Aeg-Electrolux B4403-5-B Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
B4403-5
Informaţii pentru
utilizator
Cuptor
Vă mulţumim că aţi ales unul din produsele noastre de calitate.
Pentru a asigura performanţe optime şi de durată ale aparatului dvs., vă
rugăm citiţi cu atenţie acest manual cu instrucţiuni. Vă va permite să
parcurgeţi toate procesele în mod perfect şi eficient. Pentru a putea
consulta acest manual ori de câte ori aveţi nevoie, vă recomandăm să îl
păstraţi într-un loc sigur. Şi vă rugăm să îl înmânaţi unui eventual viitor
proprietar al aparatului.
Vă dorim să vă bucuraţi pe deplin de noul dvs. aparat.
CUPRINS
INFORMAŢII PRIVIND SIGURANŢA 2
Siguranţa copiilor şi a persoanelor
vulnerabile 3
Aspecte generale privind siguranţa
3
Instalarea 3
Utilizare 4
Întreţinerea şi curăţarea 4
Pericol de incendiu! 5
Lampa cuptorului 5
Centrul de service 5
Casarea aparatului 5
DESCRIEREA PRODUSULUI 6
Prezentare generală 6
Accesoriile cuptorului 6
UTILIZAREA ZILNICĂ 7
Prima curăţare 7
Reglarea orei 7
Pornirea şi oprirea cuptorului 7
Ventilatorul de răcire 7
Funcţiile cuptorului 8
Introducerea accesoriilor cuptorului
8
Afişaj 9
Funcţia ceas avertizor 9
Sondă pentru carne 9
Dispozitivul de blocare a uşii 10
SFATURI UTILE 11
Partea internă a uşii 11
Coacerea 11
Coacerea fripturilor 16
Frigerea la grătar 20
Conservarea 20
Uscare 21
Decongelare 22
ÎNGRIJIREA ŞI CURĂŢAREA 23
Partea superioară a cuptorului 23
Ghidajele de susţinere a grătarelor
24
Becul cuptorului 25
Uşa cuptorului şi panourile vitrate
25
CE TREBUIE FĂCUT DACĂ... 26
DATE TEHNICE 27
PROTEJAREA MEDIULUI
ÎNCONJURĂTOR 27
Ne rezervãm dreptul asupra efectuãrii de modificãri
INFORMAŢII PRIVIND SIGURANŢA
Înainte de instalare şi utilizare, citiţi cu atenţie acest manual:
Pentru siguranţa personală şi a bunurilor dumneavoastră.
Pentru respectul faţă de mediu.
Pentru utilizarea corectă a aparatului.
2 Cuprins
Păstraţi întotdeauna aceste instrucţiuni împreună cu aparatul, chiar şi în cazul
în care îl mutaţi sau îl vindeţi.
Producătorul nu este responsabil dacă instalarea sau utilizarea incorectă a
aparatului provoacă daune.
Siguranţa copiilor şi a persoanelor vulnerabile
Acest aparat poate fi utilizat de copiii cu vârsta mai mare de 8 ani, de per-
soanele cu capacităţi fizice, senzoriale sau mentale reduse sau de persoa-
nele fără cunoştinţe sau experienţă doar sub supraveghere sau după o
scurtă instruire care să le ofere informaţiile necesare despre utilizarea sigură
a aparatului şi să le permită să înţeleagă riscurile la care se expun. Copiii nu
trebuie să se joace cu acest aparat.
•Nu lăsaţi ambalajele la îndemâna copiilor. Există pericolul sufocării sau
vătămării fizice a acestora.
•Nu lăsaţi copiii sau animalele să se apropie de aparat atunci când uşa este
deschisă sau aparatul este în funcţiune deoarece acesta devine fierbinte.
Există riscul de rănire sau de provocare a unei dizabilităţi permanente.
•Dacă aparatul dispune de o funcţie Blocare pentru copii sau Blocare taste
(Blocare), folosiţi-le. Acestea previn pornirea accidentală a aparatului de
către copii sau animale.
Aspecte generale privind siguranţa
Nu modificaţi specificaţiile acestui aparat. Există riscul vătămării persoanelor
şi deteriorării aparatului.
•Nu lăsaţi aparatul nesupravegheat în timpul funcţionării.
•Opriţi aparatul după fiecare utilizare.
Instalarea
Aparatul poate fi instalat şi branşat numai de către un electrician calificat.
Contactaţi un centru de service autorizat. Această măsură este necesară
pentru prevenirea deteriorărilor structurale sau vătămărilor corporale.
Verificaţi dacă aparatul a fost deteriorat în timpul transportului. Nu conectaţi
un aparat deteriorat. Dacă este nevoie, contactaţi furnizorul.
Înainte de prima utilizare îndepărtaţi toate ambalajele, etichetele şi straturile
de protecţie de pe aparat. Nu înlăturaţi plăcuţa cu datele tehnice. În caz con-
trar garanţia poate fi anulată.
Asiguraţi-vă că aparatul este deconectat de la sursa de alimentare electrică
în timpul instalării.
Procedaţi cu atenţie când deplasaţi aparatul. Acest aparat este greu. Purtaţi
întotdeauna mănuşi de protecţie. Nu ridicaţi aparatul de mâner.
Instalaţia electrică trebuie să dispună de un dispozitiv izolator care să per-
mită deconectarea aparatului de la reţea la toţi polii. Dispozitivul izolator tre-
buie să aibă o deschidere între contacte de cel puţin 3 mm.
Trebuie să dispuneţi de dispozitive de izolare adecvate: întrerupătoare pen-
tru protecţia liniei, siguranţe fuzibile (siguranţele cu şurub trebuie scoase din
suport), mecanisme de decuplare pentru scurgeri de curent şi contactoare.
Anterior instalării, asiguraţi-vă că dimensiunile spaţiului pentru încorporare
sunt potrivite.
Informaţii privind siguranţa
3
Aparatul trebuie instalat sub structurile de siguranţă adiacente.
•Respectaţi distanţele minime faţă de alte aparate şi corpuri de mobilier.
Aparatul nu poate fi amplasat pe un soclu.
Cuptoarele şi plitele de gătit încorporate sunt prevăzute cu sistem special de
conectare. Pentru a preveni deteriorarea aparatului, utilizaţi numai accesorii
de aceeaşi marcă.
Utilizare
•Maşina este destinată exclusiv pentru uz casnic. Nu utilizaţi aparatul în sco-
puri comerciale sau industriale.
Utilizaţi aparatul numai pentru prepararea alimentelor acasă. Astfel veţi pre-
veni producerea de vătămări corporale persoanelor şi deteriorarea bunurilor.
Nu utilizaţi aparatul ca suprafaţă de lucru sau de depozitare.
În timpul utilizării interiorul aparatului devine foarte fierbinte. Există riscul de
arsuri. Nu atingeţi elementele de încălzire din aparat. Folosiţi mănuşi la intro-
ducerea sau scoaterea accesoriilor sau a vaselor.
Procedaţi cu atenţie când extrageţi sau instalaţi accesoriile cuptorului pentru
a preveni deteriorarea smalţului acestuia.
•Păstraţi întotdeauna distanţă faţă de aparat când deschideţi uşa în timpul
funcţionării acestuia. Este posibilă emisia unor aburi fierbinţi. Există pericol
de arsuri.
Pentru a preveni deteriorarea sau decolorarea emailului:
nu puneţi obiecte direct pe partea inferioară a aparatului şi nu-l acoperiţi
cu folie din aluminiu;
nu puneţi apă fierbinte direct în aparat;
nu ţ
ineţi vase umede şi alimente în interior după încheierea gătirii.
Decolorarea emailului nu are nici un efect asupra performanţelor aparatului,
neconstituind un defect în înţelesul dat de legislaţia cu privire la garanţie.
Nu aplicaţi presiune asupra uşii deschise.
Când gătiţi, închideţi întotdeauna uşa aparatului, chiar şi atunci când folosiţi
grătarul.
Întreţinerea şi curăţarea
Înainte de a curăţa aparatul, opriţi-l şi deconectaţi-l de la sursa de alimentare
electrică.
Înainte de a efectua operaţiile de întreţinere, verificaţi dacă aparatul s-a răcit.
Există pericol de arsuri. Există riscul de spargere a panourilor vitrate.
•Păstraţi aparatul curat în permanenţă. Depunerile de grăsimi şi de resturi ali-
mentare pot cauza incendii.
•Curăţarea cu regularitate previne deteriorarea materialului suprafeţei
Utilizaţi tava pentru coacere intensă atunci când preparaţi prăjituri suculente,
pentru a preveni pătarea cu suc de fructe. Petele de suc de fructe pot fi per-
manente.
Pentru siguranţa personală şi a bunurilor dumneavoastră, curăţaţi aparatul
doar cu apă şi săpun. Nu utilizaţi produse inflamabile sau corozive.
•Nu curăţaţi aparatul cu dispozitive de curăţat cu jet de abur sau cu presiune
mare, agenţi de curăţare abrazivi, substanţe pentru înlăturarea petelor şi
obiecte ascuţite.
4 Informaţii privind siguranţa
În cazul în care utilizaţi un spray pentru curăţat cuptoare, respectaţi instruc-
ţiunile producătorului.
•Nu curăţaţi uşa din sticlă cu agenţi de curăţare abrazivi sau raclete metalice.
Suprafaţa termorezistentă a sticlei interioare se poate fisura şi sparge.
Când panourile vitrate ale uşii sunt deteriorate devin slabe şi se pot sparge.
Acestea trebuie înlocuite. Contactaţi centrul de service.
Procedaţi cu atenţie la demontarea uşii de pe aparat. Uşa este grea!
•Nu curăţaţi smalţul catalitic (dacă este disponibil).
Pericol de incendiu!
•Deschideţi uşa cu atenţie. Utilizarea unor ingrediente cu conţinut de alcool
poate determina prezenţa aburilor de alcool în aer. Există pericol de incen-
diu.
Evitaţi prezenţa scânteilor sau flăcărilor deschise în apropierea aparatului,
atunci când deschideţi uşa.
Produsele inflamabile sau obiectele umezite cu produse inflamabile şi/sau
obiectele fuzibile (din plastic sau aluminiu) nu trebuie introduse în aparat, ni-
ci puse adiacent sau deasupra acestuia.
Lampa cuptorului
Becurile cu filament din acest aparat sunt becuri speciale folosite numai pen-
tru aparatele electrocasnice. Acestea nu trebuie si nu pot fi folosite pentru
iluminarea parţială sau completă a unei încăperi din locuinţă.
•Dacă este necesar să înlocuiţi becul, folosiţi altul de aceeaşi putere şi speci-
ficaţie, destinat numai pentru utilizarea în aparate electrocasnice.
Înainte de a înlocui becul cuptorului deconectaţi aparatul de la sursa de ali-
mentare electrică. Există pericol de electrocutare.
Centrul de service
Reparaţiile sau operaţiunile de service aferente aparatului pot fi desfăşurate
exclusiv de către tehnicieni autorizaţi. Contactaţi un centru de service autori-
zat.
Utilizaţi numai piese de schimb originale.
Casarea aparatului
Pentru prevenirea vătămărilor corporale sau deteriorării bunurilor
Deconectaţi aparatul de la sursa de alimentare electrică.
–Tăiaţi cablul electric şi aruncaţi-l.
Aruncaţi dispozitivul de blocare a uşii. Astfel se previne blocarea copiilor
sau a animalelor mici în interiorul aparatului. Există riscul de sufocare a
acestora.
Informaţii privind siguranţa
5
DESCRIEREA PRODUSULUI
Prezentare generală
2 63 4
1
5
5
4
3
2
1
7
8
9
10
11
12
13
1 Panoul de comandă
2 Indicator de alimentare electrică
3 Buton de control al funcţiilor cuptorului
4 Afişaj
5 Buton de control pentru temperatură
6 Indicator de temperatură
7 Element de încălzire
8 Lampa cuptorului
9 Locaşul sondei pentru friptură
10 Ventilator şi element de încălzire perete spate
11 Elementul inferior al cuptorului
12 Ghidajele grătarelor cuptorului, detaşabile
13 Poziţiile grătarelor
Accesoriile cuptorului
Raftul cuptorului
Pentru vase de gătit, forme de prăjituri, fripturi.
Tavă de copt plată
Pentru prăjituri şi fursecuri.
Tavă de prăjire adâncă
Pentru a coace şi a frige sau ca tavă pentru a aduna grăsimea.
Sondă pentru carne
Pentru a măsura cât de bine sunt făcute alimentele.
6 Descrierea produsului
UTILIZAREA ZILNICĂ
AVERTIZARE
Consultaţi capitolul "Informaţii privind siguranţa".
Prima curăţare
Scoateţi toate componentele aparatului.
•Curăţaţi aparatul înainte de prima utilizare.
Consultaţi capitolul "Curăţarea şi întreţinerea".
Reglarea orei
Cuptorul funcţionează numai după setarea orei.
Când conectaţi aparatul la sursa de alimentare electrică sau dacă a avut loc o
întrerupere a curentului, indicatorul funcţiei Timp se aprinde intermitent auto-
mat. Continuaţi cu pasul 2.
1. Pentru modificarea orei curente apăsaţi simultan butoanele " +" şi " - " până
la aprinderea intermitentă a indicatorului pentru timp.
2. Setaţi ora cu ajutorul butoanelor " +" sau " - .
3. După aproximativ 5 secunde, indicatorul pentru timp încetează aprinderea
intermitentă iar afişajul indică ora setată.
Când este activă funcţia Cronometru, modificarea orei nu este posibilă.
Pentru a folosi cuptorul, împingeţi butonul retractabil. După aceea, butonul iese
în afară.
Pornirea şi oprirea cuptorului
1. Rotiţi butonul pentru funcţiile cuptorului pe o funcţie de gătit.
2. Rotiţi butonul pentru temperatură la o valoare a temperaturii.
Când cuptorul funcţionează, indicatorul pentru alimentare electrică este
aprins.
Când temperatura cuptorului creşte, se aprinde indicatorul luminos pentru
temperatură.
3. Pentru dezactivarea cuptorului, rotiţi butonul pentru funcţiile cuptorului şi
butonul pentru temperatură în poziţia Oprit.
Ventilatorul de răcire
Când cuptorul funcţionează, ventilatorul de răcire porneşte automat pentru a
menţine reci suprafeţele aparatului. Dacă opriţi aparatul, ventilatorul de răcire
continuă să funcţioneze până când aparatul se răceşte.
Utilizarea zilnică
7
Funcţiile cuptorului
Funcţie cuptor Aplicaţie
Lampă Folosiţi această funcţie pentru iluminarea interioru-
lui cuptorului.
AER CALD Pentru coacerea pe maxim trei niveluri ale cuptoru-
lui simultan. Reduceţi temperaturile cuptorului (între
20 şi 40 °C) comparativ cu modul convenţional. Şi
pentru deshidratarea alimentelor.
PIZZA Pentru coacerea pe un nivel al cuptorului a alimen-
telor care necesită o rumenire intensă şi o bază
crocantă. Reduceţi temperaturile cuptorului (între
20 şi 40 °C) comparativ cu modul convenţional
SUS SI JOS Pentru a coace şi a prăji pe un singur nivel al cup-
torului.
INCALZIRE JOS Pentru a coace prăjituri cu coajă crocantă sau tare
şi pentru a conserva alimentele
DECONGELARE Pentru a dezgheţa alimente congelate.
GRILL SIMPLU Pentru prepararea la grătar a alimentelor plate în
mijlocul grătarului şi pentru rumenire.
GRILL DUBLU Pentru prepararea la grătar a alimentelor plate în
cantităţi mari şi pentru rumenire.
GATIRE INTENSIVA Pentru a frige bucăţi mari de carne sau de pui pe
un nivel. De asemenea, pentru gratinare şi rumeni-
re.
Introducerea accesoriilor cuptorului
Introduceţi accesoriile culisante astfel încât muchiile cu laturi duble să se afle
în spatele cuptorului şi să fie îndreptate în jos. Introduceţi accesoriile culisante
printre barele de ghidare ale unuia dintre nivelurile cuptorului.
Tava adâncă de friptură şi ghidajul cuptoru-
lui au muchii cu laturi duble. Aceste muchii
şi forma ghidajelor asigură siguranţa anti-
răsturnare pentru accesoriile cuptorului.
8 Utilizarea zilnică
Introducerea simultană a raftului cupto-
rului şi tăvii pentru coacere intensă
Puneţi gătarul peste tava adâncă de frip-
tură. Împingeţi tava adâncă de friptură între
barele de ghidare ale unuia dintre nivelurile
cuptorului.
Afişaj
1 Indicator funcţie ceas avertizor
2 Indicator sondă carne
3 Afişaj timp
4 Indicator ceas
5 Buton " +"
6 Buton " -"
Funcţia ceas avertizor
Această funcţie nu afectează funcţionarea cuptorului.
Setarea funcţiei ceas avertizor
1. Apăsaţi butonul + sau -.
2. Setaţi timpul cu ajutorul butonului + sau - (intervalul maxim este 2 ore 30
minute).
3. După 5 secunde de la setare, ceasul avertizor începe numărătoarea in-
versă.
4. La terminarea intervalului apăsaţi orice tastă pentru a dezactiva semnalul.
Sondă pentru carne
Sonda pentru carne măsoară temperatura zonei de mijloc a cărnii
Trebuie luate în considerare două temperaturi:
Temperatura cuptorului: vezi tabelul pentru prăjire
Temperatura zonei de mijloc a cărnii: vezi tabelul aferent sondei pentru car-
ne
Utilizaţi numai sonda pentru carne livrată sau piese de schimb originale
1 2 3
56
4
Utilizarea zilnică 9
AVERTIZARE
Sonda pentru carne este fierbinte Risc de arsuri! Procedaţi cu atenţie când
scoateţi vârful şi borna sondei pentru carne.
Utilizarea sondei pentru carne:
1. Introduceţi borna sondei pentru carne în locaşul de pe peretele lateral al
cuptorului. Indicatorul sondei pentru carne
se aprinde intermitent.
2. Introduceţi vârful sondei în centrul cărnii, cât de mult posibil.
1
2
3. Folosiţi butoanele " +" sau " -" pentru a seta temperatura zonei de mijloc.
Puteţi seta temperatura între 30 °C şi 99 °C
Consultaţi valorile din tabel.
4. Pentru a seta funcţia de gătire şi temperatura utilizaţi butoanele de control.
5. Când carnea atinge temperatura setată pentru zona de mijloc va fi emis un
semnal sonor. Pentru dezactivarea acestuia apăsaţi orice buton.
6. Opriţi cuptorul şi extrageţi sonda pentru carne.
În cazul în care nivelul la care a fost gătită carnea nu este satisfăcător, reluaţi
paşii de mai sus şi setaţi o temperatură mai mare pentru zona de mijloc.
Dispozitivul de blocare a uşii
Dispozitivul de blocare a uşii este dezactivat când aparatul este livrat din fa-
brică.
Activarea dispozitivului de blocare a
uşii: Trageţi dispozitivul de blocare a uşii
în afară, până când se fixează pe poziţie.
Dezactivarea dispozitivului de blocare a
uşii: Apăsaţi dispozitivul de blocare a uşii
înapoi în panou.
10 Utilizarea zilnică
Deschiderea uşii aparatului:
1. Apăsaţi şi ţineţi apăsat dispozitivul
de blocare a uşii.
2. Deschideţi uşa.
Nu apăsaţi dispozitivul de blocare a
uşii când închideţi uşa aparatului!
Stingerea aparatului nu dezactivează
dispozitivul mecanic de blocare a uşii.
SFATURI UTILE
Partea internă a uşii
Pe partea internă a uşii cuptorului puteţi găsi:
numerele nivelurilor grătarelor
informaţii despre funcţiile cuptorului, nivelul grătarului şi temperaturile reco-
mandate pentru felurile de mâncare specifice.
Temperaturile şi duratele de coacere din tabele au doar caracter indicativ.
Acestea depind de reţete, de calitatea şi cantitatea ingredientelor utilizate.
Coacerea
Instrucţiuni generale
Noul dumneavoastră cuptor poate să coacă sau să frigă alimentele în mod
diferit faţă de aparatul anterior. Adaptaţi setările obişnuite (temperatură, du-
rate de gătire) şi nivelurile grătarelor conform valorilor din tabele.
Când duratele de coacere sunt mai lungi, puteţi opri cuptorul cu 10 minute
înainte de terminarea duratei, pentru a utiliza căldura reziduală.
Când utilizaţi alimente congelate, este posibil ca tăvile din interiorul cup-
torului să se deformeze în timpul coacerii. Când tăvile se răcesc distor-
siunea dispare.
Cum se folosesc Tabelele de coacere
•Vă recomandăm ca prima dată să folosiţi o temperatură mai joasă.
•Dacă nu puteţi găsi setările pentru o anumită reţetă, căutaţi reţete similare.
Durata de coacere se poate prelungi cu 10-15 minutes, atunci când coaceţi
prăjituri pe mai multe niveluri.
•Prăjiturile şi produsele de patiserie aflate la în
ălţimi diferite nu se rumenesc
uniform la început. Dacă se întâmplă acest lucru, nu modificaţi setările de
temperatură. Diferenţele se atenuează în timpul coacerii.
Sfaturi utile 11
Sfaturi pentru coacere
Rezultatul coacerii Cauză posibilă Soluţie
Prăjitura este insufi-
cient coaptă în par-
tea de jos
Nivel incorect al cuptoru-
lui
Puneţi prăjitura la un nivel mai infe-
rior al cuptorului
Prăjitura se lasă
(devine cleioasă, li-
picioasă, urme de
apă)
Temperatura cuptorului
este prea mare
Folosiţi un nivel mai mic
Prăjitura se lasă
(devine cleioasă, li-
picioasă, urme de
apă)
Durata de coacere este
prea mică
Prelungiţi durata de coacere
Nu setaţi temperaturi mai mari
pentru a reduce durata de coacere
Prăjitura se lasă
(devine cleioasă, li-
picioasă, urme de
apă)
Prea mult lichid în aluat Utilizaţi mai puţin lichid. Verificaţi
timpul de amestecare, mai ales dacă
folosiţi mixere
Prăjitura este prea
uscată
Temperatura cuptorului
este prea redusă
Selectaţi o temperatură mai mare
Prăjitura este prea
uscată
Durata de coacere este
prea mare
Selectaţi o durată de coacere mai
redusă
Prăjitura nu se ru-
meneşte uniform
Temperatura cuptorului
este prea mare, iar dura-
ta de coacere este prea
mică
Setaţi o temperatură mai redusă şi
măriţi durata de coacere
Prăjitura nu se ru-
meneşte uniform
Aluatul nu este uniform
dispus în tavă
Puneţi aluatul uniform în tava de
copt
Prăjiturile nu sunt
gata în timpul setat
Temperatura este prea
mică
Folosiţi o setare puţin mai ridicată
pentru temperatura cuptorului
Coacerea pe un nivel al cuptorului - Coacerea în forme
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată
(h:min)
Cozonac rotund cu
gaură la mijloc sau
brioşă
AER CALD 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Chec Madeira/
Chec cu fructe
AER CALD 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Pandişpan AER CALD 1 140 0:25 - 0:40
Pandişpan SUS SI JOS 1 160 0:25 - 0:40
Cocă fragedă pen-
tru blat de tort
1)
AER CALD 3 170-180 0:10 - 0:25
Cocă pentru chec AER CALD 3 150 - 170 0:20 - 0:25
12 Sfaturi utile
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată
(h:min)
Plăcintă cu mere SUS SI JOS 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Plăcintă cu mere (2
tăvi, Ø 20 cm, puse
în diagonală)
AER CALD 1 160 1:10 - 1:30
Plăcintă cu mere (2
tăvi, Ø 20 cm, puse
în diagonală)
SUS SI JOS 1 180 1:10 - 1:30
1) Cuptor preîncălzit
Coacerea pe un nivel - Cozonaci/prăjituri cu aluat/pâine în tavă de copt
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată
(h:min)
Pâine împletită/co-
lac împletit
SUS SI JOS 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Cozonac cu stafide
1)
SUS SI JOS 3 160 - 180 0:40 - 1:00
Pâine (pâine de
secară)
SUS SI JOS 1
- mai întâi
1)
230 0:25
- apoi 160 - 180 0:30 - 1:00
Choix a la creme/
ecler
1)
SUS SI JOS 3 160 - 170 0:15 - 0:30
Ruladă
1)
SUS SI JOS 3 180 - 200 0:10 - 0:20
Prăjitură cu nucă,
uscată
AER CALD 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Prăjitură cu migda-
le şi unt/prăjituri cu
glazură de zahăr
1)
SUS SI JOS 3 190 - 210 0:15 - 0:30
Tarte cu fructe (din
aluat cu drojdie/de
chec)
2)
AER CALD 3 150 0:35 - 0:50
Tarte cu fructe (din
aluat cu drojdie/de
chec)
2)
SUS SI JOS 3 170 0:35 - 0:50
Tarte cu fructe pe
cocă fragedă
AER CALD 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Sfaturi utile 13
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată
(h:min)
Prăjituri cu drojdie,
cu umplutură deli-
cată (de ex. brânză
dulce, smântână,
cremă de ou şi lap-
te)
1)
SUS SI JOS 3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pâine nedospită AER CALD 1 200 - 220 0:08 - 0:15
1) Cuptor preîncălzit
2) Folosiţi tava de prăjire adâncă
Coacere pe un singur nivel - Biscuiţi
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată
(h:min)
Fursecuri AER CALD 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Biscuiţi şpriţaţi AER CALD 3 140 0:20 - 0:30
Biscuiţi şpriţaţi
1)
SUS SI JOS 3 160 0:20 - 0:30
Turte AER CALD 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Dulciuri cu albuş
de ou, bezele
AER CALD 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Pricomigdale AER CALD 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Biscuiţi cu drojdie AER CALD 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Foietaj din aluat
franţuzesc
1)
AER CALD 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Chifle
1)
AER CALD 3 160 0:20 - 0:35
Chifle
1)
SUS SI JOS 3 180 0:20 - 0:35
Prăjituri mici (20 de
bucăţi/tavă)
1)
AER CALD 3 140 0:20 - 0:30
Prăjituri mici (20 de
bucăţi/tavă)
1)
SUS SI JOS 3 170 0:20 - 0:30
1) Cuptor preîncălzit
Coacerea pe mai multe niveluri - Cozonaci/prăjituri cu aluat/pâine în tavă de copt
Tip de coacere
Aer Cald
2 niveluri
Aer Cald
3 niveluri
Temperatură
(°C)
Durată
(h:min)
Choux a la creme/
Ecler
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Prăjitură Streusel us-
cată
1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Cuptor preîncălzit
14 Sfaturi utile
Coacerea pe mai multe niveluri - Biscuiţi/prăjituri mici/produse de patiserie/chifle
Tip de coacere
Aer Cald
2 niveluri
Aer Cald
3 niveluri
Temperatură
(°C)
Durată
(h:min)
Fursecuri 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Biscuiţi şpriţaţi 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Turte 1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Biscuiţi cu albuş de
ou, bezele
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Pricomigdale 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Biscuiţi cu drojdie 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Foietaj din aluat
franţuzesc
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Chifle 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Prăjituri mici (20 de
bucăţi/tavă)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Cuptor preîncălzit
Tabel pentru Coacerea ventilată
Pentru a vedea ce funcţie a cuptorului trebuie să utilizaţi, vă rugăm să consul-
taţi lista cu funcţiile cuptorului din capitolul Utilizarea zilnică.
Tip de coacere Nivel raft Temperatură °C Timp (min)
Pizza (crocantă)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (cu multă
garnitură)
1 180 - 200 20 - 30
Plăcintă 1 180 - 200 45 - 60
Tartă cu spanac 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Prăjitură cu brânză
de vacă, rotundă
1 140 - 160 60 - 90
Prăjitură cu brânză
de vacă, la tavă
1 140 - 160 50 - 60
Plăcintă cu mere,
acoperită
1 150 - 170 50 - 70
Plăcintă cu legume 1 160 - 180 50 - 60
Pâine nedospită
1)
1 250 - 270 10 - 20
Tastă cu foietaj din
aluat franţuzesc
1)
1 160 - 180 40 - 50
Sfaturi utile 15
Tip de coacere Nivel raft Temperatură °C Timp (min)
Flammekuchen
(mâncare din Alsa-
cia, asemănătoare
cu pizza)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Piroşti (versiunea
rusească de calzo-
ne)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Preîncălziţi cuptorul
Tabel Budinci şi preparate gratinate
Mâncare Funcţie cuptor Nivel
raft
Tempera-
tură °C
Durată H : Min
Tarte cu paste SUS SI JOS 1 180-200 0:45-1:00
Lasagna SUS SI JOS 1 180-200 0:25-0:40
Legume gratinate
1)
GATIRE IN-
TENSIVA
1 160-170 0:15-0:30
Baghete cu brânză
topită
1)
GATIRE IN-
TENSIVA
1 160-170 0:15-0:30
Budinci dulci SUS SI JOS 1 180-200 0:40-0:60
Sufleuri de peşte SUS SI JOS 1 180-200 0:30-1:00
Legume umplute GATIRE IN-
TENSIVA
1 160-170 0:30-1:00
1) preîncălziţi cuptorul
Semipreparate
Alimentele
ce urmează
a fi gătite
Funcţie cuptor Nivel raft Temperatură
°C
Durată
Cartofi prăjiţi
1)
GATIRE IN-
TENSIVA
3 200-220 consultaţi in-
strucţiunile
producătorului
1) Observaţie: cartofii prăjiţi trebuie întorşi de 2-3 ori
Coacerea fripturilor
Vase pentru coacerea fripturilor
Folosiţi vase pentru cuptor rezistente la căldură (vă rugăm să citiţi instrucţiu-
nile producătorului).
Fripturile mari pot fi coapte direct în tava adâncă de coacere sau pe raftul
cuptorului aflat deasupra acesteia (doar pentru anumite modele).
•Gătiţi carnea macră într-o tavă de friptură cu capac. Astfel, carnea va fi mai
suculentă.
Toate tipurile de carne care trebuie să fie rumenită sau să formeze o crustă
pot fi gătite într-o tavă pentru fripturi fără capac.
16 Sfaturi utile
Informaţiile din tabel au doar caracter orientativ.
Instrucţiuni privitoare la folosirea tabelului de coacere a fripturilor.
•Gătiţi la cuptor carnea şi peştele cu greutăţi mai mari de 1 kg.
Puneţi puţină apă în tava de friptură, pentru ca sucul sau grăsimea de la car-
ne să nu ardă tava.
Întoarceţi carnea dacă este nevoie (după 1/2 - 2/3 din durata de gătire).
Pentru rezultate mai bune, stropiţi bucăţile mari de carne şi de pasăre cu
zeama de la copt, de mai multe ori, în timpul preparării.
•Opriţi cuptorul cu aproximativ 10 minute înainte de terminarea duratei de
gătit, pentru a utiliza căldura reziduală.
Vită
Tip de carne Cantitate Funcţie cuptor Ni-
vel
raft
Tempe-
ratură °C
Durată
(h:min)
Friptură cu vin de
Porto
1 - 1,5 kg SUS SI
JOS
1 200 - 250 2:00 -
2:30
Friptură de vită sau fi-
le
pentru
fiecare
cm grosi-
me
- în sânge
1)
pentru fie-
care cm
grosime
GATIRE IN-
TENSIVA
1 190 - 200 0:05 -
0:06
- medie pentru fie-
care cm
grosime
GATIRE IN-
TENSIVA
1 180 - 190 0:06 -
0:08
- bine pătrunsă pentru fie-
care cm
grosime
GATIRE IN-
TENSIVA
1 170 - 180 0:08 -
0:10
1) preîncălziţi cuptorul
Porc
Tip de carne Cantitate Funcţie cuptor Ni-
vel
raft
Tempe-
ratură °C
Durată
(h:min)
Spată, ceafă, pulpă 1 - 1,5 kg GATIRE
INTENSIVA
1 160 - 180 1:30 -
2:00
Cotlet, antricot 1 - 1,5 kg GATIRE
INTENSIVA
1 170 - 180 1:00 -
1:30
Carne tocată 750 g - 1
kg
GATIRE
INTENSIVA
1 160 - 170 0:45 -
1:00
But de porc (semi-
preparat)
750 g - 1
kg
GATIRE
INTENSIVA
1 150 - 170 1:30 -
2:00
Sfaturi utile 17
Viţel
Tip de carne Cantitate Funcţie cuptor Ni-
vel
raft
Tempe-
ratură °C
Durată
(h:min)
Friptură de viţel 1 kg GATIRE
INTENSIVA
1 160 - 180 1:30 -
2:00
Rasol de viţel 1,5 -2 kg GATIRE
INTENSIVA
1 160 - 180 2:00 -
2:30
Miel
Tip de carne Cantitate Funcţie cuptor Ni-
vel
raft
Tempe-
ratură °C
Durată
(h:min)
Pulpă de miel, frip-
tură de miel
1 - 1,5 kg GATIRE
INTENSIVA
1 150 - 170 1:15 -
2:00
Spinare de miel 1 - 1,5 kg GATIRE
INTENSIVA
1 160 - 180 1:00 -
1:30
Vânat
Tip de carne Cantitate Funcţie cuptor Ni-
vel
raft
Tempe-
ratură °C
Durată
(h:min)
Spate de iepure,
pulpă de iepure
1)
până la 1
kg
SUS SI
JOS
3 220 - 250 0:25 -
0:40
Spate de căprioară 1,5 - 2 kg SUS SI
JOS
1 210 - 220 1:15 -
1:45
But de căprioară 1,5 - 2 kg SUS SI
JOS
1 200 - 210 1:30 -
2:15
1) preîncălziţi cuptorul
Carne de pasăre
Tip de carne Cantitate Funcţie cuptor Ni-
vel
raft
Tempe-
ratură °C
Durată
(h:min)
Porţii de pui 200 - 250
g fiecare
GATIRE IN-
TENSIVA
1 200 - 220 0:35 -
0:50
Jumătate de pui 400 - 500
g fiecare
GATIRE IN-
TENSIVA
1 190 - 210 0:35 -
0:50
pui, pasăre îndopată 1 - 1,5 kg GATIRE IN-
TENSIVA
1 190 - 210 0:45 -
1:15
Raţă 1,5 - 2 kg GATIRE IN-
TENSIVA
1 180 - 200 1:15 -
1:45
Gâscă 3,5 - 5 kg GATIRE IN-
TENSIVA
1 160 - 180 2:30 -
3:30
18 Sfaturi utile
Tip de carne Cantitate Funcţie cuptor Ni-
vel
raft
Tempe-
ratură °C
Durată
(h:min)
Curcan 2,5 - 3,5
kg
GATIRE IN-
TENSIVA
1 160 - 180 1:45 -
2:30
Curcan 4 - 6 kg GATIRE IN-
TENSIVA
1 140 - 160 2:30 -
4:00
Peşte (înăbuşit)
Tip de carne Cantitate Funcţie cuptor Ni-
vel
raft
Tempe-
ratură °C
Durată
(h:min)
Peşte întreg 1 - 1,5 kg SUS SI
JOS
1 210 - 220 0:45 -
1:15
Sondă pentru carne
Pentru a vedea ce funcţie a cuptorului trebuie să utilizaţi, vă rugăm să consul-
taţi lista cu funcţiile cuptorului din capitolul Utilizarea zilnică.
Vită
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în
°C
Antricot sau file în sânge 45 - 50
Antricot sau file mediu 60 - 65
Antricot sau file bine făcut 75 - 80
Carne de porc
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în
°C
Spată de porc, pulpă, ceafă 80 - 82
Cotlet (spate), pulpă 75 - 80
Carne tocată 75 - 80
Viţel
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în
°C
Friptură de viţel 75 - 80
Rasol de viţel 85 - 90
Berbec / miel
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în
°C
Pulpă de berbec 80 - 85
Spate de berbec 80 - 85
Sfaturi utile 19
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în
°C
Friptură de miel, pulpă de miel 75 - 80
Vânat
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în
°C
Spate de iepure 70 - 75
Pulpă de iepure 70 - 75
Iepure întreg 70 - 75
Spate de căprioară 70 - 75
Pulpă de căprioară 70 - 75
Frigerea la grătar
Folosiţi întotdeauna funcţia de grătar la temperatura maximă
Frigeţi la grătar întotdeauna cu uşa cuptorului închisă
Preîncălziţi întotdeauna cuptorul gol, folosind funcţia grill, timp de 5 minute.
Puneţi grătarul pe nivelul recomandat în tabelul referitor la frigerea la grătar.
Puneţi întotdeauna tava pentru colectarea grăsimii pe primul nivel.
•Frigeţi la grătar numai bucăţile plate de carne sau peşte.
Pentru a vedea ce funcţie a cuptorului trebuie să utilizaţi, vă rugăm să consul-
taţi lista cu funcţiile cuptorului din capitolul Utilizarea zilnică.
Aliment preparat
pe grătar
Nivel raft Durată
Prima parte A doua parte
Burgeri 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Filé de porc 4 10 - 12 min 6 - 10 min.
Cârnaţi 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Muşchi filé, friptură
de viţel
4 6 - 7 min 5 - 6 min
Filé, friptură de vită
(aproximativ 1 kg)
3 10 - 12 min 10 - 12 min
Pâine prăjită
1)
3 4 - 6 min 3 - 5 min.
Pâine prăjită cu
garnitură
3 6 - 8 min. -------
1) Nu preîncălziţi
Conservarea
Folosiţi numai borcane pentru conservare de aceeaşi mărime.
20 Sfaturi utile
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux B4403-5-B Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare