Russell Hobbs 21840-56 Manual de utilizare

Categorie
Friteuze adânci
Tip
Manual de utilizare

Acest manual este potrivit și pentru

126
3 Citiţi instrucţiunile, păstraţi-le într-un loc sigur; dacă daţi aparatul altcuiva, nu uitaţi să daţi şi
instrucţiunile. Îndepărtaţi toate ambalajele înainte de folosire.
A PREVEDERI IMPORTANTE DE SIGURANŢĂ
Respectaţi măsurile de siguranţă de bază, inclusiv:
1 Aparatul poate fi folosit de copii în vârstă de 8 ani sau mai mari și
de către persoane cu capacităţi fizice, senzoriale sau mentale
reduse sau lipsă de experienţă și cunoștinţe dacă sunt
supravegheaţi/instruiţi și înţeleg pericolele la care se supun.
•Copiii nu trebuie să se joace cu aparatul.
•Curăţarea și utilizarea de către utilizator nu trebuie efectuate de
copii decât dacă aceștia au peste 8 ani și sunt supravegheaţi.
•Nu lăsaţi aparatul și cablul la îndena copiilor sub 8 ani.
h Suprafeţele aparatului se vor încinge.
2 Nu conectaţi aparatul prin intermediul unui sistem cu
temporizator sau cu comandă de la distanţă.
3 În cazul în care cablul este deteriorat, trebuie înlocuit de către
fabricant, agentul de service sau orice altă persoană calificată,
pentru a evita accidentele.
L Nu introduceţi aparatul în lichid.
U Prin orificii va ieşi abur – aveţi grijă.
4 Nu folosiţi aparatul lângă sau sub materiale inflamabile (spre ex., perdele).
5 Gătiţi carnea, puiul sau derivatele (mici, burgeri etc.) până când se evaporă sucul. Gătiţi
peştele până când carnea devine opacă.
6 Nu folosiţi aparatul fără să montaţi tava pentru stropi.
7 Nu folosiţi aparatul decât pentru gătit alimente.
8 Nu operaţi aparatul dacă este stricat sau nu funcţionează corect.
exclusiv pentru uz casnic
U ÎNAINTE DE PRIMA UTILIZARE
•Çıkarılabilen parçaları elde yıkayın.
•Iniţial, elementul poate scoate puţin fum.
•S-ar putea să miroasă puţin, însă nu vă îngrijoraţi. Asiguraţi-vă că începerea este bine
ventilată.
d CUM FUNCŢIONEAZĂ
•Este similar cu un cuptor cu convecţie, folosind aer fierbinte şi căldură radiantă.
•Adăugaţi ulei deasupra alimentelor, nu turnaţi ulei în coş.
•Temporizatorul este rotativ. Rotiţi-l la 5 minute peste timpul dorit, apoi rotiţi-l înapoi la timpul
dorit.
C PREPARARE
1 Aşezaţi aparatul pe o suprafă stabilă, nivelată, termorezistentă.
2 Lăsaţi un spaţiu de cel puţin 50 mm în jurul aparatului.
3 Ţineţi la îndemână mănuşile (sau un prosop) de bucătărie.
•Aveţi nevoie de o rogojină termorezistentă sau o farfurie întinsă pentru a aşeza pe ea coşul.
•Dacă folosiţi grătarul sau frigăruile, veţi avea nevoie de un cleşte non-metalic.
127
[
4 Pentru a bloca mânerul coşului, apăsaţi secţiunea centrală mare de pe mâner.
5 Capătul mai mic al secţiunii se va fixa de latura opusă a mânerului coşului.
6 Pentru a debloca mânerul, apăsaţi partea mai mică a secţiunii de pe mânerul coşului.
7 Deschideţi uşa.
8 Deblocaţi mânerul coşului.
9 Împingeţi fanta de la capătul mânerului coşului peste clema coşului.
10 Blocaţi mânerul coşului.
11 Scoateţi coşul din aparat.
12 Verificaţi dacă tava anti-împroşcare este montată.
13 Închideţi uşa.
C PREÎNCĂLZIŢI
14 Băgaţi întrerupătorul în priză.
15 Setaţi controlul temperaturi la temperatura necesară.
16 Reglaţi temporizatorul pe 5.
17 Becul de alimentare va licări
18 Termostatul se va aprinde, apoi ciclul se va activa sau dezactiva pe măsură ce termostatul își
menţine temperatura.
19 Când cronometrul ajunge la 0, aparatul se va stinge.
C UTILIZAREA
20 Introduceţi alimentele în coş – nu umpleţi excesiv coşul.
21 Lăsaţi spaţiu pentru a permite aerului fierbinte să circule printre alimente.
22 Deschideţi uşa.
23 Puneţi coşul în aparat.
24 Deblocaţi mânerul coşului.
25 Scoateţi mânerul de pe coş.
26 Închideţi uşa.
27 Setaţi temporizatorul pe timpul dorit.
C AGITAŢI COŞUL
28 La jumătatea timpului de preparare, scoateţi coşul, agitaţi-l şi/sau întoarceţi alimentele, apoi
puneţi coşul la loc în unitatea principală.
29 Aparatul se va opri atunci când deschideţi uşa, apoi va porni din nou când o închideţi la loc.
30 Temporizatorul va continua să cronometreze.
31 Când cronometrul ajunge la 0, aparatul se va stinge.
32 Scoateţi aparatul din priză.
33 Pentru a opri aparatul manual, mutaţi temporizatorul pe 0.
C GATA?
34 Deschideţi uşa.
35 Ataşaţi mânerul coşului.
36 Scoateţi coşul din aparat.
37 Verificaţi dacă alimentele sunt gătite. Dacă aveţi dubii, mai lăsaţi-le puţin.
instrucţiuni
schiţe
1 unitate principală
2 temporizator
3 control temperatură
3 orificiu
5 bec alimentare
6 bec termostat
7 ușă
8 mâner
9 frigăruie
10 grătar
11 coș
12 clemă
13 fantă
14 încuietoare
15 mâner coş
16 deblocare
17 tavă pentru stropi
` se poate spăla în mașina de
spălat vase
128
C FOLOSIREA GRĂTARULUI
38 Folosiţi grătarul pentru pâine prăjită, şuncă sau prepararea oricărui aliment de cel mult 15
mm.
39 Întoarceţi alimentele pe care le preparaţi cel puţin o dată.
40 Puteţi întoarce invers grătarul pentru a-l folosi drept suport pentru frigărui.
41 Întoarceţi frigările de 2 sau 3 ori în timpul prepară rii.
42 Puteţi folosi şi tava anti-împroşcare, însă monitorizaţi atent nivelul de lichide scurse în tavă şi
goliţi-o înainte de a curge pe dinafară.
C ÎNGRIJIRE ŞI ÎNTREŢINERE
43 Scoateţi aparatul din priză şi lăsaţi-l să se răcească.
44 Ştergeţi suprafeţele exterioare cu o cârpă umedă curată .
45 Çıkarılabilen parçaları elde yıkayın.
` Puteţi spăla aceste componente în mașina de spălat vase.
46 Mediul extrem din interiorul maşinii de spălat vase poate afecta suprafeţele.
47 Va fi afectat doar aspectul acestora, nu va fi afectată funcţionarea aparatului.
W
PROTEJAREA MEDIULUI
Pentru a evita probleme de mediu şi sănătate cauzate substanţele periculoase din
aparatele electrice şi electronice, aparatele marcate cu acest simbol nu trebuie aruncate direct la
gunoi, ci trebuie recuperate, refolosite sau reciclate.
reţete
T o lingură (15ml) p un praf de
t o linguriţă (5ml) g grame
s crenguţă ml mililitri
c căţel/căţei E ou, mare (63-73g)
frigărui de pui tikka 2 porţii
100g iaurt 25 ml suc de lămâie
1 t condimente garam masala 1 t ardei roşu
1 t chimen măcinat ½ t sare
250g aripioare de pui
Tăiaţi puiul în cuburi de 25 mm. Amestecaţi toate ingredientele într-un castron. Acoperiţi şi lăsaţi
la frigider timp de 1 oră. Preîncălziţi la 200 de grade. Înşiraţi bucăţile de pui pe frigărui. Aşezaţi
frigăruile pe grătar. Lăsaţi să se gătească timp de 15 minute. La mijlocul timpului de preparare,
întoarceţi alimentele. Serviţi cu salată de castraveţi, roşii şi ceapă roşie.
cartofi wedges cu rozmarin şi usturoi 4 porţii de garnitură
500g cartofi wedges 3 c usturoi (pisat)
3 s rozmarin, tocat 2 t ulei de măsline
1 T griş/mă lai fin 1 t sare
Preîncălziţi la 200 de grade. Amestecaţi toate ingredientele într-un castron. Puneţi amestecul în
coş. Lăsaţi să se gătească timp de 30 minute. Agitaţi coşul la mijlocul timpului de preparare.
felii de peşte 2 porţii
75g pesmet 2 T pătrunjel (tocat)
1 T lămâie, rasă 50g făină simplă
2 E 350g cod/eglefin
Tăiaţi peştele în fâşii de 2 cm. Amestecaţi pesmetul, pătrunjelul şi zeama de lăie într-un
castron. Puneţi făina într-un castron. Bateţi ouăle într-un castron. Treceţi peştele prin făină, apoi
prin ou, apoi prin pesmet. Puneţi peştele pe o farfurie. Acoperiţi şi lăsaţi la frigider timp de 30 de
minute. Preîncălziţi la 180 de grade. Puneţi peştele în coş. Lăsaţi să se gătească timp de 15
minute. La mijlocul timpului de preparare, întoarceţi alimentele. Serviţi cu felii de lămâie.
129
[
kebab de miel cu legume mediteraneene 2 porţii
2 t ulei de măsline 1 t piure de usturoi
1 t chimen măcinat 1 t oregano uscate
250g carne de miel
legumele:
1 ardei roşu, felii 1 dovlecei, felii
2 roşii, tăiate în patru 1 t piure de usturoi
2 t ulei de măsline 1 t oţet de vin roşu
sare şi piper
Tăiaţi carnea în cuburi de 25 mm. Amestecaţi ulei, chimen, oregano şi carnea de miel într-un
castron. Acoperiţi şi lăsaţi la frigider timp de 1 oră. Scoateţi carnea de mile din frigider cu
jumătate de oră înainte de a o prepara. Înşiraţi bucăţile de miel pe frigărui. Condimentaţi cu sare
şi piper. Aşezaţi frigăruile pe grătar. Amestecaţi legumele, usturoiul, uleiul şi oţetul.
Condimentaţi cu sare şi piper. Puneţi amestecul în coş. Preîncălziţi la 200 de grade. Lăsaţi să se
gătească timp de 15 minute. La mijlocul timpului de preparare, întoarceţi alimentele. Serviţi cu
sos de iaurt şi mentă.
friptură de vită cu legume rădăcinoase 4 porţii
2 morcovi mici, felii 2 păstârnaci mici, felii
1 ceapă roşie (felii subţiri) 2 s cimbru
2 t miere 2 t ulei de măsline
1 kg rasol de vită superior sare şi piper
Timpul de preparare este pentru friptura de vită în sânge, preparată mediu. Pentru o friptură mai
crocantă, adăugaţi 15 minute la preparare. Preîncălziţi la 180 de grade. Amestecaţi legumele,
cimbrul, ierburile, mierea şi uleiul într-un castron. Puneţi amestecul în coş. Aşezaţi carnea de vită
deasupra. Condimentaţi cu sare şi piper. Lăsaţi să se gătească timp de 60 minute. La mijlocul
timpului de preparare, întoarceţi alimentele. Lăsaţi să se odihnească timp de 10 minute înainte
de a servi.
friptură de pui cu chimen dulce 4 porţii
2 bulbi de chimen dulce, felii 4 c usturoi (pisat)
½ lămâie 1 kg pui
2 t ulei de măsline sare şi piper
Preîncălziţi la 180 de grade. Puneţi chimenul dulce şi usturoiul în coş. Introduceţi feliile de lămâi
în pui. Masaţi pieliţa cu ulei de măsline. Condimentaţi cu sare şi piper. Puneţi carnea de pui în
coş. Lăsaţi să se gătească timp de 50 minute. Agitaţi coşul la mijlocul timpului de preparare.
Lăsaţi să se odihnească timp de 10 minute înainte de a servi.
salată de dovleac prăji 2 porţii
şi ardei roşu 4 porţii de garnitură
800g dovleac, fără coajă 2 t ulei de măsline
2 s cimbru sare şi piper
2 ardei roşu, felii 1 T oţet de Xeres/oţet de vin roşu
50g frunze de rucola 150g brânză de capră (slabă)
50g seminţe de dovleac
Preîncălziţi la 200 de grade. Tăiaţi dovleacul în cuburi de 25 mm. Amestecaţi dovleacul, uleiul şi
cimbrul într-un castron. Condimentaţi cu sare şi piper. Puneţi amestecul în coş. Lăsaţi să se
gătească timp de 20 minute. Agitaţi coşul la mijlocul timpului de preparare. Adăugaţi ardeiul.
Lăsaţi să se gătească timp de 10 minute. Puneţi amestecul într-o farfurie adâncă. Lăsaţi să se
răcească timp de 10 minute. Adăugaţi oţet şi frunze de rucola şi amestecaţi pentru a le combina.
Presăraţi brânza de capră şi seminţele de dovleac deasupra.
130
crochete din peşte cu somon, ghimbir şi ardei iute 2 porţii
250g file de somon 200g piure de cartofi
1 t pastă de ghimbir 1 ardei iute roşu, tocat
4 ceapă verde, tocată 1 T coriandru, tocat
75g pesmet 50g făină simplă
2 E
Preîncălziţi la 180 de grade. Puneţi peştele în coş. Lăsaţi să se gătească timp de 5 minute. Lăsaţi
să se răcească timp de 10 minute. Amestecaţi peştele, cartofii, ghimbirul, ardeiul iute, ceapa
verde şi coriandrul într-un castron. Condimentaţi cu sare şi piper. Formaţi din amestecul obţinut
4 chiftele. Amestecaţi pesmetul, pătrunjelul şi zeama de lămâie într-un castron. Puneţi făina
într-un castron. Bateţi ouăle într-un castron. Treceţi crochetele prin făină, apoi prin ou, apoi prin
pesmet. Puneţi crochetele în coş. Lăsaţi să se gătească timp de 15 minute. La mijlocul timpului
de preparare, întoarceţi alimentele. Serviţi cu felii de lămâie şi salată.
rulouri de primăvară din legume 8 bucăţi
1 t ulei de susan prăjit 2 t sos de soia
1 c usturoi (pisat) 1 T ghimbir, ras
1 morcov, tocat 2 ceapă verde, tocată
1 ardei roşu, felii 50g muguri de fasole
50g tăiţei subţiri de orez, fierţi 1 E
4 foi de aluat, 24 cm x 40 cm ulei de măsline, spray
Preîncălziţi la 200 de grade. Amestecaţi uleiul de susan, sosul de soia, usturoiul şi ghimbirul
într-un castron. Adăugaţi legumele şi tăiţeii şi amestecaţi pentru a omogeniza. Tăiaţi foile de
aluat în 16 dreptunghiuri a câte 12 cm x 20 cm. Puneţi un dreptunghi deasupra altuia. Puneţi 2
linguri cu vârf de amestec de-a lungul uneia dintre laturile mai lungi. Aplicaţi cu o perie ou bătut
pe latura opusă. Pliaţi 2 cm din latura mai scurtă înspre centru, suprapunând puţin amestecul,
apoi rulaţi uşor şi apăsaţi pentru a sigila. Repetaţi folosind foile de aluat şi amestecul rămase.
Pulverizaţi rulourile de primăvară cu puţin ulei, apoi puneţi-le în coş. Lăsaţi să se gătească timp
de 12 minute.
prăjitura Victoria clasică
150g unt fă ră sare 150g zahăr pudră
2 E 150g făină cu agent de creştere
1 p sare 1 t extract de vanilie
2 t lapte
a se servi cu:
150g gem de zmeură 200ml smântână dulce
2 T zahăr pudră
Preîncălziţi la 170 de grade. Ungeţi un vas de copt rotund de 16 cm. Amestecaţi untul şi turnaţi
zahăr până când obţineţi un amestec gălbui şi pufos, apoi bateţi ouăle. Cerneţi făină şi sare
într-un castron. Încorporaţi-le în amestec. Amestecaţi vanilia cu lapte. Încorporaţi-le în amestec.
Turnaţi amestecul în vasul de copt. Lăsaţi să se gătească timp de 50 minute. Dacă introduceţi o
frigăruie în prăjitură, aceasta n-ar trebui să prindă de aluat. Răciţi blatul pe un grilaj metalic.
Bateţi frişca cu telul şi adăugaţi zahăr pudră. După ce s-a răcit prăjitura, tăiaţi-o în două, pe
orizontală. Acoperiţi jumătatea de jos cu gem de zmeură, apoi cu frişcă. Aşezaţi jumătatea de sus
peste ea, presăraţi zahăr pudră şi serviţi.
C TIMPI DE GĂTIRE ŞI SIGURANŢA ALIMENTELOR
•Folosiţi aceşti timpi doar în scop informativ.
•Gătiţi carnea, puiul sau derivatele (mici, burgeri etc.) până când se evaporă sucul. Gătiţi
peştele până când carnea devine opacă.
•Pentru alimente pre-ambalate, urmaţi instrucţiunile de pe ambalaj sau etichetă.
131
f
t
T
(min)
la mijlocul timpului de preparare, agitaţi/
întoarceţi alimentele
cartofi şi cartofi pai
cartofi pai subţiri, congelaţi 200 9-16 cartofii pai trebuie aşezaţi cu spaţii între ei,
pentru a permite aerului să circule
cartofi pai groşi, congelaţi 200 11-20
cartofi pai de casă (8 x 8 mm) 200 10-16
spălaţi-i, uscaţi-i cu un prosop de bucătărie,
presăraţi sare, piper şi 1 linguriţă de ulei
cartofi wedges de casă 180 18-22
cartofi cuburi de casă 180 12-18
cartofi copţi 180
30-
40
pentru a obţine un cartof crocant, ungeţi-l
cu ulei
cartofi prăjiţi 180 25-35
spălaţi-i, uscaţi-i cu un prosop de bucătărie,
presăraţi sare, piper, rozmarin tocat
(opţional) şi 1 linguriţă de ulei
prăjiţi 180 15-18
cartofi gratinaţi 200 15-18
inele de ceapă congelate 180 10-15
peşte
crochete din peşte congelate, mari 180 20-25
crochete din peşte congelate, mici 180 15-20
crochete din peşte, mari 180 15-20
crochete din pește, mici 180 10
creveţi congelaţi 180 10-15
fripturi
carne de vită 180 8-12
carne de porc 180 10-14
hamburger 180 7-14
cârnaţi 180 10
pulpe de pui 180 18-22
piept de pui 180 10-15
aripioare de pui 180 25-30
timpul de preparare depinde de cantitatea
alimentelor
semipreparate cu pui fără os (congelate) 180 15
felii de pui 180 10-15
tăiaţi carnea în bucăţi, treceţi-le prin ou, apoi
prin pesmet condimentat
şniţel (de pui/vită/porc) 180 15
bateţi carnea, treceţi-o prin ou, apoi prin
pesmet condimentat
preparate la tigaie 180 25-30
presăraţi sare, piper şi 1 linguriţă de ulei,
adăugaţi puţin sos cu 5 minute înainte de
final (ardei iute, ardei dulce, usturoi etc.)
gustări
rulou cu cârnaţi 200 13-15
rulouri de primăvară 200 8-10
nuggets de pui congelate 200 6-10
batoane de peşte congelate 200 6-10
gustări cu brânză şi pesmet congelate 180 8-10
legume umplute 150 10
pateuri (samosas) 180 20
pateuri (samosas) congelate 180 10-15
rulouri cu carne de raţă 180 20
rulouri cu carne de raţă congelate 180 10-15
tortilla 200 5-10
pentru a obţine un produs crocant, ungeţi-l
cu ulei
ouă scoţiene 170 15-20
timpul de preparare depinde de cantitatea
alimentelor
coacere
prăjituri 150 20-25
quiche 180 20-22
muffins 200 15-18
gustări dulci 150 20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152

Russell Hobbs 21840-56 Manual de utilizare

Categorie
Friteuze adânci
Tip
Manual de utilizare
Acest manual este potrivit și pentru