Condimentaţi carnea după gust şi introduceţi
într-un vas rezistent la foc. Adăugaţi apă sau
alt lichid; partea inferioară trebuie să fie aco-
perită până la 10 - 20 mm. Acoperiţi cu un
capac.
Spata de vitel
Ingrediente:
•1 spată de viţel de 1,5 - 2 kg
• 4 felii de costiţă fiartă
• 2 linguri ulei
• 1 linguriţă sare
• 1 linguriţă boia dulce
• 1/2 linguriţă busuioc
• 1 conservă mică de ciuperci tăiate
• legume pentru supă (morcov, praz, ţelină,
pătrunjel)
•apă
Mod de preparare:
Faceţi 8 crestături pe lungime în jurul rasolului
de viţel. Tăiaţi patru felii de costiţă fiartă în
jumătate şi introduceţi în crestături. Ameste-
caţi uleiul, sarea, boia şi pătrunjelul şi
presăraţi peste spata de viţel. Puneţi spata
de viţel într-o tavă pentru coacere şi presăraţi
ciupercile deasupra. Adăugaţi legumele pen-
tru supă
şi apă la spata de viţel; partea infe-
rioară trebuie să fie acoperită până la 10 - 15
mm.
– Timp în cuptor: 160 de minute
– Nivel cuptor: 1
Ossobuco
Ingrediente:
• 4 linguri de unt pentru rumenire
• 4 felii de pulpă de viţel cu os, de circa 3 -
4 cm grosime (tăiaţi transversal pe os)
• 4 morcovi medii, tăiaţi cubuleţe
• 4 tulpini de ţelină, tăiate cubuleţe
• 1 kg de tomate coapte, fără coajă, tăiate
în jumătate, sâmburii scoşi şi tăiate cubu-
leţe
•1 legătură de pătrunjel, spălată şi tocată
mai mare
• 4 linguri unt
• 2 linguri de făină pentru tapetare
• 6 linguri de ulei de măsline
• 250 ml vin alb
• 250 ml supă de carne
• 3 cepe medii, decojite şi tocate mărunt
•3 căţei de usturoi, curăţaţi şi feliaţi subţire
• Câte 1/2 linguriţă de cimbru şi de oregano
• 2 foi de dafin
•2 căţ
ei
• sare, piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare:
Topiţi 4 linguri de unt într-o tavă pentru coa-
cere şi introduceţi legumele. Scoateţi legu-
mele din tava pentru coacere.
Spălaţi feliile de pulpă de viţel cu os şi apoi
daţi prin făină. Îndepărtaţi surplusul de făină.
Încălziţi uleiul de măsline şi rumeniţi feliile la
foc mediu până când devin aurii. Scoateţi
carnea şi îndepărtaţi surplusul de ulei de
măsline din tava pentru coacere.
Dizolvaţi sucurile cărnii din tava pentru coa-
cere cu 250 ml de vin, puneţi într-o cratiţă şi
lăsaţi să fiarbă un timp. Adăugaţi 250 ml de
supă de carne ş
i adăugaţi pătrunjel, cimbru,
oregano şi roşii tăiate cubuleţe. Condimentaţi
cu sare şi piper. Apoi lăsaţi din nou să fiarbă.
Puneţi legumele în tava pentru coacere, pu-
neţi carnea deasupra şi turnaţi sosul peste.
Acoperiţi tava pentru coacere cu un capac şi
introduceţi-o la cuptor.
– Timp în cuptor: 120 de minute
– Nivel cuptor: 1
Piept de vitel umplut
Ingrediente:
•1 chiflă
•1 ou
• 200 g carne tocată
• sare, piper
• 1 ceapă, tocată
•pătrunjel, tocat
• 1 kg piept de viţel (cu buzunar crestat)
• legumele pentru supă (morcov, praz, ţe-
lină, pătrunjel)
• 50 g şuncă
• 250 ml apă
Mod de preparare:
Înmuiaţi chifla în apă şi apoi scurgeţi apa.
Apoi amestecaţi cu ou, carne tocată, sare,
piper, ceapă tocată şi pătrunjel.
Condimentaţi pieptul de viţel (cu buzunarul
crestat) şi umpleţi buzunarul cu umplutura
pentru carne. După aceea coaseţi buzunarul.
Puneţi pieptul de viţel într-o tavă pentru coa-
cere, adăugaţi legumele pentru supă, şunca
şi apa.
– Timp în cuptor: 100 de minute
– Nivel cuptor: 1
electrolux 13