Electrolux EOB98000X Recipe book

Tip
Recipe book
informaţii pentru utilizator
tabele, sfaturi şi reţete
Electrolux. Thinking of you.
Pentru a vedea cum gândim, vizitaţi www.electrolux.com
CUPRINS
Utilizări, tabele de gătit şi recomandări
2
Reţete pentru Gatire asistata 14
Ne rezervãm dreptul asupra efectuãrii de modificãri
UTILIZĂRI, TABELE DE GĂTIT ŞI RECOMANDĂRI
Avertizare Consultaţi capitolul
"Informaţii privind siguranţa".
Informaţii privind acrilamidele
Important Conform ultimelor cercetări
ştiinţifice, prăjirea excesivă a alimentelor (mai
ales a celor care conţin amidon), poate
constitui un risc pentru sănătate din cauza
acrilamidelor. De aceea, vă recomandăm să
gătiţi la temperatura cea mai mică posibilă şi
să nu rumeniţi prea tare alimentele.
Temperatura şi duratele de coacere din
tabele au rol consultativ. Acestea depind
de reţete, calitatea şi cantitatea ingre-
dientelor utilizate.
Un plic de zahăr vanilat sau praf de copt poa-
te avea o cantitate diferită în funcţie de piaţă.
dacă doriţi să utilizaţi reţetele noastre utilizaţi
cantitatea de mai jos:
1 plic de zahăr vanilat - aproximativ 8 g;
1 plic de praf de copt - aproximativ 15 g;
Gătirea cu abur
Important Utilizaţi numai apă ca lichid!
Vesela pentru gătirea cu abur
•Utilizaţi numai veselă rezistentă la căldură
şi la coroziune.
Vasele de gătit din oţel cromat sunt de
asemenea acceptabile (vezi accesorii spe-
ciale).
Nivelurile cuptorului
În tabelele de mai jos puteţi găsi nivelurile
corecte pentru cuptor. Număraţi nivelurile
cuptorului de jos în sus.
Note generale
•Când gătiţi pentru mai mult de 30 de mi-
nute sau când gătiţi cantităţi mari de mân-
care, adăugaţi apă dacă este cazul.
În cazul în care nu utilizaţi cuptorul pentru
mai mult timp, clătiţi temeinic recipientul
pentru apă, racordurile furtunurilor de apă
şi instalaţia de producere a aburului (vezi
capitolul "Curăţarea şi îngrijirea").
Notă despre tabele
Tabelele conţin date pentru felurile de
mâncare tipice.
•Temperatura şi durata au rol consultativ şi
depind de compoziţia, dimensiunea, can-
titatea alimentelor şi veselei.
Utilizaţi o reţetă similar[ dacă nu găsiţi
setările pentru reţeta dvs.
Începeţi gătitul cu cuptorul rece dacă da-
tele din tabele nu conţin alte indicaţii.
Gatire cu abur
Avertizare În timpul programului Gatire
cu abur , nu deschideţi în niciun caz uşa
cuptorului.
Funcţia Gatire cu abur este potrivită pentru
toate tipurile de alimente, proaspete sau con-
gelate. Legume, carne, peşte, paste făinoa-
se, orez, porumb, griş şi ouă pot fi preparate,
încălzite, decongelate, opărite sau bătute.
Gătirea de meniuri: Puteţi pregăti un meniu
complet în acelaşi timp. Pentru a evita
mâncărurile prea făcute sau nefăcute, alegeţi
unele care să necesite durate de coacere si-
milare. Utilizaţi cea mai mare cantitate de apă
specificată pentru componentele individuale
din meniu (consultaţi tabelele pentru gătit).
Puneţi mâncărurile pe rafturile cuptorului în
vesela potrivită. Ajustaţi distanţa dintre vase
astfel încât aburul să poată ajunge la fiecare
vas.
Sterilizare
•Puteţi steriliza containerele (de ex., bibe-
roane) cu funcţia Funcţia Gatire cu abur .
•Aşezaţi containerele curate pe mijlocul raf-
tului la primul nivel. Asiguraţi-vă că des-
chizătura este îndreptată în jos la un mic
unghi.
2 electrolux
•Umpleţi sertarul cu cantitatea maximă de
apă (650 ml) şi selectaţi o durată de 40 de
min la 96°C.
Tabelul Gatire cu abur
Aliment Tempera-
tură °C
Apa din sertarul
pentru apă în ml
Durată
1)
în mi-
nute
Nivel
Risotto 96 400 25 - 30 2
Orez (cu lichid 1:1) 96 550 35 - 40 2
Porumb (mămăligă, cu lichid
1:3)
96 650 40 - 50 2
Cartofi în coajă, de mărime
medie
96 650 40 - 50 2
Cartofi fierţi 96 550 30 - 40 2
Ratatouille 96 400 25 - 30 2
Varză de Bruxelles 96 550 30 - 35 2
Conopidă, întreagă 96 700 40 - 45 2
Varză murată 96 700 50 - 60 2
Roşii, întregi 96 250 15 - 20 2
Sfeclă roşie, întreagă 96 550 60 - 70 2
Gulie/Ţelină/Fenicul, tăiate 96 550 35 - 40 2
Dovlecei, tăiaţi 96 400 20 - 25 2
Morcovi, tăiaţi 96 550 30 - 35 2
Decongelare legume 96 550 30 - 35 2
Decongelare şi gătire legume 96 550 30 - 35 2
Opărire legume 96 250 12 - 15 2
Opărire fasole păstăi 96 250 20 - 22 2
Şuncă de viţel 1000 g 96 700 50 - 75 2
Pulpă de porc afumată
600-1000 g
96 700 45 - 55 2
Cârnăciori vienezi / Cârnăciori
„Weißwürste"
96 250 15 - 20 2
Încălzire drob de carne în felii
de 1 cm
96 400 20 - 25 2
Păstrăv 170-300 g 96 400 15 - 25 2
Ouă, moi 96 200 8 - 12 2
Ouă, potrivite 96 200 10 - 15 2
Ouă, tari 96 200 15-20 2
1) Duratele au rol consultativ.
Aer cald şi Gatire cu abur în
mod succesiv
Puteţi găti carne, legume şi garnituri una
după alta combinând funcţiile Aer cald şi Ga-
tire cu abur şi împreună în cazul funcţiei Ga-
tire cu abur . Toate componentele vor fi gata
pentru a fi servite în acelaşi timp.
utilizaţi funcţia Aer cald pentru rumenirea
iniţială a mâncării;
•introduceţi legumele şi garniturile dinainte
pregătite în cuptor în vase rezistente la
temperaturi ridicate împreună su friptura.
electrolux 3
•porniţi funcţia Gatire cu abur şi gătiţi-le îm-
preună până sunt gata.
Răciţi cuptorul la o temperatură de apro-
ximativ 80°C înainte de a porni funcţia
Funcţia Gatire cu abur . Pentru a răci mai
repede cuptorul, deschideţi uşa aces-
tuia la prima poziţie pentru aproximativ
15 minute.
Aer cald şi Gatire cu abur în ordinea din tabel
Tip de mâncare Aer cald Gatire cu abur cantitate ma-
ximă de apă 650 ml
Temperatură
°C
Durată de
gătit pentru
carne în minu-
te
Durată de
gătit pentru
carne şi garni-
turi în minute
Nivel
Friptură de vită 1 kg, varză de
Bruxelles, mămăligă
180 60-70 40-50 1 şi 3
Friptură de vită 1 kg, cartofi,
legume, sos
180 60-70 30-40 1 şi 3
Friptură de viţel 1 kg, orez, le-
gume
180 50-60 30-40 1 şi 3
Duratele din tabel au rol consultativ. Comu-
taţi la Gatire cu abur când temperatura zonei
de mijloc a cărnii atinge 60-63 °C.
Abur intensiv
Funcţia Abur intensiv este potrivită în special
pentru mâncărurile cu un conţinut ridicat de
umezeală şi pentru decongelarea şi reîncălzi-
rea alimentelor.
Tabelul Abur intensiv
Tip de mâncare Abur intensiv (cantitate maximă de apă 250 ml)
Temperatură °C Durată în minute Nivel
Budincă / Tartă în vase porţionate
1)
90 35-40 2
Ouă la cuptor
1)
90 30-40 2
Terrine
1)
90 40-50 2
Fileu de peşte subţire 85 15-25 2
Fileu de peşte gros/Peşte mic până
la 350 g
90 25-35 2
Peşte întreg până la 1000 g 90 35-45 2
1) continuaţi pentru încă jumătate de oră cu uşa închisă
Abur cald
Acest tip de preparare cu Abur cald este po-
trivită în principal pentru rumenirea bucăţilor
mari de carne, decongelarea şi încălzirea ali-
mentelor deja gătite şi porţionate, cât şi pen-
tru coptul pâinii, chiflelor, gratenelor şi case-
rolelor.
Tabelul Abur cald
Tip de mâncare Abur cald Cantitatea de apă va depinde de durata de
gătire
Temperatură °C Durată în minute Nivel
Reîncălzire masă completă, 6 farfurii,
diametru 24 cm
110 15-20 1, 3 şi 5
Friptură de porc 1000 g 160-180 90-100 2
4 electrolux
Tip de mâncare Abur cald Cantitatea de apă va depinde de durata de
gătire
Temperatură °C Durată în minute Nivel
Friptură de vită 1000 g 160-180 120-150 2
Friptură de viţel 1000 g 180 80-90 2
Drob de carne, crud 500g 180 30-40 2
Cârnăciori vienezi / Cârnăciori
„Weißwürste"
85 20-30 2
Pulpă de porc afumată 600-1000 g
(înmuiaţi timp de 2 ore)
160-180 60-70 2
Pui 1000 g 180-200 50-60 2
Raţă 1500-2000g 180 70-90 2
Gâscă 3000 g 170 130-170 1
File de peşte 85-90 20-30 2
Cartofi gratinaţi, praz/cartofi gratinaţi 160-170 50-60 2
Tarte cu paste 190 40-50 2
Lasagne 180 45-55 2
Tipuri diverse de pâini 500-1000g 180-190 50-60 2
Chifle 40-60 g 180-210 25-35 3
Chifle proaspete 30-40 g 200 10-20 3
Chifle proaspete 30-40 g congelate 200 15-25 3
Baghete proaspete 40-50 g 200 10-20 3
Baghete proaspete 40-50 g conge-
late
200 15-25 3
Tăiaţi friptura înainte de a o încălzi. Duratele din tabel au rol consultativ.
Coacerea
Instrucţiuni generale
Noul dumneavoastră cuptor poate să
coacă sau să frigă alimentele în mod diferit
faţă de aparatul anterior. Adaptaţi setările
obişnuite (temperatură, durate de gătire) şi
nivelurile grătarelor conform valorilor din
tabele.
Când duratele de coacere sunt mai lungi,
puteţi opri cuptorul cu 10 minute înainte de
terminarea duratei, pentru a utiliza căldura
reziduală.
Când utilizaţi alimente congelate, este
posibil ca tăvile din interiorul cuptorului
să se deformeze în timpul coacerii. Când
tăvile se răcesc distorsiunea dispare.
Cum se folosesc Tabelele de coacere
•Vă recomandăm ca prima dată să folosiţi
o temperatură mai joasă.
•Dacă nu puteţi găsi setările pentru o anu-
mită reţetă, că
utaţi reţete similare.
Durata de coacere se poate prelungi cu
10-15 minutes, atunci când coaceţi prăji-
turi pe mai multe niveluri.
•Prăjiturile şi produsele de patiserie aflate la
înălţimi diferite nu se rumenesc uniform la
început. Dacă se întâmplă acest lucru, nu
modificaţi setările de temperatură. Diferen-
ţele se atenuează în timpul coacerii.
electrolux 5
Coacerea pe un nivel al cuptorului - Coacerea în forme
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată
(h:min)
Cozonac rotund cu
gaură la mijloc sau
brioşă
Aer cald 1 150 - 160 0:50 - 1:00
Sand cake/Prăjitură
englezească cu rom
Aer cald 1 140 - 160 1:00 - 1:20
Pandişpan Aer cald 1 140 0:30 - 0:40
Pandişpan Caldura de sus +
jos
1 160 0:30- 0:40
Cocă fragedă pentru
blat de tort
Aer cald (umed) 3
170-180
1)
0:20 - 0:25
Cocă pentru chec Aer cald (umed) 3 150 - 170 0:25 - 0:30
Tartă cu mere acope-
rită
Caldura de sus +
jos
1 170-190 0:50 - 1:00
Plăcintă cu mere (2
tăvi, Ø 20 cm, puse în
diagonală)
Aer cald 1 160 1:00 - 1:20
Plăcintă cu mere (2
tăvi, Ø 20 cm, puse în
diagonală)
Caldura de sus +
jos
1 180 1:00 - 1:20
Tartă picantă (de ex.
