Sfaturi pentru gătit
•
În timpul procesului de afumare, evitaţi ridicarea capacului pentru a verifi ca mâncarea. Capacul deschis permite pierd-
erea căldurii, fi ind necesar un timp suplimentar pentru gătit.
•
Când înlăturaţi capacul în timp ce gătiţi, ridicaţi-l într-o parte în loc să-l ridicaţi drept în sus. Prin ridicarea drept în sus a
capacului se creează un curent de aer din cauza depresiunii din interiorul grătarului, antrenând cenuşă pe mâncare.
REGLAREA FOCULUI
Este absolut necesar să menţineţi un mediu de încălzire stabilă, uniformă şi scăzută de cca. 70 °C în interiorul grătarului cu
fumegare. Această condiţie este îndeplinită dacă atunci când atingeţi cu mâna partea exterioară a grătarului cu fumegare în
zona cuvei, aceasta nu frige.
Dacă focul este prea puternic, puneţi capacul pe grătar şi închideţi orifi ciul de ventilare a aerului de la capac. De asemenea,
puteţi arunca pe foc câteva aşchii de lemn ud. În acest fel va scădea puţin temperatura şi se va degaja un fum înăbuşit
pentru îmbunătăţirea gustului.
Dacă focul este prea slab, deschideţi orifi ciul de ventilare a aerului de la capac şi uşa de acces de la corpul inferior pentru a
permite pătrunderea aerului şi înteţirea focului.
ADĂUGAREA APEI ÎN TIMPUL GĂTITULUI
Adăugaţi apă cu grijă, cu ajutorul unei pâlnii sau al unui vas prevăzut cu jgheab, prin uşa de acces a corpului superior.
ADĂUGAREA MANGALULUI/LEMNELOR ÎN TIMPUL GĂTITULUI
•
Îndepărtaţi fără grabă capacul de la grătar şi deschideţi cu grijă uşa de acces de la corpul inferior, folosind nişte mănuşi
pentru grătar.
•
Utilizaţi un cleşte lung pentru a adăuga mangal sau lemne, evitând împrăştierea cenuşii şi a scânteilor.
•
Închideţi uşa şi puneţi capacul pe grătar, imediat ce mangalul sau lemnele ard din nou cu putere.
STINGEREA FOCULUI
•
Puneţi capacul pe grătar.
•
Pur şi simplu închideţi toate orifi ciile de ventilare a aerului şi toate uşile pentru a stinge focul. De asemenea, încercaţi
să acoperiţi jarul cu nisip. Nu utilizaţi niciodată apă!
ÎNTREŢINEREA
DUPĂ FIECARE UTILIZARE
•
După ce jarul este în totalitate stins şi grătarul cu fumegare este răcit complet, periaţi cenuşa din tava pentru mangal şi
înlăturaţi-o.
•
Frecaţi uşor reziduurile de pe grătarele pentru gătit şi pentru mangal, utilizând o perie pentru grătar cu fi re de alamă
sau o folie de aluminiu mototolită, pentru a evita deteriorarea stratului de fi nisare. Ştergeţi reziduurile cu prosoape de
hârtie.
ÎN MOD REGULAT
Acordaţi o atenţie specială prevenirii fenomenului de ruginire care poate apărea la grătarul cu fumegare:
•
Utilizaţi apă caldă cu săpun pentru a curăţa grătarele pentru gătit şi pentru mangal, tăvile pentru captarea picăturilor şi
pentru mangal şi suprafeţele interioare şi exterioare ale grătarului cu fumegare.
•
Clătiţi bine cu apă.
•
Ştergeţi până la uscarea completă cu o cârpă moale sau cu un prosop de hârtie. Nu permiteţi uscarea naturală a
grătarului cu fumegare, a tăvilor şi a grătarelor.
•
Pentru a preveni ruginirea, aplicaţi un strat subţire de ulei vegetal sau de spray de gătit vegetal pe suprafaţa
următoarelor componente: capacul, grătarul pentru gătit şi tava pentru apă. Uscaţi prin ştergere uşoară utilizând
prosoape de hârtie. NU aplicaţi ulei pe grătarul pentru mangal, pe tava pentru mangal şi pe suprafaţa interioară a
grătarului cu fumegare.
DACĂ APARE RUGINĂ
Pe suprafaţa exterioară a grătarului cu fumegare:
•
Curăţaţi şi lustruiţi toate petele de rugină cu o perie pentru grătare.
•
Acoperiţi zonele afectate cu o vopsea de calitate bună, rezistentă la temperaturi înalte.
Pe suprafaţa interioară a grătarului cu fumegare:
•
Curăţaţi şi lustruiţi petele de rugină cu o perie pentru grătare.
www.barbecook.com
|
47