Aeg-Electrolux BS7304021M Recipe book

Tip
Recipe book
RO CARTEA DE REŢETE INFORMAŢII PENTRU
UTILIZATOR
PENTRU REZULTATE PERFECTE
Îţi mulţumim că ai ales acest produs AEG. Am creat acest
produs pentru a vă oferi performanţe impecabile, pentru
mulţi ani de acum inainte, cu tehnologii inovatoare care
fac viaţa mai simplă - funcţii pe care s-ar putea să nu le
găsiţi la aparatele obişnuite. Vă rugăm să alocaţi câteva
minute cititului pentru a obţine tot ce este mai bun din
acest aparat.
ACCESORII ŞI CONSUMABILE
În magazinul virtual AEG veţi găsi tot ceea ce aveţi nevoie
pentru a menţine toate aparatele dumneavoastră AEG cu
un aspect fără cusur şi în condiţii perfecte de funcţionare.
Împreună cu o gamă largă de accesorii concepute şi
create la standarde înalte de calitate, conform aşteptărilor
dumneavoastră, de la accesorii de gătit foarte specializate
la suporturi de veselă, de la suporturi pentru sticle la
plase pentru lenjeria delicată
Vizitati magazinul virtual la
www.aeg.com/shop
2
CUPRINS
4 Sfaturi utile
Următoarele simboluri sunt utilizate în acest
manual de utilizare:
Informaţii importante cu privire la siguranţa
dvs. personală şi informaţii cu privire la
modul de evitare a deteriorării aparatului.
Informaţii şi recomandări generale
Informaţii cu privire la mediul înconjurător
Ne rezervãm dreptul asupra efectuãrii de
modificãri
Cuprins
3
SFATURI UTILE
AVERTIZARE
Consultaţi capitolul "Informaţii privind siguranţa".
Partea interioară a uşii
La anumite modele, pe partea interioară a uşii cuptorului se află:
•numărul nivelurilor pentru rafturi (modele selectate)
informaţii referitoare la funcţiile cuptorului, nivelurile recomandate pentru rafturi şi tempe-
raturile pentru preparatele standard (modele selectate).
Temperatura şi duratele de coacere din tabele au rol consultativ. Acestea depind de reţete,
de calitatea şi de cantitatea ingredientelor utilizate.
Gătirea cu abur
Vesela pentru gătirea cu abur
Utilizaţi numai veselă rezistentă la căldură şi la coroziune.
Vasele de gătit din oţel cromat sunt de asemenea acceptabile (vezi accesorii speciale).
Niveluri cuptor
În tabelele de mai jos puteţi găsi nivelurile corecte pentru cuptor. Număraţi nivelurile cup-
torului de jos în sus.
Note generale
Când gătiţi pentru mai mult de 30 de minute sau când gătiţi cantităţi mari de mâncare,
adăugaţi apă dacă este cazul.
Puneţi mâncarea în recipientele de gătit adecvate pe rafturi. Păstraţi distanţă între rafturi
pentru a lăsa aburul să ajungă la fiecare mâncare.
În cazul în care nu utilizaţi cuptorul pentru mai mult timp, îndepărtaţi apa din recipientul
de apă, racordurile furtunurilor de apă şi instalaţia de producere a aburului (vezi capitolul
„Îngrijirea şi curăţarea”).
Precizare cu privire la tabelele pentru gătirea la abur
Tabelele conţin date pentru felurile de mâncare tipice.
Temperatura şi durata au rol consultativ
şi depind de compoziţia, dimensiunea, cantitatea
alimentelor şi a veselei.
Utilizaţi o reţetă similară dacă nu găsiţi setările pentru reţeta dvs.
•Începeţi gătitul cu cuptorul rece dacă datele din tabele nu conţin alte indicaţii.
•Creşteţi cantitatea de apă pentru orez la raportul 1 : 1,5 - 1: 2 contrar specificaţiilor din
tabel.
Tabelul apei cu abur
Apa din sertarul pentru apă în ml
Durata
1)
în minute
400 15 - 25
600 25 - 40
4 Sfaturi utile
Apa din sertarul pentru apă în ml
Durata
1)
în minute
800 40 - 50
1) Duratele au rol exclusiv consultativ
Gatire cu abur /ECO Abur
AVERTIZARE
Nu deschideţi uşa aparatului când funcţia este activă. Risc de arsuri.
Funcţia este adecvată pentru toate tipurile de alimente - proaspete şi congelate. Legume,
carne, peşte, paste făinoase, orez, porumb, griş şi ouă pot fi preparate, încălzite, deconge-
late, opărite sau bătute.
Gătirea de meniuri: Puteţi pregăti un set complet în acelaşi timp. Pentru a evita mâncăruri-
le nefăcute sau arse, alegeţi unele care să necesite durate de coacere similare. Folosiţi cea
mai mare cantitate de apă specificată pentru o componentă individuală. Puneţi mâncărurile
pe rafturile cuptorului în vesela potrivită. Ajustaţi spaţiul dintre preparate pentru a lăsa abu-
rul să circule.
Sterilizare
Cu această funcţie puteţi steriliza recipiente (de ex. biberoane).
•Aşezaţi recipientele curate pe mijlocul raftului la primul nivel. Asiguraţi-vă că
deschizătura
este îndreptată în jos la un mic unghi.
•Umpleţi sertarul cu cantitatea maximă de apă şi selectaţi o durată de 40 de min.
Legume
Aliment Temperatura ºC
Apa din sertarul
pentru apă în ml
Durata
1)
în mi-
nute
Nivel raft
Anghinare 96 800 50 - 60 2
Vinete 96 450 15 - 25 2
Conopidă, în-
treagă
96 600 35 - 45 2
Conopidă, buche-
ţele
96 500 25 - 30 2
Broccoli, întreg 96 550 30 - 40 2
Broccoli, buche-
ţele
96 400 20 - 25 2
Felii de ciuperci 96 400 15 - 20 2
Mazăre 96 450 20 - 25 2
Fenicul 96 600 35 - 45 2
Morcovi 96 600 35 - 45 2
Gulie, fâşii 96 550 30 - 40 2
Ardei, fâşii 96 400 20 - 25 2
Praz, rondele 96 500 25 - 35 2
Sfaturi utile 5
Aliment Temperatura ºC
Apa din sertarul
pentru apă în ml
Durata
1)
în mi-
nute
Nivel raft
Fasole verde 96 550 35 - 45 2
Lăptuci, bucheţe-
le
96 450 20 - 25 2
Varză de Bruxel-
les
96 550 30 - 40 2
Sfeclă roşie 96 800+400 70 - 90 2
Salsifi 96 600 35 - 45 2
Ţelină, cuburi 96 500 25 - 35 2
Sparanghel, ver-
de
96 500 25 - 35 2
Sparanghel, alb 96 600 35 - 45 2
Spanac 96 350 15 2
Rosii cu coaja 96 350 15 2
Fasole albă 96 500 30 - 40 2
Varză creaţă 96 400 20 - 25 2
Dovlecel, tăiat 96 350 15 - 20 2
1) Duratele au rol consultativ.
Feluri de mancare/ Garnituri
Aliment Temperatura ºC
Apa din sertarul
pentru apă în ml
Durata
1)
în mi-
nute
Nivel raft
Găluşte cu drojdie 96 600 30 - 40 2
Găluşte cu cartofi 96 600 35 - 45 2
Roşii necojite,
mediu
96 750 45 - 55 2
Orez (raport apă/
orez 1,5:1)
96 600 35 - 40 2
Cartofi fierti , sfer-
turi
96 600 35 - 40 2
Găluşte de aluat 96 600 35 - 45 2
Tagliatelle, Proas-
pat
96 450 20 - 25 2
Mămăligă (raport
apă/mălai 3:1)
96 750 45 - 50 2
1) Duratele au rol consultativ.
6 Sfaturi utile
Peşte
Aliment Temperatura ºC
Apa din sertarul
pentru apă în ml
Ora
1)
în minute
Nivel raft
Păstrăv, aprox.
250 g
85 550 30 - 40 2
Creveţi, proaspeţi 85 450 20 - 25 2
Creveţi, congelaţi 85 550 30 - 40 2
File de somon 85 500 25 - 35 2
Păstrăv somoni-
zat, aprox. 1000 g
85 600 40 - 45 2
Midii 96 500 20 - 30 2
File de plătică 80 350 15 2
1) Duratele au rol consultativ.
Carne
Aliment Temperatura ºC
Apa din sertarul
pentru apă în ml
Ora
1)
în minute
Nivel raft
Şuncă fiartă 1000
g
96 800+150 55 - 65 2
Piept de pui, fiert 90 500 25 - 35 2
Pui, fiert,
1000-1200g
96 800+150 60 - 70 2
File de viţel/porc
fără picior,
800-1000g
90 800+300 80 - 90 2
Cotlet „Kasseler”
(file afumat de
porc), fiert
90 800+300 90 - 110 2
Tafelspitz (carne
de vită superioară
fiartă)
96 800+700 110 - 120 2
Cârnaţi „Chipola-
ta”
80 400 15 - 20 2
1) Duratele au rol consultativ.
Ouă
Aliment Temperatura ºC
Apa din sertarul
pentru apă în ml
Durata
1)
în mi-
nute
Nivel raft
Ouă fierte tari 96 500 18 - 21 2
Ouă fierte mediu 96 450 13 - 16 2
Ouă fierte moi 96 400 11 - 12 2
1) Duratele au rol consultativ.
Sfaturi utile 7
Aer cald şi Gatire cu abur în succesiune
Puteţi găti carne, legume şi garnituri una după alta combinând funcţiile. Toate componentele
vor fi gata pentru a fi servite în acelaşi timp.
Folosind funcţia Aer cald pentru prăjirea iniţială a preparatului.
Puneţi legumele pregătite şi restul garniturii în vase speciale pentru cuptor. Puneţi în cup-
tor împreună cu friptura.
•Răciţi cuptorul la o temperatură de aproximativ 80°C. Pentru a răci mai repede cuptorul,
deschideţi uşa acestuia la prima poziţie pentru aproximativ 15 minute.
Porniţi funcţia Gatire cu abur şi gătiţi totul pentru a fi gata împreună.
Aliment Aer cald Gatire cu abur
Temperatură în
°C
Timp în min. Timp în min. Nivel raft
Friptură de vită 1
kg
180 60 – 70 40 – 50 1
Varză de Bruxel-
les, mămăligă
- - 40 – 50 3
Friptură de porc 1
kg,
180 60 – 70 30 – 40 1
Cartofi, legume,
sos
- - 30 – 40 3
Friptură de viţel 1
kg,
180 50 – 60 30 – 40 1
Orez, legume - - 30 – 40 3
Abur + aer fierbinte
Tip de mâncare
Abur + aer fierbinte (Cantitatea de apă: aproximativ 300 ml)
Temperatură în °C Timp în min. Nivel de utilizare
Budincă / Tartă în vase
porţionate
1)
90 40 - 45 2
Ouă la cuptor
1)
90 35 - 45 2
Terrine
1)
90 40-50 2
File de peşte subţire 85 15-25 2
File de peşte gros 90 25-35 2
Peşte mic până la 350
g
90 25-35 2
Peşte întreg până la
1000 g
90 35-45 2
1) continuaţi pentru încă jumătate de oră cu uşa închisă
8 Sfaturi utile
Reincalzire
Tip de mâncare
Abur + aer fierbinte (Cantitatea de apă: aproximativ 300 ml)
Temperatură în °C Timp în min. Nivel de utilizare
Găluşte 85 25 - 35 2
Paste 85 20 - 25 2
Orez 85 20 - 25 2
Preparate într-o sin-
gură porţie
85 20 - 25 2
Abur cald + aer fierbinte
Tip de mâncare
Abur cald + aer fierbinte
1)
Temperatură în °C Timp în min. Niveluri cuptor
Friptură de porc 1000
g
160-180 90-100 2
Friptură de vită 1000 g 180 - 200 60 -90 2
Friptură de viţel 1000 g 180 80-90 2
Bucata de carne , crud
500 g
180 30-40 2
Pulpă de porc afumată
600-1000 g (înmuiaţi
timp de 2 ore)
160-180 60-70 2
Pui 1000 g 180-200 50-60 2
Raţă 1500-2.000g 180 70-90 2
Gâscă 3000 g 170 130-170 1
Cartofi gratinaţi 160-170 50-60 2
Paste 190 40-50 2
Lasagne 180 45-55 2
Tipuri diverse de pâini
500-1.000g
180-190 50-60 2
Rulouri 40-60 g 180-210 30-40 2
Chifle proaspete 200 10-20 2
Baghete proaspete
40-50 g
200 20-30 2
Baghete proaspete
40-50 g congelate
200 25-35 2
1) Cantitatea de apă de adăugat va depinde de durata de gătire
Sfaturi utile 9
Coacere
Instrucţiuni generale
Noul dumneavoastră cuptor poate să aibă un alt comportament la coacere/frigere faţă de
aparatul de până acum. Adaptaţi setările dumneavoastră uzuale (temperatură, durată de
gătire) şi poziţiile rafturilor la valorile din tabele.
Pentru duratele de coacere mai mari, cuptorul poate fi oprit cu aproximativ 10 minute
înainte de sfârşitul duratei de coacere, pentru a utiliza căldura reziduală.
Când utilizaţi alimente congelate, este posibil ca tăvile din interiorul cuptorului să se
deformeze în timpul coacerii. Când tăvile se răcesc distorsiunea dispare.
Cum se utilizează tabelele de coacere
Este recomandat ca prima dată să utilizaţi temperatura cea mai scăzută.
•Dacă nu găsiţi setările pentru o anumită reţetă, căutaţi una similară.
Durata de coacere poate fi extinsă cu 10-15 minute, în cazul în care coaceţi prăjituri pe
mai multe rafturi.
•Prăjiturile şi produsele de patiserie aflate la în
ălţimi diferite nu se rumenesc în mod egal
la început. În acest caz, nu schimbaţi setarea de temperatură. Diferenţele dispar în timpul
procesului de coacere.
Sfaturi pentru coacere
Rezultatul coacerii Cauză posibilă Soluţie
Prăjitura este coaptă insuficient
în partea de jos
Nivel greşit al cuptorului Aşezaţi prăjitura mai jos
Prăjitura se lasă (devine
cleioasă, lipicioasă, urme de
apă)
Temperatura cuptorului este
prea mare
Folosiţi un nivel mai mic
Prăjitura se lasă (devine
cleioasă, lipicioasă, urme de
apă)
Durata de coacere este prea
mică
Prelungiţi durata de coacere.
Timpii de coacere nu pot fi
scurtaţi prin ridicarea tempe-
raturii
Prăjitura se lasă (devine
cleioasă, lipicioasă, urme de
apă)
Prea mult lichid în aluat
Utilizaţi mai puţin lichid. Ţineţi
cont de timpii de amestecare,
mai ales la utilizarea roboţilor
de bucătărie
Prăjitura este prea uscată
Temperatura cuptorului este
prea redusă
Setaţi o temperatură mai mare
a cuptorului
Prăjitura este prea uscată
Durata de coacere este prea
mare
Selectaţi o durată de coacere
mai redusă
Prăjitura se rumeneşte în mod
neuniform
Temperatura cuptorului este
prea mare, iar durata de coace-
re este prea mică
Setaţi o temperatură mai re-
dusă şi măriţi durata de coace-
re
Prăjitura se rumeneşte în mod
neuniform
Aluatul nu este distribuit în mod
uniform
Întindeţi aluatul în mod uniform
în tavă
10 Sfaturi utile
Rezultatul coacerii Cauză posibilă Soluţie
Prăjitura nu este gata în timpul
setat
Temperatura este prea mică
Folosiţi o setare puţin mai ridi-
cată
Coacere pe un singur nivel:
Coacere în forme
Tip de coacere Funcţia cuptoru-
lui
Nivel de utilizare Temperatură °C Durata de gătit
în Ore:Minute.
Cozonac rotund
cu gaură la mijloc
sau brioşă
Aer cald 1 150-160 0:50-1:10
Chec Madeira/
Prăjituri de fructe
Aer cald 1 140-160 1:10-1:30
Pandispan Aer cald 2 140 0:35-0:50
Pandispan Caldura de sus +
jos
2 160 0:35-0:50
Aluat pentru tartă
- patiserie
Aer cald 2
170-180
1)
0:10-0:25
Aluat pentru tartă
- amestec pandiş-
pan
Aer cald 2 150-170 0:20-0:25
Apple pie (2 tăvi
Ø20cm, aşezate
pe diagonală)
Aer cald 2 160 1:10-1:30
Apple pie (2 tăvi
Ø20cm, aşezate
pe diagonală)
Caldura de sus +
jos
1 180 1:10-1:30
Tartă cu brânză Caldura de sus +
jos
1 170-190 1:00-1:30
1) Preîncălziţi cuptorul
Produse de copt în tăvi de coacere
Tip de coacere
Funcţia cuptoru-
lui
Nivel de utilizare Temperatură °C
Durata de gătit
în Ore:Minute.
