Electrolux EOB32100X Manual de utilizare

Categorie
Măsurare, testare
Tip
Manual de utilizare
informaţii pentru utilizator
Cuptor
EOB32100
Electrolux. Thinking of you.
Pentru a vedea cum gândim, vizitaţi www.electrolux.com
CUPRINS
Informaţii privind siguranţa 2
Descrierea produsului 4
Înainte de prima utilizare 5
Utilizarea zilnică 5
Sfaturi utile 7
Îngrijirea şi curăţarea 17
Ce trebuie făcut dacă... 19
Instalarea 20
Protejarea mediului înconjurător 22
ROMANIA - CONDIŢII DE GARANŢIE
22
Ne rezervãm dreptul asupra efectuãrii de modificãri
INFORMAŢII PRIVIND SIGURANŢA
Înainte de instalare şi utilizare, citiţi cu aten-
ţie acest manual:
•Pentru siguranţa personală şi a bunurilor
dumneavoastră.
Pentru respectul faţă de mediu.
Pentru utilizarea corectă a aparatului.
Păstraţi întotdeauna aceste instrucţiuni îm-
preună cu aparatul, chiar şi în cazul în care
îl mutaţi sau îl vindeţi.
Producătorul nu este responsabil dacă insta-
larea sau utilizarea incorectă a aparatului pro-
voacă daune.
Siguranţa copiilor şi a persoanelor
vulnerabile
Acest aparat poate fi utilizat de copiii cu
vârsta mai mare de 8 ani, de persoanele
cu capacităţi fizice, senzoriale sau menta-
le reduse sau de persoanele fără cunoş-
tinţe sau experienţă doar sub supraveghe-
re sau după o scurtă instruire care să le
ofere informaţiile necesare despre utiliza-
rea sigură a aparatului şi să le permită să
înţeleagă riscurile la care se expun. Copiii
nu trebuie să se joace cu acest aparat.
•Nu lăsaţi ambalajele la îndemâna copiilor.
Există pericolul sufocării sau vătămării fizi-
ce a acestora.
•Nu lăsaţi copiii şi animalele să se apropie
de aparat atunci când uşa acestuia este
deschisă sau aparatul este în funcţiune.
Există pericolul vătămării sau producerii
unor alte afecţiuni iremediabile.
•Dacă aparatul dispune de o funcţie Bloca-
re pentru copii sau Blocare taste (Bloca-
re), folosiţi-le. Acestea previn pornirea ac-
cidentală a aparatului de către copii sau
animale.
Aspecte generale privind siguranţa
•Nu modificaţi specificaţiile acestui aparat.
Există riscul vătămării persoanelor şi dete-
riorării aparatului.
•Nu lăsaţi aparatul nesupravegheat în tim-
pul funcţionării.
•Opriţi aparatul după fiecare utilizare.
Instalarea
Aparatul poate fi instalat ş
i branşat numai
de către un electrician calificat. Contacta-
ţi un centru de service autorizat. Această
măsură este necesară pentru prevenirea
deteriorărilor structurale sau vătămărilor
corporale.
Verificaţi dacă aparatul a fost deteriorat în
timpul transportului. Nu conectaţi un apa-
rat deteriorat. Dacă este nevoie, contac-
taţi furnizorul.
Înainte de prima utilizare îndepărtaţi toate
ambalajele, etichetele şi straturile de pro-
tecţie de pe aparat. Nu înlăturaţi plăcuţa
cu datele tehnice. În caz contrar garanţia
poate fi anulată.
•Asiguraţi-vă că aparatul este deconectat
de la sursa de alimentare electrică în tim-
pul instalării.
Procedaţi cu atenţie când deplasaţi apa-
ratul. Acest aparat este greu. Purtaţi întot-
deauna mănuşi de protecţie. Nu ridicaţi
aparatul de mâner.
•Instalaţ
ia electrică trebuie să dispună de
un dispozitiv izolator care să permită de-
conectarea aparatului de la reţea la toţi po-
lii. Dispozitivul izolator trebuie să aibă o
deschidere între contacte de cel puţin 3
mm.
2 electrolux
•Trebuie să dispuneţi de dispozitive de izo-
lare adecvate: întrerupătoare pentru pro-
tecţia liniei, siguranţe fuzibile (siguranţele
cu şurub trebuie scoase din suport), me-
canisme de decuplare pentru scurgeri de
curent şi contactoare.
Anterior instalării, asiguraţi-vă că dimen-
siunile spaţiului pentru încorporare sunt
potrivite.
Aparatul trebuie instalat sub structurile de
siguranţă adiacente.
Respectaţi distanţele minime faţă de alte
aparate şi corpuri de mobilier.
Aparatul nu poate fi amplasat pe un soclu.
Cuptoarele şi plitele de gătit încorporate
sunt prevăzute cu sistem special de co-
nectare. Pentru a preveni deteriorarea
aparatului, utilizaţi numai accesorii de
aceeaşi marcă.
Conexiunea electrică
Aparatul trebuie împământat.
Verificaţi dacă parametrii electrici marcaţi
pe plăcuţa cu datele tehnice corespund
sursei de tensiune pe care o aveţi.
•Informaţii referitoare la tensiune se
găsesc pe plăcuţa cu datele tehnice.
•Utiliza
ţi întotdeauna o priză cu protecţie la
electrocutare, montată corect.
•Nu folosiţi prize multiple, alţi conectori
sau prelungitoare. Există pericol de incen-
diu.
•Nu înlocuiţi sau schimbaţi cablul de ali-
mentare. Contactaţi centrul de service.
•Asiguraţi-vă că nu striviţi sau deterioraţi
ştecărul (dacă este disponibil) sau cablul
de alimentare electrică din spatele apara-
tului.
Pentru deconectarea maşinii nu trageţi
de cablul electric. Trageţi întotdeauna de
ştecher - dacă este disponibil.
Utilizare
•Maşina este destinată exclusiv pentru uz
casnic. Nu utilizaţi aparatul în scopuri co-
merciale sau industriale.
•Utilizaţi aparatul numai pentru prepararea
alimentelor acasă. Astfel veţi preveni pro-
ducerea de vătămări corporale persoane-
lor şi deteriorarea bunurilor.
Nu utilizaţi aparatul ca suprafaţă de lucru
sau de depozitare.
În timpul utilizării, interiorul aparatului şi al
accesoriilor devine foarte fierbinte. Există
pericol de arsuri. La introducerea sau
scoaterea accesoriilor sau vaselor folosiţi
mănuşi.
Procedaţi cu atenţie când extrageţi sau in-
stalaţi accesoriile cuptorului pentru a pre-
veni deteriorarea smalţului acestuia.
•Păstraţi întotdeauna distanţă faţă de apa-
rat când deschideţi uşa în timpul func-
ţionării acestuia. Este posibilă emisia unor
aburi fierbinţi. Există pericol de arsuri.
Pentru a preveni deteriorarea sau decolo-
rarea emailului:
nu puneţi obiecte direct pe partea infe-
rioară a aparatului şi nu-l acoperiţi cu fo-
lie din aluminiu;
nu puneţi apă fierbinte direct în aparat;
nu ţineţi vase umede şi alimente în inte-
rior după încheierea gătirii.
Decolorarea emailului nu are niciun efect
asupra funcţionării aparatului
Nu aplicaţi presiune asupra uşii deschise.
•Când gătiţi, închideţi întotdeauna uşa apa-
ratului, chiar şi atunci când folosiţi gr
ătarul.
Întreţinerea şi curăţarea
Înainte de a curăţa aparatul, opriţi-l şi de-
conectaţi-l de la sursa de alimentare elec-
trică.
Înainte de a efectua operaţiile de întreţine-
re, verificaţi dacă aparatul s-a răcit. Există
pericol de arsuri. Există riscul de sparge-
re a panourilor vitrate.
•Păstraţi aparatul curat în permanenţă. De-
punerile de grăsimi şi de resturi alimenta-
re pot cauza incendii.
•Curăţarea cu regularitate previne deterio-
rarea materialului suprafeţei
Utilizaţi tava pentru coacere intensă atun-
ci când preparaţi prăjituri suculente, pen-
tru a preveni pătarea cu suc de fructe. Pe-
tele de suc de fructe pot fi permanente.
•Pentru siguranţa personală şi a bunurilor
dumneavoastră, curăţaţi aparatul doar cu
apă şi săpun. Nu utilizaţi produse inflama-
bile sau corozive.
•Nu curăţaţi aparatul cu dispozitive de
curăţat cu jet de abur sau cu presiune ma-
re, agenţi de curăţare abrazivi, substanţe
pentru înlăturarea petelor şi obiecte ascu-
ţite.
electrolux 3
În cazul în care utilizaţi un spray pentru
curăţat cuptoare, respectaţi instrucţiunile
producătorului.
•Nu curăţaţi uşa din sticlă cu agenţi de
curăţare abrazivi sau raclete metalice. Su-
prafaţa termorezistentă a sticlei interioare
se poate fisura şi sparge.
Când panourile vitrate ale uşii sunt dete-
riorate devin slabe şi se pot sparge. Aces-
tea trebuie înlocuite. Contactaţi centrul de
service.
Procedaţi cu atenţie la demontarea uşii
de pe aparat. Uşa este grea!
•Nu curăţaţi smalţul catalitic (dacă este dis-
ponibil).
Pericol de incendiu!
Deschideţi uşa cu atenţie. Utilizarea unor
ingrediente cu conţinut de alcool poate
determina prezenţa aburilor de alcool în
aer. Există pericol de incendiu.
•Evitaţi prezenţa scânteilor sau flăcărilor
deschise în apropierea aparatului, atunci
când deschideţi uşa.
Produsele inflamabile sau obiectele ume-
zite cu produse inflamabile şi/sau obiecte-
le fuzibile (din plastic sau aluminiu) nu tre-
buie introduse în aparat, nici puse adia-
cent sau deasupra acestuia.
Lampa cuptorului
Înainte de înlocuirea becului din lampa
cuptorului deconectaţi aparatul de la sur-
sa de alimentare electrică. Există pericol
de electrocutare!
Centrul de service
Reparaţiile sau operaţiunile de service afe-
rente aparatului pot fi desfăşurate exclu-
siv de către tehnicieni autorizaţi. Contac-
taţi un centru de service autorizat.
Utilizaţi numai piese de schimb originale.
Casarea aparatului
Pentru prevenirea vătămărilor corporale
sau deteriorării bunurilor
Deconectaţi aparatul de la sursa de ali-
mentare electrică.
–Tăiaţi cablul electric şi aruncaţi-l.
–Aruncaţi dispozitivul de blocare a uşii.
Astfel se previne blocarea copiilor sau
a animalelor mici în interiorul aparatului.
Există riscul de sufocare a acestora.
DESCRIEREA PRODUSULUI
Scurtă prezentare generală
12
13
7
9
8
11
1
2 63 4 5
10
1 Panou de comandă 2 Buton de control al funcţiilor cuptorului
4 electrolux
3 Indicator de alimentare electrică
4 Afişaj
5 Indicator de temperatură
6 Buton de control pentru temperatură
7 Element de încălzire
8 Locaş sondă pentru carne
9 Bec cuptor
10 Ventilator şi element de încălzire perete
spate
11 Încălzire din partea de jos
12 Ghidajele grătarelor cuptorului, detaşa-
bile
13 Poziţii rafturi
Accesoriile cuptorului
Raftul cuptorului
Pentru vase de gătit, forme de prăjituri,
fripturi.
Tavă de copt plată
Pentru prăjituri şi fursecuri.
Tavă de prăjire adâncă
Pentru a coace şi a frige sau ca tavă pen-
tru a aduna grăsimea.
Sondă pentru carne
Pentru a măsura cât de bine sunt făcute
alimentele.
ÎNAINTE DE PRIMA UTILIZARE
Avertizare Consultaţi capitolul
"Informaţii privind siguranţa".
Prima curăţare
Scoateţi toate componentele aparatului.
•Curăţaţi aparatul înainte de prima utilizare.
Important Consultaţi capitolul "Curăţarea
şi întreţinerea".
Setarea orei
Cuptorul funcţionează numai după ce
dumneavoastră setaţi ora.
Când conectaţi aparatul la sursa de alimen-
tare electrică sau dacă are loc o întrerupere
a curentului, indicatorul funcţiei Timp se
aprinde intermitent automat. Mergeţi la pa-
sul 2.
1. Pentru a modifica ora apăsaţi simultan
butoanele " + " şi " - " până când indica-
torul funcţiei Timp se aprinde intermitent.
2. Setaţi timpul cu ajutorul butoanelor " + "
sau " - ".
3. După aproximativ cinci secunde, indica-
torul pentru timp încetează aprinderea in-
termitentă iar afişajul indică ora setată.
Când o funcţie de timp este activă nu
se poate modifica ora curentă.
UTILIZAREA ZILNICĂ
Avertizare Consultaţi capitolul
"Informaţii privind siguranţa".
Pentru a folosi cuptorul, împingeţi buto-
nul retractabil. După aceea, butonul ie-
se în afară.
Pornirea şi oprirea cuptorului
1. Rotiţi butonul pentru funcţiile cuptorului
pe o funcţie a cuptorului.
2. Rotiţi butonul de control al temperaturii
pe o temperatură.
Indicatorul pentru alimentarea electrică
se aprinde când cuptorul este în funcţiu-
ne.
Indicatorul pentru temperatură se aprin-
de în timp ce temperatura cuptorului
creşte.
electrolux 5
3. Pentru a opri cuptorul, rotiţi butonul de
comandă pentru funcţiile cuptorului şi bu-
tonul pentru temperatură pe poziţia Off.
Ventilatorul de răcire
Când cuptorul funcţionează, ventilatorul de
răcire porneşte automat pentru a menţine re-
ci suprafeţele aparatului. Dacă opriţi apara-
tul, ventilatorul de răcire continuă să funcţio-
neze până când aparatul se răceşte.
Funcţiile cuptorului
Funcţia cuptorului Aplicaţie
Lumina Folosiţi această funcţie pentru iluminarea interiorului cuptorului.
Convecţie Pentru coacerea simultană pe maxim două niveluri ale cupto-
rului. Setaţi temperaturile cuptorului (20 °C - -40°C) mai mică
decât pentru gătitul sus şi jos. Pentru a usca alimentele.
Convenţional Pentru a coace şi a prăji pe un singur nivel al cuptorului.
Elementul inferior al cup-
torului
Pentru a coace prăjituri cu coajă crocantă sau uscată şi pen-
tru a conserva alimentele.
Decongelare Pentru a dezgheţa alimente congelate.
Grătar Pentru frigerea la grătar a alimentelor plate în mijlocul grătaru-
lui şi pentru rumenire.
Gril dublu Pentru frigerea la grătar a alimentelor plate în cantităţi mari şi
pentru rumenire.
Gratinare prin convecţie Pentru a frige bucăţi mari de carne sau de pui pe un nivel. De
asemenea, pentru gratinare.
Introducerea accesoriilor cuptorului
Puneţi accesoriile glisabile înăuntru astfel în-
cât marginile cu două laturi să fie în partea
din spate a cuptorului şi să fie îndreptate în
jos. Împingeţi accesoriile glisabile între bare-
le de ghidare ale unuia din nivelurile cuptoru-
lui.
Tava adâncă de prăjire şi raftul cuptoru-
lui au margini cu două laturi. Aceste mar-
gini şi forma barelor de ghidare contri-
buie la siguranţa anti alunecare a acce-
soriilor cuptorului.
Introducerea simultană a raftului
cuptorului şi tăvii pentru coacere
intensă
Puneţi raftul cuptorului pe tava adâncă de
prăjire. Împingeţi tava adâncă de prăjire în-
tre barele de ghidare ale unuia din nivelurile
cuptorului.
Sondă pentru carne
Sonda pentru carne măsoară temperatura
zonei de mijloc a cărnii
6 electrolux
Trebuie luate în considerare două
temperaturi:
Temperatura cuptorului: vezi tabelul pen-
tru prăjire
Temperatura zonei de mijloc a cărnii: vezi
tabelul aferent sondei pentru carne
Important Utilizaţi numai sonda pentru
carne livrată sau piese de schimb originale
Avertizare Sonda pentru carne este
fierbinte Risc de arsuri! Procedaţi cu
atenţie când scoateţi vârful şi borna
sondei pentru carne.
Utilizarea sondei pentru carne:
1. Introduceţi borna sondei pentru carne în
locaşul de pe peretele lateral al cuptoru-
lui. Indicatorul sondei pentru carne
se aprinde intermitent.
2. Introduceţi vârful sondei în centrul cărnii,
cât de mult posibil.
1
2
3. Folosiţi butoanele " + " sau " - " pentru a
seta temperatura zonei de mijloc. Puteţi
seta temperatura între 30 °C şi 99 °C
Consultaţi valorile din tabel.
4. Pentru a seta funcţia de gătire şi tempe-
ratura utilizaţi butoanele de control.
5. Când carnea atinge temperatura setată
pentru zona de mijloc va fi emis un sem-
nal sonor. Pentru dezactivarea acestuia
apăsaţi orice buton.
6. Opriţi cuptorul şi extrageţi sonda pentru
carne.
În cazul în care nivelul la care a fost gătită
carnea nu este satisfăcător, reluaţi paşii de
mai sus şi setaţi o temperatură mai mare
pentru zona de mijloc.
Afişaj
1 2 3
56
4
1 Indicator ceas avertizor
2 Indicatorul sondei pentru carne
3 Afişaj timp
4 Indicator pentru funcţia Timp
5 Butonul „ +
6
Butonul-
Funcţia ceas avertizor
Această funcţie nu afectează funcţiona-
rea cuptorului.
Setarea funcţiei ceas avertizor
1. Apăsaţi butonul + sau -.
2. Setaţi timpul cu ajutorul butonului + sau
- (intervalul maxim este 2 ore 30 minute).
3. După 5 secunde de la setare, ceasul
avertizor începe numărătoarea inversă.
4. La terminarea intervalului apăsaţi orice
tastă pentru a dezactiva semnalul.
Anularea funcţiilor ceasului
1. Apăsaţi în mod repetat pe butonul Selec-
tare, cât este necesar, până când înce-
pe să clipească indicatorul funcţiei nece-
sare.
2. Apăsaţi şi ţineţi apăsat butonul " - ".
După câteva secunde funcţia Ceas se
stinge.
SFATURI UTILE
Temperatura şi duratele de coacere din
tabele au rol consultativ. Acestea de-
pind de reţete, calitatea şi cantitatea in-
gredientelor utilizate.
electrolux 7
Coacerea
Instrucţiuni generale
Noul dumneavoastră cuptor poate să
coacă sau să frigă alimentele în mod dife-
rit faţă de aparatul anterior. Adaptaţi setări-
le obişnuite (temperatură, durate de găti-
re) şi nivelurile grătarelor conform valorilor
din tabele.
Când duratele de coacere sunt mai lungi,
puteţi opri cuptorul cu 10 minute înainte
de terminarea duratei, pentru a utiliza
căldura reziduală.
Când utilizaţi alimente congelate, este
posibil ca tăvile din interiorul cuptorului
să se deformeze în timpul coacerii.
Când tăvile se răcesc distorsiunea dis-
pare.
Cum se folosesc Tabelele de coacere
•Vă recomandăm ca prima dată să folosiţi
o temperatură mai joasă.
•Dacă nu puteţi găsi setările pentru o anu-
mită reţetă, căutaţi reţete similare.
Durata de coacere se poate prelungi cu
10-15 minutes, atunci când coace
ţi prăji-
turi pe mai multe niveluri.
•Prăjiturile şi produsele de patiserie aflate
la înălţimi diferite nu se rumenesc uniform
la început. Dacă se întâmplă acest lucru,
nu modificaţi setările de temperatură. Di-
ferenţele se atenuează în timpul coacerii.
Sfaturi pentru coacere
Rezultatul coacerii Cauză posibilă Soluţie
Prăjitura este insufi-
cient coaptă în partea
de jos
Nivel incorect al cuptorului Puneţi prăjitura la un nivel mai inferior al cup-
torului
Prăjitura se lasă (devi-
ne cleioasă, lipicioasă,
urme de apă)
Temperatura cuptorului este
prea mare
Folosiţi un nivel mai mic
Prăjitura se lasă (devi-
ne cleioasă, lipicioasă,
urme de apă)
Durata de coacere este prea
mică
Prelungiţi durata de coacere
Nu setaţi temperaturi mai mari pentru
a reduce durata de coacere
Prăjitura se lasă (devi-
ne cleioasă, lipicioasă,
urme de apă)
Prea mult lichid în aluat Utilizaţi mai puţin lichid. Verificaţi timpul de
amestecare, mai ales dacă folosiţi mixere
Prăjitura este prea us-
cată
Temperatura cuptorului este
prea redusă
Selectaţi o temperatură mai mare
Prăjitura este prea us-
cată
Durata de coacere este prea
mare
Selectaţi o durată de coacere mai redusă
Prăjitura nu se rume-
neşte uniform
Temperatura cuptorului este
prea mare, iar durata de coa-
cere este prea mică
Setaţi o temperatură mai redusă şi măriţi
durata de coacere
Prăjitura nu se rume-
neşte uniform
Aluatul nu este uniform dis-
pus în tavă
Puneţi aluatul uniform în tava de copt
Prăjiturile nu sunt gata
în timpul setat
Temperatura este prea mică Folosiţi o setare puţin mai ridicată pentru
temperatura cuptorului
Coacerea pe un nivel al cuptorului - Coacerea în forme
Tip de coacere Funcţia cuptorului Nivel Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Cozonac rotund cu
gaură la mijloc sau
brioşă
Convecţie 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Chec Madeira/Prăjituri
de fructe
Convecţie 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Pandişpan Convecţie 1 140 0:25 - 0:40
8 electrolux
Tip de coacere Funcţia cuptorului Nivel Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Pandişpan Sus şi Jos 1 160 0:25 - 0:40
Aluat pentru tartă - pa-
tiserie
1)
Convecţie 3 170-180 0:10 - 0:25
Aluat pentru tartă -
amestec pandişpan
Convecţie 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Plăcintă cu mere Sus şi Jos 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Plăcintă cu mere (2
tăvi, Ø 20 cm, puse în
diagonală)
Convecţie 1 160 1:10 - 1:30
Plăcintă cu mere (2
tăvi, Ø 20 cm, puse în
diagonală)
Sus şi Jos 1 180 1:10 - 1:30
Rulouri pentru cină (de
ex. quiche lorraine)
Sus şi Jos 1 180 - 200 0:30 - 1:10
Prăjitură cu brânză dul-
ce de vacă
Sus şi Jos 1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Cuptor preîncălzit
Coacerea pe un nivel - Cozonaci/prăjituri cu aluat/pâine în tavă de copt
Tip de coacere Funcţia cuptorului Nivelul Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Pâine împletită/colac
împletit
Sus şi Jos 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Cozonac cu stafide
1)
Sus şi Jos 3 160 - 180 0:40 - 1:00
Pâine (pâine de secară) Sus şi Jos 1
- mai întâi
1)
250 0:25
- apoi 160 - 180 0:30 - 1:00
Choux a la creme/
ecler
1)
Sus şi Jos 3 160 - 170 0:15 - 0:30
Ruladă
1)
Sus şi Jos 3 180 - 200 0:10 - 0:20
Prăjitură cu nucă (us-
cată)
Convecţie 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Prăjitură cu migdale şi
unt/prăjituri cu glazură
de zahăr
1)
Sus şi Jos 3 190 - 210 0:15 - 0:30
Tarte cu fructe (din
aluat cu drojdie/de
chec)
2)
Convecţie 3 150 0:35 - 0:50
Tarte cu fructe (din
aluat cu drojdie/de
chec)
2)
Sus şi Jos 3 170 0:35 - 0:50
Tarte cu fructe pe
cocă fragedă
Sus şi Jos 3 170 - 190 0:40 - 1:20
electrolux 9
Tip de coacere Funcţia cuptorului Nivelul Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Cozonac cu umplu-
tură delicată (de ex.
brânză dulce, smân-
tână, cremă de ou şi
lapte)
1)
Sus şi Jos 3 190 - 210 0:40 - 1:20
Pizza (cu multe top-
ping-uri)
1)2)
Sus şi Jos 1 190 - 210 0:30 - 1:00
Pizza (crocantă)
1)
Sus şi Jos 1 230 - 250 0:10 - 0:25
Pâine nedospită Sus şi Jos 1 250 - 270 0:08 - 0:15
Tarte (CH) Sus şi Jos 1 200- 220 0:35 - 0:50
1) Cuptor preîncălzit
2) Folosiţi tava de prăjire adâncă
Biscuiţi
Tip de coacere Funcţia cuptorului Nivelul Temperatură
(°C)
Durată (h:min)
Fursecuri Convecţie 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Fursecuri Convecţie 1/3 150 - 160 0:06 - 0:20
Biscuiţi şpriţaţi Convecţie 3 140 0:20 - 0:30
Biscuiţi şpriţaţi Convecţie 1/3 140 0:25 - 0:40
Biscuiţi şpriţaţi
1)
Sus şi Jos 3 160 0:20 - 0:30
Turte dulci Convecţie 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Turte dulci Convecţie 1/3 150 - 160 0:15 - 0:20
Dulciuri cu albuş de
ou, bezele
Convecţie 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Pricomigdale Convecţie 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Biscuiţi pufoşi Convecţie 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Foietaje
1)
Convecţie 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Chifle
1)
Convecţie 3 160 0:20 - 0:35
Chifle
1)
Sus şi Jos 3 180 0:20 - 0:35
Prăjituri mici (20 de
bucăţi/tavă)
1)
Convecţie 3 140 0:20 - 0:30
Prăjituri mici (20 de
bucăţi/tavă)
1)
Convecţie 1/4 140 0:25 - 0:40
Prăjituri mici (20 de
bucăţi/tavă)
1)
Sus şi Jos 3 170 0:20 - 0:30
1) Cuptor preîncălzit
Tabel pentru preparate coapte şi la grătar
Mâncare Funcţia cuptorului Nivel
raft
Temperatură
°C
Durată H : Min
Paste Sus şi Jos 1 180-200 0:45-1:00
10 electrolux
Mâncare Funcţia cuptorului Nivel
raft
Temperatură
°C
Durată H : Min
Lasagne Sus şi Jos 1 180-200 0:25-0:40
Legume gratinate
1)
Gătire pe grătar
prin convecţie
1 160-170 0:15-0:30
Baghete cu brânză to-
pită
1)
Gătire pe grătar
prin convecţie
1 160-170 0:15-0:30
Dulciuri Sus şi Jos 1 180-200 0:40-0:60
Peşte la cuptor Sus şi Jos 1 180-200 0:30-1:00
Legume umplute Gătire pe grătar
prin convecţie
1 160-170 0:30-1:00
1) preîncălziţi cuptorul
Semipreparate
Alimentele
ce urmează
a fi gătite
Funcţia cuptorului Nivel raft Temperatură
°C
Durată
Pizza conge-
lată
Sus şi Jos 3 consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
Cartofi prăjiţi
1)
Gătire pe grătar
prin convecţie
3 200-220 consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
Baghete Sus şi Jos 3 consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
Tarte cu fructe Sus şi Jos 3 consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
consultaţi in-
strucţiunile pro-
ducătorului
1) Observaţie: Cartofii prăjiţi trebuie întorşi de 2-3 ori în timpul preparării
Coacerea fripturilor
Vase pentru coacerea fripturilor
•Folosiţi vase pentru cuptor rezistente la
căldură (vă rugăm să citiţi instrucţiunile
producătorului).
Fripturile mari pot fi coapte direct în tava
adâncă de coacere sau pe raftul cuptoru-
lui aflat deasupra acesteia (doar pentru
anumite modele).
•Gătiţi carnea macră într-o tavă de friptură
cu capac. Astfel, carnea va fi mai sucu-
lentă.
Toate tipurile de carne care trebuie să fie
rumenită sau să formeze o crustă pot fi
gătite într-o tavă pentru fripturi fără capac.
Informaţiile din tabel au doar caracter
orientativ.
Instrucţiuni privitoare la folosirea
tabelului de coacere a fripturilor.
•Gătiţi la cuptor carnea şi peştele cu
greutăţi mai mari de 1 kg.
Puneţi puţină apă în tava de friptură, pen-
tru ca sucul sau grăsimea de la carne să
nu ardă tava.
•Întoarceţi carnea dacă este nevoie (după
1/2 - 2/3 din durata de gătire).
Pentru rezultate mai bune, stropiţi bucăţi-
le mari de carne şi de pasăre cu zeama
de la copt, de mai multe ori, în timpul pre-
parării.
•Opriţi cuptorul cu aproximativ 10 minute
înainte de terminarea duratei de gătit, pen-
tru a utiliza căldura reziduală.
electrolux 11
Vită
Tipul de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel
raft
Tempera-
tura °C
Durată
(h:min)
Friptură cu vin de Porto 1 - 1,5 kg Sus Si Jos 1 200 - 250 2:00 - 2:30
Friptură de vită sau file pentru fie-
care cm
grosime
- în sânge
1)
pentru fieca-
re cm grosi-
me
Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- medie pentru fieca-
re cm grosi-
me
Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 180 - 190 0:06 - 0:08
- bine pătrunsă pentru fieca-
re cm grosi-
me
Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) preîncălziţi cuptorul
Carne de porc
Tipul de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel
raft
Tempera-
tura °C
Durată
(h:min)
Spată, ceafă, pulpă 1 - 1,5 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Cotlet, antricot 1 - 1,5 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 170 - 180 1:00 - 1:30
Carne tocată 750 g - 1 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 160 - 170 0:45 - 1:00
But de porc (semiprepa-
rat)
750 g - 1 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 150 - 170 1:30 - 2:00
Viţel
Tipul de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel
raft
Tempera-
tura °C
Durată
(h:min)
Friptură de viţel 1 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 160 - 180 1:30 - 2:00
But de viţel 1,5 -2 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 160 - 180 2:00 - 2:30
Miel
Tipul de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel
raft
Tempera-
tura °C
Durată
(h:min)
Pulpă de miel, friptură de
miel
1 - 1,5 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 150 - 170 1:15 - 2:00
12 electrolux
Tipul de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel
raft
Tempera-
tura °C
Durată
(h:min)
Spinare de miel 1 - 1,5 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 160 - 180 1:00 - 1:30
Vânat
Tipul de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel
raft
Tempera-
tura °C
Durată
(h:min)
Spate de iepure, pulpă
de iepure
1)
până la 1 kg Sus Si Jos 3 220 - 250 0:25 - 0:40
Spate de căprioară 1,5 - 2 kg Sus Si Jos 1 210 - 220 1:15 - 1:45
But de căprioară 1,5 - 2 kg Sus Si Jos 1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) preîncălziţi cuptorul
Carne de pasăre
Tipul de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel
raft
Tempera-
tura °C
Durată
(h:min)
Porţii de pui 200 - 250 g
fiecare
Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 200 - 220 0:35 - 0:50
Jumătate de pui 400 - 500 g
fiecare
Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 190 - 210 0:35 - 0:50
pui, pasăre îndopată 1 - 1,5 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 190 - 210 0:45 - 1:15
Raţă 1,5 - 2 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gâscă 3,5 - 5 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 160 - 180 2:30 - 3:30
Curcan 2,5 - 3,5 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 160 - 180 1:45 - 2:30
Curcan 4 - 6 kg Gătire pe
grătar prin
convecţie
1 140 - 160 2:30 - 4:00
Peşte (în abur)
Tipul de carne Cantitate Funcţie cuptor Nivel
raft
Tempera-
tura °C
Durată
(h:min)
Peşte întreg 1 - 1,5 kg Sus Si Jos 1 210 - 220 0:45 - 1:15
Sondă pentru carne
Pentru a vedea ce funcţie a cuptorului
trebuie să utilizaţi, vă rugăm să consul-
taţi lista cu funcţiile cuptorului din capi-
tolul Utilizarea zilnică.
electrolux 13
Vită
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în °C
Antricot sau file în sânge 45 - 50
Antricot sau file mediu 60 - 65
Antricot sau file bine făcut 75 - 80
Carne de porc
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în °C
Spată de porc, pulpă, ceafă 80 - 82
Cotlet (spate), pulpă 75 - 80
Carne tocată 75 - 80
Viţel
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în °C
Friptură de viţel 75 - 80
Rasol de viţel 85 - 90
Berbec / miel
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în °C
Pulpă de berbec 80 - 85
Spate de berbec 80 - 85
Friptură de miel, pulpă de miel 75 - 80
Vânat
Alimentele ce urmează a fi gătite Temperatura zonei de mijloc a cărnii în °C
Spate de iepure 70 - 75
Pulpă de iepure 70 - 75
Iepure întreg 70 - 75
Spate de căprioară 70 - 75
Pulpă de căprioară 70 - 75
Frigerea la grătar
Folosiţi întotdeauna funcţia de grătar la
temperatura maximă
Important Frigeţi la grătar întotdeauna cu
uşa cuptorului închisă
Preîncălziţi întotdeauna cuptorul gol, fo-
losind funcţia grill, timp de 5 minute.
Puneţi grătarul pe nivelul recomandat
în tabelul referitor la frigerea la grătar.
•Puneţi întotdeauna tava pentru colec-
tarea grăsimii pe primul nivel.
•Frigeţi la grătar numai bucăţile plate
de carne sau peşte.
Pentru a vedea ce funcţie a cuptorului
trebuie să utilizaţi, vă rugăm să consul-
taţi lista cu funcţiile cuptorului din capi-
tolul Utilizarea zilnică.
Aliment preparat pe
grătar
Nivel raft Durată
Prima parte A doua parte
Burgeri 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Filé de porc 4 10 - 12 min 6 - 10 min.
Cârnaţi 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
14 electrolux
Aliment preparat pe
grătar
Nivel raft Durată
Prima parte A doua parte
Muşchi filé, friptură de
viţel
4 6 - 7 min 5 - 6 min
Filé, friptură de vită
(aproximativ 1 kg)
3 10 - 12 min 10 - 12 min
Pâine prăjită
1)
3 4 - 6 min 3 - 5 min.
Pâine prăjită cu garni-
tură
3 6 - 8 min. -------
1) Nu preîncălziţi
Conservarea
•Folosiţi numai borcane pentru conservare
de aceeaşi mărime.
•Nu folosiţi borcane cu capac cu filet sau
tip baionetă şi nici cutii de metal.
•Folosiţi primul grătar, numărat de jos în
sus.
•Folosiţi tava de copt. În ea puteţi pune ma-
xim şase borcane de 1 litru.
•Umpleţi toate borcanele la acelaşi nivel şi
închideţi-le corect.
•Puneţi borcanele pe grătar, aveţi grijă să
nu se atingă între ele.
•Turnaţi aproximativ 1/2 litru de apă în ta-
va plată, pentru a avea suficientă umidita-
te în cuptor.
Când lichidul începe să fiarbă în primele
borcane (după aprox. 35-60 minute, cu
borcanele de 1 litru), opriţi cuptorul sau re-
duceţi temperatura la 100°C (vezi tabelul).
Pentru a vedea ce funcţie a cuptorului
trebuie să utilizaţi, vă rugăm să consul-
taţi lista cu funcţiile cuptorului din capi-
tolul Utilizarea zilnică.
Fructe moi
Produs de conservat Temperatură în °C Timp până la fier-
berea înăbuşită în
minute.
Fierbere în conti-
nuare la 100 °C în
min.
Căpşuni, afine, zmeură, agrişe
coapte
160 - 170 35 - 45 ---
Agrişe necoapte 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Fructe cu sâmbure
Produs de conservat Temperatură în °C Timp până la fier-
berea înăbuşită în
minute.
Fierbere în conti-
nuare la 100 °C în
min.
Pere, gutui, prune 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Legume
Produs de conservat Temperatură în °C Timp până la fier-
berea înăbuşită în
minute.
Fierbere în conti-
nuare la 100 °C în
min.
Morcovi
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Castraveţi 160 - 170 50 - 60 ---
Murături asortate 160 - 170 50 - 60 15
Gulie, mazăre, sparanghel 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Lăsaţi-le să stea în cuptorul oprit
electrolux 15
Uscare
•Acoperiţi grătarele cuptorului cu hârtie de
copt.
Pentru a vedea ce funcţie a cuptorului
trebuie să utilizaţi, vă rugăm să consul-
taţi lista cu funcţiile cuptorului din capi-
tolul Utilizarea zilnică.
Legume
Produs de uscat Temperatură
în °C
Nivel raft Durată în ore (orien-
tativă)
1 nivel 2 niveluri
Fasole 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Ardei (fâşii) 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Legume pentru supă 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Ciuperci 50 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Verdeţuri 40 - 50 3 1 / 4 2 - 3
Fructe
Produs de uscat Temperatură
în °C
Nivel raft Durată în ore (orien-
tativă)
1 nivel 2 niveluri
Prune 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Caise 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Felii de măr 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Pere 60 - 70 3 1 / 4 6 - 9
Decongelare
Scoateţi alimentele din ambalaj şi puneţi-
le într-o farfurie, pe grătarul cuptorului.
Nu acoperiţi cu altă farfurie sau cu un cas-
tron. În acest caz, dezgheţarea ar dura
foarte mult.
•Puneţi grătarul cuptorului pe primul nivel,
numărat de jos în sus.
Pentru a vedea ce funcţie a cuptorului
trebuie să utilizaţi, vă rugăm să consul-
taţi lista cu funcţiile cuptorului din capi-
tolul Utilizarea zilnică.
Mâncare Timp total deconge-
lare (minute)
Timp suplimentar de
decongelare (minute)
Comentarii
Pui 1000 g 100-140 20-30 Puneţi puiul pe o farfu-
rie răsturnată, pusă pe
o farfurie mare. La
jumătatea duratei de
gătit întoarceţi puiul
Carne, 1000 g 100-140 20-30 Întoarceţi la jumătatea
duratei de gătit
Carne, 500 g 90-120 20-30 Întoarceţi la jumătatea
duratei de gătit
Păstrăv, 150 g 25-35 10-15 -------
Căpşuni, 300 g 30-40 10-20 -------
Unt, 250 g 30-40 10-15 -------
16 electrolux
Mâncare Timp total deconge-
lare (minute)
Timp suplimentar de
decongelare (minute)
Comentarii
Frişcă, 2x200 g 80-100 10-15 Frişca se poate bate
chiar dacă au mai
rămas unele părţi uşor
îngheţate
Tort, 1400 g 60 60 -------
Informaţii despre acrilamide
Important Conform celor mai noi informaţii
ştiinţifice, dacă vă gătiţi mâncarea cu crustă
arsă (mai ales cea care conţine amidon),
acrilamidele pot fi un factor de risc al
sănătăţii. De aceea, vă recomandăm să
gătiţi la cele mai mici temperaturi şi să nu vă
rumeniţi prea mult mâncarea.
ÎNGRIJIREA ŞI CURĂŢAREA
Avertizare Consultaţi capitolul
"Informaţii privind siguranţa".
•Curăţaţi partea din faţă a aparatului cu o
cârpă moale, înmuiată în apă caldă şi un
agent de curăţare.
Pentru a curăţa suprafeţele metalice, folo-
siţi un agent de curăţare obişnuit
•Curăţaţi interiorul cuptorului după fiecare
utilizare. În acest mod puteţi îndepărta
mai uşor murdăria, care nu se va arde.
•Îndepărtaţi murdăria rezistentă cu produ-
se speciale de curăţat cuptorul.
•Curăţaţi toate accesoriile cuptorului (cu o
cârpă moale, cu apă caldă şi un agent de
curăţare) după fiecare utilizare, apoi lăsaţi-
le să se usuce.
•Dacă aveţ
i accesorii neaderente, nu le
curăţaţi cu agenţi agresivi, obiecte ascuţi-
te sau prin spălare în maşina de spălat va-
se. În acest mod se poate distruge stratul
antiaderent!
Ghidajele de sprijinire a rafturilor
Scoaterea ghidajelor de sprijinire a
rafturilor
1. Trageţi partea din faţă a ghidajelor de
sprijinire a rafturilor afară din peretele la-
teral.
2. Trageţi partea din spate a ghidajelor de
sprijinire a rafturilor afară din peretele la-
teral şi îndepărtaţi-le.
2
1
Instalarea ghidajelor de sprijinire a
rafturilor
Instalaţi ghidajele de sprijinire a rafturilor în
ordine inversă.
Capetele rotunde ale ghidajelor de spri-
jinire a rafturilor trebuie îndreptate spre
înainte!
electrolux 17
Becul cuptorului
Avertizare Există riscul de şoc electric!
Înainte de a schimba becul din cuptor:
•Stingeţi cuptorul.
Scoateţi siguranţele din panoul de sigu-
ranţe sau închideţi întrerupătorul.
Puneţi o cârpă pe partea inferioară a
cuptorului pentru a proteja becul şi ca-
pacul de sticlă.
Înlocuirea becului cuptorului
1. Capacul din sticlă al becului se află în
spatele cavităţii.
Rotiţi capacul din sticlă al becului la stân-
ga şi scoateţi-l.
2. Curăţaţi capacul din sticlă.
3. Înlocuiţi becul cuptorului cu altul cores-
punzător, rezistent la o temperatură de
300 °C.
Important Utilizaţi acelaşi tip de bec de
cuptor.
4. Instalaţi capacul din sticlă.
Tavanul cuptorului
Pentru a curăţa uşor cuptorul, elementul de
încălzire de pe tavanul cuptorului poate fi ra-
batat.
Avertizare Înainte de a plia elementul
de încălzire, opriţi aparatul. Verificaţi
dacă aparatul s-a răcit.
Există pericol de arsuri
Rabatarea elementului de încălzire
1. Scoateţi ghidajele de sprijinire a rafturilor.
2. Ţineţi elementul de încălzire cu ambele
mâini de partea din faţă
3. Trageţi-l înainte, împotriva forţei arcului
şi afară, de-a lungul suportului de pe am-
bele părţi.
4. Elementul de încălzire se rabatează în jos.
Tavanul cuptorului este pregătit pentru
curăţare.
Instalarea elementului de încălzire
1. Instalaţi elementul de încălzire în ordine
inversă.
Important Instalaţi corect elementul de
încălzire pe cele două părţi, deasupra
suportului de pe peretele interior al
cuptorului.
2. Introduceţi ghidajele de sprijinire a raftu-
rilor.
Uşa cuptorului şi panourile de sticlă
Scoateţi uşa cuptorului pentru a o curăţa.
Atenţie Aveţi grijă când scoateţi uşa
din aparat. Uşa este grea!
Scoaterea uşii cuptorului
1. Deschideţi uşa cât mai mult posibil.
2. Ridicaţi complet pârghiile de fixare (A)
de pe cele două balamale ale uşii.
A
A
3. Închideţi uşa cuptorului până la prima po-
ziţie (unghi de aproximativ 45°).
18 electrolux
45°
4. Ţineţi uşa cuptorului cu o mână pe fieca-
re parte şi trageţi-o afară din cuptor la
un unghi îndreptat în sus.
Puneţi uşa cuptorului cu partea exte-
rioară în jos, pe o suprafaţă moale şi ne-
tedă, pentru a preveni zgârierea aces-
teia.
5. Acum puteţi scoate panourile interioare
de sticlă pentru curăţare.
Pentru a instala uşa urmaţi procedura în
ordine inversă.
Atenţie Aveţi grijă cu sticla, se poate
sparge.
Uşa cuptorului are 2, 3 sau 4 panouri vi-
trate (în funcţie de model)
Atenţie Manevrarea grosieră, în special
în jurul marginilor panoului frontal,
poate cauza spargerea sticlei.
Scoaterea şi curăţarea geamurilor uşii
1. Apucaţi garnitura profilată a uşii (B) de
pe partea superioară a uşii, de ambele
părţi şi apăsaţi-o către interior pentru a
elibera cârligul.
2
B
1
2. Pentru extragerea garniturii profilate a
uşii, trageţi-o înainte.
3. Ţineţi de panourile de sticlă ale uşii de
marginea lor de sus şi trageţi-le în sus
afară din ghidaj
4. Curăţaţi panourile de sticlă ale uşii.
Pentru instalarea panourilor, urmaţi pro-
cedura în ordine inversă. Introduceţi mai
întâi panoul mai mic, apoi cel mai mare.
CE TREBUIE FĂCUT DACĂ...
Avertizare Consultaţi capitolul
"Informaţii privind siguranţa".
Problemă Cauză posibilă Soluţie
Cuptorul nu se încălzeşte Cuptorul nu este pornit Porniţi cuptorul
Cuptorul nu se încălzeşte Ceasul nu este setat Setaţi ceasul
Cuptorul nu se încălzeşte Nu au fost efectuate setările ne-
cesare
Verificaţi setările
Cuptorul nu se încălzeşte Siguranţa din tabloul de siguran-
ţe este declanşată
Verificaţi siguranţa. Dacă sigu-
ranţa declanşează mai mult de-
cât o dată, adresaţi-vă unui elec-
trician calificat.
electrolux 19
Problemă Cauză posibilă Soluţie
Lampa cuptorului nu funcţio-
nează
Lampa cuptorului este defectă Înlocuiţi lampa cuptorului
Pe ecranul de afişare a ceasului
apare F11
Sonda pentru carne s-a scurt-
circuitat sau ştecărul sondei nu
este bine introdus în priză
Introduceţi ştecărul sondei pen-
tru carne la maxim în priza de
pe peretele lateral al cuptorului
Dacă nu puteţi găsi singur o soluţie la pro-
blemă, contactaţi dealerul sau centrul de ser-
vice.
Datele necesare centrului de service se
găsesc pe plăcuţa cu date tehnice. Aceasta
este amplasată pe cadrul frontal din interio-
rul cuptorului.
Vă recomandăm să notaţi datele aici:
Model (MOD.) .........................................
Numărul produsului (PNC) .........................................
Numărul de serie (S-N.) .........................................
INSTALAREA
Avertizare Consultaţi capitolul
"Informaţii privind siguranţa".
Important Aparatul încorporat trebuie să
corespundă cerinţelor de stabilitate ale DIN
68930.s
114
594
594
567
584
546
541
10
30
20
10
21
590
560 min.
530 min.
550 min.
200 cm
2
20 electrolux
1 / 1

Electrolux EOB32100X Manual de utilizare

Categorie
Măsurare, testare
Tip
Manual de utilizare