01/2017
- 5 -
Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
RO
Grill / Grătar de contact
Instrucțiuni de utilizare
■ Înainte de pornirea acestui consumator, vă rugăm să vă familiarizați cu instrucțiunile de deservire, și
anume, și în cazul în care ați fost deja familiarizat cu utilizarea consumatoarelor de tip similar. Utilizați
consumatorul așa cum este descris în prezentele instrucțiuni de utilizare. Păstrați instrucțiunile pentru
eventualele necesități viitoare.
■ Cel puțin pe durata existenței dreptului legal dintr-oderulare defectuoasă, eventual agaranției pentru
calitate, recomandăm să păstrați cutia de carton originală de transport, materialul de ambalare, bonul
de casă și confirmarea de răspundere avânzătorului sau certificatul de garanție. În cazul transportului,
recomandăm ambalarea consumatorului înapoi în cutia originală aproducătorului.
DESCRIEREA GRĂTARULUI DE CONTACT
A1 Buton pentru degajarea plitei superioare preparare
A2 Plita superioară amovibilă plată
A3 Plita inferioară amovibilă cu nervuri
A4 Buton pentru degajarea plitei inferioare
A5 Tăviță amovibilă pentru picurare grăsime și zeamă
A6 Timer 30 de minute
A7 Mâner pentru mutare și deschidere plita superioară
A8 Capac plita superioară
A9 Lacăt glisabil pentru blocarea și deblocarea plitelor și setarea înălțimii plitei superioare
A10 Buton degajare blocare suspensie plita superioară
A11 Indicator setare timer
A12 Indicator încălzire plite
A13 Termostat pentru setarea temperaturii în gama 80–240 °C
A14 Baza
A15 Spațiu pentru amplasarea cablului de rețea
A16 Racletă de curățare
SCOATEREA ȘI FIXAREA PLITELOR
■ Înainte de scoaterea sau fixarea plitelor trebuie să vă asigurați că grătarul este oprit, deconectat de la
rețea și rece.
■ Pentru fixarea sau introducerea plitei este necesară deplasarea lacătului A9 în poziția „OPEN“ și, cu ajutorul
mânerului A7 trebuie deschisă plita superioară A2 în poziție verticală.
■ După scoaterea plitei superioare A2 apăsați cu omână și țineți apăsat butonul A1 iarcu cealaltă mână
scoateți plita A2. După degajarea acesteia, eliberați butonul A1. După scoaterea plitei inferioare A3,
apăsați cu o mână și țineți apăsat butonul A4 iarcu cealaltă mână scoateți plita A3. După scoaterea
acesteia, eliberați butonul A4.
■ Pentru fixare, amplasați plita superioară A2 în capacul superior A8 în așa fel, încât crestăturile din partea
dorsală a plitei A2 să intre în locașurile din partea dorsală acapacului A8. Apoi presați plita A2 spre
capacul A8, pentru ca clichetul din partea inferioară aplitei A2 să intre în orificiul capacului A8. Fixați plita
inferioară A3 de baza A14 procedând identic.
BLOCAREA ȘI DEBLOCAREA PLITELOR ȘI SETAREA ÎNĂLȚIMII
PLITEI SUPERIOARE
■ În cazul în care plita superioară A2 este închisă spre plita inferioară A3 iar lacătul A9 este setat pe poziția
„LOCK“ (blochează), plitele sunt încuiate una spre cealaltă. Această setare este destinată mutării grătarului
în poziție verticală și pentru depozitarea acestuia în poziție verticală.
■ Pentru deblocarea plitei superioare A2 mutați lacătul A9 în poziția „OPEN“ (deblochează). Acum, plita
superioară A2 poate fi deschisă până în poziție verticală.
■ Prin setarea lacătului glisant A9 în poziția 1 la 5, reglați înălțimea plitei superioare A2, adică distanța plitei
superioare A2 față de plita inferioară A3. Setarea înălțimii este adecvată pentru frigerea la grătar acărnii
de pește, ahamburgerilor, legumelor, toasturilor și prepararea altor alimente casante la care nu este de
dorit ca plita superioară A2 să stea cu toată greutatea pe alimente. La setarea înălțimii este necesar aridica
și aține ridicată plita superioară A2 deasupra plitei inferioare A3. Pentru ridicarea și ținerea în poziție
ridicată aplitei A2 faceți uz de mânerul A7.
■ Pentru deschiderea plitei superioare A2 într-un singur plan cu plita inferioară A3, apăsați și țineți apăsat
butonul A10 și simultan deschideți plita superioară A2 în așa fel, încât mânerul A7 să se sprijine pe placa
de lucru amesei sau amesei de bucătărie. Astfel ia naștere osuprafață dublă de frigere. După deschiderea
plitei A2, degajați butonul A10.
FINISAREA DE SUPRAFAȚĂ NEADERENTĂ APLITELOR
■ Plitele grătarului dumneavoastră de contact sunt prevăzute cu o finisare de suprafață neaderentă
specială. Această finisare de suprafață permite prepararea sănătoasă aalimentelor folosind ocantitate
minimă de grăsime sau ulei.
■ Pentru introducerea sau scoaterea alimentelor din grătar, utilizați doar ustensile de bucătărie fabricate din
lemn, plastic sau silicon care sunt rezistente la căldură.
■ Nu folosiți ustensile de bucătărie ascuțite sau metalice și nici nu tăiați alimentele direct pe plita.
Producătorul nu răspunde pentru deteriorarea finisării de suprafață cauzată prin utilizarea unor ustensile
de bucătărie ascuțite sau metalice.
■ Orice modificare aculorii suprafeței plitelor influențează doar aspectul, nu funcționalitatea.
ÎNAINTE DE PRIMA UTILIZARE
■ Înainte de prima utilizare, scoateți grătarul de contact din ambalaj și îndepărtați toate materialele de
promovare inclusiv eticheta amplasată pe plita. Ștergeți plitele A2 șiA3 cu ocârpă curată umezită și
apoi ștergeți până în stare uscată. Scoateți tăvița amovibilă A5 și spălați-ocu apă caldă cu detergent de
bucătărie neutru. Apoi clătiți cu jet de apă curată, ștergeți bine și puneți înapoi la locul ei.
■ Spălați racleta A16 în apă caldă cu detergent de bucătărie neutru. După care clătiți cu jet de apă curată și
ștergeți foarte bine până ce este uscată.
■ Plitele A2 șiA3, tăvița amovibilă A5 și racleta de curățare A16 pot fi spălate și în mașina de spălat vase
(în coșul superior).
■ Grătarul și cablul de rețea al acestuia nu se clătesc în apă și nici nu se scufundă în apă sau un alt lichid.
■ Înainte de prima utilizare, porniți grătarul în gol timp de 10 minute cu termostatul A13 setat la temperatura
maximă de frigere. După care opriți grătarul, deconectați-l de la priza de rețea și lăsați să se răcească.
Observație:
La prima pornire s-ar putea să apară un fum slab. Este vorba de un fenomen absolut normal.
UTILIZAREA GRĂTARULUI DE CONTACT
■ Înainte de fiecare utilizare, recomandăm să aplicați pe plitele A2 șiA3 un strat subțire de ulei comestibil
care este adecvat pentru tratare termică.
■ Verificați dacă tăvița amovibilă A5 este introdusă corect în baza A14 până la limită și dacă plitele A2 șiA3
sunt instalate la locul lor. Asigurați-vă că timerul și termostatul sunt setate în poziția oprit și conectați
grătarul la priza de rețea.
■ În cazul în care plitele sunt blocate una către alta, deblocați-le prin setarea lacătului A9 în poziția
„OPEN“ (deblocați). Lăsați grătarul să se preîncălzească prin setarea timerului A6 la 5 minute și setarea
termostatului A13 pe poziția 4 – „SUPER HIGH“ (temperatura maximă). Pentru o preîncălzire mai
rapidă, lăsați plita A2 închisă. După setarea timerului A6 se aprinde indicatorul A11 Încălzirea plitelor
la temperatura setată este semnalizată pe indicatorul A12. După expirarea intervalului de timp setat se
aude un semnal acustic și aparatul de oprește. Indicatorul luminos A11 se stinge parțial iar indicatorul
A12 se stinge de tot.
■ După preîncălzirea plitelor, setați cu ajutorul timerului A6 timpul necesar de preparare aalimentelor și
prin setarea termostatului A13 reglați în funcție de tipul de alimente pe care le veți frige la grătar. Timerul
A6 se poate seta pe intervale de 5 minute în gama de la 0 la 30 minute. Termostatul A13 permite setarea
apatru nivele diferite de temperatură.
SETAREA TERMOSTATULUI TEMPERATURA
0 oprit
1 – „LOW“ (temperatura joasă) 80–120 °C
2 – „MED“ (temperatura medie) 120–160 °C
3 – „HIGH“ (temperatura înaltă) 160–200 °C
4 – „SUPER HIGH“ (temperatura maximă) 200–240 °C
■ Timerul A6 face numărătoarea inversă atimpului iar termostatul A13 afișează nivelul de temperatură ales.
În cursul frigerii la grătar, temperatura se poate modifica arbitrar.
Frigere cu plita superioară închisă
■ Deschideți plita superioară A2 în poziție verticală. Pentru deschiderea plitei faceți uz de mânerul A7. Pe
plita inferioară A3 puneți carnea, legumele, sandvișuri sau alte alimente pe care doriți să le frigeți la grătar
sau să le coaceți. Cu ajutorul mânerului A7, închideți plita superioară A2. În cursul procesului de frigere
la grătar controlați starea alimentelor. Dacă nu doriți ca plita superioară A2 să stea pe alimente, setați
înălțimea acesteia așa cum este menționat la capitolul Blocarea și deblocarea plitelor și setarea poziției
plitei superioare.
Frigere pe grătarul deschis
■ Construcția unică a grătarului de contact permite utilizarea ambelor suprafețe de frigere simultan.
Deschideți plita superioară A2 în așa fel, încât să fie în același plan cu plita inferioară A3, după cum este
menționat la capitolul Blocarea și deblocarea plitelor și setarea poziției plitei superioare.
■ Pe plite puneți carnea, legumele sau alte alimente adecvate pentru frigere la grătar. În cursul procesului
de frigere întoarceți alimentele după nevoie.
Observație:
În cursul exploatării, indicatorul încălzirii plitelor A12 se aprinde și se stinge Prin aceasta se
indică menținerea temperaturii setate.
■ După expirarea intervalului de timp setat se aude un semnal acustic și grătarul se oprește. Indicatorul
luminos A11 se stinge parțial iar indicatorul A12 se stinge de tot. Termostatul A13 trebuie setat pe poziția 0
(oprit).
■ Luați alimentele de plită. Pentru aceasta faceți uz de ustensile de bucătărie fabricate din lemn, silicon sau
plastic, care sunt rezistente la căldură. Nu utilizați clești, întorcătoare, cuțite metalice sau alte ustensile de
bucătărie ascuțite. S-ar putea deteriora finisarea de suprafață neaderentă aplitelor.
■ După ce ați terminat utilizarea, asigurați-vă că timerul și termostatul sunt setate în poziția 0 (oprit) iar
cablul de rețea scoateți-l din priză. Înainte de orice manipulare următoare, lăsați grătarul să se răcească.
INDICAȚII PRIVIND FRIGEREA CĂRNII LA GRĂTAR
■ Pentru a obține rezultate optime, tăiați carnea în felii având o grosime pe care să se sprijine plita
superioară atunci când este închisă.
■ Nu se recomandă utilizarea grătarului de contact pentru frigerea cărnii cu oase groase, cum sunt, de
exemplu, șnițelele cu os.
■ Nu sărați carnea înainte de aofrige la grătar. În caz contrar va fi tare și uscată.
■ Înainte de aîncepe să frigeți carnea marinată, mai întâi, cu ajutorul hârtiei de bucătărie, uscați excesul de
marinadă. Unele marinade conțin ocantitate mare de zahăr care s-ar prinde de plite în cursul preparării.
■ În cursul frigerii la grătar, nu perforați carnea cu furculița sau cuțitul, pentru aevita scurgerea zemii. În
caz contrar va fi tare și uscată.
■ Nu uscați carnea printr-ofrigere prea lungă.
■ Carnea de pui trebuie să ofrigeți întotdeauna bine.
■ După ce carnea este friptă bine, condimentați-ocu sare sau alte condimente.
■ Crenvurștii parțial fierți nu trebuie perforați înainte de frigere la grătar.