05/2017
- 5 -
Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
RO
Storcător melcat
(pentru fructe și legume)
Instrucțiuni de utilizare
■ Înainte de utilizarea acestui consumator, vă rugăm să vă familiarizați cu
instrucțiunile de deservire, și anume, și în cazul în care ați fost deja familiarizat
cu utilizarea consumatoarelor de tip similar. Utilizați consumatoarele așa cum
este descris în prezentele instrucțiuni de utilizare. Păstrați instrucțiunile pentru
eventualele necesități viitoare.
■ Cel puțin pe durata existenței dreptului legal dintr-o derulare defectuoasă,
eventual a garanției pentru calitate, recomandăm să păstrați cutia de
carton originală de transport, materialul de ambalare, bonul de casă și
conrmarea de răspundere avânzătorului sau certicatul de garanție. În cazul
transportului, recomandăm ambalarea consumatorului înapoi în cutia originală
aproducătorului.
DESCRIEREA STORCĂTORULUI DE FRUCTE ȘI LEGUME
A1 Element de presare
A2 Tubul de alimentare cu pâlnie și
capac
A3 Melc rotativ
A4 Sită micro de ltrare din titan
A5 Suport sită
A6 Recipient colector din Tritan
A7 Gura de golire suc, cu posibilitate
de închidere
A8 Recipient pentru suc având
ocapacitate de 0,8 l
A9 Gura de golire amiezului
A10 Recipient pentru suc având
ocapacitate de 0,8 l
A11 Controler pentru pornirea și oprirea
storcătorului cu posibilitatea de
setare afuncționării reversive
amotorului R–OFF–ON
(funcționare reversivă–oprit–
pornit)
A12 Baza cu unitatea motoare
A13 Picioare anti-derapare
A14 Periuță de curățare
PRINCIPIUL ȘI AVANTAJELE STORCĂTORULUI MELCAT
■ Principiul funcționării acestui storcător se bazează pe sistemul stoarcerii lente
amateriilor prime. Mai întâi, melcul rotativ mărunțește materiile prime introduce
și, în faza următoare, are loc separarea sucului de miez. Sucul stors în acest mod
conține ocotă minimă de bre și, de aceea, se remarcă printr-opuritate înaltă,
se oxidează mai lent și își menține vitaminele și enzimele prețioase. În cursul
exploatării, sita se curăță automat și, datorită acestui fapt, nu se înfundă excesiv,
după utilizare, curățarea ind mai ușoară.
■ Prezentul storcător de fructe și legume este adecvat pentru stoarcerea fructelor
și legumelor moi și tari, cum sunt, de exemplu: citricele, coacăzele, agrișele și
alte plante cu boabe, merele, perele, morcovul, sfecla roșie, castraveții, ananasul,
pepenii etc. Se descurcă și cu legumele foioase, dar se recomandă ca aceasta să
e procesată cu alte fructe.
■ Nu este atât de adecvat pentru stoarcerea legumelor foioase singure, a unor
fructe prea coapte sau amerelor făinoase.
ÎNAINTE DE PRIMA UTILIZARE
1. Îndepărtați de pe consumator și accesoriile acestuia toate materialele de ambalaj.
2. Toate componentele amovibile (elementul de presare A1, tubul de alimentare cu
pâlnie și capac A2, melcul rotativ A3, sta A4, suportul sitei A5, recipientul colector
A6 și recipientul pentru suc și miez A8 șiA10), care vin în contact cu produsele
alimentare, trebuie spălate bine cu apă caldă și detergent de bucătărie. Apoi
clătiți toate aceste părți sub un jet de apă și ștergeți bine cu ocârpă nă.
Atenție:
Nici ocomponentă aacestui storcător nu este destinată spălării în mașina
de spălat vase.
ASAMBLAREA STORCĂTORULUI DE FRUCTE ȘI LEGUME
1. Amplasați baza A12 pe osuprafață plană, uscată și stabilă. În cursul asamblării,
consumatorul trebuie să e oprit și deconectat de la priza de curent electric.
2. Luați recipientul colector A6 și întoarceți-l cu fundul în sus. Pe fundul
recipientului, lângă gura de evacuare amiezului A9 se aă un bușon negru de
silicon. Cu bușonul de silicon trebuie etanșat oriciul de lângă gura de evacuare
A9, pentru ca, în cursul exploatării, să nu scape miezul în afara gurii de evacuare
A9.
Observație:
Gura de evacuare A9 este echipată cu un oriciu cu bușon de silicon pentru
asigurarea unei curățări mai ușoare.
3. Luați recipientul colector A6 și întoarceți-l cu fundul în jos. Puneți-l pe bază A12,
în așa fel încât proeminențele de pe partea de sus abazei A12 să intre în oriciile
de pe fundul recipientului colector A6. Răsuciți recipientul colector A6 în sensul
de rotație al acelor de ceasornic, pentru aasigura îmbinarea xă aacesteia cu
baza A12. În cazul în care recipientul A6 este xat corect pe bază A12, nu poate
ridicat separat.
4. În suportul A5 introduceți sita A4.
5. În recipientul colector A6 amplasați suportul A5 cu sita introdusă A4, în așa fel
încât simbolul „
“ de pe tăbliță A4 să e aliniat cu simbolul identic marcat pe
recipientul colector A6. Suportul A5 cu sita A4 trebuie presat corect în jos.
6. Introduceți melcul rotativ A3 în sită A4 și presați în direcția jos. Așezarea corectă
amelcului rotativ A3 este semnalizată printr-oclănțănitură audibilă.
7. Pe recipientul colector A6 amplasați tubul de alimentare și pâlnia cu capacul
A2. În cazul în care pâlnia este dată jos de pe tubul de alimentare A2, mai întâi
îmbinați aceste părți. Aveți grijă ca simbolul unui lacăt deschis marcat pe capac
A2 să e aliniat cu simbolul „
“ de pe recipient A6. După care răsuciți tubul de
alimentare A2 în sensul de rotație al acelor de ceasornic, până la limită. Prin
aceasta se xează capacul A2 pe recipientul colector A6. Simbolul „ “ marcat pe
recipient A6 va acum aliniat cu simbolul lacătului închis de pe capac A2.
8. În tubul de alimentare A2 introduceți elementul de presare A1.
UTILIZAREA STORCĂTORULUI DE FRUCTE ȘI LEGUME
1. Convingeți-vă că storcătorul este asamblat corect și apoi conectați-l la priza
de curent electric. Storcătorul de fructe și legume este echipat cu osiguranță
încorporată care nu permite pornirea acestuia, dacă capacul nu este asigurat în
poziție corectă.
2. Sub gura de golire asucului A7 așezați recipientul de suc A8, osticlă sau un alt
vas adecvat. Deschideți bușonul gurii de golire asucului A7, pentru ca, în cursul
stoarcerii, sucul să poată curge liber din recipientul colector A6. Sub gura de
evacuare amiezului A9 amplasați recipientul pentru miez A10.
3. Pregătiți fructele sau legumele. Spălați-le bine și tăiați-le în bucăți mici care
trec prin gura de alimentare atubului de alimentare A2. Înainte de stoarcere,
îndepărtați sâmburii tari care se aă în fructe: de exemplu, în caise, piersici,
mango etc., și cojile necomestibile, de exemplul de la portocale, ananas, pepeni,
mandarine etc.
4. Înainte de aporni storcătorul, asigurați-vă că, capacul este asigurat reglementar
în poziție corectă. Prin rotirea controlerului A11 în poziția ON (pornit), storcătorul
pornește. Scoateți elementul de presare A1 din gura tubului de alimentare A2. În
tubul de alimentare A2 introduceți treptat materiile prime pregătite și presați-le
cu elementul de presareA1. Rezultate optime se obțin, dacă umpleți tubul A2
treptat iar materiile prime le presați lent cu opresiune moderată.
Atenție:
Pentru introducerea materiilor prime în tubul de alimentare A2 nu utilizați
degetele sau alte obiecte. Întotdeauna folosiți pentru aceasta elementul
de presare stabilit A1.
Durata maximă de exploatare continuă a acestui consumator este de
15 minute. După care lăsați-l să se răcească timp de 10 minute.
5. În cazul în care, în cursul stoarcerii, se umple recipientul de suc A8 sau de miez
A10, opriți storcătorul cu ajutorul comutatorului A11 în poziția OFF (oprit), goliți
recipientul aferent și puneți-l la locul său. După care puteți pune storcătorul din
nou în funcțiune și continuați procesul de stoarcere.
6. După terminarea procesului de stoarcere, recomandăm îndepărtarea resturilor
de miez din recipientul colector A6. Țineți controlerul A11 timp de 3–5 secunde
în poziția „R“ (funcționare reversivă motor), apoi eliberați pentru revenirea în
poziția OFF (oprit). Reluați întregul proces de 2 sau 3 ori. Același lucru îl puteți
face și în cazul în care consumatorul este supra umplut cu materie primă.
7. Opriți storcătorul prin comutarea controlerului A11 în poziția OFF (oprit) și
scoateți din priza de curent electric. Înainte de alua recipientul pentru suc A8,
recomandăm închiderea gurii de golire A7, pentru aevita picurarea sucului.
8. După utilizarea storcătorului, demontați aparatul potrivit instrucțiunilor
specicate în capitolul Demontare storcător și curățați-l potrivit indicațiilor
menționate în capitolul Curățare și mentenanță.
DEZASAMBLAREA STORCĂTORULUI
1. Înainte de curățare, trebuie să vă asigurați că storcătorul este oprit și deconectat
de la priza de rețea. Asigurați-vă că s-au oprit componentele care se mișcă în
timpul exploatării.
2. Închideți gura de golire asucului A7 și îndepărtați recipientul pentru suc A8 și
miez A10. Din tubul de alimentare A2 scoateți elementul de presare A1.
3. Rotiți tubul de alimentare A2 contra sensului de rotație al acelor de ceasornic,
până ce simbolul unui lacăt deschis marcat pe capac A2 se aliniază la simbolul „ “
de pe recipient A6, după care dați-l jos de pe recipientul colector A6.
4. Recipientul colector A6 cu suport A5, sită A4 melc rotativ A3 înăuntru trebuie dat
jos de pe bază A12 prin răsucire contra sensului de rotație al acelor de ceasornic
și prin ridicare.
Observație:
Recipientul colector A6 va putea demontat mai ușor de pe bază A12
dacă, după nalizarea procesului de stoarcere, ați îndepărtat resturile
de miez așa cum este menționat la punctul 6 al capitolului Utilizarea
storcătorului.
5. Din recipient A6 scoateți melcul rotativ A3, sita A4 și suportul A5.
SFATURI ȘI INDICAȚII UTILE
■ Înainte de aîncepe cu stoarcerea, spălați bine și tăiați în bucăți mai mici toate
materiile prime în așa fel, ca să treacă prin tubul de alimentare A2. Înainte de
stoarcere, îndepărtați sâmburii tari care se aă în fructe: de exemplu, în caise,
piersici, mango etc., și cojile necomestibile, de exemplul de la portocale, ananas,
pepeni, mandarine etc.
■ Pentru obținerea rezultatelor optime, procesați întotdeauna fructe și legume
coapte bine. Fructele sau legumele necoapte bine și coapte excesiv inuențează
gustul nal al sucului.