11. SFATURI UTILE
Temperatura şi duratele de coacere din
tabele au rol consultativ. Acestea de‐
pind de reţete şi de calitatea şi cantita‐
tea ingredientelor utilizate.
11.1 Gătitul sub vid
Recomandări privind siguranţa alimentelor:
Funcţia Gătitul sub vid utilizează temperaturi mai
reduse la gătit faţă de gătitul normal. Gestionaţi
cu atenţie alimentele pentru o calitate ridicată a
mâncării:
• Utilizaţi ingrediente crude de calitate foarte
bună.
• Utilizaţi întotdeauna ingrediente crude care
sunt cât mai proaspete posibil.
• Păstraţi întotdeauna ingredientele crude în
condiţii adecvate înainte de a le găti.
• Spălaţi întotdeauna ingredientele înainte de a
le găti.
• Pentru rezultate bune şi sigure, consultaţi în‐
totdeauna valorile din tabelele de gătit. Verifi‐
caţi durata gătirii, temperatura şi mărimea pre‐
paratului.
• Preparatele nu trebuie păstrate la o tempera‐
tură mai mică de 60 °C pentru o perioadă mai
mare de timp pentru a evita problemele pri‐
vind siguranţa alimentelor.
• Utilizaţi temperaturi reduse doar pentru prepa‐
rate care pot fi mâncate crude şi doar pentru o
scurtă perioadă de timp.
• Preparatele sub vid au gustul ideal imediat
după gătire. Dacă nu consumaţi preparatele
imediat după gătire, scădeţi rapid temperatura
acestora. Pentru a realiza acest lucru, puneţi
preparatele într-o baie de gheaţă şi puneţi-le
în frigider. Puteţi păstra preparatele în frigider
timp de 2-3 zile.
• Nu utilizaţi funcţia Gătitul sub vid pentru re‐
încălzirea resturilor de mâncare.
• Împiedicaţi contactul dintre alimentele crude şi
cele gătite atunci când preparaţi şi gătiţi ali‐
mentele.
• Nu utilizaţi aceleaşi unelte pentru acţiuni dife‐
rite fără a le spăla cu atenţie.
• Pentru reţete cu ouă crude, nu lăsaţi albuşul
sau gălbenuşul să intre în contact cu exterio‐
rul cojii de ou.
Informaţii şi sfaturi privind ambalarea alimentelor
în vid:
• Echipamentele necesare pentru funcţia Gătitul
sub vid sunt un aparat de vidare şi pungi de
vidare.
• Tipul de aparat de vidare recomandat: aparat
de vidare cu cameră (doar acest tip de aparat
de vidare poate vida lichidele ambalate).
• Utilizaţi pungi de vidare adecvate pentru func‐
ţia Gătitul sub vid .
• Nu reutilizaţi pungile de vidare.
• Puneţi alimentele într-un singur strat în pungi‐
le de vidare pentru a obţine un rezultat uni‐
form la gătire.
• Pentru o gătire mai rapidă şi mai uniformă a
alimentelor, setaţi gradul de vidare la cel mai
ridicat nivel posibil.
• Pentru a garanta închiderea în siguranţă a
pungilor de vidare, asiguraţi-vă că suprafaţa
dispusă vidării este curată.
Informaţii şi sfaturi generale pentru funcţia Gătitul
sub vid :
• Pentru a menţine gătitul la abur, ţineţi perma‐
nent închisă uşa aparatului atunci când utiliza‐
ţi funcţia Gătitul sub vid .
• După gătire, deschideţi cu atenţie uşa deoare‐
ce se acumulează abur în aparat.
• Puteţi adăuga ulei şi mirodenii la alimente în
funcţie de gust. Uleiul împiedică lipirea ali‐
mentelor de punga de vidare.
• Pentru o gătire mai rapidă şi mai uniformă a
alimentelor, menţineţi gradul de vidare la cel
mai ridicat nivel posibil.
• Duratele de gătire sunt recomandări şi pot di‐
feri în funcţie de preferinţele dvs.
• Duratele de gătire din tabelele de gătit sunt
pentru preparate pentru 4 persoane. Dacă
cantitatea alimentelor este mai mare, duratele
de gătire pot fi mai mari.
• Dacă dimensiunea alimentelor diferă de cea
indicată în tabelele de gătit, durata gătirii se
poate modifica.
• Puneţi pungile de vidare pe grătar fără a le su‐
prapune atunci când utilizaţi mai multe pungi.
ROMÂNA 19