Pâine împletită/
colac împletit
Caldura de sus +
jos
3 170-190 0:30-0:40
Cozonac cu stafi-
de
Caldura de sus +
jos
2
160-180
1)
0:50-1:10
Sfaturi utile 11
Tip de coacere
Funcţia cuptoru-
lui
Nivel de utilizare Temperatură °C
Durata de gătit
în Ore:Minute.
Pâine (pâine de
secară):
1. Prima parte a
procesului de
coacere.
2. A doua parte
a procesului
de coacere.
Caldura de sus +
jos
1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
Choix a la creme/
ecler
Caldura de sus +
jos
3
190-210
1)
0:20-0:35
Ruladă Caldura de sus +
jos
3
180-200
1)
0:10-0:20
Prăjitură cu nucă
(uscată)
Aer cald 3 150-160 0:20-0:40
Prăjitură cu mig-
dale şi unt/prăjitu-
ri cu glazură de
zahăr
Caldura de sus +
jos
3
190-210
1)
0:20-0:30
Tarte cu fructe
(din aluat cu droj-
die/de chec)
2)
Aer cald 3 150 0:35-0:50
Tarte cu fructe
(din aluat cu droj-
die/de chec)
2)
Caldura de sus +
jos
3 170 0:35-0:50
Tarte cu fructe pe
cocă fragedă
Aer cald 3 160-170 0:40-1:20
Prăjitură cu droj-
die, cu umplutură
fină (de ex.
brânză dulce,
smântână, cremă
de ou şi lapte)
Caldura de sus +
jos
3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Preîncălziţi cuptorul
2) Folosiţi tava adâncă
Biscuiţi
Tip de coacere
Funcţia cuptoru-
lui
Nivel de utilizare Temperatură °C
Durata de gătit
în Ore:Minute.
Fursecuri Aer cald 3 150-160 0:10-0:20
Biscuit pufos/ Pa-
tiserie
Aer cald 3 140 0:20-0:30
Biscuit pufos/ Pa-
tiserie
Caldura de sus +
jos
3
160
1)
0:20-0:30
12 Sfaturi utile
Tip de coacere
Funcţia cuptoru-
lui
Nivel de utilizare Temperatură °C
Durata de gătit
în Ore:Minute.
Turte dulci Aer cald 3 150-160 0:15-0:20
Dulciuri din foietaj
cu albuş de ou,
bezele
Aer cald 3 80-100 2:00-2:30
Pricomigdale Aer cald 3 100-120 0:30-0:50
Biscuiţi pufoşi Aer cald 3 150-160 0:20-0:40
Foietaj din aluat
franţuzesc
Aer cald 3
170-180
1)
0:20-0:30
Rulouri Aer cald 3
160
1)
0:10-0:25
Rulouri
Caldura de sus +
jos
3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (20
pe tavă)
Aer cald 3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (20
pe tavă)
Caldura de sus +
jos
3
170
1)
0:20-0:30
1) Preîncălziţi cuptorul
Preparate coapte şi gratinate
Mâncare
Funcţia cuptoru-
lui
Nivel raft Temperatură °C
Durata de gătit
în Ore:Minute.
