Zelmer Nerro Plus 13Z016 Manual de utilizare

Categorie
Aparate de cafea
Tip
Manual de utilizare

Acest manual este potrivit și pentru

Інструкція з експлуатації
КАВОВАРКА - ЕКСПРЕС
Тип 13Z016
Инструкция за
експлоатация
EКСПРЕС ПОД НАЛЯГАНЕ
Тип 13Z016
50–57
BG
58–65
UA
Инструкция по
эксплуатации
КОФЕВАРКА-ЭКСПРЕССО
С ВЫСОКИМ ДАВЛЕНИЕМ
Модель 13Z016
42–49
RU
User manual
ESPRESSO MACHINE
Model 13Z016
66–76
EN
Használati utasítás
AUTOMATA KÁVÉFŐZŐ
Típus 13Z016
26–33
HU
Návod na použitie
TLAKOVÝ KÁVOVAR
Typ 13Z016
Instrucţiuni de folosire
MAŞINĂ DE CAFEA
ESPRESSO
Tip 13Z016
34–41
RO
18–25
SK
Instrukcja użytkowania
EKSPRES CIŚNIENIOWY
Typ 13Z016
2–9
Návod k obsluze
KÁVOVAR ESPRESO
Typ 13Z016
10–17
CZ
PL
34 GW13-024_v01
Sumar
INDICAŢII CU PRIVIRE LA MĂSURILE DE SIGURANŢĂ ÎN TIMPUL
FOLOSIRII MAŞINII DE CAFEA.............................................................. 34
INFORMAŢII TEHNICE ........................................................................... 34
1. Caracteristicile aparatului .................................................................. 35
2. Construcţia aparatului ....................................................................... 35
3. Panoul de control .............................................................................. 35
4. Umplerea rezervorului cu apă ........................................................... 36
5. Încălzirea ceştilor .............................................................................. 36
6. Înainte de prima întrebuinţare (clătirea maşinii) ................................ 36
6.1. Clătirea sistemului pentru funcţia espresso ............................... 36
6.2. Clătirea sistemului pentru funcţia aburi ...................................... 36
7. Stabilirea durităţii apei ....................................................................... 36
8. Alegerea programată a cantitaţii de cafea ........................................ 37
9. Alegera temperaturii apei pentru pregătirea cafelei .......................... 37
10. Alegerea tipului de cafea, cafea capsule sau cafea măcinată .......... 37
11. Pregătirea espresso .......................................................................... 37
12. Stabilirea funcţiei de memorare (P1 şi P2) ........................................ 37
13. Pregătirea espresso cu funcţia memorare ........................................ 38
14. Pregătirea apei clocotite (a apei erbinţi) .......................................... 38
15. Pregătirea aburilor (spumarea laptelui) ............................................. 39
16. Funcţia de oprire automată ............................................................... 39
17. Golirea tăviţei pentru apa reziduală .................................................. 39
18. Decalcierea ..................................................................................... 40
19. Curăţarea si conservarea .................................................................. 40
20. Exemple de probleme care pot apărea în timpul utilizării maşinii
de cafea ............................................................................................ 41
ECOLOGIAAI GRIJĂ DE MEDIUL ÎNCONJURĂTOR ......................... 41
Stimaţi Clienţi!
Vă felicităm pentru că aţi ales aparatul nostru şi urăm bun-venit în rân-
dul utilizatorilor de produse ale rmei Zelmer.
Pentru a obţine cele mai bune rezultate recomandăm folosiţi doar
accesoriile originale fabricate de rma Zelmer. Accesoriile au fost proiec-
tate special pentru acest produs.
Vă rugăm să citiţi cu atenţie aceste instrucţiuni de folosire. În special indica-
ţiile privind mijloacele de siguranţă. Instrucţiunile de folosire trebuie păstrate,
în aşa fel încât întotdeauna să vă e la îndemână ca să le puteţi reciti.
INDICAŢII CU PRIVIRE LA MĂSURILE DE SIGURANŢĂ ÎN
TIMPUL FOLOSIRII MAŞINII DE CAFEA
Nu întrebuinţaţi maşina dacă are defecţiuni vizibile, dacă cablul de
alimentare este defect, dacă maşina a căzut pe podea sau a rămas
defectată în orice alt fel. Dacă aveţi presupuneri că maşina este defec-
tată atunci vericarea, repararea, regularea maşinii poate efectuată
daor de către personal specializat de la punctul de servis autorizat de
producător.
Dacă cablul de alimentare al maşinii se va defecta, va trebui să e înlo-
cuit cu un cablu nou la producător sau la un punct de servis speciali-
zat sau de către personal calicat pentru a evita situaţii periculoase.
Reparaţiile aparatului pot efectuate numai de către personalul cali-
cat. Reparaţiile făcute incorect pot pune în pericol viaţa utilizato-
rului. În cazul unui defect, recomandăm adresaţi servisului
specializat al rmei.
Vă rugăm să citiţi cu atenţie şi să păstraţi instrucţiunile de folosire.
Aceast aparat este conceput exclusiv pentru untilizare casnică.
Nu întrebuinţaţi aparatul în aer liber nici în scopuri comerciale.
Înainte de a conecta aparatul la curentul electric, vericaţi datele de
conexiune (frecvenţã şi tensiune) de pe eticheta pentru specicaţii teh-
nice cu datele sursei de electricitate.
Aparatul trabuie plasat întotdeauna pe suprafeţe plate, netezi.
Nu întrebuinţaţi aparatul dacă în rezervor nu se găseşte apă. Umpleţi
rezervorul doar cu apă rece, ltrată, curată şi proaspătă. Folosind apa
caldă sau erbinte sau alte lichide puteţi provoca defectarea aparatului
sau situaţii periculoase. Respactaţi capacitatea maximă a rezervorului
care este de 1,5 litri.
Dacă nu folosiţi aparatul pentru un timp mai îndelungat, goliţi rezervorul
de apă.
Nu înlăturaţi niciodată mânerul ltrului în timpul pregătirii cafelei nici în
timpul distribuirii apei erbinţi deoarece aparatul se aă sub presiune.
Înlăturarea mânerului ltrului în timpul acestor activităţi poate provoca
arsuri sau accidentări.
Jetul de aburi este foarte erbinte în timpul spumării laptelui şi distri-
buirii apei. Poate provoca arsuri de aceea trebuie aveţi grijă nu
intraţi în contact direct cu jetul de aburi.
Întotdeauna înainte de a curăţa maşina de cafea, cât şi în caz de pro-
bleme în timpul pregătirii cafelei, deconectaţi aparatul şi scoateţi ştecă-
rul din priza electrică.
RO
Fiţi atenţi la cablul electric nu intre în contact cu părţile erbinţi ale
maşinii de cafea, când daţi drumul la plita pentru încălzire a ceştilor şi
jetului de aburi.
Nu atingeţi suprafeţele erbinţi ale maşinii de cafea.
Nu introduceţi mâinile direct sub jetul de aburi, apa erbinte sau cafelei
în timpul turnării, doarece pot produce arsuri sau răniri.
Folosirea unui echipament suplimentar fără ca acesta e recoman-
dat de către producător poate provoca situaţii periculoase.
În timpul funcţionării nu puneţi în apropierea maşinii nici un fel de ele-
mente mobile.
Înainte de a începe pregătirii cafelei asiguraţi-vă dacă mânerul ltrului
este corespunzător montat (xat).
Nu mutaţi maşina atunci când este conectată sau tocmai funcţionează.
Înainte o mutaţi deconectaţi maşina şi scoateţi ştecărul din priza
electrică.
Întotdeauna înainte scoateţi ştecărul din priza electrică trebuie
opriţi maşina. Nu scoateţi ştecărul din priza electrică trăgând de cablul
de alimentare – trebuie să apucaţi de ştecăr.
De ecare dată când maşina nu va folosită pentru un timp mai înde-
lungat sau înainte de curăţare, opriţi maşina şi scoateţi ştecărul din
priza electrică.
Nu întrebuinţaţi pentru maşina de cafea prelungitor electric; poate
folosit doar în cazul în care a fost vericat de către un tehnician calicat
sau de cineva de la service.
Maşina poate să e conectată numai la reţeaua electrică (doar la curent
alternativ) dotată cu contact de protecţie şi la tensiunea corespunză-
toare datelor înscrise pe eticheta cu specicaţii tehnice a aparatului.
Acest aparat nu este destinat utilizării de către persoane (printre care
copii) cu abilităţi zice, senzoriale sau psihice limitate sau de către per-
soanele care nu au experienţă sau nu ştiu să folosească aparatul, dacă
nu au fost instruite în această privinţă de către persoanele răspunză-
toare de siguranţa lor.
Trebuie să supravegheaţi copiii, să nu se joace cu aparatul.
Dispozitivul nu este conceput pentru a funcţiona cu comutatori de timp
externi sau cu un sistem separat de control de la distanţă.
Înainte de a shimba accesoriile sau de a vă apropia de părţile în mişcare
în timpul utilizării trebuie să opriţi aparatul şi să-l scoateţi din priză.
De ecare dată înainte de a curăţa maşina, montarea sau demontarea ei
scoateţi ştecărul din priza electrică. Aşteptaţi până aparatul se răceşte.
Nu folosiţi maşina de cafea în disconcordanţă cu destinaţia ei descrisă
în instrucţiunile de folosire.
Nu ţineţi aparatul aproape de surse de căldură, acară, elemente elec-
trice de încălzire sau pe cuptor erbinte. Nu ţineţi maşina pe nici un alt
dispozitiv.
Aveţi grijă ca cablul de alimentare al maşinii nu atârne peste margi-
nea mesei sau a raftului sau să atingă suprafeţe erbinţi.
Nu puneţi maşina pe suprafeţe umede sau erbinţi.
Nu întrebuinţa maşina dacă tăviţa pentru apa reziduală sau grilajul tăvi-
ţei sunt montate în mod necorespunzător.
Nu puneţi maşina lângă aragazul erbinte nici în interiorul cuptorului.
Nu introduceţi maşina în apă sau în orice fel de alt lichid.
ATENŢIE: Pentru a micşora pericolul de incendiu, electrocutarea
sau rănirea, nu încercaţi demontaţi maşina. Înăuntrul maşinii
de cafea nu se aă nici un fel de elemente care ar trebui sa le
deserviţi. Reparaţiile trebuie efectuate doar de către personal spe-
cializat de la punctul de servis autorizat de producător.
Nu încercaţi să ungeţi maşina. Nu este nevoie să efectuaţi nici un fel de
lucrări de conservare ale maşinii.
Producătorul nu permite folosirea altor accesorii. Acest lucru poate
foarte periculor pentru utilizator.
ATENŢIE: Rezervorul cu apă nu poate rămâne deschis în timpul
întrebuinţării maşinii.
ATENŢIE: De ecare dată, înainte de a începe pregătirea cafelei
asiguraţi-vă că în rezervor se aă apă.
Asiguraţi-vă dacă indicaţiile de mai sus Vă sunt clare.
INFORMAŢII TEHNICE
Paramentrii tehnici sunt înscrişi pe eticheta pentru specicaţii tehnice ale
maşinii.
Puterea maşinii: 1130-1350 W pe 220-240 V.
Capacitatea rezervorului cu apă: max. 1,5 l.
Maşina este un aparat din clasa I, dotat cu cablu de alimentare prevăzut
cu contact de protecţie.
Maşina îndeplineşte cerinţele normelor în vigoare.
Maşina corespunde cerinţelor directivelor:
Aperat electric de joasă tensiune (LVD) – 2006/95/EC.
Compatibilitate electromagnetică (EMC) – 2004/108/EC.
Aparatul are înscris însemnul CE pe eticheta pentru specicaţii tehnice.
35GW13-024_v01
1. Caracteristicile aparatului
Maşina de cafea espresso pregăteşte o cafea foarte gustoasă şi aromată
deoarece apa care irigă cafeaua este la temparatura potrivită. Maşina
a fost proiectată în aşa fel încât e posibilă observarea procesului de
pregătire a cafelei sau producera aburilor pentru smumarea laptelui.
În construcţia maşinii de cafea au fost folosite două sisteme unice: Perfect
Brewing System şi SmartPress System.
Perfect Brewing System datorită alegerii temperaturii potrivite cu care
este irigată cafeaua şi potrivita ei presare asigură pregătirea unei băuturi
de calităţi superioare.
SmartPress System este un sistem integral de ltrare şi presare auto-
mată a cafelei înainte de irigare dând ca rezultat o cafea cu un gust şi
aromat unic împreună cu o spumă cremoasă gustoasă.
2. Construcţia aparatului
1 Rezervor de apă cu capac detaşabil
2 Plita pentru încălzirea ceştilor
3 Panou control
4 Dispozitiv de infuzie
5 Tasare cafea
6 Mânerul ltrului
7 Grilajul tăviţei pentru apa rezidua
8 Tăviţa pantru apa reziduală
9 Indicator de umplere a tăviţei
10 Tub de distribuire a aburilor/cappuccinator
11 Distribuitor de cafea
12 Manetă control aburi/clocot
13 Lingură măsură şi tasare
14 Cană pentru 500 ml
Înainte de prima folosire, îndepărtaţi eticheta care protejează gaura de
evacuare a apei din tava de colectare.
3. Panoul de control
A Întrerupătorul pornit/oprit
B Butonul: alegerea 1 sau 2 ceşti/alegerea cafea capsule/alegerea cafea
măcinată
C Butonul pt. a alege cantitatea de cafea
D Butonul pt. a alege temperatura
E Butonul pt. a alege aburi/clocot
F Butonul pentru pregătire cafea
G Indicatorul durităţii apei
H Indicatorul cantităţii de cafea
I Indicatorul aşteptării
J Indicatorul o singură/dublă ceaşcă
K Indicatorul aburilor
L Indicatorul clocotului
M Indicatorul decalcierii
N Indicatorul nivelului temparaturii
O Indicatorul nivelului scăzut de apă
P Indicatorul pentru cafea măcinată
Q Indicatorul pentru cafea capsule
R Indicatorul de oprire/pornire
36 GW13-024_v01
4. Umplerea rezervorului cu apă
ATENŢIE! Turnaţi apă în rezervor (1) doar dacă cablul de alimentare
este deconectat de la reţeaua electrică. Valva incorporată în partea
de jos a rezervorului nu permite scurgerea apei.
Scoateţi rezervorul de apă (1) trăgându-l în sus (Desen 1).
Ridicaţi capacul rezervorului de apă (1) şi umpleţi-l cu apă proaspătă şi
rece (Desen 2). Nu depăşiţi nivelul MAX.
Introduceţi rezervorul (1) la locul lui şi apăsaţi.
Închideţi capacul rezervorului (1).
Rezervorul poate  umpult fără să îl scoateţi din maşină, de ex. turnând
apă dintr-un recipient.
AVERTIZARE! Nu întrebuinţaţi maşina de cafea dacă rezervorul (1)
este gol. Înainte de a începe procesul de pregătire a cafelei asiguraţi-
vă de ecare dată dacă în rezervor (1) se aă apă. Nu umpleţi rezervo-
rul (1) cu apă erbinte. Din motive sanitare nu lasaţi apă în rezervor
pentru un timp mai îndelungat.
AVERTIZARE! Tineţi minte nu permiteţi ca nivelul apei în rezer-
vor (1) e scăzut. Atunci maşina se opreşte, se va auzi un semnal
sonor, pe care îl veţi auzi până nu veţi umple rezervorul cu apă (1), iar
pe panelul de control va apărea indicatorul care va clipi.
5. Încălzirea ceştilor
Încălzirea ceştilor la temperatura potrivită înaite de a începe procesul de
pregătire al cafelei asigură o aromă mai intensă a cafelei şi formarea unei
spume dense la suprafaţă.
Maşina de cafea oferă 2 moduri de încălzire a ceştilor. Primul mod este
încălzirea ceştii cu ajutorul clocotului care este produs de tubul de distribu-
ire a aburilor/clocotului (10) aşa cum este indicat la punctul 14.
Al doilea mod este aranjarea ceştilor înainte de a începe pregătirea cafelei
pe plita pentru încălzirea a ceştilor (2) care se aă în partea de sus a maşi-
nii de cafea.
ATENŢIE! Expresul este dotat cu un sistem de combatere a consu-
mului inutil de curent şi după o oră în această stare (de inactivitate,
când nu se pregăteşte nicio infuzie) se opreşte automat. De aceea, în
astfel de cazuri, plita nu se poate încălzi mai mult de 1 oră.
6. Înainte de prima întrebuinţare (clătirea maşinii)
Înainte de prima întrebuinţare a maşinii de cafea sau dacă nu a fost folo-
sită un timp mai îndelungat, va trebui să clătiţi sistemul.
6.1. Clătirea sistemului pentru funcţia espresso
6.1.1. Deconectaţi maşina de la sursa de alimentare.
6.1.2. Umpleţi rezervorul cu apă (1) conform punctului 4.
6.1.3. Montaţi mânerul cu ltru gol (6) în dispozitivul de infuzie (4), împin-
gându-l în sus si apoi la dreapta până se potriveste pe poziţie
(Desen 3).
6.1.4. Introduceţi un vas pe grilajul tăviţei pentru apa reziduală (7), sub
dispozitivul de infuzie (4).
6.1.5. Conectaţi maşina de cafea la sursa de alimentare introducând şte-
cărul cablului electric în priză. Maşina va porni, panoul de control
şi butonul pornire/oprire (A) se vor lumina, iar pe panou va
apărea indicatorul de alimentare .
6.1.6. Apăsaţi butonul pornire/oprire (A), şi veţi auzi un semnal
sonor.
6.1.7. Pe panou va apărea indicatorul care se va învârtii acest lucru
însemnând că maşina de cafea tocmai se încălzeşte.
6.1.8. Când indicatorul va termina se învârte veţi auzi un semnal
sonor care informează că maşina este gata (atingerea temperatu-
rii potrivite).
6.1.9. Alegeţi cantitatea maximă de cafea (în acest caz 60ml) apăsând
butonul cu care alegeţi cantitatea de cafea (C). După ecare
apăsare a acestui buton veţi auzi un semnal sonor iar pe panou
veţi vedea în ordine numerele: 30, 40, 50, 60, P1, P2, etc.
Apăsaţi de atâtea ori până va apărea indicatorul 60.
6.1.10. Alegeţi două ceşti de cafea, apăsând butonul care permite ale-
gerea unei singure/duble ceşti (B). După ecare apăsare
a acestui buton veţi auzi un semnal sonor. În caz că alegeţi ceaşca
dublă pe panou va apărea indicatorul . În caz alegeţi
o singură ceaşca pe panou va apărea indicatorul .
6.1.11. Apăsaţi butonul de comandă cafea (F). Veţi auzi un semnal
sonor.
6.1.12. Din maşina de cafea se va scurge clocot iar pe panoul de control
va apărea indicatorul (în caz aţi ales ceaşca dublă)
sau indicatorul (în caz că aţi ales o singură ceaşcă).
6.1.13. Pregătirea clocotului se va termina în mod automat o dată ce can-
titatea de apă scursă va cea comandată. Veţi auzi un semnal
sonor clocot iar pe panoul de control va apărea indicatorul
în caz aţi ales ceaşca dublă sau indicatorul în caz aţi
ales o singură ceaşcă.
6.1.14. Repetaţi pasul 6.1.11. de trei ori.
6.2. Clătirea sistemului pentru funcţia aburi
6.2.1. Vericaţi dacă în rezervor (1) se aă apă. Dacă este gol umpleţi
rezervorul cu apă (1) aşa cum este indicate la punctul 4.
6.2.2. Apăsaţi butonul pentru aburi (E). Veţi auzi un semnal sonor. Pe
panoul de control va apărea indicatorul ceea ce înseamnă că
maşina a trecut la sistemul de aburi.
6.2.3. Indicatorul de pe panou va începe se învârte acest lucru
însemnând că maşina de cafea tocmai se încălzeşte.
6.2.4. Când indicatorul va termina se învârte veţi auzi un semnal
sonor care informează maşina este gata lucreze în sistemul
de aburi (atingerea temperaturii potrivite).
6.2.5. Sub tubul de distribuire a aburilor (10) introduceţi un vas şi rotiţi
manetă control aburi (12) până la poziţia , adică trebuie
rotită în sens invers acelor de la ceas, astfel încât simbolul
se suprapună cu acelaş simbol de pe carcasa maşinii. Lăsaţi ca
maşina funcţioneze aprox. 1 minut cu funcţia aburi pornită. Apoi
rotiţi manetă control aburi (12) spre poziţia OFF, adică în sesul ace-
lor de la ceas astfel încât simbolul OFF să se suprapună cu acelaş
simbol de pe carcasa maşinii. Goliţi vasul.
6.2.6. Repetaţi pasul 6.2.5. de trei ori.
ATENŢIE! Apăsaţi butonul de oprire/pornire (A), veţi auzi un sem-
nal sonor. De pe panou va dispărea indicatorul informând
maşina de cafea a revenit la tribul de pregătire cafea.
7. Stabilirea durităţii apei
Maşina de cafea are programate trei nivele pentru duritatea apei: scăzut
(indicatorul LO), mediu (indicatorul MI) şi ridicat (indicatorul HI). În mod
automat este stabilit nivelul mediu MI. Dacă vreţi să schimbaţi duritatea apei
apăsaţi butonul pt. a alege cantitatea de cafea (C) timp de 2 secunde.
Veţi auzi un semnal sonor iar indicatorul pentru duritatea apei va începe să
clipească. De ecare dată când veţi apăsa butonul pt. a alege cantitatea de
cafea (C), veţi auzi un semnal sonor iar pe panoul de control indicatorul
durităţii apei se va schimba în ordinea următoare: mediu MI ridicat HI
scăzut LO mediu MI ridicat HI, etc. Dacă veţi alege cu butonul de
exemplu nivelul înalt HI nu trebuie mai apăsaţi. Peste 2 secunde alege-
rea va  automat memorată şi veţi auzi un semnal sonor.
Desen 1 Desen 2
Desen 3
37GW13-024_v01
Pentru a stabili nivelul durităţii apei, puteţi face un test folosind testerul
care se aă în cutia maşinii de cafea. Introduceţi testerul în apă timp de
1 secundă. După ce scoateţi testerul din apă scuturaţi-l şi aşteptaţi timp
de aprox. 15 secunde. Testerul uscat are 1 pătrat verde. După ce a rămas
introdus în apă îşi schimbă culoarea. Compară culoarea de pe tester cu
culorile indicate pe cutia testerului. Culoarea verde înseamnă apa este
moale (nivel scăzut), culoarea maro apa dură (nivel mediu), culoarea
portocalie apa foarte dură (nivel ridicat). În funcţie de rezultatul obţinut
alege duritatea corespunzătoare a apei aşa cum a fost indicat mai sus.
8. Alegerea programată a cantitaţii de cafea
Maşina de cafea are programate 4 capacităţi pentru cantitatea de cafea
pregătită: 30 ml, 40 ml, 50 ml şi 60 ml. Cantitatea de cafea o puteţi alege
apăsând butonul pt. a alege cantitatea de cafea (C). După ecare apă-
sare a acestui buton veţi auzi un semnal sonor iar pe panou veţi vedea în
ordine numerele: 30 ml 40 ml 50 ml 60 ml P1 P2 30 ml,
etc.
ATENŢIE! P1 şi P2 (Programul 1 şi 2) sunt funcţii speciale de memo-
rare, care permit păstarea programelor individuale. Cum puteţi stabili
aceste programe (P1 şi P2) veţi aa la punctul 12.
9. Alegera temperaturii apei pentru pregătirea cafelei
Maşina de cafea are programmate 3 nivele ale temperaturii la care este
pregătită cafeaua: temperatura scăzută (indicatorul ), temperatura er-
binte (indicatorul ) oraz temperatura foarte erbinte (indicatorul ). Sta-
bilirea temperaturii o puteţi alege apăsând butonul pt. a alege temperatura
(D). După ecare apăsare a acestui buton veţi auzi un semnal sonor.
Temperatura se va schimba în următoarea ordine: erbinte (indicatorul )
foarte erbinte (indicatorul ) scăzută (indicatorul ) erbinte
(indicatorul ), etc.
10. Alegerea tipului de cafea: cafea capsule sau cafea
măcinată
Maşina de cafea are două posibilităţi pentru a pregătii cafeaua espresso:
1. din cafea în capsule,
2. din cafea măcinată.
Pentru a activa această funcţie, apăsaţi şi ţineţi apăsat butonul care per-
mite alegerea unei singure/duble ceşti (B) timp de 2 secunde. În
funcţie de alegerea pe care aţi făcut-o precedent, maşina va schimba tipul
de cafea de la cafea în capsule (indicatorul ) la cafea măcinată (indi-
catorul ) sau invers. De ecare dată când veţi schimba tipul de cafea
veţi auzi un semnal sonor.
11. Pregătirea espresso
11.1. Deconectaţi maşina de cafea de la sursa de alimentare.
11.2. Umpleţi rezervorul cu apă (1) aşa cum este indicat la punctul 4.
11.3. Conectaţi maşina de cafea la sursa de alimentare introducând şte-
cărul cablului electric în priză. Maşina va porni, panoul de control şi
butonul pornire/oprire (A) se vor lumina, iar pe panou va apărea
indicatorul de alimentare .
11.4. Apăsaţi butonul pornire/oprire (A), şi veţi auzi un semnal sonor.
11.5. Pe panou va apărea indicatorul care se va învârtii acest lucru
însemnând că maşina de cafea tocmai se încălzeşte.
11.6. Când indicatorul va termina se învârte veţi auzi un semnal
sonor care informează maşina este gata (atingerea temperaturii
potrivite).
11.7. Alegeţi tipul de cafea, cafea capsule sau cafea măcinată, ţinând
apăsat butonul (B) timp de 2 secunde. După ecare apăsare
veţi auzi un semnal sonor.
11.8. Introduceţi cafeaua măcinată cu ajutorul lingurii pentru măsură şi
tasare (13) sau introduceţi capsula de cafea în ltrul cu mâner (6).
11.9. Înlăturaţi surplusul de cafea de pe marginile lrului şi tasaţi cafeau
cu ajutorul tasatorului de cafea montat pe aparat (5) sau cu ajutorul
lingurii pentru măsură şi tasare (13) (Desen 4).
11.10. Montaţi ltrul cu mâner (6) în dispozitivul de infuzie (4), împingându-
l în sus si apoi la dreapta până se potriveste pe poziţie (Desen 3).
11.11. Introduceţi ceaşca sau ceştile pe grilajul tăviţei pentru apa reziduală
(7), direct sub ltru (6).
11.12. Alegeţi o singură sau dublă ceaşcă de cafea apăsând butonul pen-
tru alegerea unei singure/duble ceşti (B). După ecare apă-
sare veţi auzi un semnal sonor.
11.13. Pentru o singură ceaşcă se va aşa indicatorul , iar pentru
ceaşca dublă se va aşa indicatorul .
11.14. Stabiliţi cantitatea espresso apăsând butonul (C) – vezi punctul 8.
11.15. Stabiliţi temperatura la care cafeaua va pregătiapăsând butonul
pentru alegerea temreraturii (D) – vezi punctul 9.
11.16. Apăsaţi butonul pentru pregătire cafea (F) şi din maşină se
va scurge espresso. Pe panou se va aşa indicatorul (pentru
o singură ceaşcă) sau indicatorul (pentru ceaşcă dublă).
11.17. Pregătirea cafelei se va termina în mod automat după obţinerea
numărului de cafele dorite. Veţi auzi două semnale sonore, iar pe
panou se va aşa indicatorul sau (în funcţie de alegera
efectuată ultima dată).
11.18. Scoateţi mânerul cu ltru rotind spre stânga (Desen 5) şi aruncaţi
casula uzată sau resturile de cafea (Desen 6). Curăţaţi ltrul sub jet
de apă (Desen 7).
ATENŢIE! Dacă în rezervor (1) în timpul pregătirii cafelei se aă o can-
titate prea mică de apă, maşina de cafea se va opri. Pe panoul de
control va apărea indicatorul veţi auzi un continuu semnal sonor
care informează trebuie umpleţi rezervorul cu apă. Ridicaţi
capacul rezervorului de apă (1) şi turnaţi apă. Imediat după completa-
rea rezervorului, semnalul sonor se va opri iar maşina va porni şi va
termina să pregătească cafeaua.
ATENŢIE! În orice clipă puteţi opri procesul de pregătire a cafelei.
Este de ajuns să apăsaţi butonul de oprire/pornire (A).
12. Stabilirea funcţiei de memorare (P1 şi P2)
Maşina de cafea are două funcţii de memorare, care permit programarea
tuturor criteriilor individuale inclusiv temperatura, tipul de cafea cafea cap-
sule sau cafea măcinată, alegerea unei singure sau duble ceşti de cafea
cât şi cantitatea (volumul) de cafea.
Pentru a pregăti memorarea urmaţi următorii paşi:
12.1. Deconectaţi maşina de la sursa de alimentare.
12.2. Umpleţi rezervorul cu apă (1) aşa cum este indicat la punctul 4.
12.3. Conectaţi maşina de cafea la sursa de alimentare introducând şte-
cărul cablului electric în priză. Maşina va porni, panoul de control şi
butonul pornire/oprire (A) se vor lumina, iar pe panou va apărea
indicatorul de alimentare .
Desen 4 Desen 5
Desen 6 Desen 7
38 GW13-024_v01
12.4. Apăsaţi butonul pornire/oprire (A), şi veţi auzi un semnal sonor.
12.5. Pe panou va apărea indicatorul care se va învârtii acest lucru
însemnând că maşina de cafea tocmai se încălzeşte.
12.6. Când indicatorul va termina se învârte veţi auzi un semnal
sonor care informează maşina este gata (atingerea temperaturii
potrivite).
12.7. Alegeţi tipul de cafea, cafea capsule sau cafea măcinată, ţinând
apăsat butonul (B) timp de 2 secunde. După ecare apăsare
veţi auzi un semnal sonor.
12.8. Introduceţi cafeaua măcinată cu ajutorul lingurii pentru măsură şi
tasare (13) sau introduceţi capsula de cafea în ltrul cu mâner (6).
12.9. Înlăturaţi surplusul de cafea de pe marginile lrului şi tasaţi cafeau
cu ajutorul tasatorului de cafea montat pe aparat (5) sau cu ajutorul
lingurii pentru măsură şi tasare (13) (Desen 4).
12.10. Montaţi ltrul cu mâner (6) în dispozitivul de infuzie (4), împingându-
l în sus si apoi la dreapta până se potriveste pe poziţie (Desen 3).
12.11. Introduceţi ceaşca sau ceştile pe grilajul tăviţei pentru apa reziduală
(7), direct sub ltru (6).
12.12. Alegeţi programul P1 sau P2 apăsând butonul cu care aleţi can-
titatea de cafea (C). După ecare apăsare veţi auzi un semnal
sonor.
12.13. Apăsaţi şi ţineţi apasat concomitent butonul pentru o singură/dublă
ceaşcă de cafea (B) şi butonul cu care alegeţi temperatura
(D) timp de 2 secunde. Indicatorul P1 sau P2 va înecepe
pâlpâie pe panou.
12.14. Introduceţi parametrii doriţi temperatura (vezi punctul 9), tipul de
cafea cafea capsule sau cafea măcinată (vezi punctul 10) şi ale-
geţi o singură ceaşcă (indicatorul ) sau o ceaşcă dublă (indica-
torul ) cu ajutorul butonului (B).
12.15. Apăsaţi butonul pentru pregătire cafea (F). Ţineţi apăsat acest
buton până ce în ceaşcă veţi avea cantiatea de cafea dorită. Din
maşină se va scurge espresso iar pe panou se va aşa indicato-
rul (pentru o singură ceaşcă) sau indicatorul (pentru
ceaşcă dublă). După ce aţi obţinut cantitatea de cafea dorită elibe-
raţi butonul (F). Veţi auzi două semnale sonore, air pe panou
se va aşa indicatorul sau .
12.16. După ce parametri introduşi au fost reţinuţi indicatorul P1 sau P2
va termina să pâlpâie şi veţi auzi un semnal sonor.
12.17. Scoateţi mânerul cu ltru rotind spre stânga (Desen 5) şi aruncaţi
casula uzată sau resturile de cafea (Desen 6). Curăţaţi ltrul sub jet
de apă (Desen 7).
ATENŢIE! În timp ce ţineţi apăsat butonul pentru pregătire cafea
(F) ţineţi minte o dată ce aparatul va produce cantitatea maximă
de cafea pentru o singură ceaşcă de cafea (aprox. 240 ml), se va
opri automat procesul de pregătire a cafelei (veţi auzi două semnale
sonore) şi va memora parametrii.
ATENŢIE! În timpul procesului de programare ţi atenţi ca indicatorul
P1 sau P2 pâlpâie. Dacă din orice fel de motive indicatorul sau
va înceta pâlpâie, trebuie activat din nou apăsând concomitent
butonul pentru a alege o singură/dublă ceaşcă de cafea (B) şi
butonul pentru a alege temperatura (D) timp de 2 secunde şi conti-
nuaţi să programaţi parametri până ajungeţi la punctul 11.16.
ATENŢIE! Dacă doriţi anulaţi parametri programului P1 sau P2
apăsaţi concomitent butonul pentru alegerea temperaturii apei (D)
şi butonul pentru alegerea aburilor (E).
13. Pregătirea espresso cu funcţia memorare
13.1. Deconectaţi maşina de la sursa de alimentare.
13.2. Umpleţi rezervorul cu apă (1) aşa cum este indicat la punctul 4.
13.3. Conectaţi maşina de cafea la sursa de alimentare introducând şte-
cărul cablului electric în priză. Maşina va porni, panoul de control şi
butonul pornire/oprire (A) se vor lumina, iar pe panou va apărea
indicatorul de alimentare .
13.4. Apăsaţi butonul pornire/oprire (A), şi veţi auzi un semnal sonor.
13.5. Pe panou va apărea indicatorul care se va învârtii acest lucru
însemnând că maşina de cafea tocmai se încălzeşte.
13.6. Când indicatorul va termina se învârte veţi auzi un semnal
sonor care informează maşina este gata (atingerea temperaturii
potrivite).
13.7. Alegeţi programul P1 sau P2 stabilit interior apăsând butonul
(C) – vezi punctul 8.
13.8. În funcţie de alegerea tipului de cafea (cafea capsule sau cafea
măcinată) pe care aţi efectuat-o stabilind programul P1 sau P2,
introduceţi cafeaua măcinată cu ajutorul lingurii pentru măsură şi
tasare (13) sau introduceţi capsula de cafea în ltrul cu mâner (6).
13.9. Înlăturaţi surplusul de cafea de pe marginile lrului şi tasaţi cafeau
cu ajutorul tasatorului de cafea montat pe aparat (5) sau cu ajutorul
lingurii pentru măsură şi tasare (13) (Desen 4).
13.10. Montaţi ltrul cu mâner (6) în dispozitivul de infuzie (4),împingându-l
în sus si apoi la dreapta până se potriveste pe poziţie (Desen 3).
13.11. Introduceţi ceaşca sau ceştile pe grilajul tăviţei pentru apa reziduală
(7), direct sub ltru (6).
13.12. Apăsaţi butonul pentru pregătire cafea (F) şi din maşină se
va scurge espresso. Pe panou se va aşa indicatorul (pentru
o singură ceaşcă) sau indicatorul (pentru ceaşcă dublă).
13.13. Pregătirea cafelei se va termina în mod automat după obţinerea
numărului de cafele dorite. Veţi auzi două semnale sonore, air pe
panou se va aşa indicatorul sau (în funcţie de para-
metrii programului P1 sau P2).
13.14. Scoateţi mânerul cu ltru rotind spre stânga (Desen 5) şi aruncaţi
casula uzată sau resturile de cafea (Desen 6). Curăţaţi ltrul sub jet
de apă (Desen 7).
14. Pregătirea apei clocotite (a apei fierbinţi)
Funcţia apei erbinţi este ideală pentru pregătirea de ex. a ciocolatei calde
sau umplerea ceainicului de ert apă.
14.1. Deconectaţi maşina de la sursa de alimentare.
14.2. Umpleţi rezervorul cu apă (1) aşa cum este indicat la punctul 4.
14.3. Conectaţi maşina de cafea la sursa de alimentare introducând şte-
cărul cablului electric în priză. Maşina va porni, panoul de control şi
butonul pornire/oprire (A) se vor lumina, iar pe panou va apărea
indicatorul de alimentare .
14.4. Apăsaţi butonul pornire/oprire (A), şi veţi auzi un semnal sonor.
14.5. Pe panou va apărea indicatorul care se va învârtii acest lucru
însemnând că maşina de cafea tocmai se încălzeşte.
14.6. Când indicatorul va termina se învârte veţi auzi un semnal
sonor care informează maşina este gata (atingerea temperaturii
potrivite).
14.7. Apăsaţi butonul pentru aburi (E). Veţi auzi un semnal sonor. Pe
panou va apărea indicatorul ceea ce înseamnă maşina
a trecut la sistemul de aburi. Apăsaţi din nou butonul (E). Veţi
auzi din nou un semnal sonor iar pe panou va apărea indicatorul
.
14.8. Pe panou va apărea indicatorul care se va învârtii acest lucru
însemnând că maşina de cafea tocmai se încălzeşte.
14.9. Când indicatorul va termina se învârte veţi auzi un semnal
sonor care informează maşina este gata lucreze în sistemul
de aburi (atingerea temperaturii potrivite).
14.10. Sub tubul de distribuire a aburilor (10) introduceţi ceaşca sau un
vas şi rotiţi manetă control aburi (12) până la poziţia , adică
trebuie rotită în sens invers acelor de la ceas, astfel încât simbolul
se suprapună cu acelaş simbol de pe carcasa maşinii.
Din tubul de distribuire a aburilor (10) va curge clocot.
14.11. Pentru a opri curgerea apei clocotite/erbinţi, rotiţi manetă control
aburi (12) spre poziţia OFF, adică în sesul acelor de la ceas astfel
încât simbolul OFF se suprapună cu acelaş simbol de pe car-
casa maşinii.
14.12. Pentru a naliza întrebuinţarea funcţiei de folosire a apei clocotite/
erbinţi, apăsaţi butonul de oprire/pornire (A). Veţi auzi un sem-
nal sonor. De pe panou va dispărea indicatorul informând că
maşina de cafea a revenit la tribul de pregătire cafea.
ATENŢIE! Dacă în rezervor (1) se aă o cantitate prea mică de apă,
din tubul de distribuire a aburilor (10) nu va curge apă clocotită. Pe
panoul de control va apărea indicatorul care va clipi, veţi auzi
un continuu semnal sonor care informează trebuie umpleţi
rezervorul cu apă. Rotiţi neapărat manetă control aburi (12) spre pozi-
ţia OFF, adică în sesul acelor de la ceas astfel încât simbolul OFF
se suprapună cu acelaş simbol de pe carcasa maşinii. Ridicaţi capa-
39GW13-024_v01
16. Funcţia de oprire automată
Maşina se va opri automat dacă nu va folosită timp de 1 oră. Pentru
a o porni din nou, apăsaţi butonul de oprire pornire (A), veţi auzi un
semnal sonor.
17. Golirea tăviţei pentru apa reziduală
Când tăviţa pentru apa reziduală (8) se va
umple cu apă, indicator roşu de umplere
a tăviţei (9) se va ridica deasupra gralajului (7).
Scoateţi din aparat tăviţa pentru apa rezi-
duală (8) împreună cu grilajul (7) şi vărsaţi
apa (Desen 10). Apoi puneţi taviţa cu grilaj
la locul lor.
cul rezervorului de apă (1) şi turnaţi apă. Imediat după completarea
rezervorului, semnalul sonor se va opri. Pentru a reîncepe dozarea
apei erbinţi, rotiţi manetă control aburi (12) spre poziţia ,
adică în sensul invers acelor de la ceas astfel încât simbolul
să se suprapună cu acelaş simbol de pe carcasa maşinii.
ATENŢIE! Pentru a deplasa tubul de distribuire a aburilor (10) apucaţi
de mânerul tubului (Desen 9). Tubul de distribuire a aburilor (10) este
foarte erbinte.
15. Pregătirea aburilor (spumarea laptelui)
Pentru spumarea laptelui se foloseşte funcţia pentru aburi. Aburii înde-
plinesc două funcţii. Aburii concomitent încălzesc şi amestecă laptele cu
aerul oferindu-i un aspect delicat, catifelat. La fel ca în cazul pregatirii
cafelei, şi în cazul spumării laptelui cele mai bune efecte le veţi obţine cu
timpul când veţi avea mai multă experienţă în folosirea aparatului.
Indicaţie: Ţineţi minte că cafeaua este elementul de bază al tuturor băutu-
rilor pe care le pregătiţi, iar laptele este doar un adaos.
ATENŢIE! Este indicat pregătiţi mai întâi cafeaua, iar apoi spu-
maţi laptele.
Funcţia aburi poate  losită pentru a încălzii băuturile.
15.1. Pregătiţi mai întâi espresso urmând paşii de la punctul 11 sau
punctul 13.
15.2. Stabiliţi cantitatea de lapte de care aveţi nevoie în funcţie de numă-
rul de ceşti de cafea pregătite sau în funcţie de mărimea vasului de
lapte.
Indicaţie: Ţineţi minte laptele îşi măreşte volumul în timpul
spumării.
Turnaţi lapte rece într-un vas din metal inoxidabil, umplându-l de
la 1/3 până la 1/2 din volum.
Indicaţie: Păstraţi vasul din metal inoxidabil cu lapte la frigider,
astfel încât să e întotdeauna răcit. Ţineţi minte să nu clătiţi vasul
cu apă caldă înainte de folosire.
15.3. Apăsaţi butonul pentru aburi (E). Veţi auzi un semnal sonor. Pe
panoul de control va apărea indicatorul ceea ce înseamnă că
maşina a trecut la sistemul de aburi.
15.4. Indicatorul de pe panou va începe se învârte acest lucru
însemnând că maşina de cafea tocmai se încălzeşte.
15.5. Când indicatorul va termina se învârte veţi auzi un semnal
sonor care informează maşina este gata lucreze în sistemul
de aburi (atingerea temperaturii potrivite).
15.6. Clătiţi tubul de distribuire al aburilor/clocotului (10) punând sul tub
un alt vas decât cel cu lapte şi acţionând conform punctului 6.2.5.
În acest fel tubul de distribuire al aburilor este clătit.
15.7. Apoi introduceţi tubul de distribuire al aburilor (10) în vasul cu lapte
(Desen 8), astfel încât tubul se ae aprox 1/2 cm sub suprafaţa
laptelui şi activaţi aburii rotind maneta de control aburi/clocot (12)
spre poziţia , în sensul invers acelor de la ceas astfel încât
simbolul se suprapună cu acelaş simbol de pe carcasa
maşinii.
Aplecaţi vasul în aşa fel încât tubul de distribuire al aburilor
se ae în vas şi coborâţi vasul până ce vârful tubului se va aa
aproape de suprafaţa laptelui. În acest fel va începe producerea
spumei.
Important: Nu permiteţi ca aburii e distribuiţi în mod neu-
niform, în acest fel laptele şi aerul nu vor amestecate în mod
uniform. Pentru a evita acest lucru ţineţi vasul în aşa fel încât
tubul de distribuire al aburilor să se ae mai adânc în lapte. Ţineţi
minte că consistenţa ideală este o spumă moale, catifelată.
În clipa în care laptele se încălzeşte şi se formează spuma, nive-
lul laptelui în vas începe crească. Atunci trebuie coborâţi
vasul astfel încât vârful tubului de distribuire al aburilor să se ae
întotdeauna imediat sub suprafaţa laptelui.
Odată ce spuma s-a format ridicaţi vasul în aşa fel încât tubul de
distribuire al aburilor să se ae în mijlocul laptelui.
Indicaţie: Cantitatea de spumă de care aveţi nevoie diferă în
funcţie de genul băuturii pe care aţi pregătit-o. De ex. pentru
cappuccino aveţi navoie de o cantitate mai mare de spumă decât
în cazul cafelei pe bază de espresso pe care o serviţi cu lapte
spumat.
Când laptele a ajuns la temperatura de 60–65°C opriţi imediat
aburii prin rotirea manetei de control aburi (12) spre poziţia OFF,
adică în sesul acelor de la ceas astfel încât simbolul OFF să se
suprapună cu acelaş simbol de pe carcasa maşinii.
Indicaţie: Dacă nu aveţi un termometru un mod simplu de a veri-
ca temperatura este puneţi mâna pe vasul cu lapte şi
vedeţi dacă o puteţi ţine mai mult de 3 secunde.
Important: Nu erbeţi laptele.
Înlăturaţi vasul. Ştergeţi imediat tubul de distribuire al aburilor
(10) şi vârful lui cu ajutorul unei cârpe curate umede şi clătiţi cu
o cantitate mică de aburi analogic ca în cazul înainte de a spuma
laptele.
Ţinând vasul în mână loviţi uşor vasul de masă astfel încât băşi-
cuţele cu aer să se elibereze şi apoi rotiţi vasul până când laptele
va strălucitor şi nu vor mai băşicuţe cu aer. Astfel laptele şi
spuma vor avea aceeaşi consistenţă.
15.8. Puneţi laptele spumat peste espresso pregătit anterior. Cappuccino
este gata.
15.9. După ce aţi terminat spumaţi laptele apăsaţi butonul de oprire/
pornire (A). Veţi auzi un semnal sonor. De pe panou va dispărea
indicatorul informând că maşina de cafea a revenit la tribul de
pregătire cafea.
ATENŢIE! Dacă în rezervor (1) se aă o cantitate prea mică de apă,
din tubul de distribuire a aburilor (10) nu va curge apă clocotită. Pe
panoul de control va apărea indicatorul care va clipi, veţi auzi
un continuu semnal sonor care informează trebuie umpleţi
rezervorul cu apă. Rotiţi neapărat manetă control aburi (12) spre pozi-
ţia OFF, adică în sesul acelor de la ceas astfel încât simbolul OFF
se suprapună cu acelaş simbol de pe carcasa maşinii. Ridicaţi capa-
cul rezervorului de apă (1) şi turnaţi apă. Imediat după completarea
rezervorului, semnalul sonor se va opri. Pentru a reîncepe dozarea
apei erbinţi, rotiţi manetă control aburi (12) spre poziţia ,
adică în sensul invers acelor de la ceas astfel încât simbolul
să se suprapună cu acelaş simbol de pe carcasa maşinii.
ATENŢIE! Pentru a deplasa tubul de distribuire a aburilor (10) apucaţi
de mânerul tubului (Desen 9). Tubul de distribuire a aburilor (10) este
foarte erbinte.
Desen 8 Desen 9
Desen 10
40 GW13-024_v01
18. Decalcifierea
Depunerile de calcar sunt formate din sedimente de minerale care în mod
normal apar la toate dispozitivele care încălzesc apă. De aceea şi maşina
de cafea necesită decalciere la intervale regulate de timp. După folosirea
unei cantităţi precise de apă (acestă cantitate depinde de nivelul durităţi
apei stabilit pentru maşina de cafea) pe panou va apărea indicatorul
care va clipi. Apariţa acestuia pe panoul de control indică faptul că trebuie
să efectuaţi procesul de decalciere.
ATENŢIE! Decalciaţi expresorul cel puţin o dată la 3 luni. Avariile
care vor apare din caza nedecalcierii dispozitivului nu fac obiectul
reparaţiilor cuprinse de garanţie.
Soluţii pentru îndepărtarea pietrei
Tradiţional, pentru îndepărtarea pietrei din expresorul pentru cafea sunt
folosite următoarele substanţe:
Soluţie de acid citric
Dizolvaţi 2 linguri (circa 30 g) acid citric în 1 litru de apă.
Soluţii sau tablete special prevăzute pentru a  folosite în acest scop.
Indicaţie: În cazul soluţiilor şi tabletelor procedaţi în conformitate cu indi-
caţiile care sunt amplasate pe ambalajele acestor produse.
18.1. Deconectaţi maşina de la sursa de alimentare.
18.2. Asiguraţi-vă că aparatul este în întregime răcit.
18.3. Scoateţi rezervorul de apă (1) şi tăviţa pentru apa reziduală (8) cu
grilaj (7) din maşina de cafea (Desen 11).
18.4. Aşezaţi maşina de cafea cu susul în jos şi scoateţi sita de ltrare
din dispozitivul de ltrare (4) deşurubaţi sita folosind o şurubelniţă
potrivită (Desen 12).
18.5. Curăţaţi sita de ltrare şi dispozitivul de ltrare (4), îndepărtaţi cal-
carul şi resturile de cafea.
18.6. Întorceţi maşina la poziţia normală de lucru.
18.7. Umpleţi rezervorul de apă (1) cu soluţia de decalciere pregătită
anterior pe baza acidului citric.
18.8. Închideţi capacul rezervorului de apă (1), apoi montaţi rezervorul de
apă (1), tăviţa pentru apa reziduală (8) împreună cu grilaj (7) înapoi
în maşina de cafea. (Desen 13).
18.9. Conectaţi maşina de cafea la sursa de alimentare introducând şte-
cărul cablului electric în priză. Maşina va porni, panoul de control şi
butonul pornire/oprire (A) se vor lumina, iar pe panou va apărea
indicatorul de alimentare .
18.10. Apăsaţi butonul pornire/oprire (A), şi veţi auzi un semnal sonor.
18.11. Pe panou va apărea indicatorul care se va învârtii acest lucru
însemnând că maşina de cafea tocmai se încălzeşte.
18.12. Când indicatorul va termina se învârte veţi auzi un semnal sonor
care informează că maşina este gata (atingerea temperaturii potrivite).
18.13. Apăsaţi butonul pentru a alege cantitatea de cafea (C) concomi-
tent cu butonul pentru aburi (E) timp de 2 secunde. Indicatorul
decalcierii nu va mai clipi , dar indicatorul va începe se
învârte informând, că a început procesul de decalciere.
18.14. Din dispozitivul de infuzie (4) va începe să curgă soluţia de decalci-
ere erbinte.
18.15. Aşteptaţi până soluţia va termina curgă prin dispozitivul de infu-
zie (4). Apoi scoateţi rezervorul de apă (1) şi clătiţi-l cu apă curată.
18.16. Introduceţi un vas gol sub dispozitivul de infuzie (4), ca soluţia de
decalciere erbinte să se scurgă în el.
18.17. Pentru a începe procesul de curăţare, umpleţi rezervorul de apă (1)
cu apă curată până la nivelul MAX însemnat pe rezervorul de apă
(1). Închideţi capacul rezervorului de apă (1), iar apoi montaţi rezer-
vorul înapoi în maşina de cafea.
18.18. Din dispozitivul de infuzie (4) va începe curgă clocot (are loc
procesul de clătire al maşinii).
18.19. După ce procesul de decalciere s-a încheiat, clocotul va termina
curgă prin dispozitivul de infuzie (4) iar maşina se va opri automat.
18.20. Butonul pornire/oprire se va lumina (A) iar indicatorul de alimen-
tare se va arăta pe panou.
18.21. Decumplaţi maşina de la sursa de alimentare.
18.22. Aşteptaţi până maşina se va răcii în întregime.
18.23. Scoateţi rezervorul de apă (1) şi tăviţa pentru apa reziduală (8) cu
grilaj (7) din maşina de cafea (Desen 11).
18.24. Aşezaţi maşina de cafea cu susul în jos şi montaţi din nou sita de
ltrare în dispozitivul de ltrare (4) înşurubaţi sita folosind şurubel-
niţa potrivită (Desen 14).
18.25. Aşezaţi maşina de cafea în poziţia normală de lucru şi montaţi la loc
tăviţa pentru apa reziduală (8) cu grilaj (7) şi rezervorul de apă (1)
(Desen 13).
19. Curăţarea si conservarea
Maşina de cafea trebuie e întotdeauna curată astfel încât calitatea
cafelei pregătite e cât mai bună şi durata de viaţă a maşinii e cât
mai lungă.
1. Înainte de a începe curăţarea opriţi maşina şi deconectaţi-o de la sursa
de alimentare.
2. Înainte de a începe curăţarea maşina de cafea trebuie să se răcească.
3. Nu introduceţi maşina în apă sau în orice fel de alt lichid.
4. Nu spălaţi nici un element al aparatului în maşina de spălat vase.
5. Ştergeţi carcasa maşinii cu o cârpă umedă sau burete umed.
6. Scoateţi ltrul cu mâner (6) din maşină şi înlăturaţi resturile de cafea.
Stergeţi mânerul ltrului (6) şi ltrul cu o cârpă umedă sau burete umed.
7. Lăsaţi elemetele să se usuce sau le puteţi usca cu ajutorul unei cârpe;
nu le uscaţi în cuptor sau în cuptorul cu microunde.
8. Scoateţi grilajul tăviţei pentru apa reziduală (7) şi tăviţa pentru apa
reziduală (8) din maşina de cafea şi vărsaţi lichidul adunat. Apoi cură-
ţaţi cu o cârpă umedă sau burete umed.
9. Scoateţi capătul de cappuccino rotindu-l şi trăgând în jos.
Desen 11
Desen 12
Desen 13
Desen 14
ATENŢIE! În timpul procesului de decalciere toate funcţiile maşinii
de cafea nu sunt active.
41GW13-024_v01
20. Exemple de probleme care pot apărea în timpul utilizării maşinii de cafea
PROBLEME CAUZE POSIBILE SOLUŢII, CE PUTEŢI FACE
Cafeaua se scurge pe lângă
mânerul ltrului
Mânerul ltrului (6) nu este introdus (potrivit) în mod
corect sau nu este rotit până la capăt.
Asiguraţi-vă că mânerul ltrului (6) este introdus (potrivit)
în mod corect în dispozitivul de infuzie (4) şi este rotit
până la capăt.
Pe marginile ltrului (6) se găsesc resturi de cafea.
Curăţaţi cafeaua de pe marginile ltrului (6) şi ştergeţi
dispozitivul de infuzie (4)
Dispozitivul de infuzie (4) jest blocat. Ştergeţi dispozitivul de infuzie (4) cu o cârpă umedă.
Dispozitivul de infuzie (4) jest defectat. Consultaţi un punct de servis autorizat.
Cafeaua nu curge
Lipsă de apă în rezervorul de apă. Umpleţi rezervorul (1) cu apă.
Rezervorul de apă (1) nu este introdus în mod corect.
Apăsaţi rezervorul de apă (1), ca să vă asiguraţi că este
introdus în mod corect.
Maneta (12) indică o altă poziţie, de ex. .
Asiguraţi-vă că maneta (12) se aă în poziţia OFF.
Sita din dispozitiv poate  blocată. Vezi Decalcierea – punctul 18.
Sita ltrului (6) este blocată. Cafeaua este prea mărunt
măcinată sau presată prea tare.
Goliţi sita ltrului (6) şi clătiţi-o sub jet de apă. Ştergeţi
dispozitivul de infuzie (4) cu o cârpă.
Cafeaua curge încet sub
formă de picături
Cafeaua este prea mărunt măcinată sau presată prea
tare.
Dacă întrebuinţaţi o cafea măcinată foarte marunt nu
o presaţi pera tare.
Maşina este blocată de către depunerile de calcar. Vezi Decalcierea – punctul 18.
Espresso nu are spuma
caracteristică
Cafeaua este veche sau uscată.
Întrebuinţaţi o cafea proaspătă. După ce aţi deschis
pachetul de cafea asiguraţi-vă că păstaţi cafeaua într-o
cutie impermeabilă.
Cafeaua nu a fost presată sucient de tare. Presaţi cafeaua mai tare.
Cafeaua este prea gros măcinată.
Întrebuinţaţi o cafea măcinată corespunzător sau
schimbaţi marca de cafea.
Prea puţină cafea în sita ltrului (6). Vezi Pregătirea espresso – punctul 11.
Mânerul ltrului slăbeşte în
timpul pregătirii cafelei
Cafeaua este presată prea tare. Presaţi cafeaua mai uşor.
Cafeaua este prea mărunt măcinată. Schimbaţi cafeaua cu o cafea mai gros măcinată.
Mânerul ltrului (6) nu este xat în mod corect deoarece
nu a fost rotit până la capăt.
Asiguraţi-vă că mânerul ltrului (6) este introdus (potrivit)
în mod corect în dispozitivul de infuzie (4) şi este rotit
până la capăt.
Pe marginile ltrului (6) se găsesc resturi de cafea.
Curăţaţi cafeaua de pe marginile ltrului (6) şi ştergeţi
dispozitivul de infuzie (4)
Dispozitivul de infuzie (4) jest blocat. Ştergeţi dispozitivul de infuzie (4) cu o cârpă umedă.
Dispozitivul de infuzie (4) jest defectat. Consultaţi un punct de servis autorizat.
Lipsă de aburi în tubul de
distribuire al aburilor
Tubul de distribuire al aburilor (10) este blocat. Curăţaţi şi clătiţi tubul de distribuire al aburilor (10).
Prea puţin lapte spumat
Laptele nu este proaspăt. Vericaţi dacă laptele este proaspăt.
Temperatura laptelui este prea înaltă. Asiguraţi-vă că laptele este rece îninate sa îl folosiţi.
Vasul.
Pentru a obţine cele mai bune efecte pentru spumarea
laptelui folosiţi vasul din oţel inoxidabil ataşat iar înainte
de folosire este indicat să puneţi vasul la loc rece sau să
îl clătiţi cu apă rece.
Tubul de distribuire al aburilor (10) este blocat. Curăţaţi şi clătiţi tubul de distribuire al aburilor (10).
Laptele a fost ert. Încercaţi încă o dată întrebuinţând lapte proaspăt, rece.
Maşina de cafea nu
funcţionează
Sita din dispozitivul de infuzie (4) poate  blocată. Vezi Decalcierea – punctul 18.
Maşina poata  blocată din cauza depunerilor de calcar. Vezi Decalcierea – punctul 18.
Ţineţi minte ca în caz de alte defecţiuni sau probleme să nu încercaţi să le rezolvaţi singuri. În acest caz consultaţi un personal specializat de
la punctul de servis autorizat.
ECOLOGIA – AI GRIJĂ DE MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
Fiecare consumator poate contribui la protecţia mediului
înconjurător. Acest lucru nu este nici dicil nici scump. În
acest scop: cutia de carton duceţi-o la maculatură, pungile
din polietilen (PE) aruncaţi-le în container pentru plastic.
Aparatul folosit duceţi-l la punctul de colectare corespunză-
tor deaorece componentele periculoase care se găsesc în
aparat pot  periculoase pentru mediul înconjurător.
Nu aruncaţi aparatul împreună cu gunoiul menajer!!!
Importatorul/producătorul nu răspunde de eventualele defecţiuni apărute ca urmare
a utilizării aparatului în neconformitate cu destinaţia sa sau ca urmare a întreţinerii
sale necorespunzătoare.
Importatorul/producătorul îşi rezervă dreptul de a modica produsul în orice moment
fără o informare prealabilă în scopul adaptării la prevederile legale, la norme şi
directive sau din motive ce ţin de construcţie, de vânzare, de aspectul estetic ş.a.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76

Zelmer Nerro Plus 13Z016 Manual de utilizare

Categorie
Aparate de cafea
Tip
Manual de utilizare
Acest manual este potrivit și pentru