Aeg-Electrolux 41016VH-WN Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
41016VH-WN RO ARAGAZ INFORMAŢII PENTRU
UTILIZATOR
PENTRU REZULTATE PERFECTE
Îţi mulţumim că ai ales acest produs AEG. Am creat acest
produs pentru a vă oferi performanţe impecabile, pentru
mulţi ani de acum inainte, cu tehnologii inovatoare care
fac viaţa mai simplă - funcţii pe care s-ar putea să nu le
găsiţi la aparatele obişnuite. Vă rugăm să alocaţi câteva
minute cititului pentru a obţine tot ce este mai bun din
acest aparat.
ACCESORII ŞI CONSUMABILE
În magazinul virtual AEG veţi găsi tot ceea ce aveţi nevoie
pentru a menţine toate aparatele dumneavoastră AEG cu
un aspect fără cusur şi în condiţii perfecte de funcţionare.
Împreună cu o gamă largă de accesorii concepute şi
create la standarde înalte de calitate, conform aşteptărilor
dumneavoastră, de la accesorii de gătit foarte specializate
la suporturi de veselă, de la suporturi pentru sticle la
plase pentru lenjeria delicată
Vizitati magazinul virtual la
www.aeg.com/shop
2
CUPRINS
4 Informaţii privind siguranţa
8 Descrierea produsului
9 Înainte de prima utilizare
10 Plită - Utilizarea zilnică
11 Plită - Recomandări ajutătoare
12 Plită - Îngrijirea şi curăţarea
12 Cuptor- Utilizarea zilnică
15 Cuptor - Recomandări ajutătoare
25 Cuptor - Îngrijirea şi curăţarea
28 Ce trebuie făcut dacă...
29 Date tehnice
29 Instalarea
30 Protejarea mediului înconjurător
Următoarele simboluri sunt utilizate în acest
manual de utilizare:
Informaţii importante cu privire la siguranţa
dvs. personală şi informaţii cu privire la
modul de evitare a deteriorării aparatului.
Informaţii şi recomandări generale
Informaţii cu privire la mediul înconjurător
Ne rezervãm dreptul asupra efectuãrii de
modificãri
Cuprins
3
INFORMAŢII PRIVIND SIGURANŢA
Înainte de instalare şi utilizare, citiţi cu atenţie acest manual:
Pentru siguranţa personală şi a bunurilor dumneavoastră
Pentru protecţia mediului
Pentru utilizarea corectă a aparatului.
Păstraţi întotdeauna aceste instrucţiuni împreună cu aparatul, chiar şi în cazul în care îl mu-
taţi sau îl vindeţi.
Producătorul nu este responsabil dacă instalarea sau utilizarea incorectă a aparatului pro-
voacă daune.
Siguranţa copiilor şi a persoanelor vulnerabile
Acest aparat poate fi utilizat de copiii cu vârsta mai mare de 8 ani, de persoanele cu ca-
pacităţi fizice, senzoriale sau mentale reduse sau de persoanele fără cunoştinţe sau ex-
perienţă doar sub supraveghere sau după o scurtă instruire care să le ofere informaţiile
necesare despre utilizarea sigură a aparatului şi să le permită să înţeleagă riscurile la
care se expun. Copiii nu trebuie să se joace cu acest aparat.
•Nu lăsaţi ambalajele la îndemâna copiilor. Există pericolul sufocării sau vătămării fizice a
acestora.
•Nu lăsaţi copiii şi animalele să se apropie de aparat atunci când uşa acestuia este des-
chisă sau aparatul este în funcţiune. Există pericolul vătămării sau producerii unor alte
afecţiuni iremediabile.
•Dacă aparatul dispune de o funcţie Blocare pentru copii sau Blocare butoane, folosiţi-le.
Acestea previn pornirea accidentală a aparatului de către copii sau animale.
Aspecte generale privind siguranţa
Nu modificaţi specificaţiile acestui aparat. Există riscul vătămării persoanelor şi dete-
riorării aparatului.
•Nu lăsaţi aparatul nesupravegheat în timpul funcţionării.
•Opriţi aparatul după fiecare utilizare.
Instalarea
Aparatul poate fi instalat şi branşat numai de către un tehnician calificat. Contactaţi un
centru de service autorizat. Această măsură este necesară pentru prevenirea deteriorări-
lor structurale sau vătămărilor corporale.
Verificaţi dacă aparatul a fost deteriorat în timpul transportului. Nu conectaţi un aparat
deteriorat. Dacă este nevoie, contactaţi furnizorul.
Înainte de prima utilizare îndepărtaţi toate ambalajele, etichetele şi straturile de protecţie
de pe aparat. Nu înlăturaţi plăcuţa cu datele tehnice. În caz contrar garanţia poate fi anu-
lată.
Respectaţi în întregime legile, ordonanţele, directivele şi standardele în vigoare în ţara de
utilizare (reglementările privind siguranţa, reciclarea, reglementările vizând utilizarea si-
gură a curentului electric sau gazului etc.).
4 Informaţii privind siguranţa
•Procedaţi cu atenţie când deplasaţi aparatul. Acest aparat este greu. Purtaţi întotdeauna
mănuşi de protecţie. Nu trageţi aparatul de mâner.
Asiguraţi-vă că aparatul este deconectat de la sursa de alimentare electrică în timpul in-
stalării (dacă este cazul).
Respectaţi distanţele minime faţă de alte aparate şi corpuri de mobilier.
•Nu aşezaţi aparatul pe un suport.
Conexiunea electrică
Aparatul poate fi instalat şi branşat numai de către un electrician calificat. Contactaţi un
centru de service autorizat. Această măsură este necesară pentru prevenirea deteriorări-
lor structurale sau vătămărilor corporale.
Aparatul trebuie împământat.
Verificaţi dacă parametrii electrici marcaţi pe plăcuţa cu datele tehnice corespund sursei
de tensiune pe care o aveţi.
Informaţii referitoare la tensiune se găsesc pe plăcuţa cu datele tehnice.
Trebuie să dispuneţi de dispozitive de izolare adecvate: întrerupătoare pentru protecţia
liniei, siguranţe fuzibile (siguranţele cu şurub trebuie scoase din suport), mecanisme de
decuplare pentru scurgeri de curent şi contactoare.
•Instalaţia electrică trebuie să dispună de un dispozitiv izolator care să permită deconecta-
rea aparatului de la reţea la toţi polii. Dispozitivul izolator trebuie să aibă o deschidere
între contacte de cel puţin 3 mm.
Componentele care asigură protecţ
ia la şoc electric trebuie fixate astfel încât să nu poată
fi desfăcute fără scule.
Utilizaţi întotdeauna o priză cu protecţie la electrocutare, montată corect.
Când conectaţi aparate electrice la priză, nu permiteţi apropierea sau contactul dintre ca-
bluri şi uşa aparatului.
•Nu folosiţi prize multiple, alţi conectori sau prelungitoare. Există pericolul producerii unui
incendiu.
Asiguraţi-vă că nu striviţi sau deterioraţi ştecărul (dacă este disponibil) sau cablul de ali-
mentare electrică din spatele aparatului.
Verificaţi dacă după instalare este accesibilă conexiunea la priză.
Pentru deconectarea maşinii nu trageţi de cablul electric. Trageţi întotdeauna de ştecăr
(dacă este disponibil).
•Nu înlocuiţi sau schimbaţi cablul de alimentare. Contactaţi centrul de service.
Utilizarea
Utilizaţi aparatul numai pentru prepararea alimentelor acasă. Nu utilizaţi aparatul în sco-
puri comerciale sau industriale. Astfel veţi preveni producerea de vătămări corporale per-
soanelor şi deteriorarea bunurilor.
Supravegheaţi întotdeauna aparatul pe durata funcţionării.
•Păstraţi întotdeauna distanţă faţă de aparat când deschideţi uşa în timpul funcţionării
acestuia. Este posibilă emisia unor aburi fierbinţi. Există pericol de arsuri.
•Nu folosiţi aparatul dacă intră în contact cu apa. Nu folosiţi aparatul dacă aveţi mâinile
ude.
Informaţii privind siguranţa
5
Nu utilizaţi aparatul ca suprafaţă de lucru sau de depozitare.
În timpul utilizării, interiorul aparatului devine foarte fierbinte. Există pericol de arsuri. Nu
puneţi obiecte metalice, de exemplu, tacâmuri sau capace de oale pe suprafaţă, deoare-
ce pot deveni fierbinţi.
În timpul utilizării, interiorul aparatului devine foarte fierbinte. Există pericol de arsuri. La
introducerea sau scoaterea accesoriilor sau vaselor folosiţi mănuşi.
Deschideţi uşa cu atenţie. Utilizarea unor ingrediente cu conţinut de alcool poate determi-
na prezenţa aburilor de alcool în aer. Există pericol de incendiu.
•Evitaţi prezenţa scânteilor sau flăcărilor deschise în apropierea aparatului, atunci când
deschideţi uşa.
Produsele inflamabile sau obiectele umezite cu produse inflamabile şi/sau obiectele fuzi-
bile (din plastic sau aluminiu) nu trebuie introduse în aparat, nici puse adiacent sau dea-
supra acestuia. Există pericol de explozie sau incendiu.
•După fiecare utilizare, opriţi zonele de gătit.
Zonele de gătit nu trebuie utilizate fără veselă sau cu veselă goală
•Aveţi grijă să nu se evapore tot lichidul din vase. Aceasta poate cauza deteriorarea vase-
lor şi a suprafeţei plitei.
•Dacă obiectele sau vasele cad pe suprafa
ţa plitei, aceasta se poate deteriora.
Nu puneţi vasele aproape de panoul de comandă, deoarece căldura poate deteriora apa-
ratul.
•Aveţi grijă când extrageţi sau instalaţi accesoriile cuptorului pentru a preveni deteriorarea
smalţului aparatului.
Vasele de gătit din fontă, aluminiu sau cu baze deteriorate pot zgâria suprafaţa plitei,
dacă sunt deplasate pe aceasta.
Decolorarea emailului nu are niciun efect asupra funcţionării aparatului.
Pentru a preveni deteriorarea sau decolorarea emailului:
nu puneţi obiecte direct pe partea inferioară a aparatului şi nu-l acoperiţi cu folie din
aluminiu;
nu puneţi apă fierbinte direct în aparat;
nu ţineţi vase umede şi alimente în interior după încheierea gătirii.
Nu aplicaţi presiune asupra uşii deschise.
Nu puneţi materiale inflamabile în compartimentul de sub cuptor. Păstraţi în acesta doar
accesorii rezistente la căldură (dacă sunt disponibile).
Nu acoperiţi ieşirile de abur ale cuptorului. Acestea se află în spatele suprafeţei superioa-
re (dacă sunt disponibile).
•Dacă există o cră
pătură pe suprafaţă, deconectaţi alimentarea electrică. Există pericol de
electrocutare.
Nu puneţi materiale termoconductoare (de ex. plasă metalică subţire sau termoconducto-
ri cu plăcuţe metalice) sub vas. Reflexia excesivă a căldurii poate deteriora suprafaţa de
gătit.
6 Informaţii privind siguranţa
Îngrijirea şi curăţarea
Înainte de a efectua operaţiile de întreţinere, verificaţi dacă aparatul s-a răcit. Există peri-
col de arsuri. Există riscul de spargere a panourilor de sticlă.
•Păstraţi aparatul curat în permanenţă. Depunerile de grăsimi şi de resturi alimentare pot
cauza incendii.
•Curăţarea cu regularitate previne deteriorarea materialului suprafeţei.
Pentru siguranţa personală şi a bunurilor dumneavoastră, curăţaţi aparatul doar cu apă şi
săpun. Nu utilizaţi produse inflamabile sau corozive.
•Nu curăţaţi aparatul cu dispozitive de curăţat cu jet de abur sau cu presiune mare, agenţi
de curăţare abrazivi, substanţe pentru înlăturarea petelor şi obiecte ascuţite.
•Dacă folosiţi un spray pentru cuptor, respectaţi instrucţiunile producătorului. Nu pulveriza-
ţi nicio substanţă pe elementele de încălzire şi pe senzorul termostatului (dacă există).
•Nu curăţaţi uşa din sticlă cu agenţi de curăţare abrazivi sau raclete metalice. Suprafaţa
termorezistentă a sticlei interioare se poate fisura şi sparge.
Când panourile vitrate ale uşii sunt deteriorate devin slabe şi se pot sparge. Acestea tre-
buie înlocuite. Contactaţi centrul de service.
•Procedaţi cu atenţie la demontarea uşii de pe aparat. Uşa este grea.
Becurile cu filament din acest aparat sunt becuri speciale folosite numai pentru aparatele
electrocasnice. Acestea nu trebuie şi nu pot fi folosite pentru iluminarea parţială sau com-
pletă a unei încăperi din locuinţă.
•Dacă este necesar să înlocuiţi unui bec, folosiţi un altul de aceeaşi putere şi aceeasi spe-
cificatie ,destinat numai pentru utilizarea în aparatele electrocasnice.
Anterior înlocuirii becului din lampa cuptorului deconectaţi aparatul de la sursa de alimen-
tare electrică. Există pericol de electrocutare. Lăsaţi aparatul să se răcească. Există peri-
col de arsuri.
Serviciul de Asistenţă Tehnică
Numai tehnicieni de service autorizaţi pot repara aparatul. Utilizaţi numai piese de schimb
originale. Contactaţi un centru de service autorizat.
Casarea aparatului
Pentru prevenirea vătămărilor corporale sau deteriorării bunurilor:
Deconectaţi aparatul de la sursa de alimentare electrică.
–Tăiaţi cablul electric şi îndepărtaţi-l.
Aruncaţi dispozitivul de blocare a uşii. Astfel se previne blocarea copiilor sau a anima-
lelor mici în interiorul aparatului. Există riscul de sufocare.
Informaţii privind siguranţa 7
DESCRIEREA PRODUSULUI
Prezentare generală
1
2
3
2
7
9
10
11
12
13
14
8
5
4
3
2
1
4
6
5
1 Panoul de comandă
2 Indicatoare pentru zona de gătit
3 Indicator de stare pentru alimentarea electrică
4 Buton pentru funcţiile cuptorului
5 Programator electronic
6 Buton pentru temperatură cuptor
7 Indicator Temperatură
8 Butoane de control pentru plită
9 Element de încălzire
10 Lampa cuptorului
11 Ventilator şi element de încălzire
12 Elementul inferior al cuptorului
13 Plăcuţă cu date tehnice
14 Ghidaje pentru rafturile cuptorului
8 Descrierea produsului
Structura plitei de gătit
180
mm
145
mm
145
mm
1
2
3
456
120/210
mm
1 Zonă de gătit simplă 1200 W
2 Ieşire de aburi cuptor
3 Zonă de gătit simplă 1800 W
4 Zonă de gătit simplă 1200 W
5 Indicator de căldură reziduală
6 Zonă de gătit dublă 2200 W
Accesorii
Raftul cuptorului
Pentru vase de gătit, forme de prăjituri, fripturi.
Tavă de copt plată
Pentru prăjituri şi fursecuri.
Tavă de prăjire adâncă
Pentru a coace şi a frige sau ca tavă pentru a aduna grăsimea.
Sertar de depozitare
Sub cavitatea cuptorului se află sertarul de depozitare.
AVERTIZARE
Sertarul de depozitare poate deveni fierbinte în timpul funcţionării aparatului.
ÎNAINTE DE PRIMA UTILIZARE
Îndepărtaţi ambalajele, atât din interiorul cuptorului cât şi din exteriorul lui, înainte de a-l utili-
za. Nu înlăturaţi plăcuţa cu datele tehnice.
ATENŢIE
Pentru a deschide uşa cuptorului, ţineţi întotdeauna mânerul de mijloc.
Prima curăţare
Scoateţi toate piesele din aparat.
•Curăţaţi aparatul înainte de a-l folosi prima dată.
ATENŢIE
Nu utilizaţi agenţi de curăţare abrazivi! Aceştia pot deteriora suprafaţa. Consultaţi capitolul
"Întreţinerea şi curăţarea".
Înainte de prima utilizare
9
Reglarea orei
Cuptorul funcţionează numai după reglarea ceasului.
Când conectataţi aparatul la sursa de alimentare
electrică sau dacă a avut loc o întrerupere a cu-
rentului, indicatorul funcţiei Oră clipeşte automat.
Pentru a seta ora curentă utilizaţi " + " sau " -".
După aprox. 5 secunde, clipirea intermitentă înce-
tează, iar pe afişaj apare ora curentă reglată.
Pentru schimbarea orei, nu trebuie să setaţi o
funcţie automată (Durată
sau Sfârşit ), în
acelaşi timp.
PLITĂ - UTILIZAREA ZILNICĂ
AVERTIZARE
Consultaţi capitolul „Informaţii privind siguranţa”.
Când o zonă de gătit funcţionează, se aude un bâzâit, pentru scurt timp. Aceasta este o
caracteristică a tuturor zonelor de gătit din vitroceramică şi nu indică o defecţiune a aparatu-
lui.
Pentru a utiliza aparatul, apăsaţi pe butonul de control. Butonul de control iese în afară.
Nivelurile de căldură
Buton de control Funcţie
0 Poziţie oprit
1-9
Nivelurile de căldură
(1 = cel mai scăzut nivel de căldură; 9 = cel mai ridicat nivel de
căldură)
1. Rotiţi butonul de control la nivelul de căldură necesar.
2. Pentru a finaliza procesul de gătit, rotiţi butonul la poziţia "0".
Indicatorul de căldură reziduală
Indicatorul de căldură reziduală se aprinde când zona de gătit este fierbinte.
AVERTIZARE
Pericol de arsuri din cauza căldurii reziduale!
Utilizarea zonei duble
AVERTIZARE
Pentru a porni zona dublă, rotiţi butonul de control pentru aceasta spre dreapta (nu îl rotiţi
până la poziţia oprit).
10 Plită - Utilizarea zilnică
1. Rotiţi butonul de control spre dreapta - la poziţia "9".
2. Rotiţi butonul de control încet la simbolul
până când auziţi un clic.
În acest moment cele două zone de gătit sunt pornite.
3. Pentru a seta nivelul de căldură necesar, consultaţi "Nivelurile de căldură".
PLITĂ - RECOMANDĂRI AJUTĂTOARE
Vase de gătit
Baza vasului trebuie să fie cât mai groasă şi cât mai plată posibil.
Vesela din oţel emailat sau cu fund de aluminiu sau cupru poate duce la decolorarea su-
prafeţei din vitroceramică.
Economisirea energiei
Pe cât posibil, puneţi întotdeauna capace pe vase.
•Aşezaţi vesela înainte de a porni zona de gătit.
•Opriţi zonele de gătit înainte de terminarea duratei de gătit, pentru a utiliza căldura rezi-
duală.
Fundul oalei şi zona de gătit trebuie să fie de aceeaşi dimensiune.
Exemple de utilizare a gătirii
Informaţiile din tabel au doar caracter orientativ.
Nivel
de
gătit
Utilizat pentru: Durata Recomandări
1
Menţinerea la cald a alimentelor gătite conform
nece-
sităţilor
Acoperiţi
1-2 Sos olandez, topit: unt, ciocolată, gela-
tină
5-25 min Amestecaţi din când în când
1-2 Solidificare: omlete pufoase, ouă ochiuri 10-40
min
Gătiţi cu capacul pus
2-3 Fierberea înăbuşită a orezului şi a
mâncărurilor care conţin lapte, încălzi-
rea alimentelor preparate
25-50
min
Adăugaţi cel puţin de două ori mai
multă apă decât orez, amestecaţi în
timpul gătitului mâncărurile care
conţin lapte
3-4 Gătirea la aburi a legumelor, peştelui,
cărnii
20-45
min
Adăugaţi câteva linguri de lichid
4-5 Fierberea cartofilor 20-60
min
Utilizaţi max. ¼l apă pentru 750 g
cartofi
4-5 Gătirea unor cantităţi mai mari de ali-
mente, tocane sau supe
60-150
min
Până la 3 l lichid plus ingredientele
Plită - Recomandări ajutătoare 11
Nivel
de
gătit
Utilizat pentru: Durata Recomandări
6-7 Prăjire delicată: escalop, cordon bleu de
viţel, cotlete, chiftele, cârnaţi, ficat, roux
(rântaş), ouă, clătite, gogoşi
conform
nece-
sităţilor
La jumătatea timpului trebuie întors
7-8 Prăjire intensă, crochete de cartofi,
muşchiuleţ, fripturi
5-15 min La jumătatea timpului trebuie întors
9 Pentru a fierbe o cantitate mare de apă, paste, pentru a prăji carnea la suprafaţă (gulaş,
friptură înăbuşită), pentru a prăji intens cartofi-pai
PLITĂ - ÎNGRIJIREA ŞI CURĂŢAREA
AVERTIZARE
Consultaţi capitolul „Informaţii privind siguranţa”.
Curăţaţi aparatul după fiecare întrebuinţare.
Utilizaţi întotdeauna veselă cu fundul curat.
Zgârieturile sau petele închise la culoare de pe suprafaţa de vitroceramică nu au niciun
efect asupra modului de funcţionare al aparatului.
Pentru a curăţa murdăria:
1. Curăţaţi imediat:plasticul topit, folia de plastic şi alimentele care conţin zahăr. Dacă
nu procedaţi astfel, murdăria poate deteriora aparatul. Folosiţi o racletă specială
pentru sticlă. Deplasaţi oblic racleta pe suprafaţa de sticlă, la un unghi mare şi în-
depărtaţi resturile de pe suprafaţă.
Curăţaţi după ce aparatul este suficient de rece:inelele cu depuneri de calcar,
inelele cu urme de apă, pete de grăsime, decolorări metalice strălucitoare.. Utilizaţi
un agent de special curăţare pentru vitroceramică sau oţel inoxidabil.
2. Curăţaţi aparatul cu o lavetă umedă şi puţin detergent.
3. În final, uscaţi aparatul ştergându-l cu o cârp
ă curată.
•Curăţaţi partea din faţă a aparatului cu o cârpă moale şi cu o soluţie de apă fierbinte şi
detergent lichid.
Pentru plitele cu partea anterioară din metal, folosiţi detergent pentru oţelul inox.
Nu utilizaţi agenţi de curăţare şi bureţi abrazivi.
CUPTOR- UTILIZAREA ZILNICĂ
AVERTIZARE
Consultaţi capitolul „Informaţii privind siguranţa”.
Activarea şi dezactivarea aparatului
1. Rotiţi butonul pentru funcţiile cuptorului pentru a selecta o funcţie a cuptorului.
12 Plită - Îngrijirea şi curăţarea
2. Rotiţi butonul pentru temperatură pentru a selecta o temperatură.
Indicatorul de alimentare se aprinde atunci când aparatul funcţionează.
Când temperatura aparatului creşte, se aprinde indicatorul de temperatură.
3. Pentru a dezactiva aparatul, rotiţi butonul pentru funcţiile cuptorului şi butonul pentru
temperatură în poziţia oprit.
Funcţiile cuptorului
Funcţia cuptorului Aplicaţie
LUMINA Folosiţi această funcţie pentru iluminarea interiorului cupto-
rului.
AER CALD Pentru coacerea pe maxim trei niveluri ale cuptorului simul-
tan. Reduceţi temperaturile cuptorului (între 20 şi 40 °C)
comparativ cu modul convenţional. Şi pentru deshidratarea
alimentelor.
PIZZA Pentru coacerea pe un nivel al cuptorului a mâncărurilor ca-
re necesită o rumenire intensă şi o bază crocantă. Reduceţi
temperaturile cuptorului (între 20 şi 40 °C) comparativ cu
modul Sus şi jos
SUS SI JOS Pentru a coace şi a prăji pe un singur nivel al cuptorului.
INCALZIRE JOS Pentru a coace prăjituri cu coajă crocantă sau uscată şi
pentru a conserva alimentele
DECONGELARE Pentru a dezgheţa alimente congelate.
GRIL SIMPLU Pentru frigerea la grătar a alimentelor plate în mijlocul grăta-
rului şi pentru rumenire.
GRIL DUBLU Pentru frigerea la grătar a alimentelor plate în cantităţi mari
şi pentru rumenire.
GATIRE INTENSIVA Pentru a frige bucăţi mari de carne sau de pui pe un nivel.
De asemenea, pentru gratinare şi rumenire.
Afişajul
1 2 3
456
1 Indicatoarele funcţiei
2 Indicator timp
3 Indicatoarele funcţiei
4 Buton " +"
5 Buton selector
6 Buton " -"
Cuptor- Utilizarea zilnică
13
Funcţia ceasului Aplicaţie
Ora curentă Arată ora zilei. Pentru a seta, modifica sau verifica ora.
Cronometru Pentru a seta timpul de numărătoare inversă.
Când perioada de timp s-a scurs, este emis un semnal sonor.
Această funcţie nu are nicio influenţă asupra funcţionării cupto-
rului.
Durata Pentru a seta timpul de funcţionare a cuptorului.
Terminare Pentru a seta ora de oprire a unei funcţii a cuptorului.
Durată şi Sfârşit pot fi utilizate simultan, în cazul în care cuptorul urmează a fi pornit
şi oprit automat, ulterior. În acest caz first setaţi mai întâi Durata
, apoi Sfârşitul .
Setarea funcţiilor ceasului
1. Apăsaţi în mod repetat pe butonul Se-
lectare, cât este necesar, până când în-
cepe să clipească indicatorul funcţiei ne-
cesare.
2. Pentru a seta ora pentru Contorul de mi-
nute
, Durată sau Sfârşit , folo-
siţi butonul " +" sau " -".
Indicatorul funcţiei corespunzătoare se
aprinde.
Când intervalul de timp a trecut, indica-
torul funcţiei clipeşte intermitent şi se au-
de un semnal sonor timp de 2 minute.
La funcţiile Durată şi Sfârşit cuptorul se stinge automat.
3. Apăsaţi pe orice buton pentru a dezactiva semnalul.
Anularea funcţiilor ceasului
1. Apăsaţi în mod repetat pe butonul Selectare, cât este necesar, până când începe să
clipească indicatorul funcţiei necesare.
2. Apăsaţi şi ţineţi apăsat butonul " - ".
După câteva secunde funcţia Ceas se stinge.
Introducerea accesoriilor cuptorului
Introduceţi accesoriile culisante astfel încât muchiile cu laturi duble să se afle în spatele
cuptorului şi să fie îndreptate în jos. Introduceţi accesoriile culisante printre barele de ghida-
re ale unuia dintre nivelurile cuptorului.
14 Cuptor- Utilizarea zilnică
Tava adâncă de friptură şi ghidajul cuptorului au
muchii cu laturi duble. Aceste muchii şi forma ghi-
dajelor asigură siguranţa anti-răsturnare pentru
accesoriile cuptorului.
Introducerea simultană a raftului cuptorului şi
tăvii pentru coacere intensă
Puneţi gătarul peste tava adâncă de friptură. Îm-
pingeţi tava adâncă de friptură între barele de ghi-
dare ale unuia dintre nivelurile cuptorului.
CUPTOR - RECOMANDĂRI AJUTĂTOARE
Temperatura şi duratele de coacere din tabele au rol consultativ. Acestea depind de reţete,
de calitatea şi de cantitatea ingredientelor utilizate.
Coacerea
Instrucţiuni generale
Noul dumneavoastră cuptor poate să aibă un alt comportament la coacere/frigere faţă de
aparatul de până acuma. Adaptaţi setările utilizate (temperatură, durată de gătire) şi pozi-
ţiile rafturilor la valorile din tabele.
Pentru duratele de coacere mai mari, cuptorul poate fi oprit cu aproximativ 10 minute
înainte de sfârşitul duratei de coacere, pentru a utiliza căldura reziduală.
Când utilizaţi alimente congelate, este posibil ca tăvile din interiorul cuptorului să se
deformeze în timpul coacerii. Când tăvile se răcesc distorsiunea dispare.
Cum se utilizează tabelele de coacere
Este recomandat să utilizaţi temperatura cea mai scăzută prima dată.
•Dacă nu găsiţi setările pentru o anumită reţetă, căutaţi una similară.
Durata de coacere poate fi extinsă cu 10-15 minute, în cazul în care coaceţi prăjituri pen-
tru mai multe niveluri.
Cuptor - Recomandări ajutătoare 15
•Prăjiturile şi produsele de patiserie aflate la înălţimi diferite nu se rumenesc în mod egal
la început. În acest caz, nu schimbaţi setarea de temperatură. Diferenţele dispar în timpul
procesului de coacere.
Sfaturi pentru coacere
Rezultatul coacerii Cauză posibilă Soluţie
Prăjitura este insufi-
cient coaptă în partea
de jos
Nivel incorect al cuptorului Puneţi prăjitura la un nivel mai inferior al
cuptorului
Prăjitura se lasă (devi-
ne cleioasă, lipicioasă,
urme de apă)
Temperatura cuptorului este
prea mare
Folosiţi un nivel mai mic
Prăjitura se lasă (devi-
ne cleioasă, lipicioasă,
urme de apă)
Durata de coacere este prea
mică
Prelungiţi durata de coacere
Nu setaţi temperaturi mai mari pentru a
reduce durata de coacere
Prăjitura se lasă (devi-
ne cleioasă, lipicioasă,
urme de apă)
Prea mult lichid în aluat Utilizaţi mai puţin lichid. Verificaţi timpul de
amestecare, mai ales dacă folosiţi mixere
Prăjitura este prea us-
cată
Temperatura cuptorului este
prea redusă
Selectaţi o temperatură mai mare
Prăjitura este prea us-
cată
Durata de coacere este prea
mare
Selectaţi o durată de coacere mai redusă
Prăjitura nu se rume-
neşte uniform
Temperatura cuptorului este
prea mare, iar durata de
coacere este prea mică
Setaţi o temperatură mai redusă şi măriţi
durata de coacere
Prăjitura nu se rume-
neşte uniform
Aluatul nu este uniform dis-
pus în tavă
Puneţi aluatul uniform în tava de copt
Prăjiturile nu sunt gata
în timpul setat
Temperatura este prea mică Folosiţi o setare puţin mai ridicată pentru
temperatura cuptorului
Coacerea pe un nivel al cuptorului - Coacerea în forme
Tip de coacere Funcţie
cuptor
Nivel Temperatură (°C) Durată (h:min)
Cozonac rotund cu gaură la mij-
loc sau brioşă
1 150 - 160 0:50 - 1:10
Chec Madeira/Chec cu fructe 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Pandişpan 1 140 0:25 - 0:40
Pandişpan 1 160 0:25 - 0:40
Cocă fragedă pentru blat de tort
1)
3 170-180 0:10 - 0:25
Cocă pentru chec 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Plăcintă cu mere 1 170 - 190 0:50 - 1:00
16 Cuptor - Recomandări ajutătoare
Tip de coacere Funcţie
cuptor
Nivel Temperatură (°C) Durată (h:min)
Plăcintă cu mere (2 tăvi, Ø 20
cm, puse în diagonală)
1 160 1:10 - 1:30
Plăcintă cu mere (2 tăvi, Ø 20
cm, puse în diagonală)
1 180 1:10 - 1:30
1) Preîncălziţi cuptorul
Coacerea pe un nivel - Cozonaci/prăjituri cu aluat/pâine în tavă de copt
Tip de coacere Funcţie
cuptor
Nivel Temperatură (°C) Durată (h:min)
Cozonac împletit/coroniţă 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Cozonac cu stafide
1)
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Pâine (pâine de secară) 1
- mai întâi
1)
230 0:25
- apoi 160 - 180 0:30 - 1:00
Choix a la creme/ecler
1)
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Ruladă
1)
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Prăjitură cu nucă, uscată 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Prăjitură cu migdale şi unt/Prăji-
turi cu zahăr
1)
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Tarte cu fructe (pe aluat din droj-
die/de chec)
2)
3 150 0:35 - 0:50
Tarte cu fructe (pe aluat din droj-
die/de chec)
2)
3 170 0:35 - 0:50
Tarte cu fructe pe cocă fragedă 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Prăjituri cu drojdie, cu umplutură
delicată (de ex. brânză dulce,
smântână, cremă de ou şi lapte)
1)
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pâine nedospită 1 200 - 200 0:08 - 0:15
1) Preîncălziţi cuptorul
2) Folosiţi tava de prăjire adâncă
Coacere pe un singur nivel - Biscuiţi
Tip de coacere Funcţie
cuptor
Nivel Temperatură (°C) Durată (h:min)
Fursecuri 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Biscuiţi şpriţaţi 3 140 0:20 - 0:30
Biscuiţi şpriţaţi
1)
3 160 0:20 - 0:30
Cuptor - Recomandări ajutătoare 17
Tip de coacere Funcţie
cuptor
Nivel Temperatură (°C) Durată (h:min)
Turte 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Dulciuri cu albuş de ou, bezele 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Pricomigdale 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Biscuiţi cu drojdie 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Foietaj din aluat franţuzesc
1)
3 170 - 180 0:20 - 0:30
Chifle
1)
3 160 0:20 - 0:35
Chifle
1)
3 180 0:20 - 0:35
Prăjituri mici (20 de bucăţi/tavă)
1)
3 140 0:20 - 0:30
Prăjituri mici (20 de bucăţi/tavă)
1)
3 170 0:20 - 0:30
1) Preîncălziţi cuptorul
Coacerea pe mai multe niveluri - Cozonaci/prăjituri cu aluat/pâine în tavă de copt
Tip de coacere
2 niveluri 3 niveluri
Temperatură
(°C)
Durată
(h:min)
Choix a la creme/Ecler
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Prăjitură streusel uscată 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Preîncălziţi cuptorul
Coacerea pe mai multe niveluri - Biscuiţi/prăjituri mici/produse de patiserie/chifle
Tip de coacere
2 niveluri 3 niveluri
Temperatură
(°C)
Durată
(h:min)
Fursecuri 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Biscuiţi şpriţaţi 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Turte 1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Biscuiţi cu albuş de ou,
bezele
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Pricomigdale 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Biscuiţi cu drojdie 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Foietaj din aluat franţu-
zesc
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Chifle 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Prăjituri mici (20 de
bucăţi/tavă)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Preîncălziţi cuptorul
18 Cuptor - Recomandări ajutătoare
Tabel Pizza
Pentru a vedea funcţia de cuptor pe care trebuie să o utilizaţi, consultaţi lista cu funcţii de
cuptor din capitolul Utilizarea zilnică.
Tip de coacere Nivel raft Temperatura °C Timp (min)
Pizza (crocantă)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (cu multă garni-
tură)
1 180 - 200 20 - 30
Plăcintă 1 180 - 200 45 - 60
Tartă cu spanac 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Prăjitură cu brânză de
vacă, rotundă
1 140 - 160 60 - 90
Prăjitură cu brânză de
vacă, la tavă
1 140 - 160 50 - 60
Plăcintă cu mere, aco-
perită
1 150 - 170 50 - 70
Plăcintă cu legume 1 160 - 180 50 - 60
Pâine nedospită
1)
1 250 - 270 10 - 20
Tastă cu foietaj din
aluat franţuzesc
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (mân-
care din Alsacia,
asemănătoare cu piz-
za)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Piroşti (versiunea ru-
sească de calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Preîncălziţi cuptorul
Tabel pentru Alimente coapte şi gratinate
Mâncare Funcţie
cuptor
Nivel
raft
Temperatura °C Durată H : Min
Tarte cu paste 1 180-200 0:45-1:00
Lasagna 1 180-200 0:25-0:40
Legume gratinate
1)
1 160-170 0:15-0:30
Baghete cu brânză topită
1)
1 160-170 0:15-0:30
Budinci dulci 1 180-200 0:40-0:60
Sufleuri de peşte 1 180-200 0:30-1:00
Cuptor - Recomandări ajutătoare 19
Mâncare Funcţie
cuptor
Nivel
raft
Temperatura °C Durată H : Min
Legume umplute 1 160-170 0:30-1:00
1) preîncălziţi cuptorul
Semipreparate
Alimentele ce ur-
mează a fi gătite
Funcţie
cuptor
Nivel raft Temperatura °C Durată
Pizza îngheţată 3 consultaţi instrucţiunile
producătorului
consultaţi instrucţiunile
producătorului
Cartofi prăjiţi
1)
3 200-220 consultaţi instrucţiunile
producătorului
Baghete 3 consultaţi instrucţiunile
producătorului
consultaţi instrucţiunile
producătorului
Tarte cu fructe 3 consultaţi instrucţiunile
producătorului
consultaţi instrucţiunile
producătorului
1) Observaţie: cartofii prăjiţi trebuie întorşi de 2-3 ori
Coacerea fripturilor
Veselă pentru coacerea fripturilor
Utilizaţi veselă termorezistentă pentru coacerea fripturilor (citiţi instrucţiunile producătoru-
lui).
Fripturile de pulpă mari pot fi coapte direct în tava de prăjire adâncă sau pe raftul cupto-
rului aflat deasupra acesteia. (Dacă există)
Coaceţi fripturile din carne slabă într-o oală de friptură cu capac. Aceasta va menţine car-
nea suculentă.
Toate tipurile de carne care trebuie să facă o crustă, pot fi preparate în oala de friptură
fără capac.
Vită
Tipul de carne Cantitate Funcţie
cuptor
Nivel
raft
Temperatura
°C
Durată
(h:min)
Friptură cu vin de Porto 1 - 1,5 kg 1 200 - 250 2:00 - 2:30
Friptură de vită sau file pentru fiecare
cm grosime
- în sânge
1)
pentru fiecare
cm grosime
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- medie pentru fiecare
cm grosime
1 180 - 190 0:06 - 0:08
- bine pătrunsă pentru fiecare
cm grosime
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) preîncălziţi cuptorul
20 Cuptor - Recomandări ajutătoare
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Aeg-Electrolux 41016VH-WN Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare