)
Observaţie
Pui, 1000 g 100-140 20-30
Puneţi puiul pe o farfurie
răsturnată, pusă pe o farfurie
mare. La jumătatea duratei
de gătit întoarceţi puiul
Carne, 1000 g 100-140 20-30
Întoarceţi la jumătatea duratei
de gătit
Carne, 500 g 90-120 20-30
Întoarceţi la jumătatea duratei
de gătit
Păstrăv, 150 g 25-35 10-15 -
Căpşuni, 300 g 30-40 10-20 -
Unt, 250 g 30-40 10-15 -
Frişcă, 2x200 g 80-100 10-15
Frişca se poate bate chiar
dacă au mai rămas unele
părţi uşor îngheţate
Tort, 1.400 g 60 60 -
Configurare pentru pizza
Tip de coacere Nivel raft Temperatură °C Timp minute
Pizza (crocantă)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (cu multă garni‐
tură)
2 180 - 200 25 - 35
Plăcinte 1 180 - 200 40 - 55
Tartă cu spanac 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Tartă elveţiană 1 170 - 190 45 - 55
Plăcintă cu mere, aco‐
perită
1 150 - 170 50 - 60
Plăcintă cu legume 1 160 - 180 50 - 60
Pâine nedospită
2
230 - 250
1)
10 - 20
Tastă cu foietaj din
aluat franţuzesc
2
160 - 180
1)
45 - 55
10
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
Tip de coacere Nivel raft Temperatură °C Timp minute
Flammekuchen (mân‐
care din Alsacia,
asemănătoare cu piz‐
za)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Piroşti (versiunea ru‐
sească de calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Preîncălziţi cuptorul
2) Folosiţi tava de friptură
Coacerea fripturilor
Instrucţiuni generale:
Utilizaţi veselă termorezistentă pentru coacerea fripturilor (citiţi instrucţiunile producătoru‐
lui).
Fripturile de pulpă mari pot fi coapte direct în tava de prăjire adâncă sau pe raftul cuptoru‐
lui aflat deasupra acesteia. (Dacă există)
Coaceţi fripturile din carne slabă într-o oală de friptură cu capac. Aceasta va menţine car‐
nea suculentă.
Toate tipurile de carne care trebuie să facă o crustă, pot fi preparate în oala de friptură
fără capac.
Vă recomandăm să preparaţi carnea şi peştele de peste 1 kg în cuptor.
Pentru a evita arderea sucului din carne sau a grăsimii ce se scurge, vă recomandăm să
adăugaţi puţin lichid în tava de prăjire adâncă.
Dacă este nevoie, întoarceţi friptura (după ce a trecut 1/2 - 2/3 din durata de coacere).
Stropiţi de câteva ori fripturile mari şi puiul cu sosul propriu în timpul coacerii. În acest
mod, rezultatul va fi mai bun.
Opriţi cuptorul cu aproximativ 10 minute mai repede, pentru a utiliza căldura reziduală.
Prăjire cu Gătire intensivă
Vită
Tip de carne Cantitate
Funcţia cupto‐
rului
Nivel raft
Temperatură
°C
Timp min.
Friptură la tavă 1-1,5 kg
Căldură de
sus + jos
1 230 120-150
Friptură de vită
sau file: în sânge
pentru fiecare
cm de grosi‐
me
Gătire inten‐
sivă
1
190-200
1)
5-6
Friptură de vită
sau file: mediu
pentru fiecare
cm de grosi‐
me
Gătire inten‐
sivă
1
180-190
1)
6-8
Friptură de vită
sau file: bine făcut
pentru fiecare
cm de grosi‐
me
Gătire inten‐
sivă
1
170-180
1)
8-10
1) Preîncălziţi cuptorul
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
11
Porc
Tip de carne Cantitate
Funcţia cup‐
torului
Nivel raft
Temperatură
°C
Timp min.
Spată, ceafă,
pulpă
1-1,5 kg
Gătire inten‐
sivă
1 160-180 90-120
Cotlet, antricot 1-1,5 kg
Gătire inten‐
sivă
1 170-180 60-90
Bucată de carne 750 g-1 kg
Gătire inten‐
sivă
1 160-170 50-60
But de porc (semi‐
preparat)
750 g-1 kg
Gătire inten‐
sivă
1 150-170 90-120
Viţel
Tip de carne Cantitate Funcţia cupto‐
rului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp min.
Friptură de vi‐
ţel
1 kg Gătire inten‐
sivă
1 160-180 90-120
Rasol de viţel 1,5-2 kg Gătire inten‐
sivă
1 160-180 120-150
Miel
Tip de carne Cantitate Funcţia cupto‐
rului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp min.
Pulpă de miel,
friptură de miel
1-1,5 kg Gătire inten‐
sivă
1 150-170 100-120
Spinare de
miel
1-1,5 kg Gătire inten‐
sivă
1 160-180 40-60
Vânat
Tip de carne Cantitate Funcţia cupto‐
rului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp min.
Spate de iepu‐
re, pulpă de ie‐
pure
până la 1 kg Căldură de
sus + jos
1
230
1)
30-40
Spate de
căprioa
1,5-2 kg Căldură de
sus + jos
1 210-220 35-40
Şuncă de
căprioa
1,5-2 kg Căldură de
sus + jos
1 180-200 60-90
1) Preîncălziţi cuptorul
Găină
Tip de carne Cantitate Funcţia cupto‐
rului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp min.
Porţii de pui 200-250g fie‐
care
Gătire inten‐
sivă
1 200-220 30-50
12
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
Tip de carne Cantitate Funcţia cupto‐
rului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp min.
Jumătate de
pui
400-500g fie‐
care
Gătire inten‐
sivă
1 190-210 35-50
Pui, pasăre în‐
dopată
1-1,5 kg Gătire inten‐
sivă
1 190-210 50-70
Raţă 1,5-2 kg Gătire inten‐
sivă
1 180-200 80-100
Gâscă 3,5-5 kg Gătire inten‐
sivă
1 160-180 120-180
Curcan 2,5-3,5 kg Gătire inten‐
sivă
1 160-180 120-150
Curcan 4-6 kg Gătire inten‐
sivă
1 140-160 150-240
Peşte (la abur)
Tip de carne Cantitate Funcţia cupto‐
rului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp min.
Peşte întreg 1-1,5 kg Căldură de
sus + jos
1 210-220 40-60
Grătar
Folosiţi întotdeauna funcţiile de grătar la temperatura maximă
Frigeţi la grătar întotdeauna cu uşa cuptorului închisă
Pre-încălziţi întotdeauna cuptorul gol timp de 5 minute utilizând funcţiile de grătar.
Setaţi raftul la nivelul pentru raft recomandat în tabelul pentru grătar.
Setaţi întotdeauna tava pentru grăsime la primul nivel de raft.
Gătiţi pe grătar numai bucăţi de carne sau de peşte plate.
Grătar
Alimente pentru
grătar
Temperatura Nivel de utilizare
Timp de frigere la grătar (minute)
pe o parte pe cealaltă parte
Friptură de vită 210-230 2 30-40 30-40
File de vită 230 3 20-30 20-30
Pulpă de porc 210-230 2 30-40 30-40
Pulpă de viţel 210-230 2 30-40 30-40
Pulpă de miel 210-230 3 25-35 20-25
Peşte întreg,
500-1.000g
210-230 3/4 15-30 15-30
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
13
Grătar intens
Alimente pentru grătar Nivel de utilizare
Timp de frigere la grătar (minute)
pe o parte pe cealaltă parte
Burgeri 4 8-10 6-8
File de porc 4 10-12 6-10
Cârnaţi 4 10-12 6-8
Fripturi file, fripturi de vi‐
ţel
4 7-10 6-8
Pâine prăjită
1)
5 1-3 1-3
Pâine prăjită cu garni
tură
4 6-8 -
1) Preîncălziţi cuptorul
Tabel pentru dezgheţare
Mâncare
Timp decongela‐
re (minute)
Timp de dezgheţare ul‐
terioară (minute)
Observaţie
Pui, 1000 g 100-140 20-30
Puneţi puiul pe o farfurie
răsturnată, pusă pe o farfurie
mare. La jumătatea duratei
de gătit întoarceţi puiul
Carne, 1000 g 100-140 20-30
Întoarceţi la jumătatea duratei
de gătit
Carne, 500 g 90-120 20-30
Întoarceţi la jumătatea duratei
de gătit
Păstrăv, 150 g 25-35 10-15 -
Căpşuni, 300 g 30-40 10-20 -
Unt, 250 g 30-40 10-15 -
Frişcă, 2x200 g 80-100 10-15
Frişca se poate bate chiar
dacă au mai rămas unele
părţi uşor îngheţate
Tort, 1.400 g 60 60 -
Uscare
Legume
Alimente de uscat Temperatură în °C
Nivel de utilizare
Durată în ore
(orientativă)
1 nivel 2 niveluri
Fasole 60-70 3 1/4 6-8
Ardei 60-70 3 1/4 5-6
Legume pentru
supă
60-70 3 1/4 5-6
14
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
Alimente de uscat Temperatură în °C
Nivel de utilizare
Durată în ore
(orientativă)
1 nivel 2 niveluri
Ciuperci 50-60 3 1/4 6-8
Verdeţuri 40-50 3 1/4 2-3
Fructe
Alimente de uscat Temperatură în °C
Nivel de utilizare
Durată în ore
(orientativă)
1 nivel 2 niveluri
Prune 60-70 3 1/4 8-10
Caise 60-70 3 1/4 8-10
Felii de măr 60-70 3 1/4 6-8
Pere 60-70 3 1/4 6-9
REŢETE PENTRU GĂTIRE ASISTATA
În meniul Gătire asistată , felurile de mâncare sunt împărţite în mai multe categorii:
•Porc/Vitel
Vita/Vanat/Miel
Gaina
•Peste
Prajitura
Pizza/Placinta/Paine
Facilitati
Specialitati
Afişajul arată nivelurile cuptorului şi duratele de gătire presetate pentru fiecare reţetă automată.
Porc/Viţel
Friptura de porc
Setări:
Stabilirea automată a greutăţii. Interval de setare pentru greutate între 1.000 şi 3.000 g.
Mod de preparare:
Condimentaţi carnea după gust şi introduceţi într-un vas rezistent la foc. Adăugaţi apă sau
alt lichid; partea inferioară trebuie să fie acoperită la o adâncime de 20 - 40 mm.
Porc
Setări:
Probă de carne automată, temperatura zonei de mijloc 75 °C.
Mod de preparare:
Condimentaţi carnea după gust, introduceţi sonda pentru carne şi introduceţi într-un vas re
zistent la foc.
Reţete pentru Gătire asistata
15
Picior de porc
Ingrediente:
1 picior de porc de la spate de 0,8-1,2 kg
2 linguri ulei
1 linguriţă sare
1 linguriţă boia dulce
1/2 linguriţă busuioc
1 conservă mică de ciuperci tăiate
legume pentru supă (morcov, praz, ţelină, pătrunjel)
•apă
Mod de preparare:
Crestaţi pielea în jurul butului de porc. Amestecaţi ulei, sare, boia şi busuioc şi presăraţi pes‐
te butul de porc. Puneţi butul de porc într-o tavă pentru coacere şi presăraţi ciupercile deasu‐
pra. Adăugaţi legumele pentru supă şi apă; partea inferioară trebuie să fie acoperită la o
adâncime de 10 - 15 mm.
Timp în cuptor: 160 de minute
Nivel de utilizare: 1
Spata de porc
Ingrediente:
1,5 kg spată de porc, cu piele, de la un porc tânăr
•sare
•piper
2 linguri ulei de măsline
150 g ţelină feliată subţire
1 praz, feliat
1 conservă mică de tomate mărunţite
250 ml smântână
2 căţei de usturoi, curăţaţi şi zdrobiţi
rozmarin şi cimbru proaspete
Mod de preparare:
Cu un cuţit ascuţit, tăiaţi pielea în formă de romb. Condimentaţi cu sare şi piper şi rumeniţi
pe toate părţile cu ulei de măsline într-o tavă pentru coacere pe un ochi, apoi daţi la o parte.
Căliţi ţelina şi prazul cu puţin ulei într-o tavă pentru coacere, apoi adăugaţi tomatele, smân‐
tâna, căţeii de usturoi, rozmarinul şi cimbrul, amestecaţi şi puneţi spata de porc deasupra.
Introduceţi la cuptor.
Timp în cuptor: 130 de minute
Nivel de utilizare: 1
Friptura de vitel
Setări:
Stabilirea automată a greutăţii. Interval de setare pentru greutate între 1.000 şi 3.000 g.
16
Reţete pentru Gătire asistata
Mod de preparare:
Condimentaţi carnea după gust şi introduceţi într-un vas rezistent la foc. Adăugaţi apă sau
alt lichid; partea inferioară trebuie să fie acoperită la o adâncime de 10 - 20 mm. Acoperiţi
cu un capac.
Spata de vitel
Ingrediente:
1 rasol de viţel de la spate de 1,5 - 2 kg
4 felii de costiţă fiartă
2 linguri ulei
1 linguriţă sare
1 linguriţă boia dulce
1/2 linguriţă busuioc
1 conservă mică de ciuperci tăiate
legume pentru supă (morcov, praz, ţelină, pătrunjel)
•apă
Mod de preparare:
Faceţi 8 crestături pe lungime în jurul rasolului de viţel. Tăiaţi patru felii de costiţă fiartă în
jumătate şi introduceţi în crestături. Amestecaţi ulei, sare, boia şi busuioc şi presăraţi peste
rasolul de viţel. Puneţi rasolul de viţel într-o tavă pentru coacere şi presăraţi ciupercile dea‐
supra. Adăugaţi legumele pentru supă şi apă la rasolul de viţel; partea inferioară trebuie
fie acoperită la o adâncime de 10 - 15 mm.
Timp în cuptor: 160 de minute
Nivel de utilizare: 1
Ossobuco
Ingrediente:
4 linguri de unt pentru rumenire
4 felii de pulpă de viţel cu os, de circa 3 - 4 cm grosime (tăiaţi transversal pe os)
4 morcovi medii, tăiaţi cubuleţe
4 tulpini de ţelină, tăiate cubuleţe
1 kg de tomate coapte, fără coajă, tăiate în jumătate, sâmburii scoşi şi tăiate cubuleţe
1 legătură de pătrunjel, spălată şi tocată mai mare
4 linguri unt
2 linguri de făină pentru tapetare
6 linguri ulei de măsline
250 ml vin alb
250 ml supă ce carne
3 cepe medii, decojite şi tocate mărunt
3 căţei de usturoi, curăţaţi şi feliaţi subţire
Câte 1/2 linguriţă de cimbru şi de oregano
2 foi de dafin
Reţete pentru Gătire asistata
17
2 căţei
sare, piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare:
Topiţi 4 linguri de unt într-o tavă pentru coacere şi introduceţi legumele. Scoateţi legumele
din tavă.
Spălaţi feliile de pulpă de viţel cu os şi apoi daţi prin făină. Îndepărtaţi surplusul de făină.
Încălziţi uleiul de sline şi rumeniţi feliile la foc mediu până când devin aurii. Scoateţi car‐
nea şi îndepărtaţi surplusul de ulei de măsline din oala de friptură.
Dizolvaţi sucurile cărnii din tava pentru coacere cu 250 ml de vin, puneţi într-o cratiţă şi lăsa‐
ţi să fiarbă un timp. Adăugaţi 250 ml de supă de carne şi adăugaţi pătrunjel, cimbru, orega‐
no şi roşii tăiate cubuleţe. Condimentaţi cu sare şi piper. Apoi lăsaţi din nou să fiarbă.
Puneţi legumele în oala de friptură, puneţi carnea deasupra şi turnaţi sosul peste. Acoperiţi
tava pentru coacere cu un capac şi introduceţi la cuptor.
Timp în cuptor: 120 de minute
Nivel de utilizare: 1
Piept de vitel umplut
Ingrediente:
1 chiflă
•1 ou
200 g carne tocată
sare, piper
1 ceapă, tocată
pătrunjel, tocat
1 kg piept de viţel (cu buzunar crestat)
legume pentru supă (morcov, praz, ţelină, pătrunjel)
50 g şuncă
250 ml apă
Mod de preparare:
Înmuiaţi chifla în apă şi apoi scurgeţi apa. Apoi amestecaţi cu ou, carne tocată, sare, piper,
ceapă tocată şi pătrunjel.
Condimentaţi pieptul de viţel (cu buzunarul crestat) şi umpleţi buzunarul cu umplutura din
carne. Apoi coaseţi deschiderea.
Puneţi pieptul de viţel într-o tavă pentru coacere, adăugaţi legumele pentru supă, şuncă şi
apă.
Timp în cuptor: 100 de minute
Nivel de utilizare: 1
Bucata de carne
Ingrediente:
2 chifle uscate
1 ceapă
3 linguri de pătrunjel tocat
750 g carne tocată (amestec de vită şi porc)
18
Reţete pentru Gătire asistata
2 ouă
sare, piper şi boia
felii subţiri de şuncă
Mod de preparare:
Înmuiaţi chiflele în apă şi apoi scurgeţi apa. Curăţaţi ceapa şi tocaţi mărunt, apoi căliţi în ulei
şi adăugaţi pătrunjelul tocat.
Amestecaţi carnea tocată, ouăle, chiflele stoarse de apă şi ceapa. Condimentaţi cu sare,
piper şi boia, puneţi într-o tavă de friptură şi acoperiţi cu felii subţiri de şuncă. Adăugaţi apă
puţină şi introduceţi la cuptor.
Timp în cuptor: 70 de minute
Nivel de utilizare: 1
Friptură festivă suedeză
Ingrediente:
200g prune uscate
150 ml vin alb
1,5 kg de pulpă de porc sau spată de viţel (fără oase
1 ceapă medie
•măr
sare, piper şi boia
Mod de preparare:
Frăgeziţi prunele în vin alb timp de două ore. Clătiţi puţin carnea în apă, după care uscaţi.
Tăiaţi mici şanţuri pe sub carne şi băgaţi o prună în fiecare tăietură, împingându-le cât mai
adânc în carne. Condimentaţi carnea şi puneţi-o în vasul de coacere cu partea fără prune
îndreptată în sus. Decojiţi ceapa şi mărul, tăiaţi-le în câte opt bucăţi şi puneţi-le în jurul friptu‐
rii. Adăugaţi apă în vinul rămas de la prune până ajungeţi la un sfert de litru şi turnaţi ames‐
tecul peste friptură. Acest preparat poate fi servit cu crochete, cartofi gratinaţi, brocoli sau
alte preparate similare.
Timp în cuptor: 60
Nivel de utilizare: 1
Vita/Vânat/Miel
Ceafa de vita
Setări:
Probă de carne automată. Temperatura zonei de mijloc:
În sânge - 50 °C
Medie - 65 °C
Bine pătrunsă - 70 °C
Mod de preparare:
Condimentaţi carnea după gust, introduceţi sonda pentru carne şi puneţi într-un vas rezis‐
tent la foc.
Vita in stil scandinav
Setări:
Reţete pentru Gătire asistata
19
Probă de carne automată. Temperatura zonei de mijloc:
În sânge - 50 °C
Medie - 65 °C
Bine pătrunsă - 70 °C
Mod de preparare:
Condimentaţi carnea după gust, introduceţi sonda pentru carne şi puneţi într-un vas rezis‐
tent la foc.
Friptura de vita
Nu utilizaţi acest program pentru preparatele din parte superioară şi spate de vită.
Setări:
Stabilirea automată a greutăţii. Interval de setare pentru greutate între 1.000 şi 3.000 g.
Mod de preparare:
Condimentaţi carnea după gust şi introduceţi într-un vas rezistent la foc. Adăugaţi apă sau
alt lichid; partea inferioară trebuie să fie acoperită la o adâncime de 10 - 20 mm. Acoperiţi
cu un capac.
Vita marinata
Pentru a prepara marinata:
1 l apă
500 ml oţet de vin
2 linguriţe sare
15 boabe de piper
15 boabe de ienupăr
5 foi de dafin
2 legături de legume pentru supă (morcov, praz, ţelină, pătrunjel)
Fierbeţi totul şi lăsaţi să se răcească.
1,5 kg de carne de vită
Turnaţi marinata peste carnea de vită până când este acoperită şi lăsaţi la marinat 5 zile.
Ingrediente pentru friptură:
•sare
•piper
legumele pentru supă din marinată
Mod de preparare:
Scoateţi bucata de carne de vită din marinată şi lăsaţi să se scurgă. Condimentaţi cu sare şi
piper şi rumeniţi pe toate părţile într-o oală pentru friptură pe un ochi şi adăugaţi legumele
pentru supă din marinată.
Turnaţi o parte din marinată în oala pentru friptură; partea inferioară trebuie să fie acoperită
până la 10-15 mm. Acoperiţi oala pentru friptură cu un capac şi introduceţi la cuptor.
Timp în cuptor: 150 de minute
Nivel de utilizare: 1
20
Reţete pentru Gătire asistata
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56

Aeg-Electrolux BP9314001M Recipe book

Tip
Recipe book