Paste
Caldura de sus +
jos
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne
Caldura de sus +
jos
1 180-200 0:25-0:40
Legume gratinate
1)
Gătire intensivă
sau cu aer cald
1 160-170 0:15-0:30
Baghete cu
brânză topită
Gătire intensivă
sau cu aer cald
1 160-170 0:15-0:30
Dulciuri
Caldura de sus +
jos
1 180-200 0:40-0:60
Peşte la cuptor
Caldura de sus +
jos
1 180-200 0:30-1:00
Legume umplute
Gătire intensivă
sau cu aer cald
1 160-170 0:30-1:00
1) Preîncălziţi cuptorul
Aer cald (umed)
Tip de mâncare Temperatură în °C Timp în min. Nivel de utilizare
Paste 170-190 45-60 2
Lasagne 170-190 45-60 2
Sfaturi utile 13
Tip de mâncare Temperatură în °C Timp în min. Nivel de utilizare
Cartofi gratinaţi 180-200 50-60 2
Feluri dulci 170-190 45-60 2
Cozonac rotund cu
gaură la mijloc sau
brioşă
150-160 50-70 1
Pâine împletită/colac
împletit
160-180 40-50 2
Prăjitură cu nucă (us-
cată)
150-160 20-30 3
Prăjitură cu migdale şi
cremă de unt/prăjituri
cu glazură de zahăr 1)
180-200 20-30 3
Biscuiţi pufoşi 150-160 20-40 2
Coacere pe mai multe niveluri
Produse de copt în tăvi de coacere
Tip de coacere
Aer cald Aer cald
Temperatură în
°C
Durată
Ore: Minute
Poziţiile rafturilor începând de jos
2 niveluri 3 niveluri
Choux a la cre-
me/Ecler
1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Prăjitură Streusel
uscată
1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Preîncălziţi cuptorul
Biscuiţi/small cakes/produse de patiserie/chifle
Tip de coacere
Aer cald Aer cald
Temperatură în
°C
Durată
Ore: Minute
Poziţiile rafturilor începând de jos
2 niveluri 3 niveluri
Fursecuri 1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Biscuit pufos/ Pa-
tiserie
1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Turte dulci 1/4 - 160-170 0:25-0:40
Biscuiţi cu albuş
de ou, bezele
1/4 - 80-100 2:10-2:50
Pricomigdale 1/4 - 100-120 0:40-1:20
Biscuiţi pufoşi 1/4 - 160-170 0:30-0:60
Foietaj din aluat
franţuzesc
1/4 -
170-180
1)
0:30-0:50
14 Sfaturi utile
Tip de coacere
Aer cald Aer cald
Temperatură în
°C
Durată
Ore: Minute
Poziţiile rafturilor începând de jos
2 niveluri 3 niveluri
Rulouri 1/4 - 180 0:30-0:55
Small cakes (20
pe tavă)
1/4 -
150
1)
0:25-0:40
1) Preîncălziţi cuptorul
Gătire la temp. scăzută
Utilizaţi această funcţie pentru a prepara bucăţi de carne macră, fragedă şi peşte. Gătiţi fără
capac.
1. Carnea trebuie rumenită în tigaie la temperatură foarte mare.
2. Aşezaţi carnea într-o tavă de friptură sau direct pe raftul cuptorului. Aşezaţi grătarul /
tava sub raft pentru a aduna grăsimea.
Alimentele ce ur-
mează a fi gătite
Greutate (g) Temperatură °C Nivel raft
Durata de gătit
în Ore:Minute.
Friptura de vita 1000-1500 150 1 2:00 - 2:30
File de vită 1000-1500 150 3 1:30 - 1:50
Friptura de vitel 1000-1500 150 1 2:0 - 2:30
Fripturi 200-300 120 3 0:20 - 0:40
Configurare pentru pizza
Tip de coacere Nivel raft Temperatură °C Timp minute
Pizza (crocantă)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (cu multă garni-
tură)
2 180 - 200 20 - 30
Plăcinte 1 180 - 200 40 - 55
Tartă cu spanac 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Tartă elveţiană 1 170 - 190 45 - 55
Plăcintă cu mere, aco-
perită
1 150 - 170 50 - 60
Plăcintă cu legume 1 160 - 180 50 - 60
Pâine nedospită
2
230 - 250
1)
10 - 20
Tartă cu foietaj din
aluat franţuzesc
2
160 - 180
1)
45 - 55
Sfaturi utile 15
Tip de coacere Nivel raft Temperatură °C Timp minute
Flammekuchen (mân-
care din Alsacia,
asemănătoare cu piz-
za)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Piroşti (versiunea ru-
sească de calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Preîncălziţi cuptorul
2) Folosiţi tava adâncă
Coacerea fripturilor
Instrucţiuni generale:
Utilizaţi veselă termorezistentă pentru coacerea fripturilor (citiţi instrucţiunile producătoru-
lui).
Fripturile de pulpă mari pot fi coapte direct în tava de prăjire adâncă sau pe raftul cupto-
rului aflat deasupra acesteia. (Dacă există)
Coaceţi fripturile din carne slabă într-o oală de friptură cu capac. Aceasta va menţine car-
nea suculentă.
Toate tipurile de carne care trebuie să facă o crustă, pot fi preparate în oala de friptură
fără capac.
•Vă recomandăm să preparaţi carnea şi peştele de peste 1 kg în cuptor.
