electrolux
17
2) Selectaţi funcţia cuptorului Deconge-
lare prin apăsarea butonului de control
al funcţiilor cuptorului până când
simbolul apare pe afișaj.
3) Afișajul va indica “def”.
Recomandări utile
La coacere:
Prăjiturile și produsele de patiserie
necesită de obicei o temperatură medie
(150°C-200°C) și de aceea este necesar
să preîncălziţi cuptorul circa 10 minute.
Nu deschideţi ușa cuptorului înainte ca
3/4 din durata de coacere să fi trecut.
Produsele de patiserie cu coajă subţire sunt
coapte într-o formă rotundă sau tavă până la
2/3 din durata de coacere și apoi garnisite
înainte de a fi coapte în întregime. Acest timp
ulterior de coacere depinde de tipul și cantitatea
de umplutură sau decorare. Amestecurile
absorbante se separă cu dificultate de pe
lingură. Durata de coacere nu trebuie extinsă
în mod inutil de prea mult lichid.
Dacă două tăvi de coacere cu produse
de patiserie sau biscuiţi sunt introduse în
cuptor în același timp, un nivel pentru raft
trebuie să rămână liber între tăvi.
Dacă două tăvi de coacere cu produse
de patiserie sau biscuiţi sunt introduse în
cuptor în același timp, tăvile trebuie
schimbate între ele și întoarse după circa
2/3 din durata de coacere.
La prăjire:
Nu prăjiţi bucăţi de carne mai mici de 1 kg.
Bucăţile mai mici se pot usca la prăjire.
Carnea închisă la culoare, care trebuie să
fie bine făcută la exterior dar să rămână
mediu sau crudă la interior, trebuie prăjită la
o temperatură mai ridicată (200°C-250°C).
Carnea albă, pui și pește, pe de altă parte,
necesită o temperatură mai redusă (150°C-
175°C). Ingredientele pentru un sos sau
zeamă de carne trebuie adăugate numai
în tava de prăjire chiar de la început, dacă
durata de gătit este redusă. În caz contrar
adăugaţi-le în ultima jumătate de oră.
Puteţi utiliza o lingură pentru a verifica
dacă carnea este gătită: dacă nu poate fi
apăsată, este bine gătită. Carnea de vită
și fileurile, care trebuie să rămână roz în
interior, trebuie prăjite la o temperatură mai
ridicată într-un timp mai scurt.
Dacă gătiţi carne direct pe raftul cuptorului,
introduceţi tava de prăjire pe nivelul raftului
de dedesubt, pentru a colecta sucul.
Lăsaţi bucata de carne să stea cel puţin
15 minute, astfel încât sucul cărnii să nu
iasă afară.
Pentru a reduce formarea de fum în
interiorul cuptorului, se recomandă
turnarea unei mici cantităţi de apă în tava
de prăjire. Pentru a preveni formarea de
condens, adăugaţi apă de câteva ori.
Mâncărurile pot fi păstrate la cald în cuptor
la o temperatură minimă până la servire.
Atenţie!
Nu căptușiţi cuptorul cu folie de
aluminiu și nu puneţi o tavă de
prăjire sau de coacere pe podea,
pentru că în caz contrar smalţul
cuptorului va fi deteriorat de
căldura formată.
Durate de gătit
Duratele de gătit pot varia în funcţie de
diferitele compoziţii, ingrediente și
cantităţi de lichid din mâncăruri.
Notaţi dozajele la primele experimente de
gătire sau prăjire, pentru a câștiga
experienţă în cazul gătirii ulterioare a
acelorași feluri de mâncare.
Pe baza propriilor experienţe veţi putea
modifica valorile date în tabele.