04/2017
- 7 -
Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
5. UTILIZAREA DUZEI PENTRU BATEREA LAPTELUI ȘI ÎNCĂLZIREA APEI
5.1 Pregătiși-vă lapte rece, integral sau semi-degresat și un recipient în care veți
bate laptele. În cursul baterii laptele produce spumă și, de aceea, umpleți
recipientul cel mult la ⅓ din capacitatea acestuia.
5.2 Setați duza A14 în poziția în care laptele să se bată comod.
5.3 Asigurați-vă că selectorul A12 se află în poziția regimului de stand-by.
Apăsați butonul A5 și așteptați să se aprindă indicatorul A4. Prin aceasta
se semnalizează că apa din boiler A13 aatins temperatura optimă pentru
producerea aburului. Aceasta este mai mare decât temperatura pentru
extracția cafelei.
5.4 Amplasați vasul cu laptele sub duza A14. Scufundați duza A14 imediat sub
suprafața laptelui și setați selectorul A12 în poziția pentru ieșirea aburului.
Duza A14 începe să elibereze abur. De prima dată, ar putea ieși ocantitate
mică de apă fierbinte. Țineți vasul înclinat ușor, pentru ca duza A14 să fie
scufundată continuu imediat sub suprafața laptelui. Laptele din vas va
circula, începe să se încălzească și să-și mărească volumul. Pe suprafața
laptelui de va forma spuma de lapte. În momentul în care fundul vasului
este încălzit în așa fel, încât este fierbinte la atingere, terminați baterea
laptelui prin rotirea selectorului A12 în poziția regimului de stand-by. După
ce încetează formarea aburului, dați la oparte vasul. Printr-omișcare de
rotație, bateți spuma în laptele încălzit.
Atenție:
În cursul baterii, duza A14 trebuie să fie tot timpul scufundată. În caz
contrar laptele fierbinte poate fi împroșcat.
5.5 Turnați laptele înspumat în cafeaua pregătită proaspăt și cu olingurița
adăugați spuma de lapte. Proporția recomandată de lapte și cafea pentru
prepararea cafelei cappuccino este, ⅓ de lapte cald și⅓ spumă de lapte.
Pentru prepararea cafelei Latté folosiți ⅓ espresso, ⅔ de lapte cald și circa
1 cm de spumă de lapte.
5.6 După utilizarea funcției furnizarea aburului fierbinte, trebuie golit restul
de apă din boilerul A13, pentru ca, în cursul următoarei extracții de cafea,
cafeaua să nu fie tratată cu apa încălzită la otemperatură prea înaltă.
Setați selectorul A5 în poziția pentru prepararea cafelei. Sub gura de golire
amânerului A7 așezați un vas în care se va scurge apa fierbinte din boilerul
A13, iar selectorul A12 setați-l în poziția pentru prepararea cafelei. Așteptați
să se stingă indicatorul A3. Apoi puneți selectorul A12 înapoi în regimul de
stand-by. Boilerul A13 încălzește onouă doză de apă la temperatura optimă
pentru prepararea cafelei. Acest lucru este semnalizat prin aprinderea
indicatorului A3.
5.7 După utilizare, curățați duza A14 și accesoriul pentru baterea laptelui A15
potrivit instrucțiunilor de la capitolul Curățare și mentenanță.
5.8 După ce dați jos accesoriul A15, în același mod se poate folosi duza A14
pentru încălzirea apei pentru ceai, ciocolată fierbinte etc. În cursul încălzirii
apei scufundați duza A14 cel puțin 5 cm sub nivelul apei.
6. OPRIREA APARATULUI
6.1 După ce ați încetat utilizarea aparatului, opriți-l prin trecerea selectorului
A16 în poziția OFF (oprit).
Observație:
Aparatul se oprește automat după 25 de minute de inactivitate sau
dacă pompa funcționează continuu timp de 3 minte în regimul de
preparare cafea.
REGULI DE BAZĂ ȘI SFATURI PENTRU PREGĂTIREA UNEI
CAFELE DE CALITATE
■
Întotdeauna preparați cafeaua în espressorul curat. Aparatul murdar ar putea
influența negativ gustul băuturii de cafea. Instrucțiunile pentru curățare și
decalcifiere se află în capitolul Curățare și mentenanță.
■ Pentru prepararea unei cafele proaspete de calitate este necesar autiliza
apă potabilă proaspătă. Nu folosiți apă caldă, încălzită, distilată minerală sau
carbogazoasă. Nu lăsați apa în rezervorul A11 mai mult de ozi.
■ Pregătiți băutura din cafea măcinată destinată aparatului de tip espressor
sau din boabele de cafea proaspăt măcinate. În cursul măcinării boabelor de
cafea este importantă setarea corectă agranulozității de măcinare. boabele
de cafea trebuie măcinate fin, dar nu peste măsură. În cazul în care, cafeaua
măcinată, frecată între degete, se aseamănă cu făina fină, cafeaua se va
extrage timp prea îndelungat iar băutura finală va fi de culoare închisă și
amar sau se poate înfunda filtrul. În cazul în care măcinați boabele de cafea
la ogranulozitate prea mare, procesul de extracție va fi prea rapid iar băutura
finală va avea gustul apei și va fi lipsită de aromă.
■
Alegeți boabele de cafea, printre altele, în funcție de data de prăjire marcată
pe ambalaj. Recomandăm să consumați cafeaua boabe prăjită proaspăt în
curs de 3 săptămâni de la data prăjirii. Pentru areduce durata de depozitare,
cumpărați boabele de cafea în ambalaje mai mici. Păstrați boabele de cafea
într-un loc răcoros, întunecos și uscat, într-un recipient etanș la aer.
■
În cazul în care folosiți cafea măcinată, depozitați-oîn ambalaj închis, într-un
loc uscat și răcoros. Nu opuneți în frigider sau congelator. După deschiderea
ambalajului, consumați cafeaua în curs de osăptămână.
CURĂȚARE ȘI MENTENANȚA
■
Înainte de curățarea aparatului, prin setarea comutatorului A16, puneți-l în
poziția OFF (oprit), deconectați-l de la priza de rețea și lăsați-l să se răcească.
■
Pentru curățarea oricăror părți ale aparatului, nu utilizați detergenți abrazivi,
diluanți etc., care ar putea deteriora suprafața aparatului. Nici ocomponentă
aacestui aparat nu este destinată spălării în mașina de spălat vase.
CURĂȚAREA FILTRELOR, AMANETEIE ȘI ACAPULUI DE INFUZIE
■ Slăbiți maneta A7 prin rotirea mânerului spre stânga. Scoateți-oafară din
capul de infuzie A6 și treceți deasupra coșului de gunoi. Întoarceți maneta
A7 în așa fel, încât filtrul cu cafeaua deja folosită să fie orientat în jos. Pentru
îndepărtarea cafelei depuse faceți uz de olinguriță pentru cafea. Evitați
contactul cu suprafața filtrului sau amanetei A7, pentru că poate fi fierbinte.
Înainte de ascoate filtrul sin manetă A7 răciți-l sub jet de apă rece. Spălați
filtrul și maneta A7 sub jet de apă curată și uscați bine.
■
În cazul în care ați folosiți ocafea măcinată prea fin, este posibil că s-au
înfundat orificiile filtrului. Pentru curățarea acestora faceți uz de un ac subțire.
■
De pe capul de infuzie A6, cu ajutorul unei cârpe umede, îndepărtați resturile
de cafea măcinată.
Atenție:
Capul de infuzie A6 rămâne încălzit după încetarea utilizării ca
urmare acăldurii reziduale. Înainte de curățare trebuie să lăsați cana
să se răcească.
CURĂȚAREA TĂVII DE PICURARE
■
Tava de picurare A9 trebuie golită și spălată după fiecare utilizare
aaparatului.
■ De pe tava A9 mai întâi dați jos grila A8 ași apoi goliți apa. Spălați tava A9
și grila A8 în apă caldă cu adaos de detergent neutru de bucătărie. După
care, clătiți ambele sub jet de apă curată, ștergeți bine și puneți înapoi la loc.
CURĂȚAREA DUZEI ȘI AACCESORIULUI PENTRU BATEREA LAPTELUI
■ Duza A14 și accesoriul A15 trebuie curățate bine după fiecare utilizare.
■ Dați jos accesoriul A15, clătiți sub jet de apă caldă și uscați bine.
■ Curățați duza A14 bine cu ocârpă umedă. În cazul în care pe duza A14 se
află resturi uscate de lapte, scufundați-le pentru câteva minute într-un vas
cu apă fierbinte, pentru ase asigura desprinderea acestora. În cazul în care
resturile de lapte uscat au blocat orificiile pentru ieșirea aburului, curățați-le
cu un ac. În final, curățați duza A14 cu ocârpă umedă, uscați și puneți pe
aceasta accesoriul A15.
CURĂȚAREA MANTALEI EXTERNE
■
Ștergeți fin mantaua externă aaparatului cu ocârpă umezită și apoi ștergeți
foarte bine.
ÎNDEPĂRTAREA DEPUNERILOR DE CALCAR
■
Aparatul trebuie să fie decalcifiat periodic. Depunerile de calcar pot influența
negativ calitatea cafelei preparate și durata de viață aaparatului.
■ În cursul utilizării zilnice aaparatului, recomandăm să îndepărtați calcarul
depus:
– 1dată pe lună în zonele cu apă dură și foarte dură;
– 1 dată la 2 sau 3 luni în zonele cu apă moale și având duritate medie.
■
În cursul îndepărtării depunerilor de calcar, faceți uz de soluția de 8 % oțet alb
și apă (diluare recomandată 1:2). În loc de soluția de apă cu oțet, se poate face
uz și apa cu adaos de sare de lămâie sau detergenți de decalcifiere stabiliți
pentru aparatul de tip espressor. Dozarea recomandată de sare de lămâie
este de 2 lingurițe pentru cafea la 0,5 l de apă. Agentul de decalcifiere se
dozează în conformitate cu instrucțiunile producătorului.
■ Umpleți rezervorul A11 cu soluție până la reperul de maximum. Conectați
aparatul la priză. La capul de infuzie A6 fixați maneta A7. Sub capul de
infuzie A6 și duza A14 puneți un vas suficient de mare. Lăsați ca partea mai
mare asoluției să treacă prin capul de infuzie A6 și restul prin duză A14.
■
După aplicarea soluției, spălați rezervorul A11 cu apă curată și lăsați să tracă,
1 dată sau de 2 ori, apa curată.
Atenție:
Nu uitați să verificați periodic nivelul de umplere al rezervorului A11
și atăviței de picurare A9.
DATE TEHNICE
Tensiune nominală ...............................................................................................220–240 V
Frecvență nominală ..................................................................................................... 50 Hz
Putere consumată nominală .......................................................................960–1 140 W
Gradul de zgomot .................................................................................................................75 dB(A)
Valoarea declarată aemisiilor de zgomot aacestui consumator este de 75 dB(A),
ceea ce reprezintă nivelul Aal puterii acustice, având în vedere puterea acustică de
referință 1 pW.
Modificarea textului și aspecificațiilor tehnice sunt rezervate.