Electrolux EOB 31004 Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
electrolux
1
Cuptor încorporat
EOB 31004
Manual de instrucţiuni
electrolux
2
Bine aţi venit în lumea Electrolux
Vă mulţumim că aţi ales un produs de primă clasă de la Electrolux, pe care îl veţi
folosi cu multă plăcere în viitor. Dorinţa firmei Electrolux este de a vă oferi o mare
varietate de produse de calitate, care vă vor face viaţa mai confortabilă. Puteţi
găsi câteva exemple pe coperta acestui manual. Vă rugăm să vă faceţi timp
câteva minute pentru a studia acest manual, astfel încât să vă bucuraţi de
avantajele noii dvs. mașini. Promitem că vă va face viaţa mai ușoară. Succes!
electrolux
3
Avertizări și informaţii importante privind siguranţa .............................................. 4
Descrierea aparatului ........................................................................................... 6
Butoane de comandă ......................................................................................... 7
Înainte de prima utilizare a cuptorului .................................................................. 9
Utilizarea cuptorului ......................................................................................... 10
Tabel de coacere și prăjire ................................................................................ 15
Curăţarea și întreţinerea ................................................................................... 17
În caz de defectare .......................................................................................... 23
Date tehnice .................................................................................................... 24
Instrucţiuni pentru instalator .............................................................................. 25
Instrucţiuni pentru încorporare ......................................................................... 27
Service și piese de schimb originale ................................................................. 28
Garanţie europeană .......................................................................................... 28
Recomandări privind siguranţa
Instrucţiuni pas cu pas
Recomandări utile
Ghid pentru utilizarea instrucţiunilor de utilizare
Cuprins
Acest aparat este conform cu următoarele directive CEE:
- 2006/95 (Directiva pentru tensiuni joase);
- 89/336 (Directiva EMC);
- 93/68 (Directivă generală);
și modificările ulterioare.
)
electrolux
4
Avertizări și informaţii importante privind
siguranţa
Păstraţi întotdeauna aceste instrucţiuni de utilizare împreună cu aparatul.
Dacă aparatul urmează a fi dat altei persoane sau vândut, sau dacă abandonaţi
acest aparat când vă schimbaţi locuinţa, este foarte important ca noul
utilizator să aibă acces la aceste instrucţiuni de utilizare și la informaţiile
însoţitoare.
Aceste avertizări sunt furnizate pentru siguranţa utilizatorilor și a celor care
locuiesc împreună cu aceștia. De aceea citiţi-le cu atenţie înainte de a conecta
și/sau utiliza aparatul.
Instalarea
Instalarea trebuie efectuată de o
persoană calificată în conformitate cu
regulile și reglementările în vigoare.
Operaţiile individuale pentru instalarea
aparatului sunt descrise în
instrucţiunile pentru instalator.
Aparatul trebuie instalat și conectat
de o persoană calificată cu cunoștinţe
de specialitate, în conformitate cu
directivele în vigoare.
Dacă pentru instalare este nevoie de
orice fel de modificări ale tensiunii de
alimentare, trebuie efectuate de un
electrician calificat.
Funcţionarea
Acest cuptor este destinat pentru
prepararea alimentelor; nu îl utilizaţi
niciodată în alte scopuri.
Când deschideţi ușa cuptorului pe
durata sau la terminarea gătirii,
aveţi grijă la jetul de aer fierbinte,
care iese din interiorul cuptorului.
Fiţi foarte atenţi atunci când utilizaţi
mașina de gătit. Căldura extremă a
elementelor de încălzire face ca
rafturile și alte piese să devină extrem
de fierbinţi.
Dacă din orice motiv trebuie să
utilizaţi folie de aluminiu pentru a găti
alimente în cuptor, nu permiteţi
niciodată ca aceasta să intre în
contact cu podeaua cuptorului.
La curăţarea cuptorului, procedaţi cu
grijă: nu pulverizaţi nimic pe filtrul de
grăsime (dacă este montat),
elementele de încălzire și senzorul
termostatului.
Este periculos să se modifice sau să
se încerce modificarea
caracteristicilor aparatului.
Pe durata procesului de coacere,
frigere și prăjire, fereastra cuptorului și
celelalte părţi ale cuptorului devin
fierbinţi, de aceea copiii trebuie ţinuţi la
distanţă de aparat. Aveţi grijă, în cazul
conectării aparatelor electrice la prize
din apropierea cuptorului, să nu intre
în contact cablurile cu inelele fierbinţi
sau să se prindă în ușa cuptorului.
Utilizaţi întotdeauna mănuși pentru
cuptor pentru a scoate farfuriile sau
vasele fierbinţi din interior.
Curăţarea cu regularitate previne
deteriorarea materialului suprafeţei.
Română
electrolux
5
Înainte de curăţarea cuptorului, fie
opriţi alimentarea cu energie, fie
scoateţi ștecherul din priză.
Aveţi grijă să puneţi cuptorul pe poziţia
“OFF” (OPRIT), atunci când nu mai
este utilizat.
Acest cuptor a fost fabricat ca aparat
de sine stătător sau ca un aparat
combinat cu plită electrică, în funcţie
de model, pentru conectare
monofazată la 230 V.
Aparatul nu trebuie curăţat cu un
aspirator cu abur supraîncălzit sau
aspirator cu jet de abur.
Nu utilizaţi substanţe de curăţare
abrazive sau răzuitoare metalice
ascuţite. Acestea pot zgâria sticla de
la ușa cuptorului, ceea ce poate duce
la sfărâmarea sticlei.
Siguranţa copiilor
Acest aparat trebuie utilizat numai de
adulţi. Este periculos să lăsaţi copiii
să-l utilizeze sau să se joace cu el.
Copiii trebuie păstraţi la distanţă în
timp ce cuptorul funcţionează. De
asemenea, după ce aţi stins cuptorul,
acesta rămâne fierbinte o perioadă
îndelungată.
Acest aparat nu trebuie folosit de copii
sau de alte persoane ale căror
capacităţi fizice, senzoriale sau
mentale sau lipsă de experienţă și de
cunoștinţe îi împiedică să folosească
aparatul în siguranţă, fără
supraveghere sau instrucţiuni din
partea unei persoane responsabile,
care să se asigure că pot folosi
aparatul în siguranţă.
Relaţiile cu clienţii
Verificările și/sau reparaţiile trebuie
efectuate de departamentul de
service al producătorului sau de un
service autorizat de producător, și
trebuie utilizate numai piese de
schimb originale.
În caz de defecţiuni sau deteriorări, nu
încercaţi să reparaţi aparatul singuri.
Reparaţiile efectuate de persoane fără
experienţă pot cauza defecţiuni sau
leziuni.
Simbolul de pe produs sau de
pe ambalajul său indică faptul că acest
produs nu poate fi tratat ca deșeu
menajer. Trebuie predat la punctul de
colectare corespunzător, pentru
reciclarea echipamentului electric și
electronic. Asigurându-vă că acest
produs este eliminat în mod corect,
contribuiţi la prevenirea potenţialelor
consecinţe negative asupra mediului
înconjurător și sănătăţii persoanelor,
consecinţe care ar putea fi provocate de
aruncarea necorespunzătoare la gunoi a
acestui produs. Mediul înconjurător și
sănătatea sunt puse în pericol de
salubrizarea incorectă. Pentru informaţii
mai detaliate privind reciclarea acestui
produs, vă rugăm să contactaţi
administraţia locală, serviciul de eliminare
a deșeurilor menajere sau magazinul de
unde aţi cumpărat produsul.
electrolux
6
Descrierea aparatului
1. Panoul de comandă
2. Butonul de comandă a termostatului
cuptorului
3. Luminiţa de control a termostatului
cuptorului
4. Cronometrul
5. Luminiţă de control pentru funcţionare
6. Buton pentru funcţiile cuptorului
7. Orificii de aerisire pentru ventilatorul
de răcire
8. Grilaj
9. Becul cuptorului
10.Ventilatorul cuptorului
11.Plăcuţa cu datele tehnice
Accesoriile cuptorului
1
9
8
11
362 4 5
7
10
Tavă pentru prăjituri
Raft rezistent la alunecare
electrolux
7
Butoane de comandă
Butonul de control al funcţiei
cuptorului
Cuptor oprit
Căldură de sus+jos - căldura vine
atât de la elementul de sus cât și
de la cel de jos, asigurând
încălzirea uniformă în interiorul
cuptorului.
Numai elementul interior al
grătarului - poate fi utilizat pentru
frigerea unor cantităţi mici.
Elementul de încălzire inferior -
căldura vine numai din partea de
jos a cuptorului.
Aer cald - vă permite să frigeţi sau
să frigeţi și să coaceţi simultan pe
orice raft, fără transfer de miros.
Setarea pentru decongelare -
această setare este destinată a
ajuta la dezgheţarea alimentelor
congelate
Indicator alimentare
Lumina pentru alimentare se aprinde
în momentul în care butonul pentru
funcţiile cuptorului este setat.
Butonul de comandă a
termostatului
Rotiţi butonul de comandă a
termostatului în sens antiorar pentru a
selecta temperaturi între 50°C și 250°.
Indicatorul de comandă a
termostatului
Indicatorul de comandă a
termostatului se aprinde în momentul în
care butonul de comandă a termostatului
este rotit. Indicatorul va rămâne aprins
până când este atinsă temperatura
corectă. Va trece din pornit în oprit în mod
ciclic pentru a indica faptul că
temperatura este menţinută.
0
electrolux
8
Cronometrul Mecanic
Cronometrul poate fi utilizat pentru a seta
maxim 60 de minute.
Rotiţi butonul de reglare în sens orar la
poziţia maximă a timpului, apoi rotiţi-l
înapoi la timpul dorit. La sfârșitul perioadei
de timp selectate, se poate auzi un
semnal sonor.
Cronometrul nu va comuta cuporul
dacă acesta nu este în uz.
Termostatul de siguranţă
Pentru a preveni supraîncălzirea
periculoasă (prin utilizarea incorectă a
aparatului sau a componentelor defecte),
cuptorul este dotat cu un termostat de
siguranţă, care întrerupe alimentarea cu
energie. În momentul în care temperatura
scade, cuptorul pornește din nou
automat.
Dacă termostatul de siguranţă
comută din cauza utilizării incorecte a
aparatului, este suficientă remedierea
erorii după ce cuptorul s-a răcit. dacă
dimpotrivă, termostatul comută din cauza
unei componente defecte, vă rugăm
contactaţi service-ul autorizat.
Ventilatorul de răcire
Cuptorul este echipat cu un ventilator
de răcire, a cărui menire este să păstreze
panoul de comandă, butoanele și mânerul
ușii reci. Ventilatorul pornește automat
atunci când cuptorul este activat. Aerul
cald este suflat afară prin orificiul de
lângă mînerul ușii cuptorului. Ventilatorul
se oprește când, după gătire, butonul
pentru funcţiile cuptorului se află în poziţia
OFF (OPRIT)
0
.
electrolux
9
Înainte de prima utilizare a cuptorului
Pentru a deschide ușa
cuptorului, ţineţi întotdeauna
mânerul de mijloc.
Îndepărtaţi ambalajele, atât din
interiorul cuptorului cât și din
exteriorul lui, înainte de a-l utiliza.
Înainte de prima utilizare, cuptorul
trebuie încălzit fără alimente.
Cu această ocazie, cuptorul poate
degaja un miros neplăcut. Acest lucru
este normal. Cauza o constituie
reziduurile din fabricaţie.
Asiguraţi-vă că încăperea este bine
aerisită.
1. Fixaţi butonul pentru funcţiile
cuptorului pe gătitul cu aer cald
.
2. Setaţi butonul de comandă a
termostatului pe 250°.
4. Deschideţi o fereastră pentru a
asigura ventilaţia.
5. Permiteţi încălzirea cuptorului
gol timp de aproximativ 45 de
minute.
Această procedură trebuie repetată cu
funcţia “Grill complet” aproximativ
5-10 minute.
Apoi lăsaţi cuptorul să se răcească.
Apoi umeziţi o cârpă moale cu apă
caldă și puţin detergent slab și
curăţaţi cavitatea cuptorului.
Înainte de prima utilizare, spălaţi
bine și accesoriile cuptorului.
)
electrolux
10
Utilizarea cuptorului
Cuptorul este echipat cu un sistem
exclusiv care produce o circulaţie naturală a
aerului și o reciclare constantă a aburului.
Acest sistem face posibil gătitul în
aburi și păstrarea preparatelor moi în
interior și crocante la exterior. În plus,
durata de gătit și consumul de energie
sunt reduse la minimum. Pe durata
gătitului se poate produce abur care
poate fi eliberat la deschiderea ușii
cuptorului. Acest lucru este normal.
Cu toate acestea, utilizatorul
trebuie să se îndepărteze de cuptor
atunci când deschide ușa
cuptorului pe durata gătitului sau la
sfârșit, pentru a permite eliminarea
aburului sau a căldurii acumulate.
Atenţie! - Nu puneţi obiecte pe
baza cuptorului și nu acoperiţi nicio
parte a cuptorului cu folie de
aluminiu în timp ce gătiţi, pentru că
acest lucru poate cauza formarea
de căldură, fapt ce poate afecta
rezultatele coacerii și deteriorarea
smalţului cuptorului. Întotdeauna
puneţi vasele, vasele rezistente la
căldură și tăvile de aluminiu pe
raftul care a fost introdus pe
ghidajele pentru rafturi. Atunci când
se încălzește mâncarea, se
produce abur la fel ca într-un
fierbător. Atunci când aburul vine în
contact cu sticla de la ușa
cuptorului, se condensează și se
creează picături de apă.
Pentru a reduce condensul,
întotdeauna preîncălziţi cuptorul gol
timp de 10 minute.
Vă recomandăm să ștergeţi picăturile
de apă după fiecare proces de gătit.
Gătiţi întotdeauna cu ușa
cuptorului închisă. Îndepărtaţi-vă
de cuptor atunci când deschideţi
ușa batantă a cuptorului. Nu lăsaţi
ușa să se deschidă prin cădere,
ţineţi ușa de mâner până când se
deschide complet.
Cuptorul are patru niveluri pentru
raft și este echipat cu un singur raft.
Nivelurile raftului sunt numerotate
de jos în sus, ca în imagine.
Este important ca aceste rafturi să
fie corect poziţionate, ca în imagine.
Nu așezaţi vasele direct pe baza
cuptorului.
4
3
2
1
electrolux
11
Frigerea la grătar
- Majoritatea alimentelor trebuie
așezate pe grătarul din tava de grătare
pentru a permite circulaţia maximă a
aerului și pentru a ridica alimentul din
grăsimi și sucuri naturale. Alimente
cum ar fi peștele, ficatul și rinichii pot
fi așezate direct în tava de grătare,
după preferinţă.
- Alimentele trebuie uscate foarte bine
înainte de a le pune pe grătar pentru a
reduce la minimum stropirea cu
grăsimi. Carnea macră și peștele se
ung cu puţin ulei sau unt topit pentru a
le păstra umede în timpul coacerii.
- Garniturile cum ar fi roșiile și ciupercile
pot fi așezate sub grătar în timpul
coacerii cărnurilor.
- Atunci când se prăjește pâinea,
sugerăm să se folosească poziţia de
sus.
- Alimentele trebuie întoarse pe durata
gătirii, după caz.
Cum se folosește grătarul
interior
Grătarul interior oferă căldură rapid și
direct în zona centrală a tăvii de grătare.
Prin utilizarea grătarului interior pentru
gătitul cantităţilor mici, se economisește
energie.
1. Rotiţi butonul pentru funcţiile cuptorului
pe .
2. Rotiţi butonul de comandă a
termostatului la temperatura necesară.
3. Reglaţi poziţia grătarului și a tăvii de
grătare pentru a permite diferite grosimi
ale alimentelor și urmaţi instrucţiunile
pentru frigerea la grătar.
Grătarul este controlat de termostat.
Pe durata coacerii, grătarul pornește și se
oprește pentru a preveni supraîncălzirea.
Aer cald
- Alimentele sunt gătite prin intermediul
forţei aerului preîncălzit suflat uniform
în interiorul cuptorului de un set
ventilator așezat pe peretele spate al
cuptorului.
- Astfel, căldura ajunge în toate părţile
cuptorului în mod uniform și rapid,
ceea ce permite gătirea simultană a
mai multor tipuri de alimente așezate
pe diferite rafturi. Gătitul cu aer cald
asigură eliminarea rapidă a umezelii și
mediul uscat al cuptorului oprește
transmiterea diferitelor arome și
mirosuri de la un fel de mâncare la
altul.
- Posibilitatea de a găti pe rafturi de
diferite înălţimi înseamnă că puteţi
găti mai multe preparate diferite
simultan și până la trei tăvi de biscuiţi
sau minipizza pot fi servite imediat
sau congelate ulterior.
- Evident, cuptorul poate fi utilizat de
asemenea pentru a găti doar pe un
singur nivel. În acest caz trebuie să
utilizaţi cel mai de jos set de ghidaje
astfel încât să puteţi supraveghea mai
ușor desfășurarea.
- În plus, cuptorul este recomandat în
particular pentru sterilizarea
conservelor, fierberea siropului de
fructe făcut în casă și pentru uscarea
ciupercilor sau fructelor.
electrolux
12
Căldură de sus+jos
- Poziţia de pe raftul din mijloc permite
cea mai bună distribuţie a căldurii.
Pentru a rumeni mai bine baza,
coborâţi simplu poziţia raftului. Pentru
a rumeni mai bine partea de sus,
ridicaţi poziţia raftului.
- Materialul și finisarea tăvilor de
coacere și a farfuriilor utilizate vor
afecta rumenirea bazei. Ustensilele
smălţuite, negre, grele sau care nu se
lipesc măresc rumenirea bazei, în timp
ce vesela de sticlă pentru cuptor,
tăvile din aluminiu lucios sau din oţel
finisat reflectă căldura și oferă o
rumenire mai redusă a bazei.
- Întotdeauna puneţi farfuriile central pe
raft pentru a asigura rumenirea
uniformă.
- Puneţi alimentele pe tăvi de
dimensiuni adecvate, pentru a
preveni revărsarea pe partea inferioară
a cuptorului și pentru a reduce
necesitatea de a-l curăţa.
- Nu puneţi farfuriile, formele sau tăvile
de coacere direct pe baza cuptorului,
pentru că aceasta devine foarte
fierbinte și apar deteriorări. Când
utilizaţi această setare, căldura vine
de la ambele elemente, superior și
inferior. În acest fel puteţi găti pe un
singur nivel, fiind potrivit în special
pentru feluri de mâncare care necesită
o rumenire suplimentară a bazei, cum
ar fi tartele cu slănină și omletă sau cu
fructe.
Mâncărurile gratinate, lasagna și
musacaua de cartofi, care necesită
rumenire suplimentară în partea de sus,
se gătesc de asemenea bine în cuptorul
convenţional.
Cum se folosește cuptorul
convenţional
1. Rotiţi butonul pentru funcţiile
cuptorului pe funcţia de gătire
necesară .
2. Rotiţi butonul de comandă a
termostatului la temperatura
necesară.
Decongelare
Ventilatorul cuptorului funcţionează fără
căldură și circulă aerul, la temperatura
camerei, în interiorul cuptorului.
Aveţi grijă ca butonul de comandă a
termostatului să fie pe poziţia OFF.
Numai elementul inferior al
cuptorului
Această funcţie este folositoare în
special pentru coacerea produselor de
patiserie. Poate fi utilizată de asemenea
pentru terminarea tartelor cu slănină și
omletă sau cu fructe, pentru a asigura
coacerea corespunzătoare a bazei.
Lumina de control a termostatului
va rămâne aprinsă până la
atingerea temperaturii corecte. Va
trece din pornit în oprit în mod ciclic
pentru a indica faptul că
temperatura este menţinută.
electrolux
13
Recomandări utile
- Poziţia de pe raftul din mijloc permite
cea mai bună distribuţie a căldurii.
Pentru a rumeni mai bine baza,
coborâţi simplu poziţia raftului. Pentru
a rumeni mai bine partea de sus,
ridicaţi poziţia raftului.
- Materialul și finisarea tăvilor de
coacere și a farfuriilor utilizate vor
afecta rumenirea bazei. Ustensilele
smălţuite, negre, grele sau care nuse
lipesc măresc rumenirea bazei, în timp
ce vesela de sticlă pentru cuptor,
tăvile din aluminiu lucios sau din oţel
finisat reflectă căldura și oferă o
rumenire mai redusă a bazei.
- Întotdeauna puneţi farfuriile central pe
raft pentru a asigura rumenirea
uniformă.
- Puneţi alimentele pe tăvi de
dimensiuni adecvate, pentru a
preveni revărsarea pe partea inferioară
a cuptorului și pentru a reduce
necesitatea de a-l curăţa.
- Nu așezaţi vasele sau tăvile de copt
pe baza cuptorului deoarece aceasta
se încălzește foarte tare și le poate
deteriora
La coacere:
Prăjiturile și produsele de patiserie
necesită de obicei o temperatură medie
(150°C-200°C) și de aceea este necesar
să preîncălziţi cuptorul circa 10 minute.
Nu deschideţi ușa cuptorului înainte
ca 3/4 din durata de coacere să fi trecut.
Produsele de patiserie cu coajă
subţire sunt coapte într-o formă rotundă
sau tavă până la 2/3 din durata de
coacere și apoi garnisite înainte de a fi
coapte în întregime. Acest timp ulterior
de coacere depinde de tipul și cantitatea
de umplutură sau decorare. Amestecurile
absorbante se separă cu dificultate de pe
lingură. Durata de coacere nu trebuie
extinsă în mod inutil de prea mult lichid.
Dacă două tăvi de coacere cu
produse de patiserie sau biscuiţi sunt
introduse în cuptor în același timp, un
nivel pentru raft trebuie să rămână liber
între tăvi.
Dacă două tăvi de coacere cu
produse de patiserie sau biscuiţi sunt
introduse în cuptor în același timp, tăvile
trebuie schimbate între ele și întoarse
după circa 2/3 din durata de coacere.
La prăjire:
Nu prăjiţi bucăţi de carne mai mici de 1
kg. Bucăţile mai mici se pot usca la
prăjire. Carnea închisă la culoare, care
trebuie să fie bine făcută la exterior dar să
rămână mediu sau crudă la interior,
trebuie prăjită la o temperatură mai
ridicată (200°C-250°C).
Carnea albă, pui și pește, pe de altă
parte, necesită o temperatură mai redusă
(150°C-175°C). Ingredientele pentru un
sos sau zeamă de carne trebuie adăugate
în tigaia de prăjire la început dacă durata
de gătire este scurtă. În caz contrar
adăugaţi-le în ultima jumătate de oră.
electrolux
14
Puteţi utiliza o lingură pentru a verifica
dacă carnea este gătită: dacă nu poate fi
apăsată, este bine gătită. Carnea de vită
și fileurile, care trebuie să rămână roz în
interior, trebuie prăjite la o temperatură
mai ridicată într-un timp mai scurt.
Dacă gătiţi carne direct pe raftul
cuptorului, introduceţi tava de prăjire pe
nivelul raftului de dedesubt, pentru a
colecta sucul.
Lăsaţi bucata de carne să stea cel
puţin 15 minute, astfel încât sucul cărnii
să nu iasă afară.
Pentru a reduce formarea de fum în
interiorul cuptorului, se recomandă
turnarea unei mici cantităţi de apă în tava
de prăjire. Pentru a preveni formarea de
condens, adăugaţi apă de câteva ori.
Mâncărurile pot fi păstrate la cald în
cuptor la o temperatură minimă până la
servire.
Atenţie!
Nu căptușiţi cuptorul cu folie de
aluminiu și nu puneţi o tavă de
prăjire sau de coacere pe podea,
pentru că în caz contrar smalţul
cuptorului va fi deteriorat de
căldura formată
Durate de gătit
Duratele de gătit pot varia în funcţie de
diferitele compoziţii, ingrediente și
cantităţi de lichid din mâncăruri
Notaţi dozajele la primele experimente
de coacere sau prăjire, pentru a câștiga
experienţă în cazul gătirii ulterioare a
acelorași feluri de mâncare
Pe baza propriilor experienţe veţi
putea modifica valorile date în tabele.
electrolux
15
Tabel de coacere și prăjire
Căldură de sus+jos
-
Aer cald
Timpii nu includ preîncălzirea.
Cuptorul gol trebuie preîncălzit întotdeauna timp de 10 minute.
PRĂJITURI
Reţete cu compoziţie
bătută cu tel 2 170 2 (1 și 3)* 160 45-60 În formă pentru prăjituri
Aluat fraged 2 170 2 (1 și 3)* 160 20-30 În formă pentru prăjituri
Prăjitură cu brânză,
unt și lapte 1 175 2 165 60-80 În formă pentru prăjituri
Prăjitură cu mere
(plăcintă cu mere) 1 170 2 (1 și 3)* 160 90-120 În formă pentru prăjituri
Ștrudel 2 180 2 160 60-80 În tavă de copt
Tartăcu gem 2 190 2 (1 și 3)* 180 40-45 În tavă de copt
Prăjitură cu fructe 2 170 2 150 60-70 În tavă de copt
Pandișpan 1 170 2 (1 și 3)* 165 30-40 În tavă de copt
Prăjitură pentru Crăciun 1 150 2 150 120-150 În tavă de copt
Prăjitură cu prune 1 175 2 160 50-60 În formă pentru pâine
Prăjitură mică 3 170 2 160 20-35 În tavă de coacere
Biscuiţi 2 160 2 (1 și 3)* 150 20-30 În tavă de coacere
Bezele 2 135 2 (1 și 3)* 150 60-90 În tavă de coacere
Checuri 2 200 2 190 12~20 În tavă de coacere
Produse de patiserie:
Choux 2 sau 3 210 2 (1 și 3)* 170 25-35 În tavă de coacere
Tarte 2 180 2 170 45-70 În formă pentru prăjituri
PÂINE ȘI PIZZA
Pâine albă 1 195 2 185 60-70
Pâine de secară 1 190 1 180 30-45 În formă pentru pâine
Chifle 2 200 2 (1 și 3)* 175 25-40 În tavă de coacere
Pizza 2 200 2 200 20-30 În tavă de coacere
TARTE DE FRUCTE
Tartă cu paste 2 200 2 (1 și 3)* 175 40-50 În formă
Tartă cu legume 2 200 2 (1 și 3)* 175 45-60 În formă
Tartă cu slănină și omletă 1 210 1 190 30-40 În formă
Lasagne 2 200 2 200 25-35 În formă
Cannelloni 2 200 2 200 25-35 În formă
CARNE
Vită 2 190 2 175 50-70 Pe grătar
Porc 2 180 2 175 100-130 Pe grătar
Viţel 2 190 2 175 90-120 Pe grătar
Friptură de vită
englezească
crudă 2 210 2 200 50-60 Pe grătar
medie 2 210 2 200 60-70 Pe grătar
bine pătrunsă 2 210 2 2
00
70-80 Pe grătar
Pulpă de porc 2 180 2 170 120-150 Cu pieliţă
Picioare de porc 2 180 2 160 100-120 2 bucăţi
Miel 2 190 2 175 110-130 Picior
Pui 2 190 2 200 70-85 Întreg
Curcan 2 180 2 160 210-240 Întreg
Raţă 2 175 2 220 120-150 Întreagă
Gâscă 2 175 1 160 150-200 Întreagă
Iepure de casă 2 190 2 175 60-80 Tăiat în bucăţi
Iepure de câmp 2 190 2 175 150-200 Tăiat în bucăţi
Fazan 2 190 2 175 90-120 Întreg
Bucată de carne 2 180 2 170 tot.150 în tavă pentru pâine
PEȘTE
Păstrăv/Plătică de mare 2 190 2 (1 și 3)* 175 40-55 3-4 pești
Ton/Somon 2 190 2 (1 și 3)* 175 35-60 4-6 fileuri
TIP DE MÂNCARE
Căldură de
sus+jos
Aer cald
temp.
