Avertizare Nu puneţi obiecte pe baza
cuptorului şi nu acoperiţi nicio parte a
cuptorului cu folie de aluminiu în timp ce
gătiţi, pentru că acest lucru poate cauza
formarea de căldură, fapt ce poate afecta
rezultatele coacerii şi deteriorarea smalţului
cuptorului. Întotdeauna puneţi vasele, vasele
rezistente la căldură şi tăvile de aluminiu pe
raftul care a fost introdus pe ghidajele pentru
rafturi. Atunci când se încălzeşte mâncarea,
se produce abur, la fel cum se produce când
se fierbe apa într-un ceainic. Atunci când
aburul vine în contact cu sticla de la uşa
cuptorului, se condensează şi se creează
picături de apă.
Avertizare Aveţi grijă să nu deterioraţi
părţile emailate ale cuptorului când
introduceţi şi când scoateţi accesoriile.
Pentru a reduce condensul, întotdeauna pre‐
încălziţi cuptorul gol timp de 10 minute.
Vă recomandăm să ştergeţi picăturile de apă
după fiecare proces de gătit.
Avertizare Gătiţi întotdeauna cu uşa
cuptorului închisă. Îndepărtaţi-vă de
cuptor atunci când deschideţi uşa batantă a
cuptorului. Nu lăsaţi uşa să se deschidă prin
cădere, ţineţi uşa de mâner până când se
deschide complet.
Gătitul cu aer cald
• Alimentele sunt gătite prin intermediul for‐
ţei aerului preîncălzit suflat uniform în in‐
teriorul cuptorului de un set ventilator aşe‐
zat pe peretele spate al cuptorului.
• Astfel, căldura ajunge în toate părţile cup‐
torului în mod uniform şi rapid, ceea ce
permite gătirea simultană a mai multor ti‐
puri de alimente aşezate pe diferite rafturi.
Gătitul cu aer cald asigură eliminarea ra‐
pidă a umezelii şi mediul uscat al cuptoru‐
lui opreşte transmiterea diferitelor arome şi
mirosuri de la un fel de mâncare la altul.
• Posibilitatea de a găti pe rafturi de diferite
înălţimi înseamnă că puteţi găti mai multe
preparate diferite simultan şi până la trei
tăvi de biscuiţi sau mini pizza pot fi servite
imediat sau congelate ulterior.
• Evident, cuptorul poate fi utilizat, de ase‐
menea, pentru a găti doar pe un singur raft.
În acest caz trebuie să utilizaţi cel mai de
jos set de ghidaje astfel încât să puteţi su‐
praveghea mai uşor desfăşurarea.
• În plus, cuptorul este recomandat în parti‐
cular pentru sterilizarea conservelor, fier‐
berea siropului de fructe făcut în casă şi
pentru uscarea ciupercilor sau fructelor.
Gătitul cu grill -
– Majoritatea alimentelor trebuie aşezate pe
grătarul din tava de grătare pentru a per‐
mite circulaţia maximă a aerului şi pentru
a ridica alimentul din grăsimi şi sucuri na‐
turale. Alimente cum ar fi peştele, ficatul şi
rinichii pot fi aşezate direct în tava de
grătare, după preferinţă.
– Alimentele trebuie uscate foarte bine
înainte de a le pune pe grătar pentru a re‐
duce la minimum stropirea cu grăsimi. Car‐
nea macră şi peştele se ung cu puţin ulei
sau unt topit pentru a le păstra umede în
timpul coacerii.
– Garniturile, cum ar fi roşiile şi ciupercile,
pot fi aşezate sub grătar, când faceţi carne
la grătar.
– Atunci când se prăjeşte pâinea, sugerăm
să se folosească ghidajul de sus.
– Alimentele trebuie întoarse în timpul găti‐
tului, după caz.
Cum se foloseşte elementul grătar
complet
1. Rotiţi butonul de comandă a funcţiilor
cuptorului pe poziţia
.
2. Rotiţi butonul de comandă a termostatului
până la temperatura dorită.
3. Reglaţi poziţia grătarului şi a tăvii pentru
grătar în funcţie de grosimea alimentelor.
Poziţionaţi alimentele aproape de ele‐
ment, pentru gătitul mai rapid sau mai de‐
parte de element, pentru gătit mai domol.
Preîncălziţi cuptorul la temperatura maximă
timp de câteva minute, înainte de a aşeza
carnea sau alimentul pe grătar. Reglaţi seta‐
rea de căldură şi raftul după cum este nece‐
sar, pe durata gătitului.
8