Pentru a evita arderea sucului din carne sau a grăsimii ce se scurge, vă recomandăm să
adăugaţi puţin lichid în tava de prăjire adâncă.
•Dacă este nevoie, întoarceţi friptura (după ce a trecut 1/2 - 2/3 din durata de coacere).
Stropiţi de câteva ori fripturile mari şi puiul cu sosul propriu în timpul coacerii. În acest
mod, rezultatul va fi mai bun.
•Opriţi cuptorul cu aproximativ 10 minute mai repede, pentru a utiliza căldura reziduală.
Prăjire cu Gătire intensivă
Vită
Tip de carne Cantitate
Funcţia cup-
torului
Nivel raft
Temperatură
°C
Timp min.
Friptură la tavă 1-1,5 kg
Caldura de
sus + jos
1 230 120-150
Friptură de vită
sau file: In sange
pentru fiecare
cm de grosi-
me
Gatire intensi-
va
1
190-200
1)
5-6
Friptură de vită
sau file: mediu
pentru fiecare
cm de grosi-
me
Gatire intensi-
va
1
180-190
1)
6-8
Friptură de vită
sau file: Bine Fa-
cut
pentru fiecare
cm de grosi-
me
Gatire intensi-
va
1
170-180
1)
8-10
1) Preîncălziţi cuptorul
16 Sfaturi utile
Porc
Tip de carne Cantitate
Funcţia cup-
torului
Nivel raft
Temperatură
°C
Timp min.
Spată, ceafă,
pulpă
1-1,5 kg
Gatire inten-
siva
1 160-180 90-120
Cotlet, antricot 1-1,5 kg
Gatire inten-
siva
1 170-180 60-90
Bucata de carne 750 g-1 kg
Gatire inten-
siva
1 160-170 50-60
But de porc (se-
mipreparat)
750 g-1 kg
Gatire inten-
siva
1 150-170 90-120
Viţel
Tip de carne Cantitate Funcţia cup-
torului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp min.
Friptura de vi-
tel
1 kg Gatire intensi-
va
1 160-180 90-120
Rasol de viţel 1,5-2 kg Gatire intensi-
va
1 160-180 120-150
Miel
Tip de carne Cantitate Funcţia cup-
torului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp min.
Pulpă de miel,
friptură de
miel
1-1,5 kg Gatire intensi-
va
1 150-170 100-120
Spinare de
miel
1-1,5 kg Gatire intensi-
va
1 160-180 40-60
Vânat
Tip de carne Cantitate Funcţia cup-
torului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp min.
Muşchi de ie-
pure, picior de
iepure
până la 1 kg Caldura de
sus + jos
1
230
1)
30-40
Muşchi de
căprioară
1,5-2 kg Caldura de
sus + jos
1 210-220 35-40
Şuncă de
căprioară
1,5-2 kg Caldura de
sus + jos
1 180-200 60-90
1) Preîncălziţi cuptorul
Sfaturi utile 17
Gaina
Tip de carne Cantitate Funcţia cup-
torului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp min.
Porţii de pui 200-250g fie-
care
Gatire intensi-
va
1 200-220 30-50
Jumătate de
pui
400-500g fie-
care
Gatire intensi-
va
1 190-210 35-50
Pui, pasăre în-
dopată
1-1,5 kg Gatire intensi-
va
1 190-210 50-70
Raţă 1,5-2 kg Gatire intensi-
va
1 180-200 80-100
Gâscă 3,5-5 kg Gatire intensi-
va
1 160-180 120-180
Curcan 2,5-3,5 kg Gatire intensi-
va
1 160-180 120-150
Curcan 4-6 kg Gatire intensi-
va
1 140-160 150-240
Peşte (la abur)
Tip de carne Cantitate Funcţia cup-
torului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp min.
Peste intreg 1-1,5 kg Caldura de
sus + jos
1 210-220 40-60
Grill
Întotdeauna folosiţi grătarul având setată temperatura maximă.
ATENŢIE
Întotdeauna folosiţi grătarul cu uşa cuptorului închisă.
Pre-încălziţi întotdeauna cuptorul gol timp de 5 minute utilizând funcţiile pentru grill.
•Setaţi raftul pe nivelul recomandat în tabelul pentru grill.
Puneţi întotdeauna tava pentru grăsime pe primul nivel de raft.
Folosiţi grătarul numai cu bucăţi plate de carne sau de peşte.
Grill
Alimente pentru
grătar
Temperatura Nivel de utilizare
Timp de frigere la grătar (minute)
pe o parte pe cealaltă parte
Friptura de vita 210-230 2 30-40 30-40
File de vită 230 3 20-30 20-30
Pulpă de porc 210-230 2 30-40 30-40
Pulpa de vitel 210-230 2 30-40 30-40
18 Sfaturi utile
Alimente pentru
grătar
Temperatura Nivel de utilizare
Timp de frigere la grătar (minute)
pe o parte pe cealaltă parte
Pulpă de miel 210-230 3 25-35 20-25
Peşte întreg,
500-1.000g
210-230 3/4 15-30 15-30
Grill rapid
Alimente pentru
grătar
Nivel de utilizare
Timp de frigere la grătar (minute)
pe o parte pe cealaltă parte
Burgeri 4 8-10 6-8
File de porc 4 10-12 6-10
Cârnaţi 4 10-12 6-8
Fripturi file, fripturi de
viţel
4 7-10 6-8
Pâine prăjită
1)
5 1-3 1-3
Pâine prăjită cu garni-
tură
4 6-8 -
1) Preîncălziţi cuptorul
Grătar cu ţepusă rotativă - introduceţi tava adâncă la nivelul 1
Alimente pentru prăjire Temperatură °C Timp (minute)
Pui 220-240 70-90
Rulare de carne pentru fript 190-210 120-180
Raţă 220-240 90-150
Picior de porc 190-210 150-210
Decongelarea
Îndepărtaţi ambalajele alimentelor. Aşezaţi alimentele pe o farfurie.
Nu le acoperiţi cu o farfurie sau un castron. Riscaţi să creşteţi timpul de decongelare.
Utilizaţi primul nivel al grătarului cuptorului. Cel de jos.
Mâncare
Timp deconge-
lare (minute)
Timp de dezgheţare
ulterioară (minute)
Observaţie
Pui, 1000 g 100-140 20-30
Puneţi puiul pe o farfurie
răsturnată, pusă pe o farfurie
mare. La jumătatea duratei
de gătit întoarceţi puiul
Carne, 1000 g 100-140 20-30
Întoarceţi la jumătatea duratei
de gătit
Carne, 500 g 90-120 20-30
Întoarceţi la jumătatea duratei
de gătit
Păstrăv, 150 g 25-35 10-15 -
Sfaturi utile 19
Mâncare
Timp deconge-
lare (minute)
Timp de dezgheţare
ulterioară (minute)
Observaţie
Căpşuni, 300 g 30-40 10-20 -
Unt, 250 g 30-40 10-15 -
Frişcă, 2x200 g 80-100 10-15
Frişca se poate bate chiar
dacă au mai rămas unele
părţi uşor îngheţate
Tort, 1.400 g 60 60 -
Alimente preparate
Aer cald
Alimente preparate Nivel de utilizare Temperatură °C Timp minute
Pizza, congelata 2 200 - 220 15-25
Pizza Americana, con-
gelata
2 190 - 210 20-25
Pizza, refrigerata 2 210-230 13-25
Pizza Snacks, conge-
lata
2 180-200 15-30
Cartofi prajiti , Subtire 3 200-220 20-30
Cartofi prajiti, Gros 3 200-220 25-35
Bulete/Crochete 3 220-230 20-35
Chiftelute 3 210-230 20-30
Lasagne/Paste Can-
nelloni, Proaspat
2 170-190 35-45
Lasagne/Cannelloni,
cong.
2 160-180 40-60
Brânză coaptă la cup-
tor
3 170-190 20-30
Aripioare de pui 2 190-210 20-30
Alimente preparate şi congelate
Alimentele ce ur-
mează a fi gătite
Funcţii cuptor Nivel raft Temperatură °C Durata
Pizza congelata
Caldura de sus +
jos
3
conform datelor
producătorului
conform datelor
producătorului
Cartofi prăjiţi
1)
(300-600 g)
Caldura de sus +
jos sau Gătire in-
tensivă
3 200-220
conform datelor
producătorului
Baghete
Caldura de sus +
jos
3
conform datelor
producătorului
conform datelor
producătorului
20 Sfaturi utile
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Aeg-Electrolux BS7304021M Recipe book

Tip
Recipe book