71
3.
Închideți capacul multi-cooker până la auzul unui sunet de închidere.
Conectați multi-cooker la o sursă electrică.
4.
Apăsând butonul ”MENU” selectați programul de pregătire (pe ecran se va
aprinde indicatorul programului corespunzător și timpul implicit de
pregătire).
5.
Pentru a modica timpul de pregătire stabilit implicit pentru ecare
program folosiți butoanele ”HOUR” și ”MIN”.
6. În caz de necesitate setați timpul de pornire decalată a programului
7.
Apăsați butonul ”START”. Se va aprinde indicatorul butonulu ”START” și
indicatorul „Keep warm” de pe ecran. Va începe procesul de pregătire și
numărătoarea inversă de funcționare a programului. Prin apăsarea repetată
a butonului ”START” puteți deconecta din timp fucția de încălzire automată
(indicatorul “Keep warm” de pe ecran se va stinge).
8. După nalizarea progamului de pregătire aparatul va emite un semnal
sonor. În funcție de setări aparatul va trece în regim de încălzire automată
(se va aprinde indicatorul butonului ”REHEAT/CANCEL”, pe ecran va așată
numărătoarea inversă a timpului de lucru a funcției respective) sau în
regim de pornire decalată.
9. Pentru anularea programului setat, pentru anularea funcției de încălzire
sau pentru anularea regimului de încălzire automată este necesar să
apăsați butonul ”REHEAT/CANCEL”.
Programul ”RICE/GRAIN”
Programul este recomandat pentru erberea terciurilor fărâmicioase din diverse
tipuri de crupe și amestecuri de crupe, pentru pregătirea garniturilor. Timpul
implicit de pregătire este de 30 minute. Este posibilă și setarea manuală a
timpului de pregătire în intervalul de la 5 minute până la 1 oră și 30 minute
cu pasul de setare de 1 minut.
Programul ”PILAF”
Programul este recomandat pentru prepararea pilafului de diverse tipuri. Timpul
de pregătire implicit este de 60 minute. Este posibilă și setarea manuală a tim-
pului de pregătire în intervalul de la 5 minute până la 2 ore cu pasul de setare
de 5 minute. Numărătoarea inversă a timpului de pregătire în acest program
începe după ce aparatul va atinge parametrii de temperatură necesari.
Programul ”STEAM”
Este recomandat pentru pregătirea pe aburi a mâncărurilor din legume, pește,
carne, a meniurilor dietetice și vegetariene, a mâncărurilor pentru copii. Timpul
de pregătire implicit în acest program este de 30 minute. Este posibilă și se-
tarea manuală a timpului de pregătire în intervalul cuprins între 10 minute
până la 2 ore cu pasul de setare de 5 minute. Numărătoarea inversă a timpului
de pregătire în acest program începe după ce apa începe să clocotească, iar în
castron s-a format sucient abur.
Pentru pregătirea pe abur folosiți un coș special (este inclus în set):
1.
Turnațiîn castron 600–1000 ml apă. Așezați în castron coșul pentru
pregătirea pe aburi.
2. Pregătiți ingredientele conform cantităților indicate în rețete, distribuiți-
le uniform în coș după care așezați castronul în corpul aparatului. Vericați
dacă castronul aderă strâns cu elementul de încălzire.
3. Urmați indicațiile din secțiunea ”Instrucțiuni generale privind utilizarea
programelor automate”.
În cazul în care nu folosiți setările automate de timp din acest program,
atunci vă puteți folosi de tabelul ”Timpul recomandat pentru pregătirea di-
verselor ingrediente pe abur.
Programul ”SOUP”
Programul este recomandat pentru pregătirea felului întâi (zeamă, diverse ti-
puri de supe), pentru piftii, a compoturilor și altor tipuri de băuturi. Timpul de
pregătire implicit este de 60 minute. Este posibilă și setarea manuală a timpu-
lui de pregătire în intervalul de la 20minute până la 8 ore cu pasul de setare
de 5 minute.Numărătoarea inversă a timpului de pregătire în acest program
începe după atingerea temperaturii de lucru în castron.
Programul ”BOIL”
Este recomandat pentru pregătirea legumelor și a leguminoaselor. Timpul de
pregătire implicit este de 40 minute. Este posibilă și setarea manuală a timpu-
lui de pregătire în intervalul de la 5 minute până la 2 ore cu pasul de setare de
5 minute. Numărătoarea inversă a timpului de pregătire în acest program începe
după atingerea temperaturii de lucru castron.
Programul ”OATMEAL”
Este recomandat pentru pregătirea terciurilor cu lapte. Timpul de pregătire
implicit este de 25 minute. Este posibilă și setarea manuală a timpului de
pregătire în intervalul cuprins între 5 minute până la 1 oră 30 minute cu pasul
de setare de 1 minut.
Atunci când erbeți terciurile de lapte folosiți lapte pasteurizat cu grăsime
redusă. Pentru a evita scăderea prin erbere a produsului și a obține un rezul-
tat necesar, este recomandat înainte de pregătire să întreprindeți acțiunile
următoare:
• Spălați minuțios toate crupele integrale (orezul, hrișca, arpacașul de grâu
etc.), până când apa devine limpede;
• Înainte de pregătire ungeți cu unt vasul oalei sub presiune;
•
Respectați cu strictețe proporțiile, măsurând ingredientele conform
indicațiilor din cartea cu rețete; micșorați sau măriți strict proporțional
cantitatea ingredientelor;
•
Atunci când folosiți laptele integral diluați-l cu apă potabilă în raport 1:1.
Proprietățile laptelui și crupelor în dependență de originea și producătorul lor
pot diferite, ceea ce se reectă uneori asupra rezultatelor de gătit.
Programul ”STEW”
Este recomandat pentru înăbușirea cărnii, legumelor, a cărnii de pasăre și a
fructelor de mare. Timpul de pregătire implicit este de 60 minute. Timpul de
pregătire poate setat manual în intervalul de timp cuprins între 20 minute
până la 12 ore cu pasul de instalare de 5 minute.
Programul ”BAKE”
Programul este recomandat pentrucoacerea pișcoturilor, budincilor, tartelor din
aluaturi dospite și aluaturi din foi. Timpul de pregătire implicit este de 50
minute. Este posibilă și setarea manuală a timpului de pregătire în intervalul
cuprins între 20 minute până la 4 ore cu pasul de setare de 10 minute.
Programul ”FRY”
Este recomandat pentru prăjirea cărnii, a legumelor, cărnii de pasăre, fructelor
de mare. Timpul de pregătire implicit este de 15 minute. Este posibilă și se-
tarea manuală a timpului de pregătire în intervalul cuprins între 5 minute până
la 1 oră cu pasul de setare de 1 minut. În acest program nu este valabilă funcția
depornire decalată.
Programul ”YOGURT”
Cu ajutorul acestui program puteți prepara diverse tipuri de iaurturi gustoase
și sănătoase făcute în casă. Timpul de pregătire implicit este de 8 ore. Este
posibilă și setarea manuală a timpului de pregătire în intervalul de la 30
minute până la 12 ore cu pasul de setare de 30 minute. În acest program nu
este valabilă funcția de încălzire automată.
Pentru pregătirea iaurturilor puteți folosi un set special de forme pentru iaurt
REDMOND RAM-G1 (se achiziționează separat).
III. POSIBILITĂȚI SUPLIMENTARE
• Dospirea aluatului
• Coacerea pâinii
• Pregătirea fondue
• Încălzirea alimentației pentru copii
• Pasteurizarea produselor lichide
• Sterilizarea vaselor și obiectelor de igienă personală
IV. ACCESORII SUPLIMENTARE
Accesoriile suplimentare pentru multi-cooker pot achiziționate separat. Pen-
tru mai multe detalii referitoare la sortimente, achiziționare și compatibilitate
cu modelul aparatului dră vă puteți adresa distribuitorului ocial din țara dră.
RAM-CL1 — clește pentru scoaterea cu ușurință și în siguranță a alimentelor
din castron. Nu alunecă și nu zgârâie suprafața exterioară a vasului.
RHP-M01 — presă pentru prepararea șuncii, tobei, ruladei și a altor delicatese
din carne, a peștelui cu diverse mirodenii și ingrediente.
RAM-G1 — set de forme pentru iaurt (4 buc.) cu marcher pe capac.
RB-A503 — castron cu înveliș antiaderent ceramic DAIKIN® (Japonia), 5 litri.
Învelișul antiaderent ceramic de înaltă calitate permite pregătirea mâncărurilor
cu un consum minim de ulei și grăsimi, păstrând în același timp gustul natural
al ingredientelor.
RB-C502 — castron cu înveliș ceramic ANATO® (Coreea), 5 litri. Spre deosebire
de suprafețele antiaderente tradiționale ceramica este mai rezistentă la facto-
rii cu acțiune mecanică.
RB-S500 — castron din inox, 5 litri. Conținutul gata preparat poate bătut cu
mixerul direct în castron.
V. SFATURI DE GĂTIT
Erorile de gătit şi căile de înlăturare a acestora
În acest compartiment sunt prezentate erorile tipice comise la gătirea mîncării
în oale sub presiune, sunt examinate cauzele posibile şi căile de înlăturare a
acestora.
MÎNCAREA NU S-A PREGĂTIT COMPLET
Cauzele posibile ale problemei Soluţia
Ați uitat să închideţi capacul aparatu-
lui sau nu l-ați închis bine, deaceea
temperatura de gătit nu a fost destul
de înaltă.
Atunci cînd gătiţi nu deschideţi capacul oalei sub
presiune fără necesitate.
Închideţi capacul pînă ce se aude un click. Asigurați-
vă că nimic nu împiedică pentru a închide bine ca-
pacul aparatului și că nu este deformat cauciucul de
etanșare pe capacul interior.
Vasul şi elementul de încălzire intrau
greu în contact, deaceea temperatura
de gătit nu a fost destul de înaltă.
Vasul trebuie să e instalat drept în interiorul cor-
pului aparatului, aderînd cu fundul de discul de
încălzire.
Asiguraţi-vă că în camera de lucru a oalei sub pre-
siune lipsesc obiecte străine. Nu admiteți contami-
narea discului de încălzire.
Alegerea nepotrivită a ingredientelor
de mîncare. Aceste ingrediente nu se
potrivesc pentru gătire prin metoda
aleasă de dumneavoastră sau aţi ales
un program de gătit incorect.
Ingredientele sunt feliate prea gros, nu
s-au respectat proporţiile generale de
plasare a produselor.
Aţi setat incorect (nu aţi calculat) tim-
pul de gătit.
Reţetă aleasă de dumneavoastră nu se
potrivește pentru gătire în această oala
sub presiune.
Este de dorit de a folosi reţetele vericate (adaptate
pentru acest model de aparat). Folosiţi reţetele
vericate.
Alegerea ingredientelor, modul de feliere, proporţiile
de introducere a acestora, alegerea programului și
a timpului de gătit trebuie să corespundă cu rețeta
aleasă.
La gătire cu aburi: prea puţină apă în
vas pentru a asigura densitatea
necesară de abur.
Turnaţi apa în vas în mod obligatoriu în volumul
recomandat în rețetă. Dacă aveți dubii, în procesul
de gătit vericați nivelul de apă.