aceasta devine foarte fierbinte şi apar dete‐
riorări. Când utilizaţi această setare, căldura
vine de la ambele elemente, superior şi infe‐
rior. În acest fel puteţi găti pe un singur nivel,
fiind potrivit în special pentru feluri de mân‐
care care necesită o rumenire suplimentară
a bazei, cum ar fi tartele cu slănină şi omletă
sau cu fructe.
Mâncărurile gratinate, lasagna şi musacaua
de cartofi, care necesită rumenire suplimen‐
tară în partea de sus, se gătesc, de aseme‐
nea, bine în cuptorul convenţional.
Cum se foloseşte gătitul convenţional.
1. Cum se foloseşte cuptorul convenţional.
Rotiţi butonul pentru funcţiile cuptorului la
funcţia de gătire dorită
.
2. Rotiţi butonul de control al termostatului
la temperatura necesară.
Ventilatorul de răcire
Ventilatorul va funcţiona continuu în timpul
procesului de gătire. Pentru a menţine bu‐
toanele reci, este posibil ca ventilatorul să
continue să funcţioneze şi după stingerea
cuptorului. Acest lucru este normal.
Numai elementul superior al cuptorului
Această funcţie este potrivită pentru termi‐
narea felurilor de mâncare gen lasagna, mu‐
saca de cartofi, conopidă cu brânză etc.
Numai elementul inferior al cuptorului
Această funcţie este folositoare în special
pentru coacerea produselor de patiserie fără
supraveghere. Poate fi utilizată, de aseme‐
nea, pentru terminarea tartelor cu slănină şi
omletă sau cu fructe, pentru a asigura coa‐
cerea corespunzătoare a bazei.
Lumina de control a termostatului va
rămâne aprinsă până la atingerea tem‐
peraturii corecte. Va trece din pornit în oprit
în mod ciclic pentru a indica faptul că tempe‐
ratura este menţinută.
Gătitul cu aer cald
• Alimentele sunt gătite prin intermediul for‐
ţei aerului preîncălzit suflat uniform în in‐
teriorul cuptorului de un set ventilator aşe‐
zat pe peretele spate al cuptorului.
• Astfel, căldura ajunge în toate părţile cup‐
torului în mod uniform şi rapid, ceea ce
permite gătirea simultană a mai multor ti‐
puri de alimente aşezate pe diferite rafturi.
Gătitul cu aer cald asigură eliminarea ra‐
pidă a umezelii şi mediul uscat al cuptoru‐
lui opreşte transmiterea diferitelor arome şi
mirosuri de la un fel de mâncare la altul.
• Posibilitatea de a găti pe rafturi de diferite
înălţimi înseamnă că puteţi găti mai multe
preparate diferite simultan şi până la trei
tăvi de biscuiţi sau mini pizza pot fi servite
imediat sau congelate ulterior.
• Evident, cuptorul poate fi utilizat, de ase‐
menea, pentru a găti doar pe un singur raft.
În acest caz trebuie să utilizaţi cel mai de
jos set de ghidaje astfel încât să puteţi su‐
praveghea mai uşor desfăşurarea.
• În plus, cuptorul este recomandat în parti‐
cular pentru sterilizarea conservelor, fier‐
berea siropului de fructe făcut în casă şi
pentru uscarea ciupercilor sau fructelor.
Gătitul cu grill -
– Majoritatea alimentelor trebuie aşezate pe
grătarul din tava de grătare pentru a per‐
mite circulaţia maximă a aerului şi pentru
a ridica alimentul din grăsimi şi sucuri na‐
turale. Alimente cum ar fi peştele, ficatul şi
rinichii pot fi aşezate direct în tava de
grătare, după preferinţă.
– Alimentele trebuie uscate foarte bine
înainte de a le pune pe grătar pentru a re‐
duce la minimum stropirea cu grăsimi. Car‐
nea macră şi peştele se ung cu puţin ulei
sau unt topit pentru a le păstra umede în
timpul coacerii.
– Garniturile, cum ar fi roşiile şi ciupercile,
pot fi aşezate sub grătar, când faceţi carne
la grătar.
– Atunci când se prăjeşte pâinea, sugerăm
să se folosească ghidajul de sus.
– Alimentele trebuie întoarse în timpul găti‐
tului, după caz.
10