54
26. Închideţi aburul prin rotirea potenţiometrului
în poziţia 0.
27. Trageţi vaporizatorul spre marginea paratului
şi montaţi la el accesoriul pentru producerea
spumei de lapte.
28. Introduceţi vaporizatorul în lapte, cam la 1 cm.
de la suprafaţă şi pe urmă puneţi în funcţiune
regulatorul dozării aburului – poziţia .
29. Înclinaţi vasul în aşa fel încât vaporizatorul să
ajungă în „ciocul” vasului; plasaţi vaporizato-
rul aproape de suprafaţa laptelui.
30. Ridicaţi vasul, astfel încât vaporizatorul să in-
tre în lapte.
31. Opriţi aburul rotind potenţiometrul în poziţia 0
(închidere).
32. Scoateţi accesoriul pentru producerea spumei
de lapte şi spălaţi-l cu apă caldă şi detergent
lichid pentru vase. Ştergeţi vaporizatorul cu
o cârpă umedă şi pe urmă curăţaţi-l cu o can-
titate mică de abur.
DESCRIERE
Pentru producerea spumei de lapte se foloseşte
funcţia abur. Aburul îndeplineşte două funcţii. Mai
întâi, încălzeşte laptele. În al doilea rând, ameste-
că aerul, dând un aspect catifelat, delicat.
Ca în cazul preparării cafelei, cele mai bune re-
zultate se obţin în prepararea spumei de lapte
în funcţie de timp şi de priceperea dobândită de
utilizator.
Indicaţie: Reţineţi, cafeaua constituie baza tutu-
ror băuturilor cu cafea, iar laptele este numai un
adaos.
Atenţie: Se recomandă mai întâi prepararea ca-
felei espresso şi, pe urmă, prepararea spumei de
lapte.
Înainte de a începe procesul de producere a spu-
mei de lapte, asiguraţi-vă că espresso-rul de ca-
fea este programai în regim abur, ceea ce în-
seamnă că se aprinde beculeţul roşu al butonului
şi beculeţul portocaliu al. butonului abur .
Atenţie: În cazul în care aparatul espressor de
cafea nu este programat în regim abur (nu se
aprinde beculeţul portocaliu al. butonului ), este
necesar să apăsaţi butonul pentru a activa
acest regim de lucru.
● Vericaţi dacă este apă rece în recipientul pen-
tru apă. Dacă nu este sau este prea puţină, um-
pleţi recipientul (1) (2) (3) (4) (5) cu apă rece.
● Determinaţi cantitatea necesară de lapte, ra-
portându-vă la numărul de ceşti de cafea pre-
parate sau la dimensiunea vasului pentru lapte.
Indicaţie: Reţineţi faptul că volumul laptelui se
măreşte în timpul preparării spumei.
● Turnaţi lapte rece, răcit în vasul din metal in-
oxidabil; umpleţi-l până de la ½ până la ⅔ din
volumul său.
Indicaţie: Ţineţi vasul din metal inoxidabil în
care aţi pus laptele în frigider, pentru ca laptele
să e bine răcit. Amintiţi-vă ca, înainte de utili-
zare, să nu spălaţi vasul cu apă caldă.
● Clătiţi vaporizatorul cu apă; aşezaţi sub vapo-
rizator un vas şi rotiţi potenţiometrul de reglare
în poziţia abur . Închideţi aburul rotind po-
tenţiometrul în poziţia 0 (26).
● Trageţi vaporizatorul spre marginea aparatului
şi montaţi la el accesoriul pentru producerea
spumei de lapte (27).
● Puneţi vaporizatorul în lapte, la aproape un
centimetru de suprafaţă şi activaţi clapeta pen-
tru abur prin rotirea potenţiometrului de reglare
în poziţia (28).
● Înclinaţi vasul astfel încât vaporizatorul să e
în „ciocul” vasului şi coborâţi puţin vasul până
când capătul vaporizatorului ajunge imediat
sub suprafaţa laptelui. Aceasta conduce la în-
ceperea producerii spumei.
Atenţie: Nu daţi drumul unei cantităţi prea
mari de abur, pentru că, atunci, spuma nu va
avea consistenţa dorită. Reţineţi că ideala
consitenţă este cea a spumei moi, catifelate.
● În momentul în care laptele se încălzeşte şi
se face spumă, nivelul său în vas începe să
crească. Dacă se întâmplă acest lucru, cobo-
râţi vasul, păstrând întotdeauna capătul vapo-
rizatorului puţin cufundat în lapte (29).
● În momentul în care s-a obţinut spuma, ridicaţi
vasul în aşafel încât vaporizatorul să ajungă în
lapte (30).
Indicaţie: Cantitatea necesară de spumă se
schimbă în funcţie de tipul de băutură prepa-
rată. De ex., pentru cappucino este necesară
o cantitate mai mare de spumă decât pentru
cafeaua espresso, servită cu spumă de lapte
preparată cu abur.
● Închideţi imediat aburul dacă laptele a fost în-
călzit până la 60–65°C, prin rotirea potenţio-
metrului de reglaj în poziţia 0 (31).
Indicaţie: Dacă nu aveţi termometru, un bun
indicator al atingerii temperaturii adecvate este
faptul că nu poţi ţine mâna pe marginea vasu-
lui mai mult de 3 secunde.
Important: Nu erbeţi laptele.
● Scoateţi vasul, demontaţi de la vaporizator
accesoriul pentru spumarea laptelui, pe care,
după ecare utilizare, îl spălaţi cu apă caldă şi
puţin detergent lichid pentru vase, curăţând de
impurităţi ecare oriciu. Imediat ştergeţi vapo-
rizatorul şi capătul său cu o cârpă umedă, cura-
tă (32) şi daţi drumul unei cantităţi mici de abur.
● Luaţi vasul, bateţi-l uşor de masă pentru a elimi-
na bulele de aer, rotiţi pe urmă vasul până când
laptele apare ca o suprafaţă lucitoare şi nu ră-
mân în el bule de aer. Aceasta ajuta la obţinerea
unei consistenţe uniforme a laptelui şi a spumei.
GW13-023_v07