Aeg-Electrolux BE4013021M Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
BE4013021 RO CUPTOR INFORMAŢII PENTRU
UTILIZATOR
PENTRU REZULTATE PERFECTE
Îţi mulţumim că ai ales acest produs AEG. Am creat acest
produs pentru a vă oferi performanţe impecabile, pentru
mulţi ani de acum inainte, cu tehnologii inovatoare care
fac viaţa mai simplă - funcţii pe care s-ar putea să nu le
găsiţi la aparatele obişnuite. Vă rugăm să alocaţi câteva
minute cititului pentru a obţine tot ce este mai bun din
acest aparat.
ACCESORII ŞI CONSUMABILE
În magazinul virtual AEG veţi găsi tot ceea ce aveţi nevoie
pentru a menţine toate aparatele dumneavoastră AEG cu
un aspect fără cusur şi în condiţii perfecte de funcţionare.
Împreună cu o gamă largă de accesorii concepute şi
create la standarde înalte de calitate, conform aşteptărilor
dumneavoastră, de la accesorii de gătit foarte specializate
la suporturi de veselă, de la suporturi pentru sticle la
plase pentru lenjeria delicată…
Vizitati magazinul virtual la
www.aeg-electrolux.com/shop
2
CUPRINS
4 Informaţii privind siguranţa
7 Descrierea produsului
9 Înainte de prima utilizare
9 Utilizarea zilnică
11 Funcţiile ceasului
12 Utilizarea accesoriilor
13 Funcţii suplimentare
14 Sfaturi utile
23 Îngrijirea şi curăţarea
26 Ce trebuie făcut dacă...
27 Protejarea mediului înconjurător
Următoarele simboluri sunt utilizate în acest
manual de utilizare:
Informaţii importante cu privire la siguranţa
dvs. personală şi informaţii cu privire la
modul de evitare a deteriorării aparatului.
Informaţii şi recomandări generale
Informaţii cu privire la mediul înconjurător
Ne rezervãm dreptul asupra efectuãrii de
modificãri
Cuprins
3
INFORMAŢII PRIVIND SIGURANŢA
Înainte de instalare şi utilizare, citiţi cu atenţie acest manual:
Pentru siguranţa personală şi a bunurilor dumneavoastră.
Pentru respectul faţă de mediu.
Pentru utilizarea corectă a aparatului.
Păstraţi întotdeauna aceste instrucţiuni împreună cu aparatul, chiar şi în cazul în care îl mu‐
taţi sau îl vindeţi.
Producătorul nu este responsabil dacă instalarea sau utilizarea incorectă a aparatului pro‐
voacă daune.
Siguranţa copiilor şi a persoanelor vulnerabile
Acest aparat poate fi utilizat de copiii cu vârsta mai mare de 8 ani, de persoanele cu ca‐
pacităţi fizice, senzoriale sau mentale reduse sau de persoanele fără cunoştinţe sau ex‐
perienţă doar sub supraveghere sau după o scurtă instruire care să le ofere informaţiile
necesare despre utilizarea sigură a aparatului şi să le permită să înţeleagă riscurile la
care se expun. Copiii nu trebuie să se joace cu acest aparat.
Nu lăsaţi ambalajele la îndemâna copiilor. Există pericolul sufocării sau vătămării fizice a
acestora.
Nu lăsaţi copiii şi animalele să se apropie de aparat atunci când uşa acestuia este des‐
chisă sau aparatul este în funcţiune. Există pericolul vătămării sau producerii unor alte
afecţiuni iremediabile.
Dacă aparatul dispune de o funcţie Blocare pentru copii sau Blocare taste (Blocare), folo‐
siţi-le. Acestea previn pornirea accidentală a aparatului de către copii sau animale.
Aspecte generale privind siguranţa
Nu modificaţi specificaţiile acestui aparat. Există riscul vătămării persoanelor şi dete‐
riorării aparatului.
Nu lăsaţi aparatul nesupravegheat în timpul funcţionării.
Opriţi aparatul după fiecare utilizare.
Instalarea
Aparatul poate fi instalat şi branşat numai de către un electrician calificat. Contactaţi un
centru de service autorizat. Această măsură este necesară pentru prevenirea deteriorări‐
lor structurale sau vătămărilor corporale.
Verificaţi dacă aparatul a fost deteriorat în timpul transportului. Nu conectaţi un aparat
deteriorat. Dacă este nevoie, contactaţi furnizorul.
Înainte de prima utilizare îndepărtaţi toate ambalajele, etichetele şi straturile de protecţie
de pe aparat. Nu înlăturaţi plăcuţa cu datele tehnice. În caz contrar garanţia poate fi anu‐
lată.
Asiguraţi-vă că aparatul este deconectat de la sursa de alimentare electrică în timpul in‐
stalării.
Procedaţi cu atenţie când deplasaţi aparatul. Acest aparat este greu. Purtaţi întotdeauna
mănuşi de protecţie. Nu ridicaţi aparatul de mâner.
4 Informaţii privind siguranţa
Instalaţia electrică trebuie să dispună de un dispozitiv izolator care să permită deconecta‐
rea aparatului de la reţea la toţi polii. Dispozitivul izolator trebuie să aibă o deschidere
între contacte de cel puţin 3 mm.
Trebuie să dispuneţi de dispozitive de izolare adecvate: întrerupătoare pentru protecţia
liniei, siguranţe fuzibile (siguranţele cu şurub trebuie scoase din suport), mecanisme de
decuplare pentru scurgeri de curent şi contactoare.
Anterior instalării, asiguraţi-că dimensiunile spaţiului pentru încorporare sunt potrivite.
Aparatul trebuie instalat sub structurile de siguranţă adiacente.
Respectaţi distanţele minime faţă de alte aparate şi corpuri de mobilier.
Aparatul nu poate fi amplasat pe un soclu.
Cuptoarele şi plitele de gătit încorporate sunt prevăzute cu sistem special de conectare.
Pentru a preveni deteriorarea aparatului, utilizaţi numai accesorii de aceeaşi marcă.
Conexiunea electrică
Aparatul trebuie împământat.
Verificaţi dacă parametrii electrici marcaţi pe plăcuţa cu datele tehnice corespund sursei
de tensiune pe care o aveţi.
Informaţii referitoare la tensiune se găsesc pe plăcuţa cu datele tehnice.
Utilizaţi întotdeauna o priză cu protecţie la electrocutare, montată corect.
Nu folosiţi prize multiple, alţi conectori sau prelungitoare. Există pericol de incendiu.
Nu înlocuiţi sau schimbaţi cablul de alimentare. Contactaţi centrul de service.
Asiguraţi-vă că nu striviţi sau deterioraţi ştecărul (dacă este disponibil) sau cablul de ali‐
mentare electrică din spatele aparatului.
Pentru deconectarea maşinii nu trageţi de cablul electric. Trageţi întotdeauna de ştecher
- dacă este disponibil.
Utilizare
Maşina este destinată exclusiv pentru uz casnic. Nu utilizaţi aparatul în scopuri comercia‐
le sau industriale.
Utilizaţi aparatul numai pentru prepararea alimentelor acasă. Astfel veţi preveni produce‐
rea de vătămări corporale persoanelor şi deteriorarea bunurilor.
Nu utilizaţi aparatul ca suprafaţă de lucru sau de depozitare.
În timpul utilizării, interiorul aparatului şi al accesoriilor devine foarte fierbinte. Există peri‐
col de arsuri. La introducerea sau scoaterea accesoriilor sau vaselor folosiţi mănuşi.
Procedaţi cu atenţie când extrageţi sau instalaţi accesoriile cuptorului pentru a preveni
deteriorarea smalţului acestuia.
Păstraţi întotdeauna distanţă faţă de aparat când deschideţi uşa în timpul funcţionării
acestuia. Este posibilă emisia unor aburi fierbinţi. Există pericol de arsuri.
Pentru a preveni deteriorarea sau decolorarea emailului:
nu puneţi obiecte direct pe partea inferioară a aparatului şi nu-l acoperiţi cu folie din
aluminiu;
nu puneţi apă fierbinte direct în aparat;
nu ţineţi vase umede şi alimente în interior după încheierea gătirii.
Informaţii privind siguranţa
5
Decolorarea emailului nu are nici un efect asupra performanţelor aparatului, neconsti‐
tuind un defect în înţelesul dat de legislaţia cu privire la garanţie.
Nu aplicaţi presiune asupra uşii deschise.
Când gătiţi, închideţi întotdeauna uşa aparatului, chiar şi atunci când folosiţi grătarul.
Întreţinerea şi curăţarea
Înainte de a curăţa aparatul, opriţi-l şi deconectaţi-l de la sursa de alimentare electrică.
Înainte de a efectua operaţiile de întreţinere, verificaţi dacă aparatul s-a răcit. Există peri‐
col de arsuri. Există riscul de spargere a panourilor vitrate.
Păstraţi aparatul curat în permanenţă. Depunerile de grăsimi şi de resturi alimentare pot
cauza incendii.
Curăţarea cu regularitate previne deteriorarea materialului suprafeţei
Utilizaţi tava pentru coacere intensă atunci când preparaţi prăjituri suculente, pentru a
preveni pătarea cu suc de fructe. Petele de suc de fructe pot fi permanente.
Pentru siguranţa personală şi a bunurilor dumneavoastră, curăţaţi aparatul doar cu apă şi
săpun. Nu utilizaţi produse inflamabile sau corozive.
Nu curăţaţi aparatul cu dispozitive de curăţat cu jet de abur sau cu presiune mare, agenţi
de curăţare abrazivi, substanţe pentru înlăturarea petelor şi obiecte ascuţite.
În cazul în care utilizaţi un spray pentru curăţat cuptoare, respectaţi instrucţiunile pro‐
ducătorului.
Nu curăţaţi uşa din sticlă cu agenţi de curăţare abrazivi sau raclete metalice. Suprafaţa
termorezistentă a sticlei interioare se poate fisura şi sparge.
Când panourile vitrate ale uşii sunt deteriorate devin slabe şi se pot sparge. Acestea tre‐
buie înlocuite. Contactaţi centrul de service.
Procedaţi cu atenţie la demontarea uşii de pe aparat. Uşa este grea!
Nu curăţaţi smalţul catalitic (dacă este disponibil).
Pericol de incendiu!
Deschideţi uşa cu atenţie. Utilizarea unor ingrediente cu conţinut de alcool poate determi‐
na prezenţa aburilor de alcool în aer. Există pericol de incendiu.
Evitaţi prezenţa scânteilor sau flăcărilor deschise în apropierea aparatului, atunci când
deschideţi uşa.
Produsele inflamabile sau obiectele umezite cu produse inflamabile şi/sau obiectele fuzi‐
bile (din plastic sau aluminiu) nu trebuie introduse în aparat, nici puse adiacent sau dea‐
supra acestuia.
Lampa cuptorului
Înainte de înlocuirea becului din lampa cuptorului deconectaţi aparatul de la sursa de ali‐
mentare electrică. Există pericol de electrocutare!
Dacă este necesar să înlocuiţi becul, folosiţi altul de aceeaşi putere şi specificaţie, desti‐
nat numai pentru utilizarea în aparate electrocasnice.
Înainte de a înlocui becul cuptorului deconectaţi aparatul de la sursa de alimentare elec‐
trică. Există pericol de electrocutare.
6 Informaţii privind siguranţa
Centrul de service
Reparaţiile sau operaţiunile de service aferente aparatului pot fi desfăşurate exclusiv de
către tehnicieni autorizaţi. Contactaţi un centru de service autorizat.
Utilizaţi numai piese de schimb originale.
Casarea aparatului
Pentru prevenirea vătămărilor corporale sau deteriorării bunurilor
Deconectaţi aparatul de la sursa de alimentare electrică.
Tăiaţi cablul electric şi aruncaţi-l.
Aruncaţi dispozitivul de blocare a uşii. Astfel se previne blocarea copiilor sau a anima‐
lelor mici în interiorul aparatului. Există riscul de sufocare a acestora.
DESCRIEREA PRODUSULUI
Scurtă prezentare generală
4 632 5
1
13
7
8
9
10
11
12
5
4
3
2
1
1 Panou de comandă
2 Buton de control pentru funcţiile cuptorului
3 Bec/simbol alimentare
4 Programator electronic
5 Buton de comandă pentru temperatură
6 Bec/simbol/indicator temperatură
7 Element de încălzire
Descrierea produsului
7
8 Bec cuptor
9 Ventilator
10 Element de încălzire pe peretele spate
11 Incalzire jos
12 Suport rafturi, detaşabil
13 Poziţiile rafturilor
Accesoriile cuptorului
Raft de sârmă
Pentru veselă, forme pentru prăjituri, fripturi.
Tavă de gătit
Pentru prăjituri şi fursecuri.
Tavă combinată
Pentru prăjituri şi fursecuri. Pentru coacere şi
frigere sau ca tavă pentru grăsime.
Ghidaje telescopice
Pentru rafturi şi tăvi.
8 Descrierea produsului
ÎNAINTE DE PRIMA UTILIZARE
AVERTIZARE
Consultaţi capitolul "Informaţii privind siguranţa".
Prima curăţare
Scoateţi toate componentele aparatului.
Curăţaţi aparatul înainte de prima utilizare.
Consultaţi capitolul "Îngrijirea şi curăţarea".
Reglarea orei
Cuptorul funcţionează numai după setarea orei.
Când conectaţi aparatul la sursa de alimentare
electrică sau dacă a avut loc o întrerupere a cu‐
rentului, indicatorul funcţiei Timp se aprinde inter‐
mitent automat.
Pentru a seta ora curentă utilizaţi butonul „ + ” sau
- ”.
După aproximativ 5 secunde, indicatorul pentru
timp încetează aprinderea intermitentă iar afişajul
indică ora setată.
Pentru modificarea orei nu trebuie să setați o
funcţie automată (Durată
sau Sfârşit ) în
acelaşi timp.
UTILIZAREA ZILNICĂ
AVERTIZARE
Consultaţi capitolul "Informaţii privind siguranţa".
Pentru a utiliza aparatul, apăsaţi butonul de control. Butonul de control iese afară.
Activarea şi dezactivarea aparatului
1. Rotiţi butonul de control pentru funcţiile cuptorului pentru a selecta o funcţie de gătit.
2. Rotiţi butonul de control pentru temperatură pentru a selecta o temperatură.
3. Pentru a oprit aparatul, rotiţi butoanele de control pentru funcţiile şi temperatura cupto‐
rului în poziţia oprit.
Înainte de prima utilizare 9
Simbol, indicator sau bec buton (depinde de model - consultaţi prezentarea generală a
aparatului):
Indicatorul se aprinde când cuptorul se încălzeşte.
Becul se aprinde când aparatul funcţionează.
Simbolul arată dacă butonul controlează una dintre zonele de gătit, funcţiile cuptorului
sau temperatura.
Funcţia cuptorului
Funcţia cuptorului Aplicaţie
Lumina Folosiţi această funcţie pentru iluminarea interiorului cupto‐
rului.
Aer cald Pentru coacerea pe maxim trei niveluri ale cuptorului simul‐
tan. Reduceţi temperaturile cuptorului (între 20 şi 40 °C)
comparativ cu modul convenţional. Şi pentru deshidratarea
alimentelor.
Configurare pentru pizza Pentru coacerea pe un nivel al cuptorului a mâncărurilor ca‐
re necesită o rumenire intensă şi o bază crocantă. Reduceţi
temperaturile cuptorului (între 20 şi 40 °C) comparativ cu
modul Sus şi jos
Căldură de sus + jos Pentru a coace şi a prăji pe un singur nivel al cuptorului.
Incalzire jos Pentru a coace prăjituri cu coajă crocantă sau uscată şi
pentru a conserva alimentele
Decongelare Pentru a dezgheţa alimente congelate.
Grătar Pentru frigerea la grătar a alimentelor plate în mijlocul grăta
rului şi pentru rumenire.
Grătar intens Pentru frigerea la grătar a alimentelor plate în cantităţi mari
şi pentru rumenire.
Gătire intensivă Pentru a frige bucăţi mari de carne sau de pui pe un nivel.
De asemenea, pentru rumenirea alimentelor, de ex. gratina‐
re.
10 Utilizarea zilnică
Programator electronic
1 Indicatoarele funcţiei
2 Afişaj timp
3 Indicatoarele funcţiei
4 Butonul „ +
5 Buton selector
6 Butonul „ -
1 2 3
456
FUNCŢIILE CEASULUI
Setarea funcţiilor ceasului
1. Setaţi o funcţie a cuptorului şi temperatura (necesar doar pentru Durată şi Sfârşit).
2. Apăsaţi repetat butonul Selectare până
când indicatorul corespunzător funcţiei do‐
rite se aprinde intermitent.
3. Pentru a seta ora pentru Cronometru
,
Durată
sau Sfârşit , utilizaţi butonul
+ ” sau „ - ”.
Se aprinde indicatorul corespunzător func‐
ţiei.
După ce se scurge întreaga perioadă de
timp, indicatorul funcţiei se aprinde inter‐
mitent şi este emis un semnal sonor timp
de 2 minute.
Cu funcţiile Durată şi Sfârşit , cuptorul se opreşte automat.
4. Pentru a opri semnalul sonor apăsaţi orice buton.
5. Rotiţi butonul de control al funcţiilor cuptorului şi butonul de control al temperaturii pe
poziţia oprit.
Funcţia ceasului Aplicaţie
ORA Arată ora zilei. Pentru a seta, modifica sau verifica ora.
Cronometrul Pentru a seta timpul de numărătoare inversă.
Când perioada de timp s-a scurs, este emis un semnal sonor.
Această funcţie nu are nici o influenţă asupra funcţionării cuptorului.
Durată Pentru a seta timpul de funcţionare a cuptorului.
Funcţiile ceasului 11
Funcţia ceasului Aplicaţie
Terminare Pentru a seta perioada de decuplare a unei funcţii a cuptorului.
Durată şi Sfârşit pot fi utilizate în acelaşi timp, dacă aparatul trebuie să fie pornit şi
oprit automat mai târziu. În acest caz setaţi mai întâi Durată
, apoi Sfârşit .
Anularea funcţiilor ceasului
1. Apăsaţi repetat butonul Selectare până când indicatorul corespunzător funcţiei dorite se
aprinde intermitent.
2. Ţineţi apăsat butonul „ - ”.
După câteva secunde funcţia ceasului se stinge.
UTILIZAREA ACCESORIILOR
AVERTIZARE
Consultaţi capitolul "Informaţii privind siguranţa".
Instalarea accesoriilor cuptorului
Cratiţa adâncă şi raftul din sârmă au margini late‐
rale. Aceste margini şi forma barelor de ghidare
determină siguranţa anti-înclinare pentru acceso‐
riile cuptorului.
Introducerea împreună a raftului din sârmă şi a
cratiţei adânci
Puneţi raftul din sârmă pe cratiţa adâncă. Împin‐
geţi cratiţa adâncă între barele de ghidare ale
unuia dintre nivelurile cuptorului.
12 Utilizarea accesoriilor
Ghidaje telescopice - Introducerea accesoriilor cuptorului
Puneţi tava de gătit sau cratiţa adâncă pe suporţii
telescopici.
Puneţi raftul metalic pe ghidajele telescopice cu
picioarele orientate în jos.
Marginea ridicată din jurul raftului metalic este un
mod suplimentar de a împiedica alunecarea vase‐
lor.
Introducerea împreună a raftului din sârmă şi a
cratiţei adânci
Puneţi raftul din sârmă pe cratiţa adâncă. Puneţi
raftul din sârmă şi cratiţa adâncă pe suporţii teles‐
copici.
Curăţaţi toate accesoriile cuptorului (cu o cârpă moale, apă cală şi agent de curăţare) după
fiecare utilizare şi lăsaţi-le să se usuce.
FUNCŢII SUPLIMENTARE
Ventilatorul de răcire
Când aparatul funcţionează, ventilatorul de răcire porneşte automat pentru a menţine reci
suprafeţele aparatului. Dacă opriţi aparatul, ventilatorul de răcire continuă să funcţioneze
până când aparatul se răceşte.
Funcţii suplimentare 13
SFATURI UTILE
Partea interioară a uşii
La anumite modele, pe partea interioară a uşii cuptorului se află:
numărul nivelurilor pentru rafturi (modele selectate)
informaţii referitoare la funcţiile cuptorului, nivelurile recomandate pentru rafturi şi tempe‐
raturile pentru preparatele standard (modele selectate).
Temperatura şi duratele de coacere din tabele au rol consultativ. Acestea depind de reţete,
de calitatea şi de cantitatea ingredientelor utilizate.
Coacere
Instrucţiuni generale
Noul dumneavoastră cuptor poate să aibă un alt comportament la coacere/frigere faţă de
aparatul de până acum. Adaptaţi setările dumneavoastră uzuale (temperatură, durată de
gătire) şi poziţiile rafturilor la valorile din tabele.
Pentru duratele de coacere mai mari, cuptorul poate fi oprit cu aproximativ 10 minute
înainte de sfârşitul duratei de coacere, pentru a utiliza căldura reziduală.
Când utilizaţi alimente congelate, este posibil ca tăvile din interiorul cuptorului să se defor‐
meze în timpul coacerii. Când tăvile se răcesc distorsiunea dispare.
Cum se utilizează tabelele de coacere
Este recomandat ca prima dată să utilizaţi temperatura cea mai scăzută.
Dacă nu găsiţi setările pentru o anumită reţetă, căutaţi una similară.
Durata de coacere poate fi extinsă cu 10-15 minute, în cazul în care coaceţi prăjituri pe
mai multe rafturi.
Prăjiturile şi produsele de patiserie aflate la înălţimi diferite nu se rumenesc în mod egal
la început. În acest caz, nu schimbaţi setarea de temperatură. Diferenţele dispar în timpul
procesului de coacere.
Coacere pe un singur nivel:
Coacere în forme
Tip de coacere Funcţia cuptorului Nivel de utilizare Temperatură °C Durata de gătit
Ore:Minute.
Cozonac rotund
cu gaură la mijloc
sau brioşă
Aer cald 1 150-160 0:50-1:10
Chec Madeira/
Prăjituri de fructe
Aer cald 1 140-160 1:10-1:30
Pandişpan Aer cald 2 140 0:35-0:50
Pandişpan Căldura de sus +
jos
2 160 0:35-0:50
Aluat pentru tartă
- patiserie
Aer cald 2
170-180
1)
0:10-0:25
14 Sfaturi utile
Tip de coacere Funcţia cuptorului Nivel de utilizare Temperatură °C Durata de gătit
Ore:Minute.
Aluat pentru tartă
- amestec pandiş‐
pan
Aer cald 2 150-170 0:20-0:25
Apple pie (2 tăvi
Ø20cm, aşezate
pe diagonală)
Aer cald 2 160 1:10-1:30
Apple pie (2 tăvi
Ø20cm, aşezate
pe diagonală)
Căldura de sus +
jos
2 180 1:10-1:30
Tartă cu brânză Căldura de sus +
jos
1 170-190 1:00-1:30
1) Preîncălziţi cuptorul
Produs de copt în tăvi de coacere
Tip de coacere Funcţia cuptorului Nivel de utilizare Temperatură °C
Durata de gătit
Ore:Minute.
Pâine împletită/
colac împletit
Căldura de sus +
jos
3 170-190 0:30-0:40
Cozonac cu stafi‐
de
Căldura de sus +
jos
2
160-180
1)
0:50-1:10
Pâine (pâine de
secară)
1. Prima parte a
procesului de
coacere.
2. A doua parte
a procesului
de coacere.
Căldura de sus +
jos
1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
Choux a la cre‐
me/ecler
Căldura de sus +
jos
3
190-210
1)
0:20-0:35
Ruladă Căldura de sus +
jos
3
180-200
1)
0:10-0:20
Prăjitură cu nucă
(uscată)
Aer cald 3 150-160 0:20-0:40
Prăjitură cu mig‐
dale şi unt/prăjitu‐
ri cu glazură de
zahăr
Căldura de sus +
jos
3
190-210
1)
0:20-0:30
Tarte cu fructe
(din aluat cu droj‐
die/de chec)
2)
Aer cald 3 150 0:35-0:50
Sfaturi utile 15
Tip de coacere Funcţia cuptorului Nivel de utilizare Temperatură °C
Durata de gătit
Ore:Minute.
Tarte cu fructe
(din aluat cu droj‐
die/de chec)
2)
Căldura de sus +
jos
3 170 0:35-0:50
Tarte cu fructe pe
cocă fragedă
Aer cald 3 160-170 0:40-1:20
Prăjitură cu droj‐
die, cu umplutură
fină (de ex.
brânză dulce,
smântână, cre
de ou şi lapte)
Căldura de sus +
jos
3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Preîncălziţi cuptorul
2) Utilizaţi tava de colectare sau tava de friptură
Biscuiţi
Tip de coacere Funcţia cuptorului Nivel de utilizare Temperatură °C
Durata de gătit
Ore:Minute.
Fursecuri Aer cald 3 150-160 0:10-0:20
Biscuit pufos/ Pa‐
tiserie
Aer cald 3 140 0:20-0:30
Biscuit pufos/ Pa‐
tiserie
Căldura de sus +
jos
3
160
1)
0:20-0:30
Turte dulci Aer cald 3 150-160 0:15-0:20
Dulciuri din foitaj
cu albuş de ou,
bezele
Aer cald 3 80-100 2:00-2:30
Pricomigdale Aer cald 3 100-120 0:30-0:50
Biscuiţi pufoşi Aer cald 3 150-160 0:20-0:40
Foietaj din aluat
franţuzesc
0:20-0:30
Rulouri Aer cald 3
160
1)
0:10-0:25
Rulouri
Căldura de sus +
jos
3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (20
pe tavă)
Aer cald 3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (20
pe tavă)
Căldura de sus +
jos
3
170
1)
0:20-0:30
1) Preîncălziţi cuptorul
16 Sfaturi utile
Coacere pe mai multe niveluri
Produs de copt în tăvi de coacere
Tip de coacere
Aer cald Aer cald
Temperatură în
°C
Durată
Ore: Minute
Poziţiile rafturilor începând de jos
2 niveluri 3 niveluri
Choux a la cre‐
me/Ecler
1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Prăjitură Streusel
uscată
1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Preîncălziţi cuptorul
Biscuiţi/small cakes/produse de patiserie/chifle
Tip de coacere
Aer cald Aer cald
Temperatură în
°C
Durată
Ore: Minute
Poziţiile rafturilor începând de jos
2 niveluri 3 niveluri
Fursecuri 1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Biscuit pufos/ Pa‐
tiserie
1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Turte dulci 1/4 - 160-170 0:25-0:40
Biscuiţi cu albuş
de ou, bezele
1/4 - 80-100 2:10-2:50
Pricomigdale 1/4 - 100-120 0:40-1:20
Biscuiţi pufoşi 1/4 - 160-170 0:30-0:60
Foietaj din aluat
franţuzesc
1/4 -
170-180
1)
0:30-0:50
Rulouri 1/4 - 180 0:30-0:55
Small cakes (20
pe tavă)
1/4 -
150
1)
0:25-0:40
1) Preîncălziţi cuptorul
Sfaturi pentru coacere
Rezultatul coacerii Cauză posibilă Soluţie
Prăjitura este coaptă insuficient
în partea de jos
Nivel greşit al cuptorului Aşezaţi prăjitura mai jos
Prăjitura se lasă (devine
cleioasă, lipicioasă, urme de
apă)
Temperatura cuptorului este
prea mare
Folosiţi un nivel mai mic
Prăjitura se lasă (devine
cleioasă, lipicioasă, urme de
apă)
Durata de coacere este prea
mică
Prelungiţi durata de coacere.
Timpii de coacere nu pot fi
scurtaţi prin ridicarea tempera‐
turii
Sfaturi utile 17
Rezultatul coacerii Cauză posibilă Soluţie
Prăjitura se lasă (devine
cleioasă, lipicioasă, urme de
apă)
Prea mult lichid în aluat
Utilizaţi mai puţin lichid. Ţineţi
cont de timpii de amestecare,
mai ales la utilizarea roboţilor
de bucătărie
Prăjitura este prea uscată
Temperatura cuptorului este
prea redusă
Setaţi o temperatură mai mare
a cuptorului
Prăjitura este prea uscată
Durata de coacere este prea
mare
Selectaţi o durată de coacere
mai redu
Prăjitura se rumeneşte în mod
neuniform
Temperatura cuptorului este
prea mare, iar durata de coace‐
re este prea mică
Setaţi o temperatură mai re
dusă şi măriţi durata de coace‐
re
Prăjitura se rumeneşte în mod
neuniform
Aluatul nu este distribuit în mod
uniform
Întindeţi aluatul în mod uniform
în tavă
Prăjitura nu este gata în timpul
setat
Temperatura este prea mică
Folosiţi o setare puţin mai ridi‐
cată
Preparate coapte şi gratinate
Mâncare Funcţia cuptorului Nivel raft Temperatură °C
Durata de gătit
Ore:Minute.
Paste
Căldură de sus +
jos
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne
Căldură de sus +
jos
1 180-200 0:25-0:40
Legume gratinate
Gătire intensivă
sau cu aer cald
1 160-170 0:15-0:30
Baghete cu
brânză topită
Gătire intensivă
sau cu aer cald
1 160-170 0:15-0:30
Dulciuri
Căldură de sus +
jos
1 180-200 0:40-0:60
Peşte la cuptor
Căldură de sus +
jos
1 180-200 0:30-1:00
Legume umplute
Gătire intensivă
sau cu aer cald
1 160-170 0:30-1:00
Prăjirea
Vase pentru prăjirea fripturilor
Pentru coacere utilizaţi vase termorezistente (citiţi instrucţiunile producătorului).
Fripturile mari pot fi coapte direct pe cratiţa pentru grill/prăjire sau pe raftul cuptorului aflat
deasupra cratiţei pentru grill/prăjire (dacă există).
Prăjiţi fripturile din carne slabă într-un vas cu capac. Astfel se va menţine carnea sucu‐
lentă.
Toate tipurile de carne care trebuie să facă o crustă, pot fi preparate într-un vas fără ca‐
pac.
18 Sfaturi utile
Prăjire cu Gătire intensivă
Vită
Tip de carne Cantitate
Funcţia cup‐
torului
Nivel raft
Temperatură
°C
Timp min.
Friptură la tavă 1-1,5 kg
Căldură de
sus + jos
1 230 120-150
Friptură de vită
sau file: în sânge
pentru fiecare
cm de grosi‐
me
Gătire inten‐
sivă
1
190-200
1)
5-6
Friptură de vită
sau file: mediu
pentru fiecare
cm de grosi‐
me
Gătire inten‐
sivă
1
180-190
1)
6-8
Friptură de vită
sau file: bine
făcut
pentru fiecare
cm de grosi‐
me
Gătire inten‐
sivă
1
170-180
1)
8-10
1) Preîncălziţi cuptorul
Porc
Tip de carne Cantitate
Funcţia cup‐
torului
Nivel raft
Temperatură
°C
Timp min.
Spată, ceafă,
pulpă
1-1,5 kg
Gătire inten‐
sivă
1 160-180 90-120
Cotlet, antricot 1-1,5 kg
Gătire inten‐
sivă
1 170-180 60-90
Bucată de carne 750 g-1 kg
Gătire inten‐
sivă
1 160-170 50-60
But de porc (se‐
mipreparat)
750 g-1 kg
Gătire inten‐
sivă
1 150-170 90-120
Viţel
Tip de carne Cantitate Funcţia cupto‐
rului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp min.
Friptură de vi‐
ţel
1 kg Gătire inten‐
sivă
1 160-180 90-120
Rasol de viţel 1,5-2 kg Gătire inten‐
sivă
1 160-180 120-150
Miel
Tip de carne Cantitate Funcţia cupto‐
rului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp min.
Pulpă de miel,
friptură de
miel
1-1,5 kg Gătire inten‐
sivă
1 150-170 100-120
Sfaturi utile 19
Tip de carne Cantitate Funcţia cupto‐
rului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp min.
Spinare de
miel
1-1,5 kg Gătire inten‐
sivă
1 160-180 40-60
Vânat
Tip de carne Cantitate Funcţia cupto‐
rului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp min.
Spate de iepu‐
re, pulpă de
iepure
până la 1 kg Căldură de
sus + jos
1
230
1)
30-40
Spate de
căprioa
1,5-2 kg Căldură de
sus + jos
1 210-220 35-40
Şuncă de
căprioa
1,5-2 kg Căldură de
sus + jos
1 180-200 60-90
1) Preîncălziţi cuptorul
Găină
Tip de carne Cantitate Funcţia cupto‐
rului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp min.
Porţii de pui 200-250g fie‐
care
Gătire inten‐
sivă
1 200-220 30-50
Jumătate de
pui
400-500g fie‐
care
Gătire inten‐
sivă
1 190-210 35-50
Pui, pasăre în‐
dopată
1-1,5 kg Gătire inten‐
sivă
1 190-210 50-70
Raţă 1,5-2 kg Gătire inten‐
sivă
1 180-200 80-100
Gâscă 3,5-5 kg Gătire inten‐
sivă
1 160-180 120-180
Curcan 2,5-3,5 kg Gătire inten‐
sivă
1 160-180 120-150
Curcan 4-6 kg tire inten‐
sivă
1 140-160 150-240
Peşte (la abur)
Tip de carne Cantitate Funcţia cupto‐
rului
Nivel raft Temperatură
°C
Timp min.
Peşte întreg 1-1,5 kg Căldură de
sus + jos
1 210-220 40-60
Grill
Întotdeauna faceţi grill având setată temperatura maximă.
ATENŢIE
Întotdeauna faceţi grill cu uşa cuptorului închisă.
20 Sfaturi utile
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux BE4013021M Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare