Panasonic SD257WTS Instrucțiuni de utilizare

Tip
Instrucțiuni de utilizare

Acest manual este potrivit și pentru

Panasonic
®
Aparat automat
pentru pregătirea pâinii
INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE
ŞI REŢETE (uz gospodăresc)
Model Nr.SD-257/SD-256
Vă mulţumim pentru achiziţionarea acestui produs Panasonic
• Vă rugăm să citiţi cu atenţie instrucţiunile înainte de a utiliza acest produs şi păstraţi acest
manual pentru o utilizare viitoare.
• Aceste instrucţiuni de operare sunt destinate pentru două modele diferite. Explicaţiile se axează
în principal pe modelul SD-257.
(Vezi pagina 8 pentru diferenţele funcţiilor celor două.)
Acest produs este destinat numai pentru uz gospodăresc
2
Cuprins
Înainte de utilizare
• Instrucţiuni de siguranţă. ..................................................................................................................... 3
• Diferenţele dintre SD-257 şi SD-256 ................................................................................................... 4
Lista tipurilor de pâine şi opţiuni de coacere ....................................................................................... 4
Accesorii / Identificarea părţilor ......................................................................................………………6
Mod de utilizare
• Ingrediente panificaţie......................................................................................................................... 8
Coacere pâine „BAKE/COACERE” ......................................................................... ………………….10
Prepararea aluatului „DOUGH/ALUAT” ............................................................................................ 12
• atunci când adăugaţi şi alte ingrediente ............................................................................................ 13
• Coacere brioşe............................................................................................... ……………………......14
• Coacere prăjituri................................................................................................................................ 16
Reţete
• Reţete pâine................................................................................................. ………………………….17
• Reţete aluat...................................................................................................…………………..……..18
• Reţete prăjituri............................................................................................. …………………………..18
• Utilizarea programului "fără gluten"................................................................................................... 19
• Reţete AVEVE..............................................................................................……………………...…..20
Curăţare
• Întreţinere & Curăţare........................................................................................................................ 22
Pentru a proteja stratul anti-aderent
Pentru a proteja stratul anti-aderent.................................................................................................. 23
Remedierea problemelor
• Rezolvarea problemelor .................................................................................................................... 23
3
Instrucţiuni de siguranţă
Măsuri de siguranţă importante
Amplasare
Nu folosiţi aparatul în aer liber sau în imediata apropiere a surselor de căldură
sau în camere unde umiditatea este mare.
Poziţionaţi aparatul de pâine pe un blat de lucru termo-rezistent ferm, uscat,
curat, plan, la cel puţin 10 cm (4 ţoli) de marginea blatului de lucru.
Nu aşezaţi pe suprafeţe instabile sau pe elemente electrice cum ar fi
frigiderele sau pe materiale, cum ar fi feţe de masă.
În timpul coacerii, carcasa se încălzeşte. Aparatul de pâine ar trebui să fie
aşezat la cel puţin 5 cm (2 ţoli) distanţă de pereţi şi alte obiecte.
Atenţie
1.
În cazul în care cablul de alimentare este deteriorat, acesta trebuie să fie
înlocuit de către producător, agentul de serviciu sau de o persoană calificată, pentru a evita orice
pericol.
2.
Nu încercaţi să reparaţi sau să demontaţi acest produs. (Consultaţi un reprezentant Panasonic
pentru inspecţie, etc.)
3.
Nu scufundaţi aparatul, cablul de alimentare sau ştecărul în apă sau în orice fel de lichid.
4.
Nu se lăsaţi cablul de alimentare să atârne peste marginea mesei sau să atingă
o suprafaţă fierbinte.
5.
Nu scoateţi tava de pâine şi nu deconectaţi aparatul de pâine în timpul
funcţionării. (În cazul în care programul este oprit la jumătate, funcţionarea se
va întrerupe cu excepţia cazului în care aparatul de pâine este repornit sau
alimentarea este restabilită în 10 minute.)
6.
Nu atingeţi, bloca sau acoperi găurile pentru ventilaţia aburului în timpul utilizării.
7.
Suprafeţele sunt pot fierbinţi în timpul utilizării.
8.
Pentru a evita arsurile, folosiţi întotdeauna mănuşi când scoateţi tava de pâine
şi pâinea. De asemenea, fiţi atenţi atunci când scoateţi lama de frământare.
9.
Ţineţi pe priză atunci când conectaţi / scoateţi din priză.
10.
Păstraţi întotdeauna interiorul unităţii şi tava de pâine curate. (Pentru a vă
asigura că programele funcţionează cu succes)
11.
Acest aparat nu este destinat utilizării de către persoane (inclusiv copii) cu capacităţi fizice,
mentale sau senzoriale reduse sau lipsite de experienţă şi cunoştinţe, cu excepţia cazului în care
acestora li s-a acordat supraveghere sau instruire cu privire la utilizarea aparatului de către o
persoană responsabilă pentru siguranţa lor.
Copiii trebuie supravegheaţi pentru a se asigura că nu se joacă cu aparatul.
12.
Acest produs este destinat pregătirii pâinii, aluatului şi prăjiturilor aşa cum este detaliat în
următoarele instrucţiuni.
Informaţii privind eliminarea deşeurilor pentru utilizatorii de echipamente electrice şi
electronice (gospodării private)
Acest simbol de pe produsele şi / sau documentele de însoţire înseamnă că produsele
electrice şi electronice uzate nu ar trebui să fie amestecate cu deşeurile menajere generale.
Pentru un tratament adecvat, recuperare şi reciclare, vă rugăm să duceţi aceste produse la
punctele de colectare desemnate, unde vor fi acceptate gratuit. Alternativ, în unele ţări aveţi
posibilitatea de returnare a produselor dumneavoastră la distribuitorul local prin
achiziţionarea unui produs nou echivalent.
Eliminând acest produs în mod corect veţi ajuta la economisirea unor resurse valoroase şi
la prevenirea oricăror efecte negative asupra sănătăţii umane şi a mediului care ar putea apărea din
manipularea necorespunzătoare. Vă rugăm să luaţi legătura cu autoritatea locală pentru detalii suplimentare
privind cel mai apropiat punct de colectare desemnat.