în °C
temp.
în °C
4
3
2
1
4
3
2
1
Durate de
gătit în
minute
NOTE
(*)
Dacă gătiţi mai multe feluri de mâncare în același timp, vă recomandăm să le puneţi pe nivelele
notate între paranteze.
electrolux
16
Frigerea la grătar
Timpii nu includ preîncălzirea.
Cuptorul gol trebuie preîncălzit întotdeauna timp de 10 minute.
Temperaturile menţionate sunt orientative. Este posibil ca temperaturile să
trebuiască adaptate în funcţie de cerinţele personale.
Prima
parte
temp. în
°C
Bucăţi
g
Cantitate
Durata de gătire
în minute
A doua
parte
Frigerea la grătar
4
3
2
1
TIP DE
MÂNCARE
File bucăţi 4 800 3 250 12~15 12~14
Cotlet de vită 4 600 3 250 10~12 6~8
Cârnaţi 8 / 3 250 12~15 10~12
Porc bucăţi 4 600 3 250 12~16 12~14
Pui (tăiat în două) 2 1000 3 250 30~35 25~30
Kebab 4 / 3 250 10~15 10~12
Pui (piept) 4 400 3 250 12~15 12~14
Hamburger* 6 600 2 250 20-30
*
Preîncălzire 5’00"
Pește (file) 4 400 3 250 12~14 10~12
Sandwich-uri 4~6 / 3 250 5~7 /
Pâine prăjită 4~6 / 3 250 2~4 2~3
electrolux
17
Înainte de curăţare opriţi
cuptorul și lăsaţi-l să se
răcească.
Aparatul nu trebuie curăţat cu un
aspirator cu abur supraîncălzit
sau aspirator cu jet de abur.
Atenţie: Înainte de a efectua orice
operaţiune de curăţare, aparatul trebuie
deconectat de la sursa de alimentare.
Pentru a asigura o durată de viaţă
lungă a aparatului dvs., este necesar să
efectuaţi regulat următoarele operaţii de
curăţare:
- Efectuaţi-le numai atunci când
cuptorul s-a răcit.
- Curăţaţi subansamblele smălţuite cu
apă cu săpun.
- Nu utilizaţi substanţe de curăţare
abrazive.
- Ștergeţi subansamblele din oţel
inoxidabil și sticlă cu o cârpă moale
- Dacă există pete rezistente, utilizaţi
substanţe disponibile în comerţ pentru
oţel inoxidabil sau oţet cald.
Smalţul cuptorului este extrem de
durabil și impermeabil. Acţiunea acidului
fructelor fierbinţi (din lămâi, prune sau
altele asemenea) poate totuși să lase
semne permanente, mate, aspre pe
suprafaţa smalţului. Cu toate acestea,
asemenea semne pe suprafaţa bine
finisată a smalţului nu afectează
funcţionarea cuptorului. Curăţaţi cuptorul
bine după fiecare utilizare. Aceasta este
cea mai ușoară metodă de a curăţa
murdăria. Previne arderea murdăriei.
Curăţarea și întreţinerea
Materiale de curăţat
Înainte de folosirea oricăror materiale
de curăţat în cuptor, verificaţi dacă
acestea sunt corespunzătoare și
utilizarea lor este recomandată de
producător.
Soluţiile de curăţat cu conţinut de clor
NU trebuie folosite deoarece pot deteriora
finisajele suprafeţelor. De asemenea,
trebuie evitaţi abrazivii foarte duri.
Curăţarea externă
Ștergeţi regulat panoul de comandă,
ușa cuptorului și garnitura ușii cuptorului
cu ajutorul unei cârpe moi îmbibate cu
apă caldă la care s-a adăugat puţin
detergent lichid.
Pentru a evita deteriorarea sau
slăbirea panourilor de sticlă ale ușii evitaţi
să folosiţi următoarele:
Detergent casnic și clor
Lavete impregnate nerecomandate
pentru vase de gătit de teflon;
Bureţi de sârmă
Lavete sau spray-uri cu aerosol cu
substanţe chimice pentru cuptor
Substanţe pentru îndepărtarea ruginii
Substanţe pentru înlăturarea petelor
pentru baie / chiuvete
Curăţaţi sticla interioară și exterioară
a ușii utilizând apă caldă cu săpun. Dacă
interiorul ușii de sticlă devine foarte
murdar de grăsime, se recomandă
folosirea unui produs de curăţare cum ar fi
Hob Brite. Nu utilizaţi raclete de răzuit
vopsea pentru a înlătura murdăria.
electrolux
18
NU curăţaţi ușa cuptorului cât
timp panourile de sticlă sunt
calde. Dacă această precauţie nu
este respectată panoul de sticlă
se poate sparge.
Dacă panoul de sticlă al ușii se
ciobește sau se zgârie, sticla poate
slăbi și trebuie înlocuită pentru a
evita spargerea panoului.
Contactaţi service-ul autorizat local
care vă va consilia cu plăcere.
Cavitatea cuptorului
Baza smălţuită a cavităţii cuptorului
se curăţă cel mai bine cât timp cuptorul
este cald.
Ștergeţi cuptorul cu o cârpă moale
îmbibată cu apă caldă cu detergent după
fiecare folosire. Din când în când este
necesară o curăţare generală cu un
detergent special de curăţare a
cuptorului.
electrolux
19
Ușa cuptorului
Ușa cuptorului constă din două geamuri
de sticlă. Ușa cuptorului și geamurile
ușii pot fi scoase pentru a permite
curăţarea ușoară.
Atenţie - ușa cuptorului trebuie
scoasă înainte de curăţare. Este
posibil ca ușa cuptorului să se
închidă brusc la loc dacă
încercaţi să înlăturaţi geamurile
ușii cât timp ușa este încă la
locul său.
Pentru aceasta se procedează
astfel:
1) deschideţi ușa în întregime;
2) identificaţi balamalele care sprijină ușa
cuptorului (Figura 1);
3) ridicaţi și rotiţi pârghiile de pe cele
două balamale (Figura 2);
4) apucaţi cele două margini exterioare și
închideţi la loc încet dar nu COMPLET
ușa cuptorului (Figura 3);
5) trageţi de ușă înspre dvs. și ridicaţi-o
din locașul său (Figura 3);
Figura 1
Figura 2
Figura 3
)
electrolux
20
6) pentru a proteja finisajul mânerului,
așezaţi o cârpă moale pe o suprafaţă
stabilă (Figura 4) și puneţi ușa
cuptorului pe ea;
7) prin intermediul mecanismului de
blocare, înlăturaţi geamurile interioare
ale ușii cuptorului (Figura 5);
8) rotiţi la 90° și apoi înlăturaţi cele 2
opritoare (Figura 6);
9) ridicaţi ușor și înlăturaţi cu atenţie
geamul superior prevăzut cu un cadru
decorativ pe toate cele 4 laturi
(Figura 7).
Curăţaţi ușa cuptorului cu apă călduţă și
o cârpă moale. Nu utilizaţi materiale
abrazive, cum ar fi de exemplu bureţi de
sârmă, produse cu asperităţi sau acizi,
deoarece pot deteriora suprafaţa
specială cu reflexie a căldurii a geamurilor
interioare.
După curăţare, puneţi la loc geamurile și
ușa cuptorului urmând procedura de mai
sus în ordine inversă și verificând
geamurile să se potrivească perfect.
Pentru aceasta se procedează astfel:
- geamul interior prevăzut cu un cadru
decorativ pe toate cele 4 laturi trebuie
pus la loc astfel încât gravura să fie
îndreptată spre partea exterioară a
cuptorului. Ușa cuptorului este înclinată
în direcţia corectă dacă degetul dvs. nu
simte gravura când atingeţi suprafaţa
vizibilă.
Figura 5
Figura 6
Figura 4
90°
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EOB 31004 Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare