electrolux
14
Gătitul cu ventilator
Aerul din interiorul cuptorului este încălzit
de elementul din jurul ventilatorului situat
în spatele panoului spate. Ventilatorul
circulă aerul cald pentru a menţine o
temperatură uniformă în interiorul cuptorului.
Avantajele coacerii cu această funcţie
sunt:
-
Preîncălzire mai rapidă
Deoarece ventilatorul cuptorului ajunge
rapid la temperatură, nu este nevoie în
mod uzual să preîncălziţi cuptorul, cu
toate că este posibil să fie nevoie să
lăsaţi încă 5-7 minute în plus la duratele
de gătit. Pentru reţetele care necsită
temperaturi mai ridicate, cele mai bune
rezultate se obţin în cazul în care
cuptorul este preîncălzit mai întâi, de
exemplu pâine, produse de patiserie,
biscuiţi, sufleuri, etc.
-
Temperaturi mai reduse
Gătitul cu ventilatorul cuptorului
necesită în general temperaturi mai
reduse decât gătitul convenţional.
Respectaţi temperaturile recomandate
în tabelul pentru gătit. Nu uitaţi să
reduceţi temperaturile cu circa
20-25 °C pentru reţetele dvs. proprii
care utilizează gătitul convenţional.
-
Încălzirea uniformă pentru
coacere
Cuptorul cu ventilator este încălzit uni-
form pe toate poziţiile raftului. Acest
lucru înseamnă că porţii ale aceluiași fel
de mâncare pot fi gătite în cuptor în
același timp. Cu toate acestea, este
posibil ca raftul superior să rumenească
ușor mai repede decât cel inferior.
Acest lucru este normal. Nu există
amestec de mirosuri între felurile de
mâncare.
Folosirea ventilatorului cuptorului
1. Porniţi cuptorul.
2. Apăsaţi butonul de control al funcţiilor
cuptorului și selectaţi funcţia “Gătit cu
ventilator”.
3. Dacă este necesar reglaţi temperatu-
ra setată cu ajutorul butoanelor “ ”
sau “ ”.
Gătit convenţional
- Poziţia de pe raftul din mijloc permite
cea mai bună distribuţie a căldurii.
Pentru a rumeni mai bine baza,
coborâţi simplu poziţia raftului. Pentru
a rumeni mai bine partea de sus,
ridicaţi poziţia raftului.
- Materialul și finisarea tăvilor de coacere
și a farfuriilor utilizate vor afecta rumenirea
bazei. Ustensilele smălţuite, negre, grele
sau care nu se lipesc măresc rumenirea
bazei, în timp ce vesela de sticlă pentru
cuptor, tăvile din aluminiu lucios sau din
oţel finisat reflectă căldura și oferă o
rumenire mai redusă a bazei.
- Întotdeauna puneţi farfuriile central pe
raft pentru a asigura rumenirea
uniformă.
- Puneţi alimentele pe tăvi de dimensiuni
adecvate, pentru a preveni revărsarea
pe partea inferioară a cuptorului și pentru
a reduce necesitatea de a-l curăţa.
- Nu puneţi farfuriile, formele sau tăvile
de coacere direct pe baza cuptorului,
pentru că aceasta devine foarte
fierbinte și apar deteriorări. Când utilizaţi
această setare, căldura vine de la
ambele elemente, superior și inferior.
În acest fel puteţi găti pe un singur
nivel, fiind potrivit în special pentru feluri
de mâncare care necesită o rumenire
suplimentară a bazei, cum ar fi tartele
cu slănină și omletă sau cu fructe.