electrolux 15
15
Gătitul cu ventilator
- Alimentele sunt gătite prin intermediul
forţei aerului preîncălzit suflat uniform în
interiorul cuptorului de un set ventilator
așezat pe peretele spate al cuptorului.
- În acest fel căldura ajunge uniform și
rapid la toate părţile cuptorului, și aceasta
înseamnă că puteţi găti simultan diferite
tipuri de alimente poziţionate pe diverse
rafturi ale cuptorului. Gătitul cu ajutorul
ventilatorului asigură eliminarea rapidă a
umezelii și mediul uscat al cuptorului
oprește transmiterea diferitelor arome și
mirosuri de la un fel de mâncare la altul.
- Posibilitatea de a găti pe mai multe nivele
de înălţime înseamnă că puteţi găti
câteva feluri de mâncare diferite în
același timp, și până la trei cutii de biscuiţi
sau mini pizza pentru a fi consumate
imediat sau congelate ulterior.
- Evident, cuptorul poate fi utilizat de
asemenea pentru a găti doar pe un
singur nivel. În acest caz trebuie să
utilizaţi cel mai de jos set de ghidaje astfel
încât să puteţi supraveghea mai ușor
desfășurarea.
- În plus, cuptorul este recomandat în
particular pentru sterilizarea conservelor,
fierberea siropului de fructe făcut în casă
și pentru uscarea ciupercilor sau
fructelor.
Gătit convenţional
- Poziţia de pe raftul din mijloc permite cea
mai bună distribuţie a căldurii. Pentru a
rumeni mai bine baza, nu trebuie decât
să coborâţi poziţia raftului. Pentru a
rumeni mai bine partea de sus, ridicaţi
poziţia raftului.
- Materialul și finisarea tăvilor de coacere și
a farfuriilor utilizate vor afecta rumenirea
bazei. Ustensilele smălţuite, negre, grele
sau care nu se lipesc măresc rumenirea
bazei, în timp ce vesela de sticlă pentru
cuptor, tăvile din aluminiu lucios sau din
oţel finisat reflectă căldura și oferă o
rumenire mai redusă a bazei.
- Întotdeauna puneţi farfuriile central pe
raft pentru a asigura rumenirea uniformă.
- Puneţi alimentele pe tăvi de dimensiuni
adecvate, pentru a preveni revărsarea pe
partea inferioară a cuptorului și pentru a
reduce necesitatea de a-l curăţa.
- Nu puneţi farfuriile, formele sau tăvile de
coacere direct pe baza cuptorului, pentru
că aceasta devine foarte fierbinte și apar
deteriorări. Când utilizaţi această setare,
căldura vine de la ambele elemente,
superior și inferior. În acest fel puteţi găti
pe un singur nivel, fiind potrivit în special
pentru feluri de mâncare care necesită o
rumenire suplimentară a bazei, cum ar fi
tartele cu slănină și omletă sau cu fructe.
Mâncărurile gratinate, lasagna și
musacaua de cartofi, care necesită rumenire
suplimentară în partea de sus, se gătesc de
asemenea bine în cuptorul convenţional.
Cum se folosește cuptorul convenţional:
1. Rotiţi butonul pentru funcţiile cuptorului la
funcţia de coacere dorită .
2. Rotiţi butonul de comandă al
termostatului până la temperatura dorită.
Decongelare
Ventilatorul cuptorului funcţionează fără
căldură și circulă aerul, la temperatura
camerei, în interiorul cuptorului. Acest lucru
mărește viteza de decongelare. Totuși, vă
rugăm reţineţi faptul că temperatura din
bucătărie va influenţa viteza decongelării.
Această funcţie este potrivită în special pentru
alimentele delicate, care pot fi afectate de
căldură, cum ar fi prăjituri cu frișcă, cu
îngheţată, produse de patiserie, pâine și alte
produse pe bază de drojdie.
- Acoperiţi alimentele cu un capac, cu folie
de aluminiu sau de plastic pentru a
împiedica uscarea lor în timpul
decongelării.
- Gătiţi întotdeauna imediat după
decongelare.