Zanussi ZOB361N Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare

Acest manual este potrivit și pentru

ZOB 361
Informaţii
pentru
utilizator
Cuptor
încorporat
2
3
Vă mulţumim că aţi ales aparatul nostru
Vă dorim să petreceţi un timp plăcut alături de noul dv. aparat și sperăm că
veţi lua din nou în considerare firma noastră, când veţi mai cumpăra aparate
electrocasnice.
Vă rugăm să citiţi acest manual al utilizatorului cu atenţie și să-l păstraţi de-a
lungul întregului ciclu de viaţă al produsului, ca document de referinţă. Manualul
utilizatorului trebuie transmis noului proprietar al aparatului.
4
Măsuri de precauţie și Informaţii importante privind siguranţa .......................... 4
Descrierea aparatului ........................................................................................ 6
Butoanele de comandă ..................................................................................... 7
Înainte de a utiliza cuptorul pentru prima oară .................................................. 9
Utilizarea cuptorului ...................................................................................... 10
Tabele pentru coacere și fripturi...................................................................... 14
Întreţinerea și curăţarea .................................................................................. 16
Dacă apar probleme ....................................................................................... 20
Date tehnice ................................................................................................... 21
Instrucţiuni pentru instalator............................................................................ 21
Instrucţiuni pentru încorporare ........................................................................ 23
Garanţie/Serviciul Clienţi ................................................................................ 24
Garanţie europeană........................................................................................ 25
Instrucţiuni de siguranţă
Instrucţiuni pas cu pas
Sfaturi utile
Ghid pentru instrucţiunile pentru utilizator
!
Cuprins
Acest aparat este conform cu cerinţele din următoarele
Directive CEE:
- 2006/95 (Directiva Joasă Tensiune);
- 89/336 (Directiva EMC);
- 93/68 (Directivă Generală);
și modificările ulterioare.
5
Măsuri de precauţie și Informaţii importante
privind siguranţa
Păstraţi întotdeauna aceste instrucţiuni pentru utilizator împreună cu
aparatul. Dacă aparatul trebuie transferat unui alt proprietar sau vândut, sau
dacă renunţaţi la el când vă mutaţi, e foarte important ca noul utilizator să
aibă acces la aceste instrucţiuni și la informaţiile care le însoţesc.
Aceste instrucţiuni sunt furnizate pentru siguranţa utilizatorilor și a celor
care locuiesc împreună cu ei. Vă rugăm să le citiţi cu atenţie înainte de a
conecta și/sau de a utiliza aparatul.
Instalarea
Instalarea trebuie efectuată de o
persoană calificată, în conformitate
cu normele și regulamentele în
vigoare. Operaţiunile individuale
pentru instalarea aparatului sunt
descrise în paragraful cu
instrucţiuni pentru instalator.
Aparatul trebuie instalat și racordat
de o persoană calificată, având
cunoștinţe de specialitate, care va
efectua aceste operaţiuni în
conformitate cu directivele.
Dacă sunt necesare modificări la
sursa de alimentare cu electricitate,
din cauza instalării, acestea trebuie
să fie executate de un electrician
calificat.
Funcţionarea
· Acest cuptor este proiectat pentru
a găti alimente; nu-l utilizaţi
niciodată în alte scopuri.
Când deschideţi cuptorul în timpul
sau la terminarea coacerii, aveţi
grijă la fluxul de aer fierbinte care
iese din cuptor.
Fiţi foarte atenţi când utilizaţi
aragazul. Căldura ridicată a
elementelor de încălzire face ca
rafturile și alte piese să fie foarte
fierbinţi.
Dacă, din vreun motiv oarecare,
folosiţi folie de aluminiu pentru a
coace alimentele în cuptor, aveţi
grijă să nu intre niciodată în con-
tact direct cu partea inferioară a
cuptorului.
Când curăţaţi cuptorul, procedaţi
cu grijă: nu pulverizaţi niciodată
nimic pe filtrul pentru grăsime (dacă
există), pe elementele de încălzire
și pe senzorul termostatului.
Este periculos să aduceţi orice fel
de modificare aparatului sau
specificaţiilor sale.
În timpul coacerii produselor de
patiserie sau a fripturilor și al frigerii
la grătar, geamul cuptorului și alte
părţi ale aparatului se înfierbântă,
de aceea copiii nu trebuie lăsaţi să
se apropie de aparat. Atunci când
conectaţi aparate electrice la prize
din apropierea cuptorului, aveţi grijă
ca firele să nu intre în contact cu
Română
6
inelele fierbinţi sau să nu rămână
prinse în ușa cuptorului.
Folosiţi întotdeauna mănuși de
bucătărie pentru a scoate tăvile sau
oalele din cuptor.
Curăţarea regulată previne
deteriorarea materialului suprafeţei.
Înainte de a curăţa cuptorul,
închideţi alimentarea cu
electricitate sau scoateţi ștecherul
din priză.
Aveţi grijă ca cuptorul să fie pe
poziţia “OFF”, când cuptorul nu mai
este utilizat.
Acest cuptor a fost proiectat ca
aparat separat sau ca un aparat
combinat cu o plită electrică, în
funcţie de model, pentru conectare
monofazată la 230 V.
Aparatul nu trebuie curăţat cu un
aparat cu jet de vapori fierbinţi sau
cu jet de vapori.
Nu folosiţi substanţe abrazive sau
răzuitoare ascuţite de metal. Acestea
pot zgâria sticla de la ușa cuptorului,
ceea ce poate duce la spargerea
sticlei.
Siguranţa copiilor
Acest aparat este proiectat pentru a
fi utilizat de adulţi. Este periculos să
lăsaţi copiii să-l folosească sau să
se joace cu el.
Copiii nu trebuie lăsaţi să se apropie
când cuptorul e în funcţiune. După
ce cuptorul a fost stins, rămâne
fierbinte mult timp.
Acest aparat nu trebuie folosit de
copii sau de alte persoane ale căror
capacităţi fizice, senzoriale sau
mentale sau lipsa de experienţă și
de cunoștinţe îi împiedică să
folosească aparatul în siguranţă, fără
supraveghere sau instrucţiuni din
partea unei persoane responsabile,
care să se asigure că pot folosi
aparatul în siguranţă.
Serviciul Clienţi
Cereţi ca verificările și/sau reparaţiile
să fie efectuate de serviciul de
asistenţă al producătorului sau de un
serviciu de asistenţă autorizat de
producător și să se folosească numai
piese de schimb originale.
Nu încercaţi să reparaţi singuri
aparatul în cazul funcţionării
defectuoase sau a defecţiunilor.
Reparaţiile efectuate de persoane
necalificate pot cauza defecţiuni sau
răniri.
Simbolul de pe produs sau de pe
ambalaj indică faptul că produsul nu
poate fi tratat ca deșeu menajer. Trebuie
predat la punctul de colectare pentru
reciclarea echipamentului electric și
electronic. Aruncarea corectă la gunoi a
acestui aparat va ajuta la protejarea
mediului înconjurător și a sănătăţii
persoanelor. Mediul înconjurător și
sănătatea sunt puse în pericol de
aruncarea incorectă la gunoi. Pentru
informaţii mai detaliate privind reciclarea
acestui produs, vă rugăm să contactaţi
administraţia locală, serviciul de elimi-
nare a deșeurilor menajere sau
magazinul de unde aţi cumpărat
produsul.
7
Descrierea aparatului
1. Panoul de control
2. Butonul de comandă al termostatului
cuptorului
3. Luminiţa de control a termostatului
cuptorului
4. Dispozitiv de programare pentru
terminarea duratei de coacere
5. Luminiţă de control pentru
funcţionare
6. Butonul de comandă al cuptorului
7. Deschideri pentru aer pentru
Ventilatorul de răcire
8. Grill
9. Becul cuptorului
10.Ventilatorul cuptorului
11.Plăcuţa cu datele tehnice
Accesoriile cuptorului
Raft cu margine
împotriva răsturnării
Tavă pentru prăjituri
1
9
8
11
362 4 5
7
10
Tavă de scurgere
8
Butoanele de comandă
0
Buton de comandă pentru
funcţiile cuptorului
0 Cuptorul e stins
Elementul inferior de încălzire -
Căldura provine numai din partea
inferioară a cuptorului
Pizza - Elementul de încălzire
inferior și grill-ul intern sunt
activate, iar ventilatorul asigură
circulaţia aerului, pentru a se
coace garnitura de pe pizza sau
umpluturile plăcintelor.
Grill complet - Elementul grill
complet va fi aprins
Numai elementul grill interior -
Poate fi folosit pentru frigerea la
grătar a unor cantităţi mici
Coacere cu ventilator - Aceasta vă
permite să gătiţi fripturi, sau să
gătiţi fripturi și să coaceţi produse
de patiserie simultan, fără ca
mirosurile să se amestece.
Coacere convenţională - Căldura
provine de la elementele superior
și inferior, asigurând o încălzire
uniformă în interiorul cuptorului
Indicator pentru sursa de
alimentare activată
Beculeţul pentru sursa de alimentare
activată se va aprinde când butonul de
comandă pentru funcţiile cuptorului este
programat.
9
Butonul de comandă al
termostatului
Rotiţi butonul de comandă al termostatului
în sens anti-orar pentru a selecta
temperaturi între 50°C și 250°.
Luminiţa indicatoare pentru
butonul de comandă al
termostatului
Luminiţa indicatoare pentru butonul de
comandă al termostatului se va aprinde
când butonul de comandă al termostatului
este rotit. Luminiţa indicatoare va rămâne
aprinsă până când se atinge temperatura
corectă. După aceea va clipi intermitent,
pentru a indica faptul că temperatura se
menţine.
Dispozitiv de programare pentru
terminarea coacerii
Acest dispozitiv permite închiderea
automată a cuptorului când a trecut
intervalul de timp programat. Se va auzi
un semnal sonor când s-a terminat
coacerea. Durata de coacere poate fi
reglată până la 90 minute maximum.
Puneţi alimentele în cuptor și rotiţi butonul
de comandă pentru funcţiile cuptorului și
butonul de comandă al termostatului pe
setările dorite. Rotiţi butonul timer-ului pe
poziţia de interval de timp maxim (“90”),
apoi rotiţi-l înapoi pentru a programa
durata de coacere dorită. La terminarea
duratei de coacere, se va auzi un semnal
sonor și cuptorul se va stinge automat.
Rotiţi butonul timer-ului pe pentru a
programa cuptorul să funcţioneze în
modul manual.
Termostatul de siguranţă
Pentru a preveni o supraîncălzire
periculoasă (din cauza utilizării incorecte
a aparatului sau a componentelor defecte),
cuptorul e dotat cu un termostat de
siguranţă care întrerupe alimentarea cu
electricitate. Cuptorul se aprinde din nou,
în mod automat, când temperatura sca-
de.
În caz că termostatul de siguranţă se
activează din cauza folosirii incorecte a
aparatului, este suficient să remediaţi
eroarea după ce cuptorul s-a răcit; în
schimb, dacă termostatul de siguranţă se
activează din cauza unui component
defect, vă rugăm contactaţi Serviciul
Clienţi.
Ventilatorul de răcire
Cuptorul este dotat cu un ventilator de
răcire, al cărui rol este să împiedice
încălzirea panoului frontal, a butoanelor
și a mânerului ușii cuptorului. Ventilatorul
se activează automat când cuptorul este
aprins. Aerul cald iese afară prin
deschiderea de lângă mânerul ușii
cuptorului. Ventilatorul se stinge când,
după terminarea coacerii, butonul de
comandă pentru funcţiile cuptorului este
rotit pe poziţia OFF. 0.
10
Înainte de a utiliza cuptorul prima oară
Pentru a deschide ușa
cuptorului, ţineţi întotdeauna
mânerul de mijloc.
Îndepărtaţi toate ambalajele,
atât din interiorul cuptorului cât și
din exteriorul lui, înainte de a-l
utiliza.
Înainte de prima folosire, cuptorul trebuie
încălzit fără alimente.
Cu această ocazie, cuptorul poate
degaja un miros neplăcut. Este un
fenomen absolut normal. Este cauzat de
reziduurile rămase după construirea
aparatului.
Asiguraţi-vă că încăperea este bine
aerisită.
1. Rotiţi butonul de comandă
pentru funcţiile cuptorului pe
“coacerea cu ventilator” .
2. Puneţi butonul de comandă al
termostatului pe 250°.
4. Deschideţi o fereastră pentru
a asigura ventilaţia.
5. Permiteţi încălzirea cuptorului
gol timp de aproximativ 45 de
minute.
Această procedură trebuie repetată cu
funcţia “grill complet” aproximativ 5-
10 minute.
După aceea lăsaţi cuptorul să se
răcească. După aceea umeziţi o
cârpă moale cu apă caldă și puţin
detergent lichid delicat și curăţaţi
cu ea cavitatea cuptorului.
Înainte de a utiliza accesoriile
cuptorului prima oară, spălaţi-le
bine.
!
11
Folosirea cuptorului
Cuptorul este echipat cu un sistem
exclusiv care produce o circulaţie naturală
a aerului și o reciclare constantă a
aburului.
Acest sistem face posibilă coacerea în
aburi și păstrarea preparatelor moi în
interior și crocante la exterior. În plus,
timpul de coacere și consumul de energie
sunt reduse la minimum. În timpul coacerii
se poate produce abur care poate fi
eliberat la deschiderea ușii cuptorului.
Este un fenomen absolut normal.
Cu toate acestea, utilizatorul
trebuie să se îndepărteze de
cuptor atunci când deschide ușa
cuptorului în timpul coacerii sau la
sfârșit, pentru a permite eliminarea
aburului sau a căldurii acumulate.
