Electrolux EOB64100K Manual de utilizare

Categorie
Măsurare, testare
Tip
Manual de utilizare

Acest manual este potrivit și pentru

informaţii pentru utilizator
Cuptor electric încorporabil
EOB64100
Electrolux. Thinking of you.
Pentru a vedea cum gândim, vizitaţi www.electrolux.com
Cuprins
Informaţii privind siguranţa 2
Descrierea produsului 4
Utilizarea zilnică 5
Recomandări ajutătoare 9
Îngrijirea şi curăţarea 21
Ce trebuie făcut dacă... 23
Protejarea mediului înconjurător 24
Ne rezervãm dreptul asupra efectuãrii de modificãri
Informaţii privind siguranţa
Înainte de instalare şi utilizare, citiţi cu atenţie
acest manual:
•Pentru siguranţa personală şi a bunurilor
dumneavoastră.
Pentru respectul faţă de mediu.
Pentru utilizarea corectă a aparatului.
Păstraţi întotdeauna aceste instrucţiuni îm-
preună cu aparatul, chiar şi în cazul în care îl
mutaţi sau îl vindeţi.
Producătorul nu este responsabil dacă insta-
larea sau utilizarea incorectă a aparatului pro-
voacă daune.
Siguranţa copiilor şi a persoanelor
vulnerabile
•Nu lăsaţi persoanele, inclusiv copiii, cu ca-
pacităţi fizice, senzoriale şi mentale redu-
se, sau lipsite de experienţă şi cunoştinţe,
să utilizeze aparatul. Acestea trebuie să fie
supravegheate sau instruite în legătură cu
folosirea aparatului de către o persoană
răspunzătoare pentru siguranţa lor.
•Nu lă
saţi copiii să se apropie de ambalaje.
Există pericolul sufocării sau vătămării fizi-
ce a acestora.
•Nu lăsaţi copiii şi animalele mici să se apro-
pie de aparat atunci când uşa acestuia es-
te deschisă sau aparatul este în funcţiune.
Există pericolul vătămării sau producerii
unor alte afecţiuni iremediabile.
•Dacă aparatul dispune de un dispozitiv de
blocare a aprinderii sau o funcţie de sigu-
ranţă pentru copii, folosiţi-le. Acestea pre-
vin pornirea accidentală a aparatului de
către copii sau animale mici.
Aspecte generale privind siguranţa
•Nu modificaţi specificaţiile acestui aparat.
Există riscul vătămării persoanelor şi dete-
riorării aparatului.
•Nu lăsaţi aparatul nesupravegheat în tim-
pul funcţionării.
•Opriţi aparatul după fiecare utilizare.
Instalarea
Aparatul poate fi instalat şi branşat numai
de către un electrician calificat. Contactaţi
un centru de service autorizat. Această
măsură este necesară pentru prevenirea
deteriorărilor structurale sau vătămărilor
corporale.
Verificaţi dacă aparatul a fost deteriorat în
timpul transportului. Nu conectaţi la priză
un aparat deteriorat. Dacă este nevoie,
contactaţi furnizorul.
Înainte de prima utilizare îndepărtaţi toate
ambalajele, etichetele şi straturile de pro-
tecţie de pe aparat. Nu înlăturaţi plăcuţa cu
datele tehnice. În caz contrar garanţia poa-
te fi anulată.
Respectaţi în întregime legile, ordonanţele,
directivele şi standardele în vigoare în ţara
de utilizare (reglementările privind siguran-
ţa, reciclarea, siguranţa electrică, regle-
mentările vizând utilizarea sigură a gazului,
etc.)!
•Asiguraţi-vă că
aparatul este deconectat
de la sursa de alimentare electrică în timpul
instalării.
Acest aparat este greu. Când îl deplasaţi
trebuie să procedaţi cu atenţie. Purtaţi în-
totdeauna mănuşi de protecţie. Nu trageţi
niciodată aparatul de mâner.
Aparatul trebuie prevăzut cu o instalaţie
electrică care să permită deconectarea
2 electrolux
acestuia de la reţea la toţi polii, cu o des-
chidere între contacte de cel puţin 3 mm.
•Trebuie să dispuneţi de dispozitive de izo-
lare adecvate: întrerupătoare pentru pro-
tecţia liniei, siguranţe fuzibile (siguranţele
cu şurub trebuie scoase din suport), me-
canisme de decuplare pentru scurgeri de
curent şi contactoare.
•Asiguraţi-vă că aparatul este instalat sub
structurile de siguranţă adiacente.
Respectaţi distanţele minime faţă de alte
aparate şi corpuri de mobilier.
Aparatul nu poate fi amplasat pe un soclu.
Cuptoarele încorporate şi plitele de gătit
sunt prevăzute cu sistem special de co-
nectare. Din motive de siguranţă, trebuie
să combinaţi numai aparate produse de
acelaşi fabricant.
Conexiunea electrică
Aparatul trebuie conectat la împământare.
Verificaţi dacă parametrii electrici marcaţi
pe plăcuţa cu datele tehnice corespund
sursei de tensiune pe care o aveţi.
•Informaţii referitoare la tensiune se găsesc
pe plăcuţa cu datele tehnice.
•Utilizaţi întotdeauna o priză cu protecţie la
electrocutare, montată corect.
Când conectaţi aparate electrice la priză,
nu permiteţi apropierea sau contactul din-
tre cabluri şi uşa aparatului.
•Nu folosiţi prize multiple, alţi conectori sau
prelungitoare. Există pericol de incendiu.
