Progress PBP5360X Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
informaþii pentru utilizator
Cuptor încorporat
PBP 5360
Cuprins
Informaţii privind siguranţa 2
Descrierea produsului 3
Înainte de prima utilizare 5
Funcţionarea 7
Recomandări şi tabele privind gătitul 13
Întreţinerea şi curăţarea 18
Ce trebuie făcut dacă... 25
Date tehnice 26
Instalarea 26
Aruncarea la gunoi 28
Ne rezervãm dreptul asupra efectuãrii de modificãri
Informaţii privind siguranţa
Păstraţi întotdeauna aceste instrucţiuni
de utilizare împreună cu aparatul. Dacă
aparatul urmează a fi dat altei persoane
sau vândut, sau dacă abandonaţi acest
aparat când vă schimbaţi locuinţa, este
foarte important ca noul utilizator să
aibă acces la aceste instrucţiuni de uti-
lizare şi la informaţiile însoţitoare.
Aceste avertizări sunt furnizate pentru
siguranţa utilizatorilor şi a celor care lo-
cuiesc împreună cu aceştia. De aceea
citiţi-le cu atenţie înainte de a conecta
şi/sau utiliza aparatul.
Instalarea
Instalarea trebuie efectuată de o persoană
calificată în conformitate cu regulile şi re-
glementările în vigoare. Operaţiile indivi-
duale pentru instalarea aparatului sunt
descrise în instrucţiunile pentru instalator.
Aparatul trebuie instalat şi conectat de o
persoană calificată cu cunoştinţe de spe-
cialitate, în conformitate cu directivele în
vigoare
•Dacă pentru instalare este nevoie de orice
fel de modificări ale tensiunii de alimentare,
acestea trebuie efectuate de un electrician
calificat.
Acest cuptor a fost fabricat ca aparat de
sine stătător sau ca un aparat combinat cu
plită electrică, în funcţie de model, pentru
conectare monofazată la 230 V.
Funcţionarea
Acest cuptor este destinat pentru prepa-
rarea alimentelor; nu îl utilizaţi niciodată în
alte scopuri.
•Fiţi foarte atenţi atunci când utilizaţi cupto-
rul. Căldura extremă a elementelor de
încălzire face ca rafturile şi alte piese să
devină extrem de fierbinţi
•Dacă din orice motiv trebuie să utilizaţi folie
de aluminiu pentru a găti alimente în cup-
tor, nu permiteţi niciodată ca aceasta să
intre în contact cu podeaua cuptorului.
La curăţarea cuptorului, procedaţi cu grijă:
nu pulverizaţi nimic pe filtrul de grăsime
(dacă este montat), elementele de încălzire
sau senzorul termostatului.
Este periculos să efectuaţi modificări de
orice fel la acest aparat sau la caracteris-
ticile sale.
Pe durata procesului de coacere, frigere şi
pr
ăjire, fereastra cuptorului şi celelalte părţi
ale cuptorului devin fierbinţi. De aceea co-
piii trebuie ţinuţi la distanţă de aparat. În
cazul conectării aparatelor electrice la pri-
ze din apropierea cuptorului, aveţi grijă să
nu intre în contact cablurile cu inelele fier-
binţi sau să se prindă în uşa cuptorului.
Utilizaţi întotdeauna mănuşi pentru cuptor
pentru a scoate farfuriile sau vasele fierbinţi
din interior.
•Curăţarea cu regularitate previne deterio-
rarea materialului suprafeţei.
•Înainte de curăţarea cuptorului, fie opriţi
alimentarea cu energie, fie scoateţi şte-
cherul din priză.
•Aveţi grijă să puneţi cuptorul pe poziţia
"OFF" (OPRIT), atunci când nu mai este
utilizat.
Aparatul nu trebuie curăţat cu un aspirator
cu abur supraîncălzit sau aspirator cu jet
de abur.
Nu utilizaţi substanţe de curăţare abrazive
sau răzuitoare metalice ascuţite. Acestea
pot zgâria sticla de la uş
a cuptorului, ceea
ce poate duce la sfărâmarea sticlei.
Siguranţa personală
Acest aparat trebuie utilizat numai de adul-
ţi. Este periculos să lăsaţi copiii să-l utilize-
ze sau să se joace cu el.
2 progress
Copiii trebuie păstraţi la distanţă în timp ce
cuptorul funcţionează. Chiar şi după ce aţi
stins cuptorul, uşa rămâne fierbinte o pe-
rioadă îndelungată.
Acest aparat nu trebuie folosit de copii sau
de alte persoane ale căror capacităţi fizice,
senzoriale sau mentale sau lipsă de expe-
rienţă şi de cunoştinţe le împiedică să fo-
losească aparatul în siguranţă, fără supra-
veghere sau instrucţiuni din partea unei
persoane responsabile, care să se asigure
că pot folosi aparatul în siguranţă.
Serviciul de asistenţă tehnică
Verificările şi/sau reparaţiile trebuie efec-
tuate de departamentul de service al pro-
ducătorului sau de un service autorizat de
producător, şi trebuie utilizate numai piese
de schimb originale.
În caz de defecţiuni sau deteriorări, nu în-
cercaţi să
reparaţi aparatul singuri. Repa-
raţiile efectuate de persoane fără expe-
rienţă pot cauza defecţiuni sau leziuni.
Descrierea produsului
1
2
3
4
6
5
7
1 Panoul de comandă
2 Aerisiri pentru ventilatorul de răcire
3 Grătar
4 Lumina interioară
5 Ventilatorul cuptorului
6 Orificiul pentru ţepuşa rotativă
7 Plăcuţa cu datele tehnice
Accesorii
Tavă de copt
progress 3
Tavă de scurgere
Raftul cuptorului
Ţepuşa rotativă
31 2 4
1 Mâner detaşabil al ţepuşei
2 Frigăruie
3 Furculiţe
4 Suportul pentru frigăruie
Panoul de comandă
1 2 3
45678910
1 Funcţii de gătire
2 Indicator temperatură
3 Indicator oră
4 Ceas avertizor / Funcţia Durata de coa-
cere / Funcţia Sfârşitul coacerii
5
Buton mărire "
" (Durată sau tempe-
ratură)
6
Buton reducere "
" (Durată sau tem-
peratură)
7 Funcţia de curăţare pirolitică
8 Funcţia de încălzire rapidă
9 Buton pentru funcţiile de gătire
10 ON / OFF (Pornit / Oprit)
Toate funcţiile cuptorului sunt controlate de
un programator electronic.
Puteţi selecta orice combinaţie de funcţie de
gătire, temperatură de gătire şi planificare
automată.
Notă
În cazul unei întreruperi a curentului, dispozi-
tivul de programare va menţine toate setările
(ora zilei, setarea programului sau a progra-
mului în curs) circa 3 minute. În cazul unei în-
treruperi de curent mai lungi, toate setările
vor fi anulate. Când alimentarea cu electrici-
tate se restabileşte, cifrele de pe afişaj clipesc
intermitent. Dacă se întâmplă acest lucru,
ceasul şi timer-ul trebuie resetate.
4 progress
Înainte de prima utilizare
Avertizare Îndepărtaţi ambalajele,
atât din interiorul cuptorului cât şi
din exteriorul lui, înainte de a-l
utiliza.
Atunci când cuptorul este conectat prima
oară la alimentarea electrică, afişajul va indica
automat 12:00, iar simbolul
va clipi inter-
mitent.
Verificaţi să fie setată ora corectă a zilei înain-
te de a utiliza cuptorul.
Reglarea ceasului:
1.
Apăsaţi butonul
şi, în timp ce simbolul
clipeşte intermitent, reglaţi ora corectă
apăsând pe butoanele "
" sau " "
Simbolul săgeată al orei
va dispărea la
circa 5 secunde după ce este afişată ora
corectă.
1
2
2.
Imediat ce simbolul
nu mai clipeşte,
apăsaţi pe butonul
de două ori.
Apoi procedaţi cum s-a descris la punctul
1.
Înainte de prima folosire, cuptorul trebuie
încălzit fără alimente.
1.
Apăsaţi pe butonul
pentru a porni cup-
torul.
2.
Apăsaţi pe butonul
de două ori şi se-
lectaţi funcţia "Aer fierbinte"
12
3. Setaţi temperatura la 250°C cu ajutorul
butonului "
".
4. Lăsaţi cuptorul să funcţioneze gol apro-
ximativ 45 de minute.
5. Deschideţi o fereastră pentru a asigura
ventilaţia.
Această procedură trebuie repetată cu func-
ţia "Elementul de încălzire superior şi inferior"
şi "Grill termic" timp de aproximativ 5-10 mi-
nute.
Cu această ocazie, cuptorul poate degaja un
miros neplăcut. Este un fenomen absolut
normal. Cauza o constituie reziduurile din fa-
bricaţie.
După efectuarea acestei operaţiuni, lăsaţi
cuptorul să se răcească, apoi curăţaţi cavi-
tatea cuptorului cu o cârpă moale înmuiată în
apă caldă cu săpun.
Înainte de prima utilizare, spălaţi bine şi ac-
cesoriile cuptorului.
Pentru a deschide uşa cuptorului, ţineţi în-
totdeauna mânerul de mijloc, până când se
deschide de tot.
Butonul "On / Off" (Pornit / Oprit)
Cuptorul trebuie să fie pornit înainte de a seta
orice funcţie de gătit sau program. Când este
apăsat butonul
, simbolul cuptorului va
apărea pe afişaj, iar lumina cuptorului se va
aprinde.
progress 5
Pentru a opri cuptorul, puteţi apăsa pe bu-
tonul
. Acest lucru este posibil oricând.
Toate funcţiile şi programele de coacere se
vor opri, lumina cuptorului se va stinge şi afi-
şajul timpului va indica doar ora zilei.
Cuptorul poate fi pornit oricând.
Selectarea unei funcţii de gătit
1. Aprindeţi cuptorul apăsând pe butonul
.
2.
Apăsaţi butonul
pentru a selecta func-
ţia dorită a cuptorului. De fiecare dată
când este apăsat butonul
, un simbol
pentru gătit va apărea pe afişaj, iar
numărul funcţiei de gătit corespunzătoare
va apărea în stânga simbolului funcţiei de
gătit selectate în momentul respectiv.
3. Dacă temperatura pre-stabilită nu este
potrivită, apăsaţi pe butonul "
" sau "
" pentru a seta temperatura corectă.
Temperatura este reglată în paşi de 5
grade.
Imediat ce cuptorul se încălzeşte, simbolul
termometrului creşte încet
indicând nive-
lul până la care este încălzit cuptorul în
momentul respectiv.
Când se atinge temperatura dorită, va su-
na un semnal acustic o perioadă scurtă de
timp, iar simbolul termometrului
se va
aprinde.
Pentru a seta temperatura şi durata de
coacere
Apăsaţi pe butoanele "
" şi " " pentru a
mări sau reduce temperatura pre-stabilită, în
timp ce simbolul " ° " clipeşte intermitent.
Temperatura maximă este de 250°C.
Apăsaţi pe butoanele " " şi " " pentru a
mări sau a reduce durata de coacere pre-
stabilită, în timp ce simbolul
clipeşte in-
termitent.
Termostatul de siguranţă
Pentru a preveni supraîncălzirea periculoasă
(prin utilizarea incorectă a aparatului sau a
componentelor defecte), cuptorul este dotat
cu un termostat de siguranţă, care întrerupe
alimentarea cu energie. În momentul în care
temperatura scade, cuptorul porneşte din
nou automat.
Dacă termostatul de siguranţă comută din
cauza utilizării incorecte a aparatului, este su-
ficientă remedierea erorii după ce cuptorul s-
a răcit. Dacă dimpotrivă, termostatul comută
din cauza unei componente defecte, vă
rugăm contactaţi service-ul autorizat.
Ventilator de răcire
Ventilatorul răceşte cuptorul şi panoul de co-
mandă. Ventilatorul porneşte automat după
câteva minute de gătit. Aerul fierbinte este
extras prin orificiile situate lângă mânerul uşii
cuptorului. După stingerea cuptorului, venti-
latorul poate continua să funcţioneze pentru
a răci elementele de funcţionare. Este un fe-
nomen absolut normal.
Acţiunea ventilatorului de răcire depinde
de cât de mult timp a fost utilizat cuptorul
şi la ce temperatură. E posibil să nu se
declanşeze deloc la temperaturi mai mici
şi să nu funcţioneze mult dacă cuptorul
a fost folosit puţin timp.
6 progress
Funcţionarea
Simbolurile funcţiilor
Funcţia cuptorului Adecvată pentru
Aer fierbinte
Vă permite să frigeţi sau să frigeţi şi să coaceţi simultan pe orice
raft, fără transfer de miros. Temperatură presetată: 175°C
Elementul de
încălzire superior
şi inferior
Căldura vine atât de la elementul superior cât şi de la cel inferior,
fiind distribuită uniform în interiorul cuptorului. Temperatură pre-
setată: 200°C
Elementul inferior
al cuptorului
Căldura vine numai de la elementul de încălzire inferior. Această
setare este foarte bună pentru terminarea mâncărurilor. Tempe-
ratură presetată: 250°C
Grătarul termic
Această funcţie oferă o metodă alternativă de gătire a unor ali-
mente, asociate în mod normal cu prăjirea pe grătarul tradiţional.
Elementul grătarului şi ventilatorul cuptorului funcţionează îm-
preună, circulând aerul cald în jurul alimentelor. Temperatură
presetată: 180°C
Temperatura cea mai mare: 200 °C.
Grătarul şi ţepuşa
Ţepuşa poate fi utilizată pentru a prăji carne sau pentru kebab şi
bucăţi mai mici de carne. Temperatură presetată: 250°C
Dezgheţarea
Ventilatorul cuptorului circulă aerul fierbinte în interiorul cuptoru-
lui, fără a încălzi, la temperatura camerei. Această funcţie este
potrivită în special pentru decongelarea alimentelor delicate, care
pot fi afectate de căldură, cum ar fi de exemplu prăjituri umplute,
cu îngheţată, produselor de patiserie, pâinii şi alte produse pe
bază de drojdie.
Curăţarea piroli-
tică
Această funcţie vă permite să curăţaţi bine cavitatea cuptorului.
Utilizarea cuptorului
Important Nu aşezaţi folie de aluminiu şi nu
puneţi tăvi de coacere pe podeaua
cuptorului, deoarece căldura formată va
deteriora suprafaţa smălţuită a cuptorului.
Întotdeauna puneţi vasele şi oalele rezistente
la căldură, ca şi tăvile de aluminiu, pe raftul
care a fost introdus pe ghidajele pentru
rafturi. Când mâncarea este încălzită, se
creează abur, la fel ca într-un fierbător. Atunci
când aburul vine în contact cu sticla de la uşa
cuptorului, se condensează şi se creează
picături de apă.
Pentru a reduce condensul, întotdeauna
preîncălziţi cuptorul gol timp de 10 mi-
nute.
Vă recomandăm să ştergeţi picăturile de apă
după fiecare proces de gătit.
Important Gătiţi întotdeauna cu uşa
cuptorului închisă
.
Întotdeauna deschideţi uşa cuptorului cu
grijă. Nu lăsaţi uşa să se deschidă "prin
cădere", ţineţi uşa de mâner până când se
deschide complet
progress 7
Cuptorul are patru nivele de rafturi.
Poziţiile raftului sunt numărate de la po-
deaua cuptorului în sus, aşa cum se in-
dică în figură.
Componentele glisante trebuie introdu-
se întotdeauna corespunzător (vedeţi fi-
gura).
Nu aşezaţi vasele direct pe baza cupto-
rului.
Aer fierbinte
Alimentele sunt gătite prin intermediul forţei
aerului preîncălzit suflat uniform în interiorul
cuptorului de un set ventilator aşezat pe pe-
retele spate al cuptorului.
Căldura ajunge în toate părţile cuptorului în
mod uniform şi rapid. Aceasta înseamnă că
puteţi găti simultan mai multe tipuri de ali-
mente aşezate pe diferite rafturi ale cuptoru-
lui.
Avantajele gătirii cu această funcţie
sunt:
Preîncălzire mai rapidă
Deoarece ventilatorul cuptorului ajunge ra-
pid la temperatură, nu este nevoie în mod
uzual să preîncălziţi cuptorul, cu toate că
este posibil să fie nevoie să lăsaţi încă 5-7
minute în plus la duratele de gătit. Pentru
reţetele care necesită temperaturi mai ridi-
cate, cele mai bune rezultate se ob
ţin în
cazul în care cuptorul este preîncălzit mai
întâi, de exemplu pâine, produse de pati-
serie, biscuiţi, sufleuri, etc.
Temperaturi mai reduse
Gătitul cu ventilator necesită în general
temperaturi mai reduse decât gătitul con-
venţional.
Respectaţi temperaturile recomandate în
tabelul pentru gătit. Nu uitaţi să reduceţi
temperaturile pentru căldura superioară şi
inferioară cu circa 20-25 °C pentru reţetele
dvs. proprii care utilizează gătitul conven-
ţional.
Încălzirea uniformă pentru coacere
Ventilatorul încălzeşte cuptorul uniform pe
toate poziţiile ghidajelor. Aceasta în-
seamnă că porţii ale aceluiaşi fel de mân-
care pot fi gătite în cuptor simultan. Cu
toate acestea, este posibil ca raftul supe-
rior să rumenească uşor mai repede decât
cel inferior.
Este un fenomen absolut normal. Nu există
transfer de mirosuri între felurile de mân-
care.
Cum se foloseşte ventilatorul cuptorului
1. Porniţi cuptorul.
2. Apăsa
ţi pe butonul pentru funcţiile de
gătit
până când simbolul apare pe
afişaj.
3. Dacă este necesar, reglaţi temperatura
cu ajutorul butoanelor "
" sau " ".
Elementul de încălzire superior şi
inferior
–Poziţia de pe raftul din mijloc permite cea
mai bună distribuţie a căldurii. Pentru a ru-
meni mai bine baza, coborâţi simplu prăji-
turile şi produsele de patiserie pe o poziţie
mai joasă a cuptorului. Pentru a rumeni mai
bine partea de sus, ridicaţi poziţia raftului.
Materialul şi finisarea tăvilor de coacere şi
a farfuriilor utilizate vor afecta rumenirea
bazei. Ustensilele smălţuite, negre, grele
sau care nu se lipesc măresc rumenirea
bazei, în timp ce vesela de sticlă pentru
cuptor, tăvile din aluminiu lucios sau din
oţel finisat reflectă căldura şi oferă o rume-
nire mai redusă a bazei.
Întotdeauna puneţi farfuriile central pe raft
pentru a asigura rumenirea uniformă.
Puneţi alimentele pe tăvi de dimensiuni
adecvate, pentru a preveni revărsarea pe
partea inferioară a cuptorului şi pentru a
reduce necesitatea de a-l curăţa.
Nu aşezaţi vasele sau tăvile de copt pe
baza cuptorului deoarece aceasta se
încălzeşte foarte tare şi le poate deteriora.
Când utilizaţi această setare, căldura vine
de la ambele elemente, superior şi inferior.
În acest fel puteţi găti pe un singur nivel.
Acest lucru este potrivit în special pentru
feluri de mâncare care necesită o rumenire
suplimentară a bazei, cum ar fi tartele cu
slănină şi omletă sau cu fructe.
8 progress
Mâncărurile gratinate, lasagna şi musacaua
de cartofi, care necesită rumenire suplimen-
tară în partea de sus, se gătesc de asemenea
bine în cuptorul convenţional.
Cum se foloseşte cuptorul convenţional
1. Porniţi cuptorul.
2. Selectaţi funcţia pentru elementul de
încălzire superior şi inferior; pentru aceas-
ta, apăsaţi pe butonul pentru funcţiile de
gătit
până când simbolul apare pe
afişaj.
3. Dacă este necesar reglaţi temperatura cu
ajutorul butoanelor "
" sau " ".
Elementul inferior al cuptorului
Această funcţie este utilă în special la coa-
cerea prăjiturilor şi produselor de patiserie,
precum şi la terminarea tartelor cu slănină şi
omletă sau cu fructe, pentru a asigura coa-
cerea corespunzătoare a bazei.
Frigerea la grătar
Majoritatea alimentelor trebuie aşezate pe
grătarul din tava de grătare pentru a per-
mite circulaţia maximă a aerului şi pentru a
ridica alimentul din grăsimi şi sucuri natu-
rale. Alimente cum ar fi peştele, ficatul şi
rinichii pot fi aşezate direct în tava de grăta-
re, după preferinţă.
Alimentele trebuie uscate foarte bine înain-
te de a le pune pe grătar pentru a reduce
la minimum stropirea cu grăsimi. Carnea
macră şi peştele se ung cu puţin ulei sau
unt topit pentru a le păstra umede în timpul
coacerii.
Garniturile cum ar fi roşiile şi ciupercile pot
fi aşezate sub grătar în timpul coacerii
cărnurilor.
Atunci când se pr
ăjeşte pâinea, sugerăm
să se folosească poziţia de sus.
Alimentele trebuie întoarse pe durata găti-
rii, după caz.
Cum se foloseşte grătarul
Grătarul oferă căldură rapid şi direct în zona
centrală a tăvii de grătare. Prin utilizarea
grătarului interior pentru gătitul cantităţilor
mici, se economiseşte energie.
1. Porniţi cuptorul.
2. Selectaţi funcţia grătar; pentru a face
acest lucru, apăsaţi butonul funcţiilor de
gătit
, până când simbolul
apare pe afişaj.
3. Dacă este necesar reglaţi temperatura
setată cu ajutorul butoanelor "
" sau "
".
4. Selectaţi poziţia grătarului şi a tăvii de
grătare pentru a permite diferite grosimi
ale alimentelor. Apoi urmaţi instrucţiunile
pentru frigerea la grătar.
Grătarul termic
Grătarul termic oferă o metodă alternativă de
gătire a unor alimente, asociate în mod nor-
mal cu prăjirea pe grătarul tradiţional. Ele-
mentul grătarului şi ventilatorul cuptorului
funcţionează împreună, circulând aerul cald
în jurul alimentelor.
Nevoia de a verifica şi întoarce alimentele es-
te redusă.
Grătarul termic ajută la reducerea la minim a
mirosurilor în bucătărie.
Cu excepţia pâinii prăjite şi a cotletelor crude,
puteţi găti cu grătarul termic toate alimentele
pe care în mod normal le-aţi găti cu un grătar
convenţional.
Gă
titul este mai delicat; de aceea durează
puţin mai mult timp gătitul alimentelor cu
grătarul termic comparativ cu gătitul la grătar
convenţional.
Unul din avantaje constă în cantităţile mai
mari care pot fi gătite în acelaşi timp.
1. Porniţi cuptorul.
2. Selectaţi funcţia grill termic; pentru
aceasta, apăsaţi pe butonul pentru func-
ţiile de gătit
, până când simbolul
apare pe afişaj.
3. Dacă este nevoie, apăsaţi butoanele "
" sau " ", pentru a regla tempera-
tura.
Temperatura cea mai mare: 200 °C.
4. Selectaţi poziţia pentru ghidajul grătarului
şi al tăvii pentru grătare, pentru a putea
găti alimente cu grosimi diferite. După
aceea urmaţi instrucţiunile pentru frigerea
la grill.
Grătarul şi ţepuşa
Avertizare Întotdeauna ţineţi uşa
cuptorului închisă.
Furculiţele şi frigăruia ţepuşii sunt
ascuţite (dacă aparatul dvs. este do-
tat cu aşa ceva).
La utilizare, manevraţi-le cu grijă,
pentru a evita orice leziune.
Vă rugăm respectaţi aceste indicaţii:
progress 9
1. Împingeţi carnea pe ţepuşă şi fixaţi-o cu
ajutorul furculiţelor.
2. Fixaţi frigăruia pe suport şi glisaţi întregul
ansamblu pe al doilea nivel de sus.
3. Introduceţi vârful frigăruii în orificiul moto-
rului ţepuşii din peretele spate al cupto-
rului.
4. Deşurubaţi mânerul frigăruii.
5. Umpleţi tava de scurgere cu aproximativ
1/2 l de apă şi introduceţi-o pe primul ni-
vel.
6. Selectaţi funcţia ţepuşă prin apăsarea bu-
tonului funcţiilor cuptorului
până când
simbolul apare pe afişaj.
Dezgheţarea
Ventilatorul cuptorului funcţionează fără
căldură şi circulă aerul, la temperatura ca-
merei, în interiorul cuptorului.
Acest lucru măreşte viteza de decongelare.
Totuşi, vă rugăm reţineţi faptul că tempera-
tura din bucătărie va influenţa viteza decon-
gelării.
Această funcţie este potrivită în special pen-
tru decongelarea alimentelor delicate, care
pot fi afectate de căldură, cum ar fi de exem-
plu prăjituri umplute, cu îngheţată, produse-
lor de patiserie, pâinii şi alte produse pe bază
de drojdie.
Cum se foloseşte funcţia de decongelare
1. Porniţi cuptorul.
2. Selectaţi funcţia de decongelare; pentru
aceasta, apăsaţi pe butonul pentru func-
ţiile cuptorului
, până când simbolul
apare pe afişaj.
3. Afişajul va indica " def ".
Programarea cuptorului
Pentru a seta ceasul avertizor
1.
Utilizaţi butonul
pentru a selecta func-
ţia Ceas avertizor. Simbolul respectiv
va clipi intermitent, iar panoul de co-
mandă va afişa "0.00".
1
2
2.
Cu ajutorul butonului "
" introduceţi
durata dorită. Durata maximă este de 23
ore şi 59 minute. După ce a fost setat,
ceasul avertizor va aştepta 3 secunde şi
apoi va începe să funcţioneze.
3. După ce timpul programat a trecut, se va
auzi o alarmă sonoră.
4. Pentru a dezactiva alarma sonoră,
apăsaţi orice buton.
Cuptorul NU se va stinge dacă este în
uz. Funcţia Ceas avertizor poate fi utili-
zată, de asemenea, şi când cuptorul es-
te stins.
Pentru a folosi sau a modifica setarea
ceasului avertizor:
Apăsaţi pe butoanele
până când simbo-
lurile
şi clipesc intermitent.
Acum puteţi modifica setările ceasului aver-
tizor. Pentru aceasta, apăsaţi pe butonul "
" sau " ".
Pentru a anula Ceasul avertizor:
Apăsaţi pe butoanele
până când simbo-
lurile
şi clipesc intermitent.
Apăsaţi butonul "
" pentru a reduce dura-
ta, până când este afişat "0.00".
10 progress
1
2
Pentru a programa cuptorul să se
oprească
1. Puneţi alimentele în cuptor, porniţi-l, se-
lectaţi o funcţie de gătire şi reglaţi tempe-
ratura, dacă este nevoie.
2.
Apăsaţi pe butonul
pentru a selecta
funcţia "Durata de coacere". Simbolul
pentru durata de coacere
va clipi in-
termitent, iar panoul de comandă va afişa
"0.00"
1
2
3.
În timp ce simbolul
clipeşte intermi-
tent, apăsaţi pe butonul "
" pentru a
selecta durata necesară. Durata maximă
este de 23 ore şi 59 minute. Dispozitivul
de programare va aştepta 3 secunde şi
apoi va începe să funcţioneze.
4. După ce s-a scurs durata programată,
cuptorul se stinge automat. Se va auzi o
alarmă sonoră, iar pe panoul de comandă
se va afişa "0.00".
5. Pentru a dezactiva alarma sonoră,
apăsaţi orice buton.
Pentru a anula durata de coacere
programată:
1.
Apăsaţi pe butonul
, până când sim-
bolul
clipeşte intermitent.
2.
Apăsaţi pe butonul "
" pentru a reduce
durata, până când pe afişaj apare "0.00".
1
2
Pentru a programa cuptorul să
pornească şi să se oprească
1. Setaţi "Durata de coacere" aşa cum s-a
arătat în capitolul respectiv.
2.
Apăsaţi pe butoanele
până când este
selectată funcţia "Sfârşitul coacerii"
,
iar simbolul corespunzător clipeşte inter-
mitent. Panoul de comandă va afişa ora
de terminare a coacerii (adică ora curentă
+ Durata de coacere).
1
2
3.
Apăsaţi pe butonul "
" pentru a selecta
ora necesară pentru sfârşitul coacerii.
4. După ce s-a efectuat setarea, dispozitivul
de programare va aştepta 3 secunde şi
apoi va începe să funcţioneze.
5. Cuptorul va porni şi se va opri automat.
Sfârşitul coacerii va fi marcat de o alarmă
sonoră.
6. Pentru a dezactiva alarma sonoră,
apăsaţi orice buton.
Pentru a anula programul, anulaţi Durata
de coacere.
Funcţii speciale
Oprirea de siguranţă a cuptorului
Cuptorul se va stinge automat dacă este
efectuată orice modificare a setării, în con-
formitate cu următorul tabel:
progress 11
Setarea de tempera-
tură:
cuptorul se va stin-
ge:
250°C după 3 ore
de la 200 la 245°C după 5,5 ore
de la 120 la 195°C după 8,5 ore
mai puţin de 120°C după 12 ore
Funcţia Căldura reziduală
Când este setată o durată de coacere, cup-
torul se va stinge automat cu câteva minute
înainte de terminarea durate programate şi
va folosi căldura reziduală pentru a termina
coacerea alimentelor, fără consum de ener-
gie.
Toate setările curente vor fi afişate până la
terminarea duratei de coacere.
Această funcţie nu va avea efect în cazul în
care durata de coacere este mai mică de 15
minute.
Siguranţa pentru copii
Pentru a-i împiedica pe copii să pornească
singuri cuptorul, este posibilă blocarea co-
mezilor acestuia.
1. Stingeţi cuptorul apăsând pe butonul
.
2.
Apăsaţi pe butoanele
şi " " simul-
tan, timp de aprox. 3 secunde. Va fi emis
un semnal sonor, iar pe afişaj va apărea
indicaţia ' SAFE ' (SIGUR).
3. Cuptorul este acum blocat. Nu pot fi se-
lectate nici funcţiile cuptorului, nici tem-
peratura.
Pentru a debloca cuptorul:
Apăsaţi pe butoanele
şi " " simultan şi
ţineţi-le apăsate circa 3 secunde.
Va fi emis un semnal sonor, iar indicaţia "SA-
FE" de pe afişaj se va stinge.
Cuptorul poate fi utilizat acum.
Funcţia de încălzire rapidă
După ce au fost selectate o funcţie de gătire
şi temperatura, cuptorul se va încălzi treptat,
până când se atinge temperatura selectată.
Aceasta va dura între 10 şi 15 minute, de-
pinzând de funcţia şi temperatura selectate.
Dacă este nevoie să se ajungă la temperatura
dorită într-un timp mai scurt, poate fi utilizată
funcţia "Încălzire rapidă".
1.
Porniţi cuptorul apăsând pe cuptorul
.
2. Setaţi funcţia de gătire dorită şi tempera-
tura aşa cum s-a explicat în paginile an-
terioare.
3. Setaţi temperatura apăsând pe butonul "
" sau " ". Temperatura va apărea
pe afişaj.
4.
Apăsaţi pe butonul
. Pe afişajul pentru
temperatură va apărea " FHU "
5.
Apăsaţi pe butonul
. Simbolul " ° " va
clipi intermitent circa 10 secunde. Acum
se poate selecta temperatura necesară.
Pentru aceasta, apăsaţi pe butonul "
"
sau "
".
6. Când se atinge temperatura dorită, co-
manda electronică va suna scurt timp, iar
afişajul pentru temperatură va reveni la
temperatura selectată.
Această funcţie poate fi utilizată cu orice
funcţie de gătit sau temperatură.
Modul demonstrativ
Acest mod este destinat utilizării în magazine,
pentru a demonstra funcţionarea cuptorului
fără niciun consum de energie, cu excepţia
iluminatului interior, a afişajului şi a ventilato-
rului.
Această funcţie poate fi pornită numai când
aparatul este conectat prima oară.
12 progress
Dacă se întrerupe curentul, când acesta re-
vine, funcţia Demo poate fi pornită numai
dacă pe afişaj clipesc intermitent 12:00 şi
simbolul
.
1.
Apăsaţi pe butonul
aprox. 2 secunde.
Se va auzi o scurtă alarmă sonoră.
2.
Apăsaţi pe butoanele
şi " " simul-
tan. Se va auzi o scurtă alarmă sonoră,
iar pe afişaj va apărea ora 12:00.
12
Când cuptorul este aprins, pe afişaj apare
simbolul
.
Aceasta înseamnă că funcţia demonstrativă
este activată.
Toate funcţiile cuptorului pot fi selectate.
Cuptorul nu funcţionează cu adevărat, iar
elementele de încălzire nu pornesc.
Opriţi cuptorul şi urmaţi procedura descrisă
mai sus pentru a dezactiva modul demons-
trativ.
Modul demonstrativ rămâne salvat în
program în eventualitatea unei întreru-
peri a alimentării cu energie.
Bip la atingere
Puteţi face ca dispozitivul de control electro-
nic să emită un bip de fiecare dată când se
apasă pe un buton.
Pentru a activa această funcţie, cuptorul tre-
buie să fie oprit.
1.
Apăsaţi pe butoanele
şi " " simultan
şi ţineţi-le apăsate circa 3 secunde. Sem-
nalul de alarmă emite un bip.
Pentru a dezactiva funcţia "Bip la
atingere":
1. Dacă este pornit cuptorul, apăsaţi pe bu-
tonul
pentru a-l stinge.
2.
Apăsaţi pe butoanele
şi " " simultan
şi ţineţi-le apăsate circa 3 secunde. Dis-
pozitivul de control electronic emite un
bip.
Coduri de eroare
Programatorul electronic efectuează o verifi-
care continuă pentru a diagnostica sistemul.
Dacă unii parametri nu sunt corecţi, unitatea
de comandă va opri funcţiile activate şi va
afişa codul de eroare corespunzător.
Pentru detalii suplimentare, consultaţi capi-
tolul "Ce trebuie să faceţi dacă...".
Recomandări şi tabele privind gătitul
La coacere:
Prăjiturile şi produsele de patiserie necesită
de obicei o temperatură medie
(150°C-200°C).
De aceea, este necesar să preîncălziţi cup-
torul aproximativ 10 minute.
Nu deschideţi uşa cuptorului înainte ca 3/4
din durata de coacere să fi trecut.
