electrolux 15
Recomandări
Pentru coacerea prăjiturilor
Prăjiturile au nevoie de o temperatură moderată
(în mod normal între 150 °C și 200 °C). În plus,
cuptorul trebuie încălzit înainte - aproximativ
10 minute. Ușa cuptorului nu trebuie deschisă
înainte de scurgerea a cel puţin 3/4 din durata
de gătire. Aluatul normal pentru patiserie
trebuie copt într-o formă sau tavă 2/3 din durata
totală de gătire necesară și apoi trebuie garnisit
după dorinţă înainte de a fi gătit complet.
Evident, durata de gătire rămasă depinde de
tipul de garnitură utilizată (gem, fructe, etc.).
Trebuie avut grijă pentru a asigura faptul că
orice fel de aluat și amestec pentru prăjituri au
consistenţa corespunzătoare, deoarece un
amestec nejustificat de umed prelungește inutil
durata de gătire. Aluatul sau amestecul necopt
este de aceea destul de dificil de detașat de
lingură sau bătător. Dacă trei rafturi sunt pline
cu prăjituri și tarte simultan, se recomandă
introducerea unui raft suplimentar între cele
două rafturi inferioare (Fig. 4).
Pentru gătirea cărnii și a peștelui
Carnea gătită în cuptor trebuie să cântărească
cel puţin 1 kg pentru a preveni uscarea prea
tare pe durata gătirii. Carnea roșie foarte
fragedă care trebuie gătită crud, adică bine
gătită la exterior dar foarte suculentă la interior,
necesită o temperatură -de gătire ridicată
(200 °C-250 °C).
În schimb, carnea albă, de pasăre și pește
necesită o temperatură de gătire -redusă
(150 °C-175 °C).
Ingredientele pentru sosul sau zeama de carne
utilizate ca garnitură trebuie puse în tava de
coacere de la bun început numai când duratele
de gătire sunt scurte.
În caz contrar trebuie adăugate pe durata
ultimei jumătăţi de oră. O metodă simplă de a
verifica dacă este suficient de făcută carnea,
este de a o apăsa cu o lingură; în cazul în care
carnea nu cedează la această apăsare,
înseamnă că este făcută pe o parte. În cazul
cărnii de vită și a bucăţilor file, al căror interior
trebuie să rămână cât mai roz la culoare,
duratele de gătire trebuie să fie scurte.
Carnea poate fi gătită într-o tavă de coacere
sau direct pe grătar - caz în care evident, o
tavă de scurgere trebuie pusă dedesubtul
raftului pentru a colecta sucul.
Dacă gătiţi carne foarte grasă, puneţi-o direct
pe grătar și grătarul deasupra tăvii de scurgere,
pentru a nu murdări cuptorul.
După ce carnea este gătită, se recomandă să
o lăsaţi cel puţin 15 minute înainte de a o tăia,
astfel încât sucul să nu se prelingă afară.
Pentru a împiedeca formarea de prea mult fum
în cuptor pe durata frigerii, se recomandă
turnarea de puţină apă în tava de scurgere—
pentru a preveni formarea de abur—și de a
adăuga încă puţin pe durata gătirii în cazul în
care cantitatea iniţială se evaporă prea mult.
Înainte de a fi servite, diferitele feluri de
mâncare pot fi păstrate calde în cuptor, care
trebuie adus la o temperatură minimă.
Atenţie! - Nu puneţi obiecte pe baza
cuptorului și nu o acoperiţi cu folie de
aluminiu în timp ce gătiţi, pentru că
acest lucru poate deteriora smalţul
cuptorului și afectează mâncarea.
Întotdeauna puneţi vasele, vasele
rezistente la căldură și foliile de aluminiu
pe rafturile cuptorului.
Atenţie! - Aveţi grijă când introduceţi și
extrageţi accesoriile cuptorului (de
exemplu tava de scurgere, grătarul etc...)
pentru a nu deteriora suprafeţele
smălţuite ale cavităţii cuptorului.
Durate de gătit
Duratele de gătit depind de tipul de alimente
care se gătesc, de consistenţa și de volumul
acestora. Vă recomandăm să observaţi cu
atenţie primele experimente de gătit cu acest
cuptor, întrucât, gătind aceleași alimente în
aceleași condiţii, veţi obţine aceleași rezultate.
Numai experienţa vă va permite să efectuaţi
modificările corespunzătoare ale valorilor date
în tabele.