•Nu înlocuiţi sau schimbaţi cablul de ali-
mentare. Contactaţi centrul de service.
•Asiguraţi-vă că nu striviţi sau deterioraţi
ştecherul (dacă este disponibil) sau cablul
de alimentare electrică din spatele apara-
tului.
Verificaţi dacă după instalare este accesi-
bilă conexiunea la priză.
Pentru deconectarea aparatului nu trageţi
de cablul electric. Trageţi întotdeauna de
ştecher - dacă este disponibil.
Utilizarea
Aparatul este destinat exclusiv pentru uz
casnic. Nu utilizaţi aparatul în scopuri co-
merciale sau industriale.
•Utilizaţi aparatul numai pentru prepararea
alimentelor acasă. Astfel veţi preveni pro-
ducerea de vătăm
ări corporale asupra
persoanelor şi deteriorarea bunurilor.
Nu utilizaţi aparatul ca suprafaţă de lucru
sau de depozitare.
Produsele inflamabile sau obiectele ume-
zite cu produse inflamabile şi/sau obiectele
fuzibile (din plastic sau aluminiu) nu trebuie
introduse în aparat, nici puse lângă acesta
sau deasupra acestuia. Există pericol de
explozie sau incendiu.
În timpul utilizării, interiorul aparatului devi-
ne foarte fierbinte. Există pericol de arsuri.
La introducerea sau scoaterea accesoriilor
sau vaselor folosiţi mănuşi.
•Păstraţi întotdeauna distanţă faţă de apa-
rat când deschideţi uşa în timpul func-
ţionării acestuia. Este posibilă emanarea
de aburi fierbinţi. Există pericol de arsuri.
Pentru a preveni deteriorarea sau decolo-
rarea emailului:
nu puneţi obiecte direct pe partea infe-
rioară a aparatului şi nu-l acoperiţi cu fo-
lie din aluminiu;
nu puneţi apă fierbinte direct în aparat;
nu ţineţi vase umede şi alimente în inte-
rior după încheierea gătirii.
Decolorarea emailului nu are niciun efect
asupra funcţionării aparatului
A nu se folosi aparatul dacă
intră în contact
cu apa. A nu se folosi aparatul cu mâinile
ude.
Nu aplicaţi presiune asupra uşii deschise.
Întotdeauna închideţi uşa, chiar şi când fo-
losiţi grătarul.
Întreţinerea şi curăţarea
Înainte de a curăţa aparatul, opriţi-l şi de-
conectaţi-l de la sursa de alimentare elec-
trică.
Înainte de a efectua operaţiile de întreţine-
re, verificaţi dacă aparatul s-a răcit. Există
pericol de arsuri. Există riscul de spargere
a panourilor vitrate.
•Păstraţi aparatul curat în permanenţă. De-
punerile de grăsimi şi de resturi alimentare
pot cauza incendii.
•Curăţarea cu regularitate previne deterio-
rarea materialului suprafeţei.
•Pentru siguranţa personală şi a bunurilor
dumneavoastră, curăţaţi aparatul doar cu
apă şi săpun. Nu utilizaţ
i produse inflama-
bile sau corozive.
•Nu curăţaţi aparatul cu aparate de curăţat
cu jet de abur sau cu presiune mare, agenţi
electrolux 3
de curăţare abrazivi, substanţe pentru
înlăturarea petelor şi obiecte ascuţite
În cazul în care utilizaţi un spray pentru
curăţat cuptoare, respectaţi instrucţiunile
producătorului. Nu pulverizaţi nimic pe fil-
trul de grăsime (dacă este disponibil), pe
elementele de încălzire şi pe senzorul ter-
mostatului.
•Nu curăţaţi uşa din sticlă cu agenţi de
curăţare abrazivi sau raclete metalice. Su-
prafaţa termorezistentă a sticlei interioare
se poate fisura şi sparge.
Când panourile vitrate ale uşii sunt dete-
riorate devin slabe şi se pot sparge. Aces-
tea trebuie înlocuite. Contactaţi centrul de
service.
Procedaţi cu atenţie la demontarea uşii de
pe aparat. Uşa este grea!
•Nu curăţaţi smalţul catalitic (dacă este dis-
ponibil).
Lampa cuptorului
Înainte de înlocuirea becului din lampa
cuptorului deconectaţi aparatul de la sursa
de alimentare electrică. Există pericol de
electrocutare!
Centrul de service
Reparaţiile sau operaţiunile de service afe-
rente aparatului pot fi desfăşurate exclusiv
de către tehnicieni autorizaţi. Contactaţi un
centru de service autorizat.
Utilizaţi numai piese de schimb originale.
Casarea aparatului
Pentru prevenirea vătămărilor corporale
sau deteriorării bunurilor
Deconectaţi aparatul de la sursa de ali-
mentare electrică.
–Tăiaţi cablul electric şi aruncaţi-l.
–Aruncaţi dispozitivul de blocare a uşii.
Astfel se previne blocarea copiilor sau a
animalelor mici în interiorul aparatului.
Există riscul de sufocare a acestora.
Descrierea produsului
Prezentare generală
12
13
7
8
10
11
1
2 63 4 5
9
1 Panoul de comandă
2 Indicator alimentare electrică
3 Buton de control al funcţiilor cuptorului
4 Afişaj
4 electrolux
5 Buton de control al temperaturii
6 Indicator temperatură
7 Element de încălzire
8 Locaşul sondei pentru friptură
9 Lampa cuptorului
10 Ventilator
11 Elementul inferior al cuptorului
12 Ghidajele grătarelor cuptorului, detaşa-
bile
13 Poziţiile grătarelor
Accesoriile cuptorului
Raftul cuptorului
Pentru vase de gătit, forme de prăjituri,
fripturi.
Tavă de copt plată
Pentru prăjituri şi fursecuri.
Tavă de prăjire adâncă
Pentru a coace şi a frige sau ca tavă pentru
a aduna grăsimea.
Sondă pentru carne
Pentru a verifica gradul de preparare al
cărnii.
Utilizarea zilnică
Avertizare Consultaţi capitolul
"Informaţii privind siguranţa".
Prima curăţare
Scoateţi toate componentele aparatului.
•Curăţaţi aparatul înainte de prima utilizare.
Important Consultaţi capitolul "Curăţarea şi
întreţinerea".
Reglarea orei
Cuptorul funcţionează numai după re-
glarea ceasului.
Când conectataţi aparatul la sursa de ali-
mentare electrică sau dacă a avut loc o în-
trerupere a curentului, indicatorul funcţiei Oră
clipeşte automat.
Pentru a seta ora curentă utilizaţi butonul " +
" sau " - ".
După aprox. 5 secunde, clipirea intermitentă
încetează, iar pe afişaj apare ora curentă re-
glată.
Pentru schimbarea orei, nu trebuie să
setaţi o funcţie automată (Durată
sau
Sfârşit
) în acelaşi timp.
Pentru a folosi cuptorul, împingeţi buto-
nul retractabil. După aceea, butonul iese
în afară.
Pornirea şi oprirea cuptorului
1. Rotiţi butonul pentru funcţiile cuptorului
pe o funcţie de gătit.
2. Rotiţi butonul pentru temperatură la o va-
loare a temperaturii.
Când cuptorul funcţionează, indicatorul
pentru alimentare electrică este aprins.
Când temperatura cuptorului creşte, se
aprinde indicatorul luminos pentru tem-
peratură.
3. Pentru dezactivarea cuptorului, rotiţi bu-
tonul pentru funcţiile cuptorului şi butonul
pentru temperatură în poziţia Oprit.
Ventilatorul de răcire
Când cuptorul funcţionează, ventilatorul de
răcire porneşte automat pentru a menţine re-
ci suprafeţele aparatului. Dacă opriţi aparatul,
ventilatorul de răcire continuă să funcţioneze
până când aparatul se răceşte.
electrolux 5
Funcţiile cuptorului
Funcţie cuptor Aplicaţie
Lumină Folosiţi această funcţie pentru iluminarea interiorului cuptoru-
lui.
Convecţie cu element rotund
de încălzire
Pentru coacerea simultană pe maxim trei niveluri ale cupto-
rului. Reduceţi temperaturile cuptorului (între 20 şi 40 °C)
comparativ cu Sus Si Jos. Şi pentru deshidratarea alimente-
lor.
Configurare pentru pizza Pentru coacerea pe un nivel al cuptorului a mâncărurilor care
necesită o rumenire intensă şi o bază crocantă. Reduceţi
temperaturile cuptorului (între 20 şi 40 °C) comparativ cu Sus
Si Jos
Sus Si Jos Pentru a coace şi a prăji pe un singur nivel al cuptorului.
Încălzire din partea de jos Pentru a coace prăjituri cu coajă crocantă sau uscată şi pen-
tru a conserva alimentele.
Decongelare Pentru a dezgheţa alimente congelate.
Grătar Pentru frigerea la grătar a alimentelor plate în mijlocul grăta-
rului şi pentru rumenire.
Gril Dublu Pentru frigerea la grătar a alimentelor plate în cantităţi mari şi
pentru rumenire.
Gătire pe grătar prin convec-
ţie
Pentru a frige bucăţi mari de carne sau de pui pe un nivel. De
asemenea, pentru gratinare şi rumenire.
Introducerea accesoriilor cuptorului
Puneţi accesoriile glisabile înăuntru astfel în-
cât marginile cu două laturi să fie în partea din
spate a cuptorului şi să fie îndreptate în jos.
Împingeţi accesoriile glisabile între barele de
ghidare ale unuia din nivelurile cuptorului.
Tava adâncă de prăjire şi raftul cuptoru-
lui au margini cu două laturi. Aceste mar-
gini şi forma barelor de ghidare contri-
buie la siguranţa anti alunecare a acce-
soriilor cuptorului.
Introducerea simultană a raftului
cuptorului şi tăvii pentru coacere
intensă
Puneţi raftul cuptorului pe tava adâncă de
prăjire. Împingeţi tava adâncă de prăjire între
barele de ghidare ale unuia din nivelurile cup-
torului.
Sonda pentru carne
Sonda pentru carne măsoară temperatura
zonei din mijloc a cărnii. În momentul în care
carnea atinge temperatura setată, cuptorul
se opreşte automat.
6 electrolux
Trebuie luate în considerare două
temperaturi:
Temperatura cuptorului: Vezi Tabelul pen-
tru fripturi
Temperatura zonei din mijloc a cărnii: Vezi
tabelul pentru Sonda pentru carne
Important Folosiţi numai sonda pentru
carne livrată sau piese de schimb originale
Avertizare Sonda pentru carne este
fierbinte! Risc de arsuri! Aveţi grijă atunci
când scoateţi vârful şi borna sondei
pentru carne.
1. Introduceţi borna sondei pentru carne în
locaşul de pe peretele lateral al cuptoru-
lui.
2. Introduceţi vârful sondei pentru carne în
mijlocul cărnii, cât de mult posibil.
1
2
3.
Apăsaţi pe butonul selector
în mod
repetat până când indicatorul Sondei
pentru carne
clipeşte.
4. Utilizaţi butoanele " + " / " - " pentru a seta
temperatura dorită a zonei din mijloc. Pu-
teţi seta temperatura între 30°C şi 99°C.
Consultaţi valorile sugerate din tabel.
5. Utilizaţi butoanele de control pentru a se-
ta funcţia de gătire dorită şi temperatura.
6. Când carnea atinge temperatura setată
pentru zona din mijloc, cuptorul se opreş-
te automat.
7. Scoateţi sonda pentru carne.
În cazul în care gradul de preparare nu este
satisfăcător, efectuaţi paşii de mai sus din
nou şi setaţi o temperatură mai mare pentru
zona din mijloc.
Afişajul
1 2
456
3
1 Indicator pentru sonda pentru carne
2 Afişarea timpului
3 Indicatoarele pentru funcţii
4 Butonul " + "
5 Butonul selector
6 Butonul " - "
Setarea funcţiilor ceasului
1. Apăsaţi în mod repetat pe butonul Selec-
tare, cât este necesar, până când începe
să clipească indicatorul funcţiei necesare.
2. Pentru a seta ora pentru Contorul de mi-
nute
, Durată sau Sfârşit , folosiţi
butonul " + " sau " - ".
Indicatorul funcţiei corespunzătoare se
aprinde.
Când intervalul de timp a trecut, indica-
torul funcţiei clipeşte intermitent şi se au-
de un semnal sonor timp de 2 minute.
La funcţiile Durată şi Sfârşit cup-
torul se stinge automat.
electrolux 7
3. Apăsaţi pe orice buton pentru a dezactiva
semnalul.
Funcţia ceasului Aplicaţie
Ora curentă Arată ora zilei. Pentru a seta, modifica sau verifica ora.
Cronometru Pentru a seta timpul de numărătoare inversă.
Când perioada de timp s-a scurs, este emis un semnal sonor.
Această funcţie nu are nicio influenţă asupra funcţionării cup-
torului.
Durata Pentru a seta timpul de funcţionare a cuptorului.
Terminare Pentru a seta ora de oprire a unei funcţii a cuptorului.
Durată şi Sfârşit pot fi utilizate si-
multan, în cazul în care cuptorul ur-
mează a fi pornit şi oprit automat, ulte-
rior. În acest caz first setaţi mai întâi Du-
rata
, apoi Sfârşitul .
Anularea funcţiilor ceasului
1. Apăsaţi în mod repetat pe butonul Selec-
tare, cât este necesar, până când începe
să clipească indicatorul funcţiei necesare.
2. Apăsaţi şi ţineţi apăsat butonul " - ".
După câteva secunde funcţia Ceas se
stinge.
Blocarea mecanică a uşii
Când aparatul este livrat, dispozitivul de blo-
care a uşii este dezactivat.
Activarea şi dezactivarea dispozitivului
de blocare a uşii
1. Apucaţi garnitura profilată a uşii (B) de pe
partea superioară a uşii, de ambele părţi,
şi apăsaţi-o spre interior pentru a elibera
cârligul. Apoi scoateţi garnitura profilată a
uşii trăgând-o în sus.
B
2. Pentru activare, pasul a. Pentru dezacti-
vare, pasul b.
a) Activarea dispozitivului de blocare a
uşii: Scoateţi clapeta (1), deplasaţi-o
cu 4 mm spre stânga (2) şi introduce-
ţi-o din nou (3).
1
2
3
b) Dezactivarea dispozitivului de blo-
care a uşii:
Demontaţi clapeta: Scoateţi clapeta
(1).
1
Scoateţi capacul (2) din partea de jos
a garniturii profilate (B) a uşii şi intro-
duceţi-l (3).
8 electrolux
2
3
3. Apucaţi garnitura profilată a uşii (B) de
ambele părţi, poziţionaţi-o pe muchia in-
ternă a uşii şi introduceţi garnitura profi-
lată (B) pe muchia superioară a uşii.
B
Important Pe partea deschisă a garniturii
profilate (B) există o bară de ghidare (C).
Aceasta trebuie împinsă între panoul extern
al uşii şi colţarul (D). Cârligul (E) trebuie să
intre în locaşul lui.
C
D
E
Pentru a deschide uşa cuptorului.
1. Ţineţi apăsată clapeta.
2. Deschideţi uşa.
Pentru a închide uşa cuptorului
Închideţi uşa fără a apăsa clapeta.
Pentru a dezactiva dispozitivul de
blocare a uşii
Pentru a dezactiva dispozitivul de blocare a
uşii, clapeta este mutată din nou spre dreap-
ta. Procedaţi aşa cum s-a descris mai sus.
Important Oprirea aparatului nu
dezactivează dispozitivul mecanic de blocare
a uşii.
Recomandări ajutătoare
Informaţii privind acrilamidele
Important Conform ultimelor cercetări
ştiinţifice, prăjirea excesivă a alimentelor (mai
ales a celor care conţin amidon), poate
constitui un risc pentru sănătate din cauza
acrilamidelor. De aceea, vă recomandăm să
electrolux 9
gătiţi la temperatura cea mai mică posibilă şi
să nu rumeniţi prea tare alimentele.
Partea internă a uşii
Pe partea internă a uşii cuptorului puteţi găsi:
numerele nivelurilor grătarelor
•informaţii despre funcţiile cuptorului, nive-
lul grătarului şi temperaturile recomandate
pentru felurile de mâncare specifice.
Temperaturile şi duratele de coacere din
tabele au doar caracter indicativ. Aces-
tea depind de reţete, de calitatea şi can-
titatea ingredientelor utilizate.
Coacerea
Instrucţiuni generale
Noul dumneavoastră cuptor poate să
coacă sau să frigă alimentele în mod diferit
faţă de aparatul anterior. Adaptaţi setările
obişnuite (temperatură, durate de gătire) şi
nivelurile grătarelor conform valorilor din
tabele.
Când duratele de coacere sunt mai lungi,
puteţi opri cuptorul cu 10 minute înainte de
terminarea duratei, pentru a utiliza căldura
reziduală.
Când utilizaţi alimente congelate, este
posibil ca tăvile din interiorul cuptorului
să se deformeze în timpul coacerii. Când
tăvile se răcesc distorsiunea dispare.
Cum se folosesc Tabelele de coacere
•Vă recomandăm ca prima dată să folosiţi
o temperatură mai joasă.
•Dacă nu puteţi găsi setările pentru o anu-
mită reţet
ă, căutaţi reţete similare.
Durata de coacere se poate prelungi cu
10-15 minutes, atunci când coaceţi prăji-
turi pe mai multe niveluri.
•Prăjiturile şi produsele de patiserie aflate la
înălţimi diferite nu se rumenesc uniform la
început. Dacă se întâmplă acest lucru, nu
modificaţi setările de temperatură. Diferen-
ţele se atenuează în timpul coacerii.
Sfaturi pentru coacere
Rezultatul coacerii Cauză posibilă Soluţie
Prăjitura este insuficient
coaptă în partea de jos
Nivel incorect al cuptorului Puneţi cuptorul pe un nivel mai mic
Prăjitura se fărâmiţează
(devine cleioasă, lipi-
cioasă, urme de apă)
Temperatura cuptorului este
prea mare
Folosiţi un nivel mai mic
Prăjitura se fărâmiţează
(devine cleioasă, lipi-
cioasă, urme de apă)
Durata de coacere este prea
mică
Prelungiţi timpul de coacere
Nu setaţi temperaturi mai mari pentru a
reduce timpul de coacere
Prăjitura se fărâmiţează
(devine cleioasă, lipi-
cioasă, urme de apă)
Prea mult lichid în aluat Utilizaţi mai puţin lichid. Verificaţi timpul de
amestecare, mai ales dacă folosiţi mixere
Prăjitura este prea us-
cată
Temperatura cuptorului este
prea redusă
Selectaţi o temperatură mai mare
Prăjitura este prea us-
cată
Durata de coacere este prea
mare
Selectaţi o durată de coacere mai redusă
Prăjitura nu se rume-
neşte uniform
Temperatura cuptorului este
prea mare, iar durata de coa-
cere este prea mică
Setaţi o temperatură mai redusă şi măriţi
durata de coacere
Prăjitura nu se rume-
neşte uniform
Aluatul nu este uniform dis-
pus în tavă
Puneţi aluatul uniform în tava de copt
Prăjiturile nu sunt gata
în timpul setat
Temperatura este prea mică Folosiţi o setare puţin mai ridicată a tempe-
raturii cuptorului
10 electrolux
Coacerea pe un nivel al cuptorului - Coacerea în forme
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Cozonac rotund cu
gaură la mijloc sau
brioşă
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
1 150 - 160 0:50 - 1:10
Chec Madeira/Chec cu
fructe
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
1 140 - 160 1:10 - 1:30
Pandişpan Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
1 140 0:25 - 0:40
Pandişpan Sus Si Jos 1 160 0:25 - 0:40
Cocă fragedă pentru
blat de tort
1)
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
3 170-180 0:10 - 0:25
Cocă pentru chec Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
3 150 - 170 0:20 - 0:25
Plăcintă cu mere Sus Si Jos 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Plăcintă cu mere (2
tăvi, Ø 20 cm, puse în
diagonală)
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
1 160 1:10 - 1:30
Plăcintă cu mere (2
tăvi, Ø 20 cm, puse în
diagonală)
Sus Si Jos 1 180 1:10 - 1:30
Tartă picantă (de ex.
quiche lorraine)
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
1 160 - 180 0:30 - 1:10
Prăjitură cu brânză de
vacă
Sus Si Jos 1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Preîncălziţi cuptorul
Coacerea pe un nivel - Cozonaci/prăjituri cu aluat/pâine în tavă de copt
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Cozonac împletit/co-
roniţă
Sus Si Jos 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Cozonac cu stafide
1)
Sus Si Jos 3 160 - 180 0:40 - 1:00
Pâine (pâine de secară) Sus Si Jos 1
- mai întâi
1)
230 0:25
- apoi 160 - 180 0:30 - 1:00
Choux a la creme/ecler
1)
Sus Si Jos 3 160 - 170 0:15 - 0:30
Ruladă
1)
Sus Si Jos 3 180 - 200 0:10 - 0:20
Prăjitură cu nucă, us-
cată
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
3 150 - 160 0:20 - 0:40
electrolux 11
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Prăjitură cu migdale şi
unt/Prăjituri cu zahăr
1)
Sus Si Jos 3 190 - 210 0:15 - 0:30
Tarte cu fructe (pe
aluat din drojdie/de
chec)
2)
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
3 150 0:35 - 0:50
Tarte cu fructe (pe
aluat din drojdie/de
chec)
2)
Sus Si Jos 3 170 0:35 - 0:50
Tarte cu fructe pe cocă
fragedă
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
3 160 - 170 0:40 - 1:20
Prăjituri cu drojdie, cu
umplutură delicată (de
ex. brânză dulce,
smântână, cremă de
ou şi lapte)
1)
Sus Si Jos 3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (cu multă garni-
tură)
1)2)
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (crocantă)
1)
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
1 200 - 220 0:10 - 0:25
Pâine nedospită Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
1 200 - 200 0:08 - 0:15
Tarte (CH) Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Preîncălziţi cuptorul
2) Folosiţi tava de prăjire adâncă
Coacere pe un singur nivel - Biscuiţi
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Fursecuri Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
3 150 - 160 0:06 - 0:20
Biscuiţi şpriţaţi Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
3 140 0:20 - 0:30
Biscuiţi şpriţaţi
1)
Sus Si Jos 3 160 0:20 - 0:30
Turte Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
3 150 - 160 0:15 - 0:20
Dulciuri cu albuş de ou,
bezele
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
3 80 - 100 2:00 - 2:30
Pricomigdale Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
3 100 - 120 0:30 - 0:60
12 electrolux
Tip de coacere Funcţie cuptor Nivel Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Biscuiţi cu drojdie Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Foietaj din aluat franţu-
zesc
1)
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
3 170 - 180 0:20 - 0:30
Chifle
1)
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
3 160 0:20 - 0:35
Chifle
1)
Sus Si Jos 3 180 0:20 - 0:35
Prăjituri mici (20 de
bucăţi/tavă)
1)
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
3 140 0:20 - 0:30
Prăjituri mici (20 de
bucăţi/tavă)
1)
Sus Si Jos 3 170 0:20 - 0:30
1) Preîncălziţi cuptorul
Coacerea pe mai multe niveluri - Cozonaci/prăjituri cu aluat/pâine în tavă de copt
Tip de coacere
Convecţie cu
element ro-
tund de
încălzire
2 niveluri
Convecţie cu
element rotund
de încălzire
3 niveluri
Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Choix-a la-creme/Ecler
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Prăjitură streusel us-
cată
1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Preîncălziţi cuptorul
Coacerea pe mai multe niveluri - Biscuiţi/prăjituri mici/produse de patiserie/chifle
Tip de coacere
Convecţie cu
element ro-
tund de
încălzire
2 niveluri
Convecţie cu
element rotund
de încălzire
3 niveluri
Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Fursecuri 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Biscuiţi şpriţaţi 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Turte 1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Biscuiţi cu albuş de ou,
bezele
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Pricomigdale 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Biscuiţi cu drojdie 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Foietaj din aluat franţu-
zesc
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Chifle 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
electrolux 13
Tip de coacere
Convecţie cu
element ro-
tund de
încălzire
2 niveluri
Convecţie cu
element rotund
de încălzire
3 niveluri
Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Prăjituri mici (20 de
bucăţi/tavă)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Preîncălziţi cuptorul
Tabel setări pizza
Pentru a vedea ce funcţie a cuptorului
trebuie să utilizaţi, vă rugăm să consultaţi
lista cu funcţiile cuptorului din capitolul
Utilizarea zilnică.
Tip de coacere Nivel raft Temperatura °C Timp (min)
Pizza (crocantă)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (cu multă garni-
tură)
1 180 - 200 20 - 30
Plăcintă 1 180 - 200 45 - 60
Tartă cu spanac 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Prăjitură cu brânză de
vacă, rotundă
1 140 - 160 60 - 90
Prăjitură cu brânză de
vacă, la tavă
1 140 - 160 50 - 60
Plăcintă cu mere, aco-
perită
1 150 - 170 50 - 70
Plăcintă cu legume 1 160 - 180 50 - 60
Pâine nedospită
1)
1 250 - 270 10 - 20
Tastă cu foietaj din aluat
franţuzesc
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (mân-
care din Alsacia,
asemănătoare cu pizza)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Piroşti (versiunea ru-
sească de calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Preîncălziţi cuptorul
Tabel Budinci şi preparate gratinate
Mâncare Funcţie cuptor Nivel
raft
Temperatura
°C
Durată H : Min
Tarte cu paste Sus Si Jos 1 180-200 0:45-1:00
Lasagna Sus Si Jos 1 180-200 0:25-0:40
Legume gratinate
1)
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
1 160-170 0:15-0:30
Baghete cu brânză to-
pită
1)
Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
1 160-170 0:15-0:30
14 electrolux
Mâncare Funcţie cuptor Nivel
raft
Temperatura
°C
Durată H : Min
Budinci dulci Sus Si Jos 1 180-200 0:40-0:60
Sufleuri de peşte Sus Si Jos 1 180-200 0:30-1:00
Legume umplute Convecţie cu ele-
ment rotund de
încălzire
1 160-170 0:30-1:00
1) preîncălziţi cuptorul
Semipreparate
Alimentele ce
urmează a fi
gătite
Funcţie cuptor Nivel raft Temperatura
°C
Durata
Pizza înghe-
ţată
Sus Si Jos 3 consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
Cartofi prăjiţi
1)
Convecţie cu
element rotund
de încălzire
3 200-220 consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
Baghete Sus Si Jos 3 consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
Tarte cu fructe Sus Si Jos 3 consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
1) Observaţie: Cartofii prăjiţi trebuie întorşi de 2-3 ori
Coacerea fripturilor
Vase pentru coacerea fripturilor
•Folosiţi vase pentru cuptor rezistente la
căldură (vă rugăm să citiţi instrucţiunile
producătorului).
•Bucăţile mari de friptură pot fi preparate
direct în tava adâncă de friptură sau pe
grătar, deasupra tăvii adânci de friptură.
(Dacă există)
•Gătiţi carnea macră într-o tavă de friptură
cu capac. Astfel, carnea va fi mai sucu-
lentă.
Toate tipurile de carne care trebuie să fie
rumenită sau să formeze o crustă pot fi
gătite într-o tavă pentru fripturi fără capac.
Informaţiile din tabel au doar caracter
orientativ.
Instrucţiuni privitoare la folosirea tabelului de
coacere a fripturilor.
•Gătiţi la cuptor carnea şi peştele cu
greutăţi mai mari de 1 kg.
Puneţi puţină apă în tava de friptură, pentru
ca sucul sau grăsimea de la carne să nu
ardă tava.
•Întoarceţi carnea dacă este nevoie (după
1/2 - 2/3 din durata de gătire).
Pentru rezultate mai bune, stropiţi bucăţile
mari de carne şi de pasăre cu zeama de la
copt, de mai multe ori, în timpul preparării.
•Opriţi cuptorul cu aproximativ 10 minute
înainte de terminarea duratei de gătit, pen-
tru a utiliza căldura reziduală.
Vită
Tipul de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel
raft
Tempera-
tura °C
Durată
(h:min)
Friptură cu vin de Porto 1 - 1,5 kg Sus Si Jos 1 200 - 250 2:00 - 2:30
electrolux 15
Tipul de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel
raft
Tempera-
tura °C
Durată
(h:min)
Friptură de vită sau file pentru fie-
care cm
grosime
- în sânge
1)
pentru fieca-
re cm grosi-
me
Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- medie pentru fieca-
re cm grosi-
me
Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 180 - 190 0:06 - 0:08
- bine pătrunsă pentru fieca-
re cm grosi-
me
Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) preîncălziţi cuptorul
Carne de porc
Tipul de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel
raft
Tempera-
tura °C
Durată
(h:min)
Spată, ceafă, pulpă 1 - 1,5 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Cotlet, antricot 1 - 1,5 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 170 - 180 1:00 - 1:30
Carne tocată 750 g - 1 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 160 - 170 0:45 - 1:00
But de porc (semiprepa-
rat)
750 g - 1 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 150 - 170 1:30 - 2:00
Viţel
Tipul de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel
raft
Tempera-
tura °C
Durată
(h:min)
Friptură de viţel 1 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 160 - 180 1:30 - 2:00
But de viţel 1,5 -2 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 160 - 180 2:00 - 2:30
Miel
Tipul de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel
raft
Tempera-
tura °C
Durată
(h:min)
Pulpă de miel, friptură de
miel
1 - 1,5 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 150 - 170 1:15 - 2:00
Spinare de miel 1 - 1,5 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 160 - 180 1:00 - 1:30
16 electrolux
Vânat
Tipul de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel
raft
Tempera-
tura °C
Durată
(h:min)
Spate de iepure, pulpă de
iepure
1)
până la 1 kg Sus Si Jos 3 220 - 250 0:25 - 0:40
Spate de căprioară 1,5 - 2 kg Sus Si Jos 1 210 - 220 1:15 - 1:45
But de căprioară 1,5 - 2 kg Sus Si Jos 1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) preîncălziţi cuptorul
Carne de pasăre
Tipul de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel
raft
Tempera-
tura °C
Durată
(h:min)
Porţii de pui 200 - 250 g
fiecare
Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 200 - 220 0:35 - 0:50
Jumătate de pui 400 - 500 g
fiecare
Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 190 - 210 0:35 - 0:50
pui, pasăre îndopată 1 - 1,5 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 190 - 210 0:45 - 1:15
Raţă 1,5 - 2 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gâscă 3,5 - 5 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 160 - 180 2:30 - 3:30
Curcan 2,5 - 3,5 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 160 - 180 1:45 - 2:30
Curcan 4 - 6 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 140 - 160 2:30 - 4:00
Peşte (în abur)
Tipul de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel
raft
Tempera-
tura °C
Durată
(h:min)
Peşte întreg 1 - 1,5 kg Sus Si Jos 1 210 - 220 0:45 - 1:15
Frigerea la grătar
Folosiţi întotdeauna funcţia de grătar la
temperatura maximă
Important Frigeţi la grătar întotdeauna cu
uşa cuptorului închisă
Preîncălziţi întotdeauna cuptorul gol, fo-
losind funcţia grill, timp de 5 minute.
Puneţi grătarul pe nivelul recomandat
în tabelul referitor la frigerea la grătar.
•Puneţi întotdeauna tava pentru colec-
tarea grăsimii pe primul nivel.
•Frigeţi la grătar numai bucăţile plate
de carne sau peşte.
Pentru a vedea ce funcţie a cuptorului
trebuie să utilizaţi, vă rugăm să consultaţi
lista cu funcţiile cuptorului din capitolul
Utilizarea zilnică.
electrolux 17
Aliment de gratinat Nivel raft Durata
Prima parte A doua parte
Burgeri 4 8 - 10 min 6 - 8 min
Filé de porc 4 10 - 12 min 6 - 10 min
Cârnaţi 4 8 - 10 min 6 - 8 min
Muşchi filé, friptură de
viţel
4 6 - 7 min 5 - 6 min
Filé, friptură de vită
(aproximativ 1 kg)
3 10 - 12 min 10 - 12 min
Pâine prăjită
1)
3 4 - 6 min 3 - 5 min
Pâine prăjită cu garni-
tură
3 6 - 8 min -------
1) Nu preîncălziţi
Conservarea
•Folosiţi numai borcane pentru conservare
de aceeaşi mărime.
•Nu folosiţi borcane cu capac cu filet sau tip
baionetă şi nici cutii de metal.
•Folosiţi primul grătar, numărat de jos în
sus.
•Folosiţi tava de copt. În ea puteţi pune ma-
xim şase borcane de 1 litru.
•Umpleţi toate borcanele la acelaşi nivel şi
închideţi-le corect.
•Puneţi borcanele pe grătar, aveţi grijă să
nu se atingă între ele.
•Turnaţi aproximativ 1/2 litru de apă în tava
plată, pentru a avea suficientă umiditate în
cuptor.
Când lichidul începe să fiarbă în primele
borcane (după aprox. 35-60 minute, cu
borcanele de 1 litru), opriţi cuptorul sau re-
duceţi temperatura la 100°C (vezi tabelul).
Pentru a vedea ce funcţie a cuptorului
trebuie să utilizaţi, vă rugăm să consultaţi
lista cu funcţiile cuptorului din capitolul
Utilizarea zilnică.
Fructe moi
Produs de conservat Temperatură în °C Timp până la fier-
berea înăbuşită în
minute.
Fierbere în conti-
nuare la 100 °C în
min.
Căpşuni, afine, zmeură, agrişe
coapte
160 - 170 35 - 45 ---
Agrişe necoapte 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Fructe cu sâmbure
Produs de conservat Temperatură în °C Timp până la fier-
berea înăbuşită în
minute.
Fierbere în conti-
nuare la 100 °C în
min.
Pere, gutui, prune 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Legume:
Produs de conservat Temperatură în °C Timp până la fier-
berea înăbuşită în
minute.
Fierbere în conti-
nuare la 100 °C în
min.
Morcovi
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Castraveţi 160 - 170 50 - 60 ---
Murături asortate 160 - 170 50 - 60 15
18 electrolux
Produs de conservat Temperatură în °C Timp până la fier-
berea înăbuşită în
minute.
Fierbere în conti-
nuare la 100 °C în
min.
Gulie, mazăre, sparanghel 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Lăsaţi-le să stea în cuptorul oprit
Uscare
•Acoperiţi grătarele cuptorului cu hârtie de
copt.
Pentru a vedea ce funcţie a cuptorului
trebuie să utilizaţi, vă rugăm să consultaţi
lista cu funcţiile cuptorului din capitolul
Utilizarea zilnică.
Legume:
Produs de uscat Temperatură
în °C
Nivel raft Durată în ore (orien-
tativă)
1 nivel 2 niveluri
Fasole 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Ardei (fâşii) 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Supă de legume 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Ciuperci 50 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Varză murată 40 - 50 3 1 / 4 2 - 3
Fructe
Produs de uscat Temperatură
în °C
Nivel raft Durată în ore (orien-
tativă)
1 nivel 2 niveluri
Prune 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Caise 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Felii de măr 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Pere 60 - 70 3 1 / 4 6 - 9
Decongelare
Scoateţi alimentele din ambalaj şi puneţi-le
într-o farfurie, pe grătarul cuptorului.
Nu acoperiţi cu altă farfurie sau cu un cas-
tron. În acest caz, dezgheţarea ar dura
foarte mult.
•Puneţi grătarul cuptorului pe primul nivel,
numărat de jos în sus.
Pentru a vedea ce funcţie a cuptorului
trebuie să utilizaţi, vă rugăm să consultaţi
lista cu funcţiile cuptorului din capitolul
Utilizarea zilnică.
Meniu Timp total deconge-
lare (minute)
Timp suplimentar de
decongelare (minute)
Comentarii
Pui 1000 g 100-140 20-30 Puneţi puiul pe o farfurie
răsturnată, pusă pe o
farfurie mare. La
jumătatea duratei de
gătit întoarceţi puiul
Carne, 1000 g 100-140 20-30 Întoarceţi la jumătatea
duratei de gătit
electrolux 19
Meniu Timp total deconge-
lare (minute)
Timp suplimentar de
decongelare (minute)
Comentarii
Carne, 500 g 90-120 20-30 Întoarceţi la jumătatea
duratei de gătit
Păstrăv, 150 g 25-35 10-15 -------
Căpşuni, 300 g 30-40 10-20 -------
Unt, 250 g 30-40 10-15 -------
Frişcă, 2x200 g 80-100 10-15 Frişca se poate bate
chiar dacă au mai
rămas unele părţi uşor
îngheţate
Tort, 1400 g 60 60 -------
Sondă pentru carne
Pentru a vedea ce funcţie a cuptorului
trebuie să utilizaţi, vă rugăm să consultaţi
lista cu funcţiile cuptorului din capitolul
Utilizarea zilnică.
Vită
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în °C
Antricot sau file în sânge 45 - 50
Antricot sau file mediu 60 - 65
Antricot sau file bine făcut 75 - 80
Carne de porc
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în °C
Spată de porc, pulpă, ceafă 80 - 82
Cotlet (spate), pulpă 75 - 80
Carne tocată 75 - 80
Viţel
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în °C
Friptură de viţel 75 - 80
Rasol de viţel 85 - 90
Berbec / miel
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în °C
Pulpă de berbec 80 - 85
Spate de berbec 80 - 85
Friptură de miel, pulpă de miel 75 - 80
Vânat
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în °C
Spate de iepure 70 - 75
Pulpă de iepure 70 - 75
Iepure întreg 70 - 75
Spate de căprioară 70 - 75
Pulpă de căprioară 70 - 75
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EOB64100K Manual de utilizare

Categorie
Măsurare, testare
Tip
Manual de utilizare
Acest manual este potrivit și pentru