www.barbecook.com54
7.2 Prevenirea arderii alimentelor
Pentru a preveni arderea alimentelor:
• Nu începeţi niciodată prepararea la grătar, atunci când mai
sunt prezente flăcări în vas. Aşteptaţi până când cărbunii
sunt acoperiţi de un strat subţire de cenuşă albă.
• Evitaţi expunerea alimentelor la căldură excesivă. Puteţi să:
- Protejaţi alimentele prin mutarea grătarului într-o poziţie
mai înaltă.
- Reduceţi căldura prin închiderea (parţială a) orificiilor de
intrare a aerului din partea de jos a conductei.
- Adam top: reduceți căldura prin închiderea butonului de
control al ventilației din partea de sus a capacului
7.3 Prevenirea lipirii alimentelor
Pentru a preveni ca alimentele să se lipească pe grătar:
• Înainte de a le pune pe grătar, ungeţi uşor alimentele cu o
pensulă. De asemenea, puteţi unge grătarul.
• Nu întoarceţi alimentele prea repede. Lăsaţi-le să acumuleze
căldură.
7.4 Evitarea flamelor
Flamele sunt flăcări care izbucnesc brusc din vas atunci când
preparaţi la grătar. Acestea sunt cauzate, de obicei, de picurarea
grăsimii sau a marinatei.
În timpul preparării la grătar, apariţia câtorva flame este normală.
Totuşi, prea multe flame cresc temperatura în vas şi pot aprinde
grăsimea acumulată. Pentru a evita flamele:
• Înainte de a începe prepararea la grătar, asiguraţi-vă că
vasul este curat. Vă recomandăm să curăţaţi vasul după
fiecare utilizare.
• Îndepărtaţi grăsimea în exces şi marinata de pe carne. De
asemenea, puteţi utiliza o tavă de grătar pentru carnea
grasă şi/sau marinată.
7.5 Prepararea alimentelor la grătar, sub
capac Dome (Adam 50)
Pentru a utiliza aparatul la capacitate maximă, îl puteţi echipa cu
Dome. Dome este un capac semideschis, în formă de scoică,
care reflectă căldura cărbunilor înapoi asupra alimentelor. Ca
urmare, alimentele sunt încălzite atât de dedesubt, cât şi de
deasupra. Acest lucru vă permite, printre altele, să gătiţi uniform
bucăţi mari de carne, să pregătiţi pui pe cutie de bere şi chiar să
preparaţi pizza la grătar.
Folosiți capacul Dome 223.0050.000 pentru aparatul
Adam 50. Pentru mai multe informații despre capac,
consultați informațiile de pe site-ul www.barbecook.com.
7.6 Prepararea alimentelor la grătar, sub
capac (Adam 50 Top)
Aparatul Adam 50 Top este prevăzut cu un capac detașabil.
Capacul reflectă și menține căldura. Acest lucru vă permite să
gătiți în mod uniform bucăți mari de carne, să preparați pui la
conservă și chiar pizza. Procedați după cum urmează:
• Deschideți capacul atunci când intensitatea focului este
mare.
• Închideți capacul la căldură scăzută pentru a prepara încet
bucăți mari de carne.
8 ÎNTREŢINEREA APARATULUI
8.1 Curăţarea vasului
Pașii principali ai acestei activități sunt ilustrați în Figura 5,
la pagina 109.
Vă recomandăm să curățați vasul după fiecare utilizare.
Procedați după cum urmează:
1. Lăsați aparatul să se răcească complet și scoateți grătarul.
2. Închideți orificiile de alimentare cu aer din partea inferioară a țevii
centrale (fig. 5a).
3. Scoateți tava pentru cărbuni din recipient și turnați cenușa într-o
găleată. Curățați cenușa rămasă și introduceți-o în conductă (fig. 5b).
4. Eliberați oala pentru cenușă rotind-o spre stânga (fig. 5c).
5. Turnați apa cu cenușa într-o găleată (fig. 5d).
6. Puneți la loc oala pentru cenușă Rotiți-o spre dreapta pentru a o
bloca.
7. Puneți tava pentru cărbuni la loc în recipient
8.2 Curăţarea grătarului
Vă recomandăm să curățați grătarul după fiecare utilizare, cu
soluție de curățare Barbecook.
De asemenea, puteți curăța grătarul cu un detergent
neagresiv sau cu bicarbonat de sodiu. Nu folosiți
niciodată aparate de curățat cuptoare pentru grătar.
8.3 Depozitarea aparatului
Depozitaţi aparatul într-un loc uscat (spaţiu închis, sub un
adăpost etc.) după fiecare utilizare. Pentru a prelungi durata de
viaţă a aparatului, recomandăm acoperirea acestuia cu o husă
Barbecook. Înregistraţi aparatul la www.barbecook.com pentru a
găsi husa potrivită.
Înainte de a-l depozita, asiguraţi-vă că aparatul este
complet uscat. Acest lucru previne formarea ruginii.
8.4 Întreţinerea părţilor din email, oţelul
inoxidabil,, crom şi a celor acoperite
cu pulbere
Aparatul este compus din piese emailate, din oţel inoxidabil şi
cromate. Fiecare material trebuie întreţinut în mod diferit:
Material Modul de întreţinere a acestui material
Oţel inoxidabil şi
crom
Email
Acoperit cu
pulbere
• Nu folosiţi detergenţi agresivi, abrazivi
sau pe bază de ioni metalici.
• Folosiţi detergenţi cu acţiune delicată
şi lăsaţi-i să acţioneze pe oţel.
• Utilizaţi o lavetă sau un burete moale.
• Înainte de depozitare, clătiţi bine
după curăţare şi uscaţi complet.
• Nu utilizaţi obiecte ascuţite şi nu
loviţi pe o suprafaţă dură.
• Evitaţi contactul cu lichide reci în
timp ce acesta este încă fierbinte.
• Puteţi folosi bureţi metalici şi
detergenţi abrazivi.
• Nu utilizaţi obiecte ascuţite. Utilizaţi
detergenţi cu acţiune delicată şi o
lavetă sau un burete moale.
• Înainte de depozitare, clătiţi bine
după curăţare şi uscaţi complet.
Oțel lucios
• Utilizați o perie pentru oțel sau o
bucată de lână pentru oțel pentru a
curăța suprafața.
• Frecați suprafețele interioară și
exterioară cu ulei de gătit după
fiecare utilizare. Acest lucru va
împiedica ruginirea recipientului. Cu
toate acestea, după o perioadă de
timp rugina va apărea.