04/2017
- 6 -
Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
5.4 Amplasați vasul cu laptele sub duza A15. Scufundați duza A15 imediat sub
suprafața laptelui și setați selectorul A12 în poziția pentru ieșirea aburului.
Duza A15 începe să elibereze abur. De prima dată, ar putea ieși ocantitate
mică de apă fierbinte. Țineți vasul înclinat ușor, pentru ca duza A15 să fie
scufundată continuu imediat sub suprafața laptelui. Laptele din vas va
circula, începe să se încălzească și să-și mărească volumul. Pe suprafața
laptelui de va forma spuma de lapte. În momentul în care fundul vasului este
încălzit în așa fel, încât este fierbinte la atingere, terminați baterea laptelui
prin rotirea selectorului A12 în poziția regimului de stand-by.. După ce
încetează formarea aburului, dați la oparte vasul. Printr-omișcare de rotație,
bateți spuma în laptele încălzit.
Atenție:
În cursul baterii, duza A15 trebuie să fie tot timpul scufundată. În caz
contrar laptele fierbinte poate fi împroșcat.
5.5 Turnați laptele înspumat în cafeaua pregătită proaspăt și cu olingurița
adăugați spuma de lapte. Proporția recomandată de lapte și cafea pentru
prepararea cafelei cappuccino este, ⅓ de lapte cald și⅓ spumă de lapte.
Pentru prepararea cafelei Latté folosiți ⅓ espresso, ⅔ de lapte cald și circa
1 cm de spumă de lapte.
5.6 După ce ați dat accesoriul A14 puteți utiliza în mod identic duza A15 pentru
încălzirea apei pentru ceai, ciocolată fierbinte etc. În cursul încălzirii apei
scufundați duza A15 cel puțin 5 cm sub nivelul apei.
5.7 După utilizarea funcției de furnizare aaburului fierbinte, restul de apă
trebuie golit din boilerul A13, pentru ca, în cursul următoarei extracții de
cafea, cafeaua să nu fie tratată cu apa încălzită la otemperatură prea înaltă.
Presați butonul A5 în poziția pentru prepararea cafelei, sub gura de scurgere
amanetei A8 puneți ocană în care va curge apa fierbinte, setați selectorul
A12 în poziția pentru prepararea cafelei. Așteptați să se stingă indicatorul
A6. Apoi puneți selectorul A12 înapoi în regimul de stand-by. Boilerul A13
încălzește onouă doză de apă la temperatura optimă pentru prepararea
cafelei. Acest lucru este semnalizat prin aprinderea indicatorului A6.
5.8 După utilizare, curățați duza A15 și accesoriul A14 potrivit instrucțiunilor
menționate la capitolul Curățare și mentenanță.
6. OPRIREA APARATULUI
6.1 După încetarea utilizării, opriți aparatul prin apăsarea și ținerea apăsată
abutonului A3 timp de 3 secunde.
Observație:
Aparatul se oprește automat după 25 de minute de inactivitate
sau dacă duza pentru abur este operată continuu, sau dacă pompa
funcționează continuu timp de 3 minte în regimul de preparare
cafea.
REGULI DE BAZĂ ȘI SFATURI PENTRU PREGĂTIREA UNEI
CAFELE DE CALITATE
■
Întotdeauna preparați cafeaua în espressorul curat. Aparatul murdar ar putea
influența negativ gustul băuturii de cafea. Instrucțiunile pentru curățare și
decalcifiere se află în capitolul Curățare și mentenanță.
■
Pentru prepararea unei cafele proaspete de calitate este necesar autiliza
apă potabilă proaspătă. Nu folosiți apă caldă, încălzită, distilată minerală sau
carbogazoasă. Nu lăsați apa în rezervorul A9 mai mult de ozi.
■ Pregătiți băutura din cafea măcinată destinată aparatului de tip espressor
sau din boabele de cafea proaspăt măcinate. În cursul măcinării boabelor de
cafea este importantă setarea corectă agranulozității de măcinare. boabele
de cafea trebuie măcinate fin, dar nu peste măsură. În cazul în care, cafeaua
măcinată, frecată între degete, se aseamănă cu făina fină, cafeaua se va
extrage timp prea îndelungat iar băutura finală va fi de culoare închisă și
amar sau se poate înfunda filtrul. În cazul în care măcinați boabele de cafea
la ogranulozitate prea mare, procesul de extracție va fi prea rapid iar băutura
finală va avea gustul apei și va fi lipsită de aromă.
■
Alegeți boabele de cafea, printre altele, în funcție de data de prăjire marcată
pe ambalaj. Recomandăm să consumați cafeaua boabe prăjită proaspăt în
curs de 3 săptămâni de la data prăjirii. Pentru areduce durata de depozitare,
cumpărați boabele de cafea în ambalaje mai mici. Păstrați boabele de cafea
într-un loc răcoros, întunecos și uscat, într-un recipient etanș la aer.
■
În cazul în care folosiți cafea măcinată, depozitați-oîn ambalaj închis, într-un
loc uscat și răcoros. Nu opuneți în frigider sau congelator. După deschiderea
ambalajului, consumați cafeaua în curs de osăptămână.
CURĂȚARE ȘI MENTENANȚA
■
Opriți aparatul înainte de curățare, prin apăsarea și ținerea apăsată
abutonului A3 timp de 3 secunde, deconectați-l de la priza de rețea și
lăsați-l să se răcească.
■
Pentru curățarea oricăror părți ale aparatului, nu utilizați detergenți abrazivi,
diluanți etc., care ar putea deteriora suprafața aparatului. Nici ocomponentă
aacestui aparat nu este destinată spălării în mașina de spălat vase.
CURĂȚAREA FILTRELOR, AMANETEIE ȘI ACAPULUI DE INFUZIE
■ Slăbiți maneta A8 prin rotirea mânerului spre stânga. Scoateți-oafară din
capul de infuzie A7 și treceți deasupra coșului de gunoi. Întoarceți maneta
A8 în așa fel, încât filtrul cu cafeaua deja folosită să fie orientat în jos. Pentru
îndepărtarea cafelei depuse faceți uz de olinguriță pentru cafea. Evitați
contactul cu suprafața filtrului sau amanetei A8, pentru că poate fi fierbinte.
Înainte de ascoate filtrul sin manetă A8 răciți-l sub jet de apă rece. Spălați
filtrul și maneta A8 sub jet de apă curată și uscați bine.
■
În cazul în care ați folosiți ocafea măcinată prea fin, este posibil că s-au
înfundat orificiile filtrului. Pentru curățarea acestora faceți uz de un ac subțire.
■
De pe capul de infuzie A7, cu ajutorul unei cârpe umede, îndepărtați resturile
de cafea măcinată.
Atenție:
Capul de infuzie A7 rămâne încălzit după încetarea utilizării ca
urmare acăldurii reziduale. Înainte de curățare trebuie să lăsați cana
să se răcească.
CURĂȚAREA TĂVII DE PICURARE
■
Tava de picurare A11 trebuie golită și spălată după fiecare utilizare
aaparatului.
■
De pe tava A11 mai întâi dați jos grila A10 ași apoi goliți apa. Spălați tava A11
și grila A10 în apă caldă cu adaos de detergent neutru de bucătărie. După
care, clătiți ambele sub jet de apă curată, ștergeți bine și puneți înapoi la loc.
CURĂȚAREA DUZEI ȘI AACCESORIULUI PENTRU BATEREA LAPTELUI
■ Duza A15 și accesoriul A14 trebuie curățate bine după fiecare utilizare.
■ Dați jos accesoriul A14, clătiți sub jet de apă caldă și uscați bine.
■ Curățați duza A15 bine cu ocârpă umedă. În cazul în care pe duza A15 se
află resturi uscate de lapte, scufundați-le pentru câteva minute într-un vas
cu apă fierbinte, pentru ase asigura desprinderea acestora. În cazul în care
resturile de lapte uscat au blocat orificiile pentru ieșirea aburului, curățați-le
cu un ac. În final, curățați duza A15 cu ocârpă umedă, uscați și puneți pe
aceasta accesoriul A14.
CURĂȚAREA MANTALEI EXTERNE
■
Ștergeți fin mantaua externă aaparatului cu ocârpă umezită și apoi ștergeți
foarte bine.
ÎNDEPĂRTAREA DEPUNERILOR DE CALCAR
■
Aparatul trebuie să fie decalcifiat periodic. Depunerile de calcar pot influența
negativ calitatea cafelei preparate și durata de viață aaparatului.
■ În cursul utilizării zilnice aaparatului, recomandăm să îndepărtați calcarul
depus:
– 1dată pe lună în zonele cu apă dură și foarte dură;
– 1 dată la 2 sau 3 luni în zonele cu apă moale și având duritate medie.
■
În cursul îndepărtării depunerilor de calcar, faceți uz de soluția de 8 % oțet alb
și apă (diluare recomandată 1:2). În loc de soluția de apă cu oțet, se poate face
uz și apa cu adaos de sare de lămâie sau detergenți de decalcifiere stabiliți
pentru aparatul de tip espressor. Dozarea recomandată de sare de lămâie
este de 2 lingurițe pentru cafea la 0,5 l de apă. Agentul de decalcifiere se
dozează în conformitate cu instrucțiunile producătorului.
■
Umpleți rezervorul A9 cu soluție până la reperul de maximum. Conectați
aparatul la priză. La capul de infuzie A7 fixați maneta A8. Sub capul de
infuzie A7 și duza A15 puneți un vas suficient de mare. Lăsați ca partea mai
mare asoluției să treacă prin capul de infuzie A7 și restul prin duză A15.
■ După aplicarea soluției, spălați bine rezervorul A9 cu apă curată și lăsați să
treacă, 1 dată sau de 2 ori, apa curată prin aparat.
Atenție:
Nu uitați să verificați periodic nivelul de umplere al rezervorului A9 și
atăviței de picurare A11.
DATE TEHNICE
Tensiune nominală ...............................................................................................220–240 V
Frecvență nominală ...................................................................................................... 50 Hz
Putere consumată nominală .................................................................................1 050 W
Gradul de zgomot ................................................................................................... 75 dB(A)
Valoarea declarată aemisiilor de zgomot aacestui aparat este de 75 dB(A),
ceea ce reprezintă nivelul Aal puterii acustice, comparativ cu puterea acustică
de referință 1 pW.
Modificarea textului și aspecificațiilor tehnice sunt rezervate.