Atenţie! - Nu puneţi obiecte pe
partea inferioară a cuptorului și nu
acoperiţi nici o parte a cuptorului
cu folie de aluminiu în timpul
coacerii, deoarece poate duce la
acumularea de căldură, care poate
afecta rezultatul coacerii și poate
deteriora emailul cuptorului. Puneţi
întotdeauna tăvile, vasele
rezistente la căldură și tăvile de
aluminiu pe grătarul care a fost
introdus pe ghidajele pentru
grătare. Când mâncarea este
încălzită, se produce abur, ca într-
un ceainic. Când aburul vine în
contact cu sticla de la ușa
cuptorului, se condensează și se
produc picături de apă.
Pentru a reduce condensul,
preîncălziţi întotdeauna cuptorul gol
timp de 10 minute.
Numai elementul inferior al
cuptorului
Această funcţie e foarte utilă când coaceţi
aluatul fără umplutură. Poate fi folosită și
pentru a finisa quiche-uri sau flanuri, pentru
a fi siguri că aluatul este bine copt.
Luminiţa de control a termostatului
va rămâne aprinsă până când se
4
3
2
1
Vă recomandăm să ștergeţi picăturile de
apă după fiecare utilizare.
Coaceţi întotdeauna cu ușa
cuptorului închisă. Îndepărtaţi-vă
de cuptor atunci când deschideţi
ușa batantă a cuptorului. Nu lăsaţi
ușa să cadă când se deschide,
ţineţi ușa de mâner până când se
deschide complet.
Cuptorul are patru niveluri pentru
raft și este echipat cu un singur raft.
Poziţiile raftului sunt numerotate de
jos în sus, după cum ilustrează
diagrama.
Este important ca aceste rafturi să
fie corect poziţionate, așa cum se
arată în schemă.
Nu așezaţi vasele direct pe baza
cuptorului.
12
atinge temperatura corectă. După
aceea va clipi intermitent, pentru a
indica faptul că temperatura se
menţine.
Frigerea la grătar -
- Majoritatea alimentelor trebuie așezate
pe grătarul din tava de grătare pentru a
permite circulaţia maximă a aerului și
pentru a ridica alimentul din grăsimi și
sucuri naturale. Alimente cum ar fi
peștele, ficatul și rinichii pot fi așezate
direct în tava de grătare, după preferinţă.
- Alimentele trebuie uscate foarte bine
înainte de a le pune pe grătar pentru a
reduce la minimum stropirea cu grăsimi.
Carnea macră și peștele se ung cu puţin
ulei sau unt topit pentru a le păstra
umede în timpul coacerii.
- Garniturile cum ar fi roșiile și ciupercile
pot fi așezate sub grătar în timpul
coacerii cărnurilor
- Atunci când se prăjește pâinea,
sugerăm să se folosească poziţia de
sus.
- Alimentele trebuie întoarse în timpul
coacerii, după caz.
Elementul Grill complet
1. Rotiţi butonul de comandă pentru
funcţiile cuptorului pe .
2. Rotiţi butonul de comandă al
termostatului până la temperatura
dorită.
3. Reglaţi poziţia grătarului și a tăvii de
grătare în funcţie de grosimea
alimentelor preparate. Poziţionaţi
alimentele aproape de element pentru
o coacere mai rapidă sau mai departe
de element pentru o coacere mai
domoală.
Preîncălziţi grill-ul la setarea maximă înainte
de a prăji ușor fripturile sau de a rumeni.
Reglaţi setările pentru căldură și înălţimea
raftului, după necesităţi, în timpul coacerii.
În timpul gătitului, ventilatorul de răcire și
luminiţa de control a termostatului vor
funcţiona în același mod descris pentru
funcţionarea cu ventilator a cuptorului.
Elementul grill interior
Grill-ul interior furnizează căldură rapidă
directă în zona centrală a tigăii de grătar.
Folosind elementul grill interior pentru a găti
cantităţi mici, se poate economisi energia.
1. Rotiţi butonul de comandă al cuptorului
pe .
2. Rotiţi butonul de comandă al
termostatului până la temperatura dorită.
3. Reglaţi poziţia grătarului și a tăvii de
grătare pentru a permite diferite grosimi
ale alimentelor și urmaţi instrucţiunile
pentru frigerea la grătar.
Elementul grill e controlat de termostat.
În timpul coacerii, grill-ul se stinge și se
aprinde pentru a preveni supraîncălzirea.
Coacerea cu ventilator
- Alimentele sunt gătite cu ajutorul forţei
aerului preîncălzit, care e suflat uniform
în jurul cavităţii cuptorului de către un
ventilator situat pe peretele din spate al
cuptorului.
- În acest mod căldura ajunge uniform și
rapid în toate zonele cuptorului, ceea
ce înseamnă că puteţi găti simultan tipuri
diferite de alimente poziţionate pe rafturi
diferite ale cuptorului. Coacerea cu
ventilator asigură o eliminare rapidă a
umidităţii, iar mediul mai uscat din cuptor
oprește trecerea aromelor și a
mirosurilor de la un aliment la altul.
