7
Reţete
Reţete fără gluten
Înainte de a face pâine fără gluten
Consultaţi-vă medicul şi urmaţi instrucţiunile de mai jos!
În cazul în care preparaţi pâine fără gluten ca parte a unei
terapii cu dietă, este important să evitaţi contaminarea cu un tip
de făină care conţine gluten.
Vă rugăm să aveţi o grijă deosebită la spălarea cuvei pentru
pâine şi a cuţitului pentru frământat,etc.
→ Puteţi comanda cuve şi cuţite suplimentare la următoarea
adresă:
• Centrul pentru îngrijirea clienţilor: 08705 357357
• Direct online: http//www.panasonic.co.uk
Pâinea fără gluten se prepară în mod diferit faţă de alte tipuri de pâine!
Ordinea de adăugare a ingredientelor este diferită
Vă rugăm să adăugaţi ingredientele în ordinea următoare astfel
încât amestecul pentru pâine fără gluten să se omogenizeze
bine. (O ordine greşită poate avea drept rezultat o slabă
creştere a pâinii)
→ Apă, sare, grăsime→ amestec pentru pâine fără gluten→
drojdie uscată
Rezultatul diferă în funcţie de tipul de făină folosit
Reţetele de mai sus au fost elaborate cu tipuri speciale de
amestecuri pentru pâine, şi astfel rezultatul final poate fi diferit
în funcţie de amestecul de pâine utilizat. (Varietatea poate fi
mai mare la folosirea amestecurilor pentru pâine fără grâu).
În cazul în care cuţitul pentru frământat rămâne în pâine
Din cauza consistenţei făinii, cuţitul pentru frământat va rămâne
adesea în franzelele fără gluten sau grâu. Aşteptaţi ca franzela
să se răcească (pentru a evita arsurile pe mâini, înainte de a
scoate cuţitul din pâine apăsând la baza pâinii şi manevrându-l
uşor pentru a evita deteriorarea formei franzelei.
Consumaţi în intervalul de două zile
Păstraţi pâinea într-un loc uscat şi rece, şi consumaţi-o într-un
interval de timp de două zile. În cazul în care nu reuşiţi să
consumaţi pâinea în acest interval, tăiaţi pâinea în felii, puneţi-o
într-o pungă şi păstraţi-o la frigider.
Tipuri de franzele aromate fără gluten
Folosiţi o cantitate de amestec ales şi adăugaţi următoarele ingrediente în cuva pentru pâine pentru a prepara franzela dorită.
• Selectaţi Medium crust (crustă medie), în cazul în care nu se specifică altfel.
[basic]
[gluten free]
(amestec de pâine fără
gluten/amestec de pâine fără
grâu)
Ceasul electronic nu poate fi
utilizat.
• Dozatorul pentru stafide,
nuci nu funcţionează la
programul Italian.
• Puneţi orice ingrediente
suplimentare direct în cuva
pentru pâine.
• Puteţi coace checi fără
gluten urmărind reţetele de
la paginile 28-31 şi înlocuind
făina standard obişnuită cu
făina obişnuită fără gluten.
Dacă este necesară
folosirea făinii care creşte
singură, adăugaţi de
asemenea 1 linguriţă de praf
de copt fără gluten.
• Puteţi cumpăra amestecul
pentru pâine fără gluten din:
• Farmacii
• Magazine cu produse
alimentare naturiste
• Marile supermarketuri
Notă
• Prepararea pâinii fără gluten
este foarte diferită de modul
normal de preparare al pâinii
cu ajutorul maşinii de făcut
pâine.
• Vă rugăm să consultaţi
producătorii de făină pentru
informaţii suplimentare.
• Datorită consistenţei făinii, o
cantitate mică de făină poate
rămâne pe părţile laterale
ale franzelei, dar acesta este
un lucru normal.
Franzelă aromată cu fructe
• 100g de fructe amestecate
• 2 linguriţe de scorţişoară
Franzelă cu stafide şi curmale
• sucul de la 2 portocale (preparat pentru cantitatea necesară de
apă), pus în cuvă înaintea amestecului fără gluten
• 2 linguriţe de amestec de mirodenii
• 150g de curmale tăiate
• 100g de stafide
• Coaja a 2 portocale
Franzelă cu nuci pecan şi sirop de arţar
• 2 linguri de sirop de arţar
• 50g de nuci pecan
Franzelă cu cinci seminţe (Crustă rumenită)
• 1 lingură de seminţe de in
• 2 linguri de seminţe de susan
• 1 lingură de seminţe de dovleac
• 1 lingură de seminţe de mac
• 1 lingură de seminţe de floarea soarelui
Franzelă cu roşii uscate la soare şi parmezan
(Crustă rumenită)
• 50g de brânză parmezan dat pe răzătoare
• 50g de roşii uscate la soare în ulei, uscate şi tăiate