Pregătirea pe grill
- Majoritatea alimentelor trebuie
aşezate pe grătarul din tava de
grătare, pentru a permite circulaţia
maximă a aerului şi a asigura
scurgerea grăsimilor şi sucurilor.
Alimente cum ar fi peştele, ficatul şi
rinichiul pot fi aşezate direct în tava de
grătare, după preferinţă.
- Alimentele trebuie uscate foarte bine
înainte de a le pune pe grătar pentru a
reduce la minimum stropirea cu
grăsimi. Carnea macră şi peştele se
ung cu puţin ulei sau unt topit pentru a
le păstra umede în timpul coacerii.
- Garniturile cum ar fi roşiile şi
ciupercile pot fi aşezate sub grătar în
timpul coacerii cărnii.
- Atunci când se prăjeşte pâinea,
sugerăm să se folosească poziţia de
sus.
- Alimentele trebuie întoarse în timpul
coacerii, după caz.
Sfaturi şi recomandări
- Poziţia raftului din mijloc permite cea
mai bună distribuţie a căldurii. Pentru a
mări gradul de rumenire la baza
preparatului, coborâţi tava pe un raft
inferior. Pentru a mări gradul de
rumenire la suprafaţa preparatului,
ridicaţi tava pe un raft superior.
- Materialul şi finisajul tăvii şi al vaselor va
influenţa gradul de rumenire a
alimentelor la baza preparatului. Vasele
din email, de culoare închisă sau de
teflon măresc gradul de rumenire la
baza preparatului, în timp ce vasele din
sticlă, aluminiu lucios sau inox, reflectă
căldura şi asigură un grad de rumenire
mai mic la bază.
- Aşezaţi întotdeauna vasele în centrul
raftului pentru asigura rumenirea
uniformă.
- Aşezaţi vasele pe tăvi de mărimi
adecvate, pentru a evita curgerea
lichidelor pe baza cuptorului şi pentru a
uşura curăţarea acestuia.
- Nu aşezaţi vasele sau tăvile de copt
direct pe baza cuptorului, deoarece
aceasta se încălzeşte foarte tare şi le
poate deteriora.
Coacerea:
Checurile şi preparatele de patiserie
necesită în mod normal temperatură
medie (150°C-200°C), de aceea este
necesară preîncălzirea cuptorului timp de
10 minute.
Nu deschideţi uşa cuptorului înainte de
scurgerea a 3/4 din timpul de coacere.
Preparatele de patiserie cu crustă subţire,
se coc pe o formă de tablă sau pe o tavă
timp de 2/3 din timp şi apoi se decorează
înainte de coacerea completă. Restul
timpului de coacere depinde de tipul şi de
cantitatea de umplutură sau ornare.
Pandişpanul trebuie să se desprindă cu
greutate de lingură. Timpul de coacere
este mărit în mod inutil de surplusul de
lichid.
Dacă se introduc două tăvi cu prăjituri sau
biscuiţi în cuptor în acelaşi timp, între ele
trebuie lăsat liber un nivel de raft.
Dacă se introduc două tăvi cu prăjituri sau
biscuiţi în cuptor în acelaşi timp, la
aproximativ 2/3 din timpul de coacere,
locul celor două tăvi trebuie schimbat şi
tăvile trebuie întoarse în cuptor.