Zanussi ZOB243X Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
1
Vă mulţumim că aţi ales aparatul nostru
Vă dorim să petreceţi un timp plăcut alături de noul dv. aparat şi sperăm că
veţi lua din nou în considerare firma noastră, când veţi mai cumpăra aparate
electrocasnice.
Vă rugăm să citiţi acest manual al utilizatorului cu atenţie şi să-l păstraţi de-a
lungul întregului ciclu de viaţă al produsului, ca document de referinţă. Manualul
utilizatorului trebuie transmis noului proprietar al aparatului.
2
Cuprins
Avertismente şi informaţii importante privind siguranţa ...............................................3
Descrierea produsului ..................................................................................................5
Elementele de comandă...............................................................................................6
Înainte de prima utilizare a cuptorului ..........................................................................7
Exploatarea cuptorului..................................................................................................8
Tabel de coacere şi frigere.........................................................................................12
Curăţarea şi deservirea tehnică .................................................................................14
Înlăturarea defecţiunilor..............................................................................................18
Date tehnice ...............................................................................................................19
Instrucţiuni pentru instalator .......................................................................................19
Instrucţiuni pentru încastrare......................................................................................21
Garanţie/Service.........................................................................................................23
Garanţia Europeană ...................................................................................................23
Simbolurile folosite în instrucţiunile de utilizare
Instrucţiuni de siguranţă
Instrucţiuni de exploatare pas cu pas
Sfaturi şi recomandări
Acest aparat este conform cu următoarele
Directive C.E.E
:
- 2006/95
(Directiva Joasă Tensiune);
- 89/336
(Directiva E MC);
- 93/68
(Directiva generală); cu modificările ulterioare.
3
Română
Avertismente şi informaţii importante
privind siguranţa
Păstraţi întotdeauna aceste instrucţiuni de utilizare împreună cu aparatul. În cazul
în care aparatul este înstrăinat unui nou proprietar sau vândut, sau dacă
abandonaţi aparatul când vă mutaţi în casă nouă, este foarte important ca noul
utilizator să aibă acces la aceste instrucţiuni de utilizare şi la informaţiile ce le
însoţesc.
Aceste avertismente sunt furnizate pentru siguranţa utilizatorilor şi a celor care
locuiesc împreună cu aceştia. Citiţi-le cu atenţie înainte de a conecta şi/sau utiliza
aparatul.
Instalarea
Instalarea trebuie realizată de o
persoană calificată în conformitate cu
regulile şi reglementările în vigoare.
Operaţiunile individuale pentru
instalarea aparatului sunt descrise în
instrucţiunile pentru instalator.
Solicitaţi instalarea şi conectarea
aparatului de o persoană calificată cu
cunoştinţe de specialitate, care va
respecta directivele în cursul acestor
operaţiuni.
Dacă pe parcursul instalării sunt
necesare modificări la sursa de
electricitate, acestea trebuie realizate de
asemenea de către un electrician
calificat.
Exploatarea
Cuptorul este proiectat pentru gătirea de
alimente; a nu se folosi în nici un caz în
alte scopuri.
La deschiderea uşii cuptorului în
timpul sau la sfârşitul gătitului,
atenţie la aburii de aer cald care ies
din cuptor.
Aragazul trebuie folosit cu atenţie
sporită. Căldura extremă a elementelor
de încălzire încălzeşte foarte tare
rafturile şi alte părţi ale cuptorului.
Dacă, din orice motiv, folosiţi folie de
aluminiu în timpul coacerii, nu permiteţi
contactul direct al foliei cu podeaua
cuptorului.
În timpul curăţării cuptorului, respectaţi
următoarele măsuri de siguranţă: nu
pulverizaţi nimic pe filtrul de grăsime
(dacă acesta există), elementele de
încălzire şi senzorul termostatului.
Orice modificări de orice fel aduse
aparatului sau specificaţiilor acestuia
sunt periculoase.
În timpul proceselor de coacere, frigere
şi prăjire, fereastra cuptorului şi alte
părţi ale aparatului se încălzesc foarte
tare, copiii trebuie feriţi de aparat. Aveţi
grijă, în cazul conectării aparatelor
electrice la prize din apropierea
cuptorului, ca cordoanele electrice să nu
intre în contact direct cu părţile fierbinţi
sau nu să se prindă în uşa cuptorului.
4
Folosiţi întotdeauna mănuşi speciale
pentru a scoate farfuriile rezistente la
căldură sau tigăile din cuptor.
Curăţarea regulată previne deteriorarea
suprafeţei cuptorului.
Înainte de a curăţa cuptorul,
deconectaţi-l de la sursa de electricitate
sau opriţi aparatul.
Asiguraţi-vă că cuptorul este în poziţia
“OPRIT”, când cuptorul nu mai este
folosit.
Acest cuptor a fost proiectat ca aparat
independent sau în combinaţie cu o plită
electrică, în funcţie de model, pentru
conexiuni monofazate la 230 V.
Aparatul nu trebuie curăţat cu
dispozitive de curăţat cu abur
supraîncălzit sau cu jet de abur.
Nu folosiţi materiale de curăţat abrazive
sau obiecte ascuţite din metal pentru
răzuit. Acestea pot zgâria sticla de pe
uşa cuptorului, fapt ce poate conduce la
spargerea sticlei.
Siguranţa copiilor
Aparatul este proiectat pentru a fi utilizat
de adulţi. Este periculos să le fie permis
copiilor să îl folosească sau să se joace
cu el.
Copiii trebuie ţinuţi la distanţă în timpul
funcţionării cuptorului. În plus, după
oprirea cuptorului, acesta rămâne
fierbinte o perioadă lungă de timp.
Acest aparat nu este proiectat pentru a
fi folosit de copiii sau de alte persoane,
ale căror capacităţi fizice, senzoriale
sau mentale, lipsă de experienţă sau de
cunoştinţe îi împiedică să folosească
aparatul în siguranţă, fără supraveghere
sau instrucţiuni din partea unei
persoane responsabile, care să se
asigure că pot folosi aparatul în
siguranţă.
Serviciul clientelă
Verificările şi/sau reparaţiile aparatului
se realizează numai de către
departamentul de service al
producătorului sau de un centru de
service autorizat de producător, în acest
caz se folosesc numai piese de schimb
originale.
În nici un caz nu trebuie să încercaţi să
reparaţi aparatul singuri dacă survin
defecţiuni sau deteriorări. Reparaţiile
efectuate de persoane fără pregătire
corespunzătoare pot cauza leziuni sau
defecţiuni grave.
Simbolul de pe produs sau de pe
ambalaj indică faptul că produsul nu poate
fi tratat ca deşeu menajer obişnuit.
Aparatul trebuie predat punctului de
colectare de aparate pentru reciclarea
echipamentelor electrice sau electronice.
Casarea corectă a produsului contribuie la
protejarea mediului şi a sănătăţii umane.
Mediul şi sănătatea sunt periclitate de
casarea incorectă. Pentru informaţii mai
detaliate privind reciclarea acestui produs,
vă rugăm să contactaţi administraţia
locală, serviciul de utilizare a deşeurilor
menajere sau magazinul de unde aţi
cumpărat produsul respectiv.
5
Descrierea produsului
1. Panoul de comandă
2. Mânerul termostatului cuptorului
3. Mânerul termostatului
4. Ledul indicator al termostatului
5. Ledul indicator de alimentare
6. Orificii de aerisire pentru ventilatorul
de răcire
7. Grill
8. Bec de iluminare a cuptorului
9. Plăcuţă cu datele tehnice
Accesorii cuptor
Tavă pentru c
opt
Tavă pentru adunarea grăsimii
Grilaj antirăsturnare
6
Elementele de comandă
Mânerul de selectare a
regimului cuptorului
Cuptorul este oprit
Regimul de pregătire tradiţional
- Căldura pătrunde atât de la
elementul de încălzire superior,
cât şi de la cel inferior,
asigurând o încălzire uniformă a
spaţiului interior al cuptorului
Elementul de încălzire inferior -
Căldura pătrunde numai din
partea de jos a cuptorului
Elementul de încălzire superior -
Căldura pătrunde numai din
partea de sus a cuptorului
Grill - În acest regim este
complet pornit elementul de
încălzire grill.
Ledul indicator de alimentare
Indicatorul de alimentare se aprinde la
răsucirea în poziţie de lucru a mânerului
de selectare a regimului cuptorului.
Mânerul termostatului
Rotiţi butonul termostatului în sens opus
mişcării acelor de ceasornic pentru a
selecta o temperatură între 50°C şi
250°C.
Ledul indicator al termostatului
Ledul indicator al termostatului se
aprinde după selectarea temperaturii de
gătire prin răsucirea mânerului
termostatului. Indicatorul va rămâne
pornit până la atingerea temperaturii
fixate. După aceea, luminează
intermitent pentru a indica faptul că
temperatura se menţine.
Termostatul de siguranţă
Pentru evitarea unei supraîncălziri
periculoase ca urmare a unei folosiri
incorecte sau defecţiunii componentelor,
cuptorul este utilat cu un termostat de
siguranţă, care întrerupe alimentarea cu
energie. La diminuarea temperaturii
până la valori normale cuptorul se
declanşează din nou automat.
De aceea, în cazul când schema de
pornire a termostatului s-a declanşat din
cauza exploatării incorecte a aparatului,
pentru a continua folosirea cuptorului, va
trebui pur şi simplu să aşteptaţi ca
acesta să se răcească. Insă dacă
termostatul se declanşează din cauza
defecţiunii unei părţi componente, vă
rugăm să va adresaţi la Centrul de
service.
7
Ventilatorul de răcire
Acest ventilator este destinat răcirii
panoului de comandă, mânerelor de
comandă şi a uşii cuptorului. Acesta se
declanşează automat de fiecare dată
după pornirea cuptorului. Aerul cald se
elimină afară printr-un orificiu, amplsat
lângă mânerul uşii cuptorului.
Ventilatorul de răcire se decuplează în
momentul când, după finalizarea
pregătiri produselor, utilizatorul schimbă
poziţia mânerului de selectare a
regimului cuptorului în poziţia ÎNCHIS
0
.
Înainte de prima utilizare a cuptorului
Îndepărtaţi toate ambalajele,
atât din interiorul cuptorului, cât
şi din exteriorul lui, înainte de a-l
utiliza.
Înainte de prima utilizare a cuptorului,
cuptorul trebuie încălzit fără alimente.
Cu această ocazie, cuptorul poate
degaja un miros neplăcut. Este un
fenomen absolut normal. Se datorează
arderii unor reziduuri de producţie.
Asiguraţi-vă că încăperea este bine
aerisită.
1. Comutaţi butonul de control
al cuptorului în poziţia regim
de pregătire tradiţional
2. Setaţi butonul termostatului
la 250°.
3. Deschideţi o fereastră
pentru a asigura ventilaţia
bucătăriei.
4. Permiteţi încălzirea
cuptorului gol timp de
aproximativ 45 de minute.
Această procedură trebuie repetată cu
funcţia grillul complet pornit”
aproximativ 5-10 minute.
După aceasta, lăsaţi cuptorul să
se răcească. Apoi umeziţi o
cârpă moale cu apă caldă şi cu
puţin detergent şi curăţaţi spaţiul
interior al cuptorului.
Înainte de prima utilizare a
cuptorului, spălaţi bine
accesoriile acestuia.
Pentru a deschide uşa
cuptorului, apucaţi
întoteauna de partea
centrală a mânerului.
8
Exploatarea cuptorului
Cuptorul este echipat cu un sistem exclusiv
care produce o circulaţie naturală a aerului şi o
reciclare constantă a aburului.
Acest sistem face posibilă coacerea în aburi şi
păstrarea preparatelor moi în interior şi
crocante la exterior. În plus, timpul de coacere
şi consumul de energie sunt reduse la
minimum. În timpul coacerii se poate produce
abur care poate fi eliberat la deschiderea uşii
cuptorului. Este un fenomen absolut normal.
Cu toate acestea, utilizatorul trebuie
să se îndepărteze de cuptor atunci
când deschide uşa cuptorului în
timpul coacerii sau la sfârşit, pentru
a permite eliminarea aburului sau
căldurii acumulate.
Atenţie! - Nu aşezaţi niciun obiect
pe baza cuptorului şi nu acoperiţi
nicio parte a cuptorului cu folie de
aluminiu în timpul pregătirii. acest
lucru poate produce acumulare de
căldură care poate afecta rezultatele
procesului de coacere şi poate
deteriora emailul cuptorului. Aşezaţi
întotdeauna cratiţele, tigăile
termorezistente şi folia de aluminiu
pe tăvile şi grătarele cuptorului,
amplasate pe glisiere. La încălzirea
alimentelor în camera cuptorului se
creează abur, la fel ca într-un
ceainic. Când aburul intră în contact
cu sticla de la uşa cuptorului, se
condensează şi creează picături de
apă.
Pentru a reduce condensul,
preîncălziţi întotdeauna cuptorul timp
de 10 minute.
Vă recomandăm să ştergeţi picăturile de
apă după fiecare proces de gătire.
Coaceţi întotdeauna cu uşa
cuptorului închisă.
Îndepărtaţi-vă de cuptor atunci
când deschideţi uşa batantă a
cuptorului. Nu lăsaţi uşa să se
deschidă prin cădere, ţineţi uşa
de mâner până când se
deschide complet.
Cuptorul are patru niveluri
pentru raft şi este echipat cu
un singur raft. Poziţiile raftului
sunt numerotate de jos şi sus,
după cum ilustrează diagrama.
Este importantă poziţionarea
corectă a rafturilor conform
diagramei.
Nu aşezaţi vasele direct pe
baza cuptorului.
9
Pregătirea convenţională a
hranei
- Poziţia raftului din mijloc permite cea
mai bună distribuţie a căldurii. Pentru a
mări gradul de rumenire la baza
preparatului, coborâţi tava pe un raft
inferior. Pentru a mări gradul de
rumenire la suprafaţa preparatului,
ridicaţi tava pe un raft superior.
- Materialul şi finisajul tăvii şi al vaselor va
influenţa gradul de rumenire a
alimentelor la baza preparatului. Vasele
din email, de culoare închisă sau de
teflon măresc gradul de rumenire la
baza preparatului, în timp ce vasele din
sticlă, aluminiu lucios sau inox reflectă
căldura şi asigură un grad de rumenire
mai mic la bază.
- Aşezaţi întotdeauna vasele în centrul
raftului pentru asigura rumenirea
uniformă.
- Aşezaţi vasele pe tăvi de mărimi
adecvate pentru a evita curgerea
lichidelor pe baza cuptorului şi pentru a
uşura curăţarea acestuia.
- Nu aşezaţi vasele sau tăvile de copt
direct pe baza cuptorului, deoarece
aceasta se încălzeşte foarte tare şi le
poate deteriora. Cât folosiţi acest regim
de pregătire, căldura vine atât de la
elementele de sus, cât şi de la cele de
jos. Acest lucru vă permite să gătiţi la un
singur nivel şi este perfect adaptat
pentru preparatele care necesită
rumenirea la bază, cum ar fi tartele şi
budincile.
Preparatele gratinate, lasagna şi
musacaua necesită un grad mai mare de
rumenire la suprafaţă, care se realizează
foarte bine în modul de gătire
convenţional.
Cum se foloseşte cuptorul în regimul de
pregătire convenţional
1. Stabiliţi mânerul de selectare a
regimului cuptorului în poziţia
corespunzătoare regimului respectiv
2. Stabiliţi mânerul termostatului la
temperatura dorită.
Doar elementul de încălzire
superior
Acest regim este recomandat pentru
finalizarea unor feluri de bucate precum
lasagna, budincă de cartofi, conopidă cu
sos de brânză etc.
Doar elementul de încălzire
inferior
Acest regim este adecvat pentru
coacerea produselor de patiserie care
nu necesită rumenire sau pizza. El poate
fi de asemenea folosit pentru finalizarea
tartelor, pentru ca partea inferioară a
acestora să se coacă suficient.
Ledul indicator al termostatului
va rămâne aprins până când nu
va fi atinsă temperatura
necesară. Apoi acesta se va
stinge şi se va aprinde, indicând
menţinerea temperaturii
prestabilite.
10
Pregătirea pe grill
- Majoritatea alimentelor trebuie
aşezate pe grătarul din tava de
grătare, pentru a permite circulaţia
maximă a aerului şi a asigura
scurgerea grăsimilor şi sucurilor.
Alimente cum ar fi peştele, ficatul şi
rinichiul pot fi aşezate direct în tava de
grătare, după preferinţă.
- Alimentele trebuie uscate foarte bine
înainte de a le pune pe grătar pentru a
reduce la minimum stropirea cu
grăsimi. Carnea macră şi peştele se
ung cu puţin ulei sau unt topit pentru a
le păstra umede în timpul coacerii.
- Garniturile cum ar fi roşiile şi
ciupercile pot fi aşezate sub grătar în
timpul coacerii cărnii.
- Atunci când se prăjeşte pâinea,
sugerăm să se folosească poziţia de
sus.
- Alimentele trebuie întoarse în timpul
coacerii, după caz.
Sfaturi şi recomandări
- Poziţia raftului din mijloc permite cea
mai bună distribuţie a căldurii. Pentru a
mări gradul de rumenire la baza
preparatului, coborâţi tava pe un raft
inferior. Pentru a mări gradul de
rumenire la suprafaţa preparatului,
ridicaţi tava pe un raft superior.
- Materialul şi finisajul tăvii şi al vaselor va
influenţa gradul de rumenire a
alimentelor la baza preparatului. Vasele
din email, de culoare închisă sau de
teflon măresc gradul de rumenire la
baza preparatului, în timp ce vasele din
sticlă, aluminiu lucios sau inox, reflectă
căldura şi asigură un grad de rumenire
mai mic la bază.
- Aşezaţi întotdeauna vasele în centrul
raftului pentru asigura rumenirea
uniformă.
- Aşezaţi vasele pe tăvi de mărimi
adecvate, pentru a evita curgerea
lichidelor pe baza cuptorului şi pentru a
uşura curăţarea acestuia.
- Nu aşezaţi vasele sau tăvile de copt
direct pe baza cuptorului, deoarece
aceasta se încălzeşte foarte tare şi le
poate deteriora.
Coacerea:
Checurile şi preparatele de patiserie
necesită în mod normal temperatură
medie (150°C-200°C), de aceea este
necesară preîncălzirea cuptorului timp de
10 minute.
Nu deschideţi uşa cuptorului înainte de
scurgerea a 3/4 din timpul de coacere.
Preparatele de patiserie cu crustă subţire,
se coc pe o formă de tablă sau pe o tavă
timp de 2/3 din timp şi apoi se decorează
înainte de coacerea completă. Restul
timpului de coacere depinde de tipul şi de
cantitatea de umplutură sau ornare.
Pandişpanul trebuie să se desprindă cu
greutate de lingură. Timpul de coacere
este mărit în mod inutil de surplusul de
lichid.
Dacă se introduc două tăvi cu prăjituri sau
biscuiţi în cuptor în acelaşi timp, între ele
trebuie lăsat liber un nivel de raft.
Dacă se introduc două tăvi cu prăjituri sau
biscuiţi în cuptor în acelaşi timp, la
aproximativ 2/3 din timpul de coacere,
locul celor două tăvi trebuie schimbat şi
tăvile trebuie întoarse în cuptor.
11
Prăjirea
:
Nu prăjiţi bucăţi mai mici de 1 kg. Bucăţile
mai mici se usucă în timpul coacerii.
Carnea roşie, care trebuie prăjită bine la
exterior şi trebuie să rămână în sânge în
interior, se prăjeşte la temperaturi mai mari
(200°C-250°C).
Carnea albă, puiul şi peştele, necesită
temperaturi mai reduse (150°C-175°C).
Ingredientele pentru sos trebuie adăugate
în vas la început, dacă timpul de gătire
este scurt. Acestea pot fi de asemena
adăugate şi în ultima jumătate de oră de
preparare.
Puteţi folosi o lingură pentru a verifica
dacă carnea este pătrunsă: dacă nu se
lasă la apăsare, carnea este gata. Friptura
şi fileul de vită, care trebuie să rămână roz
în interior, trebuie prăjite la o temperatură
mai mare pentru un timp mai scurt.
Dacă frigeţi carne direct pe grătarul
cuptorului, introduceţi tava de copt pe
nivelul de sub grătar pentru a colecta
zeama de la friptură.
Pentru ca din carne să nu se scurgă
zeama, lăsaţi-o să mai stea cel puţin 15
minute.
Pentru a reduce acumularea la fum din
cuptor, se recomandă turnarea unei
cantităţi mici de apă în tava de copt.
Pentru a evita formarea condensului, se
completează cu apă de mai multe ori.
Preparatele pot fi păstrate calde în cuptor
la temperatură minimă până la servire.
Atenţie!
Nu introduceţi folie de
aluminiu în cuptor şi nu
aşezaţi tava de copt sau tigaia
pe podeaua cuptorului, în caz
contrar, emailul cuptorului
poate fi deteriorat de
acumularea de căldură.
Timpul de pregătire
Timpul de pregătire variază în funcţie de
compoziţia, ingredientele şi cantitatea de
lichid a fiecărui fel separat.
Acordaţi o atenţie deosebită reglărilor
folosite în primele încercări de pregătire
a hranei, pentru a căpăta experienţă în
pregătirea aceloraşi feluri, ulterior.
Bazându-vă pe propria experienţă, veţi
putea modifica valorile indicate în tabele.
12
Tabel de coacere şi frigere
Pregătire convenţională
Timpul de pregătire nu include timpul de încălzire prealabilă.
Cuptorul gol trebuie întotdeauna încălzit timp de 10 minute.