- Posibilitatea de a coace pe rafturi situate
la înălţimi diferite înseamnă că puteţi găti
13
mai multe feluri de mâncare diferite în
același timp, și până la trei tăvi de biscuiţi
și de mini-pizze, pentru a fi consumate
imediat sau pentru a fi congelate.
- Desigur, cuptorul poate fi folosit și pentru
coacerea pe un singur grătar. În acest
caz ar trebui să folosiţi ghidajul cel mai
de jos, pentra a putea urmări mai bine
desfășurarea coacerii.
- În plus, cuptorul este indicat în special
pentru sterilizarea conservelor,
pregătirea compotului de fructe făcut în
casă și pentru uscarea ciupercilor sau
a fructelor.
Coacerea convenţională
- Poziţia din mijloc a raftului permite cea
mai bună distribuire a căldurii. Pentru a
rumeni mai mult alimentele pe partea
inferioară, coborâţi poziţia raftului. Pentru
a rumeni mai mult alimentele pe
deasupra, ridicaţi poziţia raftului.
- Materialul și finisajul tăvilor și al vaselor
va influenţa gradul de rumenire pe
partea inferioară. Vasele emailate, de
culoare închisă, grele sau antiaderente
măresc gradul de rumenire pe partea
inferioară, pe când vasele din sticlă de
Jena, tăvile din aluminiu lucios sau din
oţel finisat reflectă căldura și produc o
rumenire mai redusă în partea
inferioară.
- Puneţi întotdeauna alimentele pe
mijlocul raftului pentru a asigura o
rumenire uniformă.
- Puneţi alimentele pe tăvi de dimensiuni
adecvate, pentru a preveni revărsarea
pe partea inferioară a cuptorului și
pentru a ușura curăţarea.
- Nu puneţi vasele, tăvile sau tăvile de
copt direct pe baza cuptorului, deoarece
se înfierbântă foarte tare și le poate de-
teriora. Când folosiţi această setare,
căldura provine de la elementele
superior și inferior. Acest lucru vă
permite să gătiţi pe un singur nivel și
este recomandată mai ales pentru
alimentele care necesită o rumenire mai
accentuată a părţii inferioare, de ex.
quiche sau flan.
Alimentele gratinate, lasagnele și carnea
rasol, care trebuie rumenite mai mult pe
deasupra, pot fi gătite bine în cuptorul
convenţional.
Cum se folosește cuptorul convenţional
1. Rotiţi butonul de comandă al cuptorului
pe funcţia de coacere necesară .
2. Rotiţi butonul de comandă al
termostatului până la temperatura
dorită.
Sfaturi utile
- Poziţia din mijloc a raftului permite cea
mai bună distribuire a căldurii. Pentru a
rumeni mai mult alimentele pe partea
inferioară, coborâţi poziţia raftului.
Pentru a rumeni mai mult alimentele pe
deasupra, ridicaţi poziţia raftului.
- Materialul și finisajul tăvilor și al vaselor
va influenţa gradul de rumenire pe
partea inferioară. Vasele emailate, de
culoare închisă, grele sau antiaderente
măresc gradul de rumenire pe partea
inferioară, pe când vasele din sticlă de
Jena, tăvile din aluminiu lucios sau din
oţel finisat reflectă căldura și produc o
rumenire mai redusă în partea
inferioară.
- Puneţi întotdeauna alimentele pe
mijlocul raftului pentru a asigura o
rumenire uniformă.
- Puneţi alimentele pe tăvi de dimensiuni
adecvate, pentru a preveni revărsarea
pe partea inferioară a cuptorului și
14
pentru a ușura curăţarea.
- Nu puneţi vasele, tăvile sau tăvile de
copt direct pe baza cuptorului, deoarece
se înfierbântă foarte tare și le poate de-
teriora.
Când coaceţi produse de patiserie:
Prăjiturile și produsele de patiserie necesită
de obicei o temperatură medie (150°C-
200°C) și, prin urmare, trebuie să preîncălziţi
cuptorul aprox. 10 minute.
Nu deschideţi ușa cuptorului înainte să fi
trecut 3/4 din durata de coacere.
Aluatul sfărâmicios se coace într-o formă
cu fund detașabil sau în tavă până când
trec 2/3 din durata de coacere și apoi se
adaugă umplutura înainte de a termina
coacerea. Durata de coacere care mai
rămâne depinde de tipul și de cantitatea de
garnitură sau de umplutură. Aluatul de
pandișpan trebuie să se desprindă greu de
pe lingură. Durata de coacere se lungește
în mod inutil dacă aluatul e prea lichid.
Dacă se introduc în cuptor două tăvi de copt
cu pișcoturi sau biscuiţi, în același timp, locul
raftului dintre tăvi trebuie să fie lăsat liber.
Dacă se introduc în cuptor două tăvi de copt
cu pișcoturi sau biscuiţi, în același timp, locul
tăvilor trebuie să fie schimbat și acestea
trebuie să fie întoarse după ce au trecut 2/
3 din durata de coacere.
Coacerea fripturilor:
Nu gătiţi bucăţi mai mici de 1 kg. Bucăţile
mai mici se pot usca în timpul coacerii.
Carnea roșie, care trebuie făcută bine la
exterior, dar să rămână în sânge sau
potrivită la interior, trebuie gătită la o
temperatură mai ridicată (200°C-250°C).
Carnea albă, carnea de pasăre și peștele,
pe de altă parte, necesită o temperatură
mai joasă (150°C-175°C). Ingredientele
pentru sos sau pentru zeama de carne
trebuie să fie adăugate în tava de friptură la
început numai când durata de coacere e
scurtă. În celelalte cazuri, adăugaţi-le în
ultima jumătate de oră.
Puteţi folosi o lingură pentru a vedea dacă
e gata carnea: dacă nu poate fi apăsată, e
gata. Rosbiful și fileul, care trebuie să
rămână roz la interior, trebuie gătite la o
temperatură mai ridicată într-un interval de
timp mai scurt.
Dacă puneţi carnea direct pe grătarul
cuptorului, introduceţi tava de friptură pe
grătarul de dedesubt pentru a strânge
zeama.
Lăsaţi butul să se odihnească cel puţin 15
minute, astfel încât să nu se scurgă zeama
din carne.
Pentru a reduce acumularea de fum în
interiorul cuptorului, se recomandă să
turnaţi puţină apă în tava de friptură. Pentru
a preveni formarea condensului, adăugaţi
apă de mai multe ori. Alimentele pot fi
menţinute la cald în cuptor, la temperatura
minimă, până la servire.
Atenţie!
Nu tapetaţi cuptorul cu folie de
aluminiu și nu puneţi o tavă de
friptură sau de copt pe partea
inferioară, deoarece emailul
cuptorului se va deteriora din
cauza supraîncălzirii.
Duratele de coacere
Duratele de coacere pot varia în funcţie
de compoziţia, ingredientele și cantităţile
de lichid diferite din alimente.
Reţineţi setările de la primele dv.
experimente de gătit fripturi sau produse
de patiserie, pentru a câștiga experienţă
pentru prepararea ulterioară a acelorași
feluri de mâncare.
Pe baza experienţei dv. veţi putea modifica
valorile indicate în tabele.
15
Tabele pentru coacere și fripturi
Coacere convenţională -
Duratele nu includ timpul de preîncălzire.
Cuptorul gol trebuie întotdeauna preîncălzit timp de 10 minute.
PRĂJITURI
Reţete cu aluat bătut 2 170 2 (1 și 3)* 160 45-60 În formă de prăjituri
Aluat fraged 2 170 2 (1 și 3)* 160 20-30 În formă de prăjituri
Prăjitură cu brânză și
lapte tut 1 175 2 165 60-80 În formă de prăjituri
Prăjitură cu mere
(Plăcintă cu mere) 1 170 2stg+dr. 160 90-120 În formă de prăjituri
Ștrudel 2 180 2 160 60-80 În tavă de copt
Tartă cu gem 2 190 2(1 și 3)* 180 40-45 În formă de prăjituri
Prăjitură cu fructe 2 170 2 150 60-70 În formă de prăjituri
Pandișpan 1 170 2(1 și 3)* 165 30-40 În forde prăjituri
Prăjitură cu fructe și nuci
1 150 2 150 120-150 În formă de prăjituri
Chec 1 175 2 160 50-60 În tavă de pâine
Prăjitură mică 3 170 2 160 20-35 În tavă de copt
Biscuiţi 2 160 2(1 și 3)* 150 20-30 În tavă de copt
Bezele 2 135 2(1 și 3)* 150 60-90 În tavă de copt
Chifle 2 200 2 190 12~20 În tavă de copt
Patiserie: Choux 2 sau 3 210 2(1 și 3)* 170 25-35 În tavă de copt
Madeleine 2 180 2 170 45-70 În formă de prăjituri
PÂINE ȘI PIZZA
Pâine albă 1 195 2 185 60-70
Pâine de secară 1 190 1 180 30-45 În tavă de pâine
Cornuri 2 200 2(1 și 3)* 175 25-40 În tavă de copt
Pizza 2 200 2 200 20-30 În tavă de copt
FLAN
Flan de paste făinoase 2 200 2(1 și 3)* 175 40-50 În formă
Flan de legume 2 200 2(1 și 3)* 175 45-60 În formă
Quiche 1 210 1 190 30-40 În for
Lasagne 2 200 2 200 25-35 În for
Cannelloni 2 200 2 200 25-35 În for
CARNE
Vită 2 190 2 175 50-70 Pe grătar
Porc 2 180 2 175 100-130 Pe grătar
Viţel 2 190 2 175 90-120 Pe grătar
Rosbif englezesc
în sânge 2 210 2 200 50-60 Pe grătar
potrivit 2 210 2 200 60-70 Pe grătar
bine făcut 2 210 2 200 70-80 Pe grătar
Spată de porc 2 180 2 170 120-150 Cu crustă
But de porc 2 180 2 160 100-120 2 buc.
Miel 2 190 2 175 110-130 But
Pui 2 190 2 200 70-85 Întreg
Curcan 2 180 2 160 210-240 Întreg
Raţă 2 175 2 220 120-150 Întreagă
Gâscă 2 175 1 160 150-200 Întreagă
Iepure de casă 2 190 2 175 60-80 Tăiat bucăţi
Iepure sălbatic 2 190 2 175 150-200 Tăiat bucăţi
Fazan 2 190 2 175 90-120 Întreg
Ruladă de carne 2 180 2 170 tot.150 în tavă de pâine
PEȘTE
Păstrăv/Plătică 2 190 2(1 și 3)* 175 40-55 3-4 pești
Ton/Somon 2 190 2(1 și 3)* 175 35-60 4-6 fileuri
TIP DE
MÂNCARE
Coacere convenţională Coacere cu ventilator
temp. °C
temp.
°C
4
3
2
1
4
3
2
1
Duratele de
coacere în
minute
NOTE
(*)
Dacă gătiţi mai mult de un fel de mâncare în același timp, vă recomandăm să le puneţi pe
nivelurile indicate între paranteze.
16
Frigerea la grătar -
Duratele nu includ timpul de preîncălzire.
Cuptorul gol trebuie întotdeauna preîncălzit timp de 10 minute.
Temperaturile din tabel au caracter indicativ. Temperaturile trebuie adaptate la
necesităţile personale.
1a parte
temp.°CBucăţi g.
Cantitate
Durata de coacere în
minute
a 2a parte
Frigerea la grătar
4
3
2
1
TIP DE
MÂNCARE
Friptură file 4 800 3 250 12~15 12~14
Friptură de vită 4 600 3 250 10~12 6~8
Cârnaţi 8 / 3 250 12~15 10~12
Friptură de porc 4 600 3 250 12~16 12~14
Pui (tăiat în două) 2 1000 3 250 30~35 25~30
Kebab 4 / 3 250 10~15 10~12
Pui (piept) 4 400 3 250 12~15 12~14
Hamburger* 6 600 2 250 20-30
*
Preîncălzire 5’00'’
Pește (file) 4 400 3 250 12~14 10~12
Sandvișuri 4~6 / 3 250 5~7 /
Pâine prăjită 4~6 / 3 250 2~4 2~3
Funcţia pizza
Temperaturile din tabel au caracter indicativ. Temperaturile trebuie adaptate la
necesităţile personale.
temp.°C
Durata de
coacere în
minute
Funcţia pizza
4
3
2
1
TIP DE
MÂNCARE
NOTE
Pizza , mare 1 200 15~25 în tavă de copt
Pizza , mică 1 200 10~20
în tavă de copt sau pe grătar
Cornuri 1 200 15~25 în tavă de copt
17
Înainte de a curăţa stingeţi
cuptorul și lăsaţi-l până se
răcește.
Aparatul nu trebuie curăţat cu
un aparat cu jet de vapori
fierbinţi sau cu jet de vapori.
Important: Înainte de a efectua orice
operaţie de curăţare, aparatul trebuie
deconectat de la sursa de alimentare
cu electricitate.
Pentru a asigura o lungă durată de viaţă
a aparatului dv., e necesar să efectuaţi
următoarele operaţiuni de curăţare în
mod regulat:
- Efectuaţi operaţia numai după ce
cuptorul s-a răcit.
- Curăţaţi părţile emailate cu apă cu
săpun.
- Nu utilizaţi produse abrazive.
- Uscaţi părţile din oţel inoxidabil și
sticlă cu o cârpă moale.
- Dacă există pete rezistente, folosiţi
produse disponibile în comerţ
pentru oţel inoxidabil, sau oţet cald.
Emailul cuptorului este extrem de
durabil și foarte impermeabil. Acţiunea
acizilor fierbinţi de fructe (de la lămâi,
prune etc.) poate lăsa totuși urme
permanente, opace, aspre pe suprafaţa
emailului. Cu toate acestea, urmele de
pe suprafaţa strălucitoare a emailului nu
afectează funcţionarea cuptorului.
Curăţaţi bine cuptorul după fiecare
utilizare. Acesta e cel mai ușor mod de
a curăţa murdăria. Previne arderea
murdăriei.
