Russell Hobbs 19770-56 Manual de utilizare

Categorie
Friteuze adânci
Tip
Manual de utilizare
122
Citiţi instrucţiunile, păstraţi-le într-un loc sigur; dacă daţi aparatul altcuiva, nu uitaţi să daţi şi
instrucţiunile. Îndepărtaţi toate ambalajele înainte de folosire.
A PREVEDERI IMPORTANTE DE SIGURANŢĂ
Respectaţi măsurile de siguranţă de bază, inclusiv:
1 Acest aparat trebuie folosit doar de către, ori sub supravegherea unui adult responsabil. Nu
folosiţi lângă şi nu depozitaţi aparatul la îndemâna copiilor.
2 Nu introduceţi unitatea de încălzire/control în lichid, nu folosiţi aparatul în baie, lângă
apă sau afară.
3 Unitatea de încălzire/control este prevăzută cu un buton de siguranţă, pentru prevenirea
operării elementului dacă unitatea încălzire/control nu este poziţionată corect.
4 Nu folosiţi nimic deasupra sau lângă aparat – în cazul în care cade ceva în aparat, uleiul încins
va sări.
5 Nu lăsaţi aparatul nesupravegheat atunci când este în funcţiune.
6 Nu mutaţi aparatul în timp ce conţine ulei încins.
7 Nu folosiţi aparatul lângă sau sub perdele sau alte materiale combustibile şi aveţi grijă cât
timp funcţionează aparatul.
8 Nu acoperiţi aparatul sau nu aş ezaţi nimic pe el.
9 Desfaceţi complet cablul înainte de utilizare.
10 Scoateţi aparatul din priză atunci când nu îl folosiţi.
11 Prindeţi aparatul doar de mânere.
12 Nu folosiţi alte accesorii sau ataşamente decât cele furnizate de noi.
13 Nu folosiţi aparatul în niciun alt scop decât cel descris în aceste instrucţiuni.
14 Este interzisă operarea acestui aparat prin utilizarea unui temporizator extern ori a unui
sistem telecomandat.
15 Nu operaţi aparatul dacă este stricat sau nu funcţionează corect.
16 În cazul în care cablul este deteriorat, trebuie înlocuit de către fabricant, agentul de service
sau orice altă persoană calificată, pentru a evita accidentele.
exclusiv pentru uz casnic
C PREPARARE
1 Aşezaţi aparatul pe o suprafă stabilă, nivelată, termorezistentă.
2 Lăsaţi un spaţiu de cel puţin 50 mm în jurul aparatului.
3 Poziţionaţi aparatul astfel încât mânerul coșului să nu se extindă deasupra sau peste
marginile suprafeţei de lucru, unde riscă să fie prins accidental.
4 Folosiţi mânerul capacului pentru a scoate capacul.
5 Depliaţi mânerul coșului și împingeţi în sus peste încuietoarea de deasupra balamalei.
6 Folosiţi o strecurătoare din prosoape de bucătărie din hârtie pentru a strecura mâncarea
după ce a fost preparată.
C UMPLERE
7 Umpleţi vasul cu ulei de gătit lichid de calitate superioară, între semnul MIN (2,7 litri) și MAX
(3,2 litri), de pe laturile vasului.
8 Nu folosiţi ulei de gătit solid, grăsime, unt sau margarină.
9 Nu amestecaţi ulei de tipuri diferite, deoarece folosesc temperaturi diferite pentru preparare.
10 Reaşezaţi capacul.
ÎNCINSUL ULEIULUI
11 Setaţi controlul temperaturi la temperatura necesară (130-190° C).
12 Băgaţi întrerupătorul în priză.
13 Becul de alimentare va lumina atâta timp cât aparatul este conectat la sursa de curent.
123
instrucţiuni
14 Termostatul se va aprinde, apoi ciclul se va activa sau dezactiva pe măsură ce termostatul își
menţine temperatura.
15 Așteptaţi până când becul se stinge înainte de a găti.
C PREPARARE
16 Tăiaţi alimentele în bucăţi uniforme ca mărime.
17 Treceţi alimentele ude (spre ex. peștele, ananasul) prin făină, pesmet, albuș de ou etc.
18 Nu folosiţi aparatul pentru a dezgheţa alimente. Toate alimentele care nu sunt congelate
semi-preparate trebuie dezgheţate înainte de a le introduce în aparat.
19 Pentru alimente pre-ambalate, urmaţi instrucţiunile de pe ambalaj sau etichetă.
20 Dacă gătiţi legume crude (spre ex. cartofi prăjiţi sau felii de cartofi), uscaţi-le cu un prosop de
bucătărie din hârtie sau cu un prosop normal de bucătărie.
C UMPLEREA COȘULUI
21 Introduceţi alimentele pregătite în coș.
22 Încercaţi să nu puneţi mai mult de două straturi de alimente în coș. Dacă trebuie să gătiţi o
cantitate mai mare, faceţi-o în mai multe ture.
23 Purtând mănușa de bucătărie, ţineţi coșul de mâner și coborâţi-l încet și ușor în ulei,
24 Uleiul va produce spumă dacă intră în contact cu apa din alimente. Atâta vreme cât spuma nu
riscă să iasă din vas, nu ar trebui să vă alarmaţi.
25 Dacă vi se pare că spuma va ieși din vas, scoateţi coșul, așezaţi-l pe un prosop de bucătărie
din hârtie, apoi consultaţi secţiunea „probleme“.
C PREPARAREA ALIMENTELOR
26 Aşteptaţi până când alimentele s-au gătit.
C SCOATEŢI ALIMENTELE
27 Verificaţi dacă sunt bine făcute. Dacă aveţi dubii, mai lăsaţi-le puţin.
28 Putând mănușa de bucătărie, ridicaţi coșul de mâner, agăţaţi coșul pe marginea vasului și
lăsaţi-l să se usuce.
29 Goliţi mâncarea în strecurătoare, pentru a o strecura înainte de servire.
30 Puneţi coșul gol înapoi pe marginea vasului.
C GATA?
31 Scoateţi aparatul din priză.
C DORIŢI MAI MULT?
32 Dacă doriţi să mai preparaţi încă o tură de mâncare, verificaţi nivelul uleiului și completaţi
dacă este necesar.
C INSTRUCŢIUNI DE PREPARARE
33 Adăugarea alimentelor în ulei reduce temperatura uleiului.
34 Dacă adăugaţi puţine alimente, temperatura își va reveni rapid, iar alimentele se vor găti
corect.
35 Când adăugaţi alimentele în aparat ar trebui să observaţi cum se sparg bulele.
36 Acesta este aburul format în momentul în care umezeala din alimente se încălzește.
schiţe
1 mâner capac
2 capac
3 mâner
4 coș
5 suport coș
6 bec alimentare
7 bec termostat
8 control temperatură
g buton de resetare
9 instrument de resetare
10 orificii
11 unitate de încălzire/control
12 element
13 vas
14 unitate principală
15 mâner pentru manevrare
16 ghidaj
17 strângeţi aici
18 clame
19 montanţi
124
37 Aburul care iese din alimente previne absorbirea uleiului de alimente.
38 Alimentele se gătesc uniform - bine și crocante.
39 Dacă adăugaţi prea multe alimente, temperatura nu își va reveni, iar alimentele dvs. vor
absorbi ulei.
C CRUSTE
40 Acoperiţi în crustă orice alimente, cu excepţia celor bogate în amidon, precum cartoful și
gogoșile. Crusta protejează alimentele, ajută la scurgerea sucului în ulei, iar alimentele vor fi
crocante. În general, crustele nu se prind pe alimentele congelate.
făină condimentată
41 Crustele mai subţiri nu se prind bine pe alimentele ude/umede, așa că va trebui să le treceţi
mai întâi prin făină condimentată. Folosiţi doar făină condimentată pentru peștii mici gătiţi
întregi precum heringul.
ou și pesmet
42 Popular la pește, pui și ouă scoţiene, conferă un aspect exterior atractiv și crocant. Ideal
pentru alimente care vor fi servite reci, deoarece rămân crocante mai multe ore.
•Treceţi-le prin făină condimentată, pentru a usca alimentele. Scufundaţi în ou bătut, apoi în
pesmet, repetaţi până aţi acoperit complet, apoi scurgeţi prin scuturare excesul.
•Pesmetul proaspăt oferă un aspect dur. Preparaţi pesmet uscat sau ras prăjind bucăţile de
pâine până se rumenesc, apoi zdrobiţi-le sau procesaţi-le pentru a obţine firimituri mici.
g = grame t = o lingură (5ml) e = ou, mediu (53-63g)
ml = mililitri T = o lingură (15ml) E = ou, mare (63-73g)
p = un praf de
aluat de bază
100g făină cu agent de creştere 1 p sare apă
Puneţi făina într-un castron. Adăugaţi sarea. Chiar înainte de a folosi aluatul, amestecaţi în
compoziţie suficientă apă pentru a obţine un aluat fin.
aluat de bază pentru clătite
100g făină cu agent de creştere 1 t ulei vegetal 1 p sare
apă
Puneţi făina într-un castron. Adăugaţi sarea. Bateţi în ulei. Chiar înainte de a folosi aluatul,
amestecaţi în compoziţie suficientă apă pentru a obţine un aluat fin.
aluat special pentru clătite
100g făină simplă 1 T ulei vegetal 1 p sare
1 e 150ml lichid
Lichidul poate fi apă, lapte, bere, apă minerală etc.
Separaţi oul. Puneţi făina într-un castron. Adăugaţi sarea. Adăugaţi albușul de ou, apoi lichidul.
Bateţi în ulei. Chiar înainte de a folosi amestecul, bateţi cu telul albușul de ou și amestecaţi-l cu
aluatul.
aluat chinezesc crocant
1 t ulei vegetal 2 t praf de copt 75g mălai
1 E 1 p sare apă
Amestecaţi oul, mălaiul, sarea și uleiul cu suficientă apă rece, pentru a obţine o bază cremoasă la
care să adăugaţi fie ou și pesmet, fie aluat.
timpi de gătire şi siguranţa alimentelor
Folosiţi aceşti timpi doar în scop informativ.
Gătiţi carnea, puiul sau derivatele (mici, burgeri etc.) până când se evaporă sucul. Gătiţi peştele
până când carnea devine opacă. Cartofii prăjiţi și alte legume trebuie să fie crocante.
125
cartofi prăjiţi
Folosiţi cartofi rotunzi, precum King Edward, Cara, Maris Piper, Romano sau Desirée.
•Curăţaţi-i, tăiaţi-i, spălaţi-i și uscaţi-i bine. Nu așezaţi mai mult de două straturi de cartofi în
coș. Pentru rezultate optime, preparaţi în două etape.
etapa 1 – prăjiţi timp de 5-10 minute (în funcţie de calitatea cartofului), la 170° C. Când cartofii
devin puţin aurii, iar exteriorul este tare, ridicaţi coșul din ulei și lăsaţi cartofii să se scurgă și să
se răcească
etapa 2 – prăjiţi timp de 2-4 minute la 190° C. Când cartofii devin aurii și crocanţi, scoateţi-i din
ulei și scurgeţi-i într-o strecurătoare pe care aţi așezat un prosop de bucătărie din hârtie.
cartofi congelaţi (prăjiţi)
Aceștia nu necesită de obicei două etape. Urmaţi instrucţiunile de pe ambalaj.
alte legume
Multe legume pot fi prăjite în ulei - inele de ceapă, ciuperci, bucheţele de conopidă. Acestea pot
fi proaspete sau congelate, și trebuie acoperite cu crustă.
alimente congelate
•Alimentele congelate răcesc repede uleiul, prin urmare vă recomandăm să prăjiţi doar câte
un strat o dată.
•Scuturaţi gheaţa în exces sau apa înainte de a introduce alimentele în ulei.
•Aveţi grijă ca bucăţile să aibă spaţiu între ele, pentru a nu se lipi unele de altele.
•Folosiţi cea mai ridicată temperatură și coborâţi coșul încet în ulei, pentru a reduce spuma.
•Pentru alimente pre-ambalate, urmaţi instrucţiunile de pe ambalaj sau etichetă .
pește - proaspăt temperatură (° C) zece (minute)
Peștele are un conţinut ridicat de apă. Uscaţi cu un prosop de bucătărie și acoperiţi cu o crustă
înainte de preparare. Gătiţi peștele întreg sau tăiaţi-l în fileuri, bucăţi sau felii.
fileuri, felii, languste 190 3-4
crochete din pește 190 3-4
hering 190 1-2
pește - congelat temperatură (° C) zece (minute)
Peștele semi-preparat cu crustă poate fi gătit congelat. Urmaţi instrucţiunile de pe ambalaj.
graviola 190 5-6
fileuri 170 10-15
felii 190 3
languste 170 3-5
crochete din pește - mici 170 3
crochete din pește – medii/mari 170 4-5
hering 190 2-3
carne temperatură (° C) zece (minute)
Prăjiţi în ulei doar carne proaspătă sau decongelată. Acoperiţi cu crustă din ou și pesmet sau
aluat.
felii 190 3
cotlete, bucăţi – mici/mari 170 10/15
ouă scoţiene 170 10
chiftele 190 6
șniţel vienez (în funcţie de grosime) 170 3-8
pâine, prăjituri, clătite temperatură (° C) zece (minute)
gogoși inele 190 2
clătite cu ananas, banane sau măr 190 2-3
crutoane (cuburi de pâine) 190 1
126
C PROBLEME
43 Dacă uleiul formează spumă sau riscă să se reverse, înseamnă că în coș este prea multă
mâncare (scoateţi din ea), alimentele sunt prea umede (uscaţi-le puţin și încercaţi din nou),
sau uleiul este vechi sau murdar (înlocuiţi-l).
44 De fiecare datănd uleiul este încălzit, acesta se deteriorează.
45 De fiecare dată când adăugaţi alimente, umezeala, particulele de alimente și grăsime, făina și
condimentele din crustă, apa din alimentele congelate deteriorează și mai mult uleiul.
46 Particulele se înnegresc, ard și se lipesc de următoarea tură de alimente, alterându-i aspectul
și gustul. Puteţi preveni puţin acest lucru folosind un filtru.
47 Nici măcar uleiul filtrat nu va mai fi optim după 10 – 12 folosiri.
48 Cartofii semi-preparaţi și cei pentru microunde au deja un strat de ulei obţinut din procesul
de semi-preparare. Acesta va îngroșa și decolora uleiul din friteuză.
49 Dacă gătiţi în mod regulat alimente cu crustă, ar putea fi recomandabil să aveţi la dispoziţia
două tipuri de ulei, unul pentru alimentele cu crustă, altul pentru alimentele care se gătesc
ușor în ulei.
50 În scop informativ, dacă observaţi o îmbunătăţire semnificativă în aromă după ce aţi schimbat
uleiul, ar fi trebuit să-l fi schimbat mai devreme.
51 Autorităţile locale din regiunea dvs. dispun de un depozit pentru reciclarea uleiului sau
pentru eliminarea acestuia pe cale ecologică.
g DISPOZITIV TERMIC DE DECONECTARE
52 Dispozitivul de deconectare are rolul de a evita supraîncălzirea elementului.
53 Dacă friteuza dvs. nu mai funcţionează:
54 Opriţi-o, scoateţi-o din priză și lăsaţi-o să se răcească.
55 Verificaţi nivelul uleiului.
56 Dacă nivelul uleiului este sub semnul MIN, resetaţi dispozitivul de deconectare.
, Dacă nivelul uleiului este prea scăzut, iar dispozitivul de deconectare s-a activat din alt motiv,
apelaţi Serviciul clienţi.
57 Folosiţi instrumentul de resetare pentru a apăsa butonul de resetare și a reseta dispozitivul
de conectare.
58 Căldura excesivă va fi afectat calitatea uleiului, prin urmare trebuie să curăţaţi vasul și să-l
umpleţi cu ulei proaspăt.
C ÎNGRIJIRE ŞI ÎNTREŢINERE
59 Scoateţi aparatul din priză şi lăsaţi-l să se ră cească înainte de a-l curăţa sau depozita.
curăţarea normală
60 Ştergeţi suprafeţele exterioare cu o cârpă umedă.
61 Puneţi capacul peste vas, pentru a evita depunerea de praf etc. în ulei.
curăţarea completă (după câteva utilizări)
62 Acoperiţi suprafaţa de lucru cu cel puţin 3 straturi de prosoape de bucătărie din hârtie.
pui temperatură (° C) zece (minute)
Prăjiţi doar carne de pui proaspătă sau dezgheţată. Acoperiţi cu crustă din ou și pesmet sau
aluat. Pentru rezultate mai bune, îndepărtaţi mai întâi pielea. Lăsaţi carnea să se facă bine în
centru. Un exterior crocant și rumenit nu denotă neapărat acest lucru, prin urmare vă
recomandăm să încercaţi carnea înainte de a o servi.
felii 170 4
pulpe 170 14-15
crochete 190 2-3
pui cu pesmet – bucăţi mici 170 15-20
pui cu pesmet - bucăţi mari 170 20-30
127
63 Veţi avea nevoie de un recipient de 5 litri și de o pâlnie cu gât lat.
64 Dacă doriţi să filtraţi uleiul, folosiţi o sită prevăzută cu muselină sau hârtie de filtru.
65 Scoateţi capacul și coșul.
66 Scoateţi unitatea de încălzire/control prin ridicare.
67 Turnaţi uleiul în pâlnie.
68 Curăţaţi unitatea de încălzire/control cu o cârpă umedă curată.
69 Spălaţi corpul, capacul, coșul și vasul cu apă caldă și detergent și uscaţi-le bine.
70 Puteţi spăla aceste componente în mașina de spălat vase.
71 Mediul extrem din interiorul maşinii de spălat vase poate afecta suprafeţele.
72 Va fi afectat doar aspectul acestora, nu va fi afectată funcţionarea aparatului.
73 Dacă pe element s-au depus reziduuri, curăţaţi-l cu detergent, mai des.
74 Îndepărtaţi toate urmele de detergent și uscaţi înainte de a reasambla.
reasamblarea
75 Așezaţi vasul în unitatea principală a friteuzei.
76 Aliniaţi orificiile de pe unitatea de control cu grilajul din spatele unităţii centrale și glisaţi
unitatea de control până se fixează.
77 Așezaţi coșul în vas.
78 Trageţi puţin de mânerele coșului pentru a le trece peste încuietoare și fixaţi mânerul pe coș.
79 Reaşezaţi capacul.
decolorare
80 Pe măsură ce sunt utilizate, coșul, elementul, termostatele și cablurile de control se vor
decolora. Acest lucru este inevitabil, inofensiv și nu va afecta funcţionarea corectă a
aparatului.
H PROTEJAREA MEDIULUI
Pentru a evita probleme de mediu şi sănătate cauzate substanţele periculoase din aparatele
electrice şi electronice, aparatele marcate cu acest simbol nu trebuie aruncate direct la
gunoi, ci trebuie recuperate, refolosite sau reciclate.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140

Russell Hobbs 19770-56 Manual de utilizare

Categorie
Friteuze adânci
Tip
Manual de utilizare