70
5.2 Asamblarea aparatului
Aveţi nevoie de o şurubelniţă în cruce.
1. Aşezaţi aparatul pe o suprafaţă plată şi curată.
2. Asamblaţi aparatul conform desenelor de asamblare.
Găsiţi desenele de asamblare în partea a doua a acestui
manual, după prezentarea pe părţi componente a aparatului.
6 AFUMAREA PREPARATELOR
Aveţi nevoie de lemne sau cărbuni, materiale uşor inflamabile (care
respectă SR EN 1860-3), un chibrit lung şi lichid (apă, supă, vin etc.).
6.1 Ce lemne sau cărbuni ar trebui
folosiţi?
Pentru a aprinde aparatul, puteţi folosi lemne sau cărbuni:
Material Ce să folosiţi
Lemn
• Puteţi folosi orice tip de lemn, cu excepţia
lemnului de pin.
• Folosiţi nuiele şi crenguţe pentru a aprinde
aparatul. Puteţi adăuga ulterior crengi mai
mari şi buşteni.
Cărbune
• Aprindeţi întotdeauna aparatul cu cărbune
obişnuit, niciodată cu brichete de
cărbune. Odată ce aparatul este aprins,
puteţi adăuga brichete de cărbune.
• Folosiţi cărbune de calitate pentru a
aprinde aparatul, preferabil, cărbune
care respectă standardul SR EN 1860-2.
Cărbunele de calitate bună este compus
din bucăţi mari şi lucioase şi nu produce
mult praf.
• Utilizaţi bucăţi mici de cărbuni pentru a
aprinde aparatul. Puteţi adăuga ulterior
bucăţi mai mari.
Înainte de a depozita sacul cu cărbune, închideţi-l bine.
Depozitaţi-l întotdeauna într-un loc uscat şi nu într-o pivniţă.
6.2 Pasul 1: Aprinderea aparatului
Înainte de a putea să afumaţi orice preparat, trebuie să aprindeţi focul
în partea de jos a aparatului. Procedaţi după cum urmează:
1. Scoateţi capacul, inelele superioare ale corpului, grătarele de
gătit şi tava pentru supă de pe aparat.
2. Puneţi grătarul pentru cărbuni în vasul pentru cărbuni.
3. Deschideţi orificiile de alimentare cu aer din containerul pentru
cenuşă. Găsiţi containerul pentru cenuşă sub vasul pentru
cărbuni.
4. Adăugaţi câteva materiale uşor inflamabile pe grătarul pentru
cărbuni. Utilizaţi întotdeauna materiale uşor inflamabile care
respectă standardul SR EN 1860-3.
5. Acoperiţi materialele uşor inflamabile cu cărbuni sau lemne.
Sugestii:
• Adăugaţi cărbunii şi lemnele pentru a forma o piramidă.
• Nu utilizaţi prea mulţi cărbuni sau prea multe lemne pentru a
aprinde focul.
• Asiguraţi-vă că materialele uşor inflamabile sunt accesibile.
6. Aprindeţi materialele uşor inflamabile cu un chibrit lung.
Atunci când utilizaţi aparatul pentru prima dată, lăsaţi focul să
ardă timp de 30 de minute. Acest lucru permite îndepărtarea
oricăror grăsimi rămase pe aparat în urma fabricaţiei.
Încă nu puneţi grătarul pe aparat. Un grătar gol se poate
deforma, atunci când este ţinut în căldură prea mult timp.
Avertizare! Nu utilizaţi alcool sau benzină pentru a aprinde sau
a reaprinde aparatul.
7. Aşteptaţi până când cărbunii sau lemnele sunt acoperite de un
strat subţire de cenuşă albă. În mod normal, acest lucru durează
aproximativ 25 de minute.
8. Împrăştiaţi cărbunii sau lemnul uniform deasupra grătarului pentru
cărbuni şi închideţi uşa din inelul de jos al corpului.
Dacă folosiţi cărbuni, îi puteţi aprinde şi în cana pentru
aprinderea cărbunilor Barbecook. Atunci când cărbunii sunt
pregătiţi, turnaţi-i din cana pentru aprinderea cărbunilor pe
grătarul pentru cărbuni.
6.3 Pasul 2: Începerea afumării
După ce cărbunii sau lemnele sunt acoperite cu un strat subţire de
cenuşă albă, puteţi începe afumarea. Procedaţi după cum urmează:
1. Puneţi tava pentru supă în inelul inferior al corpului, pe cele trei
console de suport.
2. Turnaţi lichid (apă, supă, vin etc.) în tava pentru supă. De
asemenea, puteţi adăuga ierburi în lichid pentru a intensifica
aroma.
3. Puneţi primul grătar de gătit pe tava pentru supă şi puneţi
preparatul pe grătar.
Puneţi un singur strat de preparate pe grătar şi lăsaţi suficient
spaţiu între alimente. Aceasta permite fumului şi căldurii să
circule uniform în jurul preparatelor.
4. Oskar L: Puneţi inelul superior al corpului pe inelul inferior şi
închideţi uşile pe ambele inele.
5. Oskar L: Puneţi al doilea grătar de gătit pe consolele de suport ale
inelului superior al corpului. Asiguraţi-vă că marginea grătarului se
sprijină ferm pe console.
6. Puneţi preparatul pe grătar şi acoperiţi aparatul cu capacul.
Oskar L: Această procedură descrie cum să afumaţi
preparatele cu ajutorul a două grătare. Evident, puteţi, de
asemenea, să nu folosiţi unul dintre grătare, să înlocuiţi un
grătar cu coşul de afumat sau să suspendaţi preparate în
cârligele pentru afumat din capac.
6.4 Pasul 3: Menţinerea unei temperaturi
constante
După începerea afumării, trebuie să menţineţi temperatura constantă
la aproximativ 70 °C. Datorită termometrului din capac, puteţi urmări
temperatura îndeaproape.
6.4.1 TEMPERATURA ESTE PREA RIDICATĂ
1. Puneţi capacul pe aparat. Închideţi orificiile de alimentare cu aer
din capac şi containerul pentru cenuşă.
2. Dacă temperatura rămâne prea mare, puneţi câteva aşchii de
lemn ude pe foc. De asemenea, această metodă intensifică
aroma preparatului.
6.4.2 TEMPERATURA ESTE PREA MICĂ
3. Alimentaţi focul cu aer prin deschiderea orificiilor de
4. alimentare cu aer din capac şi containerul pentru cenuşă.
5. 2 Dacă alimentarea cu aer a focului nu ridică suficient
MAN_OSKAR_S_M_L_BBC_171109_A.indb 70 09/11/17 12:19