Aeg-Electrolux BE3002420M Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
BE3002420 RO CUPTOR INFORMAŢII PENTRU
UTILIZATOR
PENTRU REZULTATE PERFECTE
Îţi mulţumim că ai ales acest produs AEG. Am creat acest
produs pentru a vă oferi performanţe impecabile, pentru
mulţi ani de acum inainte, cu tehnologii inovatoare care
fac viaţa mai simplă - funcţii pe care s-ar putea să nu le
găsiţi la aparatele obişnuite. Vă rugăm să alocaţi câteva
minute cititului pentru a obţine tot ce este mai bun din
acest aparat.
ACCESORII ŞI CONSUMABILE
În magazinul virtual AEG veţi găsi tot ceea ce aveţi nevoie
pentru a menţine toate aparatele dumneavoastră AEG cu
un aspect fără cusur şi în condiţii perfecte de funcţionare.
Împreună cu o gamă largă de accesorii concepute şi
create la standarde înalte de calitate, conform aşteptărilor
dumneavoastră, de la accesorii de gătit foarte specializate
la suporturi de veselă, de la suporturi pentru sticle la
plase pentru lenjeria delicată
Vizitati magazinul virtual la
www.aeg.com/shop
2
CUPRINS
4 Informaţii privind siguranţa
7 Descrierea produsului
9 Înainte de prima utilizare
9 Utilizarea zilnică
11 Funcţiile ceasului
11 Utilizarea accesoriilor
12 Funcţii suplimentare
13 Sfaturi utile
23 Îngrijirea şi curăţarea
26 Date tehnice
26 Ce trebuie făcut dacă...
27 Protejarea mediului înconjurător
Următoarele simboluri sunt utilizate în acest
manual de utilizare:
Informaţii importante cu privire la siguranţa
dvs. personală şi informaţii cu privire la
modul de evitare a deteriorării aparatului.
Informaţii şi recomandări generale
Informaţii cu privire la mediul înconjurător
Ne rezervãm dreptul asupra efectuãrii de
modificãri
Cuprins
3
INFORMAŢII PRIVIND SIGURANŢA
Înainte de instalare şi utilizare, citiţi cu atenţie acest manual:
Pentru siguranţa personală şi a bunurilor dumneavoastră.
Pentru respectul faţă de mediu.
Pentru utilizarea corectă a aparatului.
Păstraţi întotdeauna aceste instrucţiuni împreună cu aparatul, chiar şi în cazul în care îl mu-
taţi sau îl vindeţi.
Producătorul nu este responsabil dacă instalarea sau utilizarea incorectă a aparatului pro-
voacă daune.
Siguranţa copiilor şi a persoanelor vulnerabile
Acest aparat poate fi utilizat de copiii cu vârsta mai mare de 8 ani, de persoanele cu ca-
pacităţi fizice, senzoriale sau mentale reduse sau de persoanele fără cunoştinţe sau ex-
perienţă doar sub supraveghere sau după o scurtă instruire care să le ofere informaţiile
necesare despre utilizarea sigură a aparatului şi să le permită să înţeleagă riscurile la
care se expun. Copiii nu trebuie să se joace cu acest aparat.
•Nu lăsaţi ambalajele la îndemâna copiilor. Există pericolul sufocării sau vătămării fizice a
acestora.
•Nu lăsaţi copiii sau animalele să se apropie de aparat atunci când uşa este deschisă sau
aparatul este în funcţiune deoarece acesta devine fierbinte. Există riscul de rănire sau de
provocare a unei dizabilităţi permanente.
•Dacă aparatul dispune de o funcţie Blocare pentru copii sau Blocare taste (Blocare), folo-
siţi-le. Acestea previn pornirea accidentală a aparatului de către copii sau animale.
Aspecte generale privind siguranţa
Nu modificaţi specificaţiile acestui aparat. Există riscul vătămării persoanelor şi dete-
riorării aparatului.
•Nu lăsaţi aparatul nesupravegheat în timpul funcţionării.
•Opriţi aparatul după fiecare utilizare.
Instalarea
Aparatul poate fi instalat şi branşat numai de către un electrician calificat. Contactaţi un
centru de service autorizat. Această măsură este necesară pentru prevenirea deteriorări-
lor structurale sau vătămărilor corporale.
Verificaţi dacă aparatul a fost deteriorat în timpul transportului. Nu conectaţi un aparat
deteriorat. Dacă este nevoie, contactaţi furnizorul.
Înainte de prima utilizare îndepărtaţi toate ambalajele, etichetele şi straturile de protecţie
de pe aparat. Nu înlăturaţi plăcuţa cu datele tehnice. În caz contrar garanţia poate fi anu-
lată.
Asiguraţi-vă că aparatul este deconectat de la sursa de alimentare electrică în timpul in-
stalării.
•Procedaţi cu atenţie când deplasaţi aparatul. Acest aparat este greu. Purtaţi întotdeauna
mănuşi de protecţie. Nu ridicaţi aparatul de mâner.
4 Informaţii privind siguranţa
•Instalaţia electrică trebuie să dispună de un dispozitiv izolator care să permită deconecta-
rea aparatului de la reţea la toţi polii. Dispozitivul izolator trebuie să aibă o deschidere
între contacte de cel puţin 3 mm.
Trebuie să dispuneţi de dispozitive de izolare adecvate: întrerupătoare pentru protecţia
liniei, siguranţe fuzibile (siguranţele cu şurub trebuie scoase din suport), mecanisme de
decuplare pentru scurgeri de curent şi contactoare.
Anterior instalării, asiguraţi-vă că dimensiunile spaţiului pentru încorporare sunt potrivite.
Aparatul trebuie instalat sub structurile de siguranţă adiacente.
Respectaţi distanţele minime faţă de alte aparate şi corpuri de mobilier.
Aparatul nu poate fi amplasat pe un soclu.
Cuptoarele şi plitele de gătit încorporate sunt prevăzute cu sistem special de conectare.
Pentru a preveni deteriorarea aparatului, utilizaţi numai accesorii de aceeaşi marcă.
Conexiunea electrică
Aparatul trebuie împământat.
Verificaţi dacă parametrii electrici marcaţi pe plăcuţa cu datele tehnice corespund sursei
de tensiune pe care o aveţi.
Informaţii referitoare la tensiune se găsesc pe plăcuţa cu datele tehnice.
Utilizaţi întotdeauna o priză cu protecţie la electrocutare, montată corect.
•Nu folosiţi prize multiple, alţi conectori sau prelungitoare. Există pericol de incendiu.
•Nu înlocuiţi sau schimbaţi cablul de alimentare. Contactaţi centrul de service.
Asiguraţi-vă că nu striviţi sau deterioraţi ştecărul (dacă este disponibil) sau cablul de ali-
mentare electrică din spatele aparatului.
Pentru deconectarea maşinii nu trageţi de cablul electric. Trageţi întotdeauna de ştecher
- dacă este disponibil.
Utilizare
•Maşina este destinată exclusiv pentru uz casnic. Nu utilizaţi aparatul în scopuri comercia-
le sau industriale.
Utilizaţi aparatul numai pentru prepararea alimentelor acasă. Astfel veţi preveni produce-
rea de vătămări corporale persoanelor şi deteriorarea bunurilor.
Nu utilizaţi aparatul ca suprafaţă de lucru sau de depozitare.
În timpul utilizării interiorul aparatului devine foarte fierbinte. Există riscul de arsuri. Nu
atingeţi elementele de încălzire din aparat. Folosiţi mănuşi la introducerea sau scoaterea
accesoriilor sau a vaselor.
•Procedaţi cu atenţie când extrageţi sau instalaţi accesoriile cuptorului pentru a preveni
deteriorarea smalţului acestuia.
•Păstraţi întotdeauna distanţă faţă de aparat când deschideţi uşa în timpul funcţionării
acestuia. Este posibilă emisia unor aburi fierbinţi. Există pericol de arsuri.
Pentru a preveni deteriorarea sau decolorarea emailului:
nu puneţi obiecte direct pe partea inferioară a aparatului şi nu-l acoperiţi cu folie din
aluminiu;
nu puneţi apă fierbinte direct în aparat;
Informaţ
ii privind siguranţa 5
nu ţineţi vase umede şi alimente în interior după încheierea gătirii.
Decolorarea emailului nu are nici un efect asupra performanţelor aparatului, neconsti-
tuind un defect în înţelesul dat de legislaţia cu privire la garanţie.
Nu aplicaţi presiune asupra uşii deschise.
Când gătiţi, închideţi întotdeauna uşa aparatului, chiar şi atunci când folosiţi grătarul.
Întreţinerea şi curăţarea
Înainte de a curăţa aparatul, opriţi-l şi deconectaţi-l de la sursa de alimentare electrică.
Înainte de a efectua operaţiile de întreţinere, verificaţi dacă aparatul s-a răcit. Există peri-
col de arsuri. Există riscul de spargere a panourilor vitrate.
•Păstraţi aparatul curat în permanenţă. Depunerile de grăsimi şi de resturi alimentare pot
cauza incendii.
•Curăţarea cu regularitate previne deteriorarea materialului suprafeţei
Utilizaţi tava pentru coacere intensă atunci când preparaţi prăjituri suculente, pentru a
preveni pătarea cu suc de fructe. Petele de suc de fructe pot fi permanente.
Pentru siguranţa personală şi a bunurilor dumneavoastră, curăţaţi aparatul doar cu apă şi
săpun. Nu utilizaţi produse inflamabile sau corozive.
•Nu curăţaţi aparatul cu dispozitive de curăţat cu jet de abur sau cu presiune mare, agenţi
de curăţare abrazivi, substanţe pentru înlăturarea petelor şi obiecte ascuţite.
În cazul în care utilizaţ
i un spray pentru curăţat cuptoare, respectaţi instrucţiunile pro-
ducătorului.
•Nu curăţaţi uşa din sticlă cu agenţi de curăţare abrazivi sau raclete metalice. Suprafaţa
termorezistentă a sticlei interioare se poate fisura şi sparge.
Când panourile vitrate ale uşii sunt deteriorate devin slabe şi se pot sparge. Acestea tre-
buie înlocuite. Contactaţi centrul de service.
•Procedaţi cu atenţie la demontarea uşii de pe aparat. Uşa este grea!
•Nu curăţaţi smalţul catalitic (dacă este disponibil).
Pericol de incendiu!
Deschideţi uşa cu atenţie. Utilizarea unor ingrediente cu conţinut de alcool poate determi-
na prezenţa aburilor de alcool în aer. Există pericol de incendiu.
•Evitaţi prezenţa scânteilor sau flăcărilor deschise în apropierea aparatului, atunci când
deschideţi uşa.
Produsele inflamabile sau obiectele umezite cu produse inflamabile şi/sau obiectele fuzi-
bile (din plastic sau aluminiu) nu trebuie introduse în aparat, nici puse adiacent sau dea-
supra acestuia.
Lampa cuptorului
Becurile cu filament din acest aparat sunt becuri speciale folosite numai pentru aparatele
electrocasnice. Acestea nu trebuie si nu pot fi folosite pentru iluminarea parţială sau com-
pletă a unei încăperi din locuinţă.
•Dacă este necesar să înlocuiţi becul, folosiţi altul de aceeaşi putere şi specificaţie, desti-
nat numai pentru utilizarea în aparate electrocasnice.
6 Informaţii privind siguranţa
Înainte de a înlocui becul cuptorului deconectaţi aparatul de la sursa de alimentare elec-
trică. Există pericol de electrocutare.
Centrul de service
Reparaţiile sau operaţiunile de service aferente aparatului pot fi desfăşurate exclusiv de
către tehnicieni autorizaţi. Contactaţi un centru de service autorizat.
Utilizaţi numai piese de schimb originale.
Casarea aparatului
Pentru prevenirea vătămărilor corporale sau deteriorării bunurilor
Deconectaţi aparatul de la sursa de alimentare electrică.
–Tăiaţi cablul electric şi aruncaţi-l.
Aruncaţi dispozitivul de blocare a uşii. Astfel se previne blocarea copiilor sau a anima-
lelor mici în interiorul aparatului. Există riscul de sufocare a acestora.
DESCRIEREA PRODUSULUI
Scurtă prezentare generală
43 62 5
1
14
7
10
11
12
13
5
4
3
2
1
8
9
1 Panou de comandă
2 Buton de control pentru funcţiile cuptorului
3 Bec/simbol alimentare
4 Programator electronic
Descrierea produsului
7
5 Buton de control al temperaturii
6 Bec/simbol/indicator temperatură
7 Element de încălzire
8 Becul cuptorului
9 Priză pentru senzorul temperaturii de mijloc
10 Ventilator
11 Element de încălzire pe peretele spate
12 Incalzire jos
13 Suportul grătarelor, detaşabil
14 Poziţiile rafturilor
Accesoriile cuptorului
Raft de sârmă
Pentru veselă, forme pentru prăjituri, fripturi.
Tavă de gătit
Pentru prăjituri şi fursecuri.
Senzor pentru temperatura de mijloc
Pentru a măsura cât de bine sunt gătite ali-
mentele.
8 Descrierea produsului
ÎNAINTE DE PRIMA UTILIZARE
AVERTIZARE
Consultaţi capitolul "Informaţii privind siguranţa".
Prima curăţare
Scoateţi toate componentele aparatului.
•Curăţaţi aparatul înainte de prima utilizare.
Consultaţi capitolul "Îngrijirea şi curăţarea".
Setarea orei
Cuptorul funcţionează numai după setarea orei.
Când conectaţi aparatul la sursa de alimentare electrică sau dacă a avut loc o întrerupere a
curentului, indicatorul funcţiei Timp se aprinde intermitent automat. Continuaţi cu pasul 2.
1. Pentru a modifica ora existentă apăsaţi simultan butoanele "+" şi "- " până când indica-
torul funcţiei Timp se aprinde intermitent.
2. Setaţi timpul cu ajutorul butoanelor "+" sau "- ".
3. După aproximativ 5 secunde, indicatorul pentru timp încetează aprinderea intermitentă
iar afişajul indică ora setată.
Când este activă funcţia Cronometru, modificarea orei nu este posibilă.
UTILIZAREA ZILNICĂ
AVERTIZARE
Consultaţi capitolul "Informaţii privind siguranţa".
Pentru a utiliza aparatul, apăsaţi butonul de control. Butonul de control iese afară.
Activarea şi dezactivarea aparatului
1. Rotiţi butonul de control pentru funcţiile cuptorului pentru a selecta o funcţie de gătit.
2. Rotiţi butonul de control pentru temperatură pentru a selecta o temperatură.
3. Pentru a oprit aparatul, rotiţi butoanele de control pentru funcţiile şi temperatura cupto-
rului în poziţia oprit.
Simbol, indicator sau bec buton (depinde de model - consultaţi prezentarea generală
a aparatului):
Indicatorul se aprinde când cuptorul se încălzeşte.
Becul se aprinde când aparatul funcţionează.
Simbolul arată dacă butonul controlează una dintre zonele de gătit, funcţiile cuptorului
sau temperatura.
Înainte de prima utilizare
9
Funcţia cuptorului
Funcţia cuptorului Aplicaţie
Lumina Folosiţi această funcţie pentru iluminarea interiorului cupto-
rului.
Aer cald Pentru coacerea pe maxim trei niveluri ale cuptorului simul-
tan. Reduceţi temperaturile cuptorului (între 20 şi 40 °C)
comparativ cu modul convenţional. Şi pentru deshidratarea
alimentelor.
Configurare pentru pizza Pentru coacerea pe un nivel al cuptorului a mâncărurilor ca-
re necesită o rumenire intensă şi o bază crocantă. Reduceţi
temperaturile cuptorului (între 20 şi 40 °C) comparativ cu
modul Sus şi jos
Căldură de sus + jos Pentru a coace şi a prăji pe un singur nivel al cuptorului.
Incalzire jos Pentru a coace prăjituri cu coajă crocantă sau uscată şi
pentru a conserva alimentele
Decongelare Pentru a dezgheţa alimente congelate.
Grătar Pentru frigerea la grătar a alimentelor plate în mijlocul grăta-
rului şi pentru rumenire.
Grătar intens Pentru frigerea la grătar a alimentelor plate în cantităţi mari
şi pentru rumenire.
Gătire intensivă Pentru a frige bucăţi mari de carne sau de pui pe un nivel.
De asemenea, pentru rumenirea alimentelor, de ex. gratina-
re.
Programator electronic
1 Indicator funcţie ceas avertizor
2 Indicator pentru senzorul temperaturii de mij-
loc
3 Afişaj timp
4 Indicator pentru modul de setare a timpului
5 Butonul „+
6 Butonul „-
1 2 3
56
4
10 Utilizarea zilnică
FUNCŢIILE CEASULUI
Funcţia ceas avertizor
Această funcţie nu afectează funcţionarea cuptorului.
Setarea funcţiei ceas avertizor
1. Apăsaţi butonul + sau -.
2. Setaţi timpul cu ajutorul butonului + sau - (intervalul maxim este 2 ore 30 minute).
3. După 5 secunde de la setare, ceasul avertizor începe numărătoarea inversă.
4. La terminarea intervalului apăsaţi orice tastă pentru a dezactiva semnalul.
UTILIZAREA ACCESORIILOR
AVERTIZARE
Consultaţi capitolul "Informaţii privind siguranţa".
Senzorul temperaturii de mijloc
Senzorul pentru temperatura zonei de mijloc măsoară temperatura zonei de mijloc a cărnii.
Trebuie luate în considerare două temperaturi:
Temperatura cuptorului: Consultaţi tabelul pentru prăjire
Temperatura zonei de mijloc a cărnii: Vezi tabelul aferent sondei pentru carne
Utilizaţi doar senzorul temperaturii zonei de mijloc furnizat sau piese de schimb originale
AVERTIZARE
Sonda pentru carne este fierbinte! Pericol de arsuri! Procedaţi cu atenţie la extragerea vâr-
fului şi a conectorului senzorului pentru temperatura zonei de mijloc.
Utilizarea sondei pentru carne:
1. Introduceţi senzorul temperaturii zonei de mijloc în locaşul de pe peretele lateral al cup-
torului. Indicator pentru senzorul temperaturii de mijloc
se aprinde intermitent.
2. Introduceţi vârful senzorului temperaturii
zonei de mijloc în centrul cărnii, cât de
mult posibil.
3. Utilizaţi butoanele " +" sau " -" pentru a
seta temperatura zonei de mijloc. Puteţi
seta temperatura între 30 °C şi 99 °C
Consultaţi valorile din tabel.
4. Pentru a seta funcţia de gătire şi tempera-
tura utilizaţi butoanele de control.
1
2
Funcţiile ceasului 11
5. Când carnea atinge temperatura setată pentru zona de mijloc va fi emis un semnal so-
nor. Pentru dezactivarea acestuia apăsaţi orice buton.
6. Opriţi cuptorul şi extrageţi senzorul temperaturii zonei de mijloc.
În cazul în care nivelul la care a fost gătită carnea nu este satisfăcător, reluaţi paşii de mai
sus şi setaţi o temperatură mai mare pentru zona de mijloc.
Introducerea accesoriilor cuptorului
Raftul metalic are margini laterale. Aceste margini
şi forma barelor de ghidare determină siguranţa
anti-înclinare pentru accesoriile cuptorului.
FUNCŢII SUPLIMENTARE
Ventilatorul de răcire
Când aparatul funcţionează, ventilatorul de răcire porneşte automat pentru a menţine reci
suprafeţele aparatului. Dacă opriţi aparatul, ventilatorul de răcire continuă să funcţioneze
până când aparatul se răceşte.
Blocarea mecanică a uşii
La achiziţionarea aparatului, dispozitivul de blocare a uşii nu este activ.
Pentru activarea dispozitivului de blocare a uşii: Trageţi dispozitivul înainte până când
se fixează în poziţie.
Pentru a dezactiva dispozitivul de blocare a uşii: Apăsaţi dispozitivul înapoi în panou.
Deschiderea uşii aparatului:
1. Menţineţi apăsat dispozitivul de blocare a
uşii.
2. Deschideţi uşa.
Nu apăsaţi dispozitivul de blocare a uşii când închideţi uşa aparatului!
La dezactivarea aparatului, dispozitivul mecanic de blocare a uşii nu este dezactivat.
1
2
12 Funcţii suplimentare
SFATURI UTILE
Partea interioară a uşii
La anumite modele, pe partea interioară a uşii cuptorului se află:
•numărul nivelurilor pentru rafturi (modele selectate)
informaţii referitoare la funcţiile cuptorului, nivelurile recomandate pentru rafturi şi tempe-
raturile pentru preparatele standard (modele selectate).
Temperatura şi duratele de coacere din tabele au rol consultativ. Acestea depind de reţete,
de calitatea şi de cantitatea ingredientelor utilizate.
Coacere
Instrucţiuni generale
Noul dumneavoastră cuptor poate să aibă un alt comportament la coacere/frigere faţă de
aparatul de până acum. Adaptaţi setările dumneavoastră uzuale (temperatură, durată de
gătire) şi poziţiile rafturilor la valorile din tabele.
Pentru duratele de coacere mai mari, cuptorul poate fi oprit cu aproximativ 10 minute
înainte de sfârşitul duratei de coacere, pentru a utiliza căldura reziduală.
Când utilizaţi alimente congelate, este posibil ca tăvile din interiorul cuptorului să se
deformeze în timpul coacerii. Când tăvile se răcesc distorsiunea dispare.
Cum se utilizează tabelele de coacere
Este recomandat ca prima dată să utilizaţi temperatura cea mai scăzută.
•Dacă nu găsiţi setările pentru o anumită reţetă, căutaţi una similară.
Durata de coacere poate fi extinsă cu 10-15 minute, în cazul în care coaceţi prăjituri pe
mai multe rafturi.
•Prăjiturile şi produsele de patiserie aflate la în
ălţimi diferite nu se rumenesc în mod egal
la început. În acest caz, nu schimbaţi setarea de temperatură. Diferenţele dispar în timpul
procesului de coacere.
Coacere pe un singur nivel:
Coacere în forme
Tip de coacere Funcţia cuptoru-
lui
Nivel de utilizare Temperatură °C Durata de gătit
în Ore:Minute.
Cozonac rotund
cu gaură la mijloc
sau brioşă
Aer cald 1 150-160 0:50-1:10
Chec Madeira/
Prăjituri de fructe
Aer cald 1 140-160 1:10-1:30
Pandispan Aer cald 2 140 0:35-0:50
Pandispan Caldura de sus +
jos
2 160 0:35-0:50
Aluat pentru tartă
- patiserie
Aer cald 2
170-180
1)
0:10-0:25
Sfaturi utile 13
Tip de coacere Funcţia cuptoru-
lui
Nivel de utilizare Temperatură °C Durata de gătit
în Ore:Minute.
Aluat pentru tartă
- amestec pandiş-
pan
Aer cald 2 150-170 0:20-0:25
Apple pie (2 tăvi
Ø20cm, aşezate
pe diagonală)
Aer cald 2 160 1:10-1:30
Apple pie (2 tăvi
Ø20cm, aşezate
pe diagonală)
Caldura de sus +
jos
1 180 1:10-1:30
Tartă cu brânză Caldura de sus +
jos
1 170-190 1:00-1:30
1) Preîncălziţi cuptorul
Produse de copt în tăvi de coacere
Tip de coacere
Funcţia cuptoru-
lui
Nivel de utilizare Temperatură °C
Durata de gătit
în Ore:Minute.
Pâine împletită/
colac împletit
Caldura de sus +
jos
3 170-190 0:30-0:40
Cozonac cu stafi-
de
Caldura de sus +
jos
2
160-180
1)
0:50-1:10
Pâine (pâine de
secară):
1. Prima parte a
procesului de
coacere.
2. A doua parte
a procesului
de coacere.
Caldura de sus +
jos
1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
Choix a la creme/
ecler
Caldura de sus +
jos
3
190-210
1)
0:20-0:35
Ruladă Caldura de sus +
jos
3
180-200
1)
0:10-0:20
Prăjitură cu nucă
(uscată)
Aer cald 3 150-160 0:20-0:40
Prăjitură cu mig-
dale şi unt/prăjitu-
ri cu glazură de
zahăr
Caldura de sus +
jos
3
190-210
1)
0:20-0:30
Tarte cu fructe
(din aluat cu droj-
die/de chec)
2)
Aer cald 3 150 0:35-0:50
14 Sfaturi utile
Tip de coacere
Funcţia cuptoru-
lui
Nivel de utilizare Temperatură °C
Durata de gătit
în Ore:Minute.
Tarte cu fructe
(din aluat cu droj-
die/de chec)
2)
Caldura de sus +
jos
3 170 0:35-0:50
Tarte cu fructe pe
cocă fragedă
Aer cald 3 160-170 0:40-1:20
Prăjitură cu droj-
die, cu umplutură
fină (de ex.
brânză dulce,
smântână, cremă
de ou şi lapte)
Caldura de sus +
jos
3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Preîncălziţi cuptorul
2) Folosiţi tava adâncă
Biscuiţi
Tip de coacere
Funcţia cuptoru-
lui
Nivel de utilizare Temperatură °C
Durata de gătit
în Ore:Minute.
Fursecuri Aer cald 3 150-160 0:10-0:20
Biscuit pufos/ Pa-
tiserie
Aer cald 3 140 0:20-0:30
Biscuit pufos/ Pa-
tiserie
Caldura de sus +
jos
3
160
1)
0:20-0:30
Turte dulci Aer cald 3 150-160 0:15-0:20
Dulciuri din foietaj
cu albuş de ou,
bezele
Aer cald 3 80-100 2:00-2:30
Pricomigdale Aer cald 3 100-120 0:30-0:50
Biscuiţi pufoşi Aer cald 3 150-160 0:20-0:40
Foietaj din aluat
franţuzesc
Aer cald 3
170-180
1)
0:20-0:30
Rulouri Aer cald 3
160
1)
0:10-0:25
Rulouri
Caldura de sus +
jos
3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (20
pe tavă)
Aer cald 3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (20
pe tavă)
Caldura de sus +
jos
3
170
1)
0:20-0:30
1) Preîncălziţi cuptorul
Sfaturi utile 15
Coacere pe mai multe niveluri
Produse de copt în tăvi de coacere
Tip de coacere
Aer cald Aer cald
Temperatură în
°C
Durată
Ore: Minute
Poziţiile rafturilor începând de jos
2 niveluri 3 niveluri
Choux a la cre-
me/Ecler
1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Prăjitură Streusel
uscată
1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Preîncălziţi cuptorul
Biscuiţi/small cakes/produse de patiserie/chifle
Tip de coacere
Aer cald Aer cald
Temperatură în
°C
Durată
Ore: Minute
Poziţiile rafturilor începând de jos
2 niveluri 3 niveluri
Fursecuri 1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Biscuit pufos/ Pa-
tiserie
1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Turte dulci 1/4 - 160-170 0:25-0:40
Biscuiţi cu albuş
de ou, bezele
1/4 - 80-100 2:10-2:50
Pricomigdale 1/4 - 100-120 0:40-1:20
Biscuiţi pufoşi 1/4 - 160-170 0:30-0:60
Foietaj din aluat
franţuzesc
1/4 -
170-180
1)
0:30-0:50
Rulouri 1/4 - 180 0:30-0:55
Small cakes (20
pe tavă)
1/4 -
150
1)
0:25-0:40
1) Preîncălziţi cuptorul
Sfaturi pentru coacere
Rezultatul coacerii Cauză posibilă Soluţie
Prăjitura este coaptă insuficient
în partea de jos
Nivel greşit al cuptorului Aşezaţi prăjitura mai jos
Prăjitura se lasă (devine
cleioasă, lipicioasă, urme de
apă)
Temperatura cuptorului este
prea mare
Folosiţi un nivel mai mic
Prăjitura se lasă (devine
cleioasă, lipicioasă, urme de
apă)
Durata de coacere este prea
mică
Prelungiţi durata de coacere.
Timpii de coacere nu pot fi
scurtaţi prin ridicarea tempe-
raturii
16 Sfaturi utile
Rezultatul coacerii Cauză posibilă Soluţie
Prăjitura se lasă (devine
cleioasă, lipicioasă, urme de
apă)
Prea mult lichid în aluat
Utilizaţi mai puţin lichid. Ţineţi
cont de timpii de amestecare,
mai ales la utilizarea roboţilor
de bucătărie
Prăjitura este prea uscată
Temperatura cuptorului este
prea redusă
Setaţi o temperatură mai mare
a cuptorului
Prăjitura este prea uscată
Durata de coacere este prea
mare
Selectaţi o durată de coacere
mai redusă
Prăjitura se rumeneşte în mod
neuniform
Temperatura cuptorului este
prea mare, iar durata de coace-
re este prea mică
Setaţi o temperatură mai re-
dusă şi măriţi durata de coace-
re
Prăjitura se rumeneşte în mod
neuniform
Aluatul nu este distribuit în mod
uniform
Întindeţi aluatul în mod uniform
în tavă
Prăjitura nu este gata în timpul
setat
Temperatura este prea mică
Folosiţi o setare puţin mai ridi-
cată
Preparate coapte şi gratinate
Preparat
Funcţia cuptoru-
lui
Nivel raft Temperatură °C
Durata de gătit
în Ore:Minute.
Paste
Căldură de sus +
jos
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne
Căldură de sus +
jos
1 180-200 0:25-0:40
Legume gratinate
1)
Gătire intensivă
sau cu aer cald
1 160-170 0:15-0:30
Baghete cu
brânză topită
Gătire intensivă
sau cu aer cald
1 160-170 0:15-0:30
Dulciuri
Căldură de sus +
jos
1 180-200 0:40-0:60
Peşte la cuptor
Căldură de sus +
jos
1 180-200 0:30-1:00
Legume umplute
Gătire intensivă
sau cu aer cald
1 160-170 0:30-1:00
1) Preîncălziţi cuptorul
Prăjirea
Vase pentru prăjirea fripturilor
Pentru coacere utilizaţi vase termorezistente (citiţi instrucţiunile producătorului).
Fripturile mari pot fi coapte direct în tava adâncă sau pe raftul din sârmă aflat deasupra
acesteia (dacă există).
•Prăjiţi fripturile din carne slabă într-un vas cu capac. Astfel se va menţine carnea sucu-
lentă.
Sfaturi utile
17
Toate tipurile de carne care pot fi rumenite sau trebuie să facă o crustă, pot fi preparate
într-un vas fără capac.
Prăjire cu Gătire intensivă
Vită
Tip de carne Cantitate
Funcţia cup-
torului
Nivel raft
Temperatură
°C
Timp min.
Friptură la tavă 1-1,5 kg
Căldură de
sus + jos
1 230 120-150
Friptură de vită
sau file: în sânge
pentru fiecare
cm de grosi-
me
Gătire inten-
sivă
1
190-200
1)
5-6
Friptură de vită
sau file: mediu
pentru fiecare
cm de grosi-
me
Gătire inten-
sivă
1
180-190
1)
6-8
Friptură de vită
sau file: bine
făcut
pentru fiecare
cm de grosi-
me
Gătire inten-
sivă
1
170-180
1)
8-10
1) Preîncălziţi cuptorul
Porc
Tip de carne Cantitate
Funcţia cup-
torului
Nivel raft
Temperatură
°C
Timp min.
Spată, ceafă,
pulpă
1-1,5 kg
Gătire inten-
sivă
1 160-180 90-120
Cotlet, antricot 1-1,5 kg
Gătire inten-
sivă
1 170-180 60-90
Bucată de carne 750 g-1 kg
Gătire inten-
sivă
1 160-170 50-60
But de porc (se-
mipreparat)
750 g-1 kg
Gătire inten-
sivă
1 150-170 90-120
Viţel
Tip de carne Cantitate Funcţia cup-
torului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp min.
Friptură de vi-
ţel
1 kg Gătire inten-
sivă
1 160-180 90-120
Rasol de viţel 1,5-2 kg Gătire inten-
sivă
1 160-180 120-150
Miel
Tip de carne Cantitate Funcţia cup-
torului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp min.
Pulpă de miel,
friptură de
miel
1-1,5 kg Gătire inten-
sivă
1 150-170 100-120
18 Sfaturi utile
Tip de carne Cantitate Funcţia cup-
torului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp min.
Spinare de
miel
1-1,5 kg Gătire inten-
sivă
1 160-180 40-60
Vânat
Tip de carne Cantitate Funcţia cup-
torului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp min.
Muşchi de ie-
pure, picior de
iepure
până la 1 kg Căldura de
sus + jos
1
230
1)
30-40
Muşchi de
căprioară
1,5-2 kg Căldură de
sus + jos
1 210-220 35-40
Şuncă de
căprioară
1,5-2 kg Căldură de
sus + jos
1 180-200 60-90
1) Preîncălziţi cuptorul
Găină
Tip de carne Cantitate Funcţia cup-
torului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp min.
Porţii de pui 200-250g fie-
care
Gătire inten-
sivă
1 200-220 30-50
Jumătate de
pui
400-500g fie-
care
Gătire inten-
sivă
1 190-210 35-50
Pui, pasăre în-
dopată
1-1,5 kg Gătire inten-
sivă
1 190-210 50-70
Raţă 1,5-2 kg Gătire inten-
sivă
1 180-200 80-100
Gâscă 3,5-5 kg Gătire inten-
sivă
1 160-180 120-180
Curcan 2,5-3,5 kg Gătire inten-
sivă
1 160-180 120-150
Curcan 4-6 kg Gătire inten-
sivă
1 140-160 150-240
Peşte (la abur)
Tip de carne Cantitate Funcţia cup-
torului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp min.
Peşte întreg 1-1,5 kg Căldură de
sus + jos
1 210-220 40-60
Grill
Întotdeauna folosiţi grătarul având setată temperatura maximă.
ATENŢIE
Întotdeauna folosiţi grătarul cu uşa cuptorului închisă.
Sfaturi utile
19
Pre-încălziţi întotdeauna cuptorul gol timp de 5 minute utilizând funcţiile pentru grill.
•Setaţi raftul pe nivelul recomandat în tabelul pentru grill.
Puneţi întotdeauna tava pentru grăsime pe primul nivel de raft.
Folosiţi grătarul numai cu bucăţi plate de carne sau de peşte.
Grill
Alimente pentru
grătar
Temperatură Nivel de utilizare
Timp de frigere la grătar (minute)
pe o parte pe cealaltă parte
Friptură de vită 210-230 2 30-40 30-40
File de vită 230 3 20-30 20-30
Pulpă de porc 210-230 2 30-40 30-40
Pulpă de viţel 210-230 2 30-40 30-40
Pulpă de miel 210-230 3 25-35 20-25
Peşte întreg,
500-1.000g
210-230 3/4 15-30 15-30
Grill rapid
Alimente pentru
grătar
Nivel de utilizare
Timp de frigere la grătar (minute)
pe o parte pe cealaltă parte
Burgeri 4 8-10 6-8
File de porc 4 10-12 6-10
Cârnaţi 4 10-12 6-8
Fripturi file, fripturi de
viţel
4 7-10 6-8
Pâine prăjită
1)
5 1-3 1-3
Pâine prăjită cu garni-
tură
4 6-8 -
1) Preîncălziţi cuptorul
Configurare pentru pizza
Tip de coacere Nivel raft Temperatură °C Timp minute
Pizza (crocantă)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (cu multă garni-
tură)
2 180 - 200 20 - 30
Plăcinte 1 180 - 200 40 - 55
Tartă cu spanac 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Tartă elveţiană 1 170 - 190 45 - 55
20 Sfaturi utile
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux BE3002420M Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare