130
crochete din peşte cu somon, ghimbir şi ardei iute 2 porţii
250g file de somon 200g piure de cartofi
1 t pastă de ghimbir 1 ardei iute roşu, tocat
4 ceapă verde, tocată 1 T coriandru, tocat
75g pesmet 50g făină simplă
2 E
Preîncălziţi la 180 de grade. Puneţi peştele în coş. Lăsaţi să se gătească timp de 5 minute. Lăsaţi
să se răcească timp de 10 minute. Amestecaţi peştele, cartofii, ghimbirul, ardeiul iute, ceapa
verde şi coriandrul într-un castron. Condimentaţi cu sare şi piper. Formaţi din amestecul obţinut
4 chiftele. Amestecaţi pesmetul, pătrunjelul şi zeama de lămâie într-un castron. Puneţi făina
într-un castron. Bateţi ouăle într-un castron. Treceţi crochetele prin făină, apoi prin ou, apoi prin
pesmet. Puneţi crochetele în coş. Lăsaţi să se gătească timp de 15 minute. La mijlocul timpului
de preparare, întoarceţi alimentele. Serviţi cu felii de lămâie şi salată.
rulouri de primăvară din legume 8 bucăţi
1 t ulei de susan prăjit 2 t sos de soia
1 c usturoi (pisat) 1 T ghimbir, ras
1 morcov, tocat 2 ceapă verde, tocată
1 ardei roşu, felii 50g muguri de fasole
50g tăiţei subţiri de orez, fierţi 1 E
4 foi de aluat, 24 cm x 40 cm ulei de măsline, spray
Preîncălziţi la 200 de grade. Amestecaţi uleiul de susan, sosul de soia, usturoiul şi ghimbirul
într-un castron. Adăugaţi legumele şi tăiţeii şi amestecaţi pentru a omogeniza. Tăiaţi foile de
aluat în 16 dreptunghiuri a câte 12 cm x 20 cm. Puneţi un dreptunghi deasupra altuia. Puneţi 2
linguri cu vârf de amestec de-a lungul uneia dintre laturile mai lungi. Aplicaţi cu o perie ou bătut
pe latura opusă. Pliaţi 2 cm din latura mai scurtă înspre centru, suprapunând puţin amestecul,
apoi rulaţi uşor şi apăsaţi pentru a sigila. Repetaţi folosind foile de aluat şi amestecul rămase.
Pulverizaţi rulourile de primăvară cu puţin ulei, apoi puneţi-le în coş. Lăsaţi să se gătească timp
de 12 minute.
prăjitura Victoria clasică
150g unt fă ră sare 150g zahăr pudră
2 E 150g făină cu agent de creştere
1 p sare 1 t extract de vanilie
2 t lapte
a se servi cu:
150g gem de zmeură 200ml smântână dulce
2 T zahăr pudră
Preîncălziţi la 170 de grade. Ungeţi un vas de copt rotund de 16 cm. Amestecaţi untul şi turnaţi
zahăr până când obţineţi un amestec gălbui şi pufos, apoi bateţi ouăle. Cerneţi făină şi sare
într-un castron. Încorporaţi-le în amestec. Amestecaţi vanilia cu lapte. Încorporaţi-le în amestec.
Turnaţi amestecul în vasul de copt. Lăsaţi să se gătească timp de 50 minute. Dacă introduceţi o
frigăruie în prăjitură, aceasta n-ar trebui să prindă de aluat. Răciţi blatul pe un grilaj metalic.
Bateţi frişca cu telul şi adăugaţi zahăr pudră. După ce s-a răcit prăjitura, tăiaţi-o în două, pe
orizontală. Acoperiţi jumătatea de jos cu gem de zmeură, apoi cu frişcă. Aşezaţi jumătatea de sus
peste ea, presăraţi zahăr pudră şi serviţi.
C TIMPI DE GĂTIRE ŞI SIGURANŢA ALIMENTELOR
•Folosiţi aceşti timpi doar în scop informativ.
•Gătiţi carnea, puiul sau derivatele (mici, burgeri etc.) până când se evaporă sucul. Gătiţi
peştele până când carnea devine opacă.
•Pentru alimente pre-ambalate, urmaţi instrucţiunile de pe ambalaj sau etichetă.