14
pentru a ușura curăţarea.
- Nu puneţi vasele, tăvile sau tăvile de
copt direct pe baza cuptorului, deoarece
se înfierbântă foarte tare și le poate de-
teriora.
Când coaceţi produse de patiserie:
Prăjiturile și produsele de patiserie necesită
de obicei o temperatură medie (150°C-
200°C) și, prin urmare, trebuie să preîncălziţi
cuptorul aprox. 10 minute.
Nu deschideţi ușa cuptorului înainte să fi
trecut 3/4 din durata de coacere.
Aluatul sfărâmicios se coace într-o formă
cu fund detașabil sau în tavă până când
trec 2/3 din durata de coacere și apoi se
adaugă umplutura înainte de a termina
coacerea. Durata de coacere care mai
rămâne depinde de tipul și de cantitatea de
garnitură sau de umplutură. Aluatul de
pandișpan trebuie să se desprindă greu de
pe lingură. Durata de coacere se lungește
în mod inutil dacă aluatul e prea lichid.
Dacă se introduc în cuptor două tăvi de copt
cu pișcoturi sau biscuiţi, în același timp, locul
raftului dintre tăvi trebuie să fie lăsat liber.
Dacă se introduc în cuptor două tăvi de copt
cu pișcoturi sau biscuiţi, în același timp, locul
tăvilor trebuie să fie schimbat și acestea
trebuie să fie întoarse după ce au trecut 2/
3 din durata de coacere.
Coacerea fripturilor:
Nu gătiţi bucăţi mai mici de 1 kg. Bucăţile
mai mici se pot usca în timpul coacerii.
Carnea roșie, care trebuie făcută bine la
exterior, dar să rămână în sânge sau
potrivită la interior, trebuie gătită la o
temperatură mai ridicată (200°C-250°C).
Carnea albă, carnea de pasăre și peștele,
pe de altă parte, necesită o temperatură
mai joasă (150°C-175°C). Ingredientele
pentru sos sau pentru zeama de carne
trebuie să fie adăugate în tava de friptură la
început numai când durata de coacere e
scurtă. În celelalte cazuri, adăugaţi-le în
ultima jumătate de oră.
Puteţi folosi o lingură pentru a vedea dacă
e gata carnea: dacă nu poate fi apăsată, e
gata. Rosbiful și fileul, care trebuie să
rămână roz la interior, trebuie gătite la o
temperatură mai ridicată într-un interval de
timp mai scurt.
Dacă puneţi carnea direct pe grătarul
cuptorului, introduceţi tava de friptură pe
grătarul de dedesubt pentru a strânge
zeama.
Lăsaţi butul să se odihnească cel puţin 15
minute, astfel încât să nu se scurgă zeama
din carne.
Pentru a reduce acumularea de fum în
interiorul cuptorului, se recomandă să
turnaţi puţină apă în tava de friptură. Pentru
a preveni formarea condensului, adăugaţi
apă de mai multe ori. Alimentele pot fi
menţinute la cald în cuptor, la temperatura
minimă, până la servire.
Atenţie!
Nu tapetaţi cuptorul cu folie de
aluminiu și nu puneţi o tavă de
friptură sau de copt pe partea
inferioară, deoarece emailul
cuptorului se va deteriora din
cauza supraîncălzirii.
Duratele de coacere
Duratele de coacere pot varia în funcţie
de compoziţia, ingredientele și cantităţile
de lichid diferite din alimente.
Reţineţi setările de la primele dv.
experimente de gătit fripturi sau produse
de patiserie, pentru a câștiga experienţă
pentru prepararea ulterioară a acelorași
feluri de mâncare.
Pe baza experienţei dv. veţi putea modifica
valorile indicate în tabele.