Întreţinerea și curăţarea
18
Materiale de curăţat
Înainte de folosirea oricăror materiale de
curăţat în cuptor, verificaţi dacă acestea
sunt corespunzătoare și utilizarea lor
este recomandată de producător.
Soluţiile de curăţat cu conţinut de clor
NU trebuie folosite deoarece pot
deteriora finisajele suprafeţelor. De
asemenea, trebuie evitaţi abrazivii foarte
duri.
Curăţarea externă
Ștergeţi regulat panoul de control, ușa
cuptorului și garnitura ușii cu ajutorul
unei cârpe moi înmuiată în apă caldă,
în care s-a adăugat puţin detergent
lichid.
Pentru a evita deteriorarea sau slăbirea
panourilor de sticlă ale ușii evitaţi să
folosiţi următoarele:
Detergent casnic și clor
Tampoane impregnate
nerecomandate pentru vase de gătit
de teflon
Bureţi de sârmă
Lavete sau spray-uri cu aerosol cu
substanţe chimice pentru cuptor
Substanţe pentru îndepărtarea
ruginii
Substanţe pentru înlăturarea petelor
pentru baie / chiuvete
Curăţaţi sticla interioară și exterioară a
ușii utilizând apă caldă cu săpun. Dacă
interiorul geamului ușii se murdărește
foarte tare, se recomandă folosirea unui
produs de curăţare cum ar fi Hob Brite.
Nu folosiţi răzuitoare pentru a îndepărta
murdăria.
19
NU curăţaţi ușa cuptorului cât
timp panourile de sticlă sunt
calde. Dacă această precauţie
nu este respectată panoul de
sticlă se poate sparge.
Dacă panoul de sticlă al ușii se
ciobește sau se zgârie, sticla
poate slăbi și trebuie înlocuită
pentru a evita spargerea
panoului. Contactaţi Centrul de
Service local care vă va consilia
cu plăcere.
Cavitatea cuptorului
Partea inferioară, emailată, a cavităţii
cuptorului se curăţă cel mai bine cât timp
cuptorul este cald încă.
Ștergeţi cuptorul cu o cârpă moale
îmbibată cu apă caldă cu detergent după
fiecare folosire. Din când în când este
necesară o curăţare generală cu un
detergent special de curăţare a
cuptorului.
Elementul grill de încălzire
Acest model a fost dotat cu un element
grill cu balama pentru a ușura foarte
mult curăţarea plafonului cuptorului.
Înainte de a începe asiguraţi-
vă că s-a răcit cuptorul și că
este deconectat de la sursa de
alimentare cu electricitate.
1) Deșurubaţi șurubul care fixează
elementul grill (vezi Fig). Când
efectuaţi această operaţie pentru
prima oară, se recomandă să folosiţi
o șurubelniţă.
2) După aceea trageţi delicat în jos
pentru a permite accesul la plafonul
cuptorului (vezi Fig).
3) Curăţaţi plafonul cuptorului cu o
substanţă adecvată și ștergeţi-l bine
înainte de a pune elementul grill cu
balama în poziţia sa iniţială.
20
4) Împingeţi cu grijă elementul la loc, în
poziţia sa iniţială, și strângeţi piuliţa
de fixare.
Verificaţi ca piuliţa de fixare a
elementului grill să fie bine
strânsă, astfel încât să nu cadă
în timpul utilizării.
Rafturile cuptorului și
suporturile rafturilor
Pentru a curăţa rafturile cuptorului,
înmuiaţi-le în apă caldă cu detergent și
îndepărtaţi petele persistente cu o lavetă
umedă și bine impregnată cu detergent.
Clătiţi bine și uscaţi cu o cârpă uscată și
moale.
Suporturile raftului pot fi scoase pentru a
fi curăţate mai ușor.
Procedaţi conform instrucţiunilor de mai
jos:
1. scoateţi șurubul din faţă în timp ce
menţineţi suportul raftului pe poziţie
cu mâna cealaltă;
2. deblocaţi cârligul din spate și scoateţi
suportul raftului;
3. după ce aţi terminat curăţarea,
montaţi la loc suporturile rafturilor
urmând aceeași procedură în sens
invers.
Vă rugăm să vă asiguraţi că piuliţele
sunt bine strânse când puneţi la loc
suportul pentru raft.
Curăţarea ușii cuptorului
Înainte de a curăţa ușa cuptorului,
recomandăm demontarea acesteia de
pe cuptor.
Procedaţi conform instrucţiunilor de mai
jos:
1. deschideţi complet ușa cuptorului;
2. identificaţi balamalele care fixează
ușa de cuptor (Fig. A);
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Zanussi ZOB361N Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
Acest manual este potrivit și pentru