Pregătirea
convenţională
Tipul de fel de bucate
temp. °C
Timpul de
pregătire în
minute
OBSERVAŢII
PRĂJITURI
Aluat bătut
Fursecuri
Prăjitură cu brânză
Tartă cu mere
Ștrudel
Tartă cu gem
Prăjitură cu fructe
Pandişpan
Prăjitură de Crăciun
Prăjitură cu prune
Chec
Biscuiţi
Merenghe
Cozonaci
Produse de patiserie:
Choux
PÂINE ŞI PIZZA
Pâine albă
Pâine de secară
Pâinişoare
Pizza
BUDINCI
Budincă cu paste
Budincă cu legume
Budincă “kish”
Lasagne
Cannelloni
CARNE
Vită
Porc
Viţel
Friptură de vită
în sânge
mediu
bine prăjită
Spată de porc
Picior de porc
Miel
Pui
Curcan
Raţă
Gâscă
Iepure
Iepure sălbatic
Fazan
Carne tocată
PEŞTE
Păstrăv/Biban de mare
Ton/Somon
2
2
1
1
2
2
2
1
1
1
3
2
2
2
2 sau 3
1
1
2
2
2
2
1
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
1
2
170
170
175
170
180
190
170
170
150
175
170
160
135
200
210
195
190
200
200
200
200
210
200
200
190
180
190
210
210
210
180
180
190
190
180
175
175
190
190
190
180
190
190
45-60
20-30
60-80
90-120
60-80
40-45
60-70
30-40
120-150
50-60
20-35
20-30
60-90
12-20
25-35
60-70
30-45
25-40
20-30
40-50
45-60
30-40
25-35
25-35
50-70
100-130
90-120
50-60
60-70
70-80
120-150
100-120
110-130
70-85
210-240
120-150
150-200
60-80
150-200
90-120
total 150
40-55
35-60
În forma pentru prăjituri
În forma pentru prăjituri
În forma pentru prăjituri
În forma pentru prăjituri
În tavă de copt
În forma pentru prăjituri
În forma pentru prăjituri
În forma pentru prăjituri
În forma pentru prăjituri
În tavă de cozonac
În tavă de copt
În tavă de copt
În tavă de copt
În tavă de copt
În tavă de copt
În tavă de cozonac
În tavă de copt
În tavă de copt
În formă
În formă
În formă
În formă
În formă
Pe grătar
Pe grătar
Pe grătar
Pe grătar
Pe grătar
Pe grătar
Cu os
2 bucăţi
Picior
Întreg
Întreg
Întreg
Întreg
Tăiat în bucăţi
Tăiat în bucăţi
Întreg
În tigaie
3-4 bucăţi
4-6 bucăţi file
(*) Dacă coaceţi mai multe preparate în acelaşi timp, recomandăm aşezarea lor la nivelurile indicate între
paranteze.
13
Pregătirea pe grill
Timpul de pregătire nu include timpul de încălzire prealabilă.
Cuptorul gol trebuie întotdeauna încălzit timp de 10 minute.
Cantitate Pregătire pe grill Timp de pregătire în minute
FEL DE BUCATE
bucăţi
Grame
temp. °C I parte a II parte
Bucăţi file
Biftecuri
Cârnăciori
Şniţel din porc
Pui (tăiat în două)
Kebab
Pui (piept)
Hamburgher*
*Încălzire prealabilă 5’00”
Peşte (file)
Sandvişuri
Pâine prăjită
4
4
8
4
2
4
4
6
4
4-6
4-6
800
600
/
600
1000
/
400
600
400
/
/
3
3
3
3
3
3
3
2
3
3
3
250
250
250
250
250
250
250
250
250
250
250
12~15
10~12
12~15
12~16
30~35
10~15
12~15
20-30
12~14
5~7
2~4
12~14
6~8
10~12
12~14
25~30
10~12
12~14
10~12
/
2~3
Temperaturile menţionate sunt orientative. Utilizatorul poate corecta
parametrii de temperatură conform propriilor necesităţi.
14
Curăţarea şi deservirea tehnică
Înainte de orice curăţare,
opriţi cuptorul şi lăsaţi-l să se
răcească.
Aparatul nu trebuie curăţat cu
dispozitive de curăţat cu abur
supraîncălzit sau cu jet de
abur.
Atenţie: Deconectaţi aparatul de la sursa
de alimentare cu electricitate, înainte de a
efectua orice operaţiune de curăţare.
Pentru a asigura o viaţă lungă a
aparatului, este necesar să efectuaţi
următoarele operaţiuni regulate de
curăţare:
- Efectuaţi-le numai după răcirea
cuptorului.
- Curăţaţi părţile de emailate cu apă caldă
cu săpun.
- Nu folosiţi materiale de curăţat abravize.
- Ștergeţi părţile din inox şi sticlă cu o
cârpă moale.
- În cazul petelor dificile, utilizaţi
detergenţi disponibil în comerţ pentru
inox sau oţet cald.
Emailul cuptorului este extrem de durabil
şi impermeabil pentru lichide şi gaze.
Acţiunea acizilor de fructe calde (lămâi,
prune etc.) poate lăsa urme permanente,
dure, mate pe suprafaţa emailului. Cu
toate acestea, urmele de pe suprafaţa
foarte lucioasă a emailului nu afectează
funcţionarea cuptorului. Curăţaţi bine
cuptorul după fiecare utilizare. Astfel se
curăţă cel mai bine murdăria. şi se evită
arderea ei.
Materialele de curăţat
Înainte de folosirea oricăror materiale de
curăţat în cuptor, verificaţi dacă acestea
sunt corespunzătoare şi utilizarea lor este
recomandată de producător.
Soluţiile de curăţat cu conţinut de clor NU
trebuie folosite, deoarece pot deteriora
finisajele suprafeţelor. De asemenea,
trebuie evitaţi abrazivii foarte duri.
Curăţarea externă
Ştergeţi regulat panoul de control, uşa
cuptorului şi garnitura uşii cuptorului cu
ajutorul unei cârpe moi îmbibată cu apă
caldă, la care s-a adăugat puţin detergent.
Pentru a evita deteriorarea sau slăbirea
panourilor de sticlă ale uşii, evitaţi să
folosiţi următoarele materiale:
Detergenţi şi înălbitori
Tampoane impregnate nerecomandate
pentru vase de gătit de teflon
Bureţi din metal
Substanţe chimice sau aerosoli
Substanţe pentru îndepărtarea ruginii
Substanţe pentru curăţarea căzilor de
baie şi chiuvetelor
15
Curăţaţi uşa de sticlă interioară şi
exterioară utilizând apă caldă cu săpun.
Dacă interiorul uşii de sticlă devine foarte
murdar de grăsime, se recomandă
folosirea unor produse speciale de
curăţare a cuptoarelor. Nu folosiţi şpacluri
pentru a curăţa murdăria.
NU curăţaţi uşa cuptorului cât
timp panourile de sticlă sunt
calde. Dacă această precauţie
nu este respectată, panoul de
sticlă poate plesni.
Dacă panoul de sticlă al uşii se
ciobeşte sau se zgârie, aceasta
indică diminuarea rezistenţei
sticlei; în acest caz sticla trebuie
înlocuită, pentru a evita
spargerea sa. Contactaţi un
centru de service autorizat.
Camera cuptorului
Baza emailată a camerei cuptorului se
curăţă cel mai bine cât timp cuptorul este
încă cald.
Ștergeţi cuptorul cu o cârpă moale,
îmbibată cu apă caldă cu detergent, după
fiecare folosire. Din când în când, este
necesară o curăţare generală cu o soluţie
specială de curăţare a cuptorului.
16
Curăţarea uşii cuptorului
Înainte de a curăţa uşa cuptorului,
recomandăm demontarea acesteia de pe
cuptor.
Procedaţi conform instrucţiunilor de mai
jos:
1. deschideţi complet uşa cuptorului;
2. identificaţi balamalele care leagă uşa
de cuptor (vezi figura A);
3. deblocaţi şi rotiţi pârghiile de pe cele
două balamale (vezi figura B);
4. apucaţi uşa de părţile laterale, apoi
ridicaţi-o încet până când este pe
jumătate închisă (vezi figura C);
5. scoateţi uşa cuptorului,trăgând de
aceasta spre sine (vezi figura C);
6. aşezaţi-o pe o suprafaţă solidă plană;
Curăţaţi sticla uşii cuptorului numai cu apă
caldă, cu săpun şi cu o cârpă moale. Este
interzisă folosirea abrazivelor agresive.
După curăţarea uşii, remontaţi uşa
cuptorului, urmând aceeaşi procedură, în
sens invers.
Pentru aparatele din inox sau aluminiu:
Recomandăm ca uşa cuptorului să se
cureţe numai cu un burete ud şi să se
usuce cu o cârpă moale.
A nu se folosi bureţii de oţel, acizii sau
produsele abrazive, deoarece acestea pot
deteriora suprafaţa cuptorului. Curăţaţi
panoul de control al cuptorului cu aceeaşi
precauţie.
NU curăţaţi uşa cuptorului
cât timp panourile de sticlă
sunt calde. Dacă această
precauţie nu este respectată,
panoul de sticlă poate
plesni.
Fig. B
Fig. C
Fig. A
17
Dacă panoul de sticlă al uşii se ciobeşte
sau se zgârie, aceasta indică diminuarea
rezistenţei sticlei; în acest caz sticla
trebuie înlocuită pentru a evita spargerea
sa. Contactaţi un centru de service
autorizat.
Înlocuirea becului de iluminare
a cuptorului
Deconectaţi aparatul.
Dacă becul cuptorului trebuie înlocuit,
acesta trebuie să corespundă
următoarelor specificaţii:
- Putere electrică: 15 W/25 W,
- Tensiune electrică: 230 V (50 Hz),
- Rezistenţă la temperaturi de 300°C,
- Tip de conexiune: E14.
Becurile se pot achiziţiona de la un centru
de service autorizat.
Înlocuirea becului:
1. Asiguraţi-vă că aparatul este
deconectat de la sursa de alimentare
cu energie electrică.
2. În acelaşi timp apăsaţi şi rotiţi capacul
de sticlă, în sensul opus acelor de
ceasornic.
3. Înlăturaţi becul defect şi înlocuiţi-l cu
unul nou.
4. Remontaţi capacul de sticlă şi
reconectaţi cuptorul la sursa de
electricitate.
18
Înlăturarea defecţiunilor
Dacă aparatul nu funcţionează corect, înainte de a contacta Centrul de Service
Electrolux, vă rugăm să verificaţi dacă defecţiunile nu pot fi înlăturate prin
următoarele metode:
DEFECŢIUNEA MODUL DE ÎNLĂTURARE
Cuptorul nu porneşte. Verificaţi dacă au fost selectate
regimul şi temperatura de pregătire
sau
Verificaţi dacă aparatul este corect
conectat la priză, iar întrerupătorul
prizei sau cablului de alimentare al
cuptorului este stability în poziţia
“PORNIT”.
Nu se aprinde ledul indicator al
termostatului cuptorului.
Selectaţi o temperatură cu ajutorul
butonului termostatului
sau
Selectaţi un regim cu ajutorul
mânerului de selectare a regimului
cuptorului.
Nu se aprinde lampa de iluminare a
cuptorului.
Selectaţi o temperatură cu ajutorul
butonului termostatului
sau
Verificaţi becul şi, în caz de
necesitate, înlocuiţi-l (vezi subtitlul
“Înlocuirea becului de iluminare”).
Pentru pregătirea produselor este
necesar prea mult sau prea puţin
timp.
Posibil, trebuie reglată temperatura
de pregătire
sau
Urmaţi recomandările din prezentele
instrucţiuni, în speţă din secţiunea
“Sfaturi utile”.
Vaporii şi condensatul se depun pe
produse şi în interiorul camerei
cuptorului.
La finalul procesului de pregătire nu
lăsaţi bucatele în cuptor mai mult de
15-20 minute.
19
Date tehnice
Puterea nominală a elementelor
de încălzire
Elementul de încălzire inferior 1000 W
Elementul de încălzire superior 800 W
Ambele elemente ale cuptorului
(Elementul Inferior+Superior) 1800 W
Grill-ul 1650 W
Becul de iluminare a cuptorului
25 W
Motorul ventilatorului de răcire
25 W
Putere totală 1850 W
Tensiunea de funcţionare (50 Hz) 230 V
Dimensiuni spaţiu de
amplasare
Înălţime la limita capacului 593 mm
în coloană 580 mm
Lăţime 560 mm
Adâncime 550 mm
Cuptorul
Înălţime 335 mm
Lăţime 405 mm
Adâncime 410 mm
Capacitate cuptor 56 l
Instrucţiuni pentru instalator
Instalarea şi conectarea
trebuie efectuate în
conformitate cu legislaţia şi
reglementările în vigoare.
Orice intervenţii trebuie
efectuate când aparatul este
oprit. Numai inginerii
acreditaţi pot efectua lucrări la
aparat.
Producătorul nu-şi asumă nici
o responsabilitate, dacă
aceste măsuri de siguranţă nu
sunt respectate.
Conectarea la sursa de
electricitate
Înainte de conectarea la sursa de
electricitate, asiguraţi-vă că:
- Siguranţele şi instalaţia electrică a
locuinţei pot să suporte maximum
sarcinii aparatului (vezi tabelul datelor
tehnice).
- Instalaţia electrică trebuie să fie
echipată cu o conexiune adecvată la
împământare, conform reglementărilor
în vigoare.
- Priza sau întrerupătorul multipolar folosit
pentru racordarea aparatului instalat
trebuie să fie uşor accesibile.
Cuptorul este livrat cu o fişă de conectare.
Cablul de reţea şi fişa furnizate trebuie
conectate la o priză rezistentă la şoc (230
V~, 50 Hz). Priza rezistentă la şoc trebuie
instalată în conformitate cu reglementările
în vigoare.
Următoarele tipuri de cabluri de reţea sunt
potrivite (ţinând cont de secţiunile
transversale nominale necesare): H07 RN-
F, H05 RN-F, H05 RR-F, H05 VV-F, H05
V2V2-F (T90), H05 BB-F.
Dacă aveţi nevoie de o conexiune directă
la reţeaua electrică, este necesară
20
montarea între aparat şi reţea a unui
întrerupător omnipolar, cu o deschidere
minimă între contacte de 3 mm, potrivit
pentru sarcina necesară şi în conformitate
cu reglementările în vigoare. Firul de
împământare verde şi galben nu trebuie
întrerupt de întrerupător şi trebuie să fie cu
2-3 cm mai lung decât celelalte cabluri.
Cablul de conectare trebuie în orice caz
aşezat astfel, încât în nici un punct să nu
atingă 50°C (să nu depăşească
temperatura camerei).
După ce a fost efectuată conectarea,
elementele de încălzire trebuie verificate
prin funcţionarea timp de circa 3 minute.
Cutia de borne
Cuptorul este echipat cu o cutie de borne
uşor accesibilă, proiectată pentru a
funcţiona cu electricitate monofazată de
230 V.
Litera L - bornă fază
Litera N - bornă nul
sau E - Clemă împământare
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27

Zanussi ZOB243X Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare