Electrolux EOB68200X Recipe book

Tip
Recipe book
Tabele, recomandări şi reţete
Cuptor
Electrolux. Thinking of you.
Pentru a vedea cum gândim, vizitaţi www.electrolux.com
Cuprins
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
2
Reţete pentru Gătire asistată 11
Ne rezervãm dreptul asupra efectuãrii de modificãri
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
Avertizare Consultaţi capitolul
"Informaţii privind siguranţa".
Informaţii privind acrilamidele
Important Conform ultimelor cercetări
ştiinţifice, prăjirea excesivă a alimentelor (mai
ales a celor care conţin amidon), poate
constitui un risc pentru sănătate din cauza
acrilamidelor. De aceea, vă recomandăm să
gătiţi la temperatura cea mai mică posibilă şi
să nu rumeniţi prea tare alimentele.
Partea internă a uşii
Pe partea internă a uşii cuptorului veţi găsi
numerele nivelurilor grătarelor.
Temperatura şi duratele de coacere din
tabele au rol consultativ. Acestea depind
de reţete, calitatea şi cantitatea ingre-
dientelor utilizate.
Coacerea
Instrucţiuni generale
Noul dumneavoastră cuptor poate să
coacă sau să frigă alimentele în mod diferit
faţă de aparatul anterior. Adaptaţi setările
obişnuite (temperatură, durate de gătire) şi
nivelurile grătarelor conform valorilor din
tabele.
Când duratele de coacere sunt mai lungi,
puteţi opri cuptorul cu 10 minute înainte de
terminarea duratei, pentru a utiliza căldura
reziduală.
Când utilizaţi alimente congelate, este
posibil ca tăvile din interiorul cuptorului
să se deformeze în timpul coacerii. Când
tăvile se răcesc distorsiunea dispare.
Cum se folosesc Tabelele de coacere
•Vă recomandăm ca prima dată să folosiţi
o temperatură mai joasă.
•Dacă nu puteţi găsi setările pentru o anu-
mită reţ
etă, căutaţi reţete similare.
Durata de coacere se poate prelungi cu
10-15 minutes, atunci când coaceţi prăji-
turi pe mai multe niveluri.
•Prăjiturile şi produsele de patiserie aflate la
înălţimi diferite nu se rumenesc uniform la
început. Dacă se întâmplă acest lucru, nu
modificaţi setările de temperatură. Diferen-
ţele se atenuează în timpul coacerii.
Coacerea pe un nivel al cuptorului - Coacerea în forme
Tip de coacere Funcţie Nivel Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Prăjitură ring sau
brioşă
Aer cald 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Chec Madeira/Prăjituri
de fructe
Aer cald 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Pandişpan Aer cald 1 140 0:25 - 0:40
Pandişpan Caldura de sus +
jos
1 160 0:25 - 0:40
Aluat pentru tartă - pa-
tiserie
1)
Aer cald 3 170-180 0:10 - 0:25
2 electrolux
Tip de coacere Funcţie Nivel Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Aluat pentru tartă -
amestec pandişpan
Aer cald 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Plăcintă cu mere Caldura de sus +
jos
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Plăcintă cu mere (2
tăvi, Ø 20 cm, puse în
diagonală)
Aer cald 1 160 1:10 - 1:30
Plăcintă cu mere (2
tăvi, Ø 20 cm, puse în
diagonală)
Caldura de sus +
jos
1 180 1:10 - 1:30
Rulouri pentru cina (de
ex. quiche lorraine)
Aer cald 1 160 - 180 0:30 - 1:10
Prăjitură cu brânză
dulce de vacă
Caldura de sus +
jos
1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Preîncălziţi cuptorul
Coacerea pe un nivel - Cozonaci/produse de patiserie/pâine în tăvi de copt
Tip de coacere Funcţie Nivel Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Pâine împletită/colac
împletit
Caldura de sus +
jos
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Cozonac cu stafide
1)
Caldura de sus +
jos
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Pâine (pâine de se-
cară)
Caldura de sus +
jos
1
- mai întâi
1)
230 0:25
- urmat de 160 - 180 0:30 - 1:00
Choix a la creme/ecler
1)
Caldura de sus +
jos
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Ruladă elveţiană
1)
Caldura de sus +
jos
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Prăjitură cu nucă (us-
cată)
Aer cald 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Prajitura Almond cu
chimen şi cremă de
unt/prăjituri cu glazură
de zahăr
1)
Caldura de sus +
jos
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Tarte cu fructe (din
aluat cu drojdie/de
pandişpan)
2)
Aer cald 3 150 0:35 - 0:50
Tarte cu fructe (din
aluat cu drojdie/de
pandişpan)
2)
Caldura de sus +
jos
3 170 0:35 - 0:50
electrolux 3
Tip de coacere Funcţie Nivel Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Tarte cu fructe cu
aluat de patiserie
Aer cald 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Cozonac cu umplu-
tură delicată (de ex.
brânză dulce, smân-
tână, cremă de ou şi
lapte)
1)
Caldura de sus +
jos
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (cu multe ingre-
diente)
1)2)
Aer cald 1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (blat subţire)
1)
Aer cald 1 200 - 220 0:10 - 0:25
Pâine nedospită Aer cald 1 200 - 200 0:08 - 0:15
Tarte (CH) Aer cald 1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Cuptor preîncălzit
2) Folosiţi tava adâncă pentru prăjire
Coacere pe un singur nivel - Mancaruri fara grasime
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Fursecuri Aer cald 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Biscuiţi şpriţaţi Aer cald 3 140 0:20 - 0:30
Biscuiţi şpriţaţi
1)
Caldura de sus +
jos
3 160 0:20 - 0:30
Turtă dulce Aer cald 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Dulciuri cu albuş de
ou, bezele
Aer cald 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Pricomigdale Aer cald 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Biscuiţi pufoşi Aer cald 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Foietaj din aluat fran-
ţuzesc
1)
Aer cald 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Rulouri
1)
Aer cald 3 160 0:20 - 0:35
Chifle
1)
Caldura de sus +
jos
3 180 0:20 - 0:35
Prăjituri mici (20 de
bucăţi/tavă)
1)
Aer cald 3 140 0:20 - 0:30
4 electrolux
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Prăjituri mici (20 de
bucăţi/tavă)
1)
Caldura de sus +
jos
3 170 0:20 - 0:30
1) Cuptor preîncălzit
Coacerea pe mai multe niveluri - Cozonaci/patiserie/pâine în tăvi de copt
Tip de coacere
Aer cald
2 nivele
Aer cald
3 nivele
Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Choux a la creme/Ecle-
ruri
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Prăjitură Streusel us-
cată
1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Preîncălziţi cuptorul
Coacerea pe mai multe niveluri - Biscuiţi/prăjituri mici/produse de patiserie/chifle
Tip de coacere
Aer cald
2 nivele
Aer cald
3 nivele
Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Fursecuri 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Biscuiţi şpriţaţi 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Turte dulci 1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Biscuiţi cu albuş de ou,
bezele
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Pricomigdale 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Biscuiţi pufoşi 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Foietaj din aluat franţu-
zesc
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Rulouri 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Prăjituri mici (20 de
bucăţi/tavă)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Cuptor preîncălzit
Sfaturi pentru coacere
Rezultatul coacerii Cauză posibilă Soluţie
Prăjitura este insuficient
coaptă în partea de jos
Nivel incorect al cuptorului Puneţi prăjitura la un nivel mai inferior al cup-
torului
Prăjitura se lasă (devine
cleioasă, lipicioasă, ur-
me de apă)
Temperatura cuptorului este
prea mare
Folosiţi un nivel mai mic
Prăjitura se lasă (devine
cleioasă, lipicioasă, ur-
me de apă)
Durata de coacere este prea
mică
Prelungiţi durata de coacere
Nu setaţi temperaturi mai mari pentru a
reduce durata de coacere
Prăjitura se lasă (devine
cleioasă, lipicioasă, ur-
me de apă)
Prea mult lichid în aluat Utilizaţi mai puţin lichid. Verificaţi timpul de
amestecare, mai ales dacă folosiţi mixere
Prăjitura este prea us-
cată
Temperatura cuptorului este
prea redusă
Selectaţi o temperatură mai mare
Prăjitura este prea us-
cată
Durata de coacere este prea
mare
Selectaţi o durată de coacere mai redusă
electrolux 5
Rezultatul coacerii Cauză posibilă Soluţie
Prăjitura nu se rume-
neşte uniform
Temperatura cuptorului este
prea mare, iar durata de coa-
cere este prea mică
Setaţi o temperatură mai redusă şi măriţi
durata de coacere
Prăjitura nu se rume-
neşte uniform
Aluatul nu este distribuit în
mod uniform
Întindeţi aluatul în mod uniform în tavă
Prăjiturile nu sunt gata
în timpul setat
Temperatura este prea mică Folosiţi o setare puţin mai ridicată pentru
temperatura cuptorului
Tabel Pizza
Tip de coacere Nivel raft Temperatură °C Timp (min)
Pizza (blat subţire)
1)
1 200 - 230 15 - 20
Pizza (cu multe ingre-
diente)
1 180 - 200 25 - 35
Plăcinte 1 180 - 200 40 - 60
Tartă cu spanac 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Prăjitură cu brânză dul-
ce de vacă, rotundă
1 140 - 160 80 - 90
Prăjitură cu brânză dul-
ce de vacă, la tavă
1 140 - 160 50 - 60
Plăcintă cu mere, aco-
perită
1 150 - 170 50 - 60
Plăcintă cu legume 1 160 - 180 50 - 60
Pâine nedospită
1)
1 230 10 - 20
Tastă cu foietaj din aluat
franţuzesc
1)
1 160 - 180 45 - 55
Flammekuchen (mân-
care din Alsacia,
asemănătoare cu pizza)
1)
1 230 15 - 25
Piroşti (versiunea ru-
sească de calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Preîncălziţi cuptorul
Tabel pentru Alimente coapte şi la grătar
Mâncare Funcţie cuptor Nivel
raft
Temperatură
°C
Durată H : Min
Paste Caldura de sus +
jos
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Caldura de sus +
jos
1 180-200 0:25-0:40
Legume la grătar
1)
Gatire intensiva 1 160-170 0:15-0:30
Baghete cu brânză to-
pită
1)
Gatire intensiva 1 160-170 0:15-0:30
6 electrolux
Mâncare Funcţie cuptor Nivel
raft
Temperatură
°C
Durată H : Min
Budinci dulci Caldura de sus +
jos
1 180-200 0:40-0:60
Sufleuri de peşte Caldura de sus +
jos
1 180-200 0:30-1:00
Legume umplute Gatire intensiva 1 160-170 0:30-1:00
1) preîncălziţi cuptorul
Semipreparate
Alimentele ce
urmează a fi
gătite
Funcţie Nivel raft Temperatură
°C
Durată
Pizza conge-
lată
Caldura de sus +
jos
3 consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
Cartofi prăjiţi
(300-600 g)
1)
Gatire intensiva 3 200-220 consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
Baghete Caldura de sus +
jos
3 consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
Tarte cu fructe Caldura de sus +
jos
3 consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
1) Observaţie: Cartofii prăjiţi trebuie întorşi de 2-3 ori în timpul preparării
Coacerea fripturilor
Instrucţiuni generale:
•Utilizaţi veselă termorezistentă pentru coa-
cerea fripturilor (citiţi instrucţiunile pro-
ducătorului).
Fripturile de pulpă mari pot fi coapte direct
în tava de prăjire adâncă sau pe raftul cup-
torului aflat deasupra acesteia. (Dacă
există)
Coaceţi fripturile din carne slabă într-o oală
de friptură cu capac. Aceasta va menţine
carnea suculentă.
Toate tipurile de carne care trebuie să facă
o crustă, pot fi preparate în oala de friptură
fără capac.
•Vă recomandăm să preparaţi carnea şi
peştele de peste 1 kg în cuptor.
Pentru a evita arderea sucului din carne
sau a grăsimii ce se scurge, vă reco-
mandăm să adăugaţi puţin lichid în tava de
prăjire adâncă.
•Dacă este nevoie, întoarceţi friptura (după
ce a trecut 1/2 - 2/3 din durata de coace-
re).
•Stropiţi de câteva ori fripturile mari şi puiul
cu sosul propriu în timpul coacerii. În acest
mod, rezultatul va fi mai bun.
•Opriţi cuptorul cu aproximativ 10 minute
mai repede, pentru a utiliza căldura rezi-
duală.
Vită
Tip de carne Cantitate Funcţie Nivel
raft
Tempera-
tură °C
Durată
(h:min)
Friptură la tavă 1 - 1,5 kg Caldura de
sus + jos
1 200 - 250 2:00 - 2:30
electrolux 7
Tip de carne Cantitate Funcţie Nivel
raft
Tempera-
tură °C
Durată
(h:min)
Friptură de vită sau file pentru fie-
care cm de
grosime
- în sânge
1)
pentru fieca-
re cm de
grosime
Gatire intensi-
va
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- mediu pentru fieca-
re cm de
grosime
Gatire intensi-
va
1 180 - 190 0:06 - 0:08
- bine pătrunsă pentru fieca-
re cm de
grosime
Gatire intensi-
va
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) preîncălziţi cuptorul
Porc
Tip de carne Cantitate Funcţie Nivel
raft
Tempera-
tură °C
Durată
(h:min)
Spată, ceafă, pulpă 1 - 1.5 kg Gatire intensi-
va
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Cotlet, antricot 1 - 1, kg Gatire intensi-
va
1 170 - 180 1:00 - 1:30
Bucată de carne 750 g - 1 kg Gatire intensi-
va
1 160 - 170 0:45 - 1:00
Picior de porc (semipre-
parat)
750 g - 1 kg Gatire intensi-
va
1 150 - 170 1:30 - 2:00
Viţel
Tip de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel
raft
Tempera-
tură °C
Durată
(h:min)
Friptură de viţel 1 kg Gatire intensi-
va
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Spată de viţel 1,5-2 kg Gatire intensi-
va
1 160 - 180 2:00 - 2:30
Miel
Tip de carne Cantitate Funcţie Nivel
raft
Tempera-
tură °C
Durată
(h:min)
Pulpă de miel, friptură de
miel
1 - 1,5 kg Gatire intensi-
va
1 150 - 170 1:15 - 2:00
Spinare de miel 1 - 1,5 kg Gatire intensi-
va
1 160 - 180 1:00 - 1:30
Vânat
Tip de carne Cantitate Funcţie Nivel
raft
Tempera-
tură °C
Durată
(h:min)
Spate de iepure, pulpă de
iepure
1)
până la 1 kg Caldura de
sus + jos
3 220 - 250 0:25 - 0:40
8 electrolux
Tip de carne Cantitate Funcţie Nivel
raft
Tempera-
tură °C
Durată
(h:min)
Spate de căprioară 1,5 - 2 kg Caldura de
sus + jos
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Şuncă de căprioară 1,5 - 2 kg Caldura de
sus + jos
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) preîncălziţi cuptorul
Găină
Tip de carne Cantitate Funcţie Nivel
raft
Tempera-
tură °C
Durată
(h:min)
Porţii de găină 200 - 250 g
fiecare
Gatire intensi-
va
1 200 - 220 0:35 - 0:50
Jumătate de pui 400 - 500 g
fiecare
Gatire intensi-
va
1 190 - 210 0:35 - 0:50
Pui, pasăre îndopată 1 - 1,5 kg Gatire intensi-
va
1 190 - 210 0:45 - 1:15
Raţă 1,5 - 2 kg Gatire intensi-
va
1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gâscă 3,5 - 5 kg Gatire intensi-
va
1 160 - 180 2:30 - 3:30
Curcan 2,5 - 3,5 kg Gatire intensi-
va
1 160 - 180 1:45 - 2:30
Curcan 4 - 6 kg Gatire intensi-
va
1 140 - 160 2:30 - 4:00
Peşte (la abur)
Tip de carne Cantitate Funcţie Nivel
raft
Tempera-
tură °C
Durată
(h:min)
Peşte întreg 1 - 1,5 kg Caldura de
sus + jos
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Tabel probă pentru carne
Vită
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în °C
Antricot sau file în sânge 45 - 50
Antricot sau file mediu 60 - 65
Antricot sau file bine făcut 70 - 75
Porc
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în °C
Spată de porc, pulpă, ceafă 80 - 82
Cotlet (spate), pulpă afumată de porc 75 - 80
Bucată de carne 75 - 80
electrolux 9
Viţel
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în °C
Friptură de viţel 75 - 80
Spată de viţel 85 - 90
Berbec / miel
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în °C
Pulpă de berbec 80 - 85
Spate de berbec 80 - 85
Friptură de miel, pulpă de miel 70 - 75
Vânat
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în °C
Spate de iepure 70 - 75
Pulpă de iepure 70 - 75
Iepure întreg 70 - 75
Spate de căprioară 70 - 75
Pulpă de căprioară 70 - 75
Grătar
Folosiţi întotdeauna funcţiile de grătar la
temperatura maximă
Important Frigeţi la grătar întotdeauna cu
uşa cuptorului închisă
Pre-încălziţi întotdeauna cuptorul gol
timp de 5 minute utilizând funcţiile de
grătar.
•Setaţi raftul la nivelul pentru raft reco-
mandat în tabelul pentru grătar.
•Setaţi întotdeauna tava pentru grăsi-
me la primul nivel de raft.
•Gătiţi pe grătar numai bucăţi de carne
sau de peşte plate.
Aliment preparat pe
grătar
Nivel raft Durată
Prima parte A doua parte
Burgeri 4 8 - 10 min. 6 - 10 min.
Filé de porc 4 10 - 12 min 6 - 10 min.
Cârnaţi 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Muşchi filé, friptură de
viţel
4 6 - 7 min 5 - 6 min
Filé, friptură de vită
(aproximativ 1 kg)
3 10 - 12 min 10 - 12 min
Pâine prăjită
1)
3 4 - 6 min 3 - 5 min.
Pâine prăjită cu garni-
tură
3 6 - 8 min. -------
1) Nu preîncălziţi
Gatire la temp. scazuta
Utilizaţi această funcţie pentru a prepara
bucăţi de carne macră, fragedă şi peşte.
Gătiţi întotdeauna fără capac când utili-
zaţi funcţia Gatire la temp. scazuta .
1. Carnea trebuie rumenită în tigaie la tem-
peratură foarte mare.
2. Aşezaţi carnea într-o tavă de friptură sau
direct pe raftul cuptorului. Aşezaţi tava
sub raft pentru a aduna grăsimea.
10 electrolux
3. Setaţi funcţia cuptorului Gatire la temp.
scazuta , modificaţi temperatura, dacă
este necesar şi lăsaţi la cuptor până este
gata (vedeţi tabelul).
Alimentele ce
urmează a fi
gătite
Greutate (g) Temperatură °C Nivel raft Timp total minu-
te
Friptură de vită 1000-1500 150 1 90-110
File de vită 1000-1500 150 3 90-110
Friptură de viţel 1000-1500 150 1 100-120
Fripturi 200 - 300 120 3 20-30
Reţete pentru Gătire asistată
În meniul Gătire asistată , felurile de mâncare
sunt împărţite în mai multe categorii:
•Porc/Vitel
Vita/Vanat/Miel
•Gaina
•Peste
Prajitura
Pizza/Placinta/Paine
Facilitati
Specialitati
Programele automate
Aceste 3 programe automate oferă setări op-
time pentru fiecare tip de carne sau alte re-
ţete:
Programe pentru carne cu Stab. auto a
greutatii ( meniul Gatire asistata )
Programe pentru carne cu Proba de carne
automata ( meniul Gatire asistata )
Retete automate ( meniul Gatire asistata )
Gatire asistata cu Stab. auto a greutatii
Această funcţie calculează automat timpul
necesar prăjirii. Pentru a utiliza funcţia este
necesar să introduceţi greutatea alimentelor.
Activarea funcţiei:
1. Activaţi aparatul.
2. Selectaţi meniul Gatire asistata . Atingeţi
OK pentru a confirma.
3. Selectaţi categoria şi mâncarea. Atingeţi
OK pentru a confirma.
4. Selectaţi Stab. auto a greutatii . Atingeţi
OK pentru a confirma.
5. Pentru selectarea greutăţii alimentului
atingeţi + sau - . Atingeţi OK pentru a
confirma.
Este iniţiat programul automat. Puteţi modi-
fica greutatea în orice moment. Pentru a mo-
difica greutatea atingeţ
i + sau - . La încheie-
rea duratei este emis un semnal sonor. Pen-
tru a dezactiva semnalul atingeţi un câmp cu
senzor.
În cazul programelor pentru carne de
pasăre, întoarceţi alimentele după 30 de
minute. În acest sens, afişajul indică un
memento.
Feluri de mâncare cu Stab. auto a greutatii
Friptura de porc
Friptura de vitel
Friptura de vita
Friptura de vanat
Friptura de miel
Pui, intreg
Curcan, intreg
Rata, intreaga
Gasca, intreaga
Gatire asistata cu Proba de carne
automata
1. Activaţi aparatul.
2.
Atingeţi
sau pentru a seta funcţia
Gatire asistata , categoria necesară şi
mâncarea.
3.
Atingeţi
sau pentru a seta funcţia
Proba de carne automata .
4. Atingeţi OK pentru a confirma.
Afişajul indică „ Proba de carne “.
5. Introduceţi sonda pentru carne.
La încheierea programului este emis un
semnal sonor.
Pentru a dezactiva semnalul atingeţi un
câmp cu senzor.
6. Scoateţi sonda pentru carne.
electrolux 11
Feluri de mâncare cu Proba de carne auto-
mata
Ceafa de vita
Vita in stil scandinav
Friptura de miel, medie
Pui dezosat
Peste intreg
Gatire asistata cu Retete automate
Acest aparat dispune de un set de reţete pe
care le puteţi utiliza. Acestea sunt fixe şi nu
pot fi modificate.
Activarea funcţiei:
1. Activaţi aparatul.
2. Selectaţi meniul Gatire asistata . Atingeţi
OK pentru a confirma.
3. Selectaţi categoria şi mâncarea. Atingeţi
OK pentru a confirma.
4.
Selectaţi Retete automate . Atingeţi OK
pentru a confirma.
Când setaţi opţiunea Manual , sunt afi-
şate setările automate, dar acestea pot
fi modificate.
Afişajul arată nivelurile cuptorului şi du-
ratele de gătire presetate pentru fiecare
reţetă automată.
Porc/Vitel
Friptura de porc
Setări:
Cântarire automată Interval de setare greu-
tate ,între 1.000 şi 3.000 g.
Mod de preparare:
Condimentaţi carnea după gust şi puneţi-o
într-un vas rezistent la foc. Adăugaţi apă sau
alt lichid; partea inferioară trebuie să fie aco-
perită până la 20 - 40 mm.
Setări:
Proba de carne automata, temperatura zonei
de mijloc 75 °C.
Mod de preparare:
Condimentaţi carnea după gust, introduceţi
sonda pentru carne şi puneţi carnea într-un
vas rezistent la foc.
Picior de porc
Ingrediente:
1 picior de porc ,din spate ,de 0,8-1,2 kg
2 linguri ulei
1 linguriţă sare
1 linguriţă boia dulce
1/2 linguriţă busuioc
1 conservă mică de ciuperci tăiate
legume pentru supă (morcov, praz, ţelină,
pătrunjel)
•apă
Mod de preparare:
Crestaţi pielea în jurul piciorului de porc.
Amestecaţi ulei, sare, boia şi pătrunjel şi
presăraţi peste piciorul de porc. Puneţi pi-
ciorul de porc într-o tavă pentru coacere şi
presăraţi ciupercile deasupra. Adăugaţi legu-
mele pentru supă şi apă; partea inferioară
trebuie să fie acoperită până la 10 - 15 mm.
Timp în cuptor: 160 de minute
Nivel cuptor: 1
Spata de porc
Ingrediente:
•1,5 kg spată de porc, cu piele, de la un
porc tânăr
•sare
•piper
2 linguri ulei de măsline
150 g ţelină feliată subţire
1 praz, feliat
1 conservă mică de tomate mărunţite
250 ml smântână
•2 căţei de usturoi, curăţaţi şi zdrobiţi
•rozmarin şi cimbru proaspete
Mod de preparare:
Cu un cuţit ascuţit, tăiaţi pielea în formă de
romburi. Condimentaţi cu sare şi piper şi ru-
meniţi pe toate părţile pe un ochi, cu ulei de
măsline într-o tavă pentru coacere , apoi daţi
la o parte. Căliţi ţelina şi prazul cu puţin ulei
într-o tavă pentru coacere, apoi adăugaţi to-
matele, smântâna, căţeii de usturoi, rozma-
rinul şi cimbrul, amesteca
ţi şi puneţi spata de
porc deasupra. Introduceţi la cuptor.
Timp în cuptor: 130 de minute
Nivel cuptor: 1
Friptura de vitel
Setări:
Cântarire automată Interval de setare greu-
tate ,între 1.000 şi 3.000 g.
Mod de preparare:
12 electrolux
Pulpa de porc
Pulpa de vanat
Pulpa de porc
Condimentaţi carnea după gust şi introduceţi
într-un vas rezistent la foc. Adăugaţi apă sau
alt lichid; partea inferioară trebuie să fie aco-
perită până la 10 - 20 mm. Acoperiţi cu un
capac.
Spata de vitel
Ingrediente:
•1 spată de viţel de 1,5 - 2 kg
4 felii de costiţă fiartă
2 linguri ulei
1 linguriţă sare
1 linguriţă boia dulce
1/2 linguriţă busuioc
1 conservă mică de ciuperci tăiate
legume pentru supă (morcov, praz, ţelină,
pătrunjel)
•apă
Mod de preparare:
Faceţi 8 crestături pe lungime în jurul rasolului
de viţel. Tăiaţi patru felii de costiţă fiartă în
jumătate şi introduceţi în crestături. Ameste-
caţi uleiul, sarea, boia şi pătrunjelul şi
presăraţi peste spata de viţel. Puneţi spata
de viţel într-o tavă pentru coacere şi presăraţi
ciupercile deasupra. Adăugaţi legumele pen-
tru supă
şi apă la spata de viţel; partea infe-
rioară trebuie să fie acoperită până la 10 - 15
mm.
Timp în cuptor: 160 de minute
Nivel cuptor: 1
Ossobuco
Ingrediente:
4 linguri de unt pentru rumenire
4 felii de pulpă de viţel cu os, de circa 3 -
4 cm grosime (tăiaţi transversal pe os)
4 morcovi medii, tăiaţi cubuleţe
4 tulpini de ţelină, tăiate cubuleţe
1 kg de tomate coapte, fără coajă, tăiate
în jumătate, sâmburii scoşi şi tăiate cubu-
leţe
•1 legătură de pătrunjel, spălată şi tocată
mai mare
4 linguri unt
2 linguri de făină pentru tapetare
6 linguri de ulei de măsline
250 ml vin alb
250 ml supă de carne
3 cepe medii, decojite şi tocate mărunt
•3 căţei de usturoi, curăţaţi şi feliaţi subţire
Câte 1/2 linguriţă de cimbru şi de oregano
2 foi de dafin
•2 căţ
ei
sare, piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare:
Topiţi 4 linguri de unt într-o tavă pentru coa-
cere şi introduceţi legumele. Scoateţi legu-
mele din tava pentru coacere.
Spălaţi feliile de pulpă de viţel cu os şi apoi
daţi prin făină. Îndepărtaţi surplusul de făină.
Încălziţi uleiul de măsline şi rumeniţi feliile la
foc mediu până când devin aurii. Scoateţi
carnea şi îndepărtaţi surplusul de ulei de
măsline din tava pentru coacere.
Dizolvaţi sucurile cărnii din tava pentru coa-
cere cu 250 ml de vin, puneţi într-o cratiţă şi
lăsaţi să fiarbă un timp. Adăugaţi 250 ml de
supă de carne ş
i adăugaţi pătrunjel, cimbru,
oregano şi roşii tăiate cubuleţe. Condimentaţi
cu sare şi piper. Apoi lăsaţi din nou să fiarbă.
Puneţi legumele în tava pentru coacere, pu-
neţi carnea deasupra şi turnaţi sosul peste.
Acoperiţi tava pentru coacere cu un capac şi
introduceţi-o la cuptor.
Timp în cuptor: 120 de minute
Nivel cuptor: 1
Piept de vitel umplut
Ingrediente:
•1 chiflă
•1 ou
200 g carne tocată
sare, piper
1 ceapă, tocată
•pătrunjel, tocat
1 kg piept de viţel (cu buzunar crestat)
legumele pentru supă (morcov, praz, ţe-
lină, pătrunjel)
50 g şuncă
250 ml apă
Mod de preparare:
Înmuiaţi chifla în apă şi apoi scurgeţi apa.
Apoi amestecaţi cu ou, carne tocată, sare,
piper, ceapă tocată şi pătrunjel.
Condimentaţi pieptul de viţel (cu buzunarul
crestat) şi umpleţi buzunarul cu umplutura
pentru carne. După aceea coaseţi buzunarul.
Puneţi pieptul de viţel într-o tavă pentru coa-
cere, adăugaţi legumele pentru supă, şunca
şi apa.
Timp în cuptor: 100 de minute
Nivel cuptor: 1
electrolux 13
Bucata de carne
Ingrediente:
2 chifle uscate
1 ceapă
3 linguri de pătrunjel tocat
750 g carne tocată ( amestec de oaie şi
porc)
•2 ouă
sare, piper şi boia
felii subţiri de şuncă
Mod de preparare:
Înmuiaţi chiflele în apă şi apoi scurgeţi apa.
Curăţaţi ceapa şi tocaţi mărunt, apoi căliţi în
ulei şi adăugaţi pătrunjelul tocat.
Amestecaţi carnea tocată, ouăle, chiflele
stoarse de apă şi ceapa. Condimentaţi cu
sare, piper şi boia, puneţi într-o tavă de frip-
tură şi acoperiţi cu felii subţiri de şuncă.
Adăugaţi apă puţină
şi introduceţi la cuptor.
Timp în cuptor: 70 de minute
Nivel cuptor: 1
Vita/Vanat/Miel
Ceafa de vita
Setări:
Proba de carne automata. Temperatura zo-
nei de mijloc:
În sânge - 50 °C
•Medie - 65 °C
•Bine pătrunsă - 70 °C
Mod de preparare:
Condimentaţi carnea după gust, introduceţi
proba de carne şi puneţi într-un vas rezistent
la foc.
Vita in stil scandinav
Setări:
Proba de carne automata. Temperatura mie-
zului:
În sânge - 50 °C
•Medie - 65 °C
•Bine pătrunsă - 70 °C
Mod de preparare:
Condimentaţi carnea după gust, introduceţi
proba de carne şi puneţi într-un vas rezistent
la foc.
Friptura de vita
Setări:
Cântărire automată. Interval de setare greu-
tate ,între 1.000 şi 3.000 g.
Mod de preparare:
Condimentaţi carnea după gust şi punţi-o
într-un vas rezistent la foc. Adăugaţi apă sau
alt lichid; partea inferioară trebuie să fie aco-
perită la o adâncime de 10 - 20 mm. Acoperiţi
cu un capac.
Vita marinata
Pentru a prepara marinata:
•1 l apă
500 ml oţet de vin
2 linguriţe sare
15 boabe de piper
15 boabe de ienupăr
5 foi de dafin
•2 legături de legume pentru supă (morcov,
praz, ţelină, pătrunjel)
Fierbeţi totul şi lăsaţi să se răcească.
1,5 kg de carne de vită
Turnaţi marinata peste carnea de vită până
când este acoperită şi lăsaţi la marinat 5
zile.
Ingrediente pentru friptură:
•sare
•piper
legumele pentru supă din marinată
Mod de preparare:
Scoateţi bucata de carne de vită din marinată
şi lăsaţi să se scurgă. Condimentaţi cu sare
şi piper şi rumeniţi pe toate părţile într-o tavă
pentru coacere pe un ochi şi adă
ugaţi legu-
mele pentru supă din marinată.
Turnaţi o parte din marinată în oala pentru
friptură; partea inferioară trebuie să fie aco-
perită până la 10-15 mm. Acoperiţi oala pen-
tru friptură cu un capac şi introduceţi la cup-
tor.
Timp în cuptor: 150 de minute
Nivel cuptor: 1
Setări:
Proba de carne automata Temperatura mie-
zului 70 °C.
Mod de preparare:
Condimentaţi carnea după gust, introduceţi
proba de carne şi puneţi într-un vas rezistent
la foc.
Friptura de vanat
Setări:
Cântărire automată.{# Interval de setare
greutate ,între 1.000 şi 3.000 g.
Mod de preparare:
14 electrolux
Pulpa de vanat
Condimentaţi carnea după gust şi introduceţi
într-un vas rezistent la foc. Adăugaţi apă sau
alt lichid; partea inferioară trebuie să fie aco-
perită până la 10 - 20 mm. Acoperiţi cu un
capac.
Iepure
Ingrediente:
•2 spinări de iepure
6 boabe de ienupăr (zdrobite)
sare şi piper
30g unt topit
125 ml smântână
legume pentru supă (morcov, praz, ţelină,
pătrunjel)
Mod de preparare:
Frecaţi spinările de iepure cu boabele de ie-
nupăr zdrobite, sare şi piper şi ungeţi cu unt
topit.
Puneţi spinările de iepure într-o tavă pentru
coacere, turnaţi smântână deasupra şi
adăugaţi legumele pentru supă.
Timp în cuptor: 35 de minute
Nivel cuptor: 1
Iepure Moustard
Ingrediente:
2 iepuri, a câte 800 g
sare şi piper
2 linguri ulei de măsline
2 cepe tocate în bucăţi mari
•50 g şuncă tăiată cubuleţe
2 linguri de făină
375 ml supă de pui
125 ml vin alb
1 linguriţă de cimbru proaspăt
125 ml smântână
2 linguri de muştar Dijon
Mod de preparare:
Tăiaţi iepurii în 8 bucăţi de mărime similară,
condimentaţi cu sare şi piper şi rumeniţi-le pe
toate părţile într-o oală pentru friptură.
Scoateţi bucăţile de iepure şi rumeniţi cepele
şi şunca. Presăraţi făina deasupra şi ames-
tecaţi. Adăugaţi supa de pui, vin alb şi cimbru
şi lăsa
ţi să fiarbă.
Adăugaţi smântână şi muştar Dijon, puneţi
carnea înapoi, acoperiţi un capac şi apoi in-
troduceţi la cuptor.
Timp în cuptor: 90 de minute
Nivel cuptor: 1
Porc mistret
Pentru a prepara marinata:
•1,5 l vin roşu
150 g ţelină rădăcină
150 g morcovi
2 cepe
5 foi de dafin
•5 căţei
•2 legături de legume pentru supă (morcov,
praz, ţelină, pătrunjel)
Fierbeţi totul şi lăsaţi să se răcească.
1,5 kg carne de mistreţ (spată)
Turnaţi marinata peste carne până când
este acoperită şi lăsaţi la marinat 3 zile.
Ingrediente pentru friptură:
•sare
•piper
legumele pentru supă din marinată
1 conservă mică de bureţi galbeni
Mod de preparare:
Scoateţi bucata de carne de mistreţ din ma-
rinată şi lăsaţi să se scurgă. Condimentaţi cu
sare şi piper
şi rumeniţi pe toate părţile într-o
oală pentru friptură. Adăugaţi bureţii galbeni
şi o parte din legumele pentru supă din ma-
rinată.
Turnaţi marinata în oala pentru friptură; par-
tea inferioară trebuie să fie acoperită până la
10-15 mm. Acoperiţi oala pentru friptură cu
un capac şi introduceţi la cuptor.
Timp în cuptor: 140 de minute
Nivel cuptor: 1
Friptura de miel
Setări:
Cântărire automată.{# Interval de setare
greutate ,între 1.000 şi 3.000 g.
Mod de preparare:
Condimentaţi carnea după gust şi introduceţi
într-un vas rezistent la foc. Adăugaţi apă sau
alt lichid; partea inferioară trebuie să fie aco-
perită până la 10 - 30 mm. Acoperiţi cu un
capac.
Friptura de miel, medie
Setări:
Proba de carne automata Temperatura zonei
de mijloc 70 °C.
Mod de preparare:
Condimentaţi carnea după gust, introduceţi
proba de carne şi puneţi într-un vas rezistent
la foc.
electrolux 15
Pulpa de miel
Ingrediente:
•2,7 kg pulpă de miel
•30 ml ulei de măsline
•sare
•piper
•3 căţei de usturoi
•1 legătură de rozmarin proaspăt (sau 1 lin-
guriţă de rozmarin uscat)
•apă
Mod de preparare:
Spălaţi pulpa de miel şi apoi uscaţi, ungeţi cu
ulei de măsline şi crestaţi carnea. Condimen-
taţi cu sare şi piper. Curăţaţi căţeii de usturoi
şi feliaţi, introduceţi împreună cu crenguţele
de rozmarin în crestăturile din carne.
Puneţi pulpa de miel într-o oală pentru frip-
tură şi adăugaţi apă; partea inferioară trebuie
să fie acoperită până la 10-15 mm.
Timp în cuptor: 165 de minute
Nivel cuptor: 1
Gaina
Pui, intreg
Setări:
Stabilirea automată a greutăţii. Interval de se-
tare greutate ,între 900 şi 2100 g.
Mod de preparare:
Puneţi puiul într-un vas rezistent la foc şi con-
dimentaţi după gust. După circa 30 de mi-
nute, întoarceţi friptura. Este afişat un semnal
de reamintire.
Curcan, intreg
Setări:
Cântărire automată.{# Interval de setare
greutate, între 1.700 şi 4.700 g.
Mod de preparare:
Puneţi curcanul într-un vas rezistent la foc şi
condimentaţi după gust. După circa 30 de
minute, întoarceţi friptura. Este afişat un sem-
nal de reamintire.
Rata, intreaga
Setări:
Cântărire automată. Interval de setare greu-
tate, între 1.500 şi 3.300 g.
Mod de preparare:
Puneţi raţa într-un vas rezistent la foc şi con-
dimentaţi după gust. După circa 30 de mi-
nute, întoarceţi friptura. Este afişat un semnal
de reamintire.
Gasca, intreaga
Setări:
Cântărire automată.{# Interval de setare
greutate ,între 2.300 şi 4.700 g.
Mod de preparare:
Puneţi gâsca într-un vas rezistent la foc şi
condimentaţi după gust. După circa 30 de
minute, întoarceţi friptura. Este afişat un sem-
nal de reamintire.
Pui dezosat
Setări:
Probă de carne automată, temperatura zonei
de mijloc 75 °C.
Mod de preparare:
Condimentaţi pieptul de curcan (dezosat)
după gust, introduceţi proba de carne şi pu-
neţi într-un vas rezistent la foc.
Pulpe de pui
Ingrediente:
4 pulpe de pui, 250 g fiecare
250 g crème fraîche
125 ml smântână
1 linguriţă sare
1 linguriţă boia
1 linguriţă curry
1/2 linguriţă piper
250 g ciuperci tăiate, la conservă
20 g făină
Mod de preparare:
Curăţaţi pulpele de pui şi puneţi într-o oală
pentru friptură. Amestecaţi restul ingredien-
telor împreună şi turnaţi peste pulpele de pui.
Timp în cuptor: 55 de minute
Nivel cuptor: 1
Cocos in sos de vin
Ingrediente:
•1 pui
•sare
•piper
1 lingură de făină
50 g unt topit
500 ml vin alb
500 ml supă de pui
4 linguri sos de soia
•1/2 legătură de pătrunjel
1 crenguţă de cimbru
150 g şuncă tăiată cubuleţe
250 g ciuperci brune, curăţate şi tăiate în
sferturi
12 şalote, curăţate
16 electrolux
•2 căţei de usturoi, curăţaţi şi zdrobiţi
Mod de preparare:
Curăţaţi puiul şi condimentaţi cu sare şi piper
şi presăraţi cu făină.
Încălziţi untul topit într-o tavă pentru coacere
pe ochi, rumeniţi puiul pe toate părţile. Tur-
naţi vinul alb, supa de pui şi sosul de soia şi
lăsaţi să fiarbă.
Adăugaţi pătrunjel, cimbru, şuncă tăiată cu-
buleţe, ciuperci, şalote şi usturoi.
Lăsaţi din nou să fiarbă, acoperiţi cu un ca-
pac şi introduceţi la cuptor.
Timp în cuptor: 55 de minute
Nivel cuptor: 1
Rata cu portocale
Ingrediente:
•1 raţă (1,6 – 2,0 kg)
•sare
•piper
3 portocale, fără coajă, fără sâmburi şi
tăiate cuburi
1/2 linguriţă sare
2 portocale pentru suc
150 ml sherry
Mod de preparare:
Curăţaţi raţa, condimentaţi cu sare şi piper şi
frecaţi cu coajă de portocală.
Umpleţi raţa cu cuburi de portocală condi-
mentate cu sare şi coaseţi.
Puneţi raţa în tava pentru coacere, cu pieptul
în jos.
Stoarceţi portocalele, amestecaţi sucul cu
sherry şi turnaţi peste raţă.
Introduceţi raţa la cuptor; întoarceţi după 30
de minute (se aude un semnal).
Timp în cuptor: 90 de minute
Nivel cuptor: 1
Pui umplut
Ingrediente:
1 pui, 1,2 kg (cu măruntaie)
1 lingură ulei
1 linguriţă sare
1/4 linguriţă boia
•50 g pesmet
3-4 linguri de lapte
1 ceapă, tocată
•1 legătură de pătrunjel tocat
20 g unt
•1 ou
sare şi piper
Mod de preparare:
Curăţaţi puiul şi uscaţi. Amestecaţi uleiul, sa-
rea şi boiaua şi ungeţi puiul cu amestecul.
Umplutură: Amestecaţi pesmetul şi laptele.
Puneţi ceapa tocată, pătrunjelul şi untul într-
o tigaie şi căliţi. Tocaţi mărunt inima, ficatul şi
pipota şi adăugaţi un ou. Apoi amestecaţi to-
tul şi condimentaţi cu sare şi piper.
Puneţi pieptul de pui într-o tavă pentru coa-
cere, introduceţi la cuptor; întoarceţ
i după 30
de minute. (Se aude un sunet.)
Timp în cuptor: 90 de minute
Nivel cuptor: 1
Peste
Peste intreg
Setări:
Proba de carne automată, temperatura zonei
de mijloc 70 °C.
Mod de preparare:
Condimentaţi peştele după gust, introduceţi
sonda pentru carne şi puneţi într-un vas re-
zistent la foc.
File de peste
Ingrediente:
600-700 g file de şalău, somon sau
păstrăv de mare
150 g brânză rasă
250 ml smântână
50 g pesmet
1 linguriţă tarhon
•pătrunjel, tocat
sare, piper
•lămâie
•unt
Mod de preparare:
Presăraţi suc de lămâie peste fileurile de peş-
te şi lăsaţi la marinat un timp, apoi absorbiţi
surplusul de suc cu un şerveţel de bucătărie
din hârtie. Condimentaţi fileurile de peşte pe
ambele părţi cu sare şi piper. Apoi puneţi fi-
leurile de peşte într-un vas rezistent la foc,
uns cu unt.
Amestecaţi brânza rasă, pătrunjelul mărunţit,
tarhonul, pesmetul şi smântâna. Amestecul
se întinde imediat pe fileurile de peşte, apoi
se adaugă unt pe deasupra.
Timp în cuptor: 35 de minute
Nivel cuptor: 3
Peste proaspat
electrolux 17
Ingrediente:
800 g cod uscat
2 linguri ulei de măsline
2 cepe mari
•6 căţei de usturoi curăţaţi
•2 praji
•6 ardei roşii
1/2 conservă roşii tocate
200 ml vin alb
200 ml supă de carne
piper, sare, cimbru, oregano
Mod de preparare:
Înmuiaţi codul uscat peste noapte. Scurgeţi
codul uscat în ziua următoare şi puneţi într-o
cratiţă cu apă proaspătă, puneţi pe un ochi
şi lăsaţi să fiarbă. Apoi luaţi de pe foc şi lăsaţi
să se răcească.
Puneţi ulei de măsline într-o tigaie şi încălziţi.
Curăţaţi ceapa şi tocaţi-o mărunt, zdrobiţi
c
ăţeii de usturoi curăţaţi, feliaţi şi spălaţi pra-
zul. Amestecaţi în uleiul încins şi rumeniţi ra-
pid. Curăţaţi ardeii de sâmburi şi tăiaţi fâşii.
Apoi puneţi în tigaie cu roşii tocate.
Adăugaţi vin alb şi supă de carne şi lăsaţi să
fiarbă un timp. Condimentaţi cu piper, sare,
cimbru şi oregano şi lăsaţi să fiarbă în cratiţă
încă 15 minute.
Scoateţi codul uscat răcit din cratiţă şi uscaţi
cu un prosop de bucătărie din hârtie. În-
depărtaţi pielea, oasele şi înotă
toarele. Des-
faceţi peştele în straturi şi puneţi într-un vas
rezistent la foc amestecat cu legumele.
Timp în cuptor: 30 de minute
Nivel cuptor: 1
Peste în crusta de sare
Ingrediente:
un peşte întreg, aprox. 1,5-2 kg
•2 lămâi netratate cu ceară
•1 căpăţână de fenicul
4 crenguţe de cimbru proaspăt
•3 kg sare gemă
Mod de preparare:
Curăţaţi peştele şi ungeţi cu sucul de la două
lămâi netratate cu ceară.
Tăiaţi feniculul în felii subţiri şi umpleţi peştele
împreună cu crenguţele de cimbru proaspăt.
Puneţi jumătate din sarea gemă într-o tavă de
coacere şi puneţi peştele deasupra. Puneţi
cealaltă jumătate de sare gemă pe peşte şi
apăsaţi ferm.
Timp în cuptor: 55 de minute
Nivel cuptor: 1
Calamar umplut
Ingrediente:
1 kg calamar de mărime medie, curăţat
1 ceapă mare
2 linguri ulei de măsline
90 g de orez cu bobul lung
4 linguri seminţe de pin
4 linguri afine (stafide)
2 linguri de pătrunjel tocat
sare, piper
sucul de la o lămâie
4 linguri ulei de măsline
150 ml vin
500 ml suc de roşii
Mod de preparare:
Frecaţi puternic calamarul cu sare şi apoi
spălaţi cu apă de la robinet.
Curăţaţi ceapa, tocaţi mărunt şi căliţi cu două
linguri de ulei de măsline până devine trans-
parent. Adăugaţi orezul cu bob lung, semin-
ţele de pin, afinele şi pătrunjelul tocat la
ceapă şi condimentaţi cu sare, piper şi cu
sucul de la o lămâie. Umpleţi uşor calamarul
cu amestecul, coaseţi deschiderea.
Puneţi patru linguri de ulei de măsline într-o
tavă pentru coacere şi rumeni
ţi calamarul pe
ochi. Adăugaţi vin şi suc de roşii.
Acoperiţi tava pentru coacere cu un capac şi
introduceţi la cuptor.
Timp în cuptor: 60 de minute
Nivel cuptor: 1
Peste la abur cu legume
Ingrediente:
400 g cartofi
•2 legături de ceapă verde
•2 căţei de usturoi
1 conservă mică de tomate mărunţite
4 fileuri de somon
sucul de la o lămâie
sare şi piper
75 ml supă de legume
50 ml vin alb
1 crenguţă de rozmarin proaspăt
150 ml vin
•1/2 legătură de cimbru proaspăt
Mod de preparare:
Spălaţi cartofii, curăţaţi coaja, tăiaţi în patru şi
fierbeţi în apă cu sare timp de 25 de minute,
apoi scurgeţi şi tăiaţi felii.
Spălaţi ceapa verde şi tăiaţi fin. Curăţaţi căţeii
de usturoi şi tăiaţi în bucăţi. Amestecaţi cea-
pa şi usturoiul cu roş
iile tăiate cubuleţe.
18 electrolux
Presăraţi fileurile de somon cu sucul de la o
lămâie şi lăsaţi la marinat. Apoi uscaţi şi con-
dimentaţi cu sare şi piper.
Amestecaţi legumele şi cartofii şi puneţi-le
într-un vas rezistent la căldură uns şi puneţi
somonul deasupra.
Turnaţi supă de legume şi vin alb deasupra,
puneţi rozmarin şi cimbru deasupra.
Timp în cuptor: 30 de minute
Nivel cuptor: 3
Plachie de peste
Ingrediente:
8-10 cartofi
2 cepe
125 g fileuri de anşoa
300 ml smântână
2 linguri pesmet
•piper
cimbru proaspăt tocat
2 linguri unt
Mod de preparare:
Spălaţi cartofii, curăţaţi şi tăiaţi în felii subţiri.
Curăţaţi ceapa şi tăiaţi felii.
Ungeţi un vas rezistent la căldură cu unt. Pu-
neţi o treime din cartofi şi ceapă în vas. Dea-
supra puneţi jumătate din fileurile de anşoa şi
acoperiţi cu altă treime de ceapă şi cartofi.
Distribuiţi restul fileurilor de anşoa deasupra.
Deasupra puneţi restul de ceapă şi cartofi,
stratul de deasupra fiind cartofii.
Presăraţi deasupra piperul şi cimbrul tocat.
Turnaţi saramura de la anşoa în vas ş
i
adăugaţi smântână. Presăraţi deasupra pes-
metul şi puneţi bucăţi mici de unt deasupra.
Timp în cuptor: 60 de minute
Nivel cuptor: 3
Prajitura
Pandispan cu lamaie
Ingrediente pentru aluat:
250 g unt
200 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8 g)
•1 priză de sare
•4 ouă
150 g făină
150 g făină de porumb
1 linguriţă rasă de praf de copt
•coaja rasă a 2 lămâi
Ingrediente pentru glazură:
125 ml suc de lămâie
100 g zahăr pudră
Altele:
•Tavă neagră, 30 de cm lungime
•Margarină pentru ungere
Firimituri pentru decorare
Mod de preparare:
Untul, zahărul, coaja de lămâie, zahărul va-
nilat şi sarea se amestecă într-un recipient
până devine spumos. După aceea se adaugă
ouăle unul câte unul şi se mai bate totul în
continuare.
Praful de copt amestecat cu făina şi amidonul
trebuie adăugat amestecului de mai sus şi
trebuie bătut.
Aluatul trebuie pus în tava unsă şi presărată
cu pesmet, nivelat şi pus în cuptor.
După
coacere trebuie amestecat sucul de
lămâie cu zahărul pudră. Prăjitura coaptă tre-
buie pusă pe o folie de aluminiu.
Folia de aluminiu trebuie ridicată la marginile
prăjiturii astfel încât glazura să nu curgă în
afară. Prăjitura trebuie împunsă cu un beţigaş
iar glazura trebuie întinsă cu o pensulă. După
aceea prăjitura trebuie lăsată puţin să ab-
soarbă glazura.
Timp în cuptor: 75 de minute
Nivel cuptor: 1
Prajitura suedeza
Ingrediente:
•5 ouă
340 g zahăr
100 g unt topit
360 g făină
1 plic de praf de copt (aproximativ 15 g)
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8 g)
•1 priză de sare
200 ml apă rece
Altele:
•Tavă rotundă demontabilă de 28 cm, cu
fundul negru, acoperit cu hârtie ceruită.
Mod de preparare:
Zahărul, ouăle, zahărul vanilat şi sarea se
amestecă timp de 5 minute într-un recipient
până devine spumos. După aceea trebuie
adăugat untul topit şi se amestecă.
Se adaugă făina cu praful de copt şi se ames-
tecă.
La final se adaugă apa rece şi se amestecă
totul bine. Aluatul trebuie pus în tavă, nivelat
şi pus în cuptor.
Timp în cuptor: 55 de minute
Nivel cuptor: 1
electrolux 19
Mâncaruri fara grasime
Ingrediente:
•4 ouă
2 linguri de apă fierbinte
•50 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8 g)
•1 priză de sare
100 g zahăr
100 g făină
100 g făină de porumb
2 linguriţe rase de praf de copt
Altele:
•Tavă rotundă demontabilă de 28 cm, cu
fundul negru, acoperit cu hârtie ceruită.
Mod de preparare:
Separaţi ouăle. Bateţi gălbenuşurile cu apă
caldă, 50 g de zahăr, zahăr vanilat şi sare.
Bateţi albuşurile cu 100 g zahăr până se
întăresc.
Strecuraţi împreună făina de grâu, făina de
porumb şi praful de copt.
Amestecaţi cu grijă albuşurile şi gălbenuşuri-
le. Apoi încorpora
ţi cu atenţie amestecul de
făină. Aluatul trebuie pus în tavă, nivelat şi
pus în cuptor.
Timp în cuptor: 30 de minute
Nivel cuptor: 3
Prajitura cu branza
Ingrediente pentru blat:
150 g făină
•70 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8 g)
•1 ou
70 g unt moale
Ingrediente pentru crema de brânză:
•3 albuşuri de ou
•50 g stafide
2 linguri rom
750 g brânză de vaci degresată
•3 gălbenuşuri de ou
200 g zahăr
sucul de la o lămâie
200 g crème fraîche
1 plic de praf de budincă, aromă de vanilie
Altele:
•Tavă neagră demontabilă, cu diametru de
26 cm, unsă
Mod de preparare:
Strecuraţi făina într-un castron. Adăugaţi res-
tul ingredientelor şi amestecaţi cu un mixer
manual. Aluatul trebuie pus timp de 2 ore în
frigider.
Circa 2/3 din aluat trebuie pus în tava unsă şi
înţepat de mai multe ori cu o furculiţă.
Formaţi o margine înaltă de 3 cm din restul
aluatului.
Albuşurile se bat cu mixerul până se întăresc.
Spălaţi stafidele, uscaţi-le bine, apoi stropiţi-
le cu rom şi lăsaţi-le s
ă îmbibe.
Brânza de vaci degresată, gălbenuşul,
zahărul, sucul de lămâie, Crème Fraîche şi
praful de budincă trebuie puse într-un reci-
pient şi amestecate bine.
La final, înglobaţi cu grijă albuşurile bătură şi
stafidele în amestecul de brânză de vaci.
Timp în cuptor: 85 de minute
Nivel cuptor: 1
Prajitura cu fructe
Ingrediente:
200 g unt
200 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8 g)
•1 priză de sare
•3 ouă
300 g făină
1/2 plic de praf de copt (aproximativ 8 g)
125 g afine
125 g stafide
60 g migdale tăiate
60 g coajă de lămâie/portocală confiată
60 g cireşe confiate tăiate
70 g migdale întregi opărite
Altele:
•Tavă demontabilă, neagră din tablă, cu
diametrul de 24 cm
•Margarină pentru ungere
Firimituri pentru decorare
Mod de preparare:
Untul, zahărul, zahărul vanilat şi sarea se
amestecă într-un recipient. După aceea se
adaugă ouăle unul câte unul şi se mai bate
totul în continuare. Praful de copt amestecat
cu făina trebuie adăugat amestecului de mai
sus şi trebuie bătut.
Amestecaţi fructele în aluat, de asemenea.
Amestecul se aşează în tava pregătită şi se
ridică
în sus la margini. Decoraţi marginea şi
centrul prăjiturii cu migdalele întregi opărite.
Introduceţi prăjitura în cuptor.
Timp în cuptor: 100 de minute
Nivel cuptor: 1
Prajitura Streusel
Ingrediente pentru aluat:
375 g făină
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Electrolux EOB68200X Recipe book

Tip
Recipe book