Se pot aplica sancţiuni pentru eliminarea incorectă a deşeurilor de acest tip, în conformitate cu legislaţia naţională.
Pentru societăţile din Uniunea Europeană
Dacă doriţi să vă debarasaţi de echipamente electrice şi electronice, vă rugăm să vă contactaţi distribuitorul
sau furnizorul pentru informaţii suplimentare.
Informaţii privind eliminarea în ţări din afara Uniunii Europene
Acest simbol este valabil numai în Uniunea Europeană.
Dacă doriţi să renunţaţi la acest produs, vă rugăm să contactaţi autorităţile locale sau distribuitorul şi să
solicitaţi metoda corectă de eliminare
4
Diferenţe între
SD-257 şi SD-256
Lista tipurilor de pâine
Funcţiile disponibile şi timpul necesar
Aceste instrucţiuni sunt pentru
două maşini de pâine diferite
Este disponibil modul pâine de secară
Dacă utilizaţi stafide,
nuci sau cereale,
acestea se adaugă
în mod automat.
(P. 13)
Ingredientele
suplimentare ar trebui
adăugate manual
atunci când se aude
avertizarea sonoră.
(P. 13)
Fotografiile şi ilustraţiile din acest manual sunt ale
modelului SD-257
Opţiuni
Mod pâine Opţiuni coacere
Dimensi
-une
Crustă Timp
BAKE (COACERE)
BAKE RAPID
(COACERE RAPIDĂ)
Principal
Pregătire pâine cu făină albă din
grâu dur, etc.
BAKE RAISIN
(COACERE CU
STAFIDE)
*
1
*
3
DOUGH
(ALUAT)
DOUGH RAISIN
(ALUAT CU
STAFIDE)
BAKE (COACERE)
BAKE RAPID
(COACERE
RAPIDĂ)
Grâu integral
Pregătire pâine cu făină din
grâuintegral, etc.
BAKE RAISIN
(COACERE CU
STAFIDE)
*
3
DOUGH
(ALUAT)
DOUGH RAISIN
(ALUAT CU STAFIDE)
Secară
(doar SD-257)
BAKE
(COACERE)
Pregătire pâine cu făină de
secară.
DOUGH
(ALUAT)
BAKE
(COACERE)
Pâine franţuzească
Face pâine cu făină din grâu dur
pentru o textură şi o crustă
crocante.
DOUGH
(ALUAT)
Pâine italienească
Pregătire pâine uşoară pentru a fi
consumată cu paste etc.
BAKE
(COACERE)
brioşe
Pregătire pâine bogată,
aromatizată cu ouă şi unt
BAKE
(COACERE)
sandwich
Pregătire pâine cu o crustă moale
şi textura ideale pentru a face
sandwich-uri.
BAKE
(COACERE)
Fără gluten
Pregătire pâine folosind amestec
de pâine fără gluten.
BAKE
(COACERE)
*
2
pizza
Face aluat de pizza.
DOUGH
(ALUAT)
Doar coacere
pregătire fursecuri şi prăjituri.
BAKE
(COACERE)
*1 Disponibil doar „LIGHT/UŞOR” or „MEDIUM/MEDIU”.
*2 Disponibil doar „MEDIUM/ MEDIU” or „DARK/ ÎNCHIS
Dispozitiv de
dozare stafide
Spaţiu de stocare
pentru lingura
de măsurat
5
Şi opţiuni de coacere
timpul necesar pentru fiecare proces va diferi în funcţie de temperatura camerei
Procese
LINIŞTIRE FRĂMÂNTARE CREŞTERE COACERE Total
25 min-60 min 15-30 min 1 oră 50 min-2 ore 20 min
50 min 4 ore
15-20 min aprox. 1 oră 35 min-40 min 1 oră 55 min-2 ore
25 min-60 min 15-30 min 1 oră 50 min-2 ore 20 min
50 min 4 ore
25 min-50 min 15-30 min 1 oră 10 min-1 oră 30min 2 ore 20 min
25 min-50 min 15-30 min 1 oră 10 min-1 oră 30min 2 ore 20 min
1 oră-1 oră 40 min 15-25 min 2 ore 10 min-2 ore 50 min
50 min 5 ore
15 min-25 min 15-25 min 1 oră 30 min-1 oră 40 min
45 min 3 ore
1 oră -1 oră 40 min 15-25 min 2 ore 10 min-2 ore 50 min
50 min 5 ore
55 min-1 oră 25 min 15-25 min 1 oră 30 min-2 ore 3 ore 15 min
55 min-1 oră 25min 15-25 min 1 oră 30 min-2 ore 3 ore 15 min
45 min-60 min aprox. 10 min 1 oră 20 min-1 oră 35min 1 oră 3 ore 30 min
45 min-60 min aprox. 10 min 2 ore
40 min-2 ore 5 min 10-20 min 2 ore 45 min-4 ore 10 min
55 min 6 ore
40 min-1 oră 45 min 10-20 min 1 oră 35 min-2 ore 40 min
3 ore 35 min
30 min-1 oră 10-15 min 2 ore 25 min-3 ore 50 min 4 ore 30 min
30 min 25-35 min 1 oră 30 min 50 min 3 ore 30 min
1 oră -1 oră 40 min 15-25 min 2 ore 10 min-2 ore 50 min
50 min 5 ore
15 mm 1 oră 45 min 2 ore
(PLĂMĂDIRE)
10 min-18 min
(CREŞTERE)
7-15 min
(PLĂMĂDIRE)
aprox 10 min
(CREŞTERE)
aprox 10 min
45 min
30 min-1 oră 30 min 30 min-1 oră 30 min
*3 Cronometrul poate fi utilizat doar pentru SD-257
6
Accesorii / Identificarea părţilor
Unitatea principală
Dispozitiv de dozare stafide (doar SD-257)
Componentele introduse în distribuitorul de stafide vor cădea în tava de pâine în mod automat la
selectarea "BAKE RAISIN / Coacere cu stafide" sau modul „RAISIN DOUGH / Aluat cu stafide".
Consultaţi pag.13 pentru ingredientele care pot fi introduse în dispozitivul de dozare stafide
Capac dispozitiv de dozare
Capac
Clapa dispozitivului de
dozare stafide (doar SD-257)
Lamă de frământat
(pâine de secară) (doar SD-257)
Lamă de frământat
(pâine de grâu)
Mâner
Tavă de pâine
Panou de control
Accesorii
Lingură de măsurat
Pentru zahăr, sare,
drojdie, etc.
Cană de măsurat
Pentru lichide
max. 310 ml
creşteri 10 ml
Lingură
marcaje
½
Linguriţă
marcaje ¼,
½, ¾
Acest aparat nu este destinat a fi utilizat cu ajutorul unui cronometru extern sau a unui sistem separat de control de la distanţă
7
Panoul de control
Stare funcţionare
REST / ODIHNA: Afişat în timpul stării iniţiale sau la funcţionarea cronometrului când se
reglează temperatura tăvii de pâine şi ingredientele înainte de frământat.
POWER ALERT / AVERTIZARE PUTERE: Afişat când există o problemă cu sursa de
alimentare
TEMP: Afişat când unitatea este fierbinte – permite răcirea înainte de utilizare
Opţiuni selectate
Timp rămas până la finalizare
* Acesta este afişajul SD-257. Această imagine prezintă toate cuvintele şi simbolurile, dar în timpul funcţionării, vor fi afişate doar cele relevante.
SELECT
(Selectaţi):
Alegeţi tipul de pâine
sau de aluat
Principal
Grâu integral
Secară (doar SD-257)
Pâine franţuzească
Pâine italienească
Brioşe
Sandwich
Fără gluten
Pizza
Doar
coacere
OPTION
(Opţiuni):
Alegeţi între a pregăti pâine, aluat
sau brioşe şi utilizaţi opţiunile
„BAKE RAPID/ COACERE
RAPIDĂ” sau „BAKE RAISIN/
COACERE CU STAFIDE”
„DOUGH RAISIN/ ALUAT CU
STAFIDE
Ex. (principal)
BAKE
(coacere)
coacere pâine (frământare, creştere, coacere)
BAKE RAPID/
COACERE RAPIDA
Proces mai rapid de coacere
BAKE RAISIN/
COACERE CU STAFIDE
Coace pâine cu ingrediente suplimentare
DOUGH/ ALUAT
Pregătire aluat
(frământare, creştere)
DOUGH RAISIN/ ALUAT
CU STAFIDE
Pregătire aluat cu ingrediente suplimentare
SIZE (Dimensiune)
Alegeţi dimensiunea
pâinii
Culoare:
Alegeţi culoarea
crustei
DESCHISA
(MEDIE)
ÎNCHISĂ
CRONOMETRU:
Setaţi timpul de
amânare (timpul până
când pâinea este gata)
sau setaţi timpul de
coacere în modul
BAKE ONLY
(doar coacere)
Start/Stop
(pornire / oprire)
Iniţiază programul sau
anulează /opreşte
programul (Pentru a
anula /opri, apăsaţi
pentru mai mult
de o secundă)
8
Ingrediente pentru pâine
Făina
Principalul ingredient al pâinii, produce gluten, (ajută pâinea să crească, îi dă o textură fermă)
Utilizaţi făină din grâu dur.
Nu utilizaţi făină uşoară sau integrală.
Făina trebuie să fie cântărită.
Făina din grâu dur este măcinată din
grâu dur şi are un conţinut ridicat de
proteine care este necesar pentru
dezvoltarea glutenului. Bioxidul de
carbon produs în timpul fermentării
este prins în reţeaua elastică de
gluten, ducând la creşterea aluatului
Făina albă
Obţinută din măcinarea
boabelor de grâu, excluzând
tăţele şi germenii. Cel mai
bun sortiment de făină pentru
pâine este o făină marcată
"pentru coacerea pâinii".
Nu utilizaţi făină integrală
sau care creşte singură ca
substitut pentru făina de
pâine
Făina din grâu integral
Obţinută din măcinarea completă a
boabelor de grâu, inclusiv tăţele şi
germenii. Conduce la obţinerea unei
pâini foarte hrănitoare.
Această pâine este mai joasă şi mai grea
decât cea coaptă din făină albă
Făina de secară
Obţinută din măcinarea boabelor de secară.
Conţine mai mult fier, magneziu şi potasiu
decât făina albă, necesare pentru sănătatea
omului. Dar nu are suficient gluten. Duce la
obţinerea unei pâini dense, grele. Nu utilizaţi
o cantitate mai mare decât cea prevăzută
(poate suprasolicita motorul).
Drojdia uscată
Ajută la creştere pâinii.
Asiguraţi-vă că folosiţi drojdie uscată care nu necesită pre-fermentare (nu utilizaţi drojdie
proaspătă sau uscată care necesită fermentare înainte de utilizare).
Este recomandată drojdia pe care scrie „drojdie instant”.
Dacă se utilizează drojdie din pachete, sigilaţi pachetul imediat după utilizare şi păstraţi la
frigider. (Utilizaţi în timpul perioadei recomandate de producător)
Produse lactate
Adaugă savoare şi valoare nutriţională.
Dacă utilizaţi lapte în loc de apă, valoarea nutriţională a pâinii
va fi mai ridicată, dar nu îl utilizaţi în setarea cronometrului
deoarece nu se păstrează proaspăt peste noapte.
Reduceţi cantitatea de apă proporţional cu cantitatea de lapte
utilizată
9
Apa
Utilizaţi apă de la robinet.
Utilizaţi apă călduţă în cazul setărilor „RAPID”, RYE
„secară” sau GLUTEN FREE „fără gluten” într-o cameră
rece.
Utilizaţi apă răcită în cazul RYE„secară”, FRENCH
„franţuzească” sau BRIOCHE „brioşe” într-o cameră
caldă.
Întotdeauna măsuraţi lichidele utilizate cu cana de
măsurat furnizată
Sare
Îmbunătăţeşte aroma şi întăreşte glutenul pentru a ajuta
la creşterea pâinii.
Pâinea poate descreşte /pierde aroma dacă nu se
măsoară corect
Grăsimi
Adaugă savoare şi frăgezime pâinii
Este recomandată utilizarea untului sau a margarinei
Z
ahăr (granulat, brun, miere, melasă etc.)
Nutritiv pentru drojdie, îndulceşte şi adaugă savoare
pâinii, schimbă culoarea crustei.
Utilizaţi mai puţin zahăr dacă utilizaţi stafide sau alte
fructe care conţin fructoză
Dacă se utilizează un amestec pentru pâine...
Amestecul de pâine care include drojdie
1 Introduceţi amestecul în tava de pâine, apoi adăugaţi
apă. (Urmaţi instrucţiunile de pe pachet pentru
cantitatea de apă)
2 Selectaţi modul „Basic (principal) - „BAKE RAPID/
COACERE RAPIDA” , alegând o dimensiune în
conformitate cu cantitatea de amestec, şi începeţi
coacerea.
• 600g-XL • 500g-L
Pentru anumite amestecuri nu este clar câtă drojdie
este inclusă, deci pentru obţinerea unor rezultate
optime, sunt necesare câteva încercări
Amestec de pâine cu plic separat de drojdie
1 Mai întâi introduceţi drojdia în tava de pâine, apoi
amestecul de pâine, apoi apa.
2 Setaţi aparatul conform tipului de făină inclus în
amestec, şi începeţi coacerea.
Făină albă, făină maro principal
Făină din grâu dur, făină multicereale
WHOLE WHEAT (grâu integral)
făină secară RYE (secară) (doar SD-257)
Coacerea de brioşe cu amestec de brioşe
Selectaţi BRIOCHE (brioşe) sau BASIC /principal -
BAKE RAPID (COACERE RAPIDA)- dimensiune
„MEDIUM” -„LIGHT (deschis). (P.25)
Puteţi da un gust mai bun pâinii adăugând alte
ingrediente:
Ouă
Îmbunătăţesc valoarea nutritivă şi
colorează pâinea. (cantitatea de
apă trebuie redusă proporţional ).
Bateţi ouăle la adăugare.
Tăţe
Cresc conţinutul de fibre al pâinii.
• Utilizaţi max. 75 ml (5 linguri).
Germeni de grâu
Oferă pâinii o aromă de nuci.
• Utilizaţi max. 60ml (4 linguri).
Condimente
Intensifică aroma pâinii.
• Utilizaţi doar o cantitate mică
(1-2 linguri).
10
Coacerea pâinii
La Pag. 17 veţi găsi
Reţete de pâine
Introduceţi ingredientele în tava de pâine.
Lama de frământat
Scoateţi tava de pâine
şi fixaţi lama de frământat
Rotiţi tava de pâine
Scoateţi tava
Fixaţi bine lama de
frământat pe ax
Verificaţi axul şi interiorul lamei de
frământat pentru a vă asigura că sunt
curate (P.22)
Când pregătiţi pâine de secară, utilizaţi lama
de frământat specifică (doar SD-257)
Lama se fixează cu uşurinţă în loc dar trebuie
să atingă fundul tăvii de pâine.
Pregătirea pâinii cu ingrediente
suplimentare (Pag. 13) (doar Sd-257)
Curăţaţi şi uscaţi înainte
Deschideţi capacul
dispozitivului de dozare
Introduceţi ingredientele
Închideţi capacul
Introduceţi ingredientele măsurate
în tava pâine
Introduceţi drojdia uscată la fund
(pentru a nu atinge ulterior
lichidul)
Acoperiţi drojdia cu toate
ingredientele uscate (făină, zahăr,
sare, etc.)
Făina trebuie cântărită
Turnaţi apa şi celelalte lichide
Ştergeţi orice urme de umezeală
şi făină din exteriorul tăvii.
Introduceţi tava în aparatul de
pâine rotind-o uşor de la stânga la
dreapta. Lăsaţi mânerul în jos.
Închideţi capacul
Nu deschideţi capacul până
când pâinea nu este gata
(afectează calitatea pâinii)
Alimentaţi aparatul de pâine
la o priză de 230 V
11
Setaţi programul şi puteţi începe Scoateţi pâinea
* Acesta este afişajul SD-257
Alegeţi un tip de pâine
(Selectaţi)
Alegeţi o opţiune de coacere
(Opţiune)
Vezi P.5 pentru dimensiuni disponibile şi crustă
Pentru a schimba dimensiunea
Pentru a schimba culoarea crustei
Pentru a seta timpul
De exemplu, este ora 21.00 şi doriţi ca pâinea să fie gata la ora 06.30
în dimineaţa următoare:
setaţi timpul la „9.30” (9 ore şi 30 minute din momentul respectiv).
9h30m
de acum
Timpul curent Timpul de pregătire
Apăsând butonul o dată veţi adăuga 10 minute la timpul programat
(pentru a avansa mai rapid, menţineţi butonul apăsat).
Apăsaţi butonul START (Pornire)
(pornire/oprire)
Timpul aproximativ până la sfârşitul programului ales
Atunci când la început este afişat Start (pornire), va începe programul
„Basic / BAKE” (principal / coacere)
Opriţi alimentarea atunci când pâinea
este gata
(veţi auzi un sunet intermitent de 8 ori)
(pornire / oprire)
Scoateţi pâinea imediat
Mănuşă
cuptor
Tavă pâine
Lăsaţi la răcit pe un raft
Scoateţi din priză după utilizare
(trăgând de ştecăr)
în cazul în care nu apăsaţi SOP (oprire) şi nu
scoateţi pâinea pentru răcire, aparatul de
pâine va menţine căldura pentru a împiedica
formarea condensului în pâine.
totuşi, acest lucru va accelera colorarea crustei
şi de aceea, după coacere, opriţi unitatea,
scoateţi pâinea imediat pentru ase răci.
dacă lăsaţi pâinea să se răcească în tava de
pâine, acest lucru va determina formarea
condensului. De aceea, lăsaţi la răcit pe un
raft pentru a asigura o calitate optimă a pâinii.
12
Prepararea aluatului
Pentru reţete de aluat,
consultaţi P.18
Pentru anulare /
oprire / după pornire
(menţineţi apăsat
pentru mai mult
de 1 secundă)
Pregătiri (P.10) 1 Introduceţi lama de frământare în tava de pâine
2 Introduceţi ingredientele în tava de pâine în ordinea specificată în reţetă
3 Aşezaţi tava de pâine în unitatea principală şi conectaţi aparatul la priza de alimentare.
Alegeţi tipul de aluat
(Selectare)
Selectaţi DOUGH (aluat)
(Opţiune)
Porniţi aparatul
(pornire/
oprire)
Timpul aproximativ până la sfârşitul programului ales
Apăsaţi STOP (oprire) şi scoateţi aluatul
Atunci când aparatul emite un sunet intermitent de 8 ori.
Pentru opţiunile de aluat nu puteţi programa timpul.
(exceptând pizza)
Puteţi alege între tipurile de aluat „basic” (principal),
„whole wheat” (grâu integral), „rye” (secară) (numai
la modelul SD-257), „french” (pâine franţuzească) şi
pizza.
Opţiunile disponibile includ „DOUGH RAISIN” (aluat
cu stafide)
pentru „basic” (principal) sau
„whole wheat” (grâu integral)
Selectaţi „DOUGH RAISIN” (aluat cu stafide) dacă
doriţi să adăugaţi şi alte ingrediente la aluat (P.13)
(introduceţi în dispozitivul de dozare sau în tava de
pâine).
Pentru alte moduri în afara celui pentru pizza,
imediat după pornire va începe un proces de
liniştire, urmat de frământare şi dospire.
Atunci când utilizaţi modul „DOUGH RAISIN” (aluat
cu stafide)
(SD-257)
Ingredientele din dispozitivul de dozare sunt
introduse automat în timpul procesului de
frământare. (SD-256)
După pornire, deschideţi capacul la avertizarea
sonoră şi introduceţi ingredientele suplimentare în
tava de pâine.
Modelaţi aluatul finisat şi lăsaţi-l să crească a doua
oară conform reţetei, apoi coaceţi în cuptor.
13
Atunci când adăugaţi şi alte ingrediente...
Opţiune – buton opţiuni
Adăugarea de ingrediente suplimentare la pâine sau aluat
Selectând opţiunea „RAISIN” (stafide), puteţi amesteca ingredientele preferate în aluat pentru a prepara numeroase feluri de pâine
aromată.
SD-257 (cu dispozitiv de dozare stafide)
Introduceţi doar ingredientele
suplimentare în dispozitivul de
dozare sau în tava de pâine
înainte de pornire.
SD-256 (fără dispozitiv de dozare stafide)
După ce aţi apăsat START (pornire),
timpul rămas până la adăugarea
ingredientelor va fi afişat, iar avertizarea
sonoră se va auzi când acest timp expiră.
Apoi va fi afişat timpul rămas până
la finalul programului.
Ingrediente solide,
ingrediente insolubile
Introduceţi ingredientele suplimentare în
dispozitivul de dozare şi setaţi aparatul pe
modul „RAISIN” (stafide)
Ingrediente moi / vâscoase, ingrediente solubile
Introduceţi aceste ingrediente în tavă
împreună cu toate celelalte ingrediente
(nu este necesar modul „RAISIN”
(stafide)
Fructe uscate
Tăiaţi fructele în cuburi de aproximativ 5mm.
Ingredientele glasate se pot lipi de dispozitivul de
dozare şi nu vor cădea în tavă.
Fructe proaspete, fructe macerate în alcool
Folosiţi numai cantităţile specificate în
reţetă, deoarece conţinutul de apă al
ingredientelor va afecta consistenţa pâinii.
Alune
Tocaţi fin
Alunele micşorează efectele glutenului, deci evitaţi
folosirea unor cantităţi prea mari.
Brânză, ciocolată
Seminţe
Seminţele mari, tari, pot zgâria pereţii dispozitivului de
dozare şi ai tăvii.
Aceste ingrediente nu pot fi introduse în dispozitivul de dozare
deoarece se vor lipi de acesta şi nu vor cădea în tavă
Ierburi
Utiliza
ţi aproximativ 1-2 linguri de ierburi uscate.
Pentru ierburi proaspete, urmaţi instrucţiunile din reţetă.
Şuncă, salam
Uneori, ingredientele cu conţinut de grăsimi se pot lipi
de dispozitivul de dozare şi nu vor cădea în tavă.
Pentru cantităţile necesare din fiecare ingredient, urmaţi reţeta.
Selectaţi atunci când coaceţi pâine „BAKE
RAISIN” (coacere stafide)
Selectaţi atunci când preparaţi aluat
„DOUGH RAISIN” (aluat cu stafide)
Timp – apăsaţi acest buton după ce aţi
apăsat butonul de pornire, iar becul este
aprins, pentru a vedea cât timp trebuie să
aşteptaţi până la finalizarea coacerii (numai
pentru modelul SD-256).
14
Coacere brioşe
Linguriţe de drojdie uscată 1 ¼
Făină din grâu dur, tip 550 400g (14oz)
Linguriţe de sare 1 ½
Linguri de zahăr 4
Linguri de lapte degresat (pudră) 2
Unt (tăiaţi cuburi de 2-3cm şi păstraţi
la frigider)
120g
(4.2oz)
Apă 140ml
Ouă 2 (100g)
Pregătiri (P.10) 1 Introduceţi lama de frământare în tava de pâine
2 Introduceţi ingredientele în tava de pâine în ordinea specificată în reţetă
3 Aşezaţi tava de pâine în unitatea principală şi conectaţi aparatul la priza de alimentare.
Selectaţi „brioche” (brioşe)
(selectare)
Porniţi aparatul
(pornire / oprire)
Timpul aproximativ până la sfârşitul programului ales
Se va aprinde becul de pornire / oprire
Apăsaţi STOP (oprire) şi scoateţi pâinea
Atunci când aparatul emite un sunet intermitent de 8 ori.
Lumina intermitentă pornire / oprire se va stinge
15
Atunci când pregătiţi pâine aromată bogată
în unt sau dacă adăugaţi şi alte ingrediente...
Linguriţe de drojdie uscată 1 ¼
Făină din grâu dur, tip 550 400g (14oz)
Linguriţe de sare 1 ½
Linguri de zahăr 4
Linguri de lapte degresat (pudră) 2
Unt (tăiaţi cuburi de 2-3cm şi păstraţi la
frigider)
120g
(4.2oz)
Apă 140ml
Ouă 2 (100g)
Unt care va fi adăugat mai târziu (tăiaţi
cuburi de 1-2 cm şi păstraţi la frigider)
70g (2,6oz)
Pregătiri (P.10) 1 Tăiaţi untul care va fi adăugat mai târziu în cuburi de 1-2 cm şi păstraţi la frigider
2 Introduceţi lama de frământare în tava de pâine
3 Introduceţi ingredientele în tava de pâine în ordinea specificată în reţetă
4 Aşezaţi tava de pâine în unitatea principală şi conectaţi aparatul la priza de alimentare.
Selectaţi „brioche” (brioşe)
(selectare)
Selectaţi „BAKE BUTTER” (coacere unt)
(opţiuni)
Porniţi aparatul
(pornire / oprire)
Timpul aproximativ până la adăugarea untului suplimentar sau a stafidelor
Se va aprinde becul de pornire / oprire
Introduceţi cuburile de unt care se adaugă mai târziu
la 5 minute după sunetul intermitent
(după 5 minute, continuaţi să frământaţi)
după 5 minute
Unt coacere
Timpul aproximativ până la sfârşitul programului ales
Apăsaţi STOP (oprire) şi scoateţi pâinea
Atunci când aparatul emite un sunet intermitent de 8 ori.
Lumina intermitentă pornire / oprire se va stinge
Atunci când adăugaţi şi alte ingrediente, cum
ar fi stafide, adăugaţi-le odată cu untul
(utilizaţi maxim 150g din aceste ingrediente)
Nu adăugaţi unt după ce afişajul indică timpul
rămas (P.25).
16
Coacere prăjituri
Pentru reţete de
prăjituri, consultaţi
P.18
Pentru anulare / oprire /
după pornire (menţineţi
apăsat pentru mai mult
de 1 secundă)
Scoateţi lama de frământare
Pregătiri
(P.10)
1 Pregătiţi ingredientele conform reţetei
2 Căptuşiţi tava de pâine cu hârtie de copt şi turnaţi ingredientele amestecate
3 Aşezaţi tava de pâine în unitatea principală şi conectaţi aparatul la priza de alimentare.
Căptuşiţi cu hârtie de copt
(prăjiturile sau biscuiţii
pentru ceai se vor arde dacă
sunt aşezate direct pe tavă)
Selectaţi „bake only” (numai coacere)
(selectare)
Setaţi timpul de coacere
(timp)
Porniţi aparatul
(pornire / oprire)
Timpul aproximativ până la sfârşitul programului ales
Apăsaţi STOP (oprire) când aparatul emite un sunet intermitent şi
verificaţi dacă procesul de coacere este complet, scoateţi tava
În cazul în care coacerea nu este completă Repetaţi paşii 1-3
(timpul total de coacere, inclusiv coacerea suplimentară, trebuie să fie
de maxim 90 minute)
Nu puteţi utiliza funcţia de programare în
modul „Bake only” (numai coacere)
(această tastă setează numai timpul de
coacere).
Pentru a verifica dacă prăjitura s-a copt
complet, introduceţi o scobitoare în mijlocul
prăjiturii sau al biscuiţilor pentru ceai - sunt
gata dacă aluatul nu se lipeşte de
scobitoare.
Fiţi atenţi!
Frige!
17
Reţete de pâine
PÂINE ALBĂ
Selectaţi BASIC (principal)
Opţiunea BAKE / BAKE RAPID (coacere / coacere rapidă)
M L XL
Linguriţe de drojdie uscată
(linguriţe pentru opţiunea BAKE
RAPID (coacere rapidă)
1
(2)
1
(2)
1 ½
(2 ½ )
Făină din grâu dur, tip 550 400g 500 g 600 g
Linguriţe de sare 1 ½ 1 ½ 2
Linguri de zahăr 1 1 ½ 2
Unt 20 g 30 g 40 g
Apă 280 ml 350 ml 420 ml
PÂINE DIN GRÂU INTEGRAL
Selectaţi WHOLE WHEAT (grâu integral)
Opţiunea BAKE / BAKE RAPID (coacere / coacere rapidă)
M L XL
Linguriţe de drojdie uscată
(linguriţe pentru opţiunea BAKE
RAPID (coacere rapidă)
1
(1 ½ )
1
(1 ½ )
1 ¼
(2)
Făină din grâu integral 400g 500 g 600 g
Linguriţe de sare 1 ½ 1 ½ 2
Linguri de zahăr 1 1 ½ 2
Unt 20 g 30 g 40 g
Apă 280 ml 350 ml 420 ml
PÂINE DIN GRÂU INTEGRAL CU STAFIDE
Selectaţi WHOLE WHEAT (grâu integral)
Opţiunea BAKE RAISIN (coacere cu stafide)
M L XL
Linguriţe de drojdie uscată 1 1 1 ¼
Făină din grâu integral dur 400g 500 g 600 g
Linguriţe de sare 1 ½ 1 ½ 2
Linguri de zahăr 1 1 ½ 2
Unt 20 g 30 g 40 g
Apă 280 ml 350 ml 420 ml
Ingrediente suplimentare
(introduceţi în dispozitivul de
dozare); stafide
80 g 100 g 120 g
PÂINE FRANŢUZEASCĂ
Selectaţi FRENCH (pâine franţuzească)
Opţiunea BAKE (coacere)
Linguriţe de drojdie uscată 1
Făină albă din grâu dur, tip 550 300 g
Linguriţe de sare 1
Unt 20 g
Apă 220 ml
PANETTONE (cozonac italian)
Select BRIOCHE (brioşe)
Opţiunea BAKE BUTTER (coacere unt)
Linguriţe de drojdie uscată 1 ¼
Făină albă din grâu dur, tip 550 400g
Linguriţe de sare 1 ½
Linguri de zahăr 4
Unt (tăiaţi cuburi de 2-3cm şi păstraţi
la frigider)
50g
Ouă 2 (100g)
Lapte 160 ml
Unt care va fi adăugat mai târziu (tăiaţi
cuburi de 1-2 cm şi păstraţi la frigider)
70 g
Stafide (macerate) 120 g
PÂINE CU STAFIDE
Selectaţi BASIC (principal)
Opţiunea BAKE RAISIN (coacere cu stafide)
M L XL
Linguriţe de drojdie uscată 1 1 1 ½
Făină albă din grâu dur, tip 550 400g 500 g 600 g
Linguriţe de sare 1 ½ 1 ½ 2
Linguri de zahăr 1 1 ½ 2
Unt 20 g 30 g 40 g
Apă 280 ml 350 ml 420 ml
Ingrediente suplimentare
(introduceţi în dispozitivul de
dozare); stafide
80 g 100 g 120 g
PÂINE ITALIENEASCĂ
Selectaţi ITALIAN (pâine italienească)
Opţiunea BAKE (coacere)
Linguriţe de drojdie uscată 1
Făină albă din grâu dur, tip 550 400 g
Linguriţe de sare 1 ½
Linguri de ulei de măsline 1 ½
Apă 260 ml
PÂINE PENTRU SANDWICH
Selectaţi SANDWICH
Opţiunea BAKE (coacere)
Linguriţe de drojdie uscată 1
Făină albă din grâu dur, tip 550 380 g
Linguri de zahăr 2
Unt 30 g
Apă 250 ml
PÂINE FĂRĂ GLUTEN
Selectaţi GLUTEN FREE (fără gluten)
Opţiunea BAKE (coacere)
Apă 430 g
Linguri de ulei 1
Amestec pentru pâine fără gluten 500 g
Linguriţe de drojdie uscată 1
18
Reţete de aluat
ALUAT SIMPLU
Selectaţi BASIC (principal)
Opţiunea DOUGH (aluat)
Linguriţe de drojdie uscată 1
Făină albă din grâu dur, tip 550 500 g
Linguriţe de sare 1 ½
Linguri de zahăr 1 ½
Unt 30 g
Apă 310 ml
ALUAT COACERE CU STAFIDE
Selectaţi BASIC (principal)
Opţiunea DOUGH (aluat)
Linguriţe de drojdie uscată 1
Făină albă din grâu dur, tip 550 500 g
Linguriţe de sare 1 ½
Linguri de zahăr 1 ½
Unt 30 g
Apă 310 ml
Ingrediente suplimentare (introduceţi
în dispozitivul de dozare); stafide
100 g
ALUAT FRANŢUZESC
Selectaţi FRENCH (pâine franţuzească)
Opţiunea DOUGH (aluat)
Linguriţe de drojdie uscată 1
Făină albă din grâu dur, tip 550 300 g
Linguriţe de sare 1
Unt 20 g
Apă 180 ml
ALUAT DIN GRÂU INTEGRAL
Selectaţi WHOLE WHEAT (grâu integral)
Opţiunea DOUGH (aluat)
Linguriţe de drojdie uscată 1 ½
Făină din grâu integral dur 500 g
Linguriţe de sare 2
Linguri de zahăr 1 ½
Unt 30 g
Apă 340 ml
ALUAT DIN GRÂU INTEGRAL CU STAFIDE
Selectaţi WHOLE WHEAT (grâu integral)
Opţiunea DOUGH (aluat)
Linguriţe de drojdie uscată 1 ½
Făină din grâu integral dur 500 g
Linguriţe de sare 2
Linguri de zahăr 1 ½
Unt 30 g
Apă 340 ml
Ingrediente suplimentare (introduceţi
în dispozitivul de dozare); stafide
100 g
ALUAT PIZZA
Selectaţi PIZZA
Opţiunea DOUGH (aluat)
Linguriţe de drojdie uscată 1
Făină albă din grâu dur, tip 550 450 g
Linguriţe de sare 2
Linguri de ulei vegetal 4
Apă 240 ml
Reţete de prăjituri
PRĂJITURĂ CU CIREŞE ŞI MARŢIPAN
Selectaţi BAKE ONLY (numai coacere)
Opţiunea BAKE (coacere)
Zahăr brun pudră 50 g
Unt 175 g
Ouă 3
Făină cu dospire automată 225 g
Cireşe confiate, tocate 100 g
Marţipan, răzuit 75 g
Lapte 60 ml
Fulgi de migdale prăjite 15 g
19
Utilizarea programului „fără gluten”
Pregătirea pâinii fără gluten diferă foarte mult de modalitatea generală de pregătire a pâinii.
Atunci când pregătiţi pâine fără gluten este foarte important, din motive de sănătate, să consultaţi medicul şi să urmaţi indicaţiile de
mai jos.
Acest program a fost dezvoltat special pentru anumite amestecuri care nu conţin gluten şi de aceea utilizarea unui amestec
propriu poate determina rezultate diferite, de calitate inferioară.
Atunci când selectaţi opţiunea „gluten free” (fără gluten), trebuie să urmaţi cu atenţie detaliile fiecărei reţete (în caz contrar, pâinea
nu va ieşi bine). Exisă două tipuri de amestecuri pentru coacere care nu conţin gluten; amestecuri cu un conţinut redus de gluten
şi amestecuri care nu conţin grâu şi deci nu au conţinut de gluten. În cazul în care trebuie să alegeţi unul şi doriţi să folosiţi
programul de coacere, consultaţi medicul înainte de a începe.
Rezultatul coacerii şi aspectul pâinii pot diferi, în funcţie de tipul amestecului utilizat. Ocazional, pâinea poate prezenta urme de
făină pe laterale. Amestecurile care nu conţin grâu pot duce la diferite rezultate.
Pâinea trebuie păstrată în locuri răcoroase şi ferite de umezeală şi consumată în cel mult 2 zile. În cazul în care nu puteţi
consuma toată pâinea în acest timp, aceasta poate fi pusă în pungi, în cantităţi convenabile, şi congelată.
Atenţionare pentru utilizatorii acestui program din motive de sănătate:
Atunci când utilizaţi programul fără conţinut de gluten asiguraţi-vă că aţi consultat medicul sau Asociaţia pentru Afecţiuni
Ciliare şi utilizaţi numai ingrediente adecvate stării dumneavoastră de sănătate.
Panasonic nu îşi asumă răspunderea pentru consecinţele utilizării unor ingrediente fără indicaţii profesionale.
Este foarte important să evitaţi contaminarea cu făini care conţin gluten dacă pâinea este pregătită
din motive de sănătate. Trebuie
să acordaţi atenţie specială activităţii de curăţare a tăvii de pâine şi a lamei, precum şi a ustensilelor utilizate.
Pentru clienţii din Belgia
Reţetele fără conţinut de gluten de mai jos au fost dezvoltate folosind amestecuri comerciale pentru pâine fără conţinut de gluten,
produse de AVEVE. Acestea pot fi găsite în farmacii, magazine cu produse naturiste şi, uneori, în magazinele mari.
Pentru informaţii suplimentare cu privire la produsele AVEVE, contactaţi-ne la numărul de telefon 0800/0229210.
PÂINE FĂRĂ CONŢINUT DE GLUTEN
Selectaţi GLUTEN FREE (fără gluten)
Opţiunea BAKE (coacere)
Apă 320 ml
Ulei 1 lingură
Făină fără conţinut de gluten 500 g
Drojdie 1 linguriţă
NOTĂ:
Pentru acest program nu puteţi selecta dimensiunea
PÂINE FĂRĂ CONŢINUT DE GLUTEN CU OU
Selectaţi GLUTEN FREE (fără gluten)
Opţiunea BAKE (coacere)
Apă 100 ml
Lapte 180 ml
Ouă 2
Ulei 1 lingură
Făină fără conţinut de gluten 500 g
Drojdie 1 linguriţă
20
REŢETE AVEVE
[basic] (principal)
PÂINE ALBĂ
Selectaţi BASIC (principal)
Opţiunea BAKE / BAKE RAPID (coacere / coacere rapidă)
M L XL
Linguriţe de drojdie uscată
(linguriţe pentru opţiunea BAKE
RAPID (coacere rapidă)
¾
(1 ½ )
1
(1 ¾ )
1 ¼
(2)
Linguri de zahăr 1 2 2
Făină AVEVE „Surfina” 400 g 500 g 600 g
Apă 250 ml 320 ml 380 ml
Linguri de unt 1 1 1 ½
Linguriţe de sare 1 1 ½ 2
Programare
Apăsaţi SELECT (selectare) o dată
(apăsaţi OPTION (opţiune) pentru opţiunea BAKE RAPID (coacere
rapidă) – pâinea este mai puţin afânată)
Apăsaţi SIZE (dimensiune) 1, 2 sau 3 ori
Apăsaţi CRUST (crustă) 1, 2 sau 3 ori
Apăsaţi START (pornire) o dată
NOTĂ:
Aceste reţete pot fi utilizate şi cu opţiunea BAKE RAPID (coacere rapidă). În
acest caz, pâinea nu va creşte atât de mult şi va fi mai puţin afânată.
[whole wheat] [grâu integral]
PÂINE DIN GRÂU INTEGRAL
Selectaţi WHOLE WHEAT (grâu integral)
Opţiunea BAKE / BAKE RAPID (coacere / coacere rapidă)
M L XL
Linguriţe de drojdie uscată
(linguriţe pentru opţiunea BAKE
RAPID (coacere rapidă)
1
(1 ½ )
1 ¼
(1 ¾ )
1 ½
(2)
Făină din grâu integral AVEVE 300 g 400 g 450 g
Făină AVEVE „Frans krokant” 100 g 100 g 150 g
Linguri de zahăr 1 2 2
Linguri de unt 1 1 2
Linguriţe de sare 1 1 2
Apă 250 ml 320 ml 380 ml
Programare
Apăsaţi SELECT (selectare) de două ori
Apăsaţi SIZE (dimensiune) 1, 2 sau 3 ori
Apăsaţi START (pornire) o dată
NOTĂ
Aceste reţete pot fi utilizate şi cu opţiunea BAKE RAPID (coacere
rapidă). În acest caz, pâinea nu va creşte atât de mult şi va fi mai puţin
afânată. Acest program se potriveşte mai bine pentru pâine din grâu
semi-integral.
În reţetele descrise mai sus se adaugă întotdeauna puţină făină albă.
Dacă nu doriţi acest lucru, înlocuiţi făina albă cu făină din grâu integral,
dar pâinea va fi mai mică şi mai densă. Dacă adăugaţi mai multă făină
albă, folosiţi mai puţin
ă apă (deoarece făina din grâu integral absoarbe
mai multă apă decât făina albă)
[French] (pâine franţuzească)
Rulouri franţuzeşti
Selectaţi FRENCH (pâine franţuzească)
Opţiunea BAKE (coacere)
Linguriţe de drojdie uscată 2
Făină AVEVE „Frans krokant” 400 g
Apă 260 ml
Linguriţe de sare 1
Linguri de unt 1
Programare
Apăsaţi SELECT (selectare) de 4 ori (SD-257) / 3 ori (SD-256)
Apăsaţi START (pornire) o dată
Notă:
Pentru acest programul nu puteţi selecta dimensiunea, crusta sau
culoarea crustei. Această reţetă oferă o pâine uşoară care creşte
foarte bine, dar nu ţine pentru mult timp.
[italian] [pâine italienească]
PÂINE ITALIENEASCĂ
Selectaţi ITALIAN (pâine italienească)
Opţiunea BAKE (coacere)
Linguriţe de drojdie uscată ¾
Făină AVEVE „Frans krokant” 400 g
Apă 240 ml
Linguriţe de sare 1 ½
Linguri de ulei de măsline 1 ½
Programare
Apăsaţi SELECT (selectare) de 5 ori (SD-257) / 4 ori (SD-256)
Apăsaţi START (pornire) o dată
Notă:
Pentru acest programul nu puteţi selecta dimensiunea sau crusta.
Această reţetă oferă o pâine uşoară care creşte foarte bine, dar nu
ţine pentru mult timp.
[sandwich]
BASIC SANDWICH (sandwich simplu)
Selectaţi SANDWICH
Opţiunea BAKE (coacere)
Linguriţe de drojdie uscată ¾
Linguriţe de zahăr 1
Făină AVEVE „Surfina” 400 g
Apă 250 ml
Linguri de unt 1
Linguriţe de sare 1
Programare
Apăsaţi SELECT (selectare) de 7 ori (SD-257) / 6 ori (SD-256)
Apăsaţi START (pornire) o dată
Notă:
Pentru acest programul nu puteţi selecta dimensiunea, crusta sau
culoarea crustei. Această reţetă oferă o pâine uşoară (chiar moale) cu
o crustă închisă la culoare, ideală pentru prăjit.
*
A
ceste reţete sunt destinate în principal consumatorilor din Belgia
Pentru informaţii suplimentare, contactaţi AVEVE la numărul de
telefon 0800/0229210
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26

Panasonic SD257WTS Instrucțiuni de utilizare

Tip
Instrucțiuni de utilizare
Acest manual este potrivit și pentru