Quiche Lorraine)
Aer cald 1 160 - 180 0:45- 0:55
Tartă cu brânză Caldura de sus +
jos
1 170 - 190 1:20 - 1:30
1) Preîncălziţi cuptorul
Coacerea pe un nivel - Cozonaci/prăjituri cu aluat/pâine în tavă de copt
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată
(h:min)
Chiflă împletită/ sava-
rină
Aer cald (umed) 3 160 - 180 0:45 - 0:55
Pâine cu fructe Caldura de sus +
jos
3
160 - 180
1)
0:50 - 1:00
Pâine (pâine de se-
cară)
Caldura de sus +
jos
1
- mai întâi
230
1)
0:10
- apoi 160 - 180 0:30 - 1:00
Choux a la creme/
ecler
Caldura de sus +
jos
3
160 - 170
1)
0:30 - 0:45
Ruladă Caldura de sus +
jos
3
180 - 200
1)
0:10 - 0:20
6 electrolux
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată
(h:min)
Prăjitură cu garnitură
Streusel (uscată)
Aer cald (umed) 3 150 - 160 0:20 - 0:30
Prăjitură cu unt /
plăcintă dospită cu
zahăr
Aer cald (umed) 3
180 - 200
1)
0:20 - 0:30
Împletită cu unt Aer cald 3 170-180 0:40 - 0:50
Tarte cu fructe (din
aluat cu drojdie/de
chec)
2)
Aer cald 3 150 0:40 - 0:50
Tarte cu fructe (din
aluat cu drojdie/de
chec)
2)
Caldura de sus +
jos
3 170 0:40 - 0:50
Tarte cu fructe pe
cocă fragedă
Aer cald 3 160 - 170 0:50 - 1:10
Tarte cu umplutură
delicată (de ex. brânză
dulce, smântână, felii
de migdale)
Caldura de sus +
jos
3
160 - 180
1)
0:50 - 1:20
Pizza (cu multă garni-
tură)
1)
Aer cald 1
180 - 200
2)
0:30 - 0:50
Pizza (crocantă) Aer cald 1
200 - 220
1)
0:15 - 0:25
Pâine nedospită Aer cald 1 200 - 220 0:10 - 0:20
Tarte elveţiene pican-
te
Aer cald 1 180 - 200 0:40 - 0:55
1) Cuptor preîncălzit
2) Folosiţi tava de prăjire adâncă
Coacere pe un singur nivel - Biscuiţi
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată
(h:min)
Fursecuri Aer cald 3 150 - 160 0:15 - 0:25
Biscuiţi şpriţaţi Aer cald 3 140 0:25 - 0:35
Biscuiţi şpriţaţi Caldura de sus +
jos
3
160
1)
0:20 - 0:30
Pişcoturi Aer cald 3 160-170 0:15 - 0:25
Dulciuri cu albuş de
ou, bezele
Aer cald 3 80 - 100 1:30 - 2:30
electrolux 7
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată
(h:min)
Pricomigdale Aer cald 3 100 - 120 0:60 - 0:90
Fursecuri cu drojdie Aer cald (umed) 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Foietaj din aluat fran-
ţuzesc
Aer cald 3
170 - 180
1)
0:20 - 0:30
Chifle Aer cald 3
180
1)
0:20 - 0:35
Chifle Caldura de sus +
jos
3
200
1)
0:20 - 0:35
Prăjituri mici (20 de
bucăţi/tavă)
Aer cald 3
140
1)
0:20 - 0:30
Prăjituri mici (20 de
bucăţi/tavă)
Caldura de sus +
jos
3
170
1)
0:20 - 0:30
1) Cuptor preîncălzit
Coacerea pe mai multe niveluri - Cozonaci/prăjituri cu aluat/pâine în tavă de copt
Tip de coacere
Aer cald
2 niveluri
Aer cald
3 niveluri
Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Choux a la creme/Ecler 1 / 4 ---
160 - 180
1)
0:35 - 0:60
Prăjitură Streusel us-
cată
1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Preîncălziţi cuptorul
Coacerea pe mai multe niveluri - Biscuiţi/prăjituri mici/produse de patiserie/chifle
Tip de coacere
Aer cald
2 niveluri
Aer cald
3 niveluri
Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Fursecuri 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Biscuiţi şpriţaţi 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Turte 1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Biscuiţi cu albuş de ou,
bezele
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Pricomigdale 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Biscuiţi făcuţi cu drojdie 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Foietaj din aluat franţu-
zesc
1 / 3 ---
170 - 180
1)
0:30 - 0:50
Chifle 1 /4 --- 160 0:30 - 0:55
Prăjituri mici (20 de
bucăţi/tavă)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Cuptor preîncălzit
Sfaturi pentru coacere
Rezultatul coacerii Cauză posibilă Soluţie
Prăjitura este insuficient
coaptă în partea de jos
Nivel incorect al cuptorului Puneţi prăjitura la un nivel mai inferior al cup-
torului
8 electrolux
Rezultatul coacerii Cauză posibilă Soluţie
Prăjitura se lasă (devine
cleioasă, lipicioasă, ur-
me de apă)
Temperatura cuptorului este
prea mare
Folosiţi un nivel mai mic
Prăjitura se lasă (devine
cleioasă, lipicioasă, ur-
me de apă)
Durata de coacere este prea
mică
Prelungiţi durata de coacere
Nu setaţi temperaturi mai mari pentru a
reduce durata de coacere
Prăjitura se lasă (devine
cleioasă, lipicioasă, ur-
me de apă)
Prea mult lichid în aluat Utilizaţi mai puţin lichid. Verificaţi timpul de
amestecare, mai ales dacă folosiţi mixere
Prăjitura este prea us-
cată
Temperatura cuptorului este
prea redusă
Selectaţi o temperatură mai mare
Prăjitura este prea us-
cată
Durata de coacere este prea
mare
Selectaţi o durată de coacere mai redusă
Prăjitura nu se rume-
neşte uniform
Temperatura cuptorului este
prea mare, iar durata de coa-
cere este prea mică
Setaţi o temperatură mai redusă şi măriţi
durata de coacere
Prăjitura nu se rume-
neşte uniform
Aluatul nu este distribuit în
mod uniform
Întindeţi aluatul în mod uniform în tavă
Prăjiturile nu sunt gata
în timpul setat
Temperatura este prea mică Folosiţi o setare puţin mai ridicată pentru
temperatura cuptorului
Tabel Pizza
Tip de coacere Nivel raft Temperatură °C Timp (min)
Pizza (blat subţire)
1)
1 200 - 230 15 - 20
Pizza (cu multe ingre-
diente)
1 180 - 200 25 - 35
Plăcinte 1 180 - 200 40 - 60
Tartă cu spanac 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Prăjitură cu brânză dul-
ce de vacă, rotundă
1 140 - 160 80 - 90
Prăjitură cu brânză dul-
ce de vacă, la tavă
1 140 - 160 50 - 60
Plăcintă cu mere, aco-
perită
1 150 - 170 50 - 60
Plăcintă cu legume 1 160 - 180 50 - 60
Pâine nedospită
1)
1 230 10 - 20
Tastă cu foietaj din aluat
franţuzesc
1)
1 160 - 180 45 - 55
Flammekuchen (mân-
care din Alsacia,
asemănătoare cu pizza)
1)
1 230 15 - 25
Piroşti (versiunea ru-
sească de calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Preîncălziţi cuptorul
electrolux 9
Tabel pentru sufleuri şi gratene
Tip de mâncare Funcţie cuptor Nivel Temperatură
°C
Durată H :
Min
Sufleu cu tăiţei Aer cald (umed) 1 170-190 0:45-1:00
Lasagne Caldura de sus + jos 1 180-200 0:40-0:50
Legume gratinate
1)
Gatire intensiva 1 170 0:20-0:30
Baghete cu brânză to-
pită
1)
Gatire intensiva 1 160-170 0:20-0:30
Sufleuri dulci Caldura de sus + jos 1 180-200 0:50-0:60
Sufleuri cu peşte Caldura de sus + jos 1 180-200 0:50-1:00
Legume umplute Gatire intensiva 1 160-170 0:40-1:00
Cartofi gratinaţi Aer cald (umed) 2 180-200 0:40-0:50
1) preîncălziţi cuptorul
Semipreparate
Alimentele ce
urmează a fi
gătite
Funcţie Nivel raft Temperatură
°C
Durată
Pizza conge-
lată
Caldura de sus +
jos
3 consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
Cartofi prăjiţi
(300-600 g)
1)
Gatire intensiva 3 200-220 consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
Baghete Caldura de sus +
jos
3 consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
Tarte cu fructe Caldura de sus +
jos
3 consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
1) Observaţie: Cartofii prăjiţi trebuie întorşi de 2-3 ori în timpul preparării
Coacerea fripturilor
Instrucţiuni generale:
•Utilizaţi veselă termorezistentă pentru coa-
cerea fripturilor (citiţi instrucţiunile pro-
ducătorului).
Fripturile de pulpă mari pot fi coapte direct
în tava de prăjire adâncă sau pe raftul cup-
torului aflat deasupra acesteia. (Dacă
există)
Coaceţi fripturile din carne slabă într-o oală
de friptură cu capac. Aceasta va menţine
carnea suculentă.
Toate tipurile de carne care trebuie să facă
o crustă, pot fi preparate în oala de friptură
fără capac.
•Vă recomandăm să preparaţi carnea şi
peştele de peste 1 kg în cuptor.
Pentru a evita arderea sucului din carne
sau a grăsimii ce se scurge, vă reco-
10 electrolux
mandăm să adăugaţi puţin lichid în tava de
prăjire adâncă.
•Dacă este nevoie, întoarceţi friptura (după
ce a trecut 1/2 - 2/3 din durata de coace-
re).
•Stropiţi de câteva ori fripturile mari şi puiul
cu sosul propriu în timpul coacerii. În acest
mod, rezultatul va fi mai bun.
•Opriţi cuptorul cu aproximativ 10 minute
mai repede, pentru a utiliza căldura rezi-
duală.
Vită
Tip de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel Tempera-
tură °C
Durată
(h:min)
Friptură la tavă 1 - 1,5 kg Caldura de
sus + jos
1 230 2:00 - 2:30
Friptură de vită sau file pentru fie-
care cm
grosime
- în sânge
1)
pentru fieca-
re cm grosi-
me
Gatire intensi-
va
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- medie pentru fieca-
re cm grosi-
me
Gatire intensi-
va
1 180 - 190 0:06 - 0:08
- bine pătrunsă pentru fieca-
re cm grosi-
me
Gatire intensi-
va
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) preîncălziţi cuptorul
Carne de porc
Tip de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel Tempera-
tură °C
Durată
(h:min)
Spată, ceafă, pulpă 1 - 1.5 kg Gatire intensi-
va
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Cotlet, antricot 1 - 1.5 kg Gatire intensi-
va
1 170 - 180 1:00 - 1:30
Carne tocată 750 g - 1 kg Gatire intensi-
va
1 160 - 170 0:50 - 1:00
Picior de porc (semipre-
parat)
750 g - 1 kg Gatire intensi-
va
1 150 - 170 1:30 - 2:00
Viţel
Tip de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel Tempera-
tură °C
Durată
(h:min)
Friptura de vitel 1 kg Gatire intensi-
va
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Rasol de viţel 1,5-2 kg Gatire intensi-
va
1 160 - 180 2:00 - 2:30
electrolux 11
Miel
Tip de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel Tempera-
tură °C
Durată
(h:min)
Pulpă de miel, friptură de
miel
1 - 1,5 kg Gatire intensi-
va
1 150 - 170 1:30 - 2:00
Spate de miel 1 - 1,5 kg Gatire intensi-
va
1 160 - 180 0:40 - 1:00
Vânat
Tip de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel Tempera-
tură °C
Durată
(h:min)
Spate de iepure, pulpă de
iepure
1)
până la 1 kg Caldura de
sus + jos
3 230 0:30 - 0:40
Spate de căprioară 1,5 - 2 kg Caldura de
sus + jos
1 210 - 220 0:35- 0:40
But de căprioară 1,5 - 2 kg Caldura de
sus + jos
1 180 - 200 1:00 - 1:30
1) preîncălziţi cuptorul
Gaina
Tip de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel Tempera-
tură °C
Durată
(h:min)
Porţii de pui 200 - 250 g
fiecare
Gatire intensi-
va
1 200 - 220 0:30 - 0:50
Jumătate de pui 400 - 500 g
fiecare
Gatire intensi-
va
1 190 - 210 0:35 - 0:50
Pui, pasăre îndopată 1 - 1,5 kg Gatire intensi-
va
1 190 - 210 0:50 - 1:10
Raţă 1,5 - 2 kg Gatire intensi-
va
1 180 - 200 1:30 - 1:40
Gâscă 3,5 - 5 kg Gatire intensi-
va
1 160 - 180 2:00 - 3:00
Curcan 2,5 - 3,5 kg Gatire intensi-
va
1 160 - 180 2:00 - 2:30
Curcan 4 - 6 kg Gatire intensi-
va
1 140 - 160 2:30 - 4:00
Peşte (în abur)
Tip de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel Tempera-
tură °C
Durată
(h:min)
Peşte întreg 1 - 1,5 kg Caldura de
sus + jos
1 210 - 220 0:40 - 1:20
Tabel probă pentru carne
Vită
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în °C
Antricot sau file în sânge 45 - 50
12 electrolux
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în °C
Antricot sau file mediu 60 - 65
Antricot sau file bine făcut 70 - 75
Porc
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în °C
Spată de porc, pulpă, ceafă 80 - 82
Cotlet (spate), pulpă afumată de porc 75 - 80
Bucată de carne 75 - 80
Viţel
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în °C
Friptură de viţel 75 - 80
Spată de viţel 85 - 90
Berbec / miel
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în °C
Pulpă de berbec 80 - 85
Spate de berbec 80 - 85
Friptură de miel, pulpă de miel 70 - 75
Vânat
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în °C
Spate de iepure 70 - 75
Pulpă de iepure 70 - 75
Iepure întreg 70 - 75
Spate de căprioară 70 - 75
Pulpă de căprioară 70 - 75
Grătar
Folosiţi întotdeauna funcţiile de grătar la
temperatura maximă
Important Frigeţi la grătar întotdeauna cu
uşa cuptorului închisă
Pre-încălziţi întotdeauna cuptorul gol
timp de 5 minute utilizând funcţiile de
grătar.
•Setaţi raftul la nivelul pentru raft reco-
mandat în tabelul pentru grătar.
•Setaţi întotdeauna tava pentru grăsi-
me la primul nivel de raft.
•Gătiţi pe grătar numai bucăţi de carne
sau de peşte plate.
Aliment preparat pe
grătar
Nivel raft Durată
Prima parte A doua parte
Burgeri 4 8 - 10 min. 6 - 10 min.
Filé de porc 4 10 - 12 min 6 - 10 min.
Cârnaţi 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Muşchi filé, friptură de
viţel
4 6 - 7 min 5 - 6 min
electrolux 13
Aliment preparat pe
grătar
Nivel raft Durată
Prima parte A doua parte
Filé, friptură de vită
(aproximativ 1 kg)
3 10 - 12 min 10 - 12 min
Pâine prăjită
1)
3 4 - 6 min 3 - 5 min.
Pâine prăjită cu garni-
tură
3 6 - 8 min. -------
1) Nu preîncălziţi
Gatire la temp. scazuta
Utilizaţi această funcţie pentru a prepara
bucăţi de carne macră, fragedă şi peşte.
Gătiţi întotdeauna fără capac când utili-
zaţi funcţia Gatire la temp. scazuta .
1. Carnea trebuie rumenită în tigaie la tem-
peratură foarte mare.
2. Aşezaţi carnea într-o tavă de friptură sau
direct pe raftul cuptorului. Aşezaţi tava
sub raft pentru a aduna grăsimea.
3. Setaţi funcţia cuptorului Gatire la temp.
scazuta , modificaţi temperatura, dacă
este necesar şi lăsaţi la cuptor până este
gata (vedeţi tabelul).
Alimentele ce
urmează a fi
gătite
Greutate (g) Temperatură °C Nivel raft Timp total minu-
te
Friptură de vită 1000-1500 150 1 90-110
File de vită 1000-1500 150 3 90-110
Friptură de viţel 1000-1500 150 1 100-120
Fripturi 200 - 300 120 3 20-30
REŢETE PENTRU GATIRE ASISTATA
Nivelul raftului cuptorului şi timpul de
gătire preselectat sau durata de termi-
nare pentru temperatura zonei de mijloc
sunt afişate pe ecran pentru fiecare re-
ţetă automată.
În meniul Gatire asistata felurile de mâncare
sunt împărţite în mai multe categorii:
•Porc/Vitel
Vita/Vanat/Miel
•Gaina
•Peste
Prajitura
Deserturi
Pizza/Placinta/Paine
Tocanite/Gratare
Feluri de mancare
Abur combinat
Programele automate
Aceste 3 programe automate oferă setări op-
time pentru fiecare tip de carne sau alte re-
ţete:
Programe pentru carne cu Stab. auto a
greutatii ( meniul Gatire asistata )
Programe pentru carne cu Proba de carne
automata ( meniul Gatire asistata )
Retete automate ( meniul Gatire asistata )
Gatire asistata cu Stab. auto a greutatii
Această funcţie calculează automat timpul
necesar prăjirii. Pentru a utiliza funcţia este
necesar să introduceţi greutatea alimentelor.
Activarea funcţiei:
1. Activaţi aparatul.
2. Selectaţi meniul Gatire asistata . Atingeţi
OK pentru a confirma.
3. Selectaţi categoria şi mâncarea. Atingeţi
OK pentru a confirma.
4. Selectaţi Stab. auto a greutatii . Atingeţi
OK pentru a confirma.
5. Pentru selectarea greutăţii alimentului
atingeţi + sau - . Atingeţi
OK pentru a
confirma.
Este iniţiat programul automat. Puteţi modi-
fica greutatea în orice moment. Pentru a mo-
14 electrolux
difica greutatea atingeţi + sau - . La încheie-
rea duratei este emis un semnal sonor. Pen-
tru a dezactiva semnalul atingeţi un câmp cu
senzor.
În cazul programelor pentru carne de
pasăre, întoarceţi alimentele după 30 de
minute. În acest sens, afişajul indică un
memento.
Feluri de mâncare cu Stab. auto a greutatii
Friptura de porc
Friptura de vitel
Friptura de vita
Friptura de vanat
Friptura de miel
Pui, intreg
Curcan, intreg
Rata, intreaga
Gasca, intreaga
Gatire asistata cu Proba de carne
automata
1. Activaţi aparatul.
2.
Atingeţi
sau pentru a seta funcţia
Gatire asistata , categoria necesară şi
mâncarea.
3.
Atingeţi
sau pentru a seta funcţia
Proba de carne automata .
4.
Atingeţi OK pentru a confirma.
Afişajul indică „ Proba de carne “.
5. Introduceţi sonda pentru carne.
La încheierea programului este emis un
semnal sonor.
Pentru a dezactiva semnalul atingeţi un
câmp cu senzor.
6. Scoateţi sonda pentru carne.
Avertizare Sonda pentru carne este
fierbinte! Pericol de arsuri! Procedaţi cu
atenţie când scoateţi vârful şi borna
sondei pentru carne.
Feluri de mâncare cu Proba de carne auto-
mata
Ceafa de vita
Vita in stil scandinav
Friptura de miel, medie
Feluri de mâncare cu Proba de carne auto-
mata
Pui dezosat
Peste intreg
Gatire asistata cu Retete automate
Acest aparat dispune de un set de reţete pe
care le puteţi utiliza. Acestea sunt fixe şi nu
pot fi modificate.
Activarea funcţiei:
1. Activaţi aparatul.
2. Selectaţi meniul Gatire asistata . Atingeţi
OK pentru a confirma.
3. Selectaţi categoria şi mâncarea. Atingeţi
OK pentru a confirma.
4.
Selectaţi Retete automate . Atingeţi OK
pentru a confirma.
Când setaţi opţiunea Manual , sunt afi-
şate setările automate, dar acestea pot
fi modificate.
Afişajul arată nivelurile cuptorului şi du-
ratele de gătire presetate pentru fiecare
reţetă automată.
Porc/Vitel
Friptura de porc
Setări:
Stabilirea automată a greutăţii. Interval de se-
tare pentru greutate între 1.000 şi 3.000 g.
Mod de preparare:
Condimentaţi carnea după gust şi introduceţi
într-un vas rezistent la foc. Adăugaţi apă sau
alt lichid; partea inferioară trebuie să fie aco-
perită la o adâncime de 20 - 40 mm.
–Apă prin recipientul pentru apă: 500 ml
Setări:
Probă de carne automată, temperatura zonei
de mijloc 75 °C.
Mod de preparare:
Condimentaţi carnea după gust, introduceţi
sonda pentru carne şi introduceţi într-un vas
rezistent la foc.
Picior de porc
Ingrediente:
1 picior de porc de la spate de 0,8-1,2 kg
2 linguri ulei
electrolux 15
Pulpa de porc
Pulpa de vanat
Pulpa de porc
1 linguriţă sare
1 linguriţă boia dulce
1/2 linguriţă busuioc
1 conservă mică de ciuperci tăiate
legume pentru supă (morcov, praz, ţelină,
pătrunjel)
•apă
Mod de preparare:
Crestaţi pielea în jurul butului de porc. Ames-
tecaţi ulei, sare, boia şi busuioc şi presăraţi
peste butul de porc. Puneţi butul de porc într-
o tavă pentru coacere şi presăraţi ciupercile
deasupra. Adăugaţi legumele pentru supă şi
apă; partea inferioară trebuie să fie acoperită
la o adâncime de 10 - 15 mm.
Timp în cuptor: 160 de minute
Nivel de utilizare: 1
Spata de porc
Ingrediente:
•1,5 kg spată de porc, cu piele, de la un
porc tânăr
•sare
•piper
2 linguri ulei de măsline
150 g ţelină feliată subţire
1 praz, feliat
1 conservă mică de tomate mărunţite
250 ml smântână
•2 căţei de usturoi, curăţaţi şi zdrobiţi
•rozmarin şi cimbru proaspete
Mod de preparare:
Cu un cuţit ascuţit, tăiaţi pielea în formă de
romb. Condimentaţi cu sare şi piper şi rume-
niţi pe toate părţile cu ulei de măsline într-o
tavă pentru coacere pe un ochi, apoi daţi la
o parte. Rumeniţi ţelina şi prazul cu puţin ulei
într-o tavă pentru coacere, apoi adăugaţi to-
matele, smântâna, căţeii de usturoi, rozma-
rinul ş
i cimbrul, amestecaţi şi puneţi spata de
porc deasupra. Introduceţi la cuptor.
Timp în cuptor: 130 de minute
Nivel de utilizare: 1
Friptura de vitel
Setări:
Stabilirea automată a greutăţii. Interval de se-
tare pentru greutate între 1.000 şi 3.000 g.
Mod de preparare:
Condimentaţi carnea după gust şi introduceţi
într-un vas rezistent la foc. Adăugaţi apă sau
alt lichid; partea inferioară trebuie să fie aco-
perită la o adâncime de 10 - 20 mm. Acoperiţi
cu un capac.
Spata de vitel
Ingrediente:
•1 rasol de viţel de la spate de 1,5 - 2 kg
4 felii de costiţă fiartă
2 linguri ulei
1 linguriţă sare
1 linguriţă boia dulce
1/2 linguriţă busuioc
1 conservă mică de ciuperci tăiate
legume pentru supă (morcov, praz, ţelină,
pătrunjel)
•apă
Mod de preparare:
Faceţi 8 crestături pe lungime în jurul rasolului
de viţel. Tăiaţi patru felii de costiţă fiartă în
jumătate şi introduceţi în crestături. Ameste-
caţi ulei, sare, boia şi busuioc şi presăraţi
peste rasolul de viţel. Puneţi rasolul de viţel
într-o tavă pentru coacere şi presăraţi ciu-
percile deasupra. Adăugaţi legumele pentru
supă şi apă la rasolul de vi
ţel; partea infe-
rioară trebuie să fie acoperită la o adâncime
de 10 - 15 mm.
Timp în cuptor: 160 de minute
Nivel de utilizare: 1
Ossobuco
Ingrediente:
4 linguri de unt pentru rumenire
4 felii de pulpă de viţel cu os, de circa 3 -
4 cm grosime (tăiaţi transversal pe os)
4 morcovi medii, tăiaţi cubuleţe
4 tulpini de ţelină, tăiate cubuleţe
1 kg de tomate coapte, fără coajă, tăiate
în jumătate, sâmburii scoşi şi tăiate cubu-
leţe
•1 legătură de pătrunjel, spălată şi tocată
mai mare
4 linguri unt
2 linguri de făină pentru tapetare
6 linguri ulei de măsline
250 ml vin alb
250 ml supă ce carne
3 cepe medii, decojite şi tocate mărunt
•3 căţei de usturoi, curăţaţi şi feliaţi subţire
Câte 1/2 linguriţă de cimbru şi de oregano
2 foi de dafin
•2 căţei
sare, piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare:
Topiţi 4 linguri de unt într-o tavă pentru coa-
cere şi rumeniţi legumele în aceasta. Scoateţi
legumele din tavă.
16 electrolux
Spălaţi feliile de pulpă de viţel cu os şi apoi
daţi prin făină. Îndepărtaţi surplusul de făină.
Încălziţi uleiul de măsline şi rumeniţi feliile la
foc mediu până când devin aurii. Scoateţi
carnea şi îndepărtaţi surplusul de ulei de
măsline din oala de friptură.
Amestecaţi sucul cărnii din oala de friptură cu
250 ml de vin, puneţi într-o cratiţă şi lăsaţi să
fiarbă un timp. Adăugaţi 250 ml de supă de
carne şi adăugaţi pătrunjel, cimbru, oregano
şi roşii tăiate cubuleţe. Condimentaţi cu sare
şi piper. Apoi lăsaţi din nou să fiarbă.
Puneţi legumele în oala de friptură, puneţi
carnea deasupra şi turnaţi sosul peste. Aco-
periţi oala de friptură cu un capac şi introdu-
ceţi la cuptor.
Timp în cuptor: 120 de minute
Nivel de utilizare: 1
Piept de vitel umplut
Ingrediente:
•1 chiflă
•1 ou
200 g carne tocată
sare, piper
1 ceapă, tocată
•pătrunjel, tocat
1 kg piept de viţel (cu buzunar crestat)
legume pentru supă (morcov, praz, ţelină,
pătrunjel)
•50 g şuncă
250 ml apă
Mod de preparare:
Înmuiaţi chifla în apă şi apoi scurgeţi apa.
Apoi amestecaţi cu ou, carne tocată, sare,
piper, ceapă tocată şi pătrunjel.
Condimentaţi pieptul de viţel (cu buzunarul
crestat) şi umpleţi buzunarul cu umplutura
din carne. Apoi coaseţi deschiderea.
Puneţi pieptul de viţel într-o tavă pentru coa-
cere, adăugaţi legumele pentru supă, şuncă
şi apă.
Timp în cuptor: 100 de minute
Nivel de utilizare: 1
Bucata de carne
Ingrediente:
2 chifle uscate
1 ceapă
3 linguri de pătrunjel tocat
750 g carne tocată (amestec de vită şi
porc)
•2 ouă
sare, piper şi boia
felii subţiri de şuncă
Mod de preparare:
Înmuiaţi chiflele în apă şi apoi scurgeţi apa.
Curăţaţi ceapa şi tocaţi mărunt, apoi rumeniţi
în ulei şi adăugaţi pătrunjelul tocat.
Amestecaţi carnea tocată, ouăle, chiflele
stoarse de apă şi ceapa. Condimentaţi cu
sare, piper şi boia, puneţi într-o tavă de frip-
tură şi acoperiţi cu felii subţiri de şuncă.
Adăugaţi apă puţin
ă şi introduceţi la cuptor.
Timp în cuptor: 70 de minute
Nivel de utilizare: 1
Vita/Vanat/Miel
Ceafa de vita
Setări:
Probă de carne automată. Temperatura zo-
nei de mijloc:
În sânge - 50 °C
•Medie - 65 °C
•Bine pătrunsă - 70 °C
Mod de preparare:
Condimentaţi carnea după gust, introduceţi
sonda pentru carne şi puneţi într-un vas re-
zistent la foc.
Vita in stil scandinav
Setări:
Probă de carne automată. Temperatura zo-
nei de mijloc:
În sânge - 50 °C
•Medie - 65 °C
•Bine pătrunsă - 70 °C
Mod de preparare:
Condimentaţi carnea după gust, introduceţi
sonda pentru carne şi puneţi într-un vas re-
zistent la foc.
Friptura de vita
Setări:
Stabilirea automată a greutăţii. Interval de se-
tare pentru greutate între 1.000 şi 3.000 g.
Mod de preparare:
Condimentaţi carnea după gust şi introduceţi
într-un vas rezistent la foc. Adăugaţi apă sau
alt lichid; partea inferioară trebuie să fie aco-
perită la o adâncime de 10 - 20 mm. Acoperiţi
cu un capac.
Vita marinata
electrolux 17
Pentru a prepara marinata:
•1 l apă
500 ml oţet de vin
2 linguriţe sare
15 boabe de piper
15 boabe de ienupăr
5 foi de dafin
•2 legături de legume pentru supă (morcov,
praz, ţelină, pătrunjel)
Fierbeţi totul şi lăsaţi să se răcească.
1,5 kg de carne de vită
Turnaţi marinata peste carnea de vită până
când este acoperită şi lăsaţi la marinat 5
zile.
Ingrediente pentru friptură:
•sare
•piper
legumele pentru supă din marinată
Mod de preparare:
Scoateţi bucata de carne de vită din marinată
şi lăsaţi să se scurgă. Condimentaţi cu sare
şi piper şi rumeniţi pe toate părţile într-o oală
pentru friptură pe un ochi ş
i adăugaţi legu-
mele pentru supă din marinată.
Turnaţi o parte din marinată în oala pentru
friptură; partea inferioară trebuie să fie aco-
perită până la 10-15 mm. Acoperiţi oala pen-
tru friptură cu un capac şi introduceţi la cup-
tor.
Timp în cuptor: 150 de minute
Nivel de utilizare: 1
–Apă prin recipientul pentru apă: 500 ml
Setări:
Probă de carne automată. Temperatura zo-
nei de mijloc 70 °C.
Mod de preparare:
Condimentaţi carnea după gust, introduceţi
sonda pentru carne şi puneţi într-un vas re-
zistent la foc.
Friptura de vanat
Setări:
Stabilirea automată a greutăţii. Interval de se-
tare pentru greutate între 1.000 şi 3.000 g.
Mod de preparare:
Condimentaţi carnea după gust şi introduceţi
într-un vas rezistent la foc. Adăugaţi apă sau
alt lichid; partea inferioară trebuie să fie aco-
perită la o adâncime de 10 - 20 mm. Acoperiţi
cu un capac.
Iepure
Ingrediente:
•2 spinări de iepure
6 boabe de ienupăr (zdrobite)
sare şi piper
30 g unt topit
125 ml smântână
legume pentru supă (morcov, praz, ţelină,
pătrunjel)
Mod de preparare:
Frecaţi spinările de iepure cu boabele de ie-
nupăr zdrobite, sare şi piper şi ungeţi cu unt
topit.
Puneţi spinările de iepuri într-o tavă pentru
coacere, turnaţi smântână deasupra şi
adăugaţi legume pentru supă.
Timp în cuptor: 35 de minute
Nivel de utilizare: 1
Iepure Moustard
Ingrediente:
2 iepuri, a câte 800 g
sare şi piper
2 linguri ulei de măsline
2 cepe tocate în bucăţi mari
50 g şuncă tăiată cubuleţe
2 linguri de făină
375 ml supă de pui
125 ml vin alb
1 linguriţă de cimbru proaspăt
125 ml smântână
2 linguri de muştar Dijon
Mod de preparare:
Tăiaţi iepurii în 8 bucăţi de mărime similară,
condimentaţi cu sare şi piper şi rumeniţi pe
toate părţile într-o tavă pentru coacere la un
ochi.
Scoateţi bucăţile de iepure şi rumeniţi cepele
şi şunca. Presăraţi făina deasupra şi ames-
tecaţi. Adăugaţi supă de pui, vin alb şi cimbru
şi lăsa
ţi să fiarbă.
Adăugaţi smântână şi muştar Dijon, puneţi
carnea înapoi, acoperiţi cu un capac şi apoi
introduceţi la cuptor.
Timp în cuptor: 90 de minute
Nivel de utilizare: 1
Porc mistret
Pentru a prepara marinata:
•1,5 l vin roşu
150 g ţelină rădăcină
150 g morcovi
2 cepe
18 electrolux
Pulpa de vanat
5 foi de dafin
•5 căţei
•2 legături de legume pentru supă (morcov,
praz, ţelină, pătrunjel)
Fierbeţi totul şi lăsaţi să se răcească.
1,5 kg carne de mistreţ (spată)
Turnaţi marinata peste carne până când
este acoperită şi lăsaţi la marinat 3 zile.
Ingrediente pentru friptură:
•sare
•piper
legumele pentru supă din marinată
1 conservă mică de bureţi galbeni
Mod de preparare:
Scoateţi bucata de carne de mistreţ din ma-
rinată şi lăsaţi să se scurgă. Condimentaţi cu
sare şi piper şi rumeniţi pe toate părţile într-o
oală pentru friptur
ă pe un ochi. Adăugaţi bu-
reţii galbeni şi o parte din legumele pentru
supă din marinată.
Turnaţi marinata în oala pentru friptură; par-
tea inferioară trebuie să fie acoperită până la
10-15 mm. Acoperiţi oala cu un capac şi in-
troduceţi la cuptor.
Timp în cuptor: 140 de minute
Nivel de utilizare: 1
Friptura de miel
Setări:
Stabilirea automată a greutăţii. Interval de se-
tare pentru greutate între 1.000 şi 3.000 g.
Mod de preparare:
Condimentaţi carnea după gust şi introduceţi
într-un vas rezistent la foc. Adăugaţi apă sau
alt lichid; partea inferioară trebuie să fie aco-
perită la o adâncime de 10 - 30 mm. Acoperiţi
cu un capac.
Friptura de miel, medie
Setări:
Probă de carne automată. Temperatura zo-
nei de mijloc 70 °C.
Mod de preparare:
Condimentaţi carnea după gust, introduceţi
sonda pentru carne şi puneţi într-un vas re-
zistent la foc.
–Apă prin recipientul pentru apă: 500 ml
Pulpa de miel
Ingrediente:
•2,7 kg pulpă de miel
•30 ml ulei de măsline
•sare
•piper
•3 căţei de usturoi
•1 legătură de rozmarin proaspăt (sau 1 lin-
guriţă de rozmarin uscat)
•apă
Mod de preparare:
Spălaţi pulpa de miel şi apoi uscaţi, ungeţi cu
ulei de măsline şi crestaţi carnea. Condimen-
taţi cu sare şi piper. Curăţaţi căţeii de usturoi
şi feliaţi, introduceţi împreună cu crenguţele
de rozmarin în crestăturile din carne.
Puneţi pulpa de miel într-o tavă pentru coa-
cere şi adăugaţi apă; partea inferioară trebuie
să fie acoperită la o adâncime de 10-15 mm.
Timp în cuptor: 165 de minute
Nivel de utilizare: 1
Gaina
Pui, intreg
Setări:
Stabilirea automată a greutăţii. Interval de se-
tare pentru greutate între 900 şi 2100 g.
Mod de preparare:
Puneţi puiul într-un vas rezistent la foc şi con-
dimentaţi după gust. După circa 30 de mi-
nute, întoarceţi friptura. Este afişat un semnal
de reamintire.
Curcan, intreg
Setări:
Stabilirea automată a greutăţii. Interval de se-
tare pentru greutate între 1.700 şi 4.700 g.
Mod de preparare:
Puneţi curcanul într-un vas rezistent la foc şi
condimentaţi după gust. După circa 30 de
minute, întoarceţi friptura. Este afişat un sem-
nal de reamintire.
Rata, intreaga
Setări:
Stabilirea automată a greutăţii. Interval de se-
tare pentru greutate între 1.500 şi 3.300 g.
Mod de preparare:
Puneţi raţa într-un vas rezistent la foc şi con-
dimentaţi după gust. După circa 30 de mi-
nute, întoarceţi friptura. Este afişat un semnal
de reamintire.
Gasca, intreaga
Setări:
electrolux 19
Stabilirea automată a greutăţii. Interval de se-
tare pentru greutate între 2.300 şi 4.700 g.
Mod de preparare:
Puneţi gâsca într-un vas rezistent la foc şi
condimentaţi după gust. După circa 30 de
minute, întoarceţi friptura. Este afişat un sem-
nal de reamintire.
–Apă prin recipientul pentru apă: 500 ml
Pui dezosat
Setări:
Probă de carne automată, temperatura zonei
de mijloc 75 °C.
Mod de preparare:
Condimentaţi pieptul de curcan (dezosat)
după gust, introduceţi sonda pentru carne şi
puneţi într-un vas rezistent la foc.
Pulpe de pui
Ingrediente:
4 pulpe de pui, 250 g fiecare
250 g crème fraîche
125 ml smântână
1 linguriţă sare
1 linguriţă boia
1 linguriţă curry
1/2 linguriţă piper
250 g ciuperci tăiate la conservă
•20 g făină
Mod de preparare:
Curăţaţi pulpele de pui şi puneţi într-o oală
pentru friptură. Amestecaţi restul ingredien-
telor împreună şi turnaţi peste pulpele de pui.
Timp în cuptor: 55 de minute
Nivel de utilizare: 1
Cocos in sos de vin
Ingrediente:
•1 pui
•sare
•piper
1 lingură de făină
50 g unt topit
500 ml vin alb
500 ml supă de pui
4 linguri sos de soia
•1/2 legătură de pătrunjel
1 crenguţă de cimbru
150 g şuncă tăiată cubuleţe
250 g ciuperci brune, curăţate şi tăiate în
sferturi
•12 şalote, curăţate
•2 căţei de usturoi, curăţaţi şi zdrobiţi
Mod de preparare:
Curăţaţi puiul şi condimentaţi cu sare şi piper
şi presăraţi cu făină.
Încălziţi untul topit într-o tavă pentru coacere
pe ochi, rumeniţi puiul pe toate părţile. Tur-
naţi vinul alb, supa de pui şi sosul de soia şi
lăsaţ
i să fiarbă.
Adăugaţi pătrunjel, cimbru, şuncă tăiată cu-
buleţe, ciuperci, şalote şi usturoi.
Lăsaţi din nou să fiarbă, acoperiţi cu un ca-
pac şi introduceţi la cuptor.
Timp în cuptor: 55 de minute
Nivel de utilizare: 1
Rata cu portocale
Ingrediente:
•1 raţă (1,6 – 2,0 kg)
•sare
•piper
3 portocale, fără coajă, fără sâmburi şi
tăiate cuburi
1/2 linguriţă sare
2 portocale pentru suc
150 ml sherry
Mod de preparare:
Curăţaţi raţa, condimentaţi cu sare şi piper şi
frecaţi cu coajă de portocală.
Umpleţi raţa cu cuburi de portocală condi-
mentate cu sare şi coaseţi.
Puneţi raţa în tava pentru coacere, cu pieptul
în jos.
Stoarceţi portocalele, amestecaţi sucul cu
sherry şi turnaţi peste raţă.
Introduceţi raţa la cuptor; întoarceţi după 30
de minute (se aude un semnal).
Timp în cuptor: 90 de minute
Nivel de utilizare: 1
Pui umplut
Ingrediente:
•1 pui, 1,2 kg (cu măruntaie)
1 lingură ulei
1 linguriţă sare
1/4 linguriţă boia
50 g pesmet
3-4 linguri de lapte
1 ceapă, tocată
•1 legătură de pătrunjel tocat
20 g unt
•1 ou
sare şi piper
Mod de preparare:
Curăţaţi puiul şi uscaţi. Amestecaţi uleiul, sa-
rea şi boiaua şi ungeţi puiul cu amestecul.
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Electrolux EOB98000X Recipe book

Tip
Recipe book