www.barbecook.com 69
6.4 Pasul 3: Menţinerea unei temperaturi
constante
După începerea afumării, trebuie să menţineţi temperatura
constantă la aproximativ 70 °C. Datorită termometrului din
capac, puteţi urmări temperatura îndeaproape.
6.4.1 TEMPERATURA ESTE PREA RIDICATĂ
1 Puneţi capacul pe aparat. Închideţi orificiile de alimentare cu
aer din capac şi containerul pentru cenuşă.
2 Dacă temperatura rămâne prea mare, puneţi câteva aşchii
de lemn ude pe foc. De asemenea, această metodă
intensifică aroma preparatului.
6.4.2 TEMPERATURA ESTE PREA MICĂ
1 Alimentaţi focul cu aer prin deschiderea orificiilor de
alimentare cu aer din capac şi containerul pentru cenuşă.
2 Dacă alimentarea cu aer a focului nu ridică suficient
temperatura, puneţi cărbune sau lemne pe foc. Procedaţi
după cum urmează:
a Puneţi mănuşile. Purtaţi-le pe parcursul întregii proceduri.
b Scoateţi cu atenţie capacul de pe aparat şi deschideţi uşa
din inelul de jos al corpului.
c Adăugaţi cărbune sau lemne în tava pentru cărbuni.
Utilizaţi cleşti cu mânere lungi şi încercaţi să nu aţâţaţi
focul sau să provocaţi scântei.
d Închideţi uşa din inelul de jos al corpului.
e Aşteptaţi până când focul arde suficient de puternic şi
puneţi capacul înapoi pe aparat.
7 RECOMANDĂRI UTILE
7.1 Intensificarea aromei cu ajutorul
aşchiilor de lemn
Pentru ca preparatul să fie mai aromat, puteţi pune pe foc aşchii
de lemn aromat. Puteţi folosi aşchiile în două feluri:
• Ţineţi aşchiile în apă timp de 10 minute, lăsaţi-le să se
scurgă şi puneţi-le pe cărbuni sau lemne.
• Împachetaţi aşchiile în folie de aluminiu, perforaţi folia cu
furculiţa şi adăugaţi pachete pe cărbuni sau lemne.
Indiferent de metoda pe care o folosiţi, nu adăugaţi niciodată
aşchiile înainte ca lemnele sau cărbunii să fie acoperiţi cu un strat
subţire de cenuşă albă.
Barbecook oferă trei tipuri de aşchii din lemn aromat:
7.2 Obţinerea unor preparate suculente
Pentru a păstra preparatele suculente, adăugaţi puţin lichid (apă,
supă, vin etc.) în tava pentru supă atunci când începeţi afumarea.
Verificaţi periodic tava în timpul afumării şi adăugaţi lichid în tavă
atunci când este necesar. Procedaţi după cum urmează:
1 Deschideţi uşa din inelul de jos al corpului.
2 Turnaţi cu atenţie lichidul în tava pentru supă cu ajutorul unei
pâlnii sau a unei cratiţe cu cioc.
3 Închideţi uşa din inelul de jos al corpului.
7.3 Ridicarea capacului
După ce începeţi afumarea, evitaţi pe cât posibil să ridicaţi
capacul. O cantitate considerabilă de căldură şi fum este
eliberată de fiecare dată când ridicaţi capacul, ceea ce
prelungeşte timpul de gătire a preparatelor.
Dacă trebuie să ridicaţi capacul, ridicaţi-l întotdeauna într-o
parte, nu drept în sus. Ridicarea drept în sus a capacului creează
un curent de aer în aparat, care poate aspira cenuşa peste
preparate.
7.4 Utilizarea aparatului ca grătar
Dacă nu protejaţi preparatul împotriva cărbunilor sau a lemnului
cu tava pentru supă, puteţi utiliza aparatul ca un grătar obişnuit.
Procedaţi după cum urmează:
1 Aprindeţi aparatul conform descrierii din “6 Afumarea
preparatelor”.
2 Aşezaţi grătarul de gătit pe consolele de suport ale inelului
de jos al corpului. Asiguraţi-vă că marginea grătarului se
sprijină ferm pe console.
3 Puneţi preparatul pe grătar.
7.5 Utilizarea aparatului ca vatră
Aveţi nevoie de ziare, materiale uşor inflamabile (care respectă
SR EN 1860-3), lemn (crenguţe, crengi, buşteni) şi de un chibrit
lung.
1 Luaţi vasul pentru cărbuni (partea de jos a corpului) şi
scoateţi grătarul pentru cărbuni.
2 Mototoliţi câteva pagini de ziar şi puneţi-le în vasul pentru
cărbuni.
3 Puneţi câteva materiale uşor inflamabile între paginile de ziar.
Utilizaţi întotdeauna materiale uşor inflamabile care respectă
standardul SR EN 1860-3.
4 Puneţi câteva crenguţe, crengi şi buşteni deasupra ziarului.
Sugestii:
• Asiguraţi-vă că materialele uşor inflamabile sunt
accesibile.
• Nu adăugaţi prea mulţi buşteni în vatră deocamdată. Mai
puteţi adăuga buşteni după ce se aprind primii.
5 Aprindeţi materialele uşor inflamabile cu un chibrit lung.
Acestea vor aprinde în curând hârtia, crenguţele, crengile şi,
în cele din urmă, buştenii.
8 ÎNTREŢINEREA APARATULUI
8.1 Îndepărtarea cenuşii
Vă recomandăm să îndepărtaţi cenuşa după fiecare utilizare. Cu
ajutorul containerului pentru cenuşă, acest lucru se face foarte
rapid. Procedaţi după cum urmează:
1 Lăsaţi aparatul să se răcească complet.
2 Scoateţi capacul, inelul superior al corpului, grătarele de
gătit şi tava pentru supă.
3 Scoateţi grătarul pentru cărbuni şi strângeţi cenuşa cu peria
în containerul pentru cenuşă.
4 Ridicaţi containerul pentru cenuşă din vasul pentru cărbuni
şi turnaţi cenuşa într-o găleată.
5 Puneţi containerul pentru cenuşă înapoi în vasul pentru
cărbuni.
Aromă Intensitate Ideale pentru
Măr Slabă Carne de vânat, peşte, pasăre
Stejar Medie Porc, pasăre
Nuc
american
Puternică Cotlete, coaste, fripturi de porc
MAN_SMOKERXL_BBC_160106_A.book Page 69 Wednesday, January 6, 2016 4:12 PM