115
III. POSIBILITĂȚILE SUPLIMENTARE
• Creșterea aluatului
• Pregătirea fondue
• Pregătirea brânzei de vaci, brânzei
• Pasteurizarea produselor lichide
• Sterilizarea veselei și obiectelor de uz personal
I V. ÎNGRIJIREA DISPOZITIVULUI
Reguli și recomandări generale
•
Înainte de prima utilizare a dispozitivului, și deasemenea pentru eliminarea
mirosului de mâncare în multierbător după pregătire recomandăm să
procesați în acesta 15 minute jumătate de limonă în programul „STEAM”.
•
Nu trebuie să lăsați în multierbătorul închis castronul cu mâncarea
pregătită sau umplut cu apă mai mul de 24 ore. Castronul cu bucatele
preparate dumneavoastră î-l puteți păstra în frigider și în caz de necesitate
puteți încălzi mâncarea în multierbător, folosind funcția încălzirii.
• Dacă dumneavoastră nu utilizați dispozitivul multă vreme, deconectați-l
de la sursa de alimentare. Camera de lucru, incusiv discul de încălzire,
castronul, capacul interior, supapa de abur și de închidere, containerul
pentru condens trebuie să e curate și uscate.
•
Înainte de a începe curățarea produsului, asigurați-vă, că acesta este
deconectat de la sursa de alimentare și total rece. Pentru curățire folosiți
o cârpă moale și detergenți delicați pentru spălarea vaselor.
SE INTERZICE utilizarea la curățarea dispozitivului a cârpelor grosiere sau
bureților, pastelor abrazive.Deasemenea nu este disponibilă utilizarea oricăror
produse chimice agresive sau altor produse, nerecomandate pentru a utilizate
cu obiectele, care sunt în contact cu mâncarea.
SE INTERZICE să scufundați aparatul în apă sau să-l puneți sub jetul de apă!
• Fiți atenți la curățarea componentelor de cauciuc ale multierbătorului:
deteriorarea sau deformarea lor poate provoca funcționarea incorectă a
dispozitivului.
• Carcasa dispozitivului poate curățată după gradul de murdărie. Castro-
nul, capacul intern și supapa de abur trebuie curățate după ecare utilizare
a dispozitivului. Condensul, acumulat în procesul de pregătire a mâncării
în multierbător, eliminați-l după ecare utilizare a dispozitivului. Su-
prafețele interne ale camerei de lucru curățați-le după necesitate
Curățarea carcasei
Curățați carcasa dispozitivului cu o cârpă moale sau cu un burete umed de
bucătărie. Puteți utiliza un detergent de curățare delicat. Pentru a evita even-
tualele pete de apă și pete pe corp este recomandat pentru a șterge suprafața
cu uscat.
Curățarea castronului
Dumneavoastră puteți curăța castronul atât manual, folosind un burete moale
și detergent pentru spălarea veselei, cât și mașina de spălat vase (în dependență
de recomandările producătorului acestuia).
În cazul contaminării puternice turnați în castron apă caldă și lăsați pentru ceva
timp la măcerat, după care efectuați curățarea.
Numaidecât ștergeți suprafața exterioară a castronului cu uscat, înainte să o
instalați în carcasa multierbătorului.
La utilizarea regulată a castronului este posibilă schimbarea totală sau parțială
a culorii acoperirii interioare non-stick a acestuia. În sine acest lucru nu prezintă
un defect al castronului.
Curățarea capacului interior de aluminiu
1.
Deschideți capacul multierbătorului. Pe partea interioară a capacului,
faceți clic pe dispozitivul de blocare din plastic.
2. Fără a face efort, scoateți capacul interior de aluminiu, trăgându-l un pic
spre sine.
3. Ștergeți suprafețele ambelor capace cu un prosop de bucătărie umed sau
cu un burete. În caz de necesitate spălați capacul scos sub jetul de apă,
folosind detergent pentru spălarea vaselor. Nu utilizați mașina de spălat
vase pentru curățarea capacului interior de aluminiu. Ștergeți ambele
capace cu uscat.
4. Introduceți ferm capacul detașabil în fantele părții inferioare a capacului
principal, combinați ambele capace și ușor apăsați pe capacul detașabil
până la xare.
Curățarea supapei de abur detașabile
Supapa de abur este instalată într-un soclu special pe capacul superior al
aparatului și este formată din carcase exterioare și interioare.
1.
Trageți ușor carcasa exterioară de marginea de sus si spre sine. Rotiți
capacul interior al supapei de abur contra-sensului acelor de ceasornic și
scoateți-l.
2.
În caz de necesitate atent scoateți supapa de amestecat. Spălați toate
componentele supapei.
3.
Reasamblați în ordine inversă: puneți pasta de gumă la loc, aliniați crestă-
turile supapei principale la lele corespunzătoare de pe carcasa interioară
și rotiți carcasa interioară în sensul acelor ceasornicului. Montați supapa
de abur în soclul de pe această unitate.
ATENȚIE! Pentru evitarea deformării supapei de amestecat nu o răsuciți și nu
o trageți la scoatere, curățare și instalare.
Eliminarea condensului
În acest model condensul se acumulează într-o cavitate specială a aparatului
în jurul castronului.
Deschideți capacul, scoateți castronul. Condensul acumulat în cavitatea din
jurul castronului eliminați-l cu ajutorul unui prosop de bucătărie.
Curățarea camerei de lucru
În strictă conformitate cu instrucțiunile din acest manual probabilitatea căde-
rii lichidului, particuleleor de alimente sau resturi în interiorul camerei de lucru
a dispozitivului este minimală. Dacă contaminarea semnicativă totuși a avut
loc, trebuie să e curățată suprafața camerei, pentru a evita funcționarea in-
corectă sau deteriorarea dispozitivului.
Înainte de curățarea camerei de lucru a multierbătorului, asigurați-vă, că
dispozitivul este deconectat de la sursa de alimentare și complet răcit !
Pereții laterali ai camerei de lucru, suprafața discului de încălzire și senzorul
temperaturii centrale (situat în mijlocul discului de încălzire) le puteți curăța
cu un prosop sau burete hidratat (nu umed).Dacă utilizați detergent, trebuie să
scoateți cu grijă resturile pentru a elimina mirosurile nedorite în timpul pregă-
tirii ulterioare a mâncării.
După contactul cu corpuri străine în șanțul din jurul senzorului de temperatură
centrală, scoateți-le cu grijă, cu ajutorul unui pensete, fără a exercita nici o
presiune asupra carcasei senzorului.
La contaminarea suprafeței discului de încălzire este permisă utilizarea unui
burete umed de duritate medie sau unei perii sintetice.
La utilizarea regulată a dispozitivului cu timpul este posibilă schimbarea
totală sau parțială a culorii discului de încălzire.În sine acest lucru nu prezintă
un semn de defecțiune a dispozitivului și nu afectează funcționarea corectă a
acestuia.
Utilizarea funcției „SELF-CLEAN”
1. Umpleți castronul multierbătorului cu apă cu o treime și instalați-l în
carcasa dispozitivului. Asigurați-vă, că castronul este instalat fără distor-
siuni și este în strâns contact cu elementul de încălzire.
2. Închideți capacul multierbătorului până la xare. Conectați aparatul la
sursa de alimentare. Rotiți comutatorul de alimentare în poziția I.
3. Apăsați butonul „Menu” și selectați funcția „SELF-CLEAN” în lista de pro-
grame.
4. Pentru a lansa activitatea funcției, apăsați butonul „Start”. Pe așaj se va
așa numărătoarea inversă a timpului activității programului.
ATENȚIE! În regimul de autocurățare din supapa de abur detașabilă va ieși
abur erbinte și picături mici de apă. Pentru evitarea arsurilor nu vă aplecați
asupra multierbătorului în timpul activității acestei funcții și nu deschideți
capacul dispozitivului imediat la sfârșitul programului.
V. SFATURI PENTRU PREPARARE
Erori la pregătire și soluțiile lor
În tabelul reprezentat mai jos sunt colectate greșelile tipice, permise la pregă-
tirea mâncării în multierbătoare, sunt prevăzute cauzele posibile și căile de
soluționare.
Bucatele nu s-au pregătit până la urmă
Cauzele posibile Сăile de soluționare
Dumneavoastră ați uitat să închideți
capacul dispozitivului sau nu l-ați închis
ermetic, deaceea temperatura de pregă-
tire nu a fost îndeajuns înaltă
În timpul pregătirii nu deschideți capacul multi-
erbătorului fără necesitate.
Închideți capacul până la xare. Asigurați-vă, că
nimic nu împiedică închiderea ermetică a capacului
dispozitivului și guma de etanșare pe capacul inte-
rior nu este deformată
Castronul și elementul de încălzire
contactează rău, deaceea temperatura
de pregătire nu a fost îndeajuns înaltă
Castronul trebuie instalat în carcasa dispozitivului
exact,aderând strâns la partea de jos a discului de
încălzire.
Asigurați-vă, că în camera de lucru a multierbăto-
rului nu sunt elemente străine. Evitați contaminarea
discului de încălzire
Alegerea nefericită a ingredientelor
alimentare. Aceste ingrediente nu cores-
pund pentru pregătirea modului ales de
dumneavoastră sau dumneavoastră ați
ales programul greșit de pregătire.
Ingrediente sunt tăiate prea mari, sunt
încălcate proporțiile generale ale lei
produselor.
Dumneavoastră nu ați setat corect (nu
ați calculat) timpul de preparare.
Tipul rețetei alese de dumneavoastră nu
este potrivit pentru pregătirea în acest
multierbător
Este recomandabil să utilizați rețete vericate (adap-
tate pentru modelul acestui dispozitiv). Folosiți
rețete, în care puteți avea încredere cu adevărat.
Selecția ingredientelor, metoda lor de feliere, mar-
cajul proporțiilor, alegerea programului și timpului
de pregătire trebuie să corespundă rețetei alese
La pregătirea în abur: în castron este
prea puțină apă, pentru a asigura o
densitate adecvată a vaporilor
Turnați în castron apă în mod necesar în volumul
recomandat rețetei. Dacă aveți îndoieli, vericați
nivelul apei în procesul de pregătire
La prăjire
Dumneavoastră ați
turnat în castron
prea mult ulei vege-
tal
La prăjirea obișnuită este deajuns, ca uleiul să aco-
pere fundul castronului cu un strat subțire.
La prăjirea în friteuză urmați pașii rețetei corespu-
nzătoare
Excesul de umidi-
tate în castron
Nu închideți capacul multierbătorului la prăjire,
dacă aceasta nu este scris în rețetă. Produsele conge-
late înainte de prăjire este necesar să le decongelați
și să scurgeți apa din ele
La erbere: erberea în uscat a supei la
erberea produselor cu aciditate mare
Unele produse necesită un tratament special înainte
de erbere : spălare, mistuirea ș.m.d. Urmăriți reco-
mandările rețetei alese de către dumneavoastră