Aeg-Electrolux BE7314421M Recipe book

Tip
Recipe book
RO CARTEA DE REŢETE INFORMAŢII PENTRU
UTILIZATOR
PENTRU REZULTATE PERFECTE
Îţi mulţumim că ai ales acest produs AEG. Am creat acest
produs pentru a vă oferi performanţe impecabile, pentru
mulţi ani de acum inainte, cu tehnologii inovatoare care
fac viaţa mai simplă - funcţii pe care s-ar putea să nu le
găsiţi la aparatele obişnuite. Vă rugăm să alocaţi câteva
minute cititului pentru a obţine tot ce este mai bun din
acest aparat.
ACCESORII ŞI CONSUMABILE
În magazinul virtual AEG veţi găsi tot ceea ce aveţi nevoie
pentru a menţine toate aparatele dumneavoastră AEG cu
un aspect fără cusur şi în condiţii perfecte de funcţionare.
Împreună cu o gamă largă de accesorii concepute şi
create la standarde înalte de calitate, conform aşteptărilor
dumneavoastră, de la accesorii de gătit foarte specializate
la suporturi de veselă, de la suporturi pentru sticle la
plase pentru lenjeria delicată
Vizitati magazinul virtual la
www.aeg.com/shop
2
CUPRINS
4 Sfaturi utile
Următoarele simboluri sunt utilizate în acest
manual de utilizare:
Informaţii importante cu privire la siguranţa
dvs. personală şi informaţii cu privire la
modul de evitare a deteriorării aparatului.
Informaţii şi recomandări generale
Informaţii cu privire la mediul înconjurător
Ne rezervãm dreptul asupra efectuãrii de
modificãri
Cuprins
3
SFATURI UTILE
AVERTIZARE
Consultaţi capitolul "Informaţii privind siguranţa".
Partea interioară a uşii
La anumite modele, pe partea interioară a uşii cuptorului se află:
•numărul nivelurilor pentru rafturi (modele selectate)
informaţii referitoare la funcţiile cuptorului, nivelurile recomandate pentru rafturi şi tempe-
raturile pentru preparatele standard (modele selectate).
Temperatura şi duratele de coacere din tabele au rol consultativ. Acestea depind de reţete,
de calitatea şi de cantitatea ingredientelor utilizate.
Coacere
Instrucţiuni generale
Noul dumneavoastră cuptor poate să aibă un alt comportament la coacere/frigere faţă de
aparatul de până acum. Adaptaţi setările dumneavoastră uzuale (temperatură, durată de
gătire) şi poziţiile rafturilor la valorile din tabele.
Pentru duratele de coacere mai mari, cuptorul poate fi oprit cu aproximativ 10 minute
înainte de sfârşitul duratei de coacere, pentru a utiliza căldura reziduală.
Când utilizaţi alimente congelate, este posibil ca tăvile din interiorul cuptorului să se
deformeze în timpul coacerii. Când tăvile se răcesc distorsiunea dispare.
Cum se utilizează tabelele de coacere
Este recomandat ca prima dată să utilizaţi temperatura cea mai scăzută.
•Dacă nu găsiţi setările pentru o anumită reţetă, căutaţi una similară.
Durata de coacere poate fi extinsă cu 10-15 minute, în cazul în care coaceţi prăjituri pe
mai multe rafturi.
•Prăjiturile şi produsele de patiserie aflate la în
ălţimi diferite nu se rumenesc în mod egal
la început. În acest caz, nu schimbaţi setarea de temperatură. Diferenţele dispar în timpul
procesului de coacere.
Sfaturi pentru coacere
Rezultatul coacerii Cauză posibilă Soluţie
Prăjitura este coaptă insuficient
în partea de jos
Nivel greşit al cuptorului Aşezaţi prăjitura mai jos
Prăjitura se lasă (devine
cleioasă, lipicioasă, urme de
apă)
Temperatura cuptorului este
prea mare
Folosiţi un nivel mai mic
Prăjitura se lasă (devine
cleioasă, lipicioasă, urme de
apă)
Durata de coacere este prea
mică
Prelungiţi durata de coacere.
Timpii de coacere nu pot fi
scurtaţi prin ridicarea tempe-
raturii
4 Sfaturi utile
Rezultatul coacerii Cauză posibilă Soluţie
Prăjitura se lasă (devine
cleioasă, lipicioasă, urme de
apă)
Prea mult lichid în aluat
Utilizaţi mai puţin lichid. Ţineţi
cont de timpii de amestecare,
mai ales la utilizarea roboţilor
de bucătărie
Prăjitura este prea uscată
Temperatura cuptorului este
prea redusă
Setaţi o temperatură mai mare
a cuptorului
Prăjitura este prea uscată
Durata de coacere este prea
mare
Selectaţi o durată de coacere
mai redusă
Prăjitura se rumeneşte în mod
neuniform
Temperatura cuptorului este
prea mare, iar durata de coace-
re este prea mică
Setaţi o temperatură mai re-
dusă şi măriţi durata de coace-
re
Prăjitura se rumeneşte în mod
neuniform
Aluatul nu este distribuit în mod
uniform
Întindeţi aluatul în mod uniform
în tavă
Prăjitura nu este gata în timpul
setat
Temperatura este prea mică
Folosiţi o setare puţin mai ridi-
cată
Coacere pe un singur nivel:
Coacere în forme
Tip de coacere Funcţia cuptoru-
lui
Nivel de utilizare Temperatură °C Durata de gătit
în Ore:Minute.
Cozonac rotund
cu gaură la mijloc
sau brioşă
Aer cald 1 150-160 0:50-1:10
Chec Madeira/
Prăjituri de fructe
Aer cald 1 140-160 1:10-1:30
Pandispan Aer cald 2 140 0:35-0:50
Pandispan Caldura de sus +
jos
2 160 0:35-0:50
Aluat pentru tartă
- patiserie
Aer cald 2
170-180
1)
0:10-0:25
Aluat pentru tartă
- amestec pandiş-
pan
Aer cald 2 150-170 0:20-0:25
Apple pie (2 tăvi
Ø20cm, aşezate
pe diagonală)
Aer cald 2 160 1:10-1:30
Apple pie (2 tăvi
Ø20cm, aşezate
pe diagonală)
Caldura de sus +
jos
1 180 1:10-1:30
Tartă cu brânză Caldura de sus +
jos
1 170-190 1:00-1:30
1) Preîncălziţi cuptorul
Sfaturi utile 5
Produse de copt în tăvi de coacere
Tip de coacere
Funcţia cuptoru-
lui
Nivel de utilizare Temperatură °C
Durata de gătit
în Ore:Minute.
Pâine împletită/
colac împletit
Caldura de sus +
jos
3 170-190 0:30-0:40
Cozonac cu stafi-
de
Caldura de sus +
jos
2
160-180
1)
0:50-1:10
Pâine (pâine de
secară):
1. Prima parte a
procesului de
coacere.
2. A doua parte
a procesului
de coacere.
Caldura de sus +
jos
1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
Choix a la creme/
ecler
Caldura de sus +
jos
3
190-210
1)
0:20-0:35
Ruladă Caldura de sus +
jos
3
180-200
1)
0:10-0:20
Prăjitură cu nucă
(uscată)
Aer cald 3 150-160 0:20-0:40
Prăjitură cu mig-
dale şi unt/prăjitu-
ri cu glazură de
zahăr
Caldura de sus +
jos
3
190-210
1)
0:20-0:30
Tarte cu fructe
(din aluat cu droj-
die/de chec)
2)
Aer cald 3 150 0:35-0:50
Tarte cu fructe
(din aluat cu droj-
die/de chec)
2)
Caldura de sus +
jos
3 170 0:35-0:50
Tarte cu fructe pe
cocă fragedă
Aer cald 3 160-170 0:40-1:20
Prăjitură cu droj-
die, cu umplutură
fină (de ex.
brânză dulce,
smântână, cremă
de ou şi lapte)
Caldura de sus +
jos
3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Preîncălziţi cuptorul
2) Folosiţi tava adâncă
6 Sfaturi utile
Biscuiţi
Tip de coacere
Funcţia cuptoru-
lui
Nivel de utilizare Temperatură °C
Durata de gătit
în Ore:Minute.
Fursecuri Aer cald 3 150-160 0:10-0:20
Biscuit pufos/ Pa-
tiserie
Aer cald 3 140 0:20-0:30
Biscuit pufos/ Pa-
tiserie
Caldura de sus +
jos
3
160
1)
0:20-0:30
Turte dulci Aer cald 3 150-160 0:15-0:20
Dulciuri din foietaj
cu albuş de ou,
bezele
Aer cald 3 80-100 2:00-2:30
Pricomigdale Aer cald 3 100-120 0:30-0:50
Biscuiţi pufoşi Aer cald 3 150-160 0:20-0:40
Foietaj din aluat
franţuzesc
Aer cald 3
170-180
1)
0:20-0:30
Rulouri Aer cald 3
160
1)
0:10-0:25
Rulouri
Caldura de sus +
jos
3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (20
pe tavă)
Aer cald 3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (20
pe tavă)
Caldura de sus +
jos
3
170
1)
0:20-0:30
1) Preîncălziţi cuptorul
Preparate coapte şi gratinate
Mâncare
Funcţia cuptoru-
lui
Nivel raft Temperatură °C
Durata de gătit
în Ore:Minute.
Paste
Caldura de sus +
jos
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne
Caldura de sus +
jos
1 180-200 0:25-0:40
Legume gratinate
1)
Gătire intensivă
sau cu aer cald
1 160-170 0:15-0:30
Baghete cu
brânză topită
Gătire intensivă
sau cu aer cald
1 160-170 0:15-0:30
Dulciuri
Caldura de sus +
jos
1 180-200 0:40-0:60
Peşte la cuptor
Caldura de sus +
jos
1 180-200 0:30-1:00
Sfaturi utile 7
Mâncare
Funcţia cuptoru-
lui
Nivel raft Temperatură °C
Durata de gătit
în Ore:Minute.
Legume umplute
Gătire intensivă
sau cu aer cald
1 160-170 0:30-1:00
1) Preîncălziţi cuptorul
Coacere pe mai multe niveluri
Produse de copt în tăvi de coacere
Tip de coacere
Aer cald Aer cald
Temperatură în
°C
Durată
Ore: Minute
Poziţiile rafturilor începând de jos
2 niveluri 3 niveluri
Choux a la cre-
me/Ecler
1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Prăjitură Streusel
uscată
1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Preîncălziţi cuptorul
Biscuiţi/small cakes/produse de patiserie/chifle
Tip de coacere
Aer cald Aer cald
Temperatură în
°C
Durată
Ore: Minute
Poziţiile rafturilor începând de jos
2 niveluri 3 niveluri
Fursecuri 1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Biscuit pufos/ Pa-
tiserie
1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Turte dulci 1/4 - 160-170 0:25-0:40
Biscuiţi cu albuş
de ou, bezele
1/4 - 80-100 2:10-2:50
Pricomigdale 1/4 - 100-120 0:40-1:20
Biscuiţi pufoşi 1/4 - 160-170 0:30-0:60
Foietaj din aluat
franţuzesc
1/4 -
170-180
1)
0:30-0:50
Rulouri 1/4 - 180 0:30-0:55
Small cakes (20
pe tavă)
1/4 -
150
1)
0:25-0:40
1) Preîncălziţi cuptorul
Gătire la temp. scăzută
Utilizaţi această funcţie pentru a prepara bucăţi de carne macră, fragedă şi peşte. Gătiţi fără
capac.
1. Carnea trebuie rumenită în tigaie la temperatură foarte mare.
2. Aşezaţi carnea într-o tavă de friptură sau direct pe raftul cuptorului. Aşezaţi grătarul /
tava sub raft pentru a aduna grăsimea.
8 Sfaturi utile
Alimentele ce ur-
mează a fi gătite
Greutate (g) Temperatură °C Nivel raft
Durata de gătit
în Ore:Minute.
Friptura de vita 1000-1500 150 1 2:00 - 2:30
File de vită 1000-1500 150 3 1:30 - 1:50
Friptura de vitel 1000-1500 150 1 2:0 - 2:30
Fripturi 200-300 120 3 0:20 - 0:40
Configurare pentru pizza
Tip de coacere Nivel raft Temperatură °C Timp minute
Pizza (crocantă)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (cu multă garni-
tură)
2 180 - 200 20 - 30
Plăcinte 1 180 - 200 40 - 55
Tartă cu spanac 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Tartă elveţiană 1 170 - 190 45 - 55
Plăcintă cu mere, aco-
perită
1 150 - 170 50 - 60
Plăcintă cu legume 1 160 - 180 50 - 60
Pâine nedospită
2
230 - 250
1)
10 - 20
Tartă cu foietaj din
aluat franţuzesc
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (mân-
care din Alsacia,
asemănătoare cu piz-
za)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Piroşti (versiunea ru-
sească de calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Preîncălziţi cuptorul
2) Folosiţi tava adâncă
Coacerea fripturilor
Instrucţiuni generale:
Utilizaţi veselă termorezistentă pentru coacerea fripturilor (citiţi instrucţiunile producătoru-
lui).
Fripturile de pulpă mari pot fi coapte direct în tava de prăjire adâncă sau pe raftul cupto-
rului aflat deasupra acesteia. (Dacă există)
Coaceţi fripturile din carne slabă într-o oală de friptură cu capac. Aceasta va menţine car-
nea suculentă.
Toate tipurile de carne care trebuie să facă o crustă, pot fi preparate în oala de friptură
fără capac.
Sfaturi utile
9
•Vă recomandăm să preparaţi carnea şi peştele de peste 1 kg în cuptor.
Pentru a evita arderea sucului din carne sau a grăsimii ce se scurge, vă recomandăm să
adăugaţi puţin lichid în tava de prăjire adâncă.
•Dacă este nevoie, întoarceţi friptura (după ce a trecut 1/2 - 2/3 din durata de coacere).
Stropiţi de câteva ori fripturile mari şi puiul cu sosul propriu în timpul coacerii. În acest
mod, rezultatul va fi mai bun.
•Opriţi cuptorul cu aproximativ 10 minute mai repede, pentru a utiliza căldura reziduală.
Prăjire cu Gătire intensivă
Vită
Tip de carne Cantitate
Funcţia cup-
torului
Nivel raft
Temperatură
°C
Timp min.
Friptură la tavă 1-1,5 kg
Caldura de
sus + jos
1 230 120-150
Friptură de vită
sau file: In sange
pentru fiecare
cm de grosi-
me
Gatire intensi-
va
1
190-200
1)
5-6
Friptură de vită
sau file: mediu
pentru fiecare
cm de grosi-
me
Gatire intensi-
va
1
180-190
1)
6-8
Friptură de vită
sau file: Bine Fa-
cut
pentru fiecare
cm de grosi-
me
Gatire intensi-
va
1
170-180
1)
8-10
1) Preîncălziţi cuptorul
Porc
Tip de carne Cantitate
Funcţia cup-
torului
Nivel raft
Temperatură
°C
Timp min.
Spată, ceafă,
pulpă
1-1,5 kg
Gatire inten-
siva
1 160-180 90-120
Cotlet, antricot 1-1,5 kg
Gatire inten-
siva
1 170-180 60-90
Bucata de carne 750 g-1 kg
Gatire inten-
siva
1 160-170 50-60
But de porc (se-
mipreparat)
750 g-1 kg
Gatire inten-
siva
1 150-170 90-120
Viţel
Tip de carne Cantitate Funcţia cup-
torului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp min.
Friptura de vi-
tel
1 kg Gatire intensi-
va
1 160-180 90-120
Rasol de viţel 1,5-2 kg Gatire intensi-
va
1 160-180 120-150
10 Sfaturi utile
Miel
Tip de carne Cantitate Funcţia cup-
torului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp min.
Pulpă de miel,
friptură de
miel
1-1,5 kg Gatire intensi-
va
1 150-170 100-120
Spinare de
miel
1-1,5 kg Gatire intensi-
va
1 160-180 40-60
Vânat
Tip de carne Cantitate Funcţia cup-
torului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp min.
Muşchi de ie-
pure, picior de
iepure
până la 1 kg Caldura de
sus + jos
1
230
1)
30-40
Muşchi de
căprioară
1,5-2 kg Caldura de
sus + jos
1 210-220 35-40
Şuncă de
căprioară
1,5-2 kg Caldura de
sus + jos
1 180-200 60-90
1) Preîncălziţi cuptorul
Gaina
Tip de carne Cantitate Funcţia cup-
torului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp min.
Porţii de pui 200-250g fie-
care
Gatire intensi-
va
1 200-220 30-50
Jumătate de
pui
400-500g fie-
care
Gatire intensi-
va
1 190-210 35-50
Pui, pasăre în-
dopată
1-1,5 kg Gatire intensi-
va
1 190-210 50-70
Raţă 1,5-2 kg Gatire intensi-
va
1 180-200 80-100
Gâscă 3,5-5 kg Gatire intensi-
va
1 160-180 120-180
Curcan 2,5-3,5 kg Gatire intensi-
va
1 160-180 120-150
Curcan 4-6 kg Gatire intensi-
va
1 140-160 150-240
Peşte (la abur)
Tip de carne Cantitate Funcţia cup-
torului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp min.
Peste intreg 1-1,5 kg Caldura de
sus + jos
1 210-220 40-60
Sfaturi utile 11
Grill
Întotdeauna folosiţi grătarul având setată temperatura maximă.
ATENŢIE
Întotdeauna folosiţi grătarul cu uşa cuptorului închisă.
Pre-încălziţi întotdeauna cuptorul gol timp de 5 minute utilizând funcţiile pentru grill.
•Setaţi raftul pe nivelul recomandat în tabelul pentru grill.
Puneţi întotdeauna tava pentru grăsime pe primul nivel de raft.
Folosiţi grătarul numai cu bucăţi plate de carne sau de peşte.
Grill
Alimente pentru
grătar
Temperatura Nivel de utilizare
Timp de frigere la grătar (minute)
pe o parte pe cealaltă parte
Friptura de vita 210-230 2 30-40 30-40
File de vită 230 3 20-30 20-30
Pulpă de porc 210-230 2 30-40 30-40
Pulpa de vitel 210-230 2 30-40 30-40
Pulpă de miel 210-230 3 25-35 20-25
Peşte întreg,
500-1.000g
210-230 3/4 15-30 15-30
Grill rapid
Alimente pentru
grătar
Nivel de utilizare
Timp de frigere la grătar (minute)
pe o parte pe cealaltă parte
Burgeri 4 8-10 6-8
File de porc 4 10-12 6-10
Cârnaţi 4 10-12 6-8
Fripturi file, fripturi de
viţel
4 7-10 6-8
Pâine prăjită
1)
5 1-3 1-3
12 Sfaturi utile
Alimente pentru
grătar
Nivel de utilizare
Timp de frigere la grătar (minute)
pe o parte pe cealaltă parte
Pâine prăjită cu garni-
tură
4 6-8 -
1) Preîncălziţi cuptorul
Grătar cu ţepusă rotativă - introduceţi tava adâncă la nivelul 1
Alimente pentru prăjire Temperatură °C Timp (minute)
Pui 220-240 70-90
Rulare de carne pentru fript 190-210 120-180
Raţă 220-240 90-150
Picior de porc 190-210 150-210
Decongelarea
Îndepărtaţi ambalajele alimentelor. Aşezaţi alimentele pe o farfurie.
Nu le acoperiţi cu o farfurie sau un castron. Riscaţi să creşteţi timpul de decongelare.
Utilizaţi primul nivel al grătarului cuptorului. Cel de jos.
Mâncare
Timp deconge-
lare (minute)
Timp de dezgheţare
ulterioară (minute)
Observaţie
Pui, 1000 g 100-140 20-30
Puneţi puiul pe o farfurie
răsturnată, pusă pe o farfurie
mare. La jumătatea duratei
de gătit întoarceţi puiul
Carne, 1000 g 100-140 20-30
Întoarceţi la jumătatea duratei
de gătit
Carne, 500 g 90-120 20-30
Întoarceţi la jumătatea duratei
de gătit
Păstrăv, 150 g 25-35 10-15 -
Căpşuni, 300 g 30-40 10-20 -
Unt, 250 g 30-40 10-15 -
Frişcă, 2x200 g 80-100 10-15
Frişca se poate bate chiar
dacă au mai rămas unele
părţi uşor îngheţate
Tort, 1.400 g 60 60 -
Alimente preparate
Preparate congelate
Alimente preparate Nivel de utilizare Temperatură °C Timp minute
Pizza, congelata 2 200 - 220 15-25
Pizza Americana, con-
gelata
2 190 - 210 20-25
Sfaturi utile 13
Alimente preparate Nivel de utilizare Temperatură °C Timp minute
Pizza, refrigerata 2 210-230 13-25
Pizza Snacks, conge-
lata
2 180-200 15-30
Cartofi prăjiţi, subţiri 3 200-220 20-30
Cartofi prăjiţi, groşi 3 200-220 25-35
Bulete/Crochete 3 220-230 20-35
Chiftelute 3 210-230 20-30
Lasagne/Cannelloni,
proaspătă
2 170-190 35-45
Lasagne/Cannelloni,
cong
2 160-180 40-60
Brânză coaptă la cup-
tor
3 170-190 20-30
Aripioare de pui 2 190-210 20-30
Alimente preparate şi congelate
Alimentele ce ur-
mează a fi gătite
Funcţii cuptor Nivel raft Temperatură °C Durată
Pizza congelata
Caldura de sus +
jos
3
conform instruc-
ţiunilor producăto-
rului
conform instruc-
ţiunilor producăto-
rului
Cartofi prăjiţi
1)
(300-600 g)
Căldură de sus +
jos sau Gătire in-
tensivă
3 200-220
conform instruc-
ţiunilor producăto-
rului
Baghete
Căldură de sus +
jos
3
conform instruc-
ţiunilor producăto-
rului
conform instruc-
ţiunilor producăto-
rului
Tarte cu fructe
Căldură de sus +
jos
3
conform instruc-
ţiunilor producăto-
rului
conform instruc-
ţiunilor producăto-
rului
1) Cartofii prăjiţi trebuie întorşi de 2-3 ori în timpul preparării
Uscare - Aer cald
Acoperiţi rafturile cuptorului cu foi de copt
Pentru rezultate optime: opriţi aparatul la jumătatea timpului necesar. Deschideţi uşa apara-
tului şi lăsaţi-l să se răcească. Apoi, finalizaţi procesul de uscare.
Legume
Alimente de us-
cat
Temperatură în
°C
Nivel de utilizare
Durată în ore
(orientativă)
1 nivel 2 niveluri
Fasole 60-70 3 1/4 6-8
Ardei 60-70 3 1/4 5-6
14 Sfaturi utile
Alimente de us-
cat
Temperatură în
°C
Nivel de utilizare
Durată în ore
(orientativă)
1 nivel 2 niveluri
Legume pentru
supă
60-70 3 1/4 5-6
Ciuperci 50-60 3 1/4 6-8
Verdeţuri 40-50 3 1/4 2-3
Fructe
Alimente de us-
cat
Temperatură în
°C
Nivel de utilizare
Durată în ore
(orientativă)
1 nivel 2 niveluri
Prune 60-70 3 1/4 8-10
Caise 60-70 3 1/4 8-10
Felii de măr 60-70 3 1/4 6-8
Pere 60-70 3 1/4 6-9
Păstrează cald
Aspecte de reţinut:
Utilizaţi numai borcane din sticlă de aceleaşi dimensiuni, disponibile în comerţ.
Nu utilizaţi borcane cu capac cu filet sau tip baionetă sau cutii metalice.
Pentru această funcţie folosiţi primul raft de jos.
Nu puneţi mai mult de şase borcane de un litru în tava de copt.
•Umpleţi borcanele la acelaşi nivel şi închideţi-le cu o clemă.
Borcanele nu trebuie să se atingă între ele.
Puneţi aproximativ 1/2 litri de apă în tava de copt pentru a avea suficientă umezeală în
cuptor.
Când lichidul din borcane începe să fiarbă înnăbuşit (după aproximativ 35-60 de minute
pentru borcane de 1 litru), opriţi cuptorul sau reduceţi temperatura la 100 °C (vezi tabe-
lul).
Fructe moi
Produs de conservat Temperatură în °C
Durata de fierbere
până la apariţia bule-
lor de aer în min.
Fierbere în continua-
re la 100 °C în min.
Căpşuni, afine,
zmeură, agrişe coapte
160-170 35-45 -
Fructe cu sâmbure
Produs de conservat Temperatură în °C
Durata de fierbere
până la apariţia bule-
lor de aer în min.
Fierbere în continua-
re la 100 °C în min.
Pere, gutui, prune 160-170 35-45 10-15
Sfaturi utile 15
Legume
Produs de conservat Temperatură în °C
Durata de fierbere
până la apariţia bule-
lor de aer în min.
Fierbere în continua-
re la 100 °C în min.
Morcovi
1)
160-170 50-60 5-10
Castraveţi 160-170 50-60 -
Murături asortate 160-170 50-60 5-10
Gulie, mazăre, sparan-
ghel
160-170 50-60 15-20
1) Lăsaţi-le să stea în cuptorul oprit
Tabel pentru senzorul temperaturii de mijloc
Vită
Aliment Temperatura de mijloc a alimentelor
Antricot sau file: în sânge 45 - 50 °C
Antricot sau file: mediu 60 - 65 °C
Antricot sau file: bine făcut 70 - 75 °C
Porc
Aliment Temperatura de mijloc a alimentelor
Spată de porc, pulpă, ceafă 80 - 82 °C
Cotlet (spate), pulpă afumată de porc 75 - 80 °C
Bucată de carne 75 - 80 °C
Viţel
Aliment Temperatura de mijloc a alimentelor
Friptură de viţel 75 - 80 °C
Rasol de viţel 85 - 90 °C
Berbec / miel
Aliment Temperatura de mijloc a alimentelor
Pulpă de berbec 80 - 85 °C
Spate de berbec 80 - 85 °C
Friptură de miel, pulpă de miel 70 - 75 °C
Vânat
Aliment Temperatura de mijloc a alimentelor
Spate de iepure 70 - 75 °C
Pulpă de iepure 70 - 75 °C
Iepure întreg 70 - 75 °C
Spate de căprioară 70 - 75 °C
16 Sfaturi utile
Aliment Temperatura de mijloc a alimentelor
Pulpă de căprioară 70 - 75 °C
Peşte
Aliment Temperatura de mijloc a alimentelor
Somon 65 - 70 °C
Păstrăvi 65 - 70 °C
MENIU RETETE
Afişajul arată nivelurile cuptorului şi duratele de gătire presetate pentru fiecare reţetă auto-
mată.
Programele automate
Număr program Nume program
1 FRIPTURĂ DE VITĂ
2 FRIPTURĂ DE PORC
3 FRIPTURĂ DE VIŢEL
4 FRIPTURĂ DE MIEL
5 FRIPTURĂ DE VÂNAT
6 PUI, ÎNTREG
7 PEŞTE ÎNTREG <1KG
8 PIZZA
9 QUICHE LORRAINE
10 PANDISPAN LAMAIE
11 PRAJITURA BRANZA
12 CHIFLE
13 PÂINE SECARĂ
14 CREŞTEREA ALUATULUI
15 CARTOFI GRATINATI
16 LASAGNE
17 PASTE CANNELLONI
18 PRĂJITURĂ INSTANT
19 PIZZA INSTANT
20 TIPURI DE CARTOFI INSTANT
1 - FRIPTURĂ DE VITĂ
Sfaturi utile 17
Setări:
Programe automate cu introducerea greutăţii. Interval de setare pentru greutate între
1.000 şi 3.000 g.
Metodă:
Condimentaţi carnea după gust şi introduceţi într-un vas rezistent la foc. Adăugaţi apă
sau alt lichid; partea inferioară trebuie să fie acoperită la o adâncime de 10 - 20 mm.
Acoperiţi cu un capac.
Nu utilizaţi acest program pentru preparatele din spate şi pulpă de vită.
2 - FRIPTURĂ DE PORC
Setări:
Programe automate cu introducerea greutăţii. Interval de setare pentru greutate între
1.000 şi 3.000 g.
Metodă:
Condimentaţi carnea după gust şi introduceţi într-un vas rezistent la foc. Adăugaţi apă
sau alt lichid; partea inferioară trebuie să fie acoperită la o adâncime de 20 - 40 mm.
3 - FRIPTURĂ DE VIŢEL
Setări:
Programe automate cu introducerea greutăţii. Interval de setare pentru greutate între
1.000 şi 3.000 g.
Metodă:
Condimentaţi carnea după gust şi introduceţi într-un vas rezistent la foc. Adăugaţi apă
sau alt lichid; partea inferioară trebuie să fie acoperită la o adâncime de 10 - 20 mm.
Acoperiţi cu un capac.
4 - FRIPTURĂ DE MIEL
Setări:
Programe automate cu introducerea greutăţii. Interval de setare pentru greutate între
1.000 şi 3.000 g.
Metodă:
Condimentaţi carnea după gust şi introduceţi într-un vas rezistent la foc. Adăugaţi apă
sau alt lichid; partea inferioară trebuie să fie acoperită la o adâncime de 10 - 30 mm.
Acoperiţi cu un capac.
5 - FRIPTURĂ DE VÂNAT
Setări:
Programe automate cu introducerea greutăţii. Interval de setare pentru greutate între
1.000 şi 3.000 g.
18 Sfaturi utile
Metodă:
Condimentaţi carnea după gust şi introduceţi într-un vas rezistent la foc. Adăugaţi apă
sau alt lichid; partea inferioară trebuie să fie acoperită la o adâncime de 10 - 20 mm.
Acoperiţi cu un capac.
6 - PUI, ÎNTREG
Setări:
Programe automate cu introducerea greutăţii. Interval de setare pentru greutate între 900
şi 2100 g.
Metodă:
Puneţi puiul într-un vas rezistent la foc şi condimentaţi după gust. După circa 30 de minu-
te, întoarceţi friptura. Este afişat un semnal de reamintire.
7 - PEŞTE ÎNTREG <1KG
Setări:
Programe automate cu senzorul temperaturii de mijloc. Temperatura zonei de mijloc 70
°C.
Metodă:
Condimentaţi peştele după gust, introduceţi sonda pentru carne şi puneţi într-un vas re-
zistent la foc.
8 - PIZZA
Ingrediente pentru aluat:
14 g drojdie
200 ml apă călduţă
300 g făină
•3 g sare
1 lingură ulei
Ingrediente umplutură:
1/2 conservă mică de tomate mărunţite
200 g brânză Emmentaler, rasă
100 g salam
100 g şuncă fiartă
150 g ciuperci (la conservă)
150 g brânză Feta
oregano
Metodă:
Zdrobiţi drojdia într-un vas şi dizolvaţi-o în apă călduţă. Amestecaţi sarea cu făina şi
adăugaţi-le în vasul cu drojdie împreună cu uleiul. Ingredientele trebuie amestecate până
când se formează un aluat fin care curge din recipient. Aluatul trebuie lăsat să crească
într-un loc cald până când creşte dublu. Întindeţi aluatul şi puneţi-l pe tava unsă, înţepaţi
Sfaturi utile
19
fundul acestuia cu o furculiţă. Ingredientele pentru conţinut trebuie puse pe aluat în ordi-
nea indicată.
Utilizaţi o tavă unsă pentru copt.
9 - QUICHE LORRAINE
Ingrediente pentru aluatul de foitaj:
200 g făină
•2 ouă
100 g unt
½ linguriţă de sare
•puţin piper
•1 priză de nucşoară
Ingrediente umplutură:
150 g brânză rasă
200 g şuncă fiartă sau şuncă slabă
•2 ouă
250 g smântână
sare, piper şi nucşoară
Metodă:
•Făina, untul, ouăle şi mirodeniile se aşează într-un vas şi se amestecă până se omogeni-
zează. Aluatul trebuie lăsat câteva ore la rece. Întindeţi aluatul într-o tavă unsă din tablă
neagră. Înţepaţi aluatul cu o furculiţă. Presăraţi şunca pe aluat. Pentru sos trebuie ames-
tecate ouăle cu smântâna şi cu condimentele. Apoi adă
ugaţi brânza.
•Tavă neagră, unsă, cu diametru de 28 cm
10 - PANDIŞPAN LĂMÂIE
Ingrediente pentru amestec:
250 g unt
200 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8 g)
•1 priză de sare
•4 ouă
150 g făină
150 g făină de porumb
1 linguriţă rasă de praf de copt
coaja rasă a 2 lămâi
Ingrediente pentru glazură:
125 ml suc de lămâie
100 g zahăr pudră
20 Sfaturi utile
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux BE7314421M Recipe book

Tip
Recipe book