– Materialul şi finisarea tăvilor de coacere şi
a farfuriilor utilizate vor afecta rumenirea
bazei. Ustensilele smălţuite, negre, grele
sau care nu se lipesc măresc rumenirea
bazei, în timp ce vesela de sticlă pentru
cuptor, tăvile din aluminiu lucios sau din
oţel finisat reflectă căldura şi oferă o rume-
nire mai redusă a bazei.
– Întotdeauna puneţi farfuriile central pe raft
pentru a asigura rumenirea uniformă.
–Puneţi alimentele pe tăvi de dimensiuni
adecvate, pentru a preveni revărsarea pe
partea inferioară a cuptorului şi pentru a
reduce necesitatea de a-l curăţa.
– Nu aşezaţi vasele sau tăvile de copt pe
baza cuptorului deoarece aceasta se
încălzeşte foarte tare şi le poate deteriora.
Când utilizaţi această setare, căldura vine
de la ambele elemente, superior şi inferior.
În acest fel puteţi găti pe un singur nivel.
Acest lucru este potrivit în special pentru
feluri de mâncare care necesită o rumenire
suplimentară a bazei, cum ar fi tartele cu
slănin
ă şi omletă sau cu fructe.
Mâncărurile gratinate, lasagna şi musacaua
de cartofi, care necesită rumenire suplimen-
tară în partea de sus, se gătesc de asemenea
bine în cuptorul convenţional.
Elementul inferior al cuptorului
Această funcţie este utilă în special la coa-
cerea prăjiturilor şi produselor de patiserie,
precum şi la terminarea tartelor cu slănină şi
omletă sau cu fructe, pentru a asigura coa-
cerea corespunzătoare a bazei.
Lampa dispozitivului de control al tem-
peraturii se aprinde până când este
atinsă temperatura corectă. După aceea
va clipi intermitent, pentru a indica faptul
că temperatura se menţine.
Frigerea la grătar
– Majoritatea alimentelor trebuie aşezate pe
grătarul din tava de grătare pentru a per-
mite circulaţia maximă a aerului şi pentru a
ridica alimentul din grăsimi şi sucuri natu-
rale. Alimente cum ar fi peştele, ficatul şi
rinichii pot fi aşezate direct în tava de grăta-
re, după preferinţă.
– Alimentele trebuie uscate foarte bine înain-
te de a le pune pe grătar pentru a reduce
la minimum stropirea cu grăsimi. Carnea
macră şi peştele se ung cu puţin ulei sau
unt topit pentru a le păstra umede în timpul
coacerii.
– Garniturile cum ar fi roşiile şi ciupercile pot
fi aşezate sub grătar în timpul coacerii
cărnurilor.
– Atunci când se prăjeşte pâinea, sugerăm
să se folosească pozi
ţia de sus.
– Alimentele trebuie întoarse pe durata găti-
rii, după caz.
Utilizarea grătarului
Grătarul determină strângerea directă şi ra-
pidă a căldurii în zona centrală a tăvii de
grătare. Pentru rezultate optime, frigeţi ali-
mente în cantităţi mici. În acest fel, energia
poate fi de asemenea economisită.
1. Rotiţi dispozitivul de control al cuptorului
pentru a porni cuptorul
2. Rotiţi dispozitivul de control al tempera-
turii la temperatura dorită.
3. Alegeţi raftul potrivit pentru tava de grăta-
re şi frigeţi la grătar în funcţie de cât de
groase sau de subţiri sunt alimentele care
trebuie preparate. Urmaţi instrucţiunile
pentru frigerea la grătar.
Grătarul este controlat de termostat. Pe du-
rata procesului de frigere la grătar, acesta se
stinge şi se porneşte intermitent singur, pen-
tru a evita supraîncălzirea.
Grătarul termic
Grătarul termic oferă o metodă alternativă de
gătire a unor alimente, asociate în mod nor-
mal cu prăjirea pe grătarul tradiţional. Ele-
mentul grătarului şi ventilatorul cuptorului
funcţionează împreună, circulând aerul cald
în jurul alimentelor.
Nevoia de a verifica şi întoarce alimentele es-
te redusă.
Grătarul termic ajută la reducerea la minim a
mirosurilor în bucătărie.
Cu excepţia pâinii pr
ăjite şi a cotletelor crude,
puteţi găti cu grătarul termic toate alimentele
pe care în mod normal le-aţi găti cu un grătar
convenţional.
Gătitul este mai delicat; de aceea durează
puţin mai mult timp gătitul alimentelor cu
grătarul termic comparativ cu gătitul la grătar
convenţional.
Unul din avantaje constă în cantităţile mai
mari care pot fi gătite în acelaşi timp.
1. Rotiţi dispozitivul de control al cuptorului
pentru a porni cuptorul
2.
Important Setaţi grătarul termic la o
temperatură maximă de 200°C.
10 progress