Produsele de patiserie cu coajă subţire sunt
coapte într-o formă rotundă sau tavă până la
2/3 din durata de coacere şi apoi garnisite
înainte de a fi coapte în întregime.
Acest timp ulterior de coacere depinde de ti-
pul şi cantitatea de umplutură sau decorare.
Amestecurile absorbante trebuie să se se-
pare cu dificultate de pe lingură.
Durata de coacere nu trebuie extinsă în mod
inutil de prea mult lichid.
Dacă două tăvi de coacere cu produse de
patiserie sau biscuiţi sunt introduse în cuptor
în acelaşi timp, un nivel pentru raft trebuie să
rămână liber între tăvi.
Dacă două tăvi de coacere cu produse de
patiserie sau biscuiţi sunt introduse în cuptor
progress 13
în acelaşi timp, tăvile trebuie schimbate între
ele şi întoarse după circa 2/3 din durata de
coacere.
La prăjire:
Nu prăjiţi bucăţi de carne mai mici de 1 kg.
Bucăţile mai mici se pot usca la prăjire.
Carnea închisă la culoare, care trebuie să fie
bine făcută la exterior dar să rămână mediu
sau crudă la interior, trebuie prăjită la o tem-
peratură mai ridicată (200°C-250°C).
Carnea albă, pui şi peşte, pe de altă parte,
necesită o temperatură mai redusă
(150°C-175°C).
Ingredientele pentru un sos sau zeamă de
carne trebuie adăugate numai în tava de
prăjire chiar de la început, dacă durata de
gătit este redusă.
În caz contrar adăugaţi-le în ultima jumătate
de oră.
Puteţi utiliza o lingură pentru a verifica dacă
carnea este gătită: dacă nu poate fi apăsată,
este bine gătită.
Carnea de vită şi fileurile, care trebuie să
rămână roz în interior, trebuie prăjite la o tem-
peratură mai ridicată într-un timp mai scurt.
Dacă gătiţi carne direct pe raftul cuptorului,
introduceţi tava de prăjire pe nivelul raftului
de dedesubt, pentru a colecta sucul.
Lăsaţi bucata de carne să stea cel puţin 15
minute, astfel încât sucul cărnii să nu iasă
afară.
Pentru a reduce formarea de fum în interiorul
cuptorului, se recomandă turnarea unei mici
cantităţi de apă în tava de prăjire.
Pentru a preveni formarea de condens,
adăugaţi apă de câteva ori.
Mâncărurile pot fi păstrate la cald în cuptor la
o temperatură minimă până la servire.
Important Nu căptuş
iţi cuptorul cu folie
de aluminiu şi nu puneţi o tavă de prăjire
sau de coacere pe podea, pentru că în
caz contrar smalţul cuptorului va fi
deteriorat de căldura formată.
Durate de gătit
Duratele de gătit pot varia în funcţie de dife-
ritele compoziţii, ingrediente şi cantităţi de li-
chid din mâncăruri.
Notaţi dozajele la primele experimente de
coacere sau prăjire, pentru a câştiga expe-
rienţă în cazul gătirii ulterioare a aceloraşi fe-
luri de mâncare.
Pe baza propriilor experienţe veţi putea mo-
difica valorile date în tabele.
Elementul de încălzire superior şi
inferior şi aer fierbinte
Timpii nu includ preîncălzirea.
Cuptorul gol trebuie preîncălzit întot-
deauna timp de 10 minute.
PRĂJITURI
Elementul de
încălzire superior şi
inferior
Aer fierbinte Durata de
gătire
TIP DE MÂNCARE Nivelul Temp.
(°C)
Nivelul
Temp.
(°C)
în minute NOTĂ
Reţete cu compozi-
ţie bătută cu tel
2 170
2 (1 şi 3)
1)
160 45-60 Formă de
prăjituri
Aluat fraged 2 170
2 (1 şi 3)
1)
160 20-30 Formă de
prăjituri
Prăjitură cu brânză şi
lapte bătut
1 175 2 165 60-80 Formă de
prăjituri
Prăjitură cu mere 1 170
2 (1 şi 3)
1)
160 90-120 Formă de
prăjituri
Ştrudel 2 180 2 160 60-80 Tavă de
copt
Tartă cu gem 2 190
2 (1 şi 3)
1)
180 40-45 Formă de
prăjituri
Prăjitură cu fructe 2 170 2 150 60-70 Formă de
prăjituri
14 progress
Elementul de
încălzire superior şi
inferior
Aer fierbinte Durata de
gătire
TIP DE MÂNCARE Nivelul Temp.
(°C)
Nivelul
Temp.
(°C)
în minute NOTĂ
Pandişpan 1 170
2 (1 şi 3)
1)
165 30-40 Formă de
prăjituri
Prăjitură pentru
Crăciun
1 150 2 150 120-150 Formă de
prăjituri
Prăjitură cu prune 1 175 2 160 50-60 Formă de
pâine
Prăjituri mici 3 170 2 160 20-35 Tavă de
copt
Biscuiţi 2 160
2 (1 şi 3)
1)
150 20-30 Tavă de
copt
Bezele 2 135
2 (1 şi 3)
1)
150 60-90 Tavă de
copt
Biscuiţi şpriţaţi 2 200 2 190 12-20 Tavă de
copt
Produse de patise-
rie: Choux a la cre-
me sau ecleruri
2 sau 3 210
2 (1 şi 3)
1)
170 25-35 Tavă de
copt
Tarte mici 2 180 2 170 45-70 Formă de
prăjituri
1) Dacă gătiţi mai multe feluri de mâncare în acelaşi timp, vă recomandăm să le puneţi pe nivelele notate
între paranteze.
Temperaturile menţionate sunt orientative.
Dacă este nevoie, temperaturile trebuie re-
glate conform cerinţelor personale.
PÂINE ŞI PIZZA
Elementul de
încălzire superior şi
inferior
Aer fierbinte Durata de
gătire
TIP DE MÂNCARE Nivelul Temp.
(°C)
Nivelul
Temp.
(°C)
în minute NOTĂ
Pâine albă 1 195 2 185 60-70 Formă de
pâine
Pâine de secară 1 190 1 180 30-45 Formă de
pâine
Chifle 2 200
2 (1 şi 3)
1)
175 25-40 Tavă de
copt
Pizza 2 200 2 200 20-30 Tavă de
copt
1) Dacă gătiţi mai multe feluri de mâncare în acelaşi timp, vă recomandăm să le puneţi pe nivelele notate
între paranteze.
Temperaturile menţionate sunt orientative.
Dacă este nevoie, temperaturile trebuie re-
glate conform cerinţelor personale.
progress 15
TARTE
Elementul de
încălzire superior şi
inferior
Aer fierbinte Durata de
gătire
TIP DE MÂNCARE Nivelul Temp.
(°C)
Nivelul
Temp.
(°C)
în minute NOTĂ
Tarte cu paste 2 200
2 (1 şi 3)
1)
175 40-50 Formă de
copt
Tarte cu legume 2 200
2 (1 şi 3)
1)
175 45-60 Formă de
copt
Tartă cu slănină şi
omletă
1 210 1 190 30-40 Formă de
copt
Lasagna 2 200 2 200 25-35 Formă de
copt
Cannelloni 2 200 2 200 25-35 Formă de
copt
1) Dacă gătiţi mai multe feluri de mâncare în acelaşi timp, vă recomandăm să le puneţi pe nivelele notate
între paranteze.
Temperaturile menţionate sunt orientative.
Dacă este nevoie, temperaturile trebuie re-
glate conform cerinţelor personale.
CĂRNURI
Elementul de
încălzire superior şi
inferior
Aer fierbinte Durata de
gătire
TIP DE MÂNCARE Nivelul Temp.
(°C)
Nivelul
Temp.
(°C)
în minute NOTĂ
Carne de vită 2 190 2 175 50-70 Raft
Carne de porc 2 180 2 175 100-130 Raft
Carne de viţel 2 190 2 175 90-120 Raft
Friptură de vită en-
glezească
- în sânge 2 210 2 200 50-60 Raft
- medie 2 210 2 200 60-70 Raft
- bine făcută 2 210 2 200 70-80 Raft
Ceafă de porc 2 180 2 170 120-150 cu şorici
Ciolan de porc 2 180 2 160 100-120 2 bucăţi
Miel 2 190 2 175 110-130 Picior
Pui 2 190 2 200 70-85 Întreg
Curcan 2 180 2 160 210-240 Întreg
Raţă 2 175 2 220 120-150 Întreagă
Gâscă 2 175 1 160 150-200 Întreagă
Iepure de casă 2 190 2 175 60-80 Bucăţi
Iepure de câmp 2 190 2 175 150-200 Bucăţi
Fazan 2 190 2 175 90-120 Întreg
16 progress
Elementul de
încălzire superior şi
inferior
Aer fierbinte Durata de
gătire
TIP DE MÂNCARE Nivelul Temp.
(°C)
Nivelul
Temp.
(°C)
în minute NOTĂ
Ruladă de carne 2 180 2 175 Întreagă
150
Formă de
pâine
Temperaturile menţionate sunt orientative.
Dacă este nevoie, temperaturile trebuie re-
glate conform cerinţelor personale.
PEŞTE
Elementul de
încălzire superior şi
inferior
Aer fierbinte Durata de
gătire
TIP DE MÂNCARE Nivelul Temp.
(°C)
Nivelul
Temp.
(°C)
în minute NOTĂ
Păstrăv/Plătică 2 190
2 (1 şi 3)
1)
175 40-55 3-4 peşti
Ton/Somon 2 190
2 (1 şi 3)
1)
175 35-60 4-6 bucăţi
file
1) Dacă gătiţi mai multe feluri de mâncare în acelaşi timp, vă recomandăm să le puneţi pe nivelele notate
între paranteze.
Temperaturile menţionate sunt orientative.
Dacă este nevoie, temperaturile trebuie re-
glate conform cerinţelor personale.
Frigerea la grătar
Timpii nu includ preîncălzirea.
Cuptorul gol trebuie preîncălzit întot-
deauna timp de 10 minute.
Cantitate Frigerea la grătar Durate de coacere în
minute
TIP DE MÂNCARE Bucăţi g
Nivelul
Temp.
(°C)
Prima par-
te
A doua
parte
File bucăţi 4 800 3 250 12-15 12-14
Biftec 4 600 3 250 10-12 6-8
Cârnaţi 8 / 3 250 12-15 10-12
Cotlet de porc 4 600 3 250 12-16 12-14
Pui (tăiat în două) 2 1000 3 250 30-35 25-30
Kebab 4 / 3 250 10-15 10-12
Piept de pui 4 400 3 250 12-15 12-14
Hamburger 6 600 3 250 20-30
Preîncălzire 5'00''
File de peşte 4 400 3 250 12-14 10-12
Pâine prăjită cu gar-
nitură
4-6 / 3 250 5-7 /
Pâine prăjită 4-6 / 3 250 2-4 2-3
progress 17
Grătarul termic
Avertizare Cu grătarul termic, selectaţi
o temperatură maximă de 200°C.
Cantitate Frigerea la grătar Durate de coacere în
minute
TIP DE MÂNCARE Bucăţi g
Nivelul
Temp.
(°C)
Prima par-
te
A doua
parte
Ruladă de carne
(curcan)
1 1000 3 200 30-40 20-30
Pui (tăiat în două) 2 1000 3 200 25-30 20-30
Pulpe de pui 6 - 3 200 15-20 15-18
Prepeliţă 4 500 3 200 25-30 20-25
Legume gratinate - - 3 200 20-25 -
bucăţi. Escalop - - 3 200 15-20 -
Macrou 2-4 - 3 200 15-20 10-15
Peşte bucăţi 4-6 800 3 200 12-15 8-10
Temperaturile menţionate sunt orientati-
ve. Dacă este nevoie, temperaturile tre-
buie reglate conform cerinţelor persona-
le.
Grătarul şi ţepuşa
Timpii nu includ preîncălzirea.
Cuptorul gol trebuie preîncălzit întot-
deauna timp de 10 minute.
TIP DE MÂNCARE Cantitate (g.)
Nivelul
Temp. (°C)
Durate de coace-
re în minute
Găină 1000 2 250 50/60
Friptură 800 2 250 50/60
Temperaturile menţionate sunt orientative.
Dacă este nevoie, temperaturile trebuie re-
glate conform cerinţelor personale.
Întreţinerea şi curăţarea
Avertizare Înainte de curăţare opriţi
cuptorul şi lăsaţi-l să se răcească.
Avertizare Aparatul nu trebuie
curăţat cu un aspirator cu abur
supraîncălzit sau aspirator cu jet de
abur.
Atenţie: Înainte de a efectua orice operaţiu-
ne de curăţare, aparatul trebuie deconectat
de la sursa de alimentare.
Pentru a asigura o durată de viaţă lungă a
aparatului dvs., este necesar să efectuaţi re-
gulat următoarele operaţii de curăţare:
Efectuaţi-le numai atunci când cuptorul s-
a răcit.
•Curăţaţi subansamblele smălţuite cu apă
cu săpun.
Nu utilizaţi substanţe de curăţare abrazive.
Ştergeţi subansamblele din oţel inoxidabil
şi sticlă cu o cârpă moale.
•Dacă există pete rezistente, utilizaţi sub-
stanţe disponibile în comerţ pentru oţel
inoxidabil sau oţet cald.
Smalţul cuptorului este extrem de durabil şi
impermeabil.
Acţ
iunea acidului fructelor fierbinţi (din lămâi,
prune sau altele asemenea) poate totuşi să
lase semne permanente, mate, aspre pe su-
prafaţa smalţului.
18 progress
Cu toate acestea, asemenea semne pe su-
prafaţa bine finisată a smalţului nu afectează
funcţionarea cuptorului.
Curăţaţi cuptorul bine după fiecare utilizare.
Aceasta este cea mai uşoară metodă de a
curăţa murdăria. Previne arderea murdăriei.
Materiale de curăţat
Înainte de folosirea oricăror materiale de
curăţat în cuptor, verificaţi dacă acestea sunt
corespunzătoare şi utilizarea lor este reco-
mandată de producător
Soluţiile de curăţat cu conţinut de clor NU
trebuie folosite deoarece pot deteriora finisa-
jele suprafeţelor. De asemenea, trebuie evi-
taţi abrazivii foarte duri.
Curăţarea externă
Ştergeţi regulat panoul de comandă, uşa
cuptorului şi garnitura uşii cuptorului cu aju-
torul unei cârpe moi îmbibate cu apă caldă la
care s-a adăugat puţin detergent lichid.
Pentru a evita deteriorarea sau slăbirea pa-
nourilor de sticl
ă ale uşii evitaţi să folosiţi
următoarele:
Detergent casnic şi clor
Lavete de curăţare impregnate nereco-
mandate pentru vase de gătit de teflon
Lavete Brillo/Ajax sau bureţi de sârmă
Lavete sau spray-uri cu aerosol cu sub-
stanţe chimice pentru cuptor
•Substanţe pentru îndepărtarea ruginii
•Substanţe pentru înlăturarea petelor pen-
tru baie / chiuvete
Curăţaţi sticla interioară şi exterioară a uşii
utilizând apă caldă cu săpun.
Dacă interiorul uşii de sticlă devine foarte
murdar de grăsime, se recomandă folosirea
unui produs de curăţare cum ar fi "Hob Brite".
Nu utilizaţi raclete de răzuit vopsea pentru a
înlătura murdăria.
Curăţarea pirolitică
Suprafaţa cuptorului este acoperită cu un
email special, rezistent la temperaturi mari.
În timpul operaţiei de curăţare pirolitică
, tem-
peratura din interiorul cuptorului poate atinge
circa 500°C, arzând astfel resturile de ali-
mente.
Pentru siguranţa dv., în timpul operaţiei de
curăţare pirolitică uşa cuptorului se blo-
chează automat când temperatura din inte-
riorul cuptorului se apropie de 500 °C.
La terminarea operaţiei de curăţare, uşa cup-
torului va rămâne blocată până când cupto-
rului s-a răcit.
Ventilatorul de răcire funcţionează în timpul
coacerii, până când cuptorul s-a răcit. După
terminarea coacerii, se recomandă să se în-
depărteze toate resturile de alimente cu un
burete umed.
Cu toate acestea, din când în când este ne-
cesară o curăţare mai completă şi mai
amănunţită, cu ajutorul funcţiei de curăţare
pirolitică.
Puteţi selecta două niveluri diferite pentru
curăţarea pirolitică, în funcţie de cât de mur-
dar este cuptorul.
În cazul în care cuptorul nu este foarte mur-
dar, vă recomandăm s
ă selectaţi funcţia pi-
rolitică 1 (P I) de pe afişajul dispozitivului de
programare.
Se recomandă să ştergeţi cuptorul cu un bu-
rete moale înmuiat în apă caldă, după termi-
narea fiecărui ciclu de curăţare pirolitică.
În cazul în care cuptorul este foarte murdar,
vă recomandăm să selectaţi funcţia pirolitică
2 (P 2) de pe afişajul dispozitivului de progra-
mare.
În timpul funcţiei de curăţare pirolitică nu este
posibil să folosiţi cuptorul timp de 2 ore, dacă
aţi selectat funcţia Pyr 1, şi până la 2 1/2 ore,
dacă este activă funcţia Pyr 2.
Dispozitivul de avertizare Pyro reco-
mandă să se efectueze un ciclu de
curăţare pirolitică după mai multe pro-
cese de coacere şi frigere şi în funcţie de
gradul de murdărie al cuptorului.
Se va auzi un semnal sonor, iar indicaţia
Pyro va fi afişată timp de aprox. 15 se-
cunde, apoi se va auzi din nou un semnal
sonor.
În funcţie de cât de murdar este cupto-
rul, selectaţi funcţia de curăţare pirolitică
cea mai potrivită.
Atâta vreme cât nu se efectuează nicio
funcţie de curăţare completă, avertizările
Pyro sunt afişate de fiecare dată când
cuptorul este oprit.
progress 19
Cum se foloseşte funcţia de curăţare
pirolitică
Avertizare Înainte de a activa funcţia
de curăţare pirolitică, înlăturaţi toate
resturile din cuptor şi asiguraţi-vă că
acesta este gol. Nu lăsaţi nimic
înăuntru (de ex. cratiţe, grătare, tăvi
de copt, tava pentru scurgerea
grăsimii etc.) deoarece se pot
deteriora.
Avertizare Asiguraţi-vă că uşa
cuptorului este închisă înainte de a
activa funcţia de curăţare pirolitică.
Avertizare Când funcţia de curăţare
pirolitică este activată, se
recomandă să nu utilizaţi plita,
deoarece acest lucru poate duce la
supraîncălzirea aparatului şi la
deteriorarea acestuia.
Avertizare În timpul ciclului de
curăţare pirolitică, uşa cuptorului se
înfierbântă foarte tare. Copiii nu
trebuie lăsaţi să se apropie până la
răcirea aparatului.
Alegeţi această funcţie pentru a curăţa cup-
torul prin piroliză.
Sunt disponibile următoarele niveluri de piro-
liză:
Pirolitic 1 (P I), durată: 2 ore = 30 min. încălzi-
re + 1 oră la 480 °C + 30 min. timp de răcire.
Pirolitic 1 (P 2), durată: 2 ore 30 min. = 30
min. încălzire + 1 oră 30 min. la 480 °C + 30
min. timp de răcire.
Durata ciclului de piroliză nu poate fi schim-
bată.
Înainte de a efectua piroliza trebuie
scoase toate ghidajele laterale.
Ghidajele pentru rafturi ale cuptorului
Ghidajele de sprijinire a rafturilor din partea
stângă şi dreaptă a cuptorului pot fi scoase
pentru a curăţa pereţii laterali.
Mai întâi verificaţi cuptorul dacă s-a răcit şi a
fost deconectat de la reţea.
Scoaterea ghidajelor de sprijinire a raf-
turilor.
Prima oară trageţi afară partea din faţă a ghi-
dajului de pe peretele cuptorului, şi apoi des-
faceţi din spate.
Montarea ghidajelor de sprijinire a raf-
turilor
Pentru a le instala, reataşaţi mai întâi ghida-
jele în spate, apoi puneţi-le la loc în faţă şi
apăsaţi-le în poziţie. Pentru a curăţa ghidajele
de sprijinire a rafturilor, înmuiaţi în apă caldă
cu săpun şi înlăturaţi petele rezistente cu un
burete umed bine impregnat cu săpun. Clătiţi
bine şi uscaţi cu o cârpă uscată şi moale.
Pentru a activa funcţia de curăţare
pirolitică, procedaţi după cum urmează:
1.
Cu tasta
porniţi cuptorul. Apăsaţi pe
butonul
de câte ori este necesar, până
când simbolul funcţiei Pyro ,
(nivelul
1 - P I) apare pe afişaj,
20 progress
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Progress PBP5360X Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare