5
a) Evitaţi utilizarea recipientelor cu părţi
laterale drepte și cu gât îngust.
b) Nu încălziţi excesiv.
c) Amestecaţi lichidul înainte de a pune
recipientul în cuptor și repetaţi această
operaţiune la jumătatea timpului
de preparare.
d) După încălzire, lăsaţi recipientul timp
de câteva minute în cuptor, amestecaţi
din nou înainte de a-l scoate cu atenţie
din cuptor.
7) Hârtie/Plastic
• Atunci când se încălzesc alimente în
recipiente din plastic sau hârtie, verificaţi des
cuptorul deoarece aceste tipuri de recipiente
pot lua foc dacă sunt încălzite excesiv.
• Nu utilizaţi produse din hârtie reciclată
(de exemplu, folie pentru alimente), cu
excepţia cazului în care produsul este
etichetat ca putând fi utilizat la cuptorul
cu microunde. Produsele din hârtie reciclată
pot conţine impurităţi care pot provoca
scântei și/sau incendii în timpul utilizării.
• Îndepărtaţi legăturile din sârmă de la pungile
pentru prepararea alimentelor înainte de
a introduce pungile în cuptor.
8) Recipiente/Folii
• Nu încălziţi nici o cutie sau sticlă care
este închisă ermetic, deoarece aceasta
poate exploda.
• Recipientele din metal sau vasele cu
ornamente metalice nu trebuie utilizate
în timpul preparării alimentelor la
MICROUNDE. Pot apărea scântei.
• Dacă utilizaţi orice tip de folie de aluminiu,
ţepușe pentru carne sau orice alt articol
din metal, distanţa dintre acestea și
pereţii, respectiv ușa cuptorului, trebuie
să fie de minim 2 cm pentru a preveni
apariţia scânteilor.
9) Biberoane/Borcane cu mâncare pentru
bebeluși
• Capacul de protecţie și tetina sau capacul
de fixare a tetinei trebuie îndepărtate de pe
biberoane sau de pe borcanele cu mâncare
pentru bebeluși înainte de introducerea
acestora în cuptor.
• Conţinutul biberoanelor și al borcanelor cu
mâncare pentru bebeluși trebuie amestecat
sau agitat.
• Temperatura trebuie verificată înainte
de consumarea conţinutului, pentru
a evita arsurile.
Informaţii importante
1) Durate de preparare
• Duratele de preparare din cartea de bucate sunt
aproximative. Timpul de preparare depinde de
starea, temperatura, cantitatea de alimente și
de tipul de vase de bucătărie utilizate.
• Începeţi cu timpul minim de preparare
pentru a evita gătirea excesivă. Dacă
mâncarea nu este gătită suficient, puteţi
continua să o gătiţi încă puţin timp.
Reţineţi: Dacă timpul recomandat
pentru prepararea alimentelor este
depășit, mâncarea va fi compromisă și,
în cazuri extreme, aceasta ar putea lua
foc și ar putea eventual deteriora
interiorul cuptorului.
2) Cantităţi reduse de mâncare
• Cantităţile reduse de mâncare sau
mâncărurile cu cantitate redusă de apă
se pot arde, usca sau pot lua fac dacă
sunt preparate excesiv. Dacă alimentele
din cuptor se aprind, ţineţi ușa cuptorului
închisă, opriţi cuptorul și scoateţi-l din priză.
3) Ouă
• Nu preparaţi ouă în coajă și ouă fierte tari
întregi în modul MICROUNDE. Se poate
acumula presiune, iar ouăle pot exploda,
chiar și după terminarea operaţiunii de
încălzire la microunde.
4) Înţeparea alimentelor cu coajă
• Alimentele care au coajă fără pori, cum
ar fi cartofii, gălbenușurile de ou și cârnaţii
trebuie înţepate înainte de prepararea
acestora la MICROUNDE pentru a preveni
explodarea acestora.
5) Termometrul pentru carne
• Utilizaţi un termometru pentru carne în
vederea verificării gradului de rumenire
a fripturilor sau cărnii de pasăre numai după
ce carnea a fost scoasă din cuptor. Nu
utilizaţi un termometru clasic pentru
în cuptorul cu microunde în modul
MICROUNDE sau COMBINAT deoarece
acesta poate provoca scântei.
6) Lichide
• La încălzirea lichidelor, de exemplu supă,
sosuri și băuturi în cuptorul cu microunde,
încălzirea excesivă a lichidului peste
temperatura de fierbere poate avea loc
și fără formarea de bule. Drept urmare,
lichidul ar putea să se reverse din vas.
Pentru a evita acest lucru, trebuie urmaţi
următorii pași: