106
Pentru spălarea capacului interior din aluminiu:
• Deschideți capacul multicooker, în partea interioară a capacului apăsați
xatorul din plastic în sus până când se desprinde de capac;
• Trageți ușor capacul interior din aluminiu spre sine și în sus pentru a se
desprinde de capacul principal. Stergeți suprafețele ambelor capace cu
un prosop de bucătărie umed sau cu un burete. În caz de necesitate spălați
capacul detașat folosind detergent de spălat vase.
După spălare introduceți capacul de aluminiu în canelele inferioare de prin-
dere și xați-l de capacul principal, apăsați pe partea superioară a capacului
interior până la auzul unui semnal sonor. Capacul interior din aluminiu trebuie
să se xeze strâns.
Pentru curățarea supapei de aburi:
• Trageți cu acuratețe de capacul supapei în sus și spre sine. În interiorul
capacului rotiți xatorul supapei de aburi la maxim în direcția acelor de
ceasornic. Scoateți-l.
•
Scoateți cu atenție garnitura de etanșare a supapei din xator, spălați bine
supapa, xatorul și capacul. După uscare asamblați componentele în ordine
inversă și montați-l la loc.
Pentru a evita deformarea garniturii de etanșare a supapei este interzisг
оndoirea sau оntinderea acesteia.
În procesul de pregătire a mâncării este posibilă formarea unui condens care
la acest model se adună într-o adâncitură specială de pe corpul vasului în jurul
castronului. Condensatul poate înlăturat cu ușurință cu ajutorul unui șervețel
de bucătărie sau cu un prosop.
V I.
SFATURI PENTRU PREGĂTIREA
MÂNCĂRIURILOR
Greșeli în timpul pregătirii și modalitățile de rezolvare
În acest capitol au fost adunate greșelile tipice care sunt comise în pregătirea
mâncării în multicooker, au fost analizate cauzele posibile și modalitățile de
rezolvare.
MÂNCAREA NU S-A PREGĂTIT PÂNĂ LA CAPĂT
Cauze posibile Modalitatea de rezolvare
Ați omis să închideți capacul aparatului
sau nu l-ați închis sucient de bine, motiv
pentru care temperatura de pregătire nu
a fost sucient de mare.
În timpul pregătirii nu ridicați capacul multi-
cooker fără un motiv întemeiat.
Închideți capacul pînă la auzul unui clic. Vericați
dacă nu există alți factori care să împiedice în-
chiderea ermetică a capacului și dacă garnitura
de etanșare de pe capacul interior nu este
deformată.
Castronul și plita de încălzire contactează
prost, motiv pentru care temperatura de
pregătire nu a fost sucient de mare.
Castronul trebuie așezat x în corpul aparatului,
iar fundul trebuie să adere strîns cu plita de
încălzire.
Vericați dacă în camera de lucru a multicooker
nu sunt obiecte străine. Mențineți plita de
încălzire curată.
Alegerea necorespunzătoare a ingredien-
telor pentru mâncare. Aceste ingrediente
nu sunt potrivite pentru pregătire după
metoda pe care ați ales-o sau ați selectat
un program de pregătire necorespunzător.
Ingredientele sunt tăiate prea mare, au fost
încălcate proporțiile generale de așezare
a produselor în castron.
Nu ați setat (calculat) corect timpul de
pregătire.
Varianta rețetei selectate de dvs nu este
portivită pentru pregătire în multicooker.
Este bine să folosiți rețete vericate (adaptate
pentru acest model de aparat). Folosiți rețete în
care aveți încredere.
Alegerea ingredientelor, modul de tăiere,
proporțiile rețetei, selectarea programului și a
timpului de pregătire trebuie să corespundă
rețetei selectate de dvs.
În cazul pregătirii pe aburi: în castron este
prea puțină apă pentru a asigura o densi-
tate corespunzătoare aburului.
Turnați apă în castron respectînd cu strictețe
volumul recomandat în rețetă. Dacă aveți îndoi-
eli, vericați nivelul apei pe parcursul procesului
de pregătire.
În cazul prăjirii:
Ați turnat prea mult ulei în castron.
Exces de umiditate în castron.
În cazul unei prăjeli obișnuite este sucient ca
uleiul să acopere fundul castronului cu un strat
subțire.
În cazul prăjirii în friteuză urmați indicațiile
rețetei corespunzătoare.
Nu acoperiți capacul multicooker în timpul
prăjirii, chiar dacă acest lucru nu a fost menționat
în rețetă. Produsele proaspăt congelate trebuie
decongelate înainte de prăjire, vărsați surplusul
de apă.
În cazul erberii: evaporarea bulionului în
timpul erberii produselor cu o aciditate
crescută.
Unele produse necesită o prelucrare specială
înainte de erbere: spălare, călire etc. Urmați
recomandările rețetei pe care ați selectat-o.
În cazul coacerii
(aluatul nu s-a
copt):
În procesul de do-
spire aluatul s-a lipit
de capacul interior și
a acoperit supapa de
evacuare aburi.
Puneți o cantitate mai mică de aluat în castron.
Ați pus prea mult al-
uat în castron.
Scoateți aluatul din castron, întoarceți-l apoi
așezați-l înapoi în castron. Continuați coacerea
pînă la sfîrșit. Data viitoare puneți în castron o
cantitate mai mică de aluat.
PRODUSUL S-A FIERT PREA MULT
Ați greșit la alegerea tipului de
produs sau la selectarea (se-
tarea) timpului de pregătire.
Dimensiunile ingredientelor
sunt prea mici.
Folosiți o rețetă vericată (adaptată pentru acest model de
multicooker). Alegerea ingredientelor, modul de tăiere,
proporțiile rețetei, selectarea programului și a timpului de
pregătire trebuie să corespundă recomandărilor.
După nalizarea procesului de
pregătire mâncarea a stat prea
mult pe încălzirea automată.
Nu este recomandată folosirea îndelungată a funcției de
încălzire automată. Dacă la modelul dvs de multicooker este
prevăzută deconectarea prealabilă a acestei funcții, atunci
folosiți această posibilitate.
LA FIERBERE PRODUSUL SE REVARSĂ
La erberea terciului cu lapte
laptele se revarsă.
Calitatea și particularitățile laptelui pot depinde de locul
și de condițiile de producere. Se recomandă folosirea doar
a laptelui ultrapasteurizat cu un nivel de grăsime de pînă
la 2,5%. În caz de necesitate laptele poate diluat puțin
cu apă potabilă
Înainte de erbere ingredientele
nu au fost prelucrate sau prelu-
crate incorect (prost spălate
etc.).
Nu au fost respectate proporțiile
ingredietelor sau tipul produsu-
lui a fost ales greșit.
Folosiți o rețetă vericată (adaptată pentru acest model de
multicooker). Alegerea ingredientelor, modul de tăiere,
proporțiile rețetei, selectarea programului și a timpului de
pregătire trebuie să corespundă recomandărilor. Crupele
cu bob mare, carnea, peștele și fructele de mare spălați-le
întotdeauna în mai multe ape pînă cînd aceasta rămîne
curată.
MÂNCAREA SE ARDE
Castronul a fost prost spălat după mân-
carea precedentă.
Învelișul antiaderent al castronului este
deteriorat.
Înainte de a începe să gătiți vericați dacă cas-
tronul este spălat bine, iar suprafața
antiaderentă nu are defecțiuni.
Volumul total al ingredientelor este mai
mic decît cel recomandat în rețetă.
Folosiți o rețetă vericată (adaptată pentru acest
model de multicooker).
Ați selectat un timp prea mare de pregătire.
Reduceți timpul de pregătire sau urmați
indicațiile rețetei adaptate pentru acest model
de multicooker.
În cazul prăjirii: ați omis să turnați ulei în
castron; nu ați întors sau ați întors prea
tîrziu produsele în timpul prăjirii.
În cazul unei prăjiri obișnuite turnați în castron
doar puțin ulei: este sucient ca uleiul să aco-
pere fundul castronului cu un strat subțire.
Pentru o prăjire uniformă produsele din castron
trebuie amestecate periodic sau întoarse pe
cealaltă parte peste o perioadă de timp.
În cazul înăbușirii cu abur: în castron nive-
lul de umiditate este insucient.
Turnați în castron mai mult lichid. În timpul
pregătirii nu ridicați capacul multicooker decît
dacă nu este neapărat necesar.
În cazul erberii: în castron este prea puțin
lichid (nu sunt respectate proporțiile in-
gredientelor).
Respectați proporțiile corecte dintre lichide și
ingredientele solide.
În cazul coacerii: nu ați uns fundul și pereții
vasului cu ulei înainte de pregătire.
Înainte de a așeza aluatul în castron, ungeți
fundul și pereții vasului cu ulei (nu se recomandă
să turnați uleiul în castron!).
PRODUSUL ȘI-A PIERDUT FORMELE
Ați amestecat prea des produ-
sulu în castron
În cazul unei prăjeli obișnuite amestecați mâncarea la un
interval de 5-7 minute.
Ați setat un timp de pregătire
prea mare.
Reduceți timpul de pregătire sau urmați indicațiile rețetei
adaptate pentru acest model de aparat.
PRĂJITURA A IEȘIT UMEDĂ
Au fost folosite ingrediente nepotri-
vite care conferă un exces de umidi-
tate (legume suculente sau fructe,
fructe congelate, smîntînă etc.).
Alegeți ingredientele în conformitate cu rețeta de
coacere. Încercați să nu alegeți produse care conțin
prea multă apă sau folosiți-le cît mai puțin posibil.
Ați ținut prea mult timp prăjitura în
multicooker-ul închis.
Încercați să scoateți prăjitura din castron imediat după
terminarea coacerii. În caz de necesitate puteți lăsa
prăjitura în multicooker pentru o scurtă perioadă de
timp cu funcția de încălzire automată pornită.
PRĂJITURA N-A CRESCUT
Ouăle cu zahărul n-au fost bătute sucient de bine.
Folosiți o rețetă verificată
(adaptată pentru acest model
de multicooker). Alegerea in-
gredientelor, modul de prelu-
crare preventivă, proporțiile
rețetei trebuie să corespundă
recomandărilor.
Aluatul a stat prea mult cu praful de copt
Nu ați cernut făina sau ați frămîntat defectuos aluatul.
Au făcute greșeli la unerea ingredientelor.
Rețeta aleasă de dvs nu se portivește pentru coacerea în
acest model de multicooker.
La o serie de modele de multicooker REDMOND în programele «STEW/
CHILLI» și «SOUP» în cazul unei cantități insuciente de lichid se activează
sistemul de protecție de supraîncălzire a aparatului. In acest caz programul
de pregătire se oprește, iar aparatul trece în regim de încălzire automată.
Timpul recomandat pentru pregătirea diverselor produse pe
aburi
Nr. Produsul
Greutate,
g/cant.
Cantitatea
de apă, ml
Timpul de
pregătire,
min
1 File de porc/vită (cubulețe 1,5 х 1,5 сm) 500 500 20/30
2 File de oaie (cubulețe 1,5 х 1,5